Halálos fenyegetésforrás főoldal vissza

Ineedhelp 2016.12.14. 12:20

Kedves Fórumozók!

A következő esettel/ esetekkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 3 éve lakom egy lakásban Budapesten, ami családi jóbarátunk tulajdonában all. A lakásba nem vagyok bejelentve, állandó lakcímem vidéken van. Az emeleten a szomszédom, aki nem a közvetlen szomszédom, hanem cask közvetett (én a 2-es lakásban, ő a 3-asban él) amióta beköltöztem zaklat és fenyeget. Már a beköltözésem napján gusztustalan jelzkkel ellátott mondatokba igyekezett korlátozni, hogy milyen cipőben járjak, vagy hogy milyen társaságot fogadhatok.. Korlátozni probálja különféle ordibálással és testi bántalmazással fűszerezett mondataival, hogy a gangon, folyosón dohányozzak, valamint hogy ezt milyen öltözékben tehetem. Az ajtóm becsukását is hangosnak véli, melyet szintén szóvá tesz időbként, minősíthetetlen stílusban. Meghazudtol engem és a páromat is, aki január ota velem lakik ott. Több az emeleten, vagy más emeleteken él szomszédot is fenyegetett, zaklatott és követett. Megfigyel minket, a gangon all, ha este hazaérek egyedül akkor kint all néha az ajtómnál és cask hallgatózik. Már megfenyegetett hogy eltöri a karom, kitépi az ajtomat a helyéről, a páromat pedg megfenyegette hogy kitépi a belét, hogy megöli, elássa, ezt mind úgy, hogy én is kint voltam a gangon, valamint nem engedte a páromat elhaladni a folyosón, be akarta vinni az ő lakásába. Legutobbi alkalommal az öklére láncot tekert és üvöltözve fenyegette a páromat hogy megöli. Majd utánament az utcára ahol megvárta mig a párom hazaér és nyitott ajtonál várta hogy ne nézze őt hülyének, hogy valotlant állit azzal kapcsolatban hogy ki hangoskodik itt. Többszöri probálkozás ellenére sem hajlando a lakás tulajdonosával együtt megbeszélni a helyzetet, ami természetesen nem valós, és szürreális, hogy uralkodni akar az életemen, vagy bárkién, és rettegek egyedül otthon lenni. Külön kitért arra, hogy neki nincs vesztenivaloja és hogy simán bántalmazni fog minket. A lakóközösség, a közös képviselő, a ház aljában lévő kisbolt alkalmazottai mind tanuskodni tudnak arról, hogy mindenbe beleköt és mit művel. A kisboltbol ki is van tiltva, többen miatta költöztek el. Azt hiszem tömören ennyi a történetem, mit tehetnék? Érdemes-e feljelenteni? vagy egy esetleges kamerarendszert hogy tudnék kiépiteni, amivel rögziteni lehetne hogy zaklat bennünket... Előre is köszönök minden segitő hozzászólást!

Attila111111 (törölt felhasználó) 2016.09.14. 08:07

:)

Dr.Attika 2016.09.14. 06:34

Van határozatlan biztonsági szolgálat is? Ha igen, akkor az bizonytalansági szolgálat.

Súgás 2016.09.13. 21:18

Határozott biztonsági szolgálat áll rendelkezésükre!

Öreg Tölgy 2016.09.09. 17:01

Nyilván az Általad írt példák nem merítik ki a bűncselekmény fogalmi elemeit. Ezért mondtam, hogy látni kellene a határozatot.

Dr.Attika 2016.09.09. 15:19

A rendőröket is meg lehet érteni. Hány olyan fenyegetés van, hogy : Rák egye meg a májad. Varjú vájja ki a szemed stb. Ilyen esetekben is fenn áll a halállal, súlyos egészség romlással történő fenyegetés.Hallgassák ki az elkövetőt, hogy komolyan halállal vagy súlyos egészség romlással fenyegette-e a sértettet.

Öreg Tölgy 2016.09.09. 14:06

Tényleg jó, de azért ne vedd komolyan! :) A kérdést komolyan nyilván csak a határozat teljes szövegének ismeretében lehetne megválaszolni.

Azt viszont már sokadszor látom meglepődve, hogy ha megkérdezem ilyen jellegű határozatnál, hogy megpanaszolta-e a sértett a megszüntetés (elutasítást), a válasz mindig az, hogy eszükbe sem jutott. Ott lehetett volna megmérni a határozat helyességét. Zaklatás miatt még pótmagánvádnak is helye lehet, bíróság pedig már csak nem ír le ilyen hülyeséget.

Attila111111 (törölt felhasználó) 2016.09.09. 12:00

Druszám!Ez jó, nagyon jó :)

Dr.Attika 2016.09.09. 11:38

Talán azért, mert Ön valamikor kijelenthette előtte, hogy nem fél a haláltól. Ha ezt bizonyítani tudja a testvére, akkor megállapíthatja a bíróság, hogy nem volt félelem keltése a halál vonatkozásában.

jozsef780424 2016.09.09. 11:25

Azt hazutta a mostohatestvérem a rendőrségen,hogy nem félelem keltésböl fenyegetett meg.Kérdezem én,akkor miért mondta hogy megöl,talán viccbö?

jozsef780424 2016.08.29. 12:09

Engem a mostoha testvérem(anyám elsö házasságából való fiú)rendőrök és tanúk elött halálosan megfenyegetett.Tettem is feljelentést de a rendörség lezárta az ügyet.A rendöröket nem hallgatták ki és én azóta félek töle és a családjától,amit a feljelentésbe szóvá is tettem.Mit tegyek ilyen esetben?

Öreg Tölgy 2016.07.31. 10:39

Nem levetés, levezetés. :)

Öreg Tölgy 2016.07.31. 10:38

Azért nekem ebből inkább az jön le, hogy nem bizonyítottság hiányában szüntették meg (már csak azért sem, mert a két rendőr a vádemeléshez épp elég lenne), hanem tényállási elem (a félelemkeltési célzat) hiányában (kb. a BH 2011.303. számú jogesetben írtak szerint). Éppen azért érdekes lenne a jogi levetés ismerete, nem tenném a tűzbe a kezem a helyességéért.

Véleményem 2016.07.30. 23:39

jozsef780424

Nem csoda, hogy megszüntették a leírtakból gyenge ez az egész nem állna meg. Kevés a bizonyíték és úgy néz ki nem is lesz több. Nem lehet bizonyítani. Hiába lenne panasz a nyomozás megszüntetése ellen. Sajnos több bizonyíték, tanúk, stb. kellenének ahhoz, hogy ez a gyenge bűncselekmény megálljon a féltestvér ellen.

Öreg Tölgy 2016.07.30. 13:41

Megpanaszoltad a nyomozás megszüntetését?

Kovács_Béla_Sándor 2016.07.30. 11:07

Az nem mostoha-, hanem féltestvér.

jozsef780424 2016.07.30. 11:01

Mit tegyek,ha a mostoha tesvérem (aki az anyám elsö házasságából való)halálosan megfenyegetett.tette ellene feljelentést,de sajnos a rendörség lezárta.én azóta félek töle.Azt mondta a rendörségen,hogy nem félelem keltésből mondta ezt,hogy meg öl.Ezt a jelentést a Két rendör is hallota de azokat sajnos nem hallgatták ki.Vannak tanúk is,de ők sajnos az anyám (aki kihivta a mostoha tesvéreméket)talpnyalói.Szeretném,hogy a mostoha testvérem megbünhödjön ezért.

folyami géb 2015.10.17. 08:43

Ha nem keletkezett sérülésed, akkor minimum garázdaság. Ha 8 napon belül gyógyuló sérülésed keletkezett és 30 napon belül magáindítványt terjesztesz elő, garázdaság ls könnyű tetsi sértés vétsége. Ha súlyosabb sérüésed is van, akkor annak megfellelő testi sértés. Ha még felvételed is van, akkor igen jók az esélyeid.

wartom 2014.09.21. 10:05

Tisztelt szerkesztőség !

Tanácsot kérnék az alábbi ügyben:

Anyósommal vitába keveredtünk egy régebbi ügyben. Másnap a volt férje!! akivel nem is beszél állítólag évek óta, átjött és engem és a feleségemet halálosan megfenyegetett hogy a két fiát ??? (akiről szó sem volt) hagyjuk békében, takarodjunk el innen.( széttépem a szádat az orrodig, mig ki nem vérzel, a feleségemet meg leszúrja).

Mi lenne a teendő ? Csak nem hagyhatom ezt !

Mit javasolnak ? Márciusban amúgy is bírósági tárgyalásra kell mennem a fenyegető úr jóvoltából kitalált összegek ki nem fizetése miatt.

Köszönöm a válaszukat

mizo33 2008.11.10. 18:31

Engem is megfenyegettek,hogy megölnek ha vége a pernek!December 1-én lesz a per!!!Van még 3 hetem...A G.Bálint önkényesen költözött a szomszéd önkormányzati lakásba.Elkezdte zaklatni az élettársam.Feljelentettük,a rendőrség leszarja.Bejelentettük az önkormányzatnál,hogy egy hajléktalan lakik a lakásukban.Leszarják,mert nem nyit ajtót senkinek.Elborult az agyam,és berúgtam az ajtaját,hogy elpicsázzam.Kihívta a rendőrséget,most már foglalkoznak az üggyel !!! Gyanusított lettem,garázdasággal vádolnak.Az önkényesen beköltözött G.Bálintnak több joga van mint nekem.Pedig én pénzért vettem a lakást,nem loptam.Azt mondta,"ha vége az ügynek megdöglessz".Még 3 hetem van az életből.

abcdef 2008.11.07. 13:21

Szép jó napot mindenkinek!Szeretnék itt egy tanácsot kérni, ha valakinek van valami jó ötlete, tanácsa, kérem írja le.

2,5 éve váltam el a férjemtől, igen nehezen, mert ő nem akart válni. Miután elköltözött, szóban fenyegetett(soha nem fogok megszabadulni tőle, tönkre teszi az életemet, nekem nem lesz senkim.....), napi 30-szor hívott fel, az új barátomat is megfenyegette(persze ennek a kapcsolatnak vége is lett). Elmentem a rendőrségre feljelenteni, mert már nem bírtam. A rendőr elhajtott, nincs bizonyítékom, nincs tetlegesség. Jegyzőkönyv felvétel nem történt. Mivel ez egy közepes méretű város, volt férjem 1 óra múlva felhívott és tudta, hogy ott jártam. Ez is igen érdekes volt számomra!

Sűrgősségi ideiglenes gyerekelhelyezést kellett kérnem, mert telefonban megfenyegetett, hogy hamis útlevéllel külföldre viszi. (Erről bírósági papírom is van.)

kb. 1/2 év szenvedés után, abba maradtak ezek a dolgok.

Ezek után Ausztriában letartóztatták és 1,5 évig börtönben volt. 2 hónapja szabadult(1 évvel korábban, mint a kiszabott büntetése). A múlt héten ismét megfenyegetett, persze négyszemközt, hogy ha nem viselkedek normálisan(nem beszélgetek vele, hogy kerüljem a konfrontálódást), akkor olyan világ következik számomra, hogy azt el sem tudom képzelni.Mindezt persze fenyegető hangnemben, kiabálva.

Gyerektartás persze nincs, végrehajtás alatt áll az autója. Persze ezért is üvöltözik velem.

Gyereket elviszi amikor a láthatás előírt, úgy tudom vele normális. (5 éves, el tudja mondani mi történt)

Kérdésem, feljelentést tehetek ilyen fenyegetések mellett vagy tűrnöm kell továbbra is!? Van valami szerv, gyerekjóléti szolgálat, bíróság, rendőrség, stb...akihaz fordulhatok, mert ez így nem élet.

Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan 2008.01.01. 14:42

Ráadásul a feljelentés elutasítása ellen tett panasz elutasítása esetén is van tovább: pótmagánvádlóként fel lehet lépni.

segal 2007.12.31. 16:27

NIBI !

A rendőrség 100 esetből 100-szor fog elküldeni,amíg azt látja,hogy téged el lehet küldeni,mert annyival kevesebb munkájuk van!Írásban,jogásszal megfogalmaztatva,tényyekkel stb.az osztályvezetőnek.Mindjárt másként állnak hozzá.A felvételről meg majd eldönti a bíró,hogy felhasználható e és ha igen majd a szakértő megmondja,hogy hamisítvány-e !!! Másrészt a jog ismeri a veszélyes fenyegetés tényállását,ami nem kell hogy azonos legyen az emberölés tényállásával és majd akkor intézkedünk!

ObudaFan 2007.12.31. 16:04

Tegyél panaszt, mert ez marhaság. A rendőrség akkor is köteles eljárni, ha acsak szabálysértés és nem bűncselekmény valósult meg.

NIBI 2007.12.31. 15:12

Hát elmentem a rendőrségre megérdeklődni mit lehet ilyen hestben tenni. Azt mondták semmit, mert nem közvetett bűncselekmény (vagy mi). Akkor bár bűncselekmény lesz, ha pl.: az autómba vagy bennem tesz kárt.Sajna (ahogy azt sejtettem is), a beszélgetések elmentése nem bizonyíték, merthogy manapság bárki tud csinálni hamisítványt. Ebben igazuk is van, csakhát...Szóval a lényeg, hogy meg kell várnom, hogy az autómba kárt tegyen. Vagyis inkább abban, mint bennem. Mozgássérültként sajnos nem tudom megvédeni magam. :(


ObudaFan 2007.12.31. 13:45

Ha pénzköveteléshez társult, akkor az nem lehet kényszerítés. Akkor zsarolás, vagy önbíráskodás.

justizmord 2007.12.31. 13:28

Ha a fenyegetés nem magában történt, hanem pénzköveteléshez társult, akkor az nem "CSAK" fenyegetés, hanem jó pár egyéb bűncselekmény is lehet.

SÚLYOS bűncselekmények.

Pl. zsarolás, kényszerítés, önbíráskodás, sok minden. Az már nem fenyegetés szabálysértése.

ObudaFan 2007.12.31. 13:03

Használhatók, de az eddigiek csak szabálysértést valósítottak meg. Ha jan. 1. után is megtörténik, az már bűncselekmény lesz.

NIBI 2007.12.31. 12:45
NIBI 2007.12.31. 12:43

Üdv mindenkinek!

Én is hasonló fenyegetéseket kapok, és feljelentést akarok tenni.Engem is telefonon fenyegetnek, viszont a beszélgetéseket elmentettem mp3 fájlba. Van mér pár felvételem. Ezek használhatók bizonyítékként?

Lehangolt 2007.11.25. 16:54

Köszönöm a válaszokat.Ha még egyszer lesz próbálkozás valszeg feljelentést fogok tenni.7De van esélyem ha pl senki nem tanúskodik mellettem?

ObudaFan 2007.11.24. 13:24

Úgy értem, hogy ez bűncselekmény, és feljelentésre büntetőeljárás fog indulni.

Traffic 2007.11.24. 13:24

T. Lehangolt!

Ha hagyod, akkor látják, hogy zsarolható vagy és egyre többet fognak követelni.Feljelentést kell tenni a rendőrségen, nekik megvannak az eszeközeik arra, hogy lefüleljék a bandát. Nem olaj a tűzre, hanem visszatartó erő azon "körök" számára, akik ilyen módszerrel törekednek a rendszeres jövedelemre.

Lehangolt 2007.11.23. 22:01

Pontosan hogyan érted, mert jó volna kicsit el látni a bajukat.

ObudaFan 2007.11.23. 21:20

Nem biztos, hogy lesz kedvük, meg idejük ezzel bíbelődni.

Lehangolt 2007.11.23. 21:13

Ha nekem irtad, köszi. de lehet csak olaj lenne a tűzre nem?De ha ,megint be próbálkoznak, akkor nem marad más, vagy ha esetleg történik valami... csak nehogy késő legyen, nincs kedvem meg pénzem kocsit festetni, vagy szélvédőt cserélni.

ObudaFan 2007.11.23. 20:44

Itt bűncselekmény történt, ha pedig bűncselekmény történik, feljelentést kell tenni. A rendőrség magától nem fogja kitalálni, hogy mi történt.

Lehangolt 2007.11.23. 18:49

Az a baj, hogy enyém a hely.... vagyis én bérlem és én is dolgozom ott.Tehát magam vagyok a főnök is sajnos, valamiért azt hiszi (k) nekem a fán terem a pénz.

Hát igen remek helyzetben vagyok:(

Remélem el kerülnek.

monalisa1 2007.11.23. 16:17

Próbálj beszélni velük: te nem az vagy akinek vélnek, egyszerű srác vagy: senki/semmi másvalaki.

monalisa1 2007.11.23. 16:14

Közel azonosan látjuk a dolgokat.A probléma az - mármint ha nem fizetsz -, hogy bemennek "a" fiuk, esznek-isznak drága kajákat, italokat, aztán fizetés nélkül kisétálnak (közben meg "véletlenül" ledöntenek egynémely értékesebb berendezési tárgyat stb.). Ez is egyfajta "figyelmeztetés", a főnök meg vélem rajtad károlja el a dolgot.

Nem kell az autódban kárt tenni - egyből -, azt majd esetleg legközelebb...

Hát nem vagy irigylésre méltó helyzetben.Tényleg légy "szürke" egy időre.

Lehangolt 2007.11.23. 07:04

Még annyit hozzá, hogy igazból semmilyen körökben nem is mozgom.Egy nappali bárban vagyok és sajna ott meg találnak akármikor.

Lehangolt 2007.11.23. 06:29

Köszi a választ, én is hasonló -képpen gondoltam, de engedni semmi körülmények között nem szabad.Remélem a legjobbakat.Ez kb egy hónapja tart, de szerencsére még nem volt különösebb probléma.

Feljelentést nem igazán akarok tenni, mert lehet csak olaj volna a tűzre..., de viszont lehet lépni kell, azért tanácsot fogok kérni mert van sok jó rendőr ismerősöm.

monalisa1 2007.11.23. 00:57

Egy bizonyos körből átmenetileg nem tudsz kiszállni? Bár nem tudom ki vagy és mit csínálsz - és nem is ide tartozik -, de ha egy darabig visszafogod magad, valószínűleg leszállnak rólad - másik "ügyfelet" keresnek maguknak.

Muszáj lesz némi időre "otthonülőnek" mutatni magad, mert különben te látod a kárát...

Persze feljelentést tehetesz ismeretlen elkövető ellen és beindul a gépezet, de azt már visszavonni nem lehet.

Lehangolt 2007.11.22. 23:20

Engem is be fenyítettek, hogy adjak át egy bizonyos összeget, vagy valami történhet.Az összeg lényegtelen, nem sok csak idegesítő, hogy ilyen emberek vannak, rá érnek fenyegetni, meg pénzt követelni, hogy ne legyen probléma. stb stbIgazából mit lehet tenni, mert bizonyítékom nincs, csak max egy két szem és fül tanu, de azoknak is inkább én mondtam tovább, hogy pontosan mi is történt.Valamilyen védelmi pénznek tűnik a dolog, ...Hát fizetni azt nem fogok!... csak így is rossz élni, hogyszívóznak az emberrel. Nem volt halálos fenyegetés, de kellemetlenségek érhetnek.... mint munkahely, autóm, hasonlók.... sajnálatos ,de kíváncsi lennék, hogy én is mit tehetnék az ügyben.

ObudaFan 2007.10.25. 21:15

Aki

elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Nincsenek költségek, tegyél feljelentést.

pampa 2007.10.25. 13:34

Üdvözletem láttam ez a kérdés már szerepel a forumon de énis felteszem mert nem találtam választ sehol.Mi a teendő ha életveszélyesen megfenyegetnek töbször is teleofnon és személyesen zaklatnak az utcán munkahelyen felgyujtással riogatnak meg verésselés hogy elásnak?Ha feljelentést teszek hogyan zajlik az eljárás és vannak költségei?Birósági illeték és ilyesmire gondolok.Nem tudom ez hogy zajlik csak szeretném megszüntetni ezt az évek óta taró problémát és szeretnék nyugodtan élni van valami modja hogy befejezzék és történjen valami egyáltalán milyen büntetésre számithatanak az ilyenek igazán nem az a célom hogy börtönbe kerüljenek vagy ilyesmi csak azt akarom elérni valahogy hogy legyen végre nyugtom.Köszönettel várom a válaszukat.

monalisa1 2007.10.24. 20:57

Addig is, és a továbbiak érdekében is, a telefonszámot meg kell változtani, az e-mail cím megváltoztatása pedig csak egy pillanat műve. (Persze ha cégtelefonszám valamint az e-mailon csak azon az egyen tudnak téged elérni, akkor az átálláshoz idő és az ennek kellemetlensége.)

amatőr 2007.10.24. 15:11

Jól gondolod, ez veszélyes fenyegetés szabálysértése.

Az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik, nem a rendőrségébe, a rendőrség csak annyit tesz, hogy továbbítja a feljelentést a bírósághoz.

Általában pénzbírságot szabnak ki.

vanda24 2007.10.24. 13:10

Tudnátok segíteni ,hogy bírósági gyakorlatban, ilyen esetben alkalmaznak elzárást, vagy "csak" pénzbírságot szabnak ki?

Ha ismert a fenyegető neve és címe, akkor a feljentés után várható ,hogy jönni fog az idézés?

Rendőrség esetleg más lépéseket is tesz?

Semmi tettlegesség nem történt, "csak" két-három napja folyamatos telefonos fenyegetés.

vanda24 2007.10.24. 09:41

Szabálysértés? Veszélyes fenyegetés?

jól gondolom?

Ha már feljelentést tettek a rendőrségen, veszélyes fenyegetés miatt ,mi fog történni?

Visszavonhatja még a feljelentő a feljelentést?

vanda24 2007.10.24. 07:59

Üdv mindenkinek!

SMS-ben és e-mail-ben kapott halálos fenyegetések esetén milyen lépéseket célszerű tenni?Természetesen megvannak az üzenetek.Rendőrség mit tesz ilyenkor?

Egyáltalán milyen következményei lehetnek, amennyiben a dolog megáll fenyegetés szintjén és nem történik egyéb?

Köszönettel.

vanda