Okiratok elvesztéseforrás főoldal vissza

marcika 2008.02.15. 13:32

Szia, sürgősen jelentsd be a rendőrségen, mert ha valaki visszaél ezekkel az iratokkal, akkor nem tudod bizonyítani, hogy nem te voltál, pl. aki részletre fúrógépet, mosógépet....stb. vettél.Vagy nem a te csemetéd lógott a BKV-n, vagy árulta a drogot az utcasarkon.

Szatti 2008.02.15. 11:38

Köszönöm a választ Taurus.

Mit lehet tenni olyan esetben, ha fiatalkorúról van szó, és az anya egyedül neveli őt, tehát a hirtelen kiadásra kerülő kb. 10ezer forint a megélhetésüket veszélyezteti?

Taurus 2008.02.15. 11:33

Igen, szabálysértés.

218/1999. (XII.28.) Kormányrendelet (Szabs.r.):

Személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelességek megszegése

27. § (1) Aki személyazonosítására alkalmas okmányával kapcsolatos kötelezettségét megszegi, az igazoltatásra feljogosított személy felszólítására személyi adatainak bemondását, illetőleg az okmány átadását megtagadja, vagy az említett adatokra vonatkozólag az intézkedés során valótlant állít;százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki.

Lakcímbejelentési kötelesség elmulasztása

29. § (1) Aki a lakcímbejelentésre előírt rendelkezéseknek nem tesz eleget,harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség, valamint a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki.

Adatszolgáltatással, nyilvántartással, hatósági ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése

31. § (1) Aki

ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Szatti 2008.02.15. 10:00

Üdv!

Érdeklődni szeretnék, hogy von-e maga után valami jogi következményt, ha valaki elhagyja, vagy ellopják tőle a személyes okiratait (személyi ig, tb-kártya, adókártya, lakcímazonosító), és nem pótolja?A pótlás elmaradása, illetve elhúzódása az anyagi kiadásokkal jár.Mi a helyzet ugyanebben az esetben, fiatalkorúnál?

Köszönöm a válaszokat.