sebesség túllépésforrás főoldal vissza

killah 2010.09.30. 10:46

Üdv Mindenkinek!

Eljárás indult ellenem gyorshajtás miatt!Lakott területen 50 helyett 85-el mértek be. (egy faluból a kivezető résznél kezdtem el gyorsítani)Valahonnan hátulról mértek be? (persze sehol nem láttam se rendőrt se trafit)A lényeg:Megjött az értesítés, és a neten elérhető fénykép elérhetősége.Megnéztem a fényképet, mert hát azért mégis.A fényképen szereplő dátum és időpont rossz.Nem tagadom, jártam arra aznap, de nem a feltüntetett időpontban. Valamint arra az időpontra van 3 tanúm, hogy vagy 100 km-rel távolabb tartózkodtam az autómmal együtt. Az autó felismerhető a fényképen, a rendszám és egy hiányzó alkatrész miatt.Valamit lehet, vagy érdemes elkövetnem az eljárás ellen, vagy inkább nyeljem le a "45ezres" békát?

killah

BSZE 2010.09.24. 17:30

Kedves Szakértők,

igaz az, hogy jogszabály szerint kötelező nyilvánosságra hozni, hogy hol várható sebességmérés? Kerestem mindenféle jogszabályban, de én nem találtam. A police.hu oldalon viszont tényleg van ilyen közzétéve.

Előre is köszönöm.

E.

scifi 2010.09.14. 16:51

Tisztelt Forumtársak!

Szerintem nem lesz egyedüli a probléma és biztos nem is új, de idő szűkében ismételten előveszem az esetet, mert nálam most vált aktuálissá:Az idei év őszén az M3-as be- és kivezető szakaszán zajvédő falat építettek. Az építés idején 50km/h-s sebesség korlátozást vezettek be. A zajvédő már készen van, a táblák viszont még kint vannak, némelyik az út vonalába fordítva (nem látszik jól, csak ha már pár méteren belül vagyunk.) Most kaptam a papírt, hogy 1 hónappal ezelőtt az M3-as bevezetőjén 74-el mentem, 50 helyett, az amúgy 80-as szakaszon...Kérdésem, ha egy útjavítás miatt kitesznek egy munkagép hátuljára 40-es táblát, amit nap végén az autóval együtt eltüntetnek, akkor milyen dolog 1 hetes munka miatt jóformán hónapokig korlátozni a forgalmat? Persze a nyilvánvaló rendőrségi pénzbehajtási lehetőségeket leszámítva...Kérdésem, hogy most mi a teendő? (Iskolába járok, nincs fölös 30e-m...)

donci2 2010.08.02. 16:51

A segitségeteket szeretném kérni nagyon sürgős lenne."2009 november 16-án két tanú jelenlétében az üzemben tartói nyilatkozatot a megszünésről alá irtuk én is mint üzembentartó és a tulajdonos is mint tulajdonos ugyan ekkor egy átvételi elismervényzót isaláirtunk tanuk előtt vagyis a tulaj átvette tőlem a gépjárművet.Arról volt szó hogy ő15 napon belül töröltet engem mint üzemben tartót a forgalmiból.Na ezt nem tette meg mint utóbb kiderült gyorshajtásért már a második büntetést küldi nekem a rendőrség én vissza küldtem nekik a tulajdonos nyilatkozatát hogy megszüntette és átvette tőlem a gépjárművet.Ez nem érdekli a rendőrséget vagyis fizetnem kéne én nem vagyok hajlandó fizetni hozzá teszem hogy már január óta nem tudom sehol elintézni hogy töröljenek mint üzemben tartót mindenütt azt mondják hogy ezt csakis a tulaj teheti meg a nyilatkozatot ugyan átvették tőlem de ugylátszik ez nem elég semmire sem .Már feljelentést is tettem a rendőrségen hogy a nevemre szoló forgalmival más rohangál a világban de ez sem érdekel senkit mit tehetek még és mi vár rám ha nem fizetem be a birságot amit nem is én követtem el.

dvinnai 2010.08.02. 15:49

Nagyon köszi!

Orange 2010.08.02. 12:28

Saját tapasztalat: 30.000.- Ft a bírság, mindenképpen meg kell fizetni, lehet kérni részletfizetési kedvezményt, 2.200.- Ft-os illetékbélyeget kell mellékelni a kérelemhez.

dvinnai 2010.08.02. 11:50

Sziasztok,

Édesanyám autóját vezettem, most kaptuk a papírt, hogy bemértek 50es táblánál 71-el. Érdeklődnék, hogy jelen szabályok szerint mennyi büntetésre számíthatok? Lehet-e részletfizetést kérni, illetve a büntetés mérséklését, ha még nem volt semmilyen közúti vétségem?

Előre is köszönöm a válaszokat!

hanna1 2009.10.16. 14:49

Sziasztok!

Örülnék, ha valaki tudna segíteni a köv. ügyben:

Bemértek a rendőrök egy gépkocsit 50 helyett 67-tel.A 3 fénykép közül, amit készítettek, csak egy fényképen látszódik a rendszám, azon pedig a sebesség 52.A másik kettőn - ahol a sebesség 67 - az autóból csak egy részlet látszódik. Így is jogos a bírság?

Köszönöm: Hanna

jack4 2009.10.10. 09:51

Elég nagy késések szoktak lenni, de az is lehet, hogy nem mértek be.

vivike... 2009.10.09. 20:21

Sziasztok!olyan kérdésem lenne hogy 3 hónapja beleszaladtam egy trafipaxba..50helyett mentem 70el.lehetséges hogy megfogom úszni az egészet mivel még nemjött semmi papíra választ előre is köszönöm:)

efi99 2009.09.25. 14:58

"Gondolom vallania kell, hogy ki vezette az autot nem? Köteles ő vallani családtag ellen? Ha nem vall akkor az utánfutó tulajdonosát büntetik meg?"

"be fogom fizetni a birságot "

A kettők között ellentmondás van, de hagyjuk.

Értek már amúgy gyorshajtáson és fizettem.

Mulder 2009.09.25. 08:31

jack4 köszönöm a segítséget.

efi99 senki nem akar ügyeskedni csak megkérdeztem mik a lehetőségek, be fogom fizetni a birságot ennyi. De remélem te is ilyen sorsra jutsz majd és akkor majd én is mondom hogy Hála istennek!!

efi99 2009.09.24. 19:41

Gyorsan tegyük hozzá: hála istennek.Ilyen Mulder-félék miatt. Megbuktál, mit kell ügyeskedni még? Magyar néphagyomány.

jack4 2009.09.24. 18:12

Az üzembentartóval szemben fogják a közigazgatási bírságot kiszabni.

Mulder 2009.09.24. 12:53

helyesbítem a dolgot, írásban kell nyilatkozni ki vezette a járművet, nos ha azt írja, hogy nem tudja ki vezette akkor mit léphetnek?

Mulder 2009.09.24. 10:21

Lenne egy kérdésem remélem tud valaki segíteni mielött befáradok rendőrségre. Utánfutóval mentem de az utánfutó egy családtag nevén van, hátulról mértek be 70 helyet 95el, családtagomnak jött egy levél hogy közigazgatási eljárás indúl és majd be kell fáradnia személyesen is. Gondolom vallania kell, hogy ki vezette az autot nem? Köteles ő vallani családtag ellen? Ha nem vall akkor az utánfutó tulajdonosát büntetik meg? A segitséget előre is köszönöm.

kircsi 2009.09.10. 18:31

jack4,köszönöm szépen az információkat, megpróbálom kideríteni az autópálya-kezelős adatokat. Az mondjuk továbbra is rejtély számomra, hogy erről a naplózásról miért nem tud az ügyfélszolgálat, ill. ha tényleg nem is tud, akkor miért nem segít legalább azzal, hogy utánanéz a folyamatoknak... Az sem világos, hogy ha ez a naplózás megtörténik, akkor miért mutogatnak blődli, azonosíthatatlan képet a korlátozásról "bizonyíték" gyanánt. Vagy ez a napló olyan "titkos" információ lehet, amibe az "ügyfelek" nem nézhetnek bele? (költői kérdés)

Mégegyszer köszönöm, nyomozok tovább!

jack4 2009.09.10. 12:26

Az autópálya kezelőjénél lehet érdeklődni, hogy az adott útszakaszon a fényképen lévő időpontban ki volt-e helyezve korlátozó tábla és ha igen, milyen.

A trafipax településekor naplót kell vezetni a kezelőnek, amelyben a település helye, az érvényben lévő korlátozás is szerepel, valamint az összes lefényképezett autóra vonatkozó lényeges adat (időpont, rendszám, sebesség). Ennek egyeznie kell a kinyomtatott fényképekkel. Ez a visszaélések elkerülése érdekében van, de bizonyítja is a szabálysértést.

kircsi 2009.09.10. 10:25

Sziasztok!

Olvastam ugyan az én problémámhoz hasonló eseteket itt, de egyikben sem találtam meg a választ a később olvasható kérdésemre (az a válasz, hogy "a rendőrnek mindig igaza van" nekem nem elég).Kaptam egy értesítést a BRFK-tól közigazgatási eljárás megindításáról, mivel az M3-ason 60-as korlátozásnál 86-tal mentem. Eléggé leesett az állam, mert konkrétan emlékszem az esetre, és a levél olvasása előtt meg mertem volna esküdni rá, hogy akkor és ott 80 km/h volt a korlátozás... Ezért próbálom kideríteni, hogy hogyan is működik a sebességmérés rendőreinknél. Telefonos érdeklődés után nem lettem okosabb, így elmentem az ügyfélszolgálatra, megnézni a bizonyítékokat. Hát, akivel én ott találkoztam, mind csak annyit tudott, hogyan kell megnyitni a fotókat, de azon kívül SEMMIT. 4 kép készült, ebből 3 az autóról, egy pedig egy út menti 60-as tábláról. Kérdésemre, hogy ez-e a döntő bizonyíték, miszerint valóban 60-as korlátozás volt érvényben, csak hümmögtek, aztán nagy nehezen kinyögték, hogy igen... Meggyőző... Arra nem tudtak felelni, hogy miből állapítható meg, hogy hol is készült a felvétel. Amit többször is elmondtak, hogy ha kétségeim vannak, akkor fellebbezzem meg a később érkező határozatot és másodfokon elbírálják az ügyet. De nekem nics "kedvem" 5e Ft-ért fellebbezni, ha tudom, hogy van bizonyítékuk! Hosszas szenvedés után elhoztam 2 képet (2x100Ft-os illeték, amit természetesen nem lehet helyben leróni...). Amin az autóm van és a mérési eredmény, az korrekt GPS koordinátákkal ellátott, pontosan beazonosítható. De a másik, amin a 60-as korlátozás látható nem ilyen, erről hiányoznak a GPS koordináták, egyszerűen üres az a sor. Ezek alapján a kép akár az M1-esen is készülhetett volna...És akkor a kérdés. Esetleg valaki, aki olvassa/írja ezt a fórumot, tudja-e, mi szolgál rendőrségi bizonyítékul arra vonatkozóan, hogy egy adott időszakban mennyi volt a sebességkorlátozás egy adott útszakaszon?!

Félreértés ne essék, én kifizetem azt a 30e-es bírságot, ami ezért a kihágásért jár, ha korrekt módon bizonyítható a vétkességem, de ellenkező esetben nem szeretném, ha madárnak néznének!

Bocs a hosszért és előre is köszönöm a válasz(oka)t!

jack4 2009.09.07. 22:15

Meg lehet próbálni, kérdés, hogy milyen jogorvoslati lehetőség vehető igénybe. Mikor vették át az I. fokú határozatot? Mivel már az önkormányzat is lépett az ügyben, gondolom már legalább 30 nap eltelt. Ha nem, akkor a bírósági felülvizsgálat kérhető, mivel a rendőrség jogszabályt sértett azzal, ha nem vette figyelembe a jogszabályi előírásnak megfelelő elismerő nyilatkozatot és az eljárást nem az elkövető ellen indította meg.

majlo 2009.09.07. 21:55

Kedves jack4 ezekből a feltételekből az elsőnek felelt meg .Ön szerint lesz valamilyen eredménye ha írok a rendőrségnek,hogy az önkormányzathoz mért nem e szerint küldték a fiam nevére a birságot?A múlt héten jött egy újjabb sebességtúllépésről értesítő,kezd gyanús lenni a dolog ezeket Miskolcról küldi a borsod m.rend kap-ság mi pedig Salgótarjánban lakunk fényképet az elsőről sem láttunk a mostani értesítőn van az időpont mikor lehet Miskolcon megnézni a felvételt,de nem ám az itteni rendőrségen.

jack4 2009.09.07. 21:50

Nem vagyok ebben biztos! Ugyanis ilyenkor párhuzamosan folyik a szabs. és a közig. bírságra irányuló eljárás.A törvény szerint a szabálysértési eljárásban azzal a személlyel szemben pénzbírság nem szabható ki, akivel szemben a szabálysértési eljárás alapjául szolgáló előírás megsértése miatt közigazgatási bírság kiszabásának van helye. Tehát ha lehetséges, a lényegesen magasabb összegű közigazgatási bírságot kell kiszabni, a párhuzamosan zajló szabálysértési eljárásban az érintett pénzbírsággal már nem sújtható, de egyéb joghátrányok alkalmazhatók vele szemben, pl. a vétkes büntetőpontokat kaphat, és adott esetben a vezetői engedélyét is bevonhatják.Vagyis az fk.-val szemben szerintem a szabs. eljárás simán lefolytatható.

surnew 2009.09.07. 21:42

a fényképről való felismerés az elég meleg talaj, abba nem nagyon mennek bele.

de várom a tanácsokat véleményeket ez ügyben

majlo 2009.09.07. 21:40

Kedves surnew és mi van ha a fényképen felismerhető a gépjárművezető?

surnew 2009.09.07. 20:43

üdvözlök mindenki!egy új kibúvót szeretnék mondani, amivel kilehet bújni a közig bírság alól.tehát a határozat kézhezvétele után a gépjárművezetőnek egy fiatalkorút kel keresni, aki a szabályszegés időpontjában még nincs 18, mivel az Fk.-s nem cselekvőképes így vele szemben nem lehet közig bírságot kiszabni.


jack4 2009.09.07. 19:08

A rendőrségnek megküldött nyilatkozat az alábbi feltételek teljesülése esetén minősül teljes bizonyító erejű magánokiratnak:

Nyilván az első kettő a leggyakoribb. Ebben az esetben, mivel az elkövető személye ismerté vált, a közigazgatási bírságot a használatba vevő személlyel szemben kell kiszabni. (1988. évi I. tv. 21/A.§. /2/. bek.) Ugyanitt az okirat tartalmai kellékei is megtalálhatók.

majlo 2009.09.07. 14:23

Kedves jack 4 köszönöm a válaszát kérdezném öntől az ,hogy a fiam leírta a rendőrségnek,hogy az ominózus időben ő vezette a járművet nem volt bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat? Ma voltam bent az önkormányzatnál ,kérdeztem miért nem azt a járművet fenyegetik forgalomból kivonással amelyikről az ügy szól azt mondták,mert a másik az első a listán.-milyen listán?Válasz :a bm általnyilvántartott listán miszerint a "vétlen"autó a nagyobb értékű,kár ,hogy nincs egy tankom is ami nagyobb értékű és hasznára válna a sok süketelőnek.

jack4 2009.09.07. 08:55

A jogszabály alapján a közigazgatási bírság kiszabása nem lehetőség, az egyes előírások megszegése esetén az üzembentartóval szemben az eljáró hatóság köteles kiszabni a meghatározott bírságösszeget.A közigazgatási bírságot nem a jogsértést elkövető jármű vezetőjével szemben kell kiszabni, ezért az eljárás során nem bír jelentőséggel, hogy a járművet ki vezette, illetve, hogy a hatóság előtt ismert-e a gépjárművezető kiléte, vagy sem.

Az üzembentartó csak abban az esetben mentesülhet a felelősségre vonás alól, ha a gépjármű jogellenesen kerül ki a birtokából és igazolja, hogy a bírságot kiszabó határozat kézbesítését megelőzően kezdeményezte a megfelelő hatósági eljárást, illetőleg a szabályszegést megelőzően más személy használatába adta a gépkocsit és azt a használatba vevő személy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatával igazolja.

Szerintem azt a gépjárművet lehet a forgalomból kivonni, amellyel a szabálysértést elkövették.

majlo 2009.09.06. 20:44

Szeretném a tanácsotokat kérni az autó amivel a fiamnak volt egy sebességtúllépése az én nevemen van nem is használom soha nekem van egy másik autóm,de én vagyok az üzembentartó is tehát nekem küldték a büntit.Hiába leveleztünk a rendőrséggel,hogy ő a hunyó elvállalja,stb.nem érdekelte őket.Nem fizettük ki a büntit átküldték a polgármesteri hivatalba ahonnan küldtek egy végrehajtásról szóló iratot miszerint kivonják az autómat forgalomból ha nem fizetem ki,de nem azt az autót amelyiket a fiam használja hanem az enyémet amelyiknek semmi köze a dologhoz.A miértemre az volt a válasz,hogy mert az a nagyobb értékű.Szerintetek ilyet lehet?

pisti526 2009.09.02. 23:55

helo mindenkinek! A multkor az autópályán mentem 142vel csak az a baj hogy teherautoval aminek autopályán 80km/h megengedett maximum. Már megjött a papir de csekk hogy mennyit kell fizetni még nem! A pénz igazábol nem számitana csak arra vagyok kiváncsi hogy elveszik e a jogsit mert abból élek! És már másodjára kaptak le ugyanigy teherautoval:( a multkor 45ezret kellett fizetnem 108al mentem akkor! Csak az a lényeg h a jogsi maradjon!!!

Drilda 2009.08.31. 11:21

Szia mindenkinek! Csak fél füllel hallottam valami olyasmit, hogy a rendőrség sem követhet el közlekedési szabályszegést - még a gyorshajtók "lefülelése" érdekében sem. Arra gondolok, hogy ha a rendőrautóval olyan helyről mértek, ahol egyébként más, hétköznapi közlekedőnek megállni is tilos, az így készített felvétel nem használható fel bizonyítékként.Valaki más, aki hallott erről? És hol lehet utánakeresni??? (egy érintett)

Drilda 2009.08.31. 11:21

Szia mindenkinek! Csak fél füllel hallottam valami olyasmit, hogy a rendőrség sem követhet el közlekedési szabályszegést - még a gyorshajtók "lefülelése" érdekében sem. Arra gondolok, hogy ha a rendőrautóval olyan helyről mértek, ahol egyébként más, hétköznapi közlekedőnek megállni is tilos, az így készített felvétel nem használható fel bizonyítékként.Valaki más, aki hallott erről? És hol lehet utánakeresni??? (egy érintett)

toldiur 2009.08.26. 00:24

helló! bocs a bele ugatásért. de patriota én a helyedben azonnal perre vinném az esetet. Ha nem bizonyítható mennyi a megengedett sebesség,akkor az sem,hogy túl lépted azt.

vivike... 2009.08.25. 23:37

Egy oyan kérdésem lenne ,hogy mennyi idő mire kiküldik a csekket:(:(? 50heyett mentem 70el reggel fél7kor és beleszaladtam egy trafiba:( a választ előre is köszönöm

Feri29 2009.08.06. 22:33

Nem kell azt neked tudni, elég ha a rendőrség tudja.

patriota 2009.08.06. 22:00

Kedves Feri 29!

Az sem várható el, hogy a helyszín felismerhető legyen. Honnan tudjam akkor, hogy adott időben jártam-e ott, hiszen eltelt már vagy 4.5 hónap?

Feri29 2009.08.06. 21:56

Én nem tudom, hogy pontosan hogyan működik a dolog, de valahogy úgy képzelem, hogy a traffipaxozó rendőrök egy jegyzőkönyvet készítenek, hogy az adott készülékkel, mettől-meddig és hol fényképeztek és a helyszínre vonatkozóan ez szolgál bizonyítékként.Az szerintem nem is lenne reális elvárás, hogy minden egyes fényképről pontosan megállapítható legyen, hogy azon a helyszínen mekkora a sebességhatár.

patriota 2009.08.06. 21:47

Tisztelt Fórumozók!

Úgy látszik mi magyarok már csak ilyenek vagyunk, mindig rohanunk valahová.Én is kaptam egy határozatot, egy csekket 30 ezer forintról.A bűn, hogy a határozat kézhezvételét megelőzően 54 nappal, lakóhelyemen 50 helyett 70-nel száguldtam.Irták erről készült dokufoto is. Én is írtam és kértem, küldjék el azt a fényképet. Azt válaszolták, hogy nem áll módjukba megküldeni, de ügyfélfogadási időben megnézhetem magam és 100 forintér oldalanként fénymásolatot is adnak.Igen ám csakhogy a foto őrzési helye tőlem közel 200 km-re van. Megírtam, hogy az nekem messzi van, és sok pénzbe kerül odautazni, de az oldalankénti 100 forintot bevállalom, ha elküldik.Nem akartam hinni a szememnek, elküldték, de nem csak ezért nem akartam hinni a szememnek, azért sem, mert bár a fényképeken ( 2 db) valóban az én autóm van, talán még magamra is ismerek a vezetőülésben, ám fogalmam nincs, hogy hol a fészkes fenében fotóztak le.A fényképen látható helyszín, nem, hogy a határozatban megjelölt helyen, de az egész településen ismeretlen. Nem derül ki róla, hogy lakott, vagy külterületen készült, tehát az sem állapítható meg, hogy ott mennyi a megengedett sebesség. Igaz, hogy az egyik fotón amelyen 70 km piroslik, nem a jobboldali sávban van a kocsi, hanem a terelővonaltól jobbra.(szemből) Ami akár egy kétsávos út belső sávja is leget, vagy egy előzés?!A másik foto, ami 4 mp-el későbbi 63 km-t mutat, azon már a terelő vonal sem látszik.Visszatérve a helyszínhez. Azon egyetlen olyan azonosítható objektum nem látszik, amelyből megállapítható lenne, hogy hol készült a kép, s pláne nem, hogy ott a megengedett sebesség 50 km/óra.Mit tegyek? Én ezeket a képeket nem tudom elfogadni bizonyítékként, de kétlem, hogy azt adott esetben a bíróság is elfogadná.Utána néztem továbbá a rendőrség honlapján, az ominózus hónap sebességellenőrzési előjelzésében; jelzett napon településünkön nem volt jelezve az ellenőrzés.Úgy érzem, hogy az egész ügy manipulativ. Megtagadhatom-e a fizetést?Üdv.Patr.

Feri29 2009.08.04. 12:59

Igen. Az üzembentartótól egyébként sem lehetne elvenni a jogsit.

powermen 2009.08.04. 12:45

Viszont,ha az üzembentartó nem jelöl meg senkit ,és elviszi a balhét,akkor csak pénzbírságra lehet számítani???És a jogsim megmarad.Ő mozgáskorlátozott, tőle nem hinném,hogy elvennék.

Feri29 2009.08.04. 11:39

Az Egyjogász által idézett szöveg a szabálysértési bírságra vonatkozik.

Ha sebességtúllépés eléri azt a mértéket, hogy közigazgatási bírság szabható ki, akkor közigazgatási eljárást kell indítani. A Te esetedben a közigazgatási bírság összege 45.000,- Ft.

A közigazgatási bírság kiszabása nem akadálya a szabálysértési eljárásnak, viszont ha szabálysértési eljárás indul, akkor az alapján már nem lehet újabb pénzbírságot kiszabni, viszont a jogosítványt még elvehetik.

Mivel a szabálysértési eljárás alól ki lehet bújni, a gyakorlat az, hogy csak közigazgatási bírságot szabnak ki, kivéve ha meg tudják a helyszínen állítani az autóst.

Egyjogász 2009.08.04. 07:45

43. § (1) Aki a km/órában meghatározott vagy a jelzőtáblával km/órában jelzett sebességet

túllépi,hatvanezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat.

powermen 2009.08.03. 22:55

És ha nem közigazgatási bírságot???Van más is??

Feri29 2009.08.03. 22:41

A 45.000,- Ft a jó összeg.

powermen 2009.08.03. 22:34

Ezt én is olvastam a kalkuláció szerint,de találtam,olyan oldalt is ahol,60,000 + 6 hónap jogosítvány elvonást ír.

Feri29 2009.08.03. 22:23

45.000,- közigazgatási bírság az üzembetartónak.Ha közigazgatási bírságot szabnak ki, akkor a jogsit nem veszik el.

powermen 2009.08.03. 22:16

Sziasztok.Én ez év június 27.-én az M§ ás autóúton elég rendesen siettem,80 helyett 121 el mentem.Azt hozzá kell tenni,hogy egy Ford Ranger ral ami teherautónak van levizsgáztatva.Az autó céges,nekem elsősorban kenyérkeresés a jogsim,egyedül vagyok keresőképes a 4 tagú családomban.Tudom ez nem mentség arra amit tettem,de érdekelne tudja valaki kb mire számíthatok????Van esély arra,hogy a jogosítványom megmarad??? És kb menyi pénzbírságot kaphatok???Válaszotokat előre is köszönöm.

gyekus 2009.02.17. 13:17

sziasztok Elmentem Nyiregyházára meg nézni a képet.Számitogep monitoron meg is néztem,rendszám stim, szin rendben.De a fényképen a kocsi látszik csak az is HÁTULROL .A vezetö kilétét homály fedi.Kérdésem a következö:hátulrol jogszerü-e?Nem lehetne szemtöl szembe és nem elbujva orvul fotozni ,mint a fejlett országokban ahol még ki is irják.Sunyi rendörök hátba támadják az autost!

monalisa1 2009.01.28. 19:46

Azt a 30 ill. 60 napot csak magadra nézve tekintsd jogvesztő hatályunak, "náluk" gyakorta időpont elcsúszás van - sok a hozzád hasonló "sietős" ember, az ügyintéző meg kevés.

Próbáld faxon megkéretni velük a fényképet, bár nem biztos, hogy ezen kép kellően éles/tiszta lesz majd. (Ennek figyelmében az esetleges Nyíregyház-i kirándulás, valamint ki ne késs a 60 nap határidőből!)

Monalisalaikus hozzászóló

gyekus 2009.01.28. 18:58

sziasztok!2008.11.23 09-24 Debrecen 30 as tábla.Sebesség 49km/óbüntetés:40 000 hufNa idáig rendben is van (tények)fizetni kell nincs pardon.No de nézzük már meg azt a fotot,ennyit meg ér nem?Rendörség be ,portás tájékoztat irány Nyiregyháza ott az album.na ne szorakozzanak már a "jardok" sem.Nekem ez pontosan +100km.debrecenben kaptak elmiközöm nyiregyházához,Még jo hogy nem japán rendörök voltak.Azert csak át megyek a "rend öreis ember tévedhet.Hallottam van egy hatvan napos elévülés.Most jön a kurfli hát a jardok pontosan betartották pecsét 2009.01.22, kézhezvétel2009.01.26 a rohadékok. Van e még esélyem nem igazán akarom kifizetni.

buly666 2008.12.15. 17:29

Üdv!Kb 2 hónapja lefényképeztek.!1 útfelújítás miatt kihelyezett 30 as tábla mellett haladtam el(ami egyebek iránt nem volt belátható..de ez mindegy)58km/h val!ez van ...elismerem....hibáztam..vállalom!deeee az,hogy ezért 90.000 ftos bírságot szabjanak rám,az felháborító!!!mire föl??honnan??úr isten!!!undorító mi megy ebben az országban!!én lelépek innen... bocs h zavartam a fórumot!

Pjotr 2008.12.12. 09:14

A szab. sértési előadó figyelembe veszi, hogy volt-e már a delikvens megbüntetve. (elvileg...)

Royal 2008.12.11. 23:22

„Éjszaka szemerkélő esőben, telepített kameránál ami piros fénnyel villant, mennyi az esély, hogy felismerhető az ember? És kb. mennyi idő alatt jön meg a papír?”

Nyilván sokat számít a távolság, az éjszakai fényviszonyok, de úgy tudom -minden ellenkező híresztelés ellenére- nincs magyarországon olyan berendezés, ami bizonyító erejű felvételt képes készíteni a gyorshajtó arcáról. Ezt az objektív felelősség rendszere némileg alá is támasztja. De az ördög sosem alszik, sísapkában kell tiporni neki :)

A határozat kézhezvételéről már vannak mérőszámaim is, elsőkézből, mivel már a sokadik közvetlen kollégám, és ismerősöm kapott adatkérőt, és én is várok egyre :) A nagy átlag 3-5 héten belül kézhezkapja, a 8. héttől elkezdhetsz reménykedni hogy megúsztad. De természetesen ez nem törvényszerű, a szórás igen nagy, hallottam májusi, júniusi, sőt itt a fórumon olvastam elévülési időn túli esetekről is. Nesze semmi fogdmeg jól :)

CivicV 2008.12.11. 21:21

Sziasztok!

Ma sikerült belefutnom egy kamerával felszerelt ford fiestába, lakotterületen 70-75km/h val.A gyorshajtás ténye nem kérdéses!Ami engem érdekelne az az, hogy mivel én tanuló vagyok, saját jövedelmem pedig nincs, milyen bírságra, számíthatok. Figyelembe veszik a bírság kiszabásakor?Kérhetek méltányosságot? Vagy van-e egyéb megoldás?Mivel akár a minimum összeg is megviselne.válaszotokat előre is köszönöm!

Ui.:Tény hogy valamit tennikell hogy visszaszorítsák a közúti szabálysértéseket. És akár jó is lehetne ez az új rendszer.Én 6 éve vezetek, túlvagyok többszöri igazoltatáson, számtalan trafipax mellett haladtam már el és soha semmi probléma nem volt. Kicsit igaságtalannak tartom , hogy az az ember is minimum 30.000ft-tal lesz rövidebb aki 6 évente egyszer beleszalad egybe, és annak is ugyanennyi jár akiről már egy egész albumnyi összegyűlt a rendőrség adatbázsában.

sumi 2008.12.11. 20:45

javítanám a dátumot,tehát 2008.szeptember 12-én történt a sebességtúllépés.

sumi 2008.12.11. 20:43

Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni sebességtúllépés ügyben.2008.09.10-én lakott területen 75 km/h sebességgel közlekedtem.Nem állítottak meg,hanem lefotóztak.Az eset Győr-Moson-Sopron megyében volt.Tudatában vagyok azzal,hogy ez nem kevés,sajnos így jártam.Viszont tegnap,azaz 2008.12.10-én jött a felszólítás,hogy 30000 ft-ot szíveskedjek befizetni.Az eset óta 3 hónap telt el.Én azt hallottam,hogy ha nem állítanak meg,hanem "csak" lefotóznak,és egyben fel is jelentenek,akkor 2 hónap az elévülési idő.Szeretnék érdeklődni,ez tényleg így van?Az értesítő levelemben az áll,hogy Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.Vas megyéből jöttek a megyénkbe mérni.Én a pénzt már feladtam,viszont ha tényleg 2 hónap az elévülési idő,akkor úgy érzem jogtalan a büntetésem,mivel elvileg már elévült.Ha valaki esetleg tájékozódott ez ügyben,kérem írjon nekem akár ide,vagy a tecsa74@freemail.hu címemre.A válaszokat köszönöm!Üdv.:sumi

Egyjogász 2008.12.09. 13:22

Háát igen, csak éppen mostanában több helyen is láttam olyan,hogy a tábla az úttal párhuzamos irányba van fordítva (azaz csak a tábla élét látni, azt, hogy mi van rajta, nem).Különösen pl. útépítéseknél gyakori szokás ez manapság, hogy az állandóra kihelyzett táblát így "érvénytelenítik" és kiraknak egy ideiglenes táblát, hogy itt most pl. csak 20-szal lehet menni.

De pl. a 2/a. út egy szakaszán "állandó jelleggel" kihelyzetek egy hosszú szakaszra egy 30-as korlátozást, az útfelújítás már régen kész van, de ezt a korlátozó táblát nem veszik le. Mondanom sem kell, mindenki xarik a táblára, és 90-100-zal megy mindenki. (A 2/a-n 90 az általánosan megengedett.)

Csak aztán egyszer álljon oda egy radaros kaszálóautó, szerintem több tízmillió bírság, és több száz bevont jogosítvány bánhatja........

_Wasp_ 2008.12.09. 13:13

„DE mi bizonyítja, hogy 60-as tábla volt kint, ha a tábla nem látszik a felvételen????”

pl. a tábla kihelyezéséről szóló jegyzőkönyv / fénykép-videó / tanúvallomások / hangfelvételek / festmények-térplasztikai művészeti alkotások. (utóbbi kettő csak rossz vicc)

de miért lényeges ez?

Azt állítod, h. nem volt kinn tábla? Tudod valamivel igazolni? (mert az valószínű, hogy a tábla kihelyezéséért felelős személy/illetve a traffipaxos rendőr azt fogja vallani vita esetén, hogy kinn volt a tábla...)

kazimkazim 2008.12.07. 11:22

Sziasztok!

tényállás szerint M6-os autópályán 60 km/h helyett 86- km/h-val mentem,erről felvétel van!DE mi bizonyítja, hogy 60-as tábla volt kint, ha a tábla nem látszik a felvételen???? Aki tud légyszi válaszoljon.KÖSZÖNETTEL!

sasgabi 2008.03.10. 12:56

Úgysem vezet!Útnyílvántartás van, személyautóval járok!A meghatalmazás csak rám vonatkozik, de esetleg a cég írhatna neki is egyet? Segítsetek köszi!Sasgabi

sasgabi 2008.03.10. 12:55

Úgysem vezet!Útnyílvántartás van, személyautóval járok!A meghatalmazás csak rám vonatkozik, de esetleg a cég írhatna neki is egyet? Segítsetek köszi!Sasgabi

Pjotr 2008.03.10. 12:46

Inkább a barátnődét vegyék el? :)))Menetlevél van?

sasgabi 2008.03.10. 11:42

Köszi a válaszokat!

Most már több mindent tudok: 70-es táblánál 122-vel mentem!Az autó céges, a fényképen nem látszom!Ilyenkor elveszik a jogsimat, esetleg lehet azt mondani h, a barátnőm vezetett?Kérvény az segít?A válaszaitokat előre is köszi:Sasgabi

Krisztián2006 2008.03.08. 23:06

Annyiban szünt meg, hogy eddig ha erre hivatkoztál nem kellett senkinek fizetni s nem vontak senkit felelőségre. ?ost ha erre hivatkozol akkor pénzbünti van az üzembentartónak, ennyi.

monalisa1 2008.03.08. 16:56

Nem-e úgy van, hogy ez a kiskapú februártól megszünt?!

Krisztián2006 2008.03.08. 16:35

T. sasgabi!

Amennyiben ennyire fontos a jogsid, úgy javaslom ne jelöld meg, hogy ki vezette az autódat. Hivatkozz családtagra, így csak bírságot kapsz, vagyis az üzembentartó kap. Ami jó magas lesz, de nem jár mellé sem büntetőpont sem jogsielvétel.

sasgabi 2008.03.08. 16:21

Üdvözletem!Érdeklődnék a következő ügyben:70-es táblánál Kb 120-130-alé mentem szkg-val, úgy láttam h állt ott egy lézeres autó!Mi a gyakorlat ez már jogsi elvét, vagy még megúszom pénzbírsággal.A jogsimból élek, esetleg ez számít valamit!A választ előre is köszsönöm:

SaSGAGI

főnök85 2008.02.08. 13:05

Attól függ, hogy a szabálysértési hatóságnak mennyi a dolga. Elősször bemegy az anyag a közlekedésre, majd a segédhhivatalba, majd a szabs. osztályvezetőhöz aki minősíti, majd újra a segédhivatalba majd a végén kerül az ügyre kijelölt szabálysértési előadóhoz. Ez kb. az elkövetéstől 2 esetleg 3 hónap. Hogy felismerjék az embert az a gép minőségétől is függ. Elévülési idő: a szabálysértési ügyekben van relatív és abszolút elévülési idő. QA relatív az hat hónap, az abszolút az pedig két év. Ebben az esetben a hat hónap csak akkor játszana, ha addig semmit sem küldenének ki. Plusz mindegyiket megszakíthatják külömböző tényezők. Büntető jogilag az elévülés mindig egy adott cselekményhez kapcsolódik, ott nincs olyan szabály amely mindenre vonatkozik. Vannak olyan pl: háborús bcs.-k amelyek soha nem évülnek el

Pjotr 2008.02.08. 12:53

Az elévülést csak szabálysértésre tudom, ott hat hónapon belül lehet csak eljárást negindítani.1999. évi LXIX. tv. 11. § ha minden igaz.Ha bcs akkor gondolom jóval több, talán 5 év?

Pjotr 2008.02.08. 12:50

Ilyenkor küldik a fényképet is?Eddig csak olyannal találkoztam, hogy mefgták az embert, ott elismerte és kész, ilyen fix trafis esettel még nem.

bigdady 2008.02.08. 12:49

Az idő engem is érdekelne. Itt nincs elévülés? :)Bár az időre lehet hogy hamarosan én magam fogok válaszolni...

Pjotr 2008.02.08. 12:41

Éjszaka szemerkélő esőben, telepített kameránál ami piros fénnyel villant, mennyi az esély, hogy felismerhető az ember?És kb. mennyi idő alatt jön meg a papír?

Samö 2008.02.08. 08:04

Szerintem ha valaki hagyja magát csőbe húzni, és miután lefotózták éjjel egy frissen felújított duplasávos úton a semmi közepén, ahová még nem rakták ki a 70-es táblákat és befizeti a büntetést, az nem férfias, hanem balek. Abban az esetben lenne jogos, amit mondassz, ha pl. egy ovoda/iskola előtti 30-as táblánál történt volna az eset, vagy egyéb helyen, ahol indokolt a korlátozás. Had ne az én pénzemen tollasodjanak már meg ezek, a szivatásnak is van határa.

monalisa1 2008.02.08. 00:39

Én egy harmadik variánst javasolnék: vállald be amit elkövettél - tudod ekként a férfias!

Samö 2008.02.08. 00:22

Köszönöm én is a segítségeteket!

Még egy apró kérdésem lenne: ha kiküldik a levélkét, mit kell válaszolni benne? Én kettőt hallottam, egy bonyolultat, meg egy egyszerűbbet:

1.)Az adatszolgáltatást a Szabálysértési törvény 57.§ szakaszában biztosított mentességi jogomra való tekintettel megtagadom, mivel nem vagyok köteles sem magamra, sem hozzátartozómra terhelő nyilatkozatot tenni.

2.)Megtagadom a választ mentességi jogom alapján.

Melyiket tanácsoljátok?

tuti 2008.02.07. 20:34

köszi mindent sokat segitettél

főnök85 2008.02.07. 20:13

Tuti:

azért mondtam hogy menjél be, mert a szabálysértési hatóságnál már megvan a feljelentés és a felvételek. És itt mondod a sztorit akkor annak nincs írásos nyoma, és ha a felvételeken szerepel a képed, akkor maximum eszedbejut hogy "ja tényleg mégis én vezettem", mert ha írásban nyilatkozol az már egy bizonyíték. A hatóság félrevezetése mégsem játszik,hanem helyette ez: Adatszolgáltatással, nyilvántartással, hatósági ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése 31. § (1) Aki

ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható

Utolsó kérdésedre:43. § (1) Aki a km/órában meghatározott vagy a jelzőtáblával km/órában jelzett sebességet

hatvanezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, továbbá a rendőrség, valamint közúti határátkelőhelyen a határőrség helyszíni bírságot szabhat ki.

Lina-cica 2008.02.07. 18:56

Sziasztok!Az én tulajdonomban van az autó, de kölcsönadási szerződéssel (jövőhéttől Ő lesz az üzembentartó) az unokaöcsém használja. Ha az unokatesóm, vagy az Ő édesapja vezeti az autót és valamilyen szabálysértés következik be (ittas vezetés, sebességhatár-túllépés, biztonsági öv mellőzése...), akkor terhel engem még avagy majd bármilyen felelősség? Ha igen, akkor az pénzbüntetés vagy kihat az én jogsimra illetve büntetőpontjaimra is?Köszönöm, ha ezt megmagyarázzátok nekem!

tuti 2008.02.07. 18:53

még egy kérdés a jogsit elvehetik ha 50 helyet 80 al mentem?

tuti 2008.02.07. 18:37

a hatóság férrevezetéséért mit lehet kapni az mivel jár?? amugy mindent köszi

tuti 2008.02.07. 18:27

és mivel tudnám kimagyarázni mert nem vagyok egy nagy szónok

főnök85 2008.02.07. 18:20

big dady: igaz

főnök85 2008.02.07. 18:19

Azt kell beleírni hogy egy családtagod vezette a gépjárművet, és őt nem vagy köteles megnevezni. De a szabálysértési törvény, mint az összes az ártatlanság vélelmével él, így ha nincs elkövető, nincs büntetés, mivel elkövető hiányában megszüntetik az eljárást. De! Ha vannak felvételek arról, hogy te vezetted a gépjárművet és te azt nyilatkozod, hogy az egyik családtagod, akkor van egy ilyen büncselekmény hogy a hatóság félrevezetése és ezzel ezt te megvalósítod ezt. Ezért szerintem mennyél be a szabálysértési hatósághoz ahol az ügy fut és ott magyarázkodjál. Amúgy ez a lehetőség májusig érvényes, mivel akkor lép nek hatályba az új törvényi rendelkezések és objektív felelőség lesz.

tuti 2008.02.07. 18:04

sziasztok kaptam egy papirt amiben az ált hogy tulléptem a sebeséget(50helyet80) és tölcsek ki egy adatlapot hogy én vezettem-e meg ijesmi hogy lehet hogy meguszam ??? létszi segitsetek

bigdady 2008.02.07. 08:35

Én azt hallottam, hogy májusig még a tavalyi pénbírság kategóriák érvényesek. Nem igaz?

Pjotr 2008.02.07. 00:02

Amnesztia?Ezen mit értesz?

Samö 2008.02.06. 21:11

Hát akkor remélem így lesz..

bigdady 2008.02.03. 18:29

akkor jön majd egy papír hogy ki vezette asszem.A lentieket tekintve állítólag még májusig amnesztia van

Samö 2008.02.03. 15:11

Ja azt még hozzátenném, hogy nem én vagyok az üzembentartó, és nem igazoltattak a fotó után.

Samö 2008.02.03. 14:50

Szevasztok! Lenne 1-2 kérdésem, először is az ügy, amivel kapcsolatosak:

Tegnap éjjel 11-kor Budapesten a Kerepesi út frissen felújított szakaszán, gyakorlatilag full üres úton kb. 90-nel mentem, amikor levakuztak hátulról. A Kerepesi út felújítatlan, gidres-gödrös részén 70-es tábla van, de itt nincs semmi tábla, szóval 50 a megengedett. Ez ugye elméletileg a 81% és 100% közti sebességtúllépési kategória. Azt mondták nálam informáltabb ismerőseim, hogy a 90 ezres bírság mellett még be is vonják majd valószínüleg a jogosítványomat, ami kicsit kiakasztott. (3 hónptól másfél évig, 5 hónap felett új jogsit kell csináltatni..)Kérdésem arra vonatkozna, hogy mik a lehetőségek ilyenkor? Fellebbezés? A pénzbírságot gondolom úgy se lehet kikerülni, de legalább a jogosítványt nem kéne hogy 5 hónapnál tovább nagyon elvegyék..

bigdady 2008.01.23. 08:31

Szerintem 30 e Ft ha ezt nézzük, bár még amnesztia van asszem egy ideig:

50 km/óra sebességig Megengedett: 50 km/óra Megengedett: 30 km/óra30%-50% túllépés: 30 000 Ft 65-75 km/óra 39-45 km/óra51%-60% túllépés: 40 000 Ft 76-80 km/óra 46-48 km/óra61%-80% túllépés: 60 000 Ft 81-90 km/óra 49-54 km/óra81%-100% túllépés: 90 000 Ft 91-100 km/óra 55-60 km/óra101%-150% túllépés: 130 000 Ft 101-125 km/óra 61-75 km/óra150% feletti túllépés: 300 000 Ft 126 km/órától 76 km/órától

51-100 km/óra között Megengedett: 90 km/óra Megengedett: 60 km/óra20%-30% túllépés: 30 000 Ft 108-117 km/óra 72-78 km/óra31%-50% túllépés: 40 000 Ft 118-135 km/óra 79-90 km/óra51%-70% túllépés: 60 000 Ft 136-153 km/óra 91-102 km/óra71%-100% túllépés: 90 000 Ft 154-180 km/óra 103-120 km/óra101%-150% túllépés: 130 000 Ft 180-225 km/óra 121-150 km/óra150% feletti túllépés: 300 000 Ft 226 km/órától 151 km/órától

100 km/óra fölött Megengedett: 130 km/óra Megengedett: 120 km/óra10%-20% túllépés: 30 000 Ft 143-156 km/óra 132-144 km/óra21%-40% túllépés: 50 000 Ft 157-182 km/óra 145-168 km/óra41%-50% túllépés: 80 000 Ft 183-195 km/óra 169-180 km/óra51%-60% túllépés: 120 000 Ft 196-208 km/óra 181-192 km/óra61%-80% túllépés: 150 000 Ft 209-234 km/óra 193-216 km/óra81%-100% túllépés: 200 000 Ft 235-260 km/óra 217-240 km/óra100% feletti túllépés: 300 000 Ft 261 km/órától 241 km/órától

justizmord 2008.01.23. 02:50

Semmi nem történt, felejtsd el, nem fényképeztek le. Ez a sebességtúllépés szabálysértési kategória lenne, 10-20 ezer Forint, de semmi nem történt.

Én meg tegnap mentem az utcán, és egy rendőrtől 500 méterre voltam, amikor kiköptem a rágómat számból a járdára, most akkor mi van? Feljelent a rendőr szemetelés szabálysértésével?

Hagyjuk már ezeket a banális semmiségeket.

Geri66 2008.01.22. 22:36

tegnap este kerültem egyet a városomba és kimentem a városunkon keresztül menő 53-as fő útra és kicsit gyorsabban mentem mint ahogy kellett volna. Mentem az úton és már csak annyit vettem észre hogy elmentem az ellenkező oldali házak előtt lévő füves részen álló rendőrautó mellett, és ránéztem a műszerfalra és 70-nel mentem de még nem volt részem abban hogy lefényépeztek volna de nem is vettem észre hogy ez a rendőrautóban villant volna valami meg miközbe mentem tovább nem állt másik rendőr aki félre állított volna. utánna kerültem egyet és elmentem arra mégegyszer de a rendőr már nem állt ott. most akkor mi történhetett és ha le is fényképezett 50 helyett 70-nel mentem mire számíthatok és azt figyelembe vehetik hogy kezdő a jogsim? persze nem kellet volna gyorsan menni ezt megértem! válaszotokat előre is köszi