hűtlen kezelésforrás főoldal vissza

monalisa1 2007.11.25. 18:49

Kedves A.Rg,ObudaFan lentebb megválaszolta mit lehet ill. mit nem a jelen helyzetben, így tehát a labda Avalon-nál van., lépnie a felvetett ügyében őneki kell.

A.Rg 2007.11.25. 13:55

MONALISA1,

az elejétől olvastam.Az (avalon által leírt) ügyek pedig nem fognak maguktól megoldódni, ha naphosszat csak fórumozol

monalisa1 2007.11.21. 22:30

A.Rg

Hol van itt bármiféle kirohanás?Avalon panaszkodik a társasházuk közös képviselőjéről (...), én meg csupán annyit: ha tényleg alkalmatlan akkor próbálják leváltani. Légyszi olvassad az első beírásától a topicot, valamint a válaszaimat is.

A.Rg 2007.11.21. 21:49

húúú monalisa,

kis heves ;-)! ez tetszik.

az érthetetlen kirohanásod kevésbé fórumbarát, még akkor is, ha tényleg érintett vagy a konkrét ügyben.

nem is értem, avalon melyik mondatából következtetsz arra, hogy te vagy az idősebb, de tökmindegy.biztos női megérzés.

egyébként mit végeztél, ha nem indiszkrét a kérdés? egy másik topikban úgy olvastam, te is "csak" laikus hozzászóló vagy.

ObudaFan 2007.11.21. 12:40

Nem kell minősített többség a kk. leváltásához, elég a lakók egyszerű többsége. Más kérdés, hogy ha viszont a lakók nagyobbik része meg őt szeretné, akkor ő marad.

monalisa1 2007.11.20. 22:42

Alkalmatlan a feladatra, meg kell próbálni leváltani - a közösség érdekében.

Avalon 2007.11.20. 21:26

Kiegészíteésképp:

Félreértés ne essék, bármit lehet jól, de lehet jobban is csinálni, ha az ember meghallja mások visszajelzését, és fejlesztési javaslatát.A baj nemcsak az, hogy a KK nem tud / akar különbséget tenni:

beosztásában, és a megfelelő erőforrások feladatokhoz allokálásában, de nagyban nem érdeklik azok az egyébként segítő szándékú javaslatok, amikkelaz "együttműködéséről", a TH érdekeinek biztosításáról, de legalábbis az együttgondolkodásáról biztosítaná a tulajdonosokat.

Nehéz bárkit (KK) észérvekkel meggyőzni, ha az építő szándékú, és a TH érdekeit szolgáló javaslatot a személye / pozíciója, szakértelme elleni támadásnak veszi.

monalisa1 2007.11.20. 21:14

Avalon,itt a Fórumon általános a tegeződés egymással, meg különben is valószínűleg én vagyok az idősebb - szervusz.

Abban egyezik a véleményünk, hogy eléggé szórt az iskolai végzettségük a közös képviselőknek (...), és ha valaki nem végzi jól a munkáját, le lehet váltani.

Ami a közösség vagyonával való gazdálkodás dolgát illeti, a társasházak általában társulnak (= lakásszövetkezetet hoznak létre) és ott már profik tevékenykednek.

Avalon 2007.11.20. 21:00

Kedves monalisa1,

kissé, mintha húzott szájú lenne a mosolya.

Jól látja, Woodslave valóban gyors, pontos választ adott.

Amit a jelenlegi KK ellátott, azt még egy közepesen tanuló 6 általánost végzett tizenéves is ellátná, ha jog- és cselekvőképessége engedné.

Hiszen nehéz dolog is összehasonlítani 2 számadatot,egy-egy 3x8 karakterből álló bankszámlaszámot (kivéve egyszinű ex-bankrendszerünkből megmaradt 2x8-ast, meg talán Takzövök), és utána az utalás gombot megnyomni a számítógépen, néha fel kell venni a telefont, és kiadni a feladatot a szerelőnek.

S ha a felelősségérzete és a jogrendszer megengedi, miért is tenne többet?

A pénz fix, amit nem szégyell felvenni, ha tesz érte bármit, ha nem.

A lent említett TH-ban a KK ezeket látja el...sajnos, CSAK EZEKET.

Az indulatából az érződik, mintha érintett lenne (hasonló) ügyben.

monalisa1 2007.11.20. 20:34

A topicnyító kérdésedre jogásztól a választ már megkaptad, én csak a magánvéleményemet írom - kizárólagosan hozzád:

monalisa1 2007.11.20. 20:29

Mit lehet tenni: próbáld összehívni a közgyülést és legalább 75%-os többségi akarat megléte esetén leváltható a közös képviselő a tisztségéből.

Aztán te mindjárt meg is választhatod magad a helyére...

Aztán majd te bizonyára "gazdálkodni" fogsz a társasház javaival - hiszen vélem kisujadban van a hozzávaló szakértelem -, nem csak a havi befizetni valókat egybegyűjteni stb. mint általánosan egy kk. feladatköre.

És azt sem tiltja senki, hogy 5xkk legyél., nosza próbáld meg. (Legfeljebb akkor majd veled fog egynémely lakó elégedetlenkedni...)

Avalon 2007.11.20. 19:36

Elképzelhető, de mit lehet tenni?HOgy lehet ezt a helyzetet anélkül feloldani, hogy a TH minél kisebb hátrányt szenvedjen el, - ha már el kell szenvednie.

Senki nem vonható felelősségre a vállalt dolgaiért?!!

Holnaptól én is elvállalhatnék 5 TH képviseletét, utalgatnék néha ide-oda számla ellenértékeket, ésmég felelősség se lenne rajtam, mindemellett láblógatvakapnék 5x60, azaz 300 eFt-t? Nettóban heti kb.4-5 órás munkáért, ha mindent egybeveszek?

Felháborítónak tartom. Egyedül lennék vele egy másik tulajdonossal?

Kovács_Béla_Sándor 2007.11.20. 19:25

Az enyém az, hogy túlspilázod. De ez szigorúan magánvélemény.

Avalon 2007.11.20. 19:21

A KK bizonyíthatóan ígéretet tett az átvételt követő egy hónap után a folyamatos üzemre és a három hónap után a leglényegesebb feladatok megoldására.(leglényegesebbnek a TH fszt-i hírdetőjén elhelyezett, zárható/zárt vitrin elhelyezését értette), szemben pl.az alábbiakkal:

Az Ép. cég munkájának minőségét sok esetben nehezen lehet elfogadhatónak nevezni. Van egy, a nyár folyamán megkapott 10x oldalas szakértői vélemény.

Többek között -most ezt csak emlékezetből- pl. központi kazán turbináiellenkező forgási irányba lettek beszerelve, ez egy esetleges túlnyomás esetén akár robbanáshoz is vezethetett volna, - túlnyomás pedig azért nem volt, mert csak a lakások kb. felébe költöztek ezidő (cca. fél év) alatt be. A garázsliftnél a belső szekcionált kapuk kiválasztása rossz volt, mert nem teremgarázshoz készült, ráadásul a berendezés prototípus, szellőzők - 1. A tervekben előírt 2 fokozatú ventillátor helyett, egy fokozatú van beépítve, 2. A próbák az időkapcsolók beállítására és a működés hosszok tesztelésére vonatkoznak. (Ehhez egy távkapcsoló bonyolultságú berendezés beállítására mérnököket kér a KK fel?)

KGy-en az az ígéret hangzott el, hogy a követelések forintosítása után a TH egy olyan dokumentációt kap a KK-tól, amely alapján az Ép.cég peresítésről dönteni lehet.Ehelyett infót nem kaptunk, csak azt a 10x oldalas szakértői véleményt. A KK azt mondta jogásznak át van adva. Amikor megkérdeztük, mit csinált az anyaggal az ügyvéd, milyen választ kapott, mi a következő lépés, semmit sem reagált.A követelések jkv-kben rögzítve vannak (TH Ép.cég). Ezt a szakértő ugyan kiegészítette azzal, hogy a folyosói járólapok konganak (ragasztás).Amikor felvetettük a T. KK-nak, hogy a határidő elmulasztása miatt a kb. 30-40 milliós elmaradt-, ill. hibás munka és kár nem lesz érvényesíthető, közölte, hogy semmelyik ügy sem jár jogvesztéssel.

Erre álltunk neki a lent kiemelt rész előkeresésének az Ép.cégtől kapott dokumentumcsomagban.

A fentiek is igazolják, hogy a KK nem gazdálkodni kíván a TH javaival, hanem csak az üzemelést kívánja biztosítani. (Ezen, -az eddigi tevékenységet figyelembe véve- a beérkezett számlák kiegyenlítését értik. Illetve vmi közös helyiség kulcsmásolása, 2 villanykörte, meg 1 összetört villanykapcsolócsere)

Mi erről a véleményük?

Köszönettel,

ObudaFan 2007.11.20. 18:51

A hűtlen kezelés csak szándékosan követhető el, az meg egy ilyen mulasztás esetén igen ritkán állapítható meg, hogy ez szándékos volt. Itt a th. polgári perben lehet, hogy el tud érni valamit, de a leírtakból nem úgy tűnik, hogy egy büntető feljelentésnek sok értelme lenne.

Kovács_Béla_Sándor 2007.11.20. 16:28

Milyen hibás teljesítés, milyen jótállási igény, milyen kár? Milyen 20-30 millió?

Avalon 2007.11.20. 16:21

Kedves Woodslave,

Köszönöm.

Egy Társasház esetében, ha jótállási jogok érvényesítésének (tulajdonosok egyéni felszólítása ellenére sem) tesz a KK eleget, és ezáltal30-40 MFt-os kára keletkezik a (38 albetétes) TH-nak, vajon milyen vagyoni hártány besorolás alá vehető?

Az Építőcégtől a birtokbaadás után kapott dokumentumcsomagban ez áll:

"A garanciális javítás elemei:A hibabejelentés elmulasztása, késedelmessége miatt keletkező további hibákért, károkárt a kötelezett felelősséget nem vállal és ezt a KÁRENYHÍTÉS SZÁNDÉKOS ELMULASZTÁSÁNAK tekinti.Abban az esetben, ha a jogosult a karbantartási, kárenyhítései kötelezettségének nem tesz eleget és/vagy a JÓTÁLLÁSI IGÉNYÉT KÉSEDELMESEN JELZI, akkor az ebből eredő közvetlen károk költségeit, továbbá úgy az azonnal, mint a későbbi következett károk KÖLTSÉGEIT ÖNMAGA KÖTELES VISELNI.”A közös területeket illetően, gondolom, ez a társasház, nemde?

Szóval, ha ez a határidő úgy telik le, hogy a TH a KK-n keresztül ezt nem jelezte az Ép.cég felé, akkor, ha jól értem: a TH 36-38 tulajdonosa által kell majd ezt a nem csekély összeget "összedobni"??

A SzVB-t is vekzáltuk azzal, hogy a KK ezt vegye előre a prioritási listán, de ők se mozdították fülük botját.

Terheli az SzVB-t a TH jogvesztése esetén kártérítési felelősség?

Ja, és nem lényegtelen a napokban számomra (mint másodmagammal együtt küzdő tulajdonos) kiderült infó, hogy a TH a KK-val a megbízási szerződést nem írta alá.A KK bizonyos, ügyviteli feladatokat ellát, és jussát is felveszi :(

Köszönettel,

woodslave (törölt felhasználó) 2007.11.20. 15:15

ja ,Btk.

woodslave (törölt felhasználó) 2007.11.20. 15:14

Hűtlen kezelés319. § (1) Akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el.

(2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a hűtlen kezelés kisebb vagyoni hátrányt okoz.(3) A büntetés bűntett miatt

okoz.

Avalon 2007.11.20. 14:47

Tisztelt Fórum,

Segítséget szeretnék kérni arra, mely paragrafusok vonatkoznak "hűtlen kezelés alapos gyanújára"?

Köszönöm,