Számítógép lefoglalása - szerzői jog megsértéseforrás főoldal vissza

zoli1995 2015.03.07. 11:59

Sziasztok.Nekem lefoglalták a számitógépem kb 2 hete olyan indokkal hogy tavaj egy vps játékszervert futását akadályoztam.Azt mondták 2-3 hét mire kibizsgálják.2 napja felhívtam őket és annyit mondtak hogy majd a bíró dönt.Mikor fohom visszakapni?

Dr. Jégember 2014.10.14. 16:06

Tiszta, hogy ez azután volt lefoglalás megszüntetés, hogy az anyag járt a szakértőnél, hiszen csak azután is lehetett.

Azt mondjuk nem ártana tudni, mi a gyanúsítás tárgya, mert ha a tiltott pornográf felvételek (melyekről megállapítást nyert hogy nincsenek) akkor nincs mitől félni, mert az ügyet előbb-utóbb tényállási elem hiánya miatt meg kell szüntetni.

Ha ugyanebben az ügyben van más tárgyú gyanúsítás is (ettől függetlenül) akkor elkülönítik az ügyeket, ezt megszüntetik, míg a másikat tovább folytatják. Mivel nem tudom annak a tárgyát, így arra nem tudok mit reagálni.

Ha a papíralapú képeken sem szerepel olyan tartalom ami kimeríti az adott bcs. törvényi tényállását, akkor azok lefoglalását is meg kell szüntetni.

Csak érdekességképpen, ha netán valamelyik kép felbukkanna valamely internetes oldalon az idő alatt, míg azok a hatóság birtokában voltak, akkor lehetne egy jó kis "pört" kezdeményezni, meg a bűnjelkezelés szabályosságát firtatni......

Üdv:

Dr. Jégember

boxjean 2014.10.14. 11:12

Tisztelt DR Jégemberaz ügyet még nem zárták le irat ismertetés nem volt pl a nyomtatott fotókat még nem is kaptam vissza csak amik elektronikus adat hordozókon vannak és az ügy ugye erre összpontosított ezek voltak informatikai illetőleg orvos szakértőnél. gyanúsított vagyok csak már ugye nem ilyen tiltott felvételek miatt lesz a vád ha lesz, de érzésem szerint valami biztos lesz most nagy a csend de pontosan azt se tudom mivel vádolnak mert papírt nem kapok telon hívnak ha kellek de ugye ez a tiltott képek már biztosan kiesik hisz bizonyított hogy ilyen nem történt mindenki elmúlt 18.a lefoglalást megszüntető határozaton annyi van hogy az adatok biztonsági mentése megtörtént lefoglalása továbbiakban nem indokolt. tételes felsorolás és ha 30 napon belül nem veszem át akkor értékesítik.ennyi van a jegyzőkönyvbe.semmi több!!de mindez már azután történt hogy a hatósági orvos szakértő megvizsgálta a releváns képeket és megállapította mindenki elmúlt 18.üdv

Dr. Jégember 2014.10.14. 03:37

Tisztelt Boxjean!

Hivatalosan a nyomozás megszüntetésével egyidejűleg intézkedni kellett volna a bűnjelként kezelt összes tárgy megsemmisítésére is. Lehet, hogy ez papíron meg is történt, erre írtam azonban, hogy azt 100 öregasszony se tudja, hogy hány "kóbor másolat" kering kézen-közön........

Amennyiben ilyen intézkedés nem történt IGAZOLHATÓAN (papíron) akkor szabálytalan a bűnjelek további kezelése.

Ha a nyomozás megszüntetésre került, akkor -ha gyanúsított volt- a nyomozás TELJES iratát megismerheti, ha csak tanú, akkor az Önt érintő iratokat ismerheti meg, és azokról másolatot is kérhet.

Az iratokból ki kell derülnie a válasznak, de ha a számítógépét visszakapta, akkor arról is kellett (volna) kapnia egy határozatot a lefoglalás megszüntetéséről. (még panasszal is élhetett volna ellene) Abban a határozatban fel kell lennie sorolva minden egyes bűnjelnek, hogy minek a lefoglalását szüntetik meg és hogyan rendelkeznek azokról a továbbiakban.

Azt érdemes lenne átnézni, és ha nincs bennük utalás a felvételekre (kiadás/megsemmisítés) akkor rákérdezni, hogy azoknak mi lett a sorsa.

Üdv:

Dr. Jégember

boxjean 2014.10.10. 19:10

üdv Mindenkinekköszönőm a válaszokat sherlock igen sajnos ez a tapasztalat. tisztelt dr.jégember hát kb így történtek a dolgok ahogy írja.még a sétáló rendőr is látta az egész gyűjteményt.és talán az otthoni gépeken is van...sőt biztos mert tudom de ugye ezt bizonyítani is kellene..köszönöm válaszait- Tisztelt agent cooper-a kérdésem az lett volna hogy a rendőrségi winchesterre lementett képeim videoim mikor kerülnek megsemmisítésre hiszen már mindenféle hivatalos álláspont van arról hogy bűncselekményt nem tartalmaznak az anyagok. ugye a gyanú az volt hogy fiatalkorú van rajta ezt megcáfolta az orvos szakértő akit a rendőrség jelölt ki.ahogy ez a jelentés megérkezett vissza is kaptam a gépeimet adathordozóimat.viszont ugye minden le lett mentve egy rendőrsége adathordozóra hisz jogszabály szerint is csak arról vizsgálódhatnak.na már most ha nincs bűncselekmény mi lesz az átmásolt képeimmel videóimmal amit nem válogattak nagyon mert benne van családi anyag privát anyag vagy éppen filmek... sok gigabyte-nyi.üdv

Dr. Jégember 2014.10.10. 15:49

Üdv!

Jogszabály szerint amennyiben a nyomozást megszüntetik a bűnjelekről is intézkedni kell. A gépet már visszakapta, elméletileg ezzel egyidejűleg kellett volna intézkedniük a tartalom visszaadására/rendőrségi nyilvántartásból való törléséra/megsemmisítésére.

Persze én is tisztában vagyok azzal, hogy az egész kapitányság végignézte kb. 100000000000000000000 alkalommal. Csak valószínűsíthetem, hogy pár "kóbor másolat" maradt valamelyik hivatal gép winchesterén is :(Ez azonban sajnos az "ellenőrízhetetlen" kategóriába sorolható.

Amennyiben a képeken nincs jogszabályba ütköző tartalom, akkor a nyomozást -bűncselekmény hiányában- meg kell szüntetni, vagyis ügyészségre/bíróságra nem fog kerülni az anyag.

Tisztelettel:

Dr. Jégember

Sherlock 2014.10.10. 15:49

Én értem. A válasz, ugyanazt csinálják mint a többi felesleges bizonyítékkal: ugye a lefoglalt fegyverekkel vadászni járnak, a lefoglalt verdákkal fánkért, stb.

Agent Cooper 2014.10.10. 15:46

Kedves boxjean!

Sajnos a leírásából még az eljárásjogi státusza sem derül ki, és személy szerint én azt sem értem, hogy pontosan mi is a kérdése.

Üdvözlettel: Agent Cooper

boxjean 2014.10.08. 19:10

Tisztelt szakértők!jó pár hónapja lefoglaltak tőlem számítógépet adathordozókat amatőr fotósként tevénykedem és egy jó akaróm keresztbe tett ezzel nekem .természetesen tiltott képeket kerestek fiatal korúakról amit persze nem találtak de közben végig járták a képeim az informatikai szakértő és a megbízott orvos szakértői vonalat is .nem találtak fiatalkorút,de az összes általam készített képet kimentették azaz átmásolták a rendőrségi szerverre benne a saját privát képeimet videóimat feleségemmel ex barátnőkkel stb .meg hát az összes képet amit eddig készítettem hölgyekről most arról nem akarok írni hogy az egész kapitányság ezeket nézte !!inkább arra volnék kíváncsi hogy ez ügyben ugye nem indítanak eljárást hiszen nincsen miért ellenben egy másik ettől független ügyben igen mert hát valamit csak kell alapon..na már most mi lesz a sorsa a már tisztázott anyagoknak ?nézhetik tovább a rendőr urak már ugye lezárva sincsen bárki hozzáfér lemásolja haza viszi hisz ott nyugisabb a környezet mint a bűnjel raktárban,esetleg még tovább megy az ügyészségre is majd bíróságra? miért? hisz semmi bűncselekményre utaló dolog nincsen rajta és ez általuk is bizonyítást nyert vagy mi lesz a sorsa a továbbiakban? .megjegyzem a számítástechnikai eszközeimet vissza kaptam.köszönőm a válaszokat .üdv

Kovács_Béla_Sándor 2014.08.21. 13:11

„Az ügyvédem váltig állítja hogy kellene kapnunk papírokat mindenről ”Mindenről talán mégse. Azt majd az iratismertetéskor.

Agent Cooper 2014.04.11. 11:39

Kevdes timcsi19!

Attól, hogy nem volt szabályos a bűnjel kezelés, még egyáltalán nem biztos, hogy kizárja a bíróság a bizonyítékok köréből (pl. a körmendi gyermekgyilkosságnál sem történt meg).

Üdvözlettel: Agent Cooper

timcsi19 2014.04.10. 11:15

Tisztelt Agent Cooperhát igen ez a kérdés:) csak hogy akkor is ott a szálka hogy ha ezeket nem tisztességes hiteles módon zárták le akkor ezen azóta bármi lehet :( ha nem olvastam volna róla hogy mik lefoglalás szabályai lezárás hitelesítés akkor ide se írtam volna az én esetem mert akkor belenyugodtam volna hogy ez így tőrvényes volt hogy csak fogják és viszik.csak hogy szerencsére olvastam az ön válaszait néhány ügyben hogy szigorú szabályok vonatkoznak a számítástechnikai cuccok lefoglalásakor a hatóságra is .csomagolás plomba ,hitelesités.ez adott reményt az igazamnak,persze ez már egy új küzdelem lesz amihez ugye kell egy szakértő segítsége aki rendelkezik megfelelő ismeretekkel ez ügyben.

Agent Cooper 2014.04.10. 09:24

Kedves timcsi19!

Így van, nem az a kérdés, hogy szabályos volt-e az eljárás vagy sem, hanem az, hogy ennek milyen következményei lehetnek, lesznek.

Üdvözlettel: Agent Cooper

timcsi19 2014.04.10. 08:54

Tisztelt Agent Cooper!igen ebben igaza van csak hát ha nem ismertetik hogy mi van akkor ha panasszal élek és mi van ha nem akkor én nem tudhatom ez mivel jár:( amúgy meg azt mondták ha panasszal élek is elviszik a dolgokat és azon voltam minél hamarabb lezáruljon az ügy.meg hát ugye nagy részben nem az én cuccaimat vitték el..csak már nagyon sok idő eltelt és miután utána olvastam derültek ki olyan dolgok ami véleményem szerint meg látom szakértők ( profi ügyvéd .informatikus) szerint is nem volt szabályos.

Agent Cooper 2014.04.09. 18:32

Kedves timcsi19!

Azért kézenfekvő kérdés, hogy miért nem élt a panasz jogával, va valamivel nem értett egyet, nem?

Üdvözlettel: Agent Cooper

timcsi19 2014.04.09. 09:54

Kedves Agent Cooperhát én 18múltam amikor az albiba megjelent 3nagydarab rendőr nyomozó plusz egy kis darab csak bénultam álltam meg mondták mit kell aláírnom és azt tettem .ha jól emlékszem igen volt ilyen hogy be kellett karikázni panasszal élek e de ez mit változtatott volna akkor is azt mondták viszik és kész.azt igérték hamar vissza kapom a dolgokat mindet miest átvizsgálják,mondtam hogy ami az enyém miért viszik el erre az volt a válasz mert itt van a lakásban és adathordozó.másfél hónap meg nemkeresés után mentünk be a kapitányságra és akkor mondták hogy elvan küldve az informatikai szakértőhöz.

Agent Cooper 2014.04.08. 23:23

Kedves timcsi19!

Sokan esnek abba a hibába, hogy olyan tudást próbálnak megszerezni rövid idő alatt, amit másoknak évtizedekbe került. Egyébként a lefoglalásnál miért nem élt panasszal? Jelezhette volna, hogy tiltakozik a kütyünek a lefoglalásával szemben.

Üdvözlettel: Agent Cooper

timcsi19 2014.04.07. 17:54

kedves kea!az a baj hogy nem ismerem az ide illő jogszabályt ebben kérnék segítséget hol lehet megnézni hogyan induljunk el.bár ahogy látom , érzem ez ügyvéd nélkül halott ügy :(az a furcsa ha tudták hogy adathordozókért jönnek ki lefoglalni akkor miért nem hoztak magukkal olyan szakértőt aki akár helyszínen lementi ami neki kell és nincsen bonyodalom ...de még hatósági tanú se volt bár ahogy olvasom lehet nem is kell minden esetben de legalább az aláírásával ő is hitelesítette volna a lefoglalás szabályosságát ..én voltam otthon csak egy jegyzőkönyvet irattak velem alá ,de mindent elvittek az én telefonomat tabletemet is nem csak barátomét.az meg lehet hogy a szervnek utólag nehéz bizonyítani, de én se tudom így azt bizonyítani hogy ez meg az "esetleg "nem volt rajta.

kea4 2014.04.07. 15:53

Szerintem bármely adathordozóra igaz, hogy tartalma megváltoztatható (usb pl.), vagy maga a hordozó maga kicserélhető (CD pl.), ha nincs megfelelően lezárt csomagolásban. Esetleg lezárt csomagolásban is módosítható lehet (pl. laptop, nagyobb zacskóban). Fenntartom, hogy ha a lezárás nem volt kellően szakszerű, és dokumentált, akkor utólag nagyon nehéz lehet bizonyítani a szervnek a tartalom manipulálatlan mivoltát.

ui.: jogszabály és plomba.

Üdv: KEA.

timcsi19 2014.04.07. 11:44

Tisztelt Agent Cooper!sajnos nem a felelőtlenségen múlik ügyvéd fogadása nem kevés pénz:(ezeket a kijelentéseket ők tették nem magamtól találtam ki persze bizonyítani nem tudom így csak le írtam ide. itt azt olvastam hogy ha lefoglalnak egy számítógépet vagy hasonló adathordozó eszközt azt a lefoglalást szenvedőnek aláírásával hitelesíteni kell igy nem vonhatják kétségbe a tartalmát.....itt ez nem történt és hatósági tanú se volt...erre semmi szabály nincs?.hisz ez nem egy cd lemez ami le van zárva egyszer írható...

Agent Cooper 2014.04.07. 08:48

Kedves timcsi19!

„...nem alkalmaztak hatósági tanút...” - ez akár még jogszerű is lehet.„...a rajta lévő privát dolgainkat nézegetik nézegették esténként fánk mellett a rendőr urak...” - az ilyen kijelentésekből lesz a végén hamis vád.„...azt mondták valamit úgyis találunk vagy illegális képet videot vagy szoftvert ha nem majd teszünk róla....ekkor jegyezték meg hogy tetszettek a privát filmek...” - elhiszem, hogy ez így történt, de ha ezt nem fogja tudni bizonyítani, akkor ebből is hamis vád lehet.A lefoglalással és szakértői vizsgálattal kapcsolatban feltett kérdéseire nem lehet pár mondatban reagálni, úgy gondolom, hogy nagymértékű felelőtlenség egy ilyen ügyben védő nélkül eljárni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

timcsi19 2014.04.05. 07:51

sziasztok!nálunk is hasonló a gond barátomtól a rendőrség egy feljelentés miatt lefoglalt laptopot külső vinyokat telefont szóval mindent ami adathordozó is egyben nem alkalmaztak hatósági tanút sem volt egy jegyzőkönyv amibe leírták mit vittek el azon kívül semmi.olvastam itt a fórumon hogy ezt úgy foglalhatták volna le az eszközöket hogy lezárják pl egy zacskóba a rendőrség le blombázza és akitől elveszik az aláírja így nem lehet megváltoztatni rajta az adatokat. aki ért hozzá légyszi írja már meg hogy hivatalos. tudomásunkra jutott hogy a rajta lévő privát dolgainkat nézegetik nézegették esténként fánk mellett a rendőr urak mikor rákérdeztünk hogy végül is mit keresnek azt mondták valamit úgyis találunk vagy illegális képet videot vagy szoftvert ha nem majd teszünk róla....ekkor jegyezték meg hogy tetszettek a privát filmek.most elküldték ilyen informatikusnak aki megint átkutatja jól mi van rajta .tehát kérdésem az volna amikor lefoglalták ezeket hogyan kell eljárniuk kell e hitelesíteni a tulajdonos aláírásával a lefoglalt eszközöket vagy csak tényleg fogják felírják a sorozatszámot és vihetik a rendőrök nézhetik mi van rajta akár csapatostól és így akár lemásolhatják a tartalmát maguknak illetőleg megváltoztathatják e a tartalmát.van e erre szabályozásuk?köszönőm Timi

andrasboy 2014.04.03. 09:18

A jogszabáj pontosan leirja a számitógépet adathordozókat amik tartalma esetlegesen megváltoztatható egyenként csomagolni kell lezárni hatóságilag és rajta kell legyen a lefoglalást szenvedő vagy képviselöje aláirásának.Ahogy a hivatalos informatikai szakértőhöz kerül ő távolitja el a lezárást amit jegyzőkönyvben rögzit.ha ez nem történt meg jeleznie kell és nincs is miröl beszélni tovább ki kell zárni.ha történt változtatás ha nem.de én is csak panaszos vagyok lehet csak nekem ilyen kézenfekvő ez.

andrasboy 2014.04.03. 08:39

Kea!Igen mind igaz amit irsz..viszont a hatóságra is vonatkoznak szabályok amit be kell tartaniuk és ha valamit elcsesznek nem szabályosan végeznek azt azt ki kell zárni vissza kellene adni nem várni a birósági szakaszig.ez nekik is presztizs veszteség ha a biró zárja ki de gondolom ezt az ügyésznek kell mérlegelnie.

andrasboy 2014.04.03. 08:33

AgentCooper!Igen természetesen ezzel tisztában vagyok és csak ezen forumon fejtem ki az aggodalmam sejtéseim.hivatalosan csak egy panasszal éltem hogy nem voltak megfelelően lezárva az eszközök és várunk a hivatalos nézegető jegyzőkönyvére hisz gondolom ezzel kell kezdenie hogy kibontotta a hatóság és a lefoglalást elszenvedő aláirásaival hitelesitett csomagot.de mivel ilyet ugyse irhat hisz nem történt ilyen lezárás igy van keresnivalónk ezek kizárásában.és vissza kaphatom az eszközeim nem kell éveket várni rá amig a birósági résznek vége.


kea4 2014.04.02. 22:55

Informatikusként azt mondanám, hogy ha a cucc tárolása, csomagolása, későbbi kibontása során nem volt technikailag kizárva (és ezen körülmény megfelelően dokumentálva) annak lehetősége, hogy a cucchoz hozzáférhessen valaki, akkor az ügyvédnek kuya kötelessége minden, később megszakértett adattartalomra épülő vádat lesöpörni. De, mondom, nem vagyok jogász. A bírók többsége meg sajnos nem informatikus...

Üdv:KEA.

Agent Cooper 2014.04.02. 17:31

Kedves andrasboy!

Azért én jóval óvatosabban bánnék a "...meg hát bármit tehetnek rá..." és "...a nézegető szakértőt is a hatóság kéri fel tehát velük van:)..." kifejezésekkel, mert ezzel a hozzáállással könnyen belecsúszhat egy hamis vádba is.

Üdvözlettel: Agent Cooper

andrasboy 2014.04.02. 16:17

kea4!igen így volna tökéletesen hiteles a jog elvileg írja is hogy a lefoglalást szenvedő ill képviselője aláírásával hitelesíteni kell a lezárt csomagot.vagy a helyszínen másolatot készíteni egy marad a védőnél egy a hatóságnál és máris nincs vita ..emlegetik még a hash kulcsos módszert csak ahhoz profi szakembert kellene alkalmazniuk.igy fogják bele rakták tőlem kért tescos zacsiba dobozba leírták a sorozat számát típusát és vitték ez a tökéletes lefoglalás szerintük.ráadásul az én eszközeimen tele volt modell lányok fotóival akik csak nekem engedélyezték a képek tárolását erre ezen mozizott az egész yard ez elég gusztustalan főleg egy viszonylag kis városban ahol azért minden 3.ember ismerőse valakinek.meg hát bármit tehetnek rá és a mai technika korában az úristen nem mondja meg hogy az a valami nem volt rajta akkor amikor lefoglalták, főleg hogy a nézegető szakértőt is a hatóság kéri fel tehát velük van:) de ha nem is tesznek rá elég ha ide oda másolgatnak dolgokat ami miatt már esetlegesen bűncselekményhez használt eszköz és máris vissza tartható akár a tárgyalás végéig ami lehet 3év múlva is ezt szeretném kivédeni.

kea4 2014.04.02. 01:17

Nem vagyok ugyan jogász, és az ő észjárásukat néha furcsának találom, de természetes észjárás alapján a következőket mondanám:

Ha a bármilyen adathordozó eszközt (pendrive-tól laptopig) a helyszínen nem csomagolják be úgy, hogy a tárgyhoz semmi módon nem lehet a csomagolás felbontása nélkül hozzáférni, akkor a hordozón a későbbi vizsgálatakor talált tartalom megkérdőjelezhető, értelemszerűen.

Ide értem még annak lehetőségét is, ha egy laptopot pl. csak nylonzacskóba tesznek, ami nem teszi lehetetlenné a felbontás nélküli bekapcsolását, és akku lemerülésig a wifi használatát a zacskón keresztül...

Üdv:KEA.

andrasboy 2014.03.29. 14:21

és még egy kérdés házkutatáskor és kihallgatáskor fel sem merült más vád csak ez a képekkel zsarolás ami végül is nem igaz, de ezt ugye nekem is bizonyítanom kell hogy történt .mi van akkor ha az adathordozók átvizsgálása után pl feldobnak egy tiltott pornográf képek tárolását hisz így bármit feltehettek rá ,esetleg saját magam készítette akt képeket vissza dátumozva néhány hónappal máris 18 év alá kerülhet néhány modell aktképe hisz metadata információkat már egyszerű otthoni felhasználó is meg tudja csinálni sok sok program tudja ezt.a lefoglalás szabályaira csak ezt találtam80. § Ha a házkutatás során a bűncselekmény nyomhordozóinak vagy tárgyi bizonyítási eszközeinek csomagolására kerül sor, a csomagot a házkutatást szenvedő, illetve megbízottja (képviselője) jelenlétében a helyszínen kell lezárni. A lezárást a nyomozó szerv eljáró tagjának és a házkutatást szenvedőnek, illetve megbízottjának (képviselőjének), valamint a hatósági tanúnak aláírásával és az aláírás időpontjának a feltüntetésével hitelesíteni kell. A hitelesítés megtörténtének, illetve megtagadásának tényét a jegyzőkönyvben rögzíteni kell.81. § (1) Ha a lefoglalt bűnjelek tételes felsorolása a házkutatás idejét indokolatlanul megnövelné, a lefoglalt dolgokat a házkutatást szenvedő, illetve megbízottja (képviselője), jelenlétében a 80. §-ban meghatározottak szerint kell becsomagolni, illetve hitelesíteni.(2) A házkutatást szenvedőt, illetve képviselőjét értesíteni kell arról, hogy hol és mikor kerül sor a csomag felbontásra. A lezárt csomag bontatlanságát a nyomozó szerv épületében a házkutatást szenvedő, illetve képviselője jelenlétében kell megvizsgálni, erről a házkutatást szenvedőt, illetve képviselőjét nyilatkoztatni kell, majd a felbontást követően - külön jegyzőkönyvben - részletesen fel kell sorolni a lefoglalt tárgyakat. Ha a házkutatást szenvedő, illetve képviselője az értesítésre nem jelenik meg, a csomag felbontásakor célszerű hatósági tanút alkalmazni.ez nem tér ki mi a számítástechnikai eszközöknél alkalmazható szigorú szabályzat viszont az én esetemben ezek közöl semmi nem valósult meg csak amit találtak lefotózták fogták vitték jegyzőkönyv. köszönőm

andrasboy 2014.03.28. 18:16

Tisztelt Agent Cooper!tehát ha végzett a szakértő és a jegyzőkönyvébe nincsen benne hogy a szigorú szabályozásnak megfelelően (az én szignómmal is ellátva)nem voltak lezárva a számítástechnikai eszközeim akkor ezeket nem használhatják fel az eljárásban a továbbiakban illetve azonnal vissza is adják. vagy ezt csak a bíróság fogja kizárni az ügyész próbálja vinni tovább vagy neki utasítani kell a rendőrséget ezek kizárására vissza szolgáltatására??

andrasboy 2014.03.28. 17:51

Agent Cooper!köszönőm a válaszokat

Agent Cooper 2014.03.28. 17:00

Kedves andrasboy!

Minden "nézegetőt" egyedileg kell megítélni.60+30 nap.

Üdvözlettel: Agent Cooper

andrasboy 2014.03.28. 14:25

ezen a fórumon is olvastam hogy a kirendelt informatikai szakértőnek is jegyzőkönyveznie kell hogy miképpen kapta meg a számítástechnikai eszközöket.tehát ha nem azzal kezdi hogy a lefoglalást szenvedő aláírásával is hitelesített csomagot felbontotta akkor van esélyem megtámadni a lefoglalás szabályosságát.persze lehet nem lesz rajta semmi "belepiszkítás" csak vannak dolgok amit jobb megelőzni felkészülni rá.arról megtudhatók valami információt mégis kinek van joga egyáltalán ezeket nézegetni abban az esetben ha minden szabályosan folyik?és meddig ül rajta az informatikai szakértő ?annak van valami felső határideje? köszönöm

Agent Cooper 2014.03.28. 12:01

Kedves andrasboy!

Súlyos eljárásjogi jogszabálysértések történtek, de az egy dolog, hogy mi az ismerete, és az pedig egy másik dolog, hogy mit lehet bizonyítani! A bűnjelkezelésnek szigorú szabályai vannak.Mindenképpen célszerű hozzáértő védő véleményét mielőbb kikérni, mert magától nem fogja tudni, hogy milyen indítványokat kell ilyen esetben az eljárásban előterjeszteni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

andrasboy 2014.03.28. 11:00

Tisztelt szakértők!egy exbarátnőm bosszúból feljelentett hogy zaklatom zsarolom a róla készült kompromittáló fényképekkel amit természetesen a beleegyezésével készítettem.kijött a hatóság lefoglalt számítógépet adathordozókat kaptam róla egy jegyzőkönyvet más dolgom nem volt valamit zacskóztak valamit csak bedobtak egy dobozba és vitték.úgy olvastam ezeket le kellett volna zárniuk és aláírásommal hitelesítenem kellett volna majd ezt vizsgálja az informatikai szakértő.azóta tudomásomra jutott a rajta lévő felvételeket nézi az egész yard.fotózással foglalkozom van rajta jó néhány hölgy akiről voltak fotók.ki nézhet bele egyáltalán a lefoglalt számítástechnikai eszközökbe és hogyan kell hitelesíteni lefoglaláskor.tiltott anyag nem volt rajta de mivel a hölgynek van rendőrségi kapcsolata akár már lehet is bármi oda nem illő.

bokros 2014.03.24. 18:10

Ha nem piszkál bele a nagyfiúk üzletébe ( jelesül nem akar kínai piacot, vagy komolyabb biztonsági céget üzemeltetni, nincs törvényes öröklés útján megszerzett bányája vagy nagyobb termőföldje esetleg nincs jelentős befolyást biztosító érdekeltsége bizonyos stratégiai jelentőségű cégben)akkor nem áll fenn igazából a veszély, hogy gyerekpornó kerül fel a számítógépére.

bobodog01 2014.03.24. 17:18

hát én is ebben reménykedem hogy nem vagyok ennyire fontos.de ki tudja az ördög nem alszik és történtek érdekes dolgok az ügyben a másik pedig mivel hitelesen azaz én vagy képviselőm által nem voltak lezárva szignózva az eszközök ezek szerint igy szabadon másolhatok a szerv részéről akár minden lefoglalt eszközömre így mint bűncselekménynél használt eszköz ugye bármeddig visszatartható sőt a végén tőrlik vagy vissza se adják.pedig elég lett volna vinni a fényképezőt és max a laptopot ha a konkrét ügyet nézzük....

Kovács_Béla_Sándor 2014.03.24. 15:33

Nem vagy te olyan fontos, hogy a rendőrség a kedvedért bizonyítékot hamisítson.

Egyébként a fényképek léte nem bizonyíték a kényszerítésre. Márpedig veled szemben azt kellene bizonyítaniuk.

Agent Cooper 2014.03.24. 14:43

Kedves bobodog01!

A lefoglalásnak nagyon szigorú szabályai vannak, számítástechnikai eszközök lefoglalásánál pedig különös figyelemmel kell eljárni. Amennyiben az eljárási szabályok megsértése történt a nyomozóhatóság részéről, abban az esetben az ilyen módon nyert bizonyítékok az eljárás során nem használhatóak fel!Amennyiben további segítségre lenne szüksége, keressen meg.

Üdvözlettel: Agent Cooper

bobodog01 2014.03.24. 13:40

a feljelentése szerint a róla készült fényképekkel kényszerítettem újfent szexuális kapcsolatra.ezért foglaltak le mindent fényképezőt telefont pendrivot laptopot tabletet mindent amire fotó kerülhetett elképzelésük szerint.vittek el cd lemezeket is meg fényképet is de ez ugye kézenfekvő azt nem lehet megváltoztatni.ugye más barátnőimről is vannak felvételek ilyen olyan, természetesen ők nem is vádolnak semmivel.az egyik kérdésem az volna kik nézhetik meg a felvételeket jogilag vagy az egész rendőrség ezen mozizhat a másik kérdésem lényegében az volna van e erre valami szabály a hatóság részéról hogy miképpen foglalhatnak le laptopot külső hdd t telefont miképpen hitelesítik ...vagy fogják saját kis pecsét rajta jegyzőkönyv mit vittek el és mennek is ...igy akár tiltott pornográf dolgokat is tehetnek rá ha büntetni akarnak... köszi

Kovács_Béla_Sándor 2014.03.24. 11:52

Az adathordozóval kényszerítetted a gyanú szerint a nőt? Vagy rögzítetted a kényszerítést?(A laptop és a telefon nem adathordozó.)

bobodog01 2014.03.24. 09:09

januárban egy volt barátnőm megvádolt szexuális kényszeritéssel ennek okán lefoglalták minden adathordozómat laptop telefonok külső vinyok pendrive sd kártya fényképező,stb.a házkutatásnál nem voltam jelen éppen a kihallgatásom folyt családtagom engedte be őket, nem alkalmaztak hatósági tanút egy nyomozó volt erre a szerepre kijelölve a jegyzőkönyv szerint. tudomásom szerint ezeket az adathordozókat nem ugy kell lezárni mint ha pl egy fényképet vagy egyszer irható cdt foglalnának le hisz igy az adatok megváltoztathatóak káromra, bármit törölhetnek illetve feltehetnek rá. volt egy jegyzőkönyv amit a rendőrségen aláirtam abban az állt mit vittek el.kérdésem az volna szabályos volt e igy az eljárás?

Kovács_Béla_Sándor 2014.03.09. 11:28

Volt védencem, aki 2 évig volt előzetesben piti, a szabálysértési határt át nem lépő csalások, lopások miatt. (Az üzletszerűség tette bűncselekménnyé.)

Agent Cooper 2014.03.09. 10:30

Kedves majomlány!

Önnek két meghatalmazott ügyvédje van, velük kellene egyeztetnie. Milyen megbízási szerződést kötött velük, ne vicceljen már?! Miután az előzetes letartóztatás ideje lejárt, ezért annak hosszabbításáról már döntés született. Ha nem nem hosszabbították volna meg, akkor párja már szabad lenne. Ha 5-től 15 év terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekménnyel gyanúsítják, akkor a bűncselekmény súlya már önmagában indokolhatja, hogy akár egy évig (vagy még tovább is) előzetes letartóztatásban legyen. Egyébként most már három hónappal hosszabbíthattak, és az egy éves időtartamig minden alkalommal 3 hónapokkal hosszabbíthat a nyomozási bíró. Természetesen utána is hosszabbíthatnak majd, de arról már a törvényszék dönt egyesbíróként.Még egyszer javaslom Önnek, hogy keresse fel a megbízott ügyvédeit, hiszen ők ismerik legjobban az ügyet, és nem csak ilyen általános tájékoztatást tudnak nyújtani, ha a konkrét cselekményről is teljes körűen beszámolhatnak (már amennyiben a párja ezt megengedte).

Üdvözlettel: Agent Cooper

majomlány 2014.03.08. 21:34

És én erről mikor fogok értesülni?vagy csak sz ügyvéddel fogják közölni? Ennyire biztos amugy,hogy hosszabítanak? Vagy ha nem tették volna akkor mikor szabadult volna? Mennyivel hosszabìthatnak ilyenkor?

Kovács_Béla_Sándor 2014.03.08. 17:55

Már kellett dönteni a hosszabbításról.

majomlány 2014.03.08. 14:46

Van 2 meghatalmazott védő is,csak érdeklődöm mi a tapasztalat ilyen esetekben. Sőt ma már az is foglalkoztat hogy mitől számít az első 30 napos határozat előzetes letartoztatáskor?és mikor tudjuk meg hogy hosszabìtják vagy szabadláb?Febr 5-en délután vitték el,febr 8an volt a tárgyalás ahol megkapta a 30 napot. Köszönöm

Agent Cooper 2014.03.08. 08:52

Kedves majomlány!

Miután párja előzetes letartóztatásban van, ezért az eljárásban a védő részvétele kötelező. Ha nem tud megbízott ügyvédet fogadni, akkor kirendelt védő látja el a védelmet. Sajnos ez nem az az ügy, amiben fórumon keresztül érdemben segítséget lehetne nyújtani!

Üdvözlettel: Agent Cooper

majomlány 2014.03.08. 08:37

Sziasztok!Problémám hasonlo. Házkutatás alkalmával elvittek mindenünket,páromat előzetesbe tették ártatlanul már 1 hónapja.egy kva bizonyíték sincs ellene.engem 40.000 ft-tal hagytak magamra hónap végén.Az összes lakásban talált pénzt (400e) elkoboztàk . (Ha igaz lenne a vád ami 5-15ös ügy,akkor ez csekély összeg sztem). Plusz a munkámhoz elengedhetetlen laptopomat is felpakolták. (Többi ezer dolog nem létfontosságú). Elkobzás után 1,5 héttel sikerült leigazolnom mindkét fontos dolgot (honnét származik), ügyvéd irt kérelmet. De még mindig csak az ìgérgetés jön. Mit tudok még tenni? 2 havi albidìj,lassan 2 havi rezsi tartozásom lesz,hitel kellett az ügyvédre és a munkámat 1 hónapja nem tudom ellátni,fizetés sztem 0, és várható az elbocsátás.....Kérlek titeket,mondjatok okosat..... kikészültem

Agent Cooper 2014.02.14. 23:37

Kedves jaki84!

Ez egy újfajta (illetve nem is annyira új) vírus, ne aggódjon, senki nem fogja elvinni a számítógépét!

Üdvözlettel: Agent Cooper

jaki84 2014.02.12. 20:33

Tisztelt Hozzászólók!

Én is pont úgy jártam mint a " merciw ". Nekem is kidobta ezt a police oldalt, és szeretném megkérdezni, hogy tud e valaki ezzel kapcsolatban valamit. Tényleg kijönnek és elviszik a gépet és még meg is bírságolnak? És mit tudok ilyenkor csinálni?Válaszotokat előre is köszönöm!

merciw 2012.10.28. 15:45

Sziasztok!!! Lenne feletek keredesem es segitseget is syeretnek kerni !! En kint elek kulfoldon es a neten nezelodlni szoktam csak bongeszni meg maximum a youtubon filmet nezni!! egyik este neztem egy filmet es egyik pillanatrol a masikra elojot egy police oldal hogy a szamitogepet letiltotak illegalis letoltes vagy illegalis oldalak vagy pornograf oldalak nezese miatt! en tudtommal illegalis oldalakat nem latogatok letolteni egyalltalan nem szoktam neha volt hogy porno videot megneztem de nem illegalis oldalon !!angolul meg valami olyasmit is irnak hogz ha 4oaraig minimum bekapcsolva van a gepem akkor bevizsgaljak bemerik es ki is johetnek ahogy legalabis leforditotam!mit csinaljak? kicsitt felvagyok haborodva hogy az embert cseszegetik mikor nem csinal semmit inkabb a bunozok utan kutakodnanak! ha nem kapcsolom be a gepet akkor nem tudjak bemerni vagy ilyesmi? valaszotokat elore is koszonom

lajcsó 2012.08.04. 17:34

Akár még LB eseti döntéssel is.

Kovács_Béla_Sándor 2012.08.04. 12:20

Gondolom, ezt is személyes tapasztalatból, felmentett védencek sorával a hátad mögött állítod.

lajcsó 2012.08.04. 08:17

Amennyiben a gépet a programokkal együtt vásároltad (már rajta volt a gépen) akkor nem valósult meg bűncselekmény. A törvény ugyanis a másolást tiltja, a jogtalan másolat vásárlása, birtoklása nem valósít meg bűncselekményt.

Gabicsek 2012.08.03. 21:34

Megtehetik, mivel bűncselekmény elkövetését észlelték. Szerzői jog megsértése, több rendbeli.Itt arra kell figyelni majd, hogy nem évült-e el. (legalábbis részben)

quantum88 2012.08.03. 00:06

Ezen a fórumon hozzáértő segíteni is tud a válaszával? Annyit látok, hogy jogi fórum a neve, de semmilyen ügyvédi, vagy jogban tapasztalt választ nem látok.

Lance65: Véleményem szerint megtehetik. És szerintem kifizeted az oprendszer árát, az office-éval együtt, na meg a játékok árát (itt szerintem megvizsgálják mikor írtad ki és az akkori árát, de ez tényleg csak vélemény).

quantum88 2012.07.24. 18:25

Üdvözlök mindenkit!

Engem is hasonló vád ért, mint Lance66-ot. Pontosabban édesapám, de az én szobámban van a lefoglalt gép.Egy nap az iskolában voltam és édesapám hívott fel, hogy itt vannak a rendőrök és el akarják vinni a számítógépet tiltott pornográf felvétel birtoklása miatt. Én a telefonban nem is értettem a pornográf felvétel részt csak a tiltottat. Egyből azt mondtam édesapámnak, hogy nyugodtan vihetik, a gépen semmi tiltott dolog nincs. Letöltött filmem is csak olyan volt, ami a youtube-on szabadon megnézhető.Mikor hazaértem még itt voltak a rendőrök, volt köztük nyomozó is és azt állították, hogy egy erre szakosodott német nyomozócsoport 2 éve figyeli a gépünket és a közelmúltban bizonyosodtak meg róla, hogy ilyen tartalmat töltöttünk le.

A papíron, amit kaptunk minden pontosan fel van tüntetve mit vittek el, legalábbis az van pontosan, ami nem CD vagy DVD, mert azok kb. csak így, hogy Memorex DVD 25db (csak egy példát mondtam...). Miért nem írtad rá egyéni azonosítót és fotózták le, amin a lefoglalás dátuma is rajta lenne?Az asztali gépen még hagyján, de az iskolától bérelt notebookot is elvitték, amit jeleztem az iskolának, de most kezdődik majd az utolsó tanévem, akkor mert valakik szerint mi csináltunk valamit, akkor az általam bérelt eszközt csak fizetnem szabad, használnom nem?

Múlt hónap 13-án volt a lefoglalás. Meddig lehet ezt így csinálni? Semmilyen törvénnyel előírt határidő nincsen?

AlexKirályfi 2012.07.17. 10:48

Édes istenem .... a mai IP-manipulálhatósági világban ez alapján nyomozni, sztem több mint fogyatékosság, de hát mit tudnál tenni? Az a legjobb ebben, hogy aki valóban bűnözni akar, az tökéletesen tudja, hogyan lehet elkerülni a beazonosíthatóságot.

És nincs is semmi papírod a lefoglalásról? Ez így nagyon szar ügy, meg az SD kártyák, CD-k ... Ha meg nem találnak semmit, majd maguk igazolására nehogy mégis rákerüljön valami. Hihetetlen na.

Aztán meg itt a lényeg:„"Na most ezalatt az egy év alatt az itthoni laptop többször is újra lett telepítve, de még ha találnának is valamit, akkor sem bizonyítana semmit, mert különböző vírus, vagy egyéb kártevő a felhasználó tudta nélkül is letölthette átjátszhatta a gépen a tartalmat.”"

Hát igen ... és ha nincs egy nagyon király víruskeresőd, féregírtód stb, igazából a tudtod nélkül követnek el a te IP-dről akármit is. De ha értenek hozzá, még azzal együtt is. Kis vacak, megtalálhatatlan 4 kb-os logoló és egyéb adatátvivő vírusok a tudtod nélkül is megtesznek bármit.

Nekem csak annyi a kérdésem, hogy ismét a mai technikai fejlettség mellett, hogy a frászba lehet egyáltalán ilyen bűncselekményekben nyomozást indítani? Ki hol látja az értelmét? Vagy ez az a kategória, hogy mindegy kit, csak valakit fogjanak?

Lance66, a kérdésed tök jogos, de tudod is rá a választ sztem.„"A kérdésem az, hogy mi értelme ennek az ügynek egyáltalán?”"Hogy jogilag mi, azt nem tudom, hátha jogász mond rá valamit.De hogy mind elvileg mind gyakorlatilag egy képtelenség, azt Te magad is tudod. Arra mindenesetre nagyon jó, hogy a semmiért is könnyen bekapsz 1-2 priuszt.

Lance66 (törölt felhasználó) 2012.07.17. 10:01

Tisztelt fórumozók!

A helyzet, az hogy megjelent a rendőrség az ajtóban mondván, hogy Németországban lefoglaltak egy szervert, amin egy gyerekpornót hosztoló oldal volt, visszanézték a szerver logokat és az IP-khez a szolgáltató segítségével címeket párosítottak. Elvileg a mi címünkről tavaly 6. hó magasságában letöltöttek onnan 1 azaz egy darab videót.

Én már pár éve nem lakok itthon csak haza szoktam látogatni havonta 1-2 alkalommal, de épp én tartózkodtam itt, mikor jöttek a rendőrök és nem csak itthon foglaltak le minden informatikai aszközt, hanem a pesti albérletemből is elvitték az asztali gépem, aminek semmi köze az ügyhöz. Emellett elvitték a 10 éves 6db játék CD-ket, meg pár üres microSD kártyát amiket még telefonokhoz kaptunk..

Ez már egy 30 napja volt és semmi hír a gépekről, amint megérdeklődtem 30 nap áll a szakértő rendelkezésére, hogy bevizsgálja, de megkeresésünkre azt mondták, hogy igazából annyiszor hosszabbítják meg ahányszor csak akarják...

Na most ezalatt az egy év alatt az itthoni laptop többször is újra lett telepítve, de még ha találnának is valamit, akkor sem bizonyítana semmit, mert különböző vírus, vagy egyéb kártevő a felhasználó tudta nélkül is letölthette átjátszhatta a gépen a tartalmat.

A kérdésem az, hogy mi értelme ennek az ügynek egyáltalán?Nem fognak semmit találni kiírt CD-ken, vagy a gépen, pláne nem a pesti gépemen, aminek semmi köze az egészhez.Kényük kedvük szerint végtelen ideig benntarthatják a gépeket? Meddig húzódhat el egy ilyen ügy? Van rá lehetőségem, hogy legalább a pesti gépem visszakapjam? Akár adattárolók nélkül is...

A válaszokat előre is köszönöm.

Gabicsek 2012.04.04. 22:50

Érdeklődj telefonon. Lehet, hogy még szakértő vizsgálja őket. Ezek nem szoktak gyorsan menni.

.Athos. 2012.04.04. 20:50

Elvitték a gépemet :(

1 napon hazaértem, és azzal fogadnak, hogy itt voltak a rendőrök, és vittek minden számítógépet.

Szüleimmel lakom öcsémmel együtt. Öcsém gépe televolt illegális dolgokkal, filmekkel, meg nem tudom mikkel.Öcsém, és én külön, külön szobában vagyunk. És mégis vitték tőlem is.Holott nálam semmi illegális dolog nincs.( Már vagy 5 -hónapja elvitték a gépeket, és azóta semmi hírt nem kaptam róla. Pl. mehetek érte, vagy mutassam be a eredeti op -rendszer lemezt, stb...Mi a teendő ???

Gabicsek 2012.02.04. 22:24

Érte kell menni, nem fogják házhoz vinni.

ObudaFan 2012.02.04. 17:32

Elméletileg kaptál erről tájékoztatást a lefoglalást megszüntető határozatban. A határozat jogereje után 30 napon belül átveheted. Ha nem, megpróbálják értékesíteni, és a határidő letelte utáni őrzési díjjal csökkentett vételárat kapod meg. Ha nem sikerül értékesíteni, a te költségedre semmisítik meg.

elegant 2012.02.04. 14:49

Kedves fórumozók!

Érdeklődnék,hogy a tőlem lefoglalt számítógépet amelyen a nyomozás során semmi bűncselekményhez köthető adatot nem találtak és a tárgyalás lezárását követően mint lehetséges bűnjelet kiadásra rendelték el számomra,milyen módon vehetem birtokomba?

Mivel az eljárás során nem találtak rajta semmi terhelő adatot így véleményem szerint nem nekem kellene anyagi költségek árán elhozatnom,vagy ez miként működik jogilag?

Köszönöm

efi99 2010.07.09. 20:59

laci81Ezt már kbs-sel egyszer kitárgyaltuk, szerinte, ha a szekrényben tárolom az illegális cd-imet, akkor a szekrényt is el kell vinni.Természetesen bőven elég lett volna a merevlemezt elvinni és rácsatlakoztatni egy másik gépre, mivel pl a videokártyával, meg a számítógépházzal pont ugyanúgy nem lehet elkövetni fájlcserét, mint ahogy a szekrénnyel sem lehet megszerezni az anyagokat az illegális cd-kre.

Veloquence 2010.07.09. 20:17

Jaja, pont ezeket dolgozom, naponta felváltva!

Egyébként a bíróságon dolgozom és amennyiben érdekel az ítéletben rendelkezni kell a bűnjelekről és a bűnjelkezelőnek meg kell küldeni bűnjelrendezés miatt. De végül is tényleg, nincs szó Btk.-ban bűnjelről.

Kovács_Béla_Sándor 2010.07.09. 20:14

A "bűnjel" kifejezést pedig egyetlen egyszer sem használja sem a Btk. sem Be.

Kovács_Béla_Sándor 2010.07.09. 20:11

Azt a butasáogot a Btk. írja elő.77. § (1) El kell kobozni azt a dolgot,

Mit dolgozol a "Büntetőeljárásban"? Vezetd a rendőrautót vagy osztod a reggelit a fogdában?

laci81 2010.07.09. 19:44

Tehát arra nincs mód, hogy a gépet merevlemez nélkül vissza kapjam az eljárás vége előtt?És meddig tart egy ilyen szakértői vizsgálat? Hetek, hónapok?

Köszi a válaszod.

Veloquence 2010.07.09. 18:21

Kedves laci81!

A gépet az eljárás végén visszakaphatod, amennyiben a rendőrség a nyomozás során bűnjelként rendelte kezelni. Ha így van, akkor a bíróságnak az ítélethozatalkor kötelező rendelkezni a bűnjelekről, ez esetben a gépet elkobozhatják, vagy a tulajdonosnak kiadni rendelhetik. Butaság, hogy soha nem kaphatod vissza. Én a büntetőeljárásban dolgozom és az esetek 90%-ában mindig kiadjuk az ilyen tárgyakat.

Kovács_Béla_Sándor 2010.07.05. 21:58

Pedig nem szokásuk gépet szétszedni. Egészben a bűnelkövetés eszköze, jó eséllyel nem hogy hamarosan, hanem egyáltalán nem fogod visszakapni.

laci81 2010.07.05. 21:30

Hello mindenki!A Rendőrség nem rég lefoglalta a gépem és jó pár dvd-t cd-t.A kérdésem az lenne, hogyan kaphatom vissza a magát a gépet persze merevlemezek nélkül. Mi ennek a módja?Nem akarom, hogy rajta üljenek hónapokig.

Köszi a segítséget.

Főlökött 2008.02.24. 17:54

Tisztelettel

Nem értem a kérdéseket. A hatóság indít egy eljárást feljelentés vagy saját észlelés ( hatósági eljárás soráni észlelés ) alapján.

Kezdjük az elején :

Észleli, lefoglalja. Nyomozati cselekmény történhet határozattal, vagy halaszthatatlan nyomozati cselekményként, feljelentés - észlelés függvénye.

Lefoglaláskor a lefoglalást szenvedő saját aláírásával hitelesített, öntapadó matricával lezárják a táp csatlakozókat és a szg.-oldalfalát két oldalon. Így nem lehetséges további adatfelvitel-módosítás, a hatóság - vagy más részéről.

Az informatikai szakértő távolítja el a lezárásokat és nézi meg a tartalmat. Így kezdi a szakvéleményét, az szg.-lezárt, lef. szenvedő által aláírt matricákat eltávolítva......

Szakértés tárgya, jogvédett programok másolatainak felkutatása. Van egy csomó forgalmazó, úgy 20-30 körül, s ebbe op. rendszerek, felhasználói és játékprogram forgalmazókat értek. Ha meg van az eredeti programunk, s egy másolatot még felfedez a szakértő, nincs gond. Ha több másolat van, vagy nincs eredeti programunk, akkor bukta. Akkor nincs mit magyarázni.

Stage - javaslom a hatóságnál érdeklődni, a vélemény elkészültéről, s a véleményből ingyen egy másolatot kérni( olvasatomban gyanúsított kihallgatás megtörtént, tanúként 100.-Ft / oldal ). Összeszedni, a szakértő által megállapított jogvédett programokat, majd megjelenni a hatóságnál és ott bemutatni jegyzőkönyvön rögzíteni azok meglétét, majd indítványosni a gépek mielőbbi visszaadását, tekintettel a felmerülő vagyoni hátrányra....stb., amit a hatóságra hárítunk, ha nem kerülnek vissza a gépek, jogos tulajdonosukhoz záros határidőn belül.Még lenne 1-2 tippem, a visszaadásra, de az nem tartozik a nagy plénumra, legyen elég annyi, hogy eredetben, eredeti helyére kell visszaállítani-visszaadni.....

Összegzés : rendelkezzünk eredeti programokkal, amiket használunk, melyekről 1 másolatot készíthetünk. Teljesen mindegy, hogy honnan szereztük, de beszereztünk illegális programokat, max próbáljuk ki-teszteljük milyen, utána töröljük. Ha tetszik vegyük meg jogtisztán, ha nem tetszett, nem vesztünk a törtéssel. Számunkra nem lesz belőlle probléma.Én is 7 op. rendszerrel és számos felhasználói pr.-al rendelkezem, jogtisztával. Igo-is kipróbáltam, bevált, megvettem jogtisztán, úgy mint a Destinatort.Szóval ebben a világban élünk, ezt kell szeretni. Nekem sem kedvenceim a jogvédők, de nincs mit tenni, ez van, beletörődés......

Szóval nagy vonalakban ennyi.

kea4 2008.02.23. 21:34

JAJJJ! JAJJJ!

És még mondják, hogy Magyarország JOGállam. Csak néhány észrevételt hadd fűzzek hozzá az olvasottakhoz.

Üdvrivalgással:KEA.

Stage 2008.02.22. 06:03

Félre értesz. Elmagyarázom mire gondoltam.

Tehát, valaki ellen eljárást indítani úgy hogy tudjuk hogy nem csinált semmi rosszat, elég kritikán aluli dolog. A rendőrségnek az a dolga hogy feljelentés alapján eljárást indítson, ezért kapják a fizetést, csak most olyan bűncselekmény után folyik a nyomozás ami nincs is. Főként mert még bíró soha nem mondta Magyarországon hogy a INGYENES fájlcsere bűn.

Én azt próbáltam érzékeltetni, hogy a lakótársad sunyizott, biztosan megkapta érte a megfelelő büntetését. Figyelték, tudták hogy rosszat csinál. A te géped azért vitték mert feltételezhető volt, hogy a te gépedhez is oda ült a pedofilunk gusztustalankodni, és ráküldték a szakértőt aki meglehetősen kényelmesen végezte az adófizetők pénzén a munkáját, ez néhány kirívó esettől eltekintve mindig ilyen lassú.

Szóval a két eset ilyen szempontból ég és föld.

Abban azonban egyetérhetünk hogy a szakszerűség, és a törvények maradéktalan betartása csak az állampolgárok kötelessége, egy hatósági embernél ezek a dolgok nem számítanak egy folyamatban lévő büntetőeljárásban. Olyanok hogy a bizonyíték eredetben megőrzése, a kíméletesség nem fontos eddigi olvasgatásom és tapasztalatom alapján.

e-Vita 2008.02.21. 13:46

Ja és még: esetemben se volt vádemelés se. (Bár a slendrán bűnjelkezelés, büntetőeljárás következtében minden további nélkül akár még azt is rámsüthették volna, hogy én vagyok a pedofil, és nem is az én drágám. Lehet, ha férfi lennék, tán nem is úsztam volna ezt meg - az ártatlanság mellékes szempont, ha valakit a jogszolgáltatás darálója elkap.)

Viszont azért, mert a pedofil drágámmal szemben csak kb egy (EGY!) év múlva emeltek vádat, ill. hoztak ítéletet, hát emiatt, erre való utalással, és mert a cuccaim az ő tulajdonaként futottak a papírokon, hát nem juthattam hozzá én se addig a cuccaimhoz. Sőt azután is csak külön, többmenetes csatározás árán.

Tehát én csak annyit mondok: tökmindegy, hogy ártatlan vagy-e, vagy nem, ha másvalaki magával ránt ártatlanul, gyanútlanul a jogszolgáltatás ingoványába, onnan kikerülni nem kis feladat.De nem kell elhinned, ha nem akarod.

e-Vita 2008.02.21. 13:30

Stage: szerintem meg sok pontban hasonló.Vagy pedig nem értem, amit mondasz: miért foglalták le a gépedet?Házkutatást, lefoglalást szerintem akkor szoktak végezni, ha "valóban feltételezhető a bűncselekmény megléte" - mégha az intézkedést elszenvedő másként is gondolja.

És én hasonlóan látom a két dolgot: a távollétemben, a lakásomban házkutattak, lefoglaltak, többségében az én szám techn. cuccaimat, csak azért, mert együtt laktam valakivel, akiről kiderült, hogy már régebb óta figyeli a rendőrség, mint szorgos pedofilt, aki a hálóról is töltöget anyagokat. Nekem csak annyi közöm volt az egészhez, hogy mit se tudva erről, befogadtam a lakásomba, a 2 gép a net miatt össze volt kötve, slussz.És továbbra se volt közöm hozzá, csak annyi, hogy sehol nem volt megjelölve, hogy melyek az én cuccaim, és láss csodát, az eljárás végére az én cuccaimat is neki tulajdonították, neki adták ki, tőle kobozták el - azokat is, amiken semmiféle jogsértő anyag nem volt, viszont az én szenzitív (adózási, bankolási, családi, stb.) adataim annál inkább.

Ha úgy vesszük, a te gépeid is "együtt laktak" másokkal, és ezért egy kalapba ömlesztve begyűjtötték a tieidet is. Mert így egyszerűbb a jogszolgáltatásnak, mint külön bíbelődnie azzal, hogy melyik dolognak ki a tulajdonosa, használója.És etekintetben tökmindegy, hogy szerzői jog sértése, vagy pedofil cselekmény gyanúja forog-e fenn, sőt, hogy mennyire megalapozottan. A lényeg: más sara miatt a te (tiszta) cuccaidnak búcsút mondhatsz hosszabb rövidebb időre, netán végleg.

De nem kell, hogy megfogadd a tanácsaimat - én viszont szivesebben tanultam volna más kárán, mint a sajátomén. De nekem nem volt, aki előtte elmesélje a jogszolgáltatás feneketlen mélységeit. Úgyhogy bocs, hogy szóltam.

Stage 2008.02.20. 18:21

A te ested egészen más, ott valóban feltételezhető volt a büncselekmény megléte, és jogerős ítélet is született az ügyben. Az én esetbemben nem áll meg a büncselekmény. Vád emelés sem volt, és szerintem nem is lesz soha.

e-Vita 2008.02.20. 07:22

Ja és még:legoflalási jegyzőkönyvet kaptál legalább? (Mert én még azt se) Jelen voltál a lefoglaláskor? (Mert én nem.)Követelj mindenképp egy lefoglalalási jegyzőkönyvet, az neked jár. Én is megkapom majd most, másfél év múlva végre!És: kiderül bármiből is, hogy az a te géped?Nyomozati szakban van még az ügy? Ügyészség rendelte el a lefoglalást? Ha igen, mindenképp meg kéne tenned: panasznapon/fogadóidőban vagy a rendőrségre, vagy az ügyészségre (netán mindkettőre) oda kéne menned, és jegyzőkönyvbe mondanod, mindazt, amit fontosnak vélsz, leginkább kijelentened, hogy az a gép a tiéd, esetleg a vásárlást bizonyító számlák másolatát is leadni.És nem tágítani, ha el akarnak hajtani: panasznapon, ha ragaszkodsz hozzá, kötelesek jegyzőkönyvet, de minimum feljegyzést készíteni az elhangzottakról.Mert nálad is meg lehet az esély arra, hogy a végén nem is a te gépedként fogják kezelni, és nem is neked adják majd ki.Tehát van mit tenned, bár hosszú harcra rendezkedj be.

e-Vita 2008.02.20. 07:11

Ja és még: a cd, dvd-ken semmi jogsértő anyag nem volt, mégis elkobozták, és még csak nem is tőlem, az egy szem vinyón találták meg az egy szem fekete WinXp-t, mégis az egész gépet, és a másik vinyót is lakat alatt tartották. Miért? Csak. Mert nekik úgy volt az egyszerűbb.

Tehát még ha a szakértő netán meg is állapít valamit, attól még az ügyész szabadon összekutyválhat mindent.

És hát ugye, a lefoglaláskor nincs tartalomjegyzék (DIR) az adathorozók tartalmáról, igaz? Nem tudod bizonyítani, hogy mi volt rajta. Igaz ők se, de hát ők birtokon belül vannak.

így aztán persze, én is féltem, hogy bosszúból a sok maceráért majd olyat tesznek rá, amivel jól bevarrhatnak, végleg hazvághatnak, de ennek ellenére el voltam szánva mindenre. És hát ezt mégse tették meg.

e-Vita 2008.02.20. 07:04

Stage, sajnos nem tudok semmi biztatót mondani: ha esetleg elolvasnád a szorimat ( http://e-vita.blog.hu/…omor_gyonyor ) , melyben szintén IT eszközök lefoglalása az egyik fő vonulat, te magad is láthatod: a jogszolgáltatás azt csinál, amit akar. Én 1 év után - kemény harcok árán kezdtem visszakapni a cuccaimat, és még csak most, másfél év elteltével kapom vissza az utolsó adagot (cd, dvd-k), úgy, hogy a gépemet idegennek (a volt lakótársnak) adták ki, ill. idegentől kobozták el előbb, és csak mert nem nyugodtam ebbe bele, hát végül mégiscsak visszakapok mindent. Csak lassan. És kellett érte harcolnom foggal-körömmel. Közben vennem kellett egy másik gépet, mikor láttam, hogy évekig se adják vissza. És más esetekben is hasonlókat hallottam.

Tehát sztem írásban mondjuk havonta adj be kérelmet újra és újra, mindent dokumentálj, jegyezz fel (szóban ne higgy senkinek) minden eshetőségre, és majd valamikor valószínűleg visszakapod a dolgaidat. Amikor majd vagy megunják, vagy ilyesmi. Mert maguktól nem lépnek az ügyben, hiszen nekik nem sürgős.

Hm. És lám: még jó, hogy én nem dobtam ki pénzt ügyvédre, hiszen az se tud többet tenni, mint amit magunk megtehetünk, viszont ő sokkal több pénzért hányja a borsót a jogszolgáltatás áthatolhatatlan falára.

Stage 2008.02.20. 01:35

Üdvözlök minden kedves fórumozót!

Kezdő vállalkozásomhoz vásároltam két szervert, és elhelyeztem egy szolgáltatónál budapesten széles sávú belföldi kapcsolatra.

Az egyik számítógépen egy fájlcserélő közösség oldala futott, a másik ettől teljesen fügetlen gépen pedig a magam dolgai, alapítványok weboldalai, magánszemélyek, vállalatok oldalai.

Tudomásom szerint ma Magyarországon, a fájl indexelés nem ütközik törvénybe és védhető, hiszen digitális tartalom nincs a gépeken, csak linkek az esetlegesen szerzői jogot sértő anyagokhoz, ez még önmagában nem bűncselekmény, főleg mert nem is én helyezem el a linkeket, legfeljebb tudtam róla hogy ott van és bűnsegéd vagyok. 2007 -ben elvitte a rendőrség mindkét szerverem szerzői jogok megsértésének alapos gyanúja miatt.

Röviden elmondanám hogy volt mert nagyon furcsa dolgok történtek. Tehát a rendőrség kiment a szolgáltató székhelyére, és ott egy már meglévő lefoglalási határozat alapján megkezdték a házkutatást, és felszólították a cég dolgozóit hogy a gépeket adják át.

A lefoglalásnál informatikai "szakértő" volt jelen, aki lement a szerver terembe, leszedte a gép oldalát, látva hogy jól meg vannak tömve a gépek merevlemezekkel, azt mondta a hatóságoknak, hogy a gépeken szerzői joggal védett filmek vannak, és a gépek RAID technológiával egymásba vannak kapcsolva, és a nevemen lévő összes gépet el kell vinni.

A gépeket a szakértő nem kapcsolta monitorra, csak levette menet közben az oldalát, ergo nem állapíthatta meg teljes bizonyosságal hogy a gépek egymással összefüggésben működnek, ezt több független informatikai szakértő megerősítette nekem szóban. Amit mondott a lefoglalásban résztvevő "szakértő" teljesen nonszensz, hiszen még életemben nem láttam raid-be kötött gépet, és nem is ismerem a technológiát, annyit tudok róla, hogy FTP szervereken RAID-be kötik a merevlemezeket, hogy a szakértő ne tudja olvasni a HDD tartalmát, és ne lehessen az illetőre bizonyítani semmit. (Olvasható csak tudni kell a helyes sorrendet)

A lefoglalást megelőző hét nappal, minden a gépen található adatot letöröltem, mert új hardware-k kerültek a gépbe, új operációs rendszer kellett rá.

Az adatmentés egy itthoni merevlemezről lett visszamásolva a szerverekre, köztudott hogy egy egyszerű ADSL feltöltéssel nem lehet, vagy feltűnően hosszú idő a gépekre feltölteni nagyobb állományokat egy avi fájl 700MB körül van 1-2 óra mire ez felmegy, tehát észrevettem volna, ha bármely "ügyfél" mappájában olyan dolgok vannak, amiknek nem kéne ott lenni, ergo fel sem töltöttem volna.

A gépeimet kihallgatás és vádemelés nélkül, fél éve nem adják vissza. A lefoglalási jegyzőkönyv 1 darab adathordozó lefoglalását rendelte el, nem két majd fél milliós gépet kompletten. A lefoglalásban résztvevő szolgáltató nem élt panasszal a gépeim lefoglalása ellen, ügyvédre meg csak a 8 napos határidő elteltével volt pénzem.

Érdemes talán tudni hogy a merevlemezeket nem őrzik eredetben, nem másolták le a helyszínen, és írható adathordozókról van szó, tehát bármi rámásolható, akár olyan is amiért megbüntetnek, vagy reflexből börtönbe csuknak.

Írtunk az ügyvédemmel több helyre panasz leveleket, melyben kérjük a gépek kiadását, és csak az adathordozók megőrzését.

A rendőrség a panaszt egy kis tájékoztató levélben elutasította, azzal hogy majd a Be. 155.§ (1)-(8) szerint fognak eljárni a gépek kiadását illetően, vagyis majd visszadják ha jónak látják.

Írtunk a ORFK-nak is egy levelet, kivizsgálták a dolgot, szerintük is teljesen rendben van az, hogy évekig keresnek olyas valamit ami sosem volt a gépen, legfeljebb a linkje. Beállnak a szakértő mögé aki egyértelműen szándékosan félrevezette a hatóságot.

Megkerestük a kerületi ügyészséget is, hogy legyenek kedvesek lassan visszadni a tulajdonom, hiszen ha nincs vádemelés, akkor felesleges ott tartani a gépeimet. Az ügyészség a kérelmet ill. panaszt elutasította szintén azzal, hogy egy megbízható szakértő volt jelen, kinek szava szent, a gépek RAID-ben működtek, egymással összeköttetésben és nem fordítva, ahogy a valóságban. Tehát a panaszt elutasították.

A kérdésem a következő lenne:

Van valakinek ötelete esetleg, hogy hogyan lehetne kiszabadítani a gépeket a rendőrség raktárából? :)