Vád és itélet, új biróforrás főoldal vissza

ObudaFan 2007.11.21. 12:38

„Kérdezném: ha megölnek valakit, és nincs vád, akkor a gyilkost nem lehet elitélni?!”

Nem.

„5 év elteltével új biró lett, aki NULLÁRÓL inditotta megint a tárgyalást. Miért nem elég az új birónak mondjuk két hét, hogy az ő "szakértő szemével, tudásával" átfussa a periratokat és folytassa a pert? Miért nem képes azt folytatni?”

Mert a Be. szerint nem folytathatja, hanem elölről kell kezdenie a bizonyítási eljárást. Emellett egy néhány százezer oldalnyi peranyagot két hét alatt átfutni sem igen lehet, megtanulni viszont biztos nem.

kismukk 2007.11.21. 07:08

Kérdések az Energol-itélet kapcsán (ahogy olvasom a tudósitásokat, nézem a Kék Fény összefoglalóját):Biró kritizálja az ügyészt, hogy az lényegesen enyhítette (ejtette?!) az eredeti vádakat, és a "vádhoz kötött ítélkezés" elve nem engedett más itéletet. Ha jól értem, ha tehát nincs vád, a biró nem jogosult itélkezni?Kérdezném: ha megölnek valakit, és nincs vád, akkor a gyilkost nem lehet elitélni?!

5 év elteltével új biró lett, aki NULLÁRÓL inditotta megint a tárgyalást. Miért nem elég az új birónak mondjuk két hét, hogy az ő "szakértő szemével, tudásával" átfussa a periratokat és folytassa a pert? Miért nem képes azt folytatni? Ezzel úgy tűnik, az új biró valójában felülbirálja a korábbi birót, ami józan ésszel már a másodfok feladata lenne...Új biró esetére én még javasolnám: küldjék el a per folytatása előtt mégegyszer jogi egyetemre is, hogy magába szivhassa a korszerű jogi ismereteket, az újabb 6 év időhúzás lenne, plusz 2-3 év praktizálást is neki...!