névtelen feljelentésforrás főoldal vissza

Főlökött 2008.01.03. 18:12

Tisztelettel

18-on innen, vagy túl, nem minddegy. ObudaFan amit a témában, infoként el tudott mondani elmondott.

Lehet tenni feljelentést így is, úgy is. Nem mindegy, hogy a jogi állapotunk mi is ténylegesen.

Mindenki maga dönti el, hogy felvállalja a feljelentését, vagy nem. Válaszokat megkaptátok, a variációkra.

janóka 2007.12.29. 22:08

Elmúlt 18, de ez nem változtat a tényeken.Mindent meg fogok tenni, hogy bűnhödjön az illető - az én helyemben mindenki ezt tenné.Köszi az eddigi segítséget.

ObudaFan 2007.12.29. 17:55

Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek kábítószernek nem minősülő kábító hatású anyag, illetőleg szer kóros élvezetéhez segítséget nyújt, vagy ilyen személyt erre rábírni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

ObudaFan 2007.12.29. 17:55

Mondjuk, ha a hozzátartozó esetleg nincs 18 éves, akkor megint más a helyzet.

ObudaFan 2007.12.29. 12:23

Velem hiába kötözködsz, nem én vagyok a jogalkotó. Tegyél feljelentést, aztán majd a hatóság eldönti, hogy kábítószer volt-e.

janóka 2007.12.28. 22:19

Igazán nem szivesen kötözködök.De ha a Te hozzátartozódnak v.ki egy ismeretlen anyagot adna be fecskendővel, akkor azt hogy azonosítanád be, hogy mi volt? És ha az idézett anyagok listájába nem illik bele, akkor belenyugodnál, hogy ez nem is büntetendő?

ObudaFan 2007.12.28. 21:23

Btk. 286/A. § (2) A 282-283. § alkalmazásában kábítószeren

(3) A 283/A. § alkalmazásában kábítószer tiltott előállításához használt vegyi anyagon az 1998. évi L. törvénnyel kihirdetett, az Egyesült Nemzetek Szervezete keretében a kábítószerek és pszichotróp anyagok tiltott forgalmazása elleni, 1988. december 20-án, Bécsben kelt Egyezmény 12. Cikkének végrehajtására kiadott, a kábítószerek és pszichotróp anyagok tiltott előállításához, gyártásához is használt vegyi anyagokkal végezhető egyes tevékenységek szabályozásáról szóló jogszabály 1. számú mellékletének 1. kategóriájában meghatározott anyagot kell érteni.

janóka 2007.12.28. 21:15

Akkor az alábbiak nem erre érvényesek?

63.§ A Btk. 282/A.§-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

(5) Az a kábítószerfüggõ személy, aki hatósági elõírások megszegésével

1. kábítószert fogyaszt, illetõleg saját fogyasztása céljából tart, 2. csekély mennyiségû kábítószert saját fogyasztás céljából elõállít, termeszt, megszerez, 3. csekély mennyiségû kábítószert tizennyolcadik életévét betöltött személynek fogyasztás céljából kínál, átad vétséget követ el, és egy évig terjedõ szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendõ.

ObudaFan 2007.12.28. 14:57

„Úgy, tudom, bármilyen tudatmódosító anyag másnak való adását /pénzért!/ tiltja a törvény.”

Rosszul tudod.

Ezzel együtt bármelyik rendőrkapitányságon lehet feljelentést tenni.

janóka 2007.12.28. 13:19

T. Cím!Úgy, tudom, bármilyen tudatmódosító anyag másnak való adását /pénzért!/ tiltja a törvény.Van egy "kurzus", ami egy alkalomra csaknem 20.000 Ft-ot kér el az emberektől, és azt mondják az "információk" címszó alatt, hogy vigyenek magukkal 2 db steril injekciós tűt.Ez nem büntetendő?Hol lehet ezt ellenőrzésre bejelenteni? Név nélkül, lehetőleg. Pontos időpontot, címet tudok adni - egy ember van az egész mögött, aki "tanítónak" mondja magát, de szerintem kimeríti a bűnöző fogalmát.

Váram válaszukat, köszönöm!

csak egy állampolgár 2007.12.24. 09:58

Nem is ezzel van a baj, hanem speciel most nálam az a gond éppen, hogy a konkrét szabs és bcs elkövetését tudom, de nem szabad, hogy megtudják, ki hozta a hatóság tudomására, mert olyankor pl. mia helyzet amikor tudok vaklamiről 100% biztosan, viszont nincs rá bizonyítékom, és pont azt szeretném elérni, hogy a T. hatóság nyomozzon? Nem egy rosszindulatú ember vagyok, csak úgymond tarthatatlan állapotok álltak elő, viszont ha kiderülne ki "nyomta fel őket", tán még nyomozást se indítanának, ill. kukába menne a levél egyenesen .... (tapasztalat sajnos) Tehát nem hamis vádról van szó, ellenben bizonyítani se tudom. Na ez itt a bökkenő most, ez a második legnagyobb ok amiért nem szabad, hogy a feljelentő személyére fény derüljön, de maga a bcs megvalósult, nem állít senki se hamisat, csak egyelőre bizonyíthatatlant .... Viszont amíg nem léehet bizonyítani, adig tényleg érdeke a feljelentőnek, hogy titokban maradjona személye, mert ő kerül bajba a végén tényleg hamis vád miatt, pedig szó nincs róla!eá

egyébként pedig: Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Mindenkinek!

ObudaFan 2007.12.21. 20:34

„Ha viszont a rendőrség kinyomozza a személyemet, akkor kikérhetem magamnak, hogy aszondták, ez egy titkos feljelentés, kikérem magamnak a titok kinyomozását, és a titokról való fátyol fellebbentését”

Nem kérheted ki. A hamis vád bűncselekmény, ha megvalósul, a nyomozó hatóság köteles nyomozni.

justizmord 2007.12.21. 11:10

Napi 3 feljelentést lehet tenni valaki ellen "titkosan"? Ha hamisan vádolom, akkor sem lehet semmit csinálni velem, mert titokban vagyok, nem tudják, ki felelős a hamis vádért? Ha viszont a rendőrség kinyomozza a személyemet, akkor kikérhetem magamnak, hogy aszondták, ez egy titkos feljelentés, kikérem magamnak a titok kinyomozását, és a titokról való fátyol fellebbentését? És ha nem állítok hamis tényeket, de azt modom, hogy úgy gondolom, ő egy gyilkos? Bizonyítsák rám, hogy én nem gondoltam úgy. Avagy a gondolataimat és gyanúimat nem írhatom le?

Hová fog ez vezetni?

Zoltanuss 2007.12.21. 10:09

T. csak egy állampolgár és mások !

talán annyit : a feljelentés egy jogszabályba ütközö cselekedet hatóság/arra illetékes tudomására hozása, bejelentés valami közt érintő dolog/veszély (csőtörés közterületen kátyú, útbeomlás stb) bejenletése az arra illetékes részére, ha viszont két állampolgárnak valami vitája van akkor ott általában nem feljelentést kell tenni hanem panaszt az illető ellen és jogorvoslatot kérni.(Jegyző, biróság ) Vagy nem jól tudom ??

Aztán van a titokzatos közérdekű bejentés, ez vajon mit takar ??

csak egy állampolgár 2007.12.21. 08:50

Korrekt válasz!

Köszi szépen, ennyit szerettem volna tudni!eá

ObudaFan 2007.12.20. 19:16

Iktatni iktatják és vizsgálják is, de az esetleges megszüntetésnél nincs panaszjogod.

csak egy állampolgár 2007.12.20. 16:54

Alapvetően pedig egyetértek, hogy egy diktatúrás undorító maradvány, de most kivételesen jól jön, mert egyszerűen tenni kell valamit, a helyzet tarthatatlan, viszont ha az illető megtudja, ki jelentette fel, tuti, hogy agyonver(et) vagy hasonló ... Tudod nem mindenkivel lehet úriember módjára beszélni, van aki csak a "szebb" kötőszavakat érti, és a viselkedésben is csak az erőszakos megoldásokat ismeri.eá

csak egy állampolgár 2007.12.20. 16:51

Jó hát buzdítanak, csak aztán kérdés, hogy az ellenőrizhetetlensége miatt mennyire kezelik komoylan az ügyet ...

" „Azért nem minden bejelentés feljelentés !” "

Az enyém garantáltan feljelentés, konkrét jogszabályi helyet (§+bek+pont) jelöltem meg amit elkövetett az illető.eá

Zoltanuss 2007.12.20. 14:00

Hatóságaink buzdítanak is erre a módszerre ez egy diktatúrás maradvány !!

Azért nem minden bejelentés feljelentés !

csak egy állampolgár 2007.12.20. 11:19

Azt szeretném kérdezni, hogy ha névtelenül teszek feljelentést konkrét szenmély ellen, de egyébként a feljelentésben leírt minden dolog igaz, valós, akkor azt ugyanúgy normálisan kezelik, és iktatják, eljárást indítanak, vagy a névteleneket nem veszik olyan komolyan, aztán megy a kukába? Nem annyira az alattomosság vezérel, hanem itt fenyegetések történtek stb, lényeg, hogy nem szabad kiderülni ki áll a feljelentés mögött. Akkor, ha beír valaki a rendőrkap. címére és a tárgyhoz odaírja, hogy "feljelentés", akkor ezt ők ugyanolyan súllyal kezelik, mintha személyesen bemennék feljelentést tenni névvel, címmel? Hogy van ez?Köszi szépeneá