letöltés - szerzői jog - büntetőügyforrás főoldal vissza

mihist4 2008.10.24. 08:11

Üdvözlet!

A válaszokat előre is köszönöm.

Főlökött 2008.10.20. 17:59

Tisztelettel

Benccce a válasz igen is és nem is.

Technikai részleteket nem ecsetelném itt, sem senkinek. Létezik egy szolgáltatói szerver és létezik egy szervernapló. Létezik egy saját IP cím ( szolgáltatója válogatja ) és létezik egy szolgáltatói IP cím is.Olyan is létezik, hogy fiktív IP címen dorbézolok, fiktív helyról, lenyomozhatatlan, de ezt még annyira sem kívánom részletezni.

Összefoglalva, lehetséges más IP címén való dorbézolás, de az az IP cím gazdájának enyhe kellemetlenséget okoz, míg a szolgáltató általi megkeresés - válasz alapján tisztázza magát. Rendszerekbe történő behatolás lehetséges ( már láthattuk nem egyszer ), de az bűncselekmény és nyomot hagy, hiába használ más személy IP címét. Még valami regisztrálásra kerül a naplóban és máshol is, melyről aztán tényleg nem nyilatkozom, ami alapján egyértelműen beazonosítható a számítógép, így a személy is.

Torrentezéssel kapcsolatban : ha illegálisan másolt, illegális programot letöltök, majd azt visszatöltöm, hogy más is le tudja tölteni, azzal nem csak rendelkezem a gépemen ( adatokkal-programmal ), hanem forgalomba hozom, mégha anyagi ellenszolgáltatás nélkül is. ( hozzáteszem, hogy az ellenszolgáltatás az, hogy a visszatöltés nélkül nem jutnák hozzá a letöltött programhoz )

Benccce (törölt felhasználó) 2008.10.19. 13:27

Átolvastam az egész topicot és nagy zavar van a fejemben.Torrentezni csak otthoni használatra is eleve bűncselekmény?

Másik téma:IP-cm lenyomozhatósága. Tényleg jó kérdés, hogy a szolgáltató nyilvántarthatja-e, na és a másik, hogy mégis hogy bizonyítok én bármit, ha heckerek valóban képesek az én IP-mel ökörködni a neten? Merthogy ez lehetséges, semmi kétség, van egy nagyon jó informatikus ismerősöm, aki olyanokat csinál, hogy ha nem látnám, nem, hinném el. (csak egy apróság: simán küldött a szemem előtt az én emailcímemmel levelet saját magának, és valóban ott volt az elküldöttek között amikor megnéztem, pedig nem én küldtem, az IP-címet egy emailből pedig kb 10 sec alatt kiszedi vagy manipulálja).

Röviden: megoldható valóban az, hogy nyom nélkül valaki az én IP címemmel akár bűncselekményt is elkövet, én pedig még csak nem is értesülök róla? Csak majd ha jönnek értem? :)

demmyboy 2008.10.18. 14:00

na erre már nem ír senki semmit :D Minden törvény szar.Egy ember hozta létre a törvényeket,saját magának,és azzal kell élni mindenkinek.Ez az egész egy nagy szarság!!!!!

demmyboy 2008.10.17. 14:44

Ma felhívtam a MAHASZT.Mondtam,hogy én csak 1 alkalommal szeretnék bulit csinálni legálisan,a laptopomon lévő hanganyagokból.Felvilágosított,hogy akkor is ki kellene fizetni egész évre(80e Ft+ÁFA).Mit képzelnek ezek???Ilyen hogy létezhet? Azt mondta az illető,hogy akkor vegyem meg az eredetit,és akkor nem kell semmit fizetni.Hát persze...És ha az mp3-akat az előadó hivatalos honlapjáról szedem le? akkor mivan? akkor is illegális? mert azután nem néznek utána,csak azt nézik,hogy fizettem-e vagy nem....Tiszta szar az egész.Na meg 25000 db mp3-at nem tudok beszerezni eredeti audio lemezeken....Főleg a régi zenéket nem.Ez így sehogy nem jó.1 alkalomért meg tuti nem fizetek 80 ezer FT-ot+ÁFA-t.Ha meg pont ellenőrzés lesz,akkor megmondom,h nem az enyém a laptop...És akkor sztem nem is foglalhatják le.Vagy pedig van egy ismerősöm,aki egy clubban játszik.Ő fizet jogdíjat,és majd azt mondom,hogy az övé a laptop.Ez jó megoldás?

pro0F 2008.10.16. 23:07

És ha ez a "betörés" szinte észrevehetetlen, és semmilyen kárt nem okoz a lakásban, akkor mi a helyzet? Illetve ha az ideiglenes lakók csak ingyen hajlandóak ott aludni, amúgy 1 Ft-ot sem érne meg nekik?

Kovács_Béla_Sándor 2008.10.16. 22:15

Akkor is.Képzeld el, hogy neked van egy lakásod, amit bérbe szeretnél adni. Én meg egy álkulccsal - a tudtod és engedélyed nélkül rendre kinyitom azoknak, akik szeretnének ott aludni egy-két éjszakát. Mit mondasz, jogsértő-e a magatartásom akkor, ha nem kérek pénzt a "vendégektől"?

demmyboy 2008.10.16. 21:05

utána néztem a dolgoknak.80e ft a jogdíj egy évre...ez nekem sok pénz :)a laptopomon kb 25000 db mp3 van.(160GB).És ha csak itthon hallgatom őket,ez akkor is illegális?? Ez annyira kényes dolog.Akinek internete van,annak sztem a 90%-a,mind illegálisan jut jogvédett kép,és hanganyaghoz.Pl: ma már szinte mindenki torrentezik...Rengeteg embert meglehetne büntetni.Az illegális szoftver felhasználásról nem is beszélve.Én csak szórakoztatni szeretném az embereket,a gépemen lévő hanganyagokból.Semmilyen haszonszerzés.Nem kapok érte pénzt.Ez akkor is illegális?

Guro 2008.10.15. 21:55

Szerzői jogokról itt is lehet olvasni, némi emberi nyelven megírt magyarázattal is körítve: http://www.artisjus.hu/

ObudaFan 2008.10.15. 21:54

A törvényszöveg szerint akár le is, ez ugyanis - ha a közös jogkezelő szervezetnek nem jelented be és nem fizetsz jogdíjat - jogellenes felhasználás. Más kérdés, hogy van olyan ügyészi gyakorlat (még), ami a közös jogkezelés körébe tartozó felhasználás esetén nem indít eljárást.

demmyboy 2008.10.15. 20:53

Sziasztok! Szeretném megkérdezni,ha elviszem a laptopom egy clubba,és zenélek róla torrent oldalakról letöltött mp3-akkal,akkor mi történik? Lefoglalhatjá a gépet?

Főlökött 2008.08.07. 18:17

Tisztelettel

Örülök, ha 1etértünk :-)))

Amúgy most kaptam értesítést, hogy milyen ügyvédi iroda foglalkozik a büntiügy utáni polgári perekkel, tekintettel arra, hogy van nálam 1-2 ilyen ügyecske, érintet vagyok.Mivel nem igazán kiforrott a kártérítés megítélése és még odáig el sem jutottunk, így arra válaszolni nem tudok, hogy ezen esetben mi várható, milyen ítélet. Ezért válaszoltam arra ami biztos, és várható. Tippelgetés pedig nem az erős oldalam, ezért nem is szoktam.

Kovács_Béla_Sándor 2008.08.02. 17:55

Igazad van. Nem is neked, hanem Főlököttnek válaszoltam.

schakutjee 2008.08.01. 11:23

Kedves KBS!

A gép visszaadása teintetében már el sem tudom képzelni, hogy mi lesz a végkifejlett.Egy praktizáló ügyvéd ismerősöm az imént azt mondta, hogy lehet panaszt tenni, meg hupákolni a rendőröknél, de nem biztos, hogy érdemes, vagy megy valamire ezzel.

A zeneszámok megosztásával kapcsolatban valóban elég a vagyoni hátrány okozása, ahhoz hogy a bűncselekmény megvalósuljon, de ha a kettőt összeadjuk (1.500.000 + 150.000) még akkor sem éri el a 2.000.000-t (jelentős vagyoni hátrány alsó értékhatára), tehát szerintem nem minősített eset (Btk.138/A § c, pont ill. Btk. 329/A § (2))

A programokkal kapcsolatban azt hiszem félreértetted a helyzetet (amire Főlökött reagált). Itt csak a gépre feltelepített szoftverekről van szó, ezek nem voltak megosztva.

Persze ez sem megengedett az Szjt. szerint. A Btk. pedig gyakorlatilag minden ilyen jogsértést kriminalizál is egyben. Tehát itt is menthetetlen az ügy.

Üdv: schakutjee

Kovács_Béla_Sándor 2008.08.01. 09:48

Ja. Ha van egy svájci bicskád, amivel leszúrsz valakit, akkor csak azt az egy pengét foglalhatják le, amelyikkel a sérülést okoztad, a többit, meg a nyelét vissza kell hogy adják.

És azt honnan veszed, hogy a hang- és képfelvétel megosztója csak akkor követ el bűncselekményt, ha megvan az "anyagi haszonszerzés célzata"? Elegendő az is, ha vagyoni hátrányt okoz - ez pedig az ingyenes terjesztéssel egyértelműen megtörténik. Sőt valószínűsíteni lehet, hogy ilyen mennyiségnél már jelentős az okozott vagyoni hátrány. Ami minősítő körülmény.

Nem igaz az sem, amit a programokról írsz, természetesen azoknak az illegális megosztása is bűncselekmény.

schakutjee 2008.08.01. 09:38

Tisztelt Főlökött!Először is szeretném megköszönni a hozzászólásodat! Javaslom az illetőnek, hogy legkésőbb a rövidesen megtartott iratismertetés során követelje vissza a számítógépét (kiv. a merevlemezeket).

A szofverekkel kapcsolatban teljesen világos, hogy a bűncselekményt elkövette (nem is tagadja), ugyanis nincs meg neki az eredeti szofver.

Az IP-cím lenyomozhatóságával kapcsolatban már több forrás is megerősítette az általad írottakat, úgyhogy ajánlom minden fórumot olvasó figyelmébe a tanulságokat!

Az audió és filmfájlok tekintetében viszont nem állja meg a helyét (legalábbis ebben az esetben), amit írtál, hiszen ő nem pénzért árulta a zenéket. Egyszerűen DC-zett, azaz ahhoz, hogy letölthessen, meg is kellett osztania. Ő 4800 zeneszámot osztott meg (a szakértői vélemény szerint), melyeket tételesen (több tíz oldalon keresztül) felsorol a szakértő. Azt is megállapítja a szakvélemény, hogy ezzel (megosztással) mennyi anyagi kárt (elmaradt bevétel) okozott a jogtulajdonosoknak (kb 300 Ft/zeneszám, azaz durván 1.500.000 Ft). Tehát itt is megvalósul a nyomozó hatóság szerint a Btk. 329/A § (1) bekezdésében meghatározott vétség: "...vagy vagyoni hátrányt okozva..."

Annyiban igazad van, hogy valószínűleg egy kereskedő figurát elkapva jutottak el hozzá. Biztos az is DC-zett (talán innen is szerezte be a később általa értékesített dolgokat) és felgöngyölítették a szálakat (IP-ket). Persze ez csak tipp a részemről, nem bizonyított.

Jelen esetben, tehát már nem is az a sarkalatos kérdés, hogy visszakapja-e a gépet és mikor, hanem az, hogy mekkora bűntetésre számíthat, ill. polgári úton vajon érvényesítik-e vele szemben a követelést a jogtulajdonosok (Artisjus + szofvercégek (5 db)- utóbbiak esetében kb. 150.000 Ft kárt állapított meg a szakértő). Ez persze csak az eljárás végére fog kiderülni, de a történet tanulsága miatt szerintem érdemes volt róla beszélni, nehogy másnál is bekopogjanak egy szép napon a rendőrök :-)

Üdvözlettel: schakutjee

Főlökött 2008.07.31. 19:30

Tisztelettel

Kezdem az elején, sajna, mert ennyit nem akarok-szeretnék gépelni......

Audio ( mp3, mid stb. kiterjesztéssel ), video ( avi, mpg, wmv stb. kiterjesztéssel ) letöltésének, birtoklásának vizsgálata abban az esetben történik meg, ha az alany forgalmazó pozícióban van, azaz bizonyítható, hogy anyagi haszonszerzés célzatával osztotta meg - töltötte fel a hálóra a médiafájlokat, azokat árulta - emeltdíjjas szám hívásával oldotta meg a hozzáférést-letölthetőséget.

Felhasználói programok tekintetében az eredeti verzió megléte esetén 1 példány másolat és egy példány telepítve a gépen lehetséges. E fölötti mennyiséggel követnénk el bűncselekményt. Tapasztalatom szerint az ügyészség rugalmas-e tekintetben. Több gépen történő telepítést is elfogadnak, csak eredeti, jogtiszta szoftverrel rendelkezzünk, ez a lényeg.Ugyan ez a feltétel a játék és egyéb programokra ( pl.: Total Commander ) is.

Le-fel-össze-vissza töltögetéssel ( pl.: torrentezés ) kapcsolatban, a szolgáltató szerver gépén ( melyen keresztül jutunk ki a világhálóra ) naplózásra került a felhasználó, azaz bejelentkezése. Ez lehet rugalmas és fix IP címes is, alapgép - felhasználói gép tekintetében. Visszakövethető, mely honlapról, mekkora adatmennyiséget töltött le - illetve - fel.Így teljesen nyomonkövethető az alany tevékenysége, s azt alá is támasztható a rendelkezésre álló rögzített adatokkal. A Hif. ( Hírközlési Felügyelet ) általi követelményeket teljesíteni kell, mind telefon - mobil - internet szolgáltatás tekintetében a szolgáltatónak. Nyomozó hatóság megkeresésére, azt ki kell adniuk, minősítéssel.

Szóval röviden ennyi. Vannak hekker programok, IP lopások, de ezt nem kívánom részletezni, hogy lehetséges, más személy IP címével fellogolni a világhálóra, és ott dorbézolni - adatokat módosítani, stb. Főleg azt, hogy honnan, mely kapcsolódási pontról.

Lefoglalt géppel kapcsolatban - hatóságnál indítványozni kell, ha a szakértői vélemény elkészült, az adathordozó ( wincsi ) eltávolítása után, villám gyorsan adják vissza a számítógépet, tekintettel arra, hogy a ház-alaplap-processzor-memória nem tartalmaz illegális programokat, így annak pótlása pénzbe kerül, melyet a hatóságra hárítanak.Amúgy a szakértő, a saját környezetében vizsgálja az adathordozót ( azaz a komplett gépet ), így lehetséges megállapítani pl. a feltelepített operációs rendszer ID számát. Önálló adathordozó esetén, kissé bonyolult az ID szám meghatározása.

Lényeg a lényeg, wincsin és adathordozó lemezeken kívül a többi ingóságot vissza KELL, hogy adják, mivel a büntető eljárás során nem releváns, nem bizonyító erejű. Meghibásodás esetén, a lefoglaló szerv a kártérítésért felelős.

Remélem nincs több kérdés :-)

schakutjee 2008.07.31. 14:57

Fejlemények:

kb. 10 illegális szoftver és 4800 zeneszám dc-n történő megosztása miatt vádat fognak ellene emelni. egy ügyvéd szerint felfüggesztettel megússza, de nem tudni, hogy a jogtulajdonosok (szoftver-cégek és az Artisjus) mit lép. Akár 1.5 milliós kártérítést is elképzelhetőnek tartott a nyomozó, akivel beszélt. Szakértői vélemény alapján állapították meg a bűncselekmémny gyanúját (Btk. 329/A (1) bekezdés). A szakértő szépen tételesen felsorolta a DC-n megosztott számokat és a nem legális szoftvereket. Nem tud valaki olyanokról, akik már végigmentek ezen a kálvárián? Nincs tudomásotok "precedensekről" (főleg a polgári jogi következmények érdekesek, mert büntetőjogi vonalon nem nagyon lehet mit vitatni)?

Azért tanulságos a történet, nem?

Üdv!

schakutjee 2008.02.14. 14:57

OK rendben!

_Wasp_ 2008.02.14. 13:06

„jogi kérdések vonatkozásban van vkinek ötlete esetleg?”

van. de már le is írtam:ne nyilatkozzon semmit!

azt nem fogja senki itt leirni, hogy ezt vagy azt kellene kamuznia, mert 1: ilyet nem szabad, 2: a fene tudja milyen bizonyítékai vannak a rendőrségnek.

várjon türelemmel.

schakutjee 2008.02.14. 12:35

Pjotrnak: én is furcsálottam, hogy elővették, de úgy gondolom, hogy egy komolyabb ügy kapcsán került képbe és, ha már felfedezték, úgy gondolták előveszik őt is. de váltig állítja, hogy csak zenéről van szó.

kbs-nek (elnézést a rövidítésért): :)))

új info (ma jutott el hozzám): Nagyon sok embert kaptak így el (csomó hasonló kishal) - de a többség már visszakapta a gépét (pestiek). az ismerős vidéki, itt lassabban megy a dolog

jogi kérdések vonatkozásban van vkinek ötlete esetleg?

Kovács_Béla_Sándor 2008.02.14. 11:33

:)Ismered, amikor a cigányprímást 46-ban eltiltja az igazolód bizottság, mert elismerte, hogy a háború alatt játszotta, hogy "Horthy Miklós katonája vagyok"?A komája kérdi:

Pjotr 2008.02.14. 11:19

Érdekes, hogy tudzák, mikor mit töltöttek le róla, mert -ha jól tudom- a szolgáltató az adatforgalom tartalmát nem naplózhatja.

Pjotr 2008.02.14. 11:18

Csak azért mert nem nagyon szoktak egy magánszemélyre csak ezért rámászni, gyanítom talán valami pedofil dolog lehetett a háttérben.

schakutjee 2008.02.14. 08:31

Kösz a hozzászólásokat!

_Wasp_-nak igaza van. Naplózzák és visszakereshetők az IP-k. Még azt is megmondták neki, hogy mikor melyik E. Rulez számot szedték le tőle :) Nem rossz, mi?

Pjotr-nak válaszolva: ő nem követett el mást, de vszínüleg lecsaptak egy hálózatra (fájlmegosztó szerverre), vagy valakire , aki illegálisan kereskedett talán szerzői jogi védelem alatt álló művekkel és a kapcsolatok felgöngyölítése során kerültek képbe az ilyen kishalak, mint az ismerősöm (egyébként csak DC-zett). Ezek csak tippek, találgatások a részünkről, de talán erre utal, hogy a nyomozást a katonai ügyészség kezdte (talán vki hivatásos stb. lehetett a fő célpont).Üdv


_Wasp_ 2008.02.13. 17:47

...és a szolgáltató naplózza, ki, mikor, milyen IP címet kapott.

Gaius 2008.02.13. 17:38

Ez az IP cím nem világos számomra, mert tudomásom szerint minden egyes csatlakozással új IP címet kreál a rendszer. Hogyan lehet így beazonosítani valakit? Mit nem értek? :-)

Pjotr 2008.02.13. 16:54

Erős a gyanúm, hogy nem csak sima fájlmegosztás lehett, nem lehet, hogy van más vád is?

_Wasp_ 2008.02.13. 16:47

leginkább ne hivatkozzon semmire, amire nem muszáj. Bizonyítsanak a rendőrök. (várja meg, mivel állnak elő, és utána gondolja át, hogyan fog tudni leghatékonyabban védekezni)

A géppel kapcsolatban: vélhetően így járt. Ha elromlik, stb, és nem lesz mégse büntetőügy, akkor kártérítési igénnyel élhet persze.

schakutjee 2008.02.13. 15:47

Tisztelt Fórumozók!Az alábbi eset kapcsán kérnék segítséget: ismerősöm fájlmegosztón keresztül zeneszámokat osztott meg (és töltött le) és ezzel megvalósította a szerzői jog megsértése bűncselekményének Btk. 329/A § (1) bekezdésében foglalt vétségi alakzatát. Egy „szép” napon a rendőrség megjelent a lakásán és le kívánták foglalni a számítógép merevlemezét, de mivel csak a felesége volt otthon (aki nem ért a hardverekhez) és a rendőrök közt sem volt hozzáértő, ezért nem tudták kiszerelni és az egész gépházat elvitték. Az ismerősöm szerette volna visszakapni a számítógépét, de azt a tájékoztatást kapta, hogy nem adják vissza, sőt számíthat arra, hogy elkobozzák, azaz nem csak a merevlemez „veszik oda”, hanem az egész konfiguráció (videókártyától kezdve, a hangkártyán át, a tápig minden). Akkor is ráfázik, ha visszakapja, mert megmutatták neki azt a raktárat, ahol tárolni fogják az eljárás végéig a gépet. Ez egy poros, koszos stb. zug. Amelyik gép hosszú ideig itt áll, az biztos tönkremegy (legalábbis az ismerősöm szerint).A kérdéseink inkább eljárásjogiak:

Röviden ennyi.Előre is köszönöm a segítséget, ötleteket, véleményeket!Üdv!