bolti lopás? mit tehetek?forrás főoldal vissza

nonolet 2018.02.01. 09:25

Ryuuu

Gyakorlatilag...

Ez a vonat már elment, így esett a dolog.

Utólag megkavarni a bolt elszámolását nem ésszerű.Több gondot-bajt-kavarodást okozol vele nekik, mint azzal az 1500 Ft-al.

Máskor figyelj jobban.

Szomorú örökös 2018.02.01. 05:35

Ryuuu

„Hogyan? A zárt boltaba??? :DSajnos mire vissza érnék már bezár... :/”

Azért másnap reggel csak kinyit ismét, nem? :-D

Ryuuu 2018.01.31. 21:48

Sajnos mire vissza érnék már bezár... :/

Ryuuu 2018.01.31. 21:47

Hogyan? A zárt boltaba??? :D

Ryuuu 2018.01.31. 18:30

Tisztelt Fórum!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy mi van akkor ha valaki úgy távózik egy önkiszolgáló kasszától, hogy elfelejtett fizetni????Ez úgy történt, hogy a napokban jártam a tescoban beálltam az egyik ilyen kasszához és lehúztam a dolgokat. A próbléma itt kezdődik. Nem igazán figyeltem mit csinálok épp zenét hallgattam és elgondolkodtam. De mivel egy csomoszor szoktam hazsnálni ezeket a kasszákat már reflex szerűen tudtam mit kell csinálni. Addig nem is volt gond amíg haza nem értem és bele nem néztem a tárcámba. Akkor láttam, hogy az a pénz amivel fizetnem kellett volna még meg van. Ilyenkor mit kellene tennem vagy kell-e egyálltalán? Nem szeretnék bajba kerülni egy ekkora hülyeség miatt. Az érték nem volt nagy max 1500 ft és szinte napi szinten szoktam a boltba járni. (pár kasszást még ismerek is, ezért is gáz számomra a helyzet)Tudom elsőre hihetetlennek tűnik a dolog és még soha nem fordult velem elő ilyesmi. Mármint elszoktam bambulni az utcán sétálva de, hogy ilyet csináljak.... Ez még soha.Ilyenkor mivan????????

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan 2017.11.06. 16:11

Ha feljelentést tesz a bolt, akkor szabálysértési bírságra leginkább.

Molaris25 2017.11.04. 17:47

Tisztelt Fórum!

Unokahúgom nagy bajba keveredett. A Dm-ben eltulajdonított kettő parfümöt. Ennek az összege 30000 forint. A bejelentő lapot kitöltötték vele rendőrt nem hívtak. Milyen következményekre számíthat? 20 éves elmúlt.

Köszönettel: egy aggódó rokon

ObudaFan 2017.10.19. 17:34

„ elindították az előkészítő eljárást. Ez mit jelent?”

Gyakorlatilag nyomozást.

„ Valószínű hogy lesz ebből bírósági tárgyalás amire befognak idézni? Vagy levélben fognak értesíteni a büntetéssel kapcsolatban?”

Első körben tárgyaláson kívül; ha vitatod, tárgyalás lesz belőle.

„Illetve azt szeretném még megkérdezni ezzel kapcsolatban, hogy ha körözést adtak ki ellenem (amiről nem tudtam, mert nem kaptam levelet pedig vártam) de már visszavonták, mivel elmentem a kihalkgatásra, az hatással lesz e arra hogy milyen büntetést kapok?”

Nem.

„Ha bírósági tárgyalás lenne valamelyik ügybőly érdemes lenne ügyvédet fogadnom?”

Ezt neked kell tudnod, hogy mennyire tudod megvédeni magad.

kérdezőlány18 2017.10.18. 12:24

Köszönöm a választ! A kihallgatáson felvették a vallomásomat, az első ügyben amit szabálysértésnek minősítettek, és ma kaptam egy levelet, hogy elindították az előkészítő eljárást. Ez mit jelent? Valószínű hogy lesz ebből bírósági tárgyalás amire befognak idézni? Vagy levélben fognak értesíteni a büntetéssel kapcsolatban?

Illetve azt szeretném még megkérdezni ezzel kapcsolatban, hogy ha körözést adtak ki ellenem (amiről nem tudtam, mert nem kaptam levelet pedig vártam) de már visszavonták, mivel elmentem a kihalkgatásra, az hatással lesz e arra hogy milyen büntetést kapok?

A második ügyet ami már sajnos bűncselekménynek számít, még korábban, a fogdában töltött napon vették fel. Feltételezem, hogy az arra vonatkozó eljárást is elindították, csak még nem kaptam róla értesítést. Ezek alapján feltétlezem, hogy külön kezeleik a két ügyet.

Ha bírósági tárgyalás lenne valamelyik ügybőly érdemes lenne ügyvédet fogadnom?

Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan 2017.10.17. 12:00

Akkor vélhetően külön marad a szabálysértési és külön a büntetőeljárás.

kérdezőlány18 2017.10.16. 22:58

Köszönöm a választ! Kb 15eft-ról van szó összesen

ObudaFan 2017.10.16. 14:35

ÉS mennyi volt a két elkövetési érték összesen?

Egyébként ha más nincs a rovásodon, letöltendő szabadságvesztést nem fogsz kapni ezért.

kérdezőlány18 2017.10.16. 13:04

Üdv! Szeretnék segítséget kérni, hátha valaki tudja hogy mire számíthatok!

Hónapokkal ezelőtt volt egy feljelentésem, megpróbáltam ételt lopni a Tesco-ból,(kb 10eft értékben)Azt mondták 30 napon belül értesítést kapok, de kb 5 hónapja történt, azóta sem jött erről semmi.

Ezt követően, kb egy hónappal ezelőtt újra megpróbáltam ellopni valamit, rajta kaptak és bár kisebb értéke volt a ruhadarabnak, de mivel kárt tettem benne azzal hogy eltávolítottam a csipogót, sokkal súlyosabban kezelték az ügyet.

Mindkét alkalommal együttműködtem az biztonsági őrökkel és rendőrökkel is. A második alkalommal fogdába vittek, ahol néhány óra után vallomást írtak, majd újlenyomatot vettek stb, felkerültem a nyílvántartásra. Közölték hogy házkutatás lesz, majd a kutatás után (nem koboztak el semmit) ismént a 30 napos értesítésről tájékoztattak. Ma kaptam egy telefont, hogy holnap menjek be kihallgatásra az első ügyemmel kapcsolatban. Szabálysértésnek nevezték a telefonban, viszont a második egyértelműen bűncselekmény. Attóp tartok hogy syúlyosabb büntetést fogok kapni amiatt hogy koderült hogy már van ellenem egy feljelentés.

Az első lopást azért követtem el mert ennünk kellett és 18 éves fejjel nagyon rossz döntést hoztam. Megbántam de nem ijedtem meg eléggé. A második alkalommal sokkal komolyabb bajba sodortam magam. Attól félek hogy sajnos nem fogják külön kezelni a két ügyet, bár különböző okok miatt tettem őket. Egy felsőt próbáltam ellopni, amit feldúlt állapotomban határoztam el, és tudom hogy igazából semmilyen kifogás nem mentség a lopásra, de mostmár tényleg iszonyatosan megbántam mindkét dolgot és szégyenlem magam. Börtönbe kerülök? Félek hogy nem úszom meg pénzbírsággal és közmunkával. Valaki kérem írjon mert nagyon félek és tudnom kell mire készüljek!

alfateam 2017.10.11. 14:28

http://www.viszki.sulinet.hu/…ne/5aved.pdf

Dalma24810 2017.10.11. 13:55

Sziasztok nem régiben leirtam a történetem (a lányomét). De újabb probléma merült fel!!! A nagyokos lányom nem a sajat címét adta meg hanem a barátnőjéét. Viszont ugye a jegyzőkönyvhöz elvették a személyiét . A kérdés hogy most akkor arra a címre megy majd a csekk amit megadot a jegyzőkönybe?

Dalma24810 2017.10.08. 22:47

ObudaFan!Köszönöm a választ!

nonolet 2017.10.08. 21:22

laurag

1.

A lányodnak azért tanítsd már meg,hogy NEEEE nyalogassa össze a retves szájávala cuccot a boltban.

Mert ő sem szeretné, ha más általmár összenyalt cuccot venne... ugye?!

Szóval, a gyerek bizony bunkó volt, nem is kicsit.Egyetértek az őrrel, hogy ezt szóvá tette !!!

Mert, normális embernem hagyja szó nélkülaz ilyen bunkóságokat.

HA ezt te nem fogtad fel és nem mondtad el neki...Nos, akkor te is egy bunkó vagy ugyebár.

2.

Mindettől független az őr fellépésnek a stílusa.HA az kifogásolható, akkor kifogásold...Mert az őr

Azaz az őr nem kényszerítheti pl. vásárlásra.

Az ugyanis az üzlet hatásköre,hogy az őr jelzése alapján az üzletaz árú összenyalása miatt, hogyan lép fel.

bár tudja, hogy valaki összegenyázta

-

Szóval, az eredendő baj ... a gyerek bunkósága.Aki nem tudja, hogy nem nyálazzuk össze terméket.

ObudaFan 2017.10.08. 20:50

Bíróság által, de első körben valószínűleg nem lesz tárgyalás, csak ha nem fogadjátok el, amit tárgyaláson kívül határoz a bíróság.

Dalma24810 2017.10.08. 15:26

Alfateam!Köszönöm válaszod! És mindez bíróság által? Mármint csak kapunk egy csekket? Vagy rendesen beidézik bíróságra is?Természetesen hosszas elbeszélgetésre került a sor a “kisasszonnyal”

alfateam 2017.10.08. 15:13

Pénzbírság esetleg közmunka. ( azt át-kéne gondolni mit lopott és miért)

Dalma24810 2017.10.08. 14:55

Azt lehagytam az előbb hogy 20 éves “nagylányról “ van szó!! Ez jogilag jelent valamit? Marmit hogy nagykorú? Lehet számítani súlyosabb büntetésre? Ez volt az első alkalom hogy eltulajdonított valamit!

Dalma24810 2017.10.08. 14:39

Sziasztok!Kérlek segítsetek!!! Egy nagyon kétsége esett édesanya vagyok!A lányom a minap bolti lopást követett el 7000FT-értékben. A kasszátol távozva az űzlet biztonsági őre arra kérte menjen vele hátra es borítás ki a táskáját. A lányom ezt minden ellenállás nélkül megtette, az eltulajdonított tárgyat az őr vissza vette majd a lányom adatait kérte a jegyzőkönyvhöz. Mivel pénz nem volt nála igy nem tudta kifizetni és valami csekkről beszeltek neki de nem emlékszik pontosan. Rendőr nem let hívva. A kérdésem az lenne hogy most pontosan mi fog történni? Milyen következénnyel jár is pontosan az a jegyzőkönyv ? Ebből az incidensből lehet hátránya a jővőben?

laurag 2016.10.08. 13:10

Üdvözlöm!

2016 augusztus 13-án a kiskorú lányom a barátnőjével és a fiammal betért a csornai rossmann üzletbe.Nézelődtek,és a kislányom kipróbált egy szájfényt.A biztonsági őr szólt neki ,hogy a kezén próbálja. A lányom megköszönte a figyelmeztetést aztán az őr ott is hagyta. A termék nem nyerte el a lányom tettszését,így azt visszatette és másikat választott. A biztonsági őr a pénztárnál várta és rászólt hogy nem ezt a terméket választotta,mennyen vissza azért amit kipróbált! A kislányom mondta neki hogy azt nem szeretné megvásárolni mert az nem tettszik.Erre a biztonsági őr ráparancsolt ,hogy azonnal menjen vissza,őt ne nézze hülyének mert kihívja a rendőröket mert hogy a lányom megrongálta a terméket. A kislányom elindult a szóban forgó termékért de úgy megijedt hogy nem találta és ezt közölte is.Az őr erre úgy reagált hogy elkezdte mondani a kislányomnak hogy nem lehet ennyire sötét,ilyen szőke,mit képzel ne nézze a lányom őt hülyének!!! A terméket odavitette a kasszához és rákényszerítette hogy a lányom kifizesse azt .A jelen lévő vásárlók és a pénztáros hölgy is tanúja volt a jelenetnek hogy a kislányomat megalázza,megfélemlíti,vásárlásra kényszeríti a biztonsági őr!!!Miután a gyermekeim hazajöttek,elmondák mi történt.Én ezt követően beutaztam Csornára és mivel a biztonsái őr már 17:45-kor nem volt ott,így az üzletvezetőt kerestem meg.Elmondtam neki,hogy mi történt és a történteket a pénztáros hölgy is igazolta,aki egyébként nagyon elvolt képedve a biztonsági őr viselkedésén,amit saját maga tapasztalt és nem győzött elnézést kérni.Az üzletvezető visszavásárolta a terméket és mivel én ragasztkodtam a panasztételhez,mondta,hogy egy papírra írjam le a panaszom és ő oda adja a biztonsági cég vezetőségének.a panaszt azonnal megtettem írásban,amit az üzletvezető hölgyel elolvastattam.Szeptember 7.-én felhívtam a biztonsági céget,mert még mindíg nem reagáltak a panaszomram.Kértem a telefon túloldalán lévő vezetőt,hogy hallgassa meg a lányomat is.Ő azt mondta,hogy eljön hozzánk.Persze nagyon sajnálta a dolgot,de ennek ellenére azóta semmilyen hivatalos iratot nem kaptam,semmi nem történt.Szeretnék feljelentést tenni,becsületsértés,kényszerítés és kiskorú megfélemlítése miatt!Érdekelne az Önök véleménye.Mire számíthatok?Köszönöm szépen!

Dr.Attika 2016.10.02. 09:25

Mi ez a diszkrimináció? Vidéki ügyfelek meg menjenek a ...csába.

Súgás 2016.10.02. 09:14

Korrekt ügyvédeket biztosítunk a budapesti lakosságnak!


Véleményem 2016.09.27. 14:17

Betti70

Nem küld a bolt utólag jegyzőkönyvet. Nincs következmény a bírság befizetését követően.

Betti70 2016.09.21. 19:14

Üdv!A lányomat bolti lopáson érték, összesen 35 ezerforint értékben. A termékeket nem rongálta meg, a rendőrök pedig siettek, mert lassan vége volt a műszakjuknak, így a helyszíni bírságot 50 ezer forintra szabták ki. Annyi lenne a kérdésem, hogy erről külön kapunk értesítést, vagy a bolt elküldi postai úton a jegyzőkönyvet? Miután befizette a bírságot, egyéb következményei nem lesznek az ügynek?

ObudaFan 2016.07.23. 10:13

Ha még nem voltál büntetve, pénzbírságra számíthatsz. A fizetésedből a kár mértékének megfelelő összeget tarthatja vissza.

tiinaa 2016.07.15. 16:09

Tisztelt Ügyvéd!

Bolti dolgozóként bizonyos termékeket nem ütöttem be a pénztárgépbe,az igy keletkezett többletet zsebre tettem.kb 10 -20 ezer forint értékben. A kamerák miatt megtudta a főnököm,azt szeretném kérdezni,hogy milyen büntetésre számithatok,ha feljelentest tesz,illetve ha nem,akkor jogában áll e, hogy a fizetésemet (alkalmi munkavallaloként) ne adja oda?A választ előre is köszönöm!

Dr.Attika 2015.11.06. 17:44

Mivel a TESCO a sértett ezért a "Tolvaj tolvajának megbocsát az ég." népi bölcsesség is alkalmazható.

folyami géb 2015.11.06. 17:34

Hát pedig én az alanti anyagban azt olvastam:

"A csalás csak akkor befejezett, ha a tévedésbe ejtő vagy tévedésben tartó magatartás hatására a passzív alany olyan vagyonjogi rendelkezést tesz, melynek eredményeképpen akár nála, akár tőle elkülönülten a sértettnél kár keletkezik."

Kérdezem én illő tisztelttel: átcímkézésénél ki lesz tévedésbe ejtve, és e passzív alany milyen vagyonjogi intézkedést tesz, aminek következtében a sértettnek kára keletkezik?

Lőrik Ügyvédi Iroda 2015.11.06. 15:36

Ha pl. drágább termékeket olcsóbbra átcímkézve "hoztak el" az csalás. :)

A pontos állásfoglaláshoz nyilván pontosabban is kellene ismerni a körülményeket. De valóban, lehet akar lopás is.

folyami géb 2015.11.06. 15:24

Én azért inkább ugyanazon kiváló szerző alábbi művét javasolnám inkább:

http://lorik.hu/…ntetougyved/

:)

Csalást nehezen tudok elképzelni az adott körülmények között. De a várható következmények ugyanazok.

Lőrik Ügyvédi Iroda 2015.11.06. 15:07

Tisztelt asdtra!

Nagy valószínűséggel kisebb kárt okozó, folytatólagosan (azonos sértett sérelmére - jelen esetben a Tesco -, rövid időközönként, többször elkövetett), üzletszerűen (rendszeres haszonszerzés végett) elkövetett csalás bűntettét, mint társtettesek követték el.

Ha még nem hallgatták ki Önöket gyanúsítottként, akkor az fog következni. Amennyiben már kihallgatták Önöket, és nem kell egyéb tárgyi vagy okirati bizonyítékot, tanúvallomást beszerezni, úgy vélhetően hamarosan lezárják a nyomozást.

Amennyiben már kihallgatták Önöket, és beismerő vallomást tettek, úgy szinte borítékolható, hogy megállapítják a büntetőjogi felelősségüket.

A csalásról kicsit bővebben:http://lorik.hu/…_vedougyved/

asdtra 2015.10.23. 00:28

Kedves Ügyvéd!

Teszkóban kasszásként édesanyámmal összejátszva 4 alkalommal összesen maximum 130000 Ft értékben követtünk el lopást. A biztonsági őrök által írt jegyzőkönyvben a bolti lopás, csalás, összejátszás szavak szerepelnek. Büntetlen előéletűek vagyunk, tettünket megbántuk. Mondták, hogy a rendőrség majd értesíteni fog.Ebben az esetben milyen kimenetele lehet az ügynek?Köszönöm!

Anika1239 2015.01.12. 19:46

Agisono!Szó sincs arról amit te most itt "kitaláltál" több éve ismerem azt a lányt is és a szüleivel is szintén nagyon jóba vagyok!Egész egyszerűen az ő sorsa is érdekel.Egyből a rosszat keresed.

AgiSoNo 2015.01.11. 16:13

Kedves Anika!Bár nem tudok jogilag érdemben hozzászólni, de nem gondolod, hogy a saját lányoddal kellene törődnöd nem a barátnővel?Lelked megnyugodna ha a másik lányt is behívnák és megbüntetnék? Neked könnyebb lenne elviselni a helyzetet ha a "szomszéd tehene is megdöglik"?Az, hogy pontosan mi volt ezt a lányok és az eljáró hatóság, biztonsági szolgálat tudja, lehet a lányodnál volt a 40 ezer forintnyi holmik 90%-a, és így nem meglepő, hogy rajta "csattan".

Véleményem 2015.01.08. 13:01

Anika1239

Létezhet, hogy a lány egyedül viszi a balhét. Az is lehet, hogy a másik máskor kap idézést de elég kicsi a valószínűsége. A lánya aki már kapott idézést a bíróságra, neki lehetősége van elmondani mindent, hogyan történt. A többi már a hatóságra van bízva.

capisca 2015.01.08. 08:49

Kedves LOLITA!

Javaslatom, ha van 100-200 eurótok bemenni és kérni a Hatóságtól, Bíróságtól, hogy befizethessétek a büntetést.

Mondjátok, hogy elvesztette a csekket és hamis címről hallgatni.

Nem hiszem, hogy a német hatóság ne állítana ki egy új csekket vagy, ha van (ezt nem tudom) valami pénztárba befizetni.

További javaslat az ilyen baráttal minden kapcsolatot megszakítani, a lánynak pedig 2 nagy anyai pofont lekeverni jobbító szándékkal.

Anika1239 2015.01.07. 22:21

Még az én történetemhez hozzá szólnék.Nem kapott a lányom barátnője levelet és nem dugta el.Utólag kiderül hogy a biztonsági őr folyamatosan a lányomra terelte a "dolgot".Még egyszer feltenném a kérdést hogy létezik hogy a lányomnak kell egyedül elvinnie ezt az egészet? Vagy majd a barátnője megkapja hónapokkal később és neki külön tárgyalása lesz? Teljesen tanácstalan vagyok.

LOLITA19 2015.01.05. 22:45

Tisztelt ügyvédúr!

A lányom egy nagyon nagy butaságot követett el. 2 éve Németországban egyetemen tanul, elég jó eredménnyel, de a múlt héten az egyik barátja rávette (bár mindenhez két ember kell), hogy a az egyik nagy áruházból lopjon. A kedves kislányom, akinek nem sok gyakorlata van az ilyesmikben, belement a bűncselekmény elkövetésébe. Szépen bement a boltba, 3-4 ruhadarabot a táskájába tett és mintha mi sem történt volna kiment a bejárati ajtón, ahol persze azonnal elkapták. Be is vitték a német rendőrségre, ahol a magyar lakcímét hamisan adta meg, de az ottani tartózkodási helyét tudja a rendőrség.A bűnügyi rendőrség is 'kihallgatta', ahol megszületett az ítélet: 100-200 euró pénzbüntetés, de a csekket a hamisan megadott magyar lakcímre fogják küldeni.

Kérem segítsen! Elég komplikált az ügy, fogalmam sincs, hogy mire számíthatunk.

Várom válaszát,

egy aggódó anyuka

Kelvin (törölt felhasználó) 2015.01.04. 19:59

Az is lehet, hogy az idézést nem vették át, a barátnő az értesítőt eldugta...

Véleményem 2015.01.04. 19:35

Anika1239

Ezt innét a fórumról tippelgetni találgatni...úgy vélem, hogy a lánya a saját idézésével törődjön és a saját tettéért feleljen, amit meg el kell mondani a bíró előtt azt meg mondja el. A többit a hatóságra kell bízni.

Anika1239 2015.01.04. 18:29

Még egy olyan kérdésem lenne hogy ilyenkor mi fog történni ha csak a lányom kapott idézést?A barátnője semmit nem kapott pedig az ő adatait is felvették és beleírták a jegyzőkönyvbe.A lányom lassan hogy egy hónapja kapta meg az idézést és a tárgyalás is nagyjából 2hét múlva lesz.Fog kapni a barátnője is idézést vagy ő ezt az egészet "megúszta"?

Dr. Jégember 2014.12.26. 04:04

Nem igazán, sőt még lehet hogy arra sem. Ha úgy látja a bíró, hogy elegendő megrovás is, akkor azzal is megúszhatja.

Üdv:Dr. Jégember

Anika1239 2014.12.25. 15:51

Pénzbüntetésen kívül ugye másra nem kell számítanunk?Köszönöm az eddigi segítséget!

Dr. Jégember 2014.12.23. 17:56

Csatlakozom az előttem szólóhoz .)

Dr. Jégember

Véleményem 2014.12.23. 12:23

A munkahely nem fogja meg tudni, ha csak nem mondja el a lány.

A bíró meghallgatja a lányt majd eldönti a büntetés mértékét.

Anika1239 2014.12.23. 11:18

Illetve még azt is szeretném megkérdezni hogy a lányom ma kapott egy levelet amelyben az áll hogy beidézték a bíróságra tulajdon lopás elleni szabálysértés miatt.Mi fog ott történni vagy mire számítsunk?

Anika1239 2014.12.22. 17:11

Dr.JégemberLenne még egy kérdésem ha tudna benne segíteni nagyon megköszönném!Ma volt állásinterjún a lányom fel is vették,bejelentették.A kérdésem az lenne hogy a munkahelyén ezt az "incidenst" megtudják?

Dr. Jégember 2014.12.09. 14:03

Tisztelt Anika1239!

Ebben az esetben ez "csak" szabálysértés, aminek az eljárási határideje -az általános szabályok szerint- 30 nap, ami további 30 nappal meghosszabbítható.

Üdv:Dr. Jégember

Anika1239 2014.12.08. 21:54

Dr.Jégember!Nem volt rajta "csipogó" csak árukód azt szedték le.Leginkább az érdekelne mikor kapják meg a levelet.

Dr. Jégember 2014.12.08. 19:53

Tisztelt kérdező!

Nem mindegy, hogy hogyan lopták el a ruhát. (ez nem derül ki a leírásából) Ha volt rajta áruvédelmi eszköz és azt leszedték akkor bűncselekmény, ha csak "simán" kivitték volna fizetés nélkül, akkor szabálysértés.

Mivel ketten "együttműködve" (jogilag szándékegységben) követték el a cselekményt, ezért társtetteseknek minősülnek. Mindegy hogy ki melyik részét, vagy mennyi értékű ruhát vitt ki, a kettőjük által okozott kárt együtt nézik. (egyetemlegesen felelnek)

Mivel a kár megtérült, gondolom "első áldozók", fiatal felnőttek és vélelmezem megbánták a tettüket és mindent elismertek nem fogják a fejüket venni sem a szabálysértési, sem a büntetőeljárásban. Az hogy mi lesz a jogkövetkezmény és az mikor következik be attól is függ milyen eljárásról van szó, de ezt nem tudjuk. Jó esetben intézkedéssel megússzák bcs. esetén is.

Üdv:Dr. Jégember

Anika1239 2014.12.06. 19:04

Elnézést ha nem pont ide illő amit írok de tanácsot szeretnék kérni.A lányom és a barátnője 2014.12.04.-én lopott az egyik pláza boltjából.Elkapták őket kaptak egy jegyzőkönyvet amiben az áll hogy együtt működtek és hogy az áruban nem esett kár és az összeg 40.500ft.A kérdésem a következő nagyjából mikor kapjuk ki a levelet mekkora büntetés összegre számítsunk és mivel nem külön írták meg nekik a jegyzőkönyvet hanem egybe vették őket így a büntetést is felosztva kapják?Nem különítették el hogy ő ennyit a másik meg annyit lopott.Büntetlen előéletűek 18 és 19 évesek. Ha valaki részletesen leírná hogy most mi is fog történni azt nagyon megköszönném.

aaliyahh 2014.11.05. 16:31

Köszönöm a válaszát,teljes mértékben egyetértek Önnel.

Véleményem 2014.11.05. 16:00

„Nem tudja vki hogyan szoktak ilyen esetben dönteni?”

Szoktak, így is, úgy is... Függhet a helytől, a bíróságtól. Mik a helyi esetleg megyei, városi, bírói gyakorlatok az adott helyen ahol tárgyalják, de a bírónak van kb. 3 lehetősége milyen büntetést szabjon ki. A rendőrség képviseli az egyik oldalt az is kérni fog egy büntetést meg az eljárás alá vontnak (barátja) is lesz egy védője az meg az ellenkezőjét fogja kérni. Aztán a bíró, dönt. Innét a fórumról tippelgetni lehet de értelme nincs.

A vezető beosztású emberek nem szoktak lopni. Érthetetlen, hogy miért teszi ezt akkor. Az ügyet az előzőeket is beleértve nem ismeri itt a fórumon senki, így ezért sem lehet konkrét egyértelmű választ adni.

A tippelés lehetőségével élve, az elzárás nem valószínű, a közérdekű munka vagy a pénzbírság esélyeit tippelném.

A jövőben pedig változtatni kellene a jogkövető magatartás irányába, mert ez az út ahhoz vezet most, hogy majd elveszti a munkáját és elindul a lejtőn az életben.

aaliyahh 2014.11.05. 15:38

Köszönöm Dr Jégember!72 óra leteltével hazajöhet,vagy számítsak rá,hogy viszik tovább?

Dr. Jégember 2014.11.05. 15:17

1./A vezető beosztás a pont nem enyhítő körülmény, ugyanis jobban kellene tudni, hogy a boltból fizetés UTÁN lehet a dolgot elvinni.

2./Szerintem az üzletszerűség sem lesz enyhítő körülmény. (Ha az eddigi ügyeket szabálysértésként bírálták el az ügyész óvást nyújthat be és megállapíthatja az üzletszerű elkövetést.)

3./összességében sem fogják a fejét venni, de glóriát sem kap.

Dr. Jégember

aaliyahh 2014.11.05. 14:02

Köszönöm Véleményem.Személyi körülménynek mondható mondjuk,hogy van egy 2 éves gyerekünk ill. dolgozik vezető beosztásban?Nem tudja vki hogyan szoktak ilyen esetben dönteni?

Véleményem 2014.11.05. 13:09

aaliyahh

Őrizetbe vették, valószínű gyorsított eljárás keretében ( 3 napon belül) fogják tárgyalni majd az ügyét és a lopásait.

A bíró dönt majd, hogy közérdekű munkát szab ki, vagy pénzbüntetést vagy elzárást. A bíró fog mérlegelni személyi körülményeket figyelembe véve stb.

aaliyahh 2014.11.04. 21:34

Üdvözlöm! tanácsát kérném,mire kell számítani,ha ez a 4.vagy 5.bolti lopása az illetőnek minden esetben kb 5000 Ft értékben,volt már pénzbüntetés,ezek rendezve lettek,viszont most a kapitányságról hívtak,hogy ott van a párom és szállítják a gyorskocsi utcai fogdára 72 napra maximum.Ha ez a maximum akkor mi a leghamarabbi idő amikor hazajöhet,és mennyi az esélye,hogy nem jön haza?

Agent Cooper 2014.10.10. 15:38

Tisztelt noviubee!

Bezárni nem fogják. Ha a termékről nem távolított el áruvédelmi eszközt, abban az esetben most még pénzbírsággal (5 000 - 30 000 Ft) megússza. Hogy lesz-e bírósági ügy belőle, az a szabálysértési hatóságon múlik.

Tisztelettel:

noviubee 2014.10.09. 21:31

Jó estét!Ma, 2014. 10. 09.én a dm nevű drogériában. elloptam egy 1200 Ft-os körömlakkot. ezt a biztonsági őr észrevette.. és felvették a jegyzőkönyvet, bevallottam mindent és visszaadtam a körömlakkot is. és azt mondták elküldik a rendőrségnek. 20 éves vagyok.. soha sem csináltam ilyet.. nagyon sajnálom! ilyenkor mi a teendő? mit fognak csinálni? bezárni ugye nem fognak.. vagy közmunkára ítélni, ugye bírósági ügy sem lesz belőle..kérem segítsenek!

Agent Cooper 2014.05.28. 08:24

Kedves peti19940130!

Milyen büntetést kapott pontosan? Ugyanis attól függ.

Üdvözlettel: Agent Cooper

peti19940130 2014.05.27. 19:48

Jo napotEl követtem szabálysértést 90.000ft értékbe még két éve csekken ezt az összeget ki fizettemBörtön büntetés nem voltA kérdésem az erkölcsi bizonyitványt mennyi idö elteltével adják ki? Vagy van priuszom? Ha igen meddig? Mert ugy hallotam ez elévül egy idö után

groszfater@gmail.com 2014.05.27. 18:07

„:) lopni bűn :) ”a bűn filozófiai-erkölcsi fogalom a lopás fizikai tett.

Kelvin (törölt felhasználó) 2014.05.27. 17:58

a következménye ez lesz: örök életedre kitiltanak az összes tescoból, miután megetetnek veled 10 kg tesco túró rudit a többi vásárló előtt, evés közben egy "soha többet nem lopok bugyit a tescoból" feliratú táblát kell majd viselned. :) lopni bűn :) most látom, hogy már a tesco honlapján is fent vagy.

főnix75 2014.05.27. 16:09

TISZTELT FÓRUM!TESCOBA JÁRTAM ÉS VÁSÁROLTAM 5 EZER FT ÉRTÉKBEN ,AMIT TISZTESÉGGEL KI IS FIZETTEM.AZONBAN VÁSÁRLÁSI SZÁNDÉKOM VOLT EGY TINTAPATRON IRÁNT IS,AMI 12-EZER FT VOLT,DE UTKÖZBEN ÉSZREVÉTELEZTEM,HOGY LIFEG RAJTA AZ A SZÜRGE ÁRUVÉDELMI AKÁRMI ÉS EGY LAZA CSUKLÓMOZDULATTAL EL IS TÁVOLITOTTAM ÉS ELRAKTAM :( FIZETTEM A PÉNZTÁRNÁL ÉS KIFELE MENET BE IS SÍPOLTAM BIZONY,MERT A TERMÉKBEN BENT IS VAN A DOBOZBAN VALAMI JELZŐ.ODA IS JÖTT A BIZTONSÁGI ŐR ÉN NEM KÉSLEKEDTEM AZONNAL MÉLY BOCSÁNAT KÉRÉSEK KÖZEPETTE MONDTAM MENJÜNK ODA A PULTHOZ MERT EREDETI SZÁNDÉKOM IS AZ VOLT MEGVESZEM CSAK MEGFENEKLETTEM UTKÖZBEN:(.ÍGY IS TÖRTÉN MEGVETTEM ,KIFIZETTEM A TERMÉKET,DE JEGYZŐKÖNYV VOLT,RENDŐRSÉG MEG MINDEN.OTT BENT A JARDON KIHALLGATTAK,RABOSÍTOTTAK,HÁZKUTATÁST KÜLDTEK A CÍMEMRE AZ IS MEG VOLT.....ÉS MOST MINDEN BIZONNYAL BÍRÓSÁGI TÁRGYALÁST VÁROM,MÉG HA JÓL HALLOTTAM VÉDŐT IS RENDELNEK KI.RETTENETES VOLT ÉS NAGYON SZÉGYENLEM MAGAM,DE EZ VOLT NEM HAZUDTAM MINDENT ELMONDTAM,MEGBÁNTAM,ENNYI.JAH ÉS DOLOG ELLENI SZABÁLYSÉRTÉS LOPÁS VÉTSÉGE -EZT ÍRTÁK A PAPIRRA OTT.AZT OLVASOM 2 ÉV IS KINÉZHET,MOST NEKEM? MIRE SZÁMÍTHATOK KB? SOHA MÉG EGY KÖZLEKEDÉSI KIHÁGÁSOM SEM VOLT.KÖSZÖNÖMA VÁLASZT ELŐRE IS.

Véleményem 2014.05.27. 16:06

ennek lehet nem lesz semmi következménye, de a lopásnak tetten érést követően miután meg volt a felelősségre vonás lehet, figyelmeztetés, bírság, elzárás...

Okoslány 2014.05.26. 21:06

akkor legyen az csupán a következményre vagyok kíváncsi!!

Kelvin (törölt felhasználó) 2014.05.26. 20:03

Okoslány: csűrhetjük-csavarhatjuk, ez akkor is lopás :) az írás 90 %-a meg lényegtelen hantázás...

Okoslány 2014.05.26. 19:40

Köszönöm a választ!Így ugyebár csak ismeretlen tettes ellen indíthatnak eljárást...hacsak nem a kocsim alapján azonosítanak be....

Véleményem 2014.05.26. 19:29

Okoslány

Számomra ez az írás egy nagy káosz, nehéz kibogarászni az egészet, hogy mi a fenéről szól ez a "tagolt" írás.

„mintha egy robogós biztonsági őr mászkált volna (Van ilyen?)”

érdekes, de ilyen kétlem hogy lenne...

mi a fenéért kellett címkét leszedni, árat, meg vállfát eltenni

Lényegében visszavitt egy fehérneműt amit ott hagyott és eltett egy másikat zsebre amit nem fizetett ki. Ez lopás.

Talán üldözési mánia rejlik a válaszban amire vár.

Lehet tesznek feljelentést, ha volt lopás és erre bizonyíték van, a tesco nem gyanúsít senkit. Ennek a lopásnak ha jól értem az volt, annyi hátránya lehet, hogy lelkiismereti problémák és üldözési mánia lesz úrrá attól a perctől kezdve amikor legközelebb a tescoba megy. A tescoba bemehet, felkeresést várhat, de lehet nem keresi fel senki...

Okoslány 2014.05.26. 19:09

Kell-e attól tartanom, hogy pl közúti ellenőrzéskor megfognak? Mert ugyebár a kocsim alapján mert tudnak azonosítani... vagy az alapján küldenek idézést??

Okoslány 2014.05.26. 17:00

lehet, hogy detektív tükör van felszerelve?

Okoslány 2014.05.26. 15:58

1800 Ft-os fehérneműről beszélek...

Okoslány 2014.05.26. 15:43

Kedves tanácsadó!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a mai nap folyamán egy fehérneműt cserlétem ki a tescoban amit előtte megvetem csak kicsi lett rám (természetesen fehérneműre próbáltam)tudom hogy nem cserélnek fehérneműt sehol sem higiéniai okokból...Visszavittem (a terméken rajt volt az ár) levettem a megfelelő méretűt és egy másik ruhadarab kíséretében bevonultam a próbafülkébe... a fehérneműt kicseréltem az árát letéptem és a zsebembe tettem miközben lehajoltam egy földön heverő válfáért.. nem tom hogy bevan-e kamerázva az öltöző ( szerintem nem lenne szabad)... majd visszatettem mind2 ruhadarabot és további vásárlásba kezdtem... a vállfát és a cetlit amit leszedtem a fehérneműről véletlen a kosaramban hagytam...majd a kézi kasszánál fizettem, de azok a kosárban maradtak majd elindultam kifelé...lehet hogy gyanús esetnek gondolnak mert nem vettem semmiféle ruhadarabot akkor...de mégis ott a bizonyíték a feltételezésre (a cetli+vállfa) a bizitőr kiszúrt, de lehet hogy csak halucináltam elindultam az ellenkező irányba majd sikeresen távoztam...kint mintha egy robogós biztonsági őr mászkált volna (Van ilyen?)...amikor elhajtottam onnan autóval!Bemehetek-e ezekután úgy a tescoba, hogy nem gyanúsítanak vagy várhatom a további felkeresést a hatóságtól...???

Válaszát elöre is köszönöm!

nati0305 2014.05.08. 16:31

Köszönöm szépen a választ!

Agent Cooper 2014.05.08. 10:34

Kedves nati0305!

Befizeti a pénzbírságot és tanul az esetből, más következménye nem lesz. A rendőrség senkit nem értesít a helyszíni bírságról.

Üdvözlettel: Agent Cooper

nati0305 2014.05.07. 19:06

Jó napot! Nekem olyan kérdésem lenne,hogy sajnos abba a hibába estem,hogy loptam egy kisebb áruházból,2100 ft értékben! A biztonsági őr észre vette,kihívták a rendőröket,jegyzőkönyvet vett fel a biztonsági őr. A termékeket kifizettem,a rendőrök pedig helyszíni bírságra köteleztek,hogy ne vigyenek be a rendőrségre,ami 30000 ft! Milyen következménye lehet,rám,és a munkahelyemre tekintettel,ha a bírságot befizettem 30 napon belül??? Kérem segítsenek,nagyon kétségbe vagyok esve,hogy megtudják a munkahelyemen,és kirúgnak ez miatt!!!

-praetor- 2014.05.07. 11:23

Ha a bíróság pénzbírságot szab ki, a jogerős végzést megküldi az Ön lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal járási hivatalának (ami nem azonos az önkormányzattal). Azaz hivatalosan elvileg nem értesülnek róla, kivéve, ha folyosói pletyka szintjén elterjed a hír.

Ha figyelmeztetést kap, akkor ők sem kapnak a végzésből.

Agent Cooper 2014.05.07. 10:58

Kedves KissCica!

Az önkormányzat nem kap értesítést. A rendőrség az előkészítő eljárás anyagát megküldi a bíróságnak, és a bíróság valószínűleg meghallgatás nélküli eljárásban büntetést szab ki (pénzbírság várható).

Üdvözlettel: Agent Cooper

KissCica 2014.05.06. 23:05

Köszönöm a segitsѐget!Engem fôkѐpp az ѐrdekelne az önkormanyzat kap-e ѐrtesìtѐst mivel ott dolgozom???A jegyzô ùr fog-e ѐrtesülni róla?Várnám mielöbbi válaszukat mert aludni se tudok annyira rettegek hogy elveszitem az aállásom!

Véleményem 2014.05.05. 09:23

priva

Olvasson vissza a topicban, nagyjából arra számíthat mint bármelyik "sima bolti lopó" amelyikből rendőrségi ügy lett. Különbség lehet, hogy akár a munkahelyét is elvesztheti ha a főnöke úgy ítéli meg.A leírásból nem derül ki, hogy a rendőrség gyanúsítja vagy csak a munkahely.

KissCica

A bíróság jár el az ügyben, ők mindenképp tudni fogják.

KissCica 2014.05.04. 14:24

Segítséget szeretnék kérni!

Tegnap az Auchan áruházban elkaptak hogy az egyik kozmetikumból elraktam, pénztárból kimentem jöttek a biztonsági őrök elvittek kipakoltam mindent kifizettem a kárt azt mondták elküldik a jegyzőkönyvet a rendőrségre hozzátűzték a blokkot hogy kifizettem az árut.Mondtam, hogy köztisztviselő vagyok, nem szeretnék belőle gondot a munkahelyemen. Kérdésem az lenne kik kapnak értesítést a szabálysértésről? Önkormányzat? Bíróság?Várom mielőbbi válaszukat.

priva 2014.05.02. 17:55

Az alábbi a problémám:Kereskedelmi egységben dolgozom 14 éve, ahol munkaidőben levettem a polcról 2 db. ceruzaelemet (értéke 899 ft.) azzal a szándékkal, hogy munkaidőm letelte után megvásárolom. A polctól távozva teljesen véletlenül, minden hátsó szándéktól mentesen a ruházatom zsebébe tettem, majd az áruház más területén valahol kiraktam a zsebemből.Kamerafelvétel csak arról van hogy a zsebembe teszem. Sajnos, a helyre ahol kitettem, nem emlékszem, mivel több vásárlóval is egymás után foglalkoztam. A munkaidő leteltekor a kilépésnél szokásos procedúra: detektoros illetve vizuális ruházat-táska átvizsgálás, majd miután kérdezték hogy hol az elem, amire nem tudtam válaszolni, az öltözőszekrényem is átvizsgálásra került. Természetesen nem volt nálam, hiszen az áruház területéről nem vittem ki, most mégis lopással gyanúsítanak, mivel a termék még nem került elő. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mire számíthatok?

Agent Cooper 2014.04.22. 10:57

Kedves H. Robin!

Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a szabálysértés elkövetése óta hat hónap eltelt.

Üdvözlettel: Agent Cooper

H. Robin 2014.04.21. 19:21

Mennyi időn belül kell megindítani az eljárást egyszerű, 25 000 Ft-os, nem tárgyra irányuló erőszakkal elkövetett bolti lopás esetén.Mennyi tehát az az idő, ami után már nem lehet eljárást indítani, ha később derül ki?

ObudaFan 2014.04.17. 12:36

Ha még nem voltál büntetve, akkor elzárás nem lesz ebből. Ez a priusz meg nem az a priusz, szabálysértési nyilvántartásba kerülsz be, ez nem a bűnügyi nyilvántartás.

ann654 2014.04.16. 19:09

Üdvözlöm,egy ruházati üzletből kifelé menet figyelmetlenségből a nyakamban maradt egy 1990 ft értékű bizsu nyaklánc. megállítottak, elmondtam, hogy véletlen volt, nem akartam ellopni, kifizetem ha kell. A következmény: behurcoltak a rendőrörse, megszégyenítettek, felajánlották, hogyha szexuális igényeiket kielégítem a rendőröknek, elengednek. ezt visszautasítva bezártak egész délutánra. ezután kihallgattak, majd közölték, hogy pénzbírságot kapok majd, talán elzárást is és 2 ÉV priuszt. A kérdésem az lenne, hogy tudok e valamit az ellen tenni, hogy enyhítsem ezt a büntetést? még nem zárták le az ügyet, tehát még be kell mennem újra tanúskodni. Nagyon megköszönném a hasznos tanácsokat!

Agent Cooper 2014.04.14. 11:50

Kedves pufoka!

Majdnem biztos, hogy letöltendő szabadságvesztést fog kapni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

pufoka 2014.04.14. 04:02

Üdvözlöm!Segítséget kérnék abban, hogy mint különösen többszörös visszaeső, egy új életet elkezdve, munkával, 2 gyerekkel, tele reményekkel, és egy 2011 decemberi 2 rendbeli szabálysértési értékre elkövetett folytatolagosan, üzletszerüen elkövetett lopás vétségével, mire számíthatok????1év 2 hónap eltelt és nem bűnözök, dolgozom, és egyedül gondoskodom 2 gyerekemről.Kérem segítsen, mire számitsak? Kedvezmény nélkül szabadultam 2012 aug.ban.Előre is köszönöm.

ObudaFan 2014.04.12. 09:15

Véleményem szerint nagy baj nem lehet a videózásból, de tegyél ki erről egy tájékoztatót a bejárathoz és ha olyan video készül, amin nincs nyoma bűncselekménynek, azt töröld azonnal.

l.istvan 2014.04.11. 12:14

Kedves Agent Cooper

Először is szeretném megköszönni a gyors választ.

Felmerült még néhány kérdés

Írta, hogy : "Hívni kell a rendőrséget, az elkövetőt jogszerűen a helyszínen vissza lehet tartani."Kifejtené,mit takar hogy jogszerűen vissza lehet tartani? Pontosan mit tehetünk?

Továbbá írta, hogy a feljelentés érdekében videózhatok...Nem fognak személyiségi jogokra meg hasonlókra hivatkozni? Mint tudjuk, attól még, hogy szemtelenül lopnak tisztában vannak a jogaikkal...

A válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel, István

Agent Cooper 2014.04.11. 11:45

Kedves I.istvan!

„Mit lehet ilyenkor tenni? Érdemes a rendőrséget kihívni?”Mást nagyon úgy sem tud tenni, de így legalább dokumentálásra kerül a lopás.„Ha esetleg olyanok jönnek be akikről már tudjuk hogy loptak, lefényképezhetem vagy videóra vehetem mobillal?” A feljelentés érdekében megteheti.„Megtehetjük, hogy már mikor jönnének befele kiküldjük vagy kitiltsuk őket?”Hivatalosan nem teheti meg.„Ha rongálják vagy ha használják a terméket és nem akarják kifizetni mit lehet tenni?”Hívni kell a rendőrséget, az elkövetőt jogszerűen a helyszínen vissza lehet tartani.

Üdvözlettel: Agent Cooper

l.istvan 2014.04.09. 18:52

Sziasztok

Bolti lopással kapcsolatban lenne egy-két kérdésem.

Boltban dolgozok és mostanában mindennapos probléma, hogy 4-5fős csoportok bejönnek, szétszélednek, szemtelenek, pofátlanok és lopni próbálnak(van amikor sajnos sikerül is nekik), pontosabban fölöslegesnek tartom leírni, mert gondolom ezer meg ezer ilyen történetet hallottatok, a kérdésem a következők:

Mit lehet ilyenkor tenni? Érdemes a rendőrséget kihívni? Kamera van, de az sem lát mindent...tehát ha lopnak is nem mindig van róla felvétel...

Ha esetleg olyanok jönnek be akikről már tudjuk hogy loptak, lefényképezhetem vagy videóra vehetem mobillal? ( Feljelentés esetén legyen kép/video, mivel sajnos az arcok nem annyira látszódnak a bolti kamerán)

Megtehetjük, hogy már mikor jönnének befele kiküldjük vagy kitiltsuk őket? (természetesen csak abban az esetben ha felismerünk valaki olyat aki már lopott...)

Ha rongálják vagy ha használják a terméket és nem akarják kifizetni mit lehet tenni?

A válaszokat előre is köszönöm, ha esetleg rossz helyre írtam volna a kérdést akkor elnézést kérek, még új vagyok itt.

Agent Cooper 2014.03.31. 16:11

Kedves Peter38!

Az erkölcsi tiszta maradt. Legközelebb a szalámit a kosárba tegye.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Peter38 2014.03.31. 15:04

Érdeklödni szeretnék spar lopás érték2.000ft szalámi rud.büntetés 2nap szabálysértési elözetes büntetés2nap ami evvel letudva elsö elkövetés ilyen a erkölcsibe ez bekerül.e?ha igen mennyi idöre?köszönnöm segitséget

Kovács_Béla_Sándor 2014.01.28. 07:12

„úgy értem a felvétel tárgyi bizonyítéknak számít és amikor legközelebb bejön értesíthetem a rendőrséget?”Miért kellene megvárni, míg legközelebb bejön?

Véleményem 2014.01.28. 00:24

Milyen Őr az, aki ennek a menetét nem tudja...

( bolt függő, ember függő, hogy ki mit kezd ezzel a felvétellel a későbbiekben )

Csaba899 2014.01.24. 20:50

SziasztokÚj őr vagyok egy boltban,ma 17 óra körül beszaladtam az illemhelységbe és jöttem ki az egyik eladó szólt hogy van egy gyanus alak és figyeljem mert szerinte lopni készül.De amire visszaértem a vásárlótérbe már nem volt ott az emberke.Biztonság kedvéért visszanéztem a kamerát a vásárlótérben és tisztán láttam hogy zsebre tett vegyi árut olyan 1600 ft értékben.Ismerem az embert minden nap nálunk vásárol még a nevét is tudjukAz lenne a kérdésem hogy ezzel lehet valamit csinálni?úgy értem a felvétel tárgyi bizonyítéknak számít és amikor legközelebb bejön értesíthetem a rendőrséget?

Véleményem 2013.06.18. 12:33

Tímea1972

Ha a fia látta,hogy elteszi a barátja az üveget ugyan úgy jár neki a bírság, a lopásban társ volt...A jegyzőkönyv egy példánya az áruházé egy a hatóságé. Ha csak nincs 3. példány, a tescoba megfeszülhet bárki ott biztos nem adnak ki jegyzőkönyvet.Ha volt bírság akkor a történet lezárult. Főleg ha 18 év alatti aláírta a bírságot, ugyan is az aláírása felett ott van hogy vállalja ennek a megfizetését...A kár és a bírság között összefüggést nem kell keresni 5-50 ezer Ft. között lehet helyszínen szankcionálni.A felvételt csak hivatalos megkeresés útján adják ki, ügyvédnek ha esetleg bírósági eljárás van... Alapból pár napig őrzik csak meg. A felvételt a rendőrség megnézheti, de kikérni ők is csak hivatalos úton tehetik meg...Ha a jegyzőkönyvet nem írja alá vagy bármely papírt, akkor feljelentés készül, a továbbiakban pedig más az eljárás már...

Dr.Attika 2013.06.14. 18:51

Be kell tartani a tízparancsolatot. Pl. Ne lopj!

Agent Cooper 2013.06.14. 17:47

Kedves Tímea1972!

Fia a lopás tényét majd akkor ismeri el, ha gyanúsítotti (vagy szabálysértési eljárás alá vont személykénti) vallomásában azt megteszi.Ha olyan jegyzőkönyvet írt alá, amelyben valamilyen formában elismerte a lopás tényét, az könnyen megtámadható, és nagy valószínűséggel bírósági eljárás során a jegyzőkönyv ezen részét nem veszik figyelembe.Az eljárás során a fia idézéséről és értesítéséről Önnek mint törvényes képviselő értesítést kell kapnia.Ennek ellenére fia még sincs könnyű helyzetben, hiszen ha látta a lopást, illetve tudott róla, akkor magatartását bűnsegédi magatartásként (pszichikai bűnsegéd) értékelhetik.

Üdv: Agent Cooper

Sherlock 2013.06.14. 17:23

Takarítás, rendrakás... Vissza kéne térni a földre, lehet akkor a gyerek sem kerülne rossz társaságba.

Tímea1972 2013.06.14. 16:55

Sziasztok!

A fiam került hasonló helyzetbe 2 napja. Akinek van tapasztalata ebben az ügyben kérem segítsen.

Nem a gyerekem, hanem az ismerőse, aki vele volt elemelt 2 üveg italt az egyik Auchan üzletből. A biztonsági őr elkapta őket és kipakoltatta a táskájukat. A fiamnál csak kifizetett termékeket találtak és a később ( viták árán megkapott )jegyzőkönyvből is az derül ki, hogy ő "csak" az ismerősével volt, nála lopott terméket nem találtak, de mindkettőjüket 25-25.000 Ft-ra büntették ( a kár 6000,- Ft ) . A kamerás felvételt nem engedték megnézni, a rendőrség pedig azt mondta, hogy ha aláírta a jegyzőkönyvet, akkor ő is elismerte a lopás tényét.A gyerek még nincs 18 éves, tanul, tehát valószínűleg nem ő fogja kifizetni a bírságot. Én úgy gondolom, hogy minimum értesíteni kellene ebben az esetben a szülőt. Rendőrség flegmán közölte, hogy őket ez nem érdekli, aláírta a papírt és kész, oldjam meg ahogyan tudom.

Annyit beszélünk a gyerekek védelméről, ha ő is követte volna el a lopást, talán akkor is célszerű lenne a szülőt értesíteni, hiszen nem notorikus "lopó" gyerekről van szó, vagy oké kapjon büntetést, de ez esetleg valami munka ( pl: takarítás, rendrakás egyéb ) és nem rögtön a családra hárított anyagi teher ( egyedül nevelem a gyerekeimet, hitelek stb ).

Azt hiszem kicsit el vagyunk tévedve és nem a nevelés, hanem a megfélemlítés és egyértelműen a bírság kiszabása lett a cél ( sajnos )

Ha valaki került hasonló helyzetbe, hogyan oldotta meg?Minden tanácsot köszönettel fogadok.

További szép napot:-)

Rafina67 2013.01.11. 12:10

Kedves mentaldr!

Üzletszerűen követi el a bűncselekményt, aki ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszik.

Azért bűncselekmény, mert többször elkövette, más-más sértett sérelmére és ezek révén a lopások révén haszna keletkezett volna, ha nem kapják el.

A leírtak alapján zavaros az ügy nekem, de majd az ügyész kibogozza és ha ő nem akkor majd a bíró is átminősítheti, sőt meg is szüntetheti láttunk már ilyet.

Minden jót!R

Véleményem 2013.01.10. 22:59

Ha vádat emeltek, akkor védekezzen...Nem kellett volna lopni.

mentaldr. 2013.01.10. 19:30

Attól válik vétséggé, mert 3 van belőle, vagy mert néhány hónap alatt történt?

Sherlock 2013.01.10. 11:05

Miért maradna szabálysértés?

mentaldr. 2013.01.10. 09:17

Ha szabálysértés, akkor el is évült?

mentaldr. 2013.01.09. 13:35

Pedig vádat emeltek...Mit tehet a vádlott?

Véleményem 2013.01.09. 13:25

mentaldr.

Ez így is csak szabálysértés marad.

mentaldr. 2013.01.09. 11:11

Mik az Üzletszerűen elkövetett lopás (szabs. értékben)mik az ismérvei?Feltétlen megáll e a vád 2010.nov. (2rendbeli Btk316(1)bek.ütk. és (2) bek. c pont szerint minősülő lopás vétség), ha 2009 márc. 3000ft Tesco, 2009 aug.vége 7500ft Tesco, 2009.szept.3200ft Spar. 1. esetnél részleges beismerés(2.-3. esetet tagadja), 3.tettenérés-bizt. őr tanú, 2. sem beism., sem tettenérés, hanem kamerafelvétel, melyen nem látható, hogy lopás történt volna?

profectuscat 2012.12.10. 22:37

Üdvözletem,

Segítséget, tanácsot, útbaigazítást szeretnék kérni/kapni!2006-ban történt egy bolti lopás, akkor 15 éves voltam. Rávett volt párom édesanyja, aki súlyos kleptomániában szenvedett, hogy lopjunk a lányának:krémeket, egyéb kozmetikumokat. 3-an voltunk, összesen 40.000 ft értékben történt a lopás. Jegyzőkönyv, rendőrség, kihallgatás... Másnap elhunyt az édesanya(öngyilkos lett), a tárgyalás elmaradt, én pártfogót kaptam, "szorgalmasan", rendszeresen eljártam, mindent megbeszéltünk, még utána is jártam egy keveset - az előírt időn kívül-.Priuszt nem kaptam, de nem vagyok tisztában azzal, hogy az ügyet "megsemmisítették", vagy ennek valahol nyoma maradt-e? Tehát ez szerepelni fog a rendőrség adatbázisában, hogy lopásban részt vettem kiskorúként?

A másik történetben viszont én voltam a hibás. Loptam, összesen 6800 ft értékben - Tesco-ból.Jegyzőkönyvezték, aláírtam, aztán elengedtek, rendőr nem jött ki.Azt mondta a biztonságis, hogy 10.000-50.000 ft közötti összegre számítsak, de tárgyalásról, bíróságról nem volt szó.Ezt a fórumot illetve mást is átolvastam, és ahogy látom az esetek 90%-ban köteles bemenni a tettes és beismerővallomást kell tennie.

Több kérdésem lenne az üggyel kapcsolatban:A korábbi lopásban való részvételt(még kiskorúként) figyelembe veszik? ilyen esetben súlyosbodik a vád, vagy hogy intézkednek?Ügyvéd kell ilyen esetben?

Mikkel kell számolnom ezek után?Visszaesőnek számítok, ha nincs priuszom, kiskorú voltam, és konkrétan rám a bíróság nem akart semmilyen terhet hárítani, mivel beismertem a kihallgatáson, hogy nem önszántamból tettem.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) 2012.11.13. 08:49

Ha nem követte el, forduljon munkaügyi bírósághoz.

Bodnár Ügyvédi irodawww.bodnarugyvediiroda.hu

hugi.69 2012.11.11. 19:54

Sziasztok.2000ft-os munkahelyi lopást akarnak rám kenni a (kollaganőm),volt rendőrség,jegyzőkönyv.Szabálysértés indul ellenem.Rágalmazásért feljelenthetem?A munkahelyemen felmondtak ez miatt,holott még nem fejeződött be az eljárás.Bár azt nem tudom kijelentett fel,a rendőrség vagy a kolléganőm,ezt nem mondták nekem. Nagyon elvagyok keseredve, mert elvesztettem a munkám olyan dolog miatt,amit nem követtem el.Mennyi idő alatt zajlik le az egész?Mit tegyek?

Véleményem 2012.11.01. 16:10
Véleményem 2012.10.30. 21:57

nagytestvér

Több probléma is van itt.

Ha van bizonyító kamera felvétel akkor nincs mit kidumálni egyértelmű a lopás...

Az általad leírtak alapján sok minden nem tiszta itt.

nagytestvér 2012.10.30. 09:09

A segítségüket szeretném kérni!A testvéremet meggyanusították bolti lopással, 80 ezer forint értékben közel 4 hónapra visszamenőleg (július), a TESCO-ban állítólag ellopott egy férfi nadrágot (lánytestvérem van). A rendőrség a tegnapi napon megkísérelt házkutatást tartani nálunk, mivel azonban egyedül édesanyám volt otthon, nem engedte be a rendőröket (akik nem rendőrautóval, nem egyenruhában voltak), majd aláírattak vele egy jegyzőkönyvet, hogy ott jártak. Állítólag egy áruházi felvétel alapján állítják azt, hogy a testvérem tette, aki még arra sem emlékszik, hogy egyáltalán járt az üzletben aznap. Azt szeretném megkérdezni, hogy mire számíthatunk, hogyan érdemes bizonyítani, hogy nem ő tette, mit mondhat ilyenkor a rendőrség, mivel fognak érvelni, és hogy kb. mekkora esélyünk van ebből kikerülni? Segítségüket előre is köszönöm!

kiss.v 2012.10.28. 21:40

Üdvözletem!!

A segítségükre lenne szükségem.Szabálysértési érték alatt dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségével vagyok jelen pillanatban alaposan gyanúsítható. Az érték 39900 ft a kár 3500 ft.A gyomozó tovább küldte az ügyészségre ha bebizonyosodik a bűnösségem-ami elég kétséges-Az lenne a kérdésem ilyen esetben mi a gyakorlat ???? Maximum mennyi pénzbüntetést kaphatok, és milyen elmarasztalást???Soha nem voltam büntetve.A választ előre is köszönöm,és nagyon várom!!Mert a nyomozó arra az alkura akar rábeszélni ,hogy egyezzek meg az áruházzal és fizessem ki a kárukat-mivel a tárgy nem került elő.

Véleményem 2012.10.27. 13:16

Természetesen látni fogják ezt. Egy nagyon jó kizáró ok lehet. Ezzel az esélyeid nagyon sokat romlottak...

bius24 2012.10.26. 22:22

Sziasztok!

Lenne egy fontos kérdésem,tettem valamit amit írtóra szégyellek:bolti lopás másfél éve történt!kaptam 30000ft-os büntetést amit azonnal be is fizettem ez másfél évvel ezelőtt történt!Előtte soha nem tettem semmi törvénybe ütközőt és azóta sem!Azonban most úgy alakult hogy szeretnék jelentkezni a rendőrséghez dolgozni ez akadály lehet!Ezt még látni fogják ha utánam néznek!???Kérlek segítsetek van értelme jelentkeznem vagy inkább hagyjam a fenébe!Sürgős lenne a válasz!Nem tudom hogy ez elévült már vajon?Vagy még nem?

moko 2012.10.15. 19:44

Tiszteletem!

A kérdésem a következő lenne az Auchan-ba történt az esett.Bevásárlás közben 3 db apróbb műszaki cikket is vásárolni szerettünk volna,de végül is egyet vettünk meg ,a többit menet közben kiraktuk a polcokra .A távozáskor a biztonságiőrők meg állítottak és felszólítottak hogy menjünk velük a feleségemmel,én mondtam hogy itt vagyok ellenőrizzenek amit akarnak de nekik ez nem volt elég.Mivel kiskorú gyerekünk otthon volt mondtam én akkor bemegyek velük de a feleségem haza megy a gyerekhez,ez így is történt. Ott közölték velem hogy furcsán viselkedtünk és az egyik kirakott áru védődobozát üresen találták így azt mi loptuk el mert ott sokat időztünk az egyik sorban.Ezt én tagadtam.Majd megérkezett a rendőrség is aki megnézte a felvételt és azt mondta , hogy nem visznek be a rendőrségre mert a felvételen nincs egyértelmű jele az elkövetésnek-közben a feleségem is visszaért őt is megnézték,majd minden papír nélkül elengedtek-semmilyen jegyzőkönyvet nem kaptunk miért is voltunk ott másfél órát-.Most a rendőrség azzal vádol mivel az áruház feljelentett, hogy megalapozottan gyanúsíthatóak vagyunk a lopás elkövetésével amit a ruhánkban vittünk ki.Ez vicces mert erről ott szó sem volt és nem is raktam semmit el az indok hogy az öltözőben ruhát próbáltunk biztos ott raktuk el.A keresett áru nem került elő .Ez manapság elég ahhoz hogy megvádoljanak lopás vétségével.

cukorborsó45852 2012.10.04. 19:01

Sziasztok!Ha a feljelentés óta eltelt a 6hónap és ezen idő alatt nem érkezett semmi hivatalos levél, akkor elévült a szabálysértés? Ha ezen idő után érkezik vmi, akkor hivatkozhatok arra, hogy nem vonhatnak felelősségre mert elévült az ügy?Köszike a választ.

ciryc 2012.09.20. 17:15

Vissza olvastam de az én helyzetemet az is bonyolítja hogy katona vagyok.Ebben az esetben értesíteni fogják a honvédséget? Soha életemben nem loptam el semmit igazából magam sem tudom megmondani miért tettem,bár ez nyilván senkit nem érdekel.Aki tud kérem válaszoljon.Köszönöm.

Véleményem 2012.09.20. 11:45

temla

Csak a bíróság ítélkezik ebben az ügyben. Figyelmeztetés, pénzbírság, elzárás. Ezek lehetnek, nálad valószínű a figyelmeztetés illetve a pénzbírság, de innét nem tudja eldönteni senki. Nem tudni milyen az elő életed, a magatartásod a hozzá állásod stb. millió tényező.

ciryc

Na most már tényleg olvasson vissza valaki! Rád értem!

ciryc 2012.09.20. 08:28

Sziasztok. Bolti lopáson kaptak az értéke kb 300 ft.Jegyzőkönyvet vettek fel de a rendőrség nem jött ki.A kérdésem az lenne hogy ha lezajlik a büntetés eljárás arról értesítik e a munkahelyemet vagy megkérdezik e egyáltalán hogy hol dolgozom? Kérem aki tud segítsen.

temla 2012.09.19. 19:47

visszaolvastam, és elég kaotikus, mindenki mást ír, pont ezért kérdeztem rá. bírósági idézést is mindenki kap, és ott is megszabhatnak fizetési bírságot? köszi a választ

Gabicsek 2012.09.19. 10:36

olvass vissza.

temla 2012.09.18. 12:02

sziasztok!bolti lopás történt még januárban, azóta most szeptemberben kaptam először erről levelet, amiben megidéztek a biróságra. 2 kérdésem lenne, az egyik, hogy nem kellett volna elévülnie, vagy a fél év alatt valamilyen iratot kapnom? a másik, hogy mi a maximális büntetés, amit kiróhatnak(figyelmeztetés, pénzbírság, vagy ennél több is)? köszi

Misimokus76 2012.09.16. 16:01

Sziasztok! Nekem picit összetettebb lenne a problémám. Páromat bolti lopáson kapták (1500 ft értékben). Bírósági ügy lett belőle, amiből kapott 10 nap elzárást. Viszont ha befizet 25000 ft-ot, akkor nincs elzárás. Viszont ő jelenleg is börtönbüntetését tölti (nem emiatt), és az áprilisi másodfokú tárgyalás után most kapott egy újabb büntetést, amely 70ezer ft, a tárgyaláson tanúsított viselkedése miatt. Kérdésem az lenne, hogy azt a 25000 ft-ot csak ő fizetheti be, mert ha nem lesz befizetve, akkor a novemberi szabadulása után azonnal jön a 10 nap elzárás, vagy nélküle befizethetem én is, vagy ehhez kell-e valami meghatalmazás tőle, illetve ugyanez a kérdés vonatkozik a 70ezres bírságra. Illetve, ha ezt nem fizeti be, akkor benntarthatják-e emiatt? Valamint van a perköltség, amire lehet-e kérni részletfizetést, mert sajnos nem kevés összegről van szó, és ezt hol/kinél kell kérni? A válaszokat előre is köszönöm!

Gabicsek 2012.09.14. 21:48

Nem értesítik a munkahelyet. Ere a kérdésre nem is vagy köteles válaszolni, hogy van, vagy nincs.

Véleményem 2012.09.14. 18:15

Rekuska25

Valószínű hogy feljelentett annak a helynek az egyik embere ahol loptál. Most került az ügy bíróság elé, ezért idéztek be.A tulajdon elleni szabálysértés és a közúti szabálysértés teljesen más, ne keverd a szezont a fazonnal....Én nem tudom, hogy a munkahelyet miért értesítik, erről én nem tudok. Szerintem nem fogják...

Rekuska25 2012.09.14. 16:55

És ehhez mit szóltok? 6 hónap és 2 hét után érkezett a bíróságtól egy levél, hogy októberben tárgyalás. Rendőrségi jegyzőkönyv annak idején nem volt. 3.000 Ftért loptam, a bizti boyok elkaptak, kifizettem, zsarukat nem hívtak és 6 hónap után jött a levél. El fogok menni nyilván, de olvasom itt, hogy valakinek a munkahelyébe került. Értesíteni fogják a munkahelyet?! Ha valaki közúti szabálysértést követ el, arról miért nem tud senkit, azokat miért nem citálják bíróság elé? Most őszintén, készüljek hogy munkahelyemet értesítik és ki fognak rúgni?

Gabicsek 2012.09.12. 21:17

barkoba10!Ha fél éven belül nem tettek volna feljelentést, akkor évülne el. Most még bőven benne vagytok a határidőben. Ne aggódj, nem fogják elfelejteni.

Véleményem 2012.09.12. 17:59

bori2012

Olvass vissza! Pénzbírság valószínű, de millió esetet találsz bővebb hozzászólásokat is.

bori2012 2012.09.12. 00:47

Sziasztok! 3-hónapja történt,hogy a munkahelyemről kirugtak lopás miatt.Akkor azt mondták nem tesznek feljelentést,mindent beismertem.A héten ennek ellenére a rendőrség megkeresett,és beidézek,Azóta már van munkám.A kérdésem az lenne mire számithatok:20000-forint volt az értéke.(Tescorol van szó) Segitségeteket előre is köszönöm!

barkoba10 2012.09.04. 18:36

Sziasztok!Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy tulajdon elleni szabálysértésnél (bolti lopás) az elévülési idő az mennyi?Ha június 26-án követték el a szabálysértést a rendőrség megtette a feljelentést meg van minden szükséges papír az ügyhöz, az illető kifizette az okozott kárt. Itt is érvényes a 60napos ügyintézési határidő? Mert az elkövetés óta nem kapott semmit se a rendőrségtől se a bíróságtól és már eltelt a 60 nap? A rendőrség dönt ebben vagy a bíróság? 60 nap után hivatkozhatunk elévülésre, vagy itt a 6hónap a mérvadó?Előre is köszönöm a válaszokat!

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm 2012.07.30. 16:35

Nincs helye felelõsségre vonásnak, ha a cselekmény elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés).Esetedben már a rendőrségi meghallgatásnál eltelt a fél év.. Ha picit korábban (fél év előtt valamivel érkezik egy rendőrséghez vagy bírósághoz történő idézés) akkor más lett volna, tehát ha fél éven BELÜL történik bármi is.

ROBERT1989 2012.06.29. 19:09

Sziasztok!Egy konkrét esetet felvázolnék röviden tömören csak a lényeget leírva.

Az elkövető bűntetlen előéletű, és beismerő vallomást tett a rendőrségen 2011.Oktbóer 26.án.

Az lenne a kérdésem, hogy az elkövetés a meghallgatás és az idézés megszületése között is elég sok idő eltelt. Mindkét esetben fél évnél is több. Ez befolyásol valamit?..Illetve az mennyire befolyásoló tényező, hogy mikor tett feljelentést a biztonsági szolgálat? Van erre vonatkozóan valamilyen szabály, hogy meddig teheti ezt meg? Lehet-e szó ebben az esetben valamiféle elévülésről?

Mano28 2012.06.04. 11:47

Sziasztok! Kérlek adjatok tanácsot. Január 23-án 3e Ft elkövettem egy lopást. Azóta sem jött papír, de 'várom'. A fél év július 23-án fog letelni. Július 15- augusztus 20ig a bíróság "be lesz zárva". A bátyám azt mondta, hogy ez az idő is beleszámít a határidőbe, mert csak ítélkezési szünet lesz, attól még dolgoznak. legfeljebb a tárgyalást majd szeptemberre teszik de hogy beszámít a határidőbe ez az időszak is amikor ítélkezési szünet van. Ti hogy tudjátok?

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm 2012.05.31. 12:51

Ezt most írta a Tesco lopásos oldalon Preator nevű felhasználó: ' Tudni kellene, hogy április 15. napja előtt vagy után követted el a szabálysértést. Mert április 15-én lépett hatályba az új Szabs. törvény, ami szerint a bíróság az elzárással is sújtható szabálysértéseket - igy a tulajdon ellenit is - az iratok hozzá érkezésétől számított 15 napon belül - tárgyaláson kívül - bírálja el. Ezt megelőzi a rendőrségi ún. előkészítő eljárás, amelynek a határideje 30 nap, amely további 30 nappal meghosszabbítható. Tehát elvileg legkésőbb feljelentés+30+30+15nap+postázásnyi idő múlva kell hogy határozatot kapj a bíróságtól.'Ő sem fél évről beszél..

Astra29 2012.05.31. 11:53

Ezt kivételesen meg tudom erősíteni, január 20-án telt le a 60 nap /belefutottam egy radarba lefotoztak/ én még úgy életemben nem paráztam és amikor letelt a két hónap, rá 7 napra kaptam egy papírt és az állt benne, hogy megszüntették a határozatot határidő túllépés miatt. Elég korrektek voltak. A lopásnál nem tudom hogy van. Nincs olyan, hogy lopás szabálysértés?:) Közúti van, az biztos. Ügyvédet kellene megkérdezni, az csak jobban tudja. Sajnálom a kis értékű lopásos egyéneket, mert őket bíróság elé citálják, meghurcolják, én meg max ott kicsengetek ha megállítanak x ezret.

Duruka 2012.05.31. 08:48

Én nem vitatkozom. Bár továbbra sem értem, hogy 20ezer fortint alatti megkárosítás is ugyanúgy szabálysértés ahogy a közúti, mégis más-más törvények vonatkoznak rájuk (?!)de legyen. Tanulság: mindig légy jó és becsületes!:-)

Szanux 2012.05.31. 08:43

Figyeljetek. Ne kavarjuk a szezont a fazonnal. Amit idézgetünk, az a közlekedési szab.sértéseknél van, amiről meg ez a topik szól, az bolti szab. sértés. Bár mind a kettő szab. sértés, a gyakorlatban van különbség. Mindegy mit ír elő a törvény, ha Juliska kap fél év múlva idézést a bíróságról, elmegy és fizet, ennyi a lényeg. Ez is egy szép jogalkotás:-) Címe: 60 nap alatt elévül A 2008. május 1-jétől bevezetett objektív bírság kiszabásával kapcsolatos eljárás folyamatos finomításokon esett át. Egyrészt a jogalkotó maga is több ízben módosította a rendelkezéseket, másrészt az Alkotmánybíróság is vizsgálta a vonatkozó jogszabályokat. Ennek eredményeképpen meg is semmisített néhány rendelkezést. Kedvező ?egérutat? nyújt az üzembentartók számára a legutóbbi jogszabálymódosítás. Eszerint a közigazgatási bírság kiszabásának a szabályszegés időpontjától számított 60 napon túl nincs helye, mert az jogvesztő, közigazgatási szempontból elévül.Azt azért tudni kell, hogy ha az elkövetéstől számított hat hónapon belül valamilyen eljárási cselekményt foganatosít a szabálysértési hatóság (és ezt folyamatosan megteszi), akkor két éven belül is lehetőség van a valódi elkövetővel szemben a szabálysértési felelősségre vonásnak. Ez viszont szabálysértési eljárás, amelynek szabályai egyrészt liberálisabbak, másrészt sokszor jelentősen alacsonyabb pénzbírsággal zárulók, mint az objektív bírsággal sújtható közigazgatásiak.A 60 napos jogvesztő határidőt kimondó jogszabályváltozás 2010. április 1-jével lépett hatályba. Ettől kezdve a rendőrfőkapitány már nem hozhat marasztaló, objektív bírságot kiszabó határozatot akkor, ha az elkövetéstől számított 60 nap eltelt. Fontos azt is tudni, hogy nem elegendő meghoznia a döntést, azt 60 napon belül postára is kell adnia! Amennyiben az érintett úgy érzi, hogy az előbbiek közül valamelyik mentesülési ok birtokában van, sikerrel élhet jogorvoslati (fellebbezési) jogával. Ne feledjük, hogy az adott okot igazolnia is kell: a valódi használó szabályszerű nyilatkozatával, vagy a rendőrségi feljelentés becsatolásával, avagy pusztán annak rámutatásával, hogy az elkövetés időpontja és a határozathozatal napja között több mint hatvan nap telt el.

Duruka 2012.05.31. 08:34

Szerintem ez alapjan irhatta a rendor meg a jogasz amit irt: "60 napon belüli kézbesítés2010 márciusban a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának Közigazgatási Kollégiuma jogegységi határozatot hozott, amelyben a közigazgatási bírság határidejének a kérdését tisztázta. Ezen jogegységi határozat olyan “nesze semmi fogd meg jól” határozat lett, hiszen nem lehetett kiolvasni, hogy a 60 napon túl kiszabott közigazgatási bírság jogvesztő hatályú-e, vagy sem. Április elsejével módosult a 410/2007. Kormányrendelet, ami a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, felhasználásának rendjéről és az ellenőrzésben történő közreműködés feltételeiről szól. A módosításnak köszönhetően került bele a 9. § (4) bekezdése, amely (hivatkozva az 1988. évi I. törvényre) kimondja, hogy a 60 napos határidő jogvesztő, tehát ha az ügyfélnek a közigazgatási hatósági eljárás szabályai szerint nem kézbesítették 60 napon belül a közigazgatási bírságról szóló határozatot, akkor a hatóság nem fizettetheti ki a szabálysértés elkövetőjével a büntetést".

Szanux 2012.05.31. 08:19

Én is látom a hozzászólások alapján (ki hogy járt és mennyi idő múlva kapott bármit is), mégis a rendőr meg az ügyvéd - ahogy idéztem is tőlük tegnap, ők írták itt a fórumon - két hónapról beszéltek. Nem én találtam ki, itt megtalálod a hozzászólásukat. A közúti szabálysértéseknél ez így van (ismerősöm 65. napon kapott egy levelet, hogy határidőn túl, ezért az ügy elévült) ezt te is tudod, úgy látszik, a rendőr és az ügyvéd ezt a fajta szabálysértést a lopási szabálysértésekre is vonatkoztatta, ezért írhatták, amit írtak. Büntetőeljárásoknál nyilván nem beszélhetünk két hónapról..- ez nyilvánvaló.

Gabicsek 2012.05.30. 22:56

Nem két hónap a szabálysértési eljárás lefolytatásának határideje. Azt is lehet hosszabbítani, ugyanúgy, mint a büntetőeljárásoknál a nyomozati határidőt.

Szanux 2012.05.30. 18:05

Igazad van, változott a törvény, már nem 60, hanem 90 nap. Teljesen mindegy, visszanéztem bejegyzéseket és ezt olvastam. Ennek a valakinek is azt mondták a rendőrök még 2010-ben, hogy 60 nap. De van itt egy Dr. Attika nevű hozzászóló is, aki 2011.09.15-én ezt írta, idézem: "Kedves Petra! Ha két hónapja a rendőrség nem jelentkezik az azt jelenti, hogy a "bisztibojok" nem tettek feljelentést, tehát az ügynek büntetőjogi vonzata nem lesz. Önnek nem kell tovább aggódni, de azért gondoljon a tízparancsolat VII. pontjára. Ne lopj!" A másik, akinek a rendőrök mondták pedig:"Sziasztok!!! Engem 04.28-án kaptak el a tescoba egy testes körömlakk l és puder pamacs lopással.A biztonsági őr bekisért fizetés után és kihallgatott,jegyző könyvet vettek.A kár amit okoztam 1655ft volt.Jöttek a rendörök és elvittek.Betettek két prosti mellé.Bent voltam a zárkába 20:10-22:40.Ne tudjátok meg mit éltem át:(Utána meghallgatak bent is és jegyzőkönyvet vettek.Kiengetek utána.Azt mondták bent hogy nem lesz belöle semmi ha 2 hónapon belül nem jön levél,mert vannak ennél fontosabb dolgok is.Vártam és letelt a több mint 2 hónap.Erre augusztus 30-án megjött a levél a bíroságtol". Szóval hiába tudja úgy az ügyvéd (feltételezem Dr. Attika az) és a rendőrség, a gyakorlat mégis mást mutat.

Gabicsek 2012.05.30. 13:24

21. §(4) A bírságolással kapcsolatos eljárás lefolytatására a Kormány által rendeletben kijelölt hatóság jogosult. A hatóság az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegés miatt hozott határozatát az ügyfél részére az előírás megszegését követő 90 napon belül kézbesíti. A 21. § (2) bekezdése szerinti közigazgatási bírságot kiszabó, elsőfokú határozat meghozatala informatikai eszközzel, automatizált módon történhet. Automatizált egyedi döntésen a kiadmányozásra jogosult aláírása és a hatóság bélyegzőlenyomata is informatikai eszközzel rögzíthető, ha az aláírás és a bélyegzőlenyomat hitelességét a hatáskör gyakorlója egyedi döntésével hitelesítette.(4a) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegés miatt indult első fokú eljárást az előírás megszegését követő hat hónapon belül be kell fejezni.

Batus 2012.05.30. 11:06

Én annyit tudnék hozzáfűzni, létezik a 60 nap ha bakizol az utakon:) ja, az is szabálysértés tehát joggal merül fel itt a kérdés hogy a lopásnál hogy is van ez. Nekem a BKV-val voltügyem, de én ügyvédet fogadtam és határidő túllépés miatt nyertük meg végül:) 410/2007 Korm. rendelet - jelen ügyben is alkalmazandó – 9.§ (4) bek.-re, mely szerint a közúti közlekedésről 1988. évi I. tv. 21.§ (4) bek.-ben előírt 60 napos jogvesztő határidőn belül kell kézbesíteni a bírságot kiszabó határozatot.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm 2012.05.30. 08:19

Ez a 60 nap csak a közúti szabálysértéseknél van így úgy tűnik. Ha túl léped a sebességet, az is szabálysértés és ha eltulajdonítasz valamit (lopás), az is szabálysértés. "A közúti közlekedésről szóló törvény írja elő a 60 napos bírságkiszabási határidőt. Az egyik megyei bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha a hatóság 60 napon belül nem szabja ki a bírságot, akkor ezt később nem teheti meg - ezt hívják a jogászok jogvesztő határidőnek. Azzal érveltek, hogy a nulla-tolerancia csak akkor érvényesülhet, ha a szabályszegők gyorsan elnyerik a büntetésüket. Ugyanakkor más bíróságok a 60 napot ügyintézési határidőnek fogták fel, amelyet meg lehet hosszabbítani. Ugyanakkor a 60 napos határidő túllépése olyan eljárási szabálysértésnek minősülhet, amely kihat az ügy érdemére is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha túl sok idő telik el a szabálysértési döntés meghozataláig, akkor az sérti a tisztességes ügyintézéshez való jogot. Ekkor hathat ki ez az eljárási szabálysértés az ügy érdemére, vagyis a bírságra. Ennél konkrétabban nem fogalmaz a határozat".

Gabicsek 2012.05.29. 22:10

Milyen 60 napról beszélsz?

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm 2012.05.29. 17:33

ez komoly?:) Az új szabálysértési tv lehetővé teszi a helyszíni bírságot? Úgy mint közlekedési vétségnél? B...-us:) hogy csak most!:) Az ember megkímélhette volna magát a bíróságtól meg egyebek. A közlekedési vétség "jobb" (pedig ott élesebb a helyzet, egy gyors hajtás valakinek az életébe is kerülhet) Ott ha nem jön papír 60 napig, akkor el is felejtheted. Itt meg nem tudsz mibe kapaszkodni, izgulni, hogy megadott határidőn jön e valami és ha nem, örülni, hanem fél éven belül úgyis jön. Nekik legalább erre van pontos törvényi előírás mi-meddig-hány méter. Lopás esetén (2500 ft) meg össze-vissza, van akit előtte értesít a rendőrség hogy eljárás indult ellene, van akit nem, itt nincs két hónap, fél évig lehet izgulva várni a bírósági idézést.

Véleményem 2012.05.29. 13:54

Jázminhercegnő

Az új szabálysértési törvénykönyv lehetővé teszi a helyszíni bírságot lopásnál. A csekket megkaptad ezek után lezárult az ügy. Más nem kap értesítést erről.

Véleményem 2012.05.29. 13:52

Egyből bírósági idézést is kaphatsz. Elismertél mindent, adatok megvannak, akkor a rendőrség nem kell ide.

Amit írtam azóta változott a szabálysértési törvény is. Sokat nem változik, de a régi hozzá szólásokból nem lehet mindig kiindulni.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm 2012.05.29. 13:35

Sziasztok! Véleményem fórumozó írta ezt: Ha rendőr nem írt jegyzőkönyvet, csak az a hely ahol loptál, akkor behívnak a rendőrségre, ott lesz egy jegyzőkönyv és úgy a bíróság.Ha a lopás után mindjárt készült rendőrségi jegyzőkönyv is akkor, jön a bíróság.Segítsetek légyszi. Én 3 hónappal ezelőtt 2400 Ft értékben tulajdonítottam el árut. A biztonsági őr jegyzőkönyvet vett fel, árut kifizettem, mondták hogy rendőrség lesz belőle. De ennek már 3 hónapja. Végigmentem a bejegyzéseken és olyanokat olvastam, hogy vannak olyanok, akiket meg sem keres a rendőrség, annyit sem ír a rendőrség mint közúti szabálytalansági ügyekben 60 nap alatt, hogy maga ellen eljárást indítottunk, hanem pár hónap múlva érkezik egy idézés a bíróságra. Akkor Vélemény fórumozóznak nem lenne igaza? Akkor a rendőrségnek mégsem kell jelentkeznie, hanem egyből bíróság? Aki tud, szóljon hozzá..

Jázminhercegnő 2012.05.25. 16:35

Kedves fórumozók!

Ma az egyik barátnőm lopott a Tescoban 2000Ft értékben de mindent bevallott megírták a jegyzőkönyvet kihívták a rendőröket kifizette az ellopott dolgot megkapta a helyszíni bírságot... már csak azt szeretnénk tudni, hogy ezzel lezárult az ügy? nem kell bíróságra menni nem fog erről tudni senki nem küldenek az önkormányzatnak erről valami papírt? mert nem szeretnénk ha ez kiderülneElőre is köszönöm válaszukat .

Duruka 2012.05.22. 13:39

Ezen az oldalon olvastam több olyan bejegyzést, miszerint a bolti lopást miután elkövették, kb. fél év múlva kaptak értesítést bírósági idézésre. A törvény előírja, hogy a biztonsági szolgálat 72 órán belül ha átadja a jegyzőkönyvet, akkor a rendőrségnek 30+30 (azaz 2 hónapja) van arra, hogy az eljárást megindítsa és erről tájékoztassa az érintettet. Ezek az emberek miért nem kaphattak erről semmit, "mindössze" fél év eltelte után bírósági idézést? Az eljárás megindításának ideje ezek szerint egy figyelmen kívűl hagyható momentum? Ezt törvény írja elő. Ha nem teljesül a két hónapon belüli tájékoztatás hogy megindította a rendőrség az eljárást, ezek után kapnak bírósági idézést? Ezek után hogy nem teljesítettek egy törvényileg szigorúan előírt dolgot, miszerint két hónap van rá..?!?!

Gabicsek 2012.04.04. 11:05

rongálás nincs, de bűntettnek minősül, és nem a (2) bekezdésben, hanem a (4) bekezdésben foglaltak miatt:

(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

1. a (2) bekezdés a)-d) pontjában meghatározott módon,

a d.) pont, mint véleményem is írta, mert dolog elleni erőszakkal követted el a kisebb értékű lopást.

Gabicsek 2012.04.04. 11:01

Ha a végén pénzbüntetésre ítélnek, az ítélet jogerőre emelkedése után megkapod az erkölcsit.

Véleményem 2012.04.04. 08:38

Lopás

316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.(2)A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást

Ha lopás ahogy írtad akkor ez várható ez a maximum amit kiszabhatnak.

Esetleg még ez is szóba jöhet, nem tudom:Rongálás

324. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.(2)A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha

Valószínű, hogy bent lesz az erkölcsiben.

Marv 2012.04.03. 17:50

Bolti lopáson értek. 40.000 ft értékű a lopás. Bűncselekményt állapítottak meg, dolog elenni erőszak miatt, mivel eltávolítottam a csipogót a ruhákból,így kárt is tettem bennük! Ez volt az első alkalom, hogy loptam életemben. Elismertem a tettet. Gyorsított eljárásban fog lefolyni az ügy. Várom az időpontot,hogy mikor kell mennem a bíróságra. Még azt szeretném kérdezni,hogy ha bűncselekményről van szó,akkor szerepelni fog-e az erkölcsi bizonyítványban?Milyen büntetésre számíthatok?

Előre is köszönöm!

davidgale 2012.03.22. 22:16

Kedves fórumozók!Segítségeteket szeretném kérni! Kedden este elkövettem életem egyik legnagyobb hibáját, életemben még nem tettem ilyet szóval teljesen tiszta vagyok... Matchból 4047 forint értékben próbáltam lopni, persze a biztonsági őr észrevette ezután bekísért a hátsó szobába, teljesen együttműködő voltam az árut kiraktam valamint az adataimat is felvették jegyzőkönyvezték. Ám miután utána olvastam az esetnek meglepődve láttam hogy erről én nem kaptam jegyzőkönyvet és amíg ott voltam egy tanúval se iratták alá a jegyzőkönyvet pedig minimum kettő tanúnak jelen kell lenni, a három példányból 1 a gyanúsítotté ha jól tudom egy az üzleté egy pedig a rendőrségé, persze ma rá két napra mentem csak vissza érdekes, hogy még mindig nem kezdtek semmit a jegyzőkönyvekkel és még most sem volt rajta egy tanúnak az aláírása sem. Ezért megkérdeztem a biztonsági őrt aki illedelmesen válaszolt a kérdéseimre, hogy én erről miért nem kaptam jegyzőkönyvet valamint hogy így szabályos e az eljárás ellenem, valamint arról se tájékoztattak ott helyben hogy ennek mi lehet a következménye. Erre a biztonsági őr kihozott egy jegyzőkönyv másolatot amit átolvashattam kedden meg se tettem akkora szégyenérzetem volt, hogy miután aláírtam nem kérdeztem semmit erre kikísért a hátsó ajtón. Erre látom, hogy a jegyzőkönyvben a nevemet elírták furcsa német eredetű nevem van az okmányirodában is mindig elírják még ha betűzöm akkor is, ezt furcsának találtam, hogy mivel a papírjaimat odaadtam nem tudják arról lemásolni a nevem egyből feltettem a kérdést, hogy ebből nem lesz e probléma, mivel tudtommal egy jegyzőkönyv okiratnak minősül... a biztonsági őr egyből, mondta hogy ebből nem lesz semmiféle probléma sőt abból se hogy én nem kaptam a jegyzőkönyvből egy példányt se, és megnyugtatott hogy egy ejnyebejnyével elintézik ezt az egészet a rendőrségen és maximum szembesítenek az üzletvezetővel ott mivel ő is a rendőrségtől szerelt le. Én csak néztem rá és mondtam hogy én ezt nem így tudom hogy ennyivel megúsznám, de ő hajtotta az igazát. Azt szeretném megkérdezni, hogy mire számíthatok? 20 éves vagyok éppen főiskolára járok valamint munkahelyem is van szüleimtől 260 kilométerre lakom külön albérletben. A pénzbírságot kitudnám fizetni még ha 150 ezer forint is az, de ha elzárnak akár 30 napra az nem lenne jó mivel a felfüggesztenék a félévemet szerintem valamint a munkahelyemről is kirúgnának? Ilyenkor ezeket figyelembe veszik?Válaszokat előre is köszönöm!

kriszta84 2012.03.21. 19:28

Kedves vatoloco!Ha figyelnél észre vetted volna,hogy nem egyes szám első személyben írtam. De, hogy tisztában legyünk a dolgokkal még egyszer leírom az esetet:

Tehát NINCS jegyzőkönyv. A lopást ennek ellenére elismerte. A rendőrségen kérte, hogy mivel nem a lakhelyén él, ezért tartózkodási címére kéri a bírósági idézést. Ezt a rendőrségen le is írták. Mégsem így történt. Beszélt ügyvéddel is Ő azt mondta, hogy a bíróságon kell kérnie, hogy a tartózkodási hely szerint illetékes ÖNKORMÁNYZAT járjon el. Ez nekem is furcsa,mivel nem értem, ha egyszer a bíróság jár el akkor miért kerülne az ügy a jegyzőhöz. Ezért kérdezgetek annyit és ezért nem tudom, hogy mit lehet elhinni és mit nem. Köszönöm megértésed, hogy nem értem az egészet.

vatoloco 2012.03.17. 15:31

kedves kriszta84!

Nem értem,hogy miért kell így reagálnod,ha valaki segít neked.Először leírtam neked mindent részletesen, de azt sem fogadtad el, hiszen kételkedtél benne (-holott én a saját magam sztoriját írtam le), ha nem hiszed el, amit leírunk neked, akkor javaslom egy ügyvéd felkeresését.Nem támadni kéne, hanem megköszönni,hogy egyáltalán segítenek neked.És nem utolsó sorban: ha már egyszer megtettél valamit, akkor vállalni érte a felelősséget, DE AZT TUDD : MEGÚSZNI NEM FOGOD! Még ha ezt nem is hiszed el!DE MÉGEGYSZER LEÍROM NEKED A MENETÉT A DOLGOKNAK (ÁLTALÁBANI ELJÁRÁS)1- lopás2- elkapás3- jegyzőkönyvfelvétel+ rendőr helyszínre hívása4- rendőrségi eljárás megindítása5- a rendőrség átadja a dolgot a lopás helyszínének területileg illetékes bíróságának - PL BUDAPESTEN loptál,DE!!! PÉCSI VAGY akkor Pesten lesz a tárgyalás!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!6- a bíróságon a szabálysértési előadó megnézi a felvételt, a jegyzőkönyvet7- megküldik az idézést a tárgyalásra8- bemész: büntetés, elzárás, közmunka - ezek közül választhatszÉS ÁMEN

AZT VISZONT NYOMATÉKOSAN KÖZÖLNÉM, HOGY A LAKHELYEDEN LÉVŐ JEGYZŐ NEM FOG TUDOMÁST SZEREZNI A TE KIS AKCIÓDRÓL.... DE ezt is leírtam már egyszer, keress után a a neten, illetve itt is!

Gabicsek 2012.03.15. 21:32

Remélem, jól érzed magad:) Az a szerencse, nem én fogok bíróság elé állni.Ezennel befejeztem a témát.

kriszta84 2012.03.15. 21:31

gabicsek!Légy büszke arra, hogy legalább ITT kibontakozhatsz!

kriszta84 2012.03.15. 21:30

gabicsek!Légy büszke arra, hegy legalább ITT kibontakozhatsz!

R.csilla 2012.03.14. 22:50

Én a másik oldalon vagyok érintett,nem jogilag szólok hozzá,de nem tudom megállni,bocsánat!Engem , a kollegáimat minden egyes lopás borzasztóan felháborít. Azzal nem számol senki,hogy az általa okozott kárt családos anyukák fogják megfizetni,mert a bolt annyit ugye nem bír el.Utána pedig képes egy fórumon segítséget kérni,hogy most mi lesz?Időben kéne gondolkodni,mielőtt cselekszik.Évek óta vannak visszajáró tolvajok. Miután kijön a börtönből,már mutogatja magát,és újságolja, nem lopok.Aztán nap mint nap megjelenik többedmagával, zavarja a munkánkat, leköt 2-3 embert,mert roppantul észnél kell ám lenni.Közben hallgatjuk,ahogy szitkozódik,legfőképp,ha nem sikerül lopnia.És nincs mit tenni ellene.Igen,elmegy a feljelentés,tessék vállalni a következményeit!!

Gabicsek 2012.03.14. 22:28

És ha figyelnél, a törvény szövegét is odatettem neked, mikor jár el a bíróság. Ha olyan szabálysértést követtél el - pl. lopás szabálysértése - amely elzárással is büntethető, abban az esetben bíróság jár el. De remélem, többet nem kell leírnom.

Gabicsek 2012.03.14. 22:27

Miután én még nem loptam - mert az asztal másik oldalán ülök -, így nincs saját tapasztalatom.Az nem az én hibám, ha nem tudod értelmezni, amit írok.

kriszta84 2012.03.14. 22:19

Kedves GABICSEK!Jack4-re hivatkozva Te magad adtál kétféle választ.Igen a kérdésem az, hogy az ügy kerül-e a lakhely szerint illetékes önkormányzathoz vagy nem? Amennyiben egyértelmű választ nem tudsz adni akkor inkább ne írj és másra ne hivatkozz. Írd le a saját tapasztalatod!!! Köszike

Gabicsek 2012.03.14. 20:30

„Mivel sokan azt mondják, hogy a jegyző jár el szabálysértési ügyben. Mi igaz?”

Ez is benne volt a kérdésedben. A választ megkaptad, már az első hozzászólásomnál.

Jack4 pedig megválaszolta azt, hogy ha a bíróság pénzbírságra ítél, utána mi a helyzet. Akkor nem értem, mi még a problémád?

Gabicsek 2012.03.14. 20:28

„A bíró meghozza az ítélete és ennyi, vagy továbbküldik a lakhely szerint illetékes önkormányzathoz?”

Ez volt a kérdés tehát. Értelmezésem szerint azt kérdezted, hogy a bíró meghozza az ítéletet és ennyi, VAGY továbbküldik....

Én ezt úgy értelmezem, azt kérdezed, hogy a bíróság, vagy az önkormányzat dönt a szabálysértésben. Ha ez a kérdés, akkor az a válasz, hogy a bíróság.

kriszta84 2012.03.14. 17:18

Két, egymástól eltérő választ kaptam. Kérem, csak az írjon aki biztosan tudja. Köszönöm

jack4 2012.03.14. 16:32

Amennyiben pénzbírságot szab ki a bíróság, a jogerős végzést megküldi a jegyzőnek, tekintettel arra, hogy a jogerőtől számított 30 napon belül a jegyző felhívására kell megfizetni a bírságot.

Gabicsek 2012.03.13. 21:48

Bíró meghozza az ítéletet. Miért adná a jegyzőnek tovább?

Szabálysértési törvény:

36. §(2)56 Elzárással is sújtható szabálysértés miatt első fokon a helyi bíróság jár el.

Ha abban a szabálysértésben, amit elkövettél, elzárást is ki lehet szabni, eljárni a bíróság illetékes.

kriszta84 2012.03.13. 21:43

Helló!A kérdésem az lenne, hogy a bírósági tárnyalás után mi következik? A bíró meghozza az ítélete és ennyi, vagy továbbküldik a lakhely szerint illetékes önkormányzathoz?Mivel sokan azt mondják, hogy a jegyző jár el szabálysértési ügyben. Mi igaz? Kösz a választ!

Gabicsek 2012.03.09. 22:17

Az ott készült jegyzőkönyv közokirat, mivel annak alapja a feljelentés és a rendőrhatósági eljárás (akár szabálysértési, akár büntetőeljárás).Ha szerencséd van, nem foglalkoznak vele és marad a lopás szabálysértése. Ha nincs szerencséd, büntetőeljárás lesz, közokirat-hamisítással. Egyelőre ne izgulj, ha megjön az idézés a rendőrségről, rögtön fogod tudni, mert szabálysértés esetén az idézésen ügyszám és évszám után szabs. szó szerepel, büntetőeljárás esetében pedig bü.

madi 2012.03.09. 08:37

Véleményem

Teljesen igazad van, hogy a tény megtörtén és bár bánom de a következményt viselem.Köszönöm az eddigi válaszokat is.

Nézegettem több helyen, hogy a közokirat fogalma mit foglal magába. Azt hámoztam ki csak , hogy ügyvédi vagy közjegyzői szerződések, vagy igazolványok , iskolai bizonyítványok amik ebbe a fogalomba tartoznak. Vagy rosszul értelmezem? Nagyon kérem, hogy aki tud mondjon róla véleményt.

Véleményem 2012.03.08. 15:56

Az a baj hogy az elkövetés megtörtént. A lopást elkövetted. Az hogy utána kifizetted már nem számít. A szabálysértés szempontjából lényegtelen az hogy te kifizetted.

Ne parázz, nyugodj meg, a bíró eldönti hogy mi lesz veled.

madi 2012.03.08. 15:34

VéleményemAz árut én utána kifizettem 2260Ft értékű volt.Azt mondta a biztonsági őr, hogy mivel kifizetem a boltot nem érte károsodás nem lesz semmi következménye. Bár mint mondtam rettenetesen megbántam és nem is tudom miért tettem, de még a boltok tájékát is elkerülöm ha egy mód van rá. Viszont az, hogy esetleg ilyen súlyos következménye lehet attól nagyon bepánikoltam.Természetesen mindenben együttműködő kívánok lenni. Ha tudom hogy feljelentés akkor dehogy próbálom eltitkolni magam. Csak a nagy szégyen miatt, hogy ne olvassa a bolti dolgozók közül a nevem senki, meg ne legyen pletyka belőle. De a hatóságot meg a törvényt mindig is tiszteltem, egy egyszerű nő vagyok aki megbotlott. Elzárnak pár napra?? Egy közokirat az ami akkor ott a biztonsági ember készített? Csak szeretném tudni mi vár rám.

Véleményem 2012.03.08. 14:04

madi

Nem lesz börtön szerintem. Ez a legrosszabb lehetőség csak. Lehet hogy az egész pénzbírság lesz csak, lehet elzárnak pár napra, lehet hogy felfüggesztett. Az ügyvéd az pénzkidobás, de a te döntésed.

Írod hogy nem volt szó feljelentésről. Többen bele esnek ebbe a csapdába. Látszik hogy nem gondolkodtok. Egy lopást egy biztonsági őr nem tud eltusolni. Azt az árut ki kell fizetnie valakinek, ha meg volt a tetten érés egyértelmű az egész. Kötelessége a biztonsági őrnek eljárni, egyik se fogja a hátát tartani, senki kedvéért.

figyeljen oda mindenki hogy ne lopjon. tényleg sok kellemetlenségtől mentesül akkor.

kláraancsa

A Tesco lopás topicban kaptál választ.

madi 2012.03.08. 11:26

Csak szégyelltem magam és nem akartam hogy a családom megtudja meg nem volt szó feljelentésről, és nem akartam ebből anyagi javakhoz jutni. Három év börtön? Jobb volna ügyvédet fogadnom?

madi 2012.03.08. 09:39

Még soha életemben semmilyen szabályt nem szegtem meg, most megdöbbenve olvasom hogy mi lesz. Nagyon megbántam és el sem tudom ezt a helyzetet képzelni, hogy kerültem bele.Ez komoly? Egy ilyen jegyzőkönyv közokiratnak minősül?

Véleményem 2012.03.07. 21:53

Közokirat-hamisítás

274. § (1)746 Aki

bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

madi 2012.03.07. 19:26

És az milyen büntetést von maga után?

Gabicsek 2012.03.07. 13:01

Tanúból leszel gyanúsított. Ha más nevet mondtál és úgy is írtad alá a jegyzőkönyvet, elképzelhető, hogy még egy közokirat-hamisításod is lesz. Mindenesetre nem árt egy beismerő vallomás és egy megbánó magatartás.

madi 2012.03.07. 09:15

Sziasztok! Egy hete már kérdeztem itt bolti lopással kapcsolatban. Most még lenne kérdésem, mégpedig az, hogy milyen plusz büntetésnek számít ha a jegyzőkönyv felvételekor nem a valói adatomat mondtam, mivel azt mondta a biztonsági őr hogy nem lesz semmi feljelentés az eset után. Most megkaptam a rendőrségről az idézést abban az ügyben, tanúként kihallgatásra. Nagyon megbántam, nem gondoltam hogy ennek ilyen következménye lesz, de tudom hogy ez nem mentség. Legyen szíves mondja el valaki aki többet tud erről, hogy mire számíthatok?

Gabicsek 2012.03.06. 22:30

2.500.-Ft-os kárérték szabálysértés.Pénzbírságra számíthatsz. Olvasgasd kicsit a "tesco lopás" topicot.

Véleményem 2012.03.06. 16:40

Fergie

Pénzbírság az tuti, ha szabálysértés.Ha egyedi azonosító jelnek számít a vonalkód akkor sokkal súlyosabb következményi lesznek.

Bűncselekmény is lehet:Lopás

316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.(2)947 A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopástdolog elleni erőszakkal - ideértve azt is, ha a dolog eltulajdonításának megakadályozására szolgáló eszközt állagsérelem okozása nélkül eltávolítják, vagy a dolog eltulajdonításának megakadályozására alkalmatlanná teszik . ( áruvédelmi eszköz, az a kis műanyag ami becsipog ha nem veszik le )

Az, hogy pontosan miben megy az ügy, mivel vádolnak, azt te tudod....

fabrik

Az Auchan feljelentett a jegyzőkönyv és adataid alapján. Kötelessége ezt megtenni, ezért tett feljelentést. Most ezért kaptál papírt hogy mehetsz bíróságra. Ott a bíró kimondja hogy mi lesz a büntetésed. ügyvéd nem szükséges ehhez.

fabrik 2012.03.06. 15:26

hy!még egy vmi kérdeznék h muszáj ügyvédet fogadnom???köszi

fabrik 2012.03.06. 15:24

Helló!Bolti lopás,Auchan,2500 ft értékben.Ez volt december elején.Behívtak a bizti őrök,felvették a jegyzőkönyvet,eggyüttműködtem nem tagadtam semmit.Kifizettem amit kihoztam.Rendőr nem volt.Most jött a papír h mehetek bíróságra.semmiféle dolgom nem volt még az igazságszolgáltatással.24 vagyok.mire számítsak?Előre is kössz a válaszokat.

Fergie 2012.02.11. 18:35

Sziasztok!Leírom történetem,és szeretném ha valaki érdemleges információt tudna mondani a büntethetőség mértékéről.Tavaly novemberben volt egy bolti lopás,ahol mint tettestárs voltam jelen. Eggyütt érkeztünk meg a boltba,én kosárba tettem amit akartam venni(ez kb 10ezer ft értékű)aztán barátom kitalálta hogy lopni fog. Műszaki cikket akart lopni,aminek értéke 74 ezer ft,de rárakott egy olcsóbb termék cimkéjét. Ami 5 ezer ft lett volna. Én többször is figyelmeztettem hogy ne csinálja,aztán a pénztárnál én kifizettem amit vásároltam,ő is azt a hamis cimke árát. Pénztár után elkaptak. Utána még a boltban kihallgattak,majd bevittek rendőrségre,ott vallomást kellett tenni. Elmondtuk mindketten az igazat. Én még a boltban mondtam hogy semmi közöm hozzá,de mivel vele voltam,így tettestársként kezelnek. A lopás értéke 69 ezer ft lett volna. Most a tárgyalásra várok. Milyen szankció várható ebben az esetben? Mire számíthatok én,és mire a társam? Nem vagyunk büntetett előéletűek. Soha nem volt még rendőrségi ügyünk. Köszönöm a válaszokat előre is!

Gabicsek 2012.02.08. 09:23

Gondolom a tejet sem öntöd ki a dobozából azzal, hogy neked csak a tej kell.

Véleményem 2012.02.08. 09:04

157. §234 (1) Aki

milkiway 2012.02.07. 19:16

Olvastam a következő jogszabályt:III. FELLÉPÉS TETTENÉRÉSKOR

1.Amennyiben a bolti dolgozó észleli egy személy eltulajdonítási szándékát, az önmagában még nem elég a lopás elleni intézkedésre.2.A gyanúsított személlyel szemben csak akkor lehet fellépni, ha már a pénztárvonalt elhagyta és nem vagy csak részben fizette ki az áru ellenértékét.

Felbontottam két egységcsomagot, és a benne lévő terméket egyenként raktam a kosárba, de még a pénztár előtt megállítottak (be akartam éppen állni) tehát a 1-es és 2-es pont sem valósult megViszont én azt elismertem a bolti jegyzőkönyvben hogy felbontottam a csomagot (szavatosságot néztem rajta, de a csomagolást leraktam), de mivel darabonként lett volna olcsóbb nem csomagban - ami számomra is utólag derült ki - lopási kisérlettel vádoltak meg a boltban.Amit természetesen nem ismertem el.Értékkülönbözet a csoamgolt és a darabonkénti termék között között 100 Ft (a terméket megvásároltam)

Kaptam idézést tulajdon elleni szabálysértés miatt, Mi a helyzet ilyenkor? Lopás, Lopási kisérlet vagy rongálás?

Gabicsek 2012.02.04. 13:01

Az eljárás alá vontnak akkor is meg kell jelenni, ha van védője. A védőt nem tudják kihallgatni helyette.

lili.54 2012.02.04. 08:52

Ügyvédet meghatalmazod, és az képvisel téged! Pénzbüntetésre fognak "ítélni". KÉSZ! Ebben az esetben nem kell megjelenned!

Véleményem 2012.02.04. 07:59

Ha megint rendőrségre hívtak, akkor megint meghallgatnak, csak más hallgat meg.

kriszta84 2012.02.03. 21:00

A bolt nem vett fel jegyzőkönyvet. Az eset után egyszerre bevitték a rendőrségre ott készült jegyzőkönyv. Jövő hétre pedig újra behívták "meghallgatásra".

Véleményem 2012.02.02. 22:05

Ha rendőr nem írt jegyzőkönyvet, csak az a hely ahol loptál, akkor behívnak a rendőrségre, ott lesz egy jegyzőkönyv és úgy a bíróság.Ha a lopás után mindjárt készült rendőrségi jegyzőkönyv is akkor, jön a bíróság.

kriszta84 2012.02.02. 18:16

Szia!Behívták a rendőrségre "Meghallgatás" jogcímen. Ajánlott, tértivevényes levél ment neki. Jövő héten kell mennie.Amikor az eset történt felvették a jegyzőkönyvet azért nem érti, hogy miért is kell meghallgatásra menni.A boltban viszont nem vettek fel jegyzőkönyvet az állítólag eltulajdonított árukról. Vagy ezt nem kell?

vatoloco 2012.02.02. 14:36

kriszta84!

Nem, nem fognak behíni,mivel mikor a cselekmény történt,akkor a rendőrök is felvették a jegyzőkönyvet, és annak az aláírásával tettél vallomást, ergo elismerted a dolgot.Már "csak" a bírósági ítélethirdetés van hátra.De annak menetét már leírtam, olvass vissza!

kriszta84 2012.02.01. 20:45

Helló!Már kérdeztem ezzel az üggyel kapcsolatban. Most az lenne a kérdésem, hogy szabálysértési ügyben az elkövetőt behívják a rendőrségre meghallgatásra. Ezután hova kerül az ügy?Köszönöm a választ

Véleményem 2012.01.31. 17:53

Próbálkozz a bíróságnál halasztást kérni, de nem tudom adnak e.Elég peches a helyzet. Haza kellene jönnöd majd, ha nem lesz más.

petra233 2012.01.31. 10:37

Tisztelt fórumozók!

Tavaly volt egy botlásom (bolti lopás). Tegnap megjött a papír, miszerint február végén meg kell jelennem a bíróságon. A gondom az,hogy most sikerült szereznem kínkeservesen külföldön munkát, a héten már utazok is. Eléggé messze van,meg 3 heti munka után nem engednek el szabira,azt meg nem nagyon akarom megmondani,hogy miért kéne hazajönnöm.A kérdésem az lenne,hogy mit tudok ilyenkor tenni? Hatalmazzak fel valakit,aki elmehet helyettem, esetleg egy ügyvédet, vagy írjak a bíróságnak valami kérvényt,hogy tekintsenek el a megjelenésemtől? Egyáltalán mire van lehetőség?Válaszaikat előre is köszönöm!

vatoloco 2012.01.30. 08:51

Kedves ferike!

Itt van néhány ide vonatkozó paragrafus.Egyébként lehetséges azért nem szólt hozzá senki az általad felvetett témához, mivel sok minden nem egyértelmű, illetve csak nem világos.

I. JOGSZABÁLYI ALAPELVEKA bolti lopással gyanúsítottal szembeni eljárásnak számos jogszabályi alapelvnek kell megfelelnie:

1/ Polgárjogi szempontból:1.1 A személyhez fűződő jogokat nem sérti a magatartás, amelyhez a jogosult hozzájárult. (1959. évi IV. törvény 75.§.)

A lopással gyanúsítható személyt – hozzájárulás hiányában -, a bolt vagy az őrző-védő szolgálat munkatársai nem ellenőrizhetik (testi vagy ruházati motozás), személyi okmányai alapján nem vehetik fel az adatait.

1.2 A személyhez fűződő jogok sérelmét jelenti különösen a személyi szabadság korlátozása, a testi épség, az egészség, valamint a becsület és az emberi méltóság megsértése. (1959. évi IV. törvény 76.§.)

Tilos a lopással gyanúsítható személyt az üzlet elhagyásában erőszakkal akadályozni (kivéve lásd 3.3 pont) fizikai kényszerítő eszközöket alkalmazni, nyilvános helyen, pl. a vevőtérben, magatartására, személyére nézve sértő, fenyegető, becsmérlő kifejezéseket tenni.

1.3 Aki jogalap nélkül van a dolog birtokában, köteles a dolgot a birtoklásra jogosultnak kiadni. (1959. évi IV. törvény 193.§.)

A tettenért személy az eltulajdonított árut, amelynek ellenértéket – a pénztárvonalat elhagyva - bizonyítottan nem fizette ki, köteles a bolt munkatársának kiadni.

2/ Büntetőjogi szempontból:2.1 A jogos védelem elhatárolásának fő ismérve: csak olyan mértékű lehet, amely a saját, illetve más személyek javai, vagy közérdek ellen intézett, illetőleg, ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan elhárításhoz szükséges. (1978. évi IV. törvény 29.§.)A jogos védelem azokra az esetekre vonatkozhat, amikor a bolti lopással gyanúsított személy erőszakosan lép fel az üzlet vagy az őrző-védő szolgálat alkalmazottaival szemben. Így például félrelöki, földre taszítja, megüti a vele szemben fellépőt, tettleg bántalmazza, az árut, üzletberendezést rongálja. Ezekben az esetekben a bolt, őrző-védő szolgálat munkatársának fellépése alapvetően az alkalmazottak testi épségének és a vagyoni érték megóvásának erejéig terjedhet, ezt meghaladó mértékű fellépés már nem jogszerű.

3/ Büntetőeljárásjogi szempontból:

3.1. Kényszerintézkedésre csak hatóság jogosult. (1973. évi I. törvény 4.§.)

3.2. Erőszakkal, fenyegetéssel, vagy más hasonló módon senkit sem szabad vallomásra kényszeríteni. (1973. évi I. törvény 60.§.)

3.3. A bűncselekmény elkövetésén tettenért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt haladéktalanul a rendőrségnek vagy az ügyésznek átadni, ha pedig erre nincs módja, ezek valamelyikét értesíteni. (1973. évi I. törvény 91.§. (5) bekezdés) Az Alkotmány 58.§ (1) bekezdésben foglalt szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásának joga – alkotmányos cél érdekében – megfelelő garanciák mellett korlátozható. A bűncslekmény megakadályozása, a jogrend érvényre juttatása alkotmányos célnak tekinthető, tehát – amennyiben a korlátozás arányos mértékű – alkotmányos visszásság nem állapítható meg.

III. FELLÉPÉS TETTENÉRÉSKOR

7. El kell kerülni a vásárlók szúrópróbaszerű – alapos gyanú nélküli – közvetlen ellenőrzését.

vatoloco 2012.01.30. 08:51

Kedves ferike!

Itt van néhány ide vonatkozó paragrafus.Egyébként lehetséges azért nem szólt hozzá senki az általad felvetett témához, mivel sok minden nem egyértelmű, illetve csak nem világos.

I. JOGSZABÁLYI ALAPELVEKA bolti lopással gyanúsítottal szembeni eljárásnak számos jogszabályi alapelvnek kell megfelelnie:

1/ Polgárjogi szempontból:1.1 A személyhez fűződő jogokat nem sérti a magatartás, amelyhez a jogosult hozzájárult. (1959. évi IV. törvény 75.§.)

A lopással gyanúsítható személyt – hozzájárulás hiányában -, a bolt vagy az őrző-védő szolgálat munkatársai nem ellenőrizhetik (testi vagy ruházati motozás), személyi okmányai alapján nem vehetik fel az adatait.

1.2 A személyhez fűződő jogok sérelmét jelenti különösen a személyi szabadság korlátozása, a testi épség, az egészség, valamint a becsület és az emberi méltóság megsértése. (1959. évi IV. törvény 76.§.)

Tilos a lopással gyanúsítható személyt az üzlet elhagyásában erőszakkal akadályozni (kivéve lásd 3.3 pont) fizikai kényszerítő eszközöket alkalmazni, nyilvános helyen, pl. a vevőtérben, magatartására, személyére nézve sértő, fenyegető, becsmérlő kifejezéseket tenni.

1.3 Aki jogalap nélkül van a dolog birtokában, köteles a dolgot a birtoklásra jogosultnak kiadni. (1959. évi IV. törvény 193.§.)

A tettenért személy az eltulajdonított árut, amelynek ellenértéket – a pénztárvonalat elhagyva - bizonyítottan nem fizette ki, köteles a bolt munkatársának kiadni.

2/ Büntetőjogi szempontból:2.1 A jogos védelem elhatárolásának fő ismérve: csak olyan mértékű lehet, amely a saját, illetve más személyek javai, vagy közérdek ellen intézett, illetőleg, ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan elhárításhoz szükséges. (1978. évi IV. törvény 29.§.)A jogos védelem azokra az esetekre vonatkozhat, amikor a bolti lopással gyanúsított személy erőszakosan lép fel az üzlet vagy az őrző-védő szolgálat alkalmazottaival szemben. Így például félrelöki, földre taszítja, megüti a vele szemben fellépőt, tettleg bántalmazza, az árut, üzletberendezést rongálja. Ezekben az esetekben a bolt, őrző-védő szolgálat munkatársának fellépése alapvetően az alkalmazottak testi épségének és a vagyoni érték megóvásának erejéig terjedhet, ezt meghaladó mértékű fellépés már nem jogszerű.

3/ Büntetőeljárásjogi szempontból:

3.1. Kényszerintézkedésre csak hatóság jogosult. (1973. évi I. törvény 4.§.)

3.2. Erőszakkal, fenyegetéssel, vagy más hasonló módon senkit sem szabad vallomásra kényszeríteni. (1973. évi I. törvény 60.§.)

3.3. A bűncselekmény elkövetésén tettenért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt haladéktalanul a rendőrségnek vagy az ügyésznek átadni, ha pedig erre nincs módja, ezek valamelyikét értesíteni. (1973. évi I. törvény 91.§. (5) bekezdés) Az Alkotmány 58.§ (1) bekezdésben foglalt szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásának joga – alkotmányos cél érdekében – megfelelő garanciák mellett korlátozható. A bűncslekmény megakadályozása, a jogrend érvényre juttatása alkotmányos célnak tekinthető, tehát – amennyiben a korlátozás arányos mértékű – alkotmányos visszásság nem állapítható meg.

III. FELLÉPÉS TETTENÉRÉSKOR

7. El kell kerülni a vásárlók szúrópróbaszerű – alapos gyanú nélküli – közvetlen ellenőrzését.

ferike21 2012.01.28. 23:04

Csak egy hónapja tettem fel szerény kérdésemet gyanúsítgatási ügyben. Valószínű, hogy nem tartják méltónak arra, hogy valaki válaszoljon is rá, elmondja véleményét. Vagy esetleg, nincs is rá megoldás? Tűrjünk el, ne nagyon ugráljunk és kérdezősködjünk!Valószínű, hogy ez nem a Jogi Fórum témája. Nagyon sajnálom.

vatoloco 2012.01.27. 09:24

Kedves mindenki!

Látom,hogy sokan ugyanazzal a kérdéssel keresitek fel a fórumot.

Szeretném összefoglalni,hogy egy felderített - tehát ha elkapott a biztonsági őr- bolti lopás esetén mi várható!

A büntetés január 1.-től, az új alkotmánynak köszönhetően 50.000Ft lett, azt viszont nem hinném,hogy annak,aki megevett egy kiflit a Tescoban, ilyen összegű büntetést szabnak ki. (viszont azt tudni kell, hogy az evés/ivás is szabálysértésnek minősül, de csak abban az esetben, ha nem lett kifizetve a termék,azaz a csomagolás nem lett bemutatva a pénztárosnak- nem éri meg eszegetni,mivel ezt nagyon figyelik)

Tehát ha valakit elkapnak, akkor kihívják a rendőröket, felveszik a jegyzőkönyvet.VISZONT AMI NAGYON LÉNYEGES: HA VALAKI KIFIZETI AZ ELTULAJDONÍTANI AKART TERMÉKET, ATTÓL FÜGGETLENÜL UGYANOLYAN BÜNTETÉSRE SZÁMÍTHAT, mintha nem fizette volna ki azt, mivel itt nem azon van a hangsúly,hogy ki mennyire bánta meg, kifizette ki, hanem magán a szabálysértés elkövetésén,melyet elkövetett azzal,hogy fizetés nélkül távozott a termékkel, azaz eltulajdonította.

Súlyosbodik a helyzet abban az esetben,ha valaki a lopáskor eltávolította az áruvédelmi eszközt, -tehát a csipogót-, vagy kibontotta a terméket illetve teljesen eltávolította annak csomagolását. Ez esetben rongálásnak minősítik a cselekményt,ami bilincsben való elszállítást jelent a helyszínről a rendőrök részéről.Ez esetben a büntetés is szigorúbb, sőt akár 3 napra el is zárható az illető, RÖGTÖN!!

A lopás cselekményéről minden esetben felvétel készül, melyet át fog adni a bolt a rendőrségnek. A rendőrök is megnézik azt, és átadják a területileg illetékes bíróságnak,ahol a szabálysértési előadó is megnézi azt. Mikor ez megtörtént kiküldik az idézést az elkövetőnek, melyben az fog állni,hogy mikor lesz a tárgyalás.Arra mindenképpen el kell menni, mert különben elvezettethetik az illető.A mini tárgyaláson elmondja a bíró a büntetést, és ennyi.Egy hónap - 30 naptári nap- van a büntetés megfizetésére, melyet illetékbélyeg formájában kell leróni, és a bírósághoz kell visszajuttatni.

De persze lehet választani közmunkát, vagy elzárást is a büntetés "kifizetésére", mivel azt fel fogják ajánlani.

Továbbá ismételten az új alkotmánynak köszönhetően, ha valaki elkapnak még egyszer, akkor az akár elzárással is sújtható,mivel visszaesőnek számít.

CÉLSZERŰ TUDNI AZT IS, HOGY HA VALAKI ELKÖVET EGY SZABÁLYSÉRTÉST, AKKOR AZ NEM FOG ELÉVÜLNI, ERGO MEGÚSZNI NEM LEHET! MINDENKÉPPEN BÍRÓSÁGI ÜGY LESZ A DOLOGBÓL és természetesen büntetés is.

Ha valaki volt már büntetve valami más okból kifolyólag ( testi sértés, garázdaság stb.) akkor az a személy súlyosabb büntetésre számíthat,mint az aki életében nem követett el még semmit sem.

Kiskorú esetén a szülőt marasztalják el, tehát nem számít mentségnek az,hogy ha egy 15 éves gyerek lop el valamit. Sőt!! még szigorúbban is veszik.

vatoloco 2012.01.27. 08:57

kriszta84!

Az önkormányzatok kezéből kivették a szabálysértési ügyeket és átadták a bíróságoknak, még akkor,mikor azt a rendeletet hozták 2010 novembere-,hogy minden felderített lopáshoz rendőrt kell hívni, és a rendőrségnek kell elindítani az eljárást.Valóban úgy volt,ahogyan írod,hogy az elkövető lakhelyének önkormányzatához került a dolog, és ott a szab.sért.-ekkel foglalkozó személy, -általában a jegyző - hozott egy határozatot, hogy mi legyen a büntetés, de ez már csak a múlté.Nem változott ez ügyben semmi jan. 1.-től, ergo ha valaki Budapesten lopott egy zsemlét,de miskolci lakos,akkor Budapesten fogják tárgyalni az ügyét.Semmiképp nem fog a lakhelyed önkormányzatához jutni a dolog, sőt mi több még csak nem is fognak róla tudni, hogy te mit követtél el.A büntetés pedig - és ebben lett változtatás!- alap 50ezer lesz ez esetben, bár ha szerencséd van,akkor lehet "csak" 30.Viszont ha legközelebb elkapnak,akkor simán el is zárhatnak,hisz akkor már visszaeső leszel.

vatoloco 2012.01.27. 08:57

kriszta84!

Az önkormányzatok kezéből kivették a szabálysértési ügyeket és átadták a bíróságoknak, még akkor,mikor azt a rendeletet hozták 2010 novembere-,hogy minden felderített lopáshoz rendőrt kell hívni, és a rendőrségnek kell elindítani az eljárást.Valóban úgy volt,ahogyan írod,hogy az elkövető lakhelyének önkormányzatához került a dolog, és ott a szab.sért.-ekkel foglalkozó személy, -általában a jegyző - hozott egy határozatot, hogy mi legyen a büntetés, de ez már csak a múlté.Nem változott ez ügyben semmi jan. 1.-től, ergo ha valaki Budapesten lopott egy zsemlét,de miskolci lakos,akkor Budapesten fogják tárgyalni az ügyét.Semmiképp nem fog a lakhelyed önkormányzatához jutni a dolog, sőt mi több még csak nem is fognak róla tudni, hogy te mit követtél el.A büntetés pedig - és ebben lett változtatás!- alap 50ezer lesz ez esetben, bár ha szerencséd van,akkor lehet "csak" 30.Viszont ha legközelebb elkapnak,akkor simán el is zárhatnak,hisz akkor már visszaeső leszel.

kriszta84 2012.01.26. 21:04

Szia Mindenki!Felvilágosítást szeretnék kapni szabálysértési ügyben.Bolti lopás kb. 10.000,-Ft értékben. Rendőrségi kihallgatás, jegyzőkönyv. Az ügy a bíróságon. Az elkövető nem a lakhelyén követte el a szabálysértést. A bírósági tárgyalás után melyik önkormányzat fog az ügyben eljárni? Az elkövetés helyén vagy az elkövető lakhelye szerinti illetékes önkormányzat? Vagy egyáltalán az önkormányzatnak lesz ehhez köze? (2012. január 01-től valamilyen módosítás történt.)Köszönöm, hogy válaszoltok

Véleményem 2012.01.26. 16:08

cicamano88A megbánás és a kifizetés nem mentesít semmi alól már.

Ugyan az lesz veled is mint vatoloco-val.Olvasd el amit leírt.

vatoloco 2012.01.26. 15:46

kedves cicamano!

Ebből szabálysértési eljárás lesz.Én ugyanígy jártam, viszont engem nem vittek be kihallgatni.. viszont én nem fizettem ki a terméket.Nem hinném,hogy figyelembe veszi a szabálysértési előadó/bíró ,hogy ki lett fizetve a termék.Jómagam 30000ftos bírságot kaptam, melyet illetékbélyeg formájában kellett lerónom, és a bírósághoz visszajuttatni. ( minden esetben függ a bírság az eltulajdonított termék értékétől, de 15ezer az alap)Kapni fogsz majd egy levelet a rendőrségtől,hogy átadták a felvételt a bíróságnak, majd a bíróságtól is fogsz kapni egy idézést, amire el kell hogy menj.

Benne leszel 2 évig a szabálysértési jegyzékben,viszont erkölcsi bizonyítványban nyoma nem lesz.

Én mikor mentem a bíróságra,akkor szinte futószalagon ment minden.Kb 3 percet voltam benn. Voltunk vagy 20-an... egyenként behívatnak, igazoltatnak, majd a bíró közli a büntetést... ennyi.Nem kérdeznek semmit,hogy be bírod-e fizetni, vagy ilyesmi.Fel fogják ajánlani,hogy hogyan kívánod megfizetni a büntetést:

VISZONT AMI NAGYON FONTOS: Ha elkapnak még egyszer lopáson akkor szigorúbban fogják venni... ergo akkor lehet hogy őrizetbe is vehetnek.

Szóval nem éri meg, legközelebb ilyet csinálni.

cicamano88 2012.01.14. 13:11

Sziasztok!A barátnőmet és engem tegnap a Tescoba bolti lopáson értek!Értéke 10000ft!bekísért a biztiőr a szobába majd jegyzőkönyvezett utána rendőrt hívott a bnőmet és engem is bevittek a rendőrségre ott kihallgattak majd elengedtek!kifizettük az árut is!Mit kaphatunk ezért?ha pénzbírság akkor kb mennyi???légyszi valaki!!!!megbántuk és ki is fizettük nem tagadtunk semmit!!!pls valaki

nusi123 2011.12.30. 22:27

Üdv.!

Tegnap a C&A-ban "sikeresen" magamnál felejtettem egy 3600 ft értékű pulóvert, (amit nem fizettem ki) és így távoztam.Be is csipogtam, majd hátravittek, elkérték a személyimet, a lakcímkártyámat és jegyzőkönyvet vettek fel. Együttműködtem, értelmetlennek találtam azt, ha elkezdtem volna arról magyarázni, hogy véletlenül maradt nálam..Nem kaptam semmilyen tájékoztatást ennek következményeiről. Megszólalni sem mertem..Ez az első eset hogy ilyen előfordult velem. 18 éves vagyok, tanuló, jövedelmem nincs.Az lenne a kérdésem hogy milyen eljárást von ez maga után? Pénzbüntetés? Behívnak valamilyen kihallgatásra?Továbbtanulásnál, esetleg később munkahelynél figyelembe veszik az ilyet?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ferike21 2011.12.26. 22:46

A miskolci Lidliben fordul elő, hogy a pénztártól való távozás után mellém lép egy biztonsági őr és kéri, hogy kövesem. A kihallgató helységbe kísér, ott kéri, hogy pakoljam ki a zsebeimet. Megkérdi, hogy van –e nálam valami, ami a boltból származik. Nemleges válasz után átvizsgál, tételesen a vásárolt árukat is és tényleg nem talál semmi. Az egész tortúra kb. 30 – percig tartott.Kérdésemre az mondja, ő úgy látta, mintha eltettem volna valamit, de erről nincs videó felvétel.A kellemetlen, hogy barátaim, ismerőseim is ott voltak és látták az esetet. Magyarázkodhatom (ha elhiszik), hogy ártatlan vagyok. Hozzáteszem, hogy 69 – éves vagyok.Tiszteletteljes kérdésem, ilyenkor mi a teendőm, hogyan tisztázhatom magam, és az elnézésen kívül milyen szankciók kérhetek. Köszönöm a válaszukat.Ui: válaszukat egy közösségi portál oldalára is kiteszem, tanulságként, ha mást is esetleg hasonló kellemetlenség ér.

ágika777 2011.12.07. 19:05

ivcsuu13!

Ha nem visszaeső és megszánja a bíró, és nem rendeli el a felfüggesztett szabadságvesztést, akkor közérdekű munkára is ítélhetik.

Rendőrségi szakban még bármi lehet a haverodból, gyanúsított is, majd vádlott.

Mivel tanúként idézik a rendőrségre, köteles vallomást tenni (ha nem közeli hozzátartozó) és az igazat vallani, DE nem köteles saját magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolni.

Tehát arra a kérdésre, hogy látta-e, hogy az "ismerős" lop, megtagadhatja a választ, ha ezzel magát bűncselekmény elkövetésével vádolná. Ezzel nem tud mit kezdeni a rendőr, nem tudja rábizonyítani (vagy csak nehezen), ha az ismerős továbbra is tartja magát a vallomásához.

Véleményem 2011.11.21. 21:31

ivcsuu13

Megfogják hallgatni azt is akiről nem készült jegyzőkönyv, ha nem mond igazat akkor hamis tanúzás is lehet. Ha mindent elmond akkor egyértelmű lesz a helyzet.Könnyen lehet, hogy az 1 év felfüggesztett, 1 év letöltendőre lesz átváltva...

ivcsuu13 2011.11.21. 19:47

Sziasztok!!Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy van 2 ismerősöm az egyiknek van 1 év felfüggesztettje bolti lopás miatt, ennek ellenére a haverjával megint loptak egy boltból. A haverja elvitte helyette a balhét, csak róla csináltak jegyzőkönyvet, az ismerősömről nem. Viszont amikor a kihallgatás volt a rendőrségen, a haver mondta hogy az ismerősöm is ott volt és helyette is viszi a dolgokat, mert van felfüggesztettje. Elkérték a srác címét és a számát. Mire számíthat így hogy felfüggesztettje van ?? Róla nem készült jegyzőkönyv, akkor Ő nem kaphat semmit így? Előre is köszi a válaszokat!!

ROBERT1989 2011.10.20. 20:51

És ha szerepelek a szabálysértési nyilvántartásban az megjelenhet az erkölcsi bizonyitványomon?

wotan 2011.10.20. 14:58

Enya. reptéri munka esetén nem erkölcsit kérnek, hanem azt, hogy szerepelsz -e bűnügyi nyilvántartásban. Ez lényegesen hosszabb időtartam.

wotan 2011.10.20. 14:57

Nem kapsz büntetést, hanem bírságot szabnak ki.A szabálysértési nyilvántartóban 2 évig fogsz szerepelni

redsea 2011.10.17. 22:03

max. pénzbünti

ROBERT1989 2011.10.17. 20:58

Sziasztok!

Körülbelül fél éve egy bolti lopást követtem el. Az értéke 3800 Ft volt. Nagyon megbántam az egészet, soha nem csináltam ilyet előtte, nem tudom mi vitt rá. :-( A pillanatnyi lelkiállapot talán...de nem is ez a lényeg, hanem, hogy a minap kaptam egy levelet, hogy szabálysértési eljárást inditottak ellenem. Amikor tetten értek teljesen együttmüködő voltam, már a helyiségbe érve egyből át is adtam az eltulajdonitott árut a biztonsági őrnek. Milyen büntetésre számithatok? Elzárás is lehetséges? gondolom az számit, hogy előtte semmilyen kihágást nem követtem el ugye? Tisztába vagyok vele, hogy a büntetést teljes mértékben megérdemlem, csak félek az elzárástól illetve attól, hogy később hátrányom származhat ebből a botlásból.kérem ha van, aki ebben jártas segitsen válaszával mert teljesen kétségbe vagyok esve az ügy kimenetelét illetően.

Válaszotokat előre is köszönöm.

Enya 2011.10.15. 11:19

Sziasztok! Most derült ki, hogy felvettek a repülőtérre recepciósnak. Decemberben indul a munka, addig nemzetbiztonsági vizsgálat stb. 7 éve voltam kényszerbeteg és kétszer le is buktam bolti lopáskor. Ez 16-17 éves koromban történt. Következménye nem lett, papírt küldtek róla. Meggyógyultam persze, és vállalom a felelősséget, de akkor is megtörtént, mindegy, milyen okból kifolyólag. Ez kizáró oka lehet, hogy a reptéren dolgozzak vagy csak a "komolyabb" eseteket - kábítószerkereskedelem stb. - veszik figyelembe? A nemzetbiztonság utána tud járni mindennek, és ha a bolti lopás miatt nem vesznek fel mégsem, akkor nagyon szomorú leszek. Ideges vagyok most nagyon, tud valaki valami megnyugtatót írni vagy nézhetek új munkahely után?

kovacsz 2010.11.19. 18:09

Ez nem illendő.

nikojenn 2010.11.19. 16:54

Köszönöm mindenkenek a hozzáértő válaszát!De arra még mindig nem kaptam választ,hogy a biztonsági őr,csak úgy,kiszolgáltathatja bárkinek ,hogy ezt és ezt a személyt elkapta!!!Mert így nevezik,ha jól tudom.Csak úgy heccből,vagy ezt szabad megtennie??Nincs erre vonatkozóan bármi ,ami megvédhetne egy 15 éves gyereket??Vagy túlzás ezt gondolnom?Nekem mint szülőnek nem olyan egyszerű ez,védenem is és nevelnem is kell.Üdv.

kovacsz 2010.11.19. 12:57

Törvényesen jártak el.

guba 2010.11.19. 12:38

A törvényes képviselő jelenléti, észrevételezési, indítványtételi és jogorvoslati jogára a védő jogai irányadóak. Ahhoz, hogy ebben az esetben tettenérés esetén felvegyék az adatait és jegyzőkönyvet készítsenek, nem kell bevárni a törvényes képviselőt.

nikojenn 2010.11.19. 12:15

Üdv Obudafan!Tisztelettel köszönöm kimerítő válaszát!Sokkal nem lettem okosabb,az új törvényt hallottam,de ha jól tudom,első esetre nem vonatkozik....legalább is remélem.Nem bűnöző,csak egy diák csíny,talán az emberek 90% ezen átesett vagy fiatalon,vagy azt követően.Gondolom ezután kell még befáradni megadott időpontban a szabálysértési osztályra,vagy hova...ahol mind a hármónkkal elbszélnek...gondolom számíthatok pénz büntetésre.De ha rosszul tudom kérem javítson ki!Tiszetelettel:nikojenn

ObudaFan 2010.11.19. 11:37

A fiatalkorú törvényes képviselőjét a meghallgatásról, illetőleg a tárgyalásról értesíteni kell. Amennyiben a törvényes képviselő megjelenésének akadálya van, a gyámhatóság képviselőjét kell a fiatalkorú meghallgatásának időpontjáról értesíteni.A fiatalkorú meghallgatására általában a törvényes képviselője jelenlétében kerül sor. A tárgyaláson megjelent gondozót a fiatalkorú életviszonyaira nézve minden esetben meg kell hallgatni, aki ezekre a körülményekre nézve a nyilatkozatot nem tagadhatja meg.

Éppen ezért szerintem meg kellett volna várni a törvényes képviselőt. Ettől azonban még, ha máshogy nem, a bizt. őrök vallomásával bizonyítható lesz a szabálysértés elkövetése, és az újdonsült kormánypártjaink által elfogadott szabs. törvény módosítás értelmében a fiatalkorú is büntethető elzárással is a 6e Ft-os ügy miatt is.

nikojenn 2010.11.19. 10:30

Üdvözlet!40 éves anyuka vagyok,15 éves kislányom pár nappal ezelőtt..,hogy mi okból nem adoot rá kielégítő választ,ezért ugy gondolom e kornak egyszeri esetéről lehet szó...,egy szupermárketből eltulajdonított pár dolgot.Pénztártól való távozás után bekísérték egy ellenőrzésre.Ott a bizt.őr kérte pakolja ki a cuccait stb..A rongálási kár 6000 Ft volt.Engem mint törvényes képviselőt akkor értesítettek mikor már a rendőrség ott volt,és már a jegyzőkönyvet is elkészítették.Természetesen a kárt ott megfizettem.Kérdésem:Nem kellett -e volna megvárni a törv.képvielőjét(szülőt)mielőtt az adatait stb felveszik?Másik kérdés?A rendőrségnek meg kellett e olna várnia engem,szülöt mielött az adatokat a szerv" is felveszi?Harmadik kérdés?A vizsgálatot végző biztonsági őrnek joga van-e egy harmadik félnek(ez esetben egy kívül állónak)ki csak egy ismerőse,elmondani az esete?Valószínű nem tudhatta a bizt.őr,hogy a lányom volt osztálytársával oszt meg ilyen információt?Természetesen mélyem le vagyok súlytva,hiszen ilyen nem fordult elő,remélem egy életre szóló tanulság lesz a következménye a kislányomnak.Én kiborultam,sőt az apuka is,fogalmam nem volt hogy viselkedjek.Még ma sem tudom,tanácstalan vagyok.Nos a legfontosabb kérdés helyesen jártak -e el a hatóságok,bizt.őr...??

kovacsz 2010.10.27. 09:00

Kérd ki, aztán meglátod. Tiszta lesz.

jack 2010.10.26. 17:52

Szeretném megtudni, hogy ha 2009. december 10-én a Budapesti Kerületi Bíróság határozata szerint lopás vétsége miatt 3 évre terjedő próbára bocsátást kaptam, akkor lehet e tiszta az erkölcsi bizonyítványom, melyet a munkáltatóm kérésére kell kikérnem.Ha nem tiszta, akkor mi szerepel benne, ha kérem a kiadását.Várom mielőbbi válaszukat. Köszönettel.

jack 2010.10.26. 17:52

Szeretném megtudni, hogy ha 2009. december 10-én a Budapesti Kerületi Bíróság határozata szerint lopás vétsége miatt 3 évre terjedő próbára bocsátást kaptam, akkor lehet e tiszta az erkölcsi bizonyítványom, melyet a munkáltatóm kérésére kell kikérnem.Ha nem tiszta, akkor mi szerepel benne, ha kérem a kiadását.Várom mielőbbi válaszukat. Köszönettel.

végrehajtó1 2010.10.25. 18:09

Az Eurósboltban csak 580ft.Máskor oda menj:)

magyarz1111 2010.10.25. 17:33

Sziasztok azért fordulok hozzátok mert minap elkövettem egy nagyon-nagy hüly.... elmentem vásárolni egy ismert üzletbe és zsebre raktam egy oldspice shift-et a mágneses kapu elkezdett sípolni. Nem ellenkeztem visszaadtam az árút ami 999 Ft-volt felvették a jegyző könyvet aláírtamn és eljöttem hozzáteszem kárt nem okoztam mert visszaadtam és az árúcikk sem sérült! Mire számíthatok fizetnem kell valamit vagy mi lesz . Sűrgös lenne a válaszotok mert még soha nem csinálta ilyet hogy mire számíthatok ?!?Előre is köszönöm !!!!

kulfoldi 2010.09.04. 14:38

Sziasztok,milyen az eljarast folytatnak a magyar hatosagok kulfoldi EU allampolgar ellen akit lopason ertek (5000 HUF), az aruhaz biztonsagi emberei jegyzokonyvet keszitettek vele ahol elismerte a lopast. Rendorseget nem hivtak ki. A kulfoldi Magyarorszagon dolgozik, lakcimkartyaval rendelkezik, viszont csak a kulfoldi szemelyi igazolvanyaval igazoltatta magat es a kulfoldi lakhelyet adta meg. Kiutasithatjak ezert Magyarorszagrol? Tudatjak ezt a munkaltatojaval?Koszonom valaszotokat!Kulfoldi

ECHO40 2010.08.27. 15:23

Tisztelt Válaszoló!Nagy szégyenemre a minap egy nagyobb üzlethálózat egyik boltjából valamilyen soha meg nem ismétlendő kósza ötlettől vezérelve megkíséreltem ellopni néhány apróbb dolgot. Amikor aztán vissza akartam tenni a polcra, még mielőtt a pénztárhoz értem volna,észrevették, és a biztonsági őr egy irodába vezetett, ahol jegyzőkönyvet vettek fel, 3500HUF az érték. Mivel semmilyen információt nem adtak, másolatot sem kaptam abból, amit aláírtam, kérdezném, mire számíthatok. Minthogy soha ilyen elő nem fordult velem, és soha semmilyen ügyem nem volt, fogalmam sincs mi fog történni ezután és eléggé meg is vagyok ijedve, hogy ilyen hülyeséget próbáltam csinálni. Nem tudom, van-e jelentősége annak, hogy nem hagytam el az üzletet, tehát, ténylegesen nem vittem ki semmmit sem a boltból - bár a jegyzőkönyvre akármit írhattak.... Köszönöm a választ előre is!

kovacsz 2010.08.06. 08:12

Számít a lopási kár is. Megúszni nemigen lehet, tanulni kellene már az esetekből.

prilu79 2010.08.05. 22:58

üdvözletem! azt szertném kérdezni,hogy ittasan a kocsmában belenyultam egy kabátba és kivettem egy kocsi kulcsot és egy telefont ezt kivittem az udvara és eldobtam. haragosom volt azért tettem jöttek értem a zsaruk elvittek lopásért persze meglett minden a teló használhatatlan de kifizettem a kárt.próba idő alatt vagyok 5 hónapja szabadultam jövedéki orgazdaságért ültem.most ezért kaphatok ismét börit?őszinte beismerő va. tettem kártérítettem.megúszhatom ezt?várom a válaszát köszönöm.

LLL78 2010.07.26. 19:33

Köszi a tanácsokat.

Beszéltem a jegyzővel. Azt mondta, hogy megnézi a felvételt, és ha úgy látja, hogy nincs ellentmondásban a storymmal, és ő is látja a kocsi alján az elemet, akkor megszünteti ellenem az eljárást, mert nem bizonyítható a szándékosság.Mellesleg nagyon korrekt és tárgyilagos volt, le a kalappal előtte; igazából sokkal rosszindulatúbb hozzáállásra számítottam.A Tesco alkalmazottja szerint látszik a felvételen a kosár alján az elem (legalábbis nekem ezt mondta), igaz elég nehezen. Remélem a jegyző is úgy látja a felvételt, ahogy a Tescos, mert akkor végre tisztázhatom magamat.

Mégyegyszer köszi a hozzászólásokat.

Addig is marad az idegeskedés...

vacsi 2010.07.26. 09:41

_limbo_!

Akármi is történt, lefényképezni biztosan nem volt joguk! Én feljelentést tennék a rendőrségen, már csak azért is, hogy kiderítsék, mi lett a felvett adatok és a fénykép sorsa! Én rosszat sejtek...

vacsi 2010.07.26. 09:36

LLL78!

A "bolti lopás" szerencsére a TESCO-ban történt, így egyszerű az eseted: a TESCO egész területe be van kamerázva, egyszerűen kérned kell, hogy játsszák vissza a belépésedtől a kimeneteledig eltelt időt! Igy tudod bizonyítani, hogy nem Te loptál, hanem az elem már a kocsiban volt!

Sherlock 2010.07.25. 22:33

Még ha nem is tudod bizonyítani, hogy nem szándékos volt, ez akkor is csak szabálysértés. Nem hinném, hogy brutális bírságot kapsz, a jegyző is ember, a fizud alapján pedig ő is el fogja hinni amit állítasz. Az erkölcsibe nem kerül bele, mivel szabálysértés. A munkáltatót sem értesítik. Ügyvédet sem érdemes fogadni szerintem.

kovacsz 2010.07.25. 22:13

Lopás csak szándékosan követhető el, ez pedig nem áll meg ezen esetben.

LLL78 2010.07.25. 21:24

A Tescoban vásároltam, és nem vettem észre, hogy a kocsi alján maradt egy doboz ceruzaelem lopásgátló kazettában. A kijáratnál jelzett a riasztó, jegyzőkönyv, stb, az elem értéke kb. 800 HUF volt.Kaptam egy levelet, hogy feljelentettek lopásért, hiába mondtam, hogy nem állt szándékomban ellopni semmit.A kérdéseim: van esélyem arra, hogy az önkormányzati tanácsos elhiszi, hogy nem állt szándékomban lopni, hanem egyszerűen gondatlan voltam?Mekkora bírságra számíthatok?Rákérdeztek a fizumra, ami nem kicsi (700e HUF). Erről elhiszik, hogy nem szorultam annak az elemnek az ellopására, vagy inkább vérszemet kapnak, és vmi brutális bírságot kapok?Az erkölcsibe belekerül az ügy?Az első összeütközésem a törvénnyel (32 éves vagyok), még csak soha nem is blicceltem a villamoson... :o(Értesíthetik a munkáltatót?

Tud vki segíeni?

Érdemes ügyvédet fogadnom?

Atezz 2010.07.07. 00:53

Én fél éve követtem el bolti lopást. Kérdésem az, hogy mikor jön a levél a büntetésről?! :D Mert igen csak fellebezhetek már. Jegyzőkönyv készült, azóta sincs semmi és boldogan élek. Nem hinném, hogy fél éve kell az ügyintézéshez.

nixxike89 2010.05.19. 22:07

sziasztok!

egyetlen kérdésem lenne. kérem aki tud választ, írjon mielőbbszóval: ha valaki Tesco-s lopást követ el, jegyzőkönyvbe veszik stb…rendőrt nem hívnak, akkor a feljelentést kinek teszik meg?az elkövetés helyén illetékes önkormányzatnál vagy a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnál???fontos lenneköszönöm a segítséget

_limbo_ 2010.05.15. 14:50

Segítségre, tanácsra, véleményre lenne szükségem.

A minap várásroltam egy ruha üzletben, egy ismert áruházban Budapesten. Először bevittem, majd felpróbáltam 3 ruhát, amit ki is hoztam, majd még egyszer 3 ruhát, majd miután kijöttem és visszaraktam az említett 3 ruhadarabot, hozzámlépett a biztonsági őr, majd azzal vádolt, hogy 2 ruhával mentem be, de 3mal jöttem ki.

Nem értettem a helyzetet. Kinyitatta velem a táskámat, nem volt benne semmi, majd egyfolytában azt magyarázta, hogy valljam be, hogy lopni akartam,majd meggondoltam magamat, ezért mentem be 2 ruhával és jöttem ki 3mal...Abszurd volt a helyzet.

2 biztonsági őr hátravitt a biztonsági szobába, azzal, hogy majd megnézzük mi is történt. Majd lefényképzeztek, felvették az adataimat (lakcím és személyi igazolványról) egy írólap méretet sem megközelítő lapra. Nem érettem mit akarnak, miért írják fel, vagy fényképeznek le.

Természetesen nem írtam alá semmit, nem ismertem el semmit, mivel nem is tettem semmit.

Majd azzal engedtek el, hogy ne legyek úgy vérig sértve.

Az lenne a kérdésem, hogy mire írták fel ezeket az adatokat? Most fel fognak jelenteni? Mégis mit tehetnék?

Kérem segítsenek!

monalisa1 2010.05.12. 15:52

Azt nem tudom hogy tekintettel az elkövetők máshol lakására az esetet összevonják-e és ha igen akkor melyikőjük lakhelye lesz illetékes az ügyben eljárni. Szerintem külön-külön lesz a vizsgálat.

Az önkormányzat szabálysértési előadója fog küldeni "behívó" levelet meghallgatásra, az hogy közben eljár-e a szája - elvileg hivatali titokként kellene kezelni a dolgot.

Ha hallgat mint a csuka (...) akkor "csak" egy levél az önkormányzattól, azt csakis a címzett bonthatja fel - a tartalmára vonatkozóan azt talál ki ami "elmegy" otthon...

Jobb lenne a szülők elé állni és őszintén elmondani a dolgokat, ezzel elejét venni a családi viharnak - valamint kellemetlen helyzetbe hozni őket az egész falu előtt.

"Botlás" volt, remélve az egy életre való tanulság bevésődik a fejekbe.

"Lisa"laikus hozzászóló

MolnárPeti 2010.05.12. 15:05

Helló!

Segítségre lenne szükségem.Egy barátom és én loptunk a tescoból.Első eset.Elkaptak,kb 10 ezer értékben fejenként(egyikünk felette,másikunk alatta)Nagyon normálisak voltak velünk,együttműködtünk,azt mondták majd küldenek egy levelet,max pénzbírság,esetleg egy kis ejnye bejnye,mivel első eset.Megnyugodtunk.(mindketten nagykorúak vagyunk)Most elkezdtünk olvasgatni neten,és olyasmiket találtunk,h az önkormányzattól jön a levél,meg behívhatnak valami elbeszélgetésre :S na itt kicsit beszartunk mindketten.Külön helyen lakunk,egyikünk egy kisebb faluban.Na most ha ott megtudják az önkormányzaton,h mit csináltunk,akkor mindenki meg fogja tudni,és biztos h szülők is...Vagy csak én értelmezem félre a dolgokat?Vagy sajnos jól látom...? :SMás megyébe történt a lopás ,mint ahol lakunk...Nem tudom ez mennyit számít.Help plíz!

knockout 2010.04.06. 19:16

Kedves Szikkó!

Akár figyelmeztetés akár pénzbírság mindenképpen levélben fogsz kapni a jegyzőtől egy határozatot.Ha az elkövetéskor felvett lopási jegyzőkönyvben mindent elismertél és a jegyző számára nincs vitatható dolog akkor lehet hogy meg sem fog hallgatni.Természetesen a szabálysértési hatóság határozatával szemben lehet kifogással élni.

airis 2010.04.06. 14:54

Tiszteletem minden kedves fórumozónak!

Az lenne a kérdésem a bírósági tárgyalás után mennyi időn belül küldik meg a csekket a bírósági költségekről? Vagy esetlegesen hol tudok érdeklődni hogy kiküldték e már vagy hol tudom befizetni?

Segítségüket előre is köszönöm.

szikkó 2010.04.06. 12:26

Kedves knockout!Köszönöm a válaszod, még egy kérdésem lenne ami az, hogy ez a figyelmeztetésről milyen formában kapok tájékoztatást? Mivel még nemvolt ilyen ügyem és nem ismerem az eljárást.

knockout 2010.04.05. 16:37

Kedves Szikkó és Smaller!

Mindketten szabálysértési értékre követtek el lopást.Ha nem volt eddig ilyen ügyük akkor jobb esetben megússzák egy figyelmeztetéssel.

Smaller! megtagadhatja a személyigazolvány és lakcímkártya átadását de abban az esetben az áruház rendőrséget fog hívni.Az aláírást is megtagadhatja, de abban a helyzetben amikor az embert rajtakapják egy bolti lopáson nem érdemes súlyosbítani a helyzetet.Az eljárást így is úgy is le fogják folytatni.

knockout 2010.04.05. 16:27

Kedves Airis!

Ahhoz, hogy segíteni tudjak, több információra lenne szükségem. Mennyi idős a fiú? Az elkövetéskor érték tetten, vagy másnap derült ki amikor visszament a boltba kifizetni? Mert ezt nem egészen értem.

knockout 2010.04.05. 16:22

Kedves Atezz!

Valószínű,hogy több időbe telik míg a jegyzőtől megkapja a határozatot.Amennyiben az áruház vett fel jegyzőkönyvet, azt köteles továbbítani az illetékes hatóságnak.Olyan nem lehet, hogy elfelejtik.

szikkó 2010.03.31. 20:16

Sziasztok az a kérdésem lenne, hogy 18éves vagyok és rajtakaptak egy kb 500Ft értékű lopáson, ahol jegyzőkönyv készült, és továbbítják a jegyzőnek. Kérdés a következő:Milyen mértékű büntetésre számíthatok,vagy egyáltalán lesz-e ebből valamilyen ügy?

Smaller 2010.03.24. 16:20

Lécci segítsetek!!!Jegyzőkönyvet vettek fel az üzletben elkérték a személyimet és alakcím kártyámat is , semmilyen tájékoztatást nem adtak ,h ezt a papirt köteles vagyok aláírni vagy sem.Tényleg köteles voltam vagy sem? azt mondták ,h küldeni fognak idézést és be kell mennem, ott mit fognak kérdezni mit kell tennem??? 1790ft értékben loptam nem is tudom miért, volt nálam pénz kitudtam volna fizetni de mégsem tettem. Milyen büntetésre számíthatók??? és mennyi idő alatt küldik ki az idézést ??? Kérlek segítsetek!!!

airis 2010.03.14. 19:53

Tisztelt olvasók azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy bolti lopáson kapták a fiamat sajnos nagy értékű 32000 forint volt de ott a helyszinen ki is fizette miután másnap megjelent a boltban és a biztonsági őrök elkapták. Az a kérdésem milyen büntetésre számíthat ezek után? Kérem mihamarabbi válaszuk.

Köszönöm

Atezz 2010.03.02. 21:01

Egy olyan kérdésem van, hogy másfél hónapja történt, hogy bolti lopáson kaptak,3080Ft értékben de a mai napig nem jött semmi papír az üggyel kapcsolatba. Jegyzőkönyv készült. Most ilyenkor mi van? Esetleg elfelejtették a jegyzőnek adni a papírt és csak szívattak, vagy a jegyzőnek több időbe telik ennek elbírálása?

végrehajtó1 2010.02.24. 10:40

Máskor több odafigyelést kérek:)

„ az őr annyit szólt utánam, hogy úgyis ott van a felvétel”

Ja ,ahelyett hogy megállított volna...

Én nem izgulnék a helyedben.

morzsedli 2010.02.24. 09:31

Én is ezt hittem, de a cimkéje alatt ott volt a mágnescsík. Pedig csak egy 400 g-os sajt volt, nem is egy nagy guriga.

websas 2010.02.24. 09:01

Javítsatok ki, de sajt nem szokott besípolni

websas

morzsedli 2010.02.24. 08:23

Akkor sem lehet belőle semmi, ha nem azért nem vettek fel jegyzőkönyvet, mert nem akartak, hanem azért mert egyszerűen eljöttem, az őr annyit szólt utánam, hogy úgyis ott van a felvétel.

végrehajtó1 2010.02.19. 09:49

Nem lesz semmi ha akkor nem jegyzőkönyveztek.

morzsedli 2010.02.19. 09:10

Nagyon szégyenlem amit tettem, de a 4 éves gyerekem sírva fakadt a boltban, hogy már nagyon enne sajtot. Pénzem nem volt megvenni, így beletettem a táskámba. Kifizettem a pénztárnál a többit amit vettem, csak a kijáratnál besípoltam. Kipakoltattak velem a biztonsági őrök, kérték a blokkot, amit nem találtunk meg. Nagyon ideges voltam, tagadtam mindent fogtam magam és a gyerekemet és eljöttem. Nem készült jegyzőkönyv sem rendőri intézkedés, lehet e ennek valami következménye.Kamerás üzlet volt, ezt emberi jogaimra való tekintettel felhasználhatják?Köszönöm a segítséget mindenkinek.

gattaga 2010.02.19. 04:52

toprongyos

Ezt ORVOSSAL beszéld MEG !!!!Nem viccből írtam!Itt senkit nem érdekel a másik "nyomora",hogy mit miért nem tud kifizetni.A kleptománia egy betegség az pedig kezelhető,igaz a szégyenérzet felmerűlhet az orvos előtt is,de legalább ott különtudják választani,hogy kényszerű cselekedetről van-e szó vagy csupán anyagi megfontolás miatt jön létre a szabálytalan "vételezés".A topikban nyugodtan visszalahet olvasni a tisztelt kérdezőknek,bizton állíthatom,hogy meglettek válaszolva a kérdéseik.

Bygattaga

toprongyos 2010.02.18. 22:50

Bolti lopást követtem el.Sajnos másfél éven belül 3.Szor. Most egy 190 ft os csokit vettem el és rajtakaptak.60 éves vagyok.Nem tudom miért emeltem el.Borzalmasan megbántam.Elözö pénz büntetést kifizettem Lehet már börtönbe is csuknak?Most már lehet ki sem tudom fizetni a büntetést.Nem tudom mit tegyek.Nem merek már boltba menni sem.És tényleg 100000 ft felett lessz a büntetés? Rokkant nyugdijas vagyok.Ez már sorozatos lopásnak számit?

istván007 2010.02.12. 18:37

websas

kivánom h ne legyen abba részed mint amiben nekem voltamúgy meg hova írjak, kitől kérjek segítséget ?

a próblémámat már ismertettem lentebb

websas 2010.02.12. 17:56

Mi lett itt ?

Tolvajok fóruma ?

istván007 2010.02.12. 17:33

SÜRGÖS

18 éves vagyok nyíregyházán lakok a mai napon sikerült elrontanom egy pár dolgot, nem vagyok büszke rá sőt hány ingerem van,a lényeg a profiban megkiséreltem ellopni egy árút (nem emlékszem pontosan de talán 100 FT értékben, a lényeg h egy snickers csoki volt az) értékben, a pénztár után megállitottak elvezettek, az őr kitöltött egy papírt mondta h kivagyok tiltva, a sulinak ellesz küldve, ki is rúghatnak, büntetést küldenek majd nekem ami akár a 100 000 FT is elérheti

kérdésem mit tegyek ? tényleg ennyire rossz a helyzetem ? most lesz a továbbtanulás fel fognak tudni venni ? UGYE NEM ? NEM TUDOM H MIT TEgyek, kérem segítsenek

gattaga 2010.02.10. 06:05

delikat

Annyit tehetsz,hogy még legalább 5-6 topicba beírod!!!!Nem volna elég egyetlen helyen kapnál választ?

Bygattaga

delikat 2010.02.10. 00:17

Üdv emberek!!!!Nagyon nagy szükségem lenne a segítségetekre!

Az a lényeg 20 éves vagyok!!18 évesen elkÖvettem egy butaságot loptam egy büféből egy pénzes vödörből 2 haverommal 14.000ft-ot!Voltak ebből szembesítések 1 targyalás is volt mar de egy tanu nem tudott megjelenni és elnapoltak ,de kihalgattak mar töbször a vallomásom is megvan vagy 100 helyen a rendőrségen!Annyinak utána jártam hogy max fél év felfüggesztettet kaphatok de ezt a legrosszab esetben.

Kérdésem az lenne hogy most lesz a tárgyalás megint (mert akkor nem volt ott egy tanu és elnapolták)De én a tárgyalás előtt kimennék külföldre hosszú időre mert most van munka lehetőség!Szóval mit kaphatok ha nem jelenek meg a tárgyaláson???Nagyon nagy bűn ez???ÉS ti mit tenntétek a helyembe kérlek segitsetek mert nem sokára indulnék és szeretnék kimenni!!!Kérlek írjatok !!Köszi mindenkiekide is írhattok: laonda1990@citromail.hu

Baj van 2010.02.05. 15:17

15 éves fiú vagyok.A TESCO-ban 01000 ft értékű lopáson kaptak kb 3 hete. Jegyzőkönyvet írtak és kijött 1 rendőr is. most érkezett meg a levél amiben ez áll:Tanúit és bizonyítékait hozza magával.Magát meghatalmazottal is képviseltetheti,de vallomást csak Ön tehet.Felhívom a figyelmét,hogy az igazságügyi és rendészeti miniszter,valamint a pénzügyminiszter bekezdése szerint "Az elővezetés,illetve a hatóság elé állitás költségének megtérítése az elővezetést,illetve a hatóság elé állítás elrendelő határozatban megjelölt személyt kell kötelezni,amelynek mértéke kilométerenként 450 ft,de legalább 7000 ft.

akkor most be kell mennem a megjelölt helyre és kb 10000ft os büntetésre számíthatok?előre is köszönöm a válaszokat.

monalisa1 2010.01.23. 14:28

Ahogy vezetés közben ne (nagyon) telefonáljunk mert elvonja a figyelmet, lám hasonlóan járhatunk bevásárláskor is...

Malacod volt!

Üdv.

h_era 2010.01.23. 13:44

Kedves Monalisa1!

Köszönöm válaszod. Én is abban reménykedem, hogy jegyzőkönyv nélkül nem megy tovább a dolog. A nevemen kívül az adataimat sem rögzítették.A tanulság pedig valóban életre szóló. Nem is tudok napirendre téreni a dolog felett. Néhány percig fel sem fogtam, el sem hittem, hogy mindez velem történik. Ha csak rágondolok, remegni kezd a gyomrom. Ezentúl nem fogom ilyen lazán kezelni a dolgokat.Még egyszer köszönöm. További szép napot!

monalisa1 2010.01.23. 13:37

Ha az esetről nem készült jegyzőkönyv utólag már nem is lesz semmi, mert "A pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs" kitétel visszafelé is érvényes.

A videot valószínűleg nem nézig árgus szemmel egész nap - emberek vagyunk, valamint egyidejűleg x számú kamera monitorját kell/ene/ figyelemmel kisérni.

Szóval ha utólag látnának/találnának is valamit akkor sincs már semmi mert a tettenérés dokumentálása elmaradt! (Szóval simán letagadható, vagyis csak "kotorászás" volt p.zsebkendőért és nem zsebbe pakolás.)

Az esetről a tanulság egy életre szóló legyen!...

"Mona"laikus hozzászóló

h_era 2010.01.23. 12:19

Kedves Felhasználók! Elég kellemetlen helyzetbe kerültem. Egy nagyáruházban vásároltam, és egy kis értékű, és mellesleg méretre is apró termék folyton kiesett a bevásárló kocsiból. Végül zsebrevágtam. Aztán jött ezer telefon… megfeledkeztem róla. A pánztártól való távozásom után biztonsági őrök kérték ellenőrzésre a blokkot, majd bekísértek egy szobácskába, ahol persze célirányosan a zsebem kiürítését kérték. Elég nonszensz volt a helyzet, mert nagy értékben vásároltam, látszott, hogy nem anyagi megfontolásból követtem el tettem. Szó szó követett. Udvariasak voltak. Nem volt semmi gond. A terméket persze visszaadtam. A lényeg, hogy végül nem vettek fel jegyzőkönyvet, nem írták fel az adataimat sem, csak a nevemet… azt is csak egy cetlire…De engem aggaszt, hogy egy videó felvétel készült erről az esetről…Mivel a lakóhelyemen köztiszteletben álló személynek számítok, érdekelne hogy lehet-e ennek bármi további következménye? Ha nincs jegyzőkönyv, tehetnek a jegyző vagy a rendőrség felé később feljelentést, bejelentést, ha meggondolják magukat? Meddig őrizhetnek meg egyáltalán egy ilyen felvételt rólam?Nagyon fontos lenne, hogy választ kapjak a kérdéseimre, mert aggódom. Nagyon kellemetlen ez az egész a számomra… és pláne az lenne, ha a polgármesteri hivatalba kerülne…Előre is köszönöm gyors segítségeteket!

Atezz 2010.01.23. 12:01

Az kicsit para. De mikor ott voltam annyit mondtak, hogy pénzbírságra számíthatok.Olyan 5 és 10 között.Amit heteken belül megkapok.Akkor is lehet belőle tárgyalás?!

ObudaFan 2010.01.23. 10:12

A jegyzőhöz, de ő tarthat tárgyalást.

Atezz 2010.01.22. 22:06

Sziasztok!Egy olyan problémám van, hogy tegnap bolti lopáson kaptak aminek az értéke 3080FT.Ez volt életem első és utolsó lopása is.A Jegyzőkönyvet megírták és aláíratták velem.Kérdésem, hogy kb mekkora összegű bírságra számíthatok,ezért behívhatnak e a rendőrségre,vagy elbeszélésre esetleg az önkormányzathoz, és hogy fel vagyok e jelentve, vagy ez csak a jegyzőhöz kerül?!Előre is köszönöm.:(

kékrózsa 2010.01.22. 20:49

KÖSZÖNÖM VÁLASZAITOK!! Meg nyugodtam hogy nem lesz ebböl birosági ugy.Már csak a szégyent kell tul éljem ha ez kiderül,ha az ügyész el mondta valakinek,remélem nem.Ez volt az első és az utolso,hogy el tulajdonitottam valamit.ebböl a szégyen a legrosszabb.

monalisa1 2010.01.22. 20:25

Amennyiben elfogadod a figyelmeztetést -szerintem nagyon is-, akkor nem kell tenned semmit - ahogy azt lentebb végrehajtó1 már leírta. (Az ügyed magától jogerőre emelkedik, onnan pedig ad-acta megy az iratárba, és ennyi.)

Malacod van, más nemigen ussza meg pénzbüntetés nélkül.

kékrózsa 2010.01.22. 20:16

határozatot kaptam,és a nevemmel,cimemmel,szül.hely ilyesmi,tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt a szabálysértésekröl szolo 1999.évi LXIX törvény 13 §(2) bekezdés (d) pontja alapján,FigyelmeztetemAkkor várnom kell most a végső határozatra?Hogyan döntenek?

monalisa1 2010.01.22. 20:06

Azt gépeld be ami a Határozat első részébe van, az a lényeg! (A többi attól függően az esetleges továbbiakra vonatkozóan hogy mi a rendelkezés, DE mintha a "figyelmeztetés" szót leírtad volna.)

Mert ha csak figyelmeztetésben részesültél akkor gyakorlatilag megúsztad a "szarkulást".

végrehajtó1 2010.01.22. 20:06

Ha egyett értesz vele akkor semmit.Majd jogerős lesz aztán ad acta.

Ha nem értesz vele egyett akkor kifogást adhatsz be.Melynek ha nem ad helyt akkor a bíróságra kerül és a bíróság dönti el a jogvitát.

Mi nem érthető??:)

kékrózsa 2010.01.22. 19:59

Tisztelt Jogász Ur/Hölgy!

Be ismerem volt egy bolti lopásom mindössze 900 forint érték,amit nagyon megbántam de az már nem tesz semmit.A terméket a későbbiekben,jegyzőkönyv irás után kifizettem.Most kaptam a jegyzőtöl egy határozatot,illetve figyelmeztetést.Ezt irták:

Határozatommal szemben a közléstől számitott 8 napon belül a hatóságom székhelye szerint illetékes helyi bírósághoz cimzett,hatóságomnál benyújtott,halasztó hatályú kifogásnak van helye.A kifogás illetékmentes,melyet az eljárás alá vont személy,törvényes képviselője,vagy védője,valamint a sértett nyujthat be.A kifogásban elő kell terjeszteni annak okát és célját,illetve uj tényre és uj bizonyitékra is lehet hivatkozni. Tájékoztatom hogy ha a szabálysértési hatosag a kifogásnak nem ad helyt,az iratokat a tovabbi eljárás lefolytatása céljábol a városi birosághoz teszi át. A kifogás a biroi határozat meghozataláig visszavonhato. A mennyiben a jogosult kifogást nem nyujt be,vagy azt visszavonja,a határozat közlésétöl számitott 8dik napon,illetöleg a visszavonasnak a szabálysértési hatósághoz érkezése napjan a határozat jogerőssé válik. Ezzel kapcsolatban azt akarom kérdezni,nekem most mit kell tennem?Nem értem a lényegét.Most ezt biroságra viszik ezt az ügyet?A terméket kifizettem,el ismertem.Mire számithatok?A hivatalba meg be is kell mennem el beszélgetésre?Mi lesz ez után?Többet soha nem teszek ilyet,nyomorult 900 forintért:((((( Segitsetek

Laci87 2010.01.21. 22:17

Jó estét.

Kérdésem lenne.Megbüntettek a hivatal által.Mennyi idö alatt évül el a büntetés ha nem fizetem be?Az igaz hogy elzárással fogják le a tartozást?

üdv laci

Baj van 2010.01.20. 17:28

Megkönnyebbültemköszi a választ.:Dde akk nem is lesz pénzbírság "csak" 1 figyelmesztetés ?

Rexor 2010.01.20. 17:23

Annyira nincs nagy baj. Valószinűleg kapsz egy figyelmeztetést a rendőrségtől, és egy erőteljesebbet a szüleidtől...Iskolád nem fogja megtudni, nem fognak emiatt kirúgni.

Baj van 2010.01.20. 17:04

Hy1 kérdésem lenne.15 éves fiú vagyok és rajta kaptak 1000ft értékű lopáson.Ez volt életem első és utolsó lopása is.Jegyzőkönyvet hívtak és aláiratták velem az elismerő papírt is.Ezután 1 rendőr is kijött a helyszinre,de ő csak azt ellenőrizte, hogy a rendes nevemet montam meg a bisztonsági őrnek.Természetesen nem hazudtam.az lenne a kérdésem ,hogy ennek mi lesz a következménye?(pénzbirság,)és az iskolával közlik ezt? kirughatnak ezért az iskolából?

laeyer 2010.01.20. 15:56

A fizetésedből fogják megpróbálni behajtani! Ekkor megtudják a főnökeid is, ezért nem ajánlom.

ObudaFan 2010.01.20. 11:30

Adóvégrehajtó inkasszál, foglal, letilt, stb.

Laci87 2010.01.19. 22:09

Köszönöm válaszát.Adók?Pl?Fizetés állami támogatás?Köszönöm.

üdv laci

végrehajtó1 2010.01.19. 12:49

Szabálysértési bírságot ha nem fizetik be akkor adók módjára kell először megpróbálni behejtani.Ha ez nem vezet eredményre végső esetben kérhetik az elzárásra való átváltoztatását.

Laci87 2010.01.19. 12:45

Jó napot!

Még augusztusban volt egy ital lopásom lakadalomba voltam és barátaimmal beletettük a kocsimba pár üveg italat.Fejenként 6eft értékű italat loptunk el.Kijött 30eft bírság.A hivatalban fenyegetnek hogy bíróságra adják ha nem fizetem be.Kérdésem az lenne tényleg bíróságra adhatják az ügyet?Muszály kifizetni a bírságot?Köszönöm.

üdv laci

hunfrakk 2009.12.30. 21:43

pénzbüntetés általában - ami megy a helyi önkormányzat "kasszájába"

kb. 10 ezer Ft bünetés...

de ha szerencséd van "megúszhatod" egy figyemeztetés-szerűséggel

(tényezők: ha még nem volt ilyn ügyed, "büntetlen" vagy, életkor, életmód, iskolázottság, munkahely stb. ezek is számíthatnak - személyes elbeszélgetés is van általában)

Milka22 2009.12.30. 21:34

Sziasztok!

Engem 10000 forintot meg nem haladó értékű bolti lopáson értek. Vettek fel róla jegyzőkönyvet, elkérték a címemet, de sikerült elérnem hogy ne csináljanak belőle rendőrségi ügyet. Azt mondták, annyi fog történnni, hogy az önkormányzatnak a G4S (security csapat) ki fogja küldeni a jegyzőkönyvet, majd ez az én címemre fog kipostázódni.Mik ennek a következményei?Figyelmeztetés? Pénzbüntetés? Ha igen, mennyi lehet?

Nagyon megköszönném segítségeteket, hiszen egy egyszeri félrelépés volt és szörnyen megbántam.

Köszönöm

Sz.Márton 2009.10.06. 11:39

Nantosz80!

A beismerés, még ilyen kisebb összegnél is nem automatikus eltörlése a következményeknek! Egyébként olyan komoly problémád (még!) ebből persze nem származhat, ha nem igazán teszed ezt heti vagy napi gyakorlattá...

Dike83 2009.10.06. 11:04

Kedves Nantosz80!Az oké ,hogy beismerted, kifizetted, de ettől még a szabálysértést elkövetted!Az ,hogy beismerted és kifizetted az csak enyhítő körülmény lehet!

nantosz80 2009.10.06. 10:30

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, ha bolti lopáson érnek (1500Ft), be is vallod, sőt ki is fizeted a helyszínen, akkor miért jelentenek fel a polgármesteri hivatalnál - a jegyzőnél? Miért kell ott is fizetni? Ok, hogy bűncselekmény, de beismerted, s megtérítetted az okozott kárt.

Köszi előre is a válaszokat.

fodferi 2009.07.31. 20:48

Köszi a válaszokat,hátha tud még valaki saját "tapasztalatából" bővebbet. Üdv fodferi

Feri29 2009.07.31. 20:34

Azt mondja, hogy nem lopta, csak megpróbálta lopni!

Ha a jegyzőkönyvben is ez szerepel, hogy az óra működőképes és nem lett megrongálva, akkor szerintem nem szabhatnak ki büntetést.

Ha mégis, akkor meg kell majd kifogásolni a számlát, amin a vitatott tétel szerepel.

Dr.Attika 2009.07.31. 19:35

Azt teheti, hogy nem lopja tovább az áramot.

fodferi 2009.07.31. 18:50

Sziasztok !Gázórával kapcsolatban lenne kérdésem ?Meg próbáltam megállítani,nem sikerült,közben cserélték,jegyzőkönyvezték a rongálást. A mérő bevizsgálás megtörtént a laborban, csak a próbálkozás tényét állapították meg a jegyző könyvben is így szerepel.Mire számolhatok,mivel azt mondják a ÉGÁSZ-t nem érdekli a jegyző könyvben mi szerepel minden képenlopásnak számít és a büntit is így állapítja meg.Fogadjak ügyvédet ? Hátha tud valaki többet eröl a témáról. Köszönöm előre is Üdv mindenkit fodferi

bebe2 2009.07.31. 18:00

Sziasztok!Lenne egy kérdésem ezzel és hasonlóval sem találkoztam még a fórumban ezért szeretném a segítségeteket kérni. Történt hogy egy áruházban vásároltunk (nem tesco) ahova kártyával tudsz belépni. A nyomtatónkba akartunk patront venni amit aztán miután levettük a polcról vissza is vittünk mert a bankkártyánkat otthon hagytuk és a készpénz ami nálunk volt nem lett volna elég rá. Szóval a lényeg hogy nem loptuk el. Ez kb 2 hete történt. A mai nap felhívott egy Úr az áruházból hogy találtak egy üres dobozt az édességosztályon és a kamera felvételén nem látszik hogy mi visszavittük volna a festékpatront a polcra. Mi ilyenkor a teendő,mert az úr feljelentést kíván tenni de én nem szeretnék ilyen miatt amit el sem követtem bárhova is járkálni. Gondolok itt rendőrség, jegyző stb…A pénztárnál akkor nem állítottak meg és nem is szólt akkor senki semmit,csak most jött ez a telefon. Meg lehet variálni a felvételeket. Most arra gondolok hogy lehet törölni róla részeket. Illetve a rendőrség elfogadja ezt bizonyítékkén­t???Kérlek segítsetek,nagyon fontos lenne! Köszönöm előre is.

monalisa1 2009.07.30. 23:15

krisztaa

Legyél őszinte és megbánó, és ha van egy kis szerencséd akkor egy alapos fejmosással megúszod a dolgot. Az esetről a tanulság meg egy életre szóló okulás.

Ha esetleg pénzbüntetést szabnak ki, azt is viseld emeld fővel - megérdemelten, aztán valahogy kigazdálkodja majd a család...

"Lisa"laikus hozzászóló

Dr.Attika 2009.07.30. 22:01

Mit tehetek? Ne lopj! A BIBLIÁBAN is szerepel. Ha nem lopás nincs búncselekmény, nincs problémád.

Dr.Attika 2009.07.30. 22:01

Mit tehetek? Ne lopj! A BIBLIÁBAN is szerepel. Ha nem lopás nincs búncselekmény, nincs problémád.

krisztaa 2009.07.30. 21:46

korábban irtam ide, de még lenne egy kérdésem.jött egy levél egy idézésről, hogy be kell mennünk a polgármesteri hivatalba, és lesz egy meghallgatás a védelembe vételről. mit várhatok? mire számítsak?előre is köszönöm a válaszokat.

sanda78 2009.07.24. 12:55

tudnátok válaszolni nagyon sűrgős lenne köszönöm

sanda78 2009.07.24. 12:54

tudnátok válaszolni nagyon sűrgős lenne köszönöm

sanda78 2009.07.23. 12:32

Megjött az értesítő de elég sok mindent nem értek!Például az hogy én arra számítottam hogy egyből a büntetést is megkapom,de nem hnem kikell tölteni egy adatlapot és 8 napon belül elküldeni. Most ez azt jelenti h még ezek után fog jönni a befizetendő összegről a csekk vagy ez hogy működik?Az adatlapon pedig ilyen kérdések vannak hogy egy főre jutó havi jövedelem valamint ingó és ingatlan vagyontárgyaim, de mivel én csk diák vagyok se jövedelemmel se semmi mással nem rendelkezem..akkor oda mit kell hogy írjak? Köszönöm a segítséget

instantvíz 2009.07.18. 09:55

igen ők is átvehetik.

sanda78 2009.07.18. 07:33

de ha nem vagyok otthon a családtagjaim átvhetik nem?

instantvíz 2009.07.18. 00:36

A boríték alapján nem. A határozatot azonban tértivevénnyel küldik ki. A tértivevényen szerepel az irat száma a küldemény jellege (pl.határozat), és melléklete (pl. befizetési lap). A küldemény átvételekor az átvevő aláírja és dátumozza, hogy mikor és milyen minőségben vette át (majd ez alapján emelkedik jogerőre a határozat).Ha nem vagy otthon a kézbesítéskor, akkor értesítőt hagynak két alkalommal a postaládádban, és ha ezek után nem mész érte, akkor azt úgy tekintik, hogy megkaptad.

sanda78 2009.07.17. 21:02

Köszönöm. Még annyi lenne a kérdésem hogy a boriték alapján kiderül h mi is az valójában?

instantvíz 2009.07.17. 18:48

Az ügyintézési határidő 30 nap, amely meghosszabbítható 30 nappal. Azonban a 30 nap csak akkor kezdődik, amikor a szabálysértési hatóságnál beiktatják a feljelentést. Ez pedig már az üzleten múlik, hogy mikor küldi. Átlagban 2 hónapon belül várhatod a határozatot.

sanda78 2009.07.17. 17:53

Valaki megtudná mondani h boltilopás esetén hány napon vagy hétenbelül küldik ki a bírságról szoló levelet?

KrisztiánBp (törölt felhasználó) 2008.11.05. 11:38

Ez aranyos, hogy 1000 Ft alatt lehet lopni :-)))K

hunfrakk 2008.11.04. 22:07

Pho3nix!

ha egy 30 Ft-os csokit eszel meg a boltbanaz is LOPÁSés büntetendő

(az már más téma, hogy nem adnak érte érdemi büntetést, de a meghurculás miatt nem éri meg)

ilyen szabály, hogy 1000 Ft alatt lehet lopni, boltban eszegetni, iszogatni - NINCS

olyan sincs, hogy bolton belül lehet ilyet tenni, csak kivinni nem lehet, mert AKI IDEGEN DOLGOT MÁSTÓL AZÉRT VESZ EL, HOGY AZT JOGTALANUL ELTULAJDONÍTSA, az elköveti a lopást

értékhatári különbségtétel a SZABÁLYSÉRTÉS és a BŰNCSLEKMÉNY között van

20 ezer Ft feletti értékhatárnál: bűncslekmény

KrisztiánBp (törölt felhasználó) 2008.11.04. 21:37

Nézz körül a Tesco lopás topicban, találsz érdekes infókat.K

pho3nix 2008.11.04. 20:36

Bocs, még azt kifelejtettem hogy feltétlen bennt kell elfogyasztani a terméket, mert ha kiviszed az üzletből az már lopásnak minősül. (Mégegyszer bocs a sok postért, csak kimaradt még ez a kevés az elözöböl)

pho3nix 2008.11.04. 20:33

Sziasztok! Én csak azt az egy kérdést szeretném feltenni, és örülnék ha valaki utána nézne egy kicsit, mert én vagy fél óráig böngésztem, de nem találtam semmit. Szóval én azt halottam egy ismerőstöl hogyha bemész egy boltba (pl.: Tesco) és ha ott bennt fogod magad és elkezdesz kajálni 1000 HUF alatt akkor a biztonsági őr nem büntethet meg sőt még szólni se szolhat és nem fizettetheti ki, és nem tehet feljelentést. De csak 1000 FT alatti termékre vonatkozólag. Állítólag ez törvényben van leírva, csak szeretném megtudni, hogy valóban igazat mondott-e ez a bizonyos ismerős. Előre is köszi a válaszokat!Üdv. Phoenix!

ViktorBp 2007.10.13. 15:03

Áááááá, ne reménykedj :D neki muszáj eljátszani a "körülmények tisztázását", legalábbis látszatra, aztán legtöbbször már előre eldönti ő úgyis a fejében, hogy mi is lesza vége az ügynek. Na de ez csak az én tapasztalatom, én meg kis ember vagyok .. Bezzeg ... tudnék mesélni, h van egy kivételezett kör, még névlista is van, akikről ha érkezik pl. egy bolti lopásos feljelentés, érdekes módon, eltűnik a papír, volt ügy, nincs ügy. És ez nem képzelgés, hanem biztos forrásból tudom, mondhatni, biztosabból már nem is tudhatnám. Na ezt a beírásomat is kiszedik tutira .... ViktorBp

KrisztiánBp (törölt felhasználó) 2007.10.11. 06:00

Köszi, és igen, hát elvben ... aztán a gyakorlatban pedig hivatkozhatok én bármilyen jogszabályra, egyszerűen szóba állni se hajlandók, csak pökhendi pofával játsszák a hatóságot. Nem hiszem el ...

Amúgy a 3 kérdésemre nem tud senki válaszolni?Kriszt

tatti 2007.10.10. 09:57

Gyorsan visszakerestem amire hivatkoztam az előbb:

A szabálysértésekrol szóló 1999. évi LXIX. törvény 47. § (4) bekezdése szerint "Az eljárás alá vont személy az ügy iratait az eljárás bármely szakaszában megtekintheti, azokról másolatot kérhet, illetve készíthet."

tatti 2007.10.10. 09:54

Csak laikusként, meg mert néhány GK szabálysértési ügyet elolvasgattam régebben:Neked az eljárás BÁRMELY szakaszában jogodban áll az ÖSSZES anyagba (iratok, fotók, felvételek) betekintést kapnod. Aki ezt megakadályozza, gátolja, egyértelműen törvénysértést követ el. Ez olyan, mintha nem engednék hogy hívd az ügyvédedet...

KrisztiánBp (törölt felhasználó) 2007.10.10. 09:03

Egy mozzanat: Kaptam egy levelet a Polgármesteri Hivataltól, és meglepően normális hangnemben írtak nekem, hogy megkapták a feljelentést is és az én panaszomat is, és az ügy tisztázása érdekében adjam meg a tanú(k) nevét, aki tudja bizonyítani, hogy nálam volt az aksi a bemenetel előtt. Csak nem egy lelkiismeretes szabsértési ügyintézőbe akadtam ? Ráadásul "tisztelettel: x y"-nal fejezte be a levelet. Indításnak nem rossz.

Kérdésem:1,Ha a biztonsági őrök állnak az egyik oldalon mint tanúk ellenem (8-an, de hát vicces lenne őket 8-nak venni, hiszen evidens, hogy egyik sem mond ellent a másiknak, egy cég, egy üzlet) + van nekem 1 vagy 2 tanúm (mert az egyik nem biztos, hogy hajlandó tanúskodni sajnos), akkor most ilyenkor mi van? Hogyan állnakaz erőviszonyok? Mivel ők egy cég, lehetnek 20-an is, akkor is egy tanúnak számítanak vagy az lesz, hogy ők vannak 8-an, én meg ketten, és így ők győznek?2, A Szabálysértési Csoprt köteles egy végleges határozatot hozni, vagy ha sok kétséges körülmény merül fel, akkor határozathozás nélkül is átteheti az ügyet a rendőrségre (már csak a sok apró kis hülyeség miatt, hogy kértem, vizsgálják meg, az aksi egyáltalán be tud-e csipogni, ugyanis én kipróbáltam, de nem tud !! Innentől kezdve ők elkövettek egy okirathamisítást is ...)??3, Ha esetleg 1-1 az állás, azaz 100%-osan nem bizonyított, mivel bármivel is rendelkeznek, nekem is van 4-5 érvem ami megdönti az ő állításukat, akkor bizonyítottság hiányában kötelesek megszüntetni az eljárást?KösziKrisztián

ksstomi 2007.10.05. 08:22

hozzászólás törölve

ksstomi 2007.10.05. 08:19

hozzászólás törölve

KrisztiánBp (törölt felhasználó) 2007.10.04. 08:54

Hát Sücy, én is valahogy így gondolnám ... Miért ne lehetne nálam akármi is?

Na a kamerafelvételekről pedig annyit, hogy egyrészt nem hajlandók megmutatni sem, pedig kértem, másrészt, korábban azt hiszem írtam valahol, hogy lehet olan felvételük, ahol én leemelek a polcról aksit, hiszen az eladó ott állt végig mellettem, és kb 4 fajta aksit emlegettünk le és nézegettünk meg, mintegy fél órán keresztül vitattük a különböző gyártmányok előnyeit, hátrányait.

Na de, olyan felvételük nem lehet, hogy én azt a levett aksit elteszem a táskámba!!!!

Balázs pedig köszi, most már tényleg berágtam annyira, hogy nem hagyom a dolgot. Volt egy idő, amikor úgy voltam az eset után, hogy jól van, mindegy, adják csak a hülye csekkjüket és ennyi, de most már nagyon nem így gondolom, és ha kell, félreteszek pár dolgot hogy legyen ehhez energiám és időm, DE NEM HAGYOM MAGAM HÜLYÉRE VENNI !!!! Csakis erről van szó, nem másról. És azt hiszem ez meg érthető.

Kis revansot már vettem egyébként, úgyhogy örül a májam :D, ugyanis a Fogyasztóvédelemnek írtam egy szép levelet, mely szerint az adott Áruházban nincsenek kihelyezve az árak pár helyen ill. még pár szabálytalanságot leírtam, na annyit tudok, hogy volt ellenőrzés náluk, és megállapították a szabálytalanságot, jegyzőkönybezték, majd értesülök arról is mi lett a vége (ismerős útján), remélem egy zsíros pénzbüntetést kapnak, kicsit máris jobban alszom ... hűűűű és most én vagyok a jaj de nagyon szemét alak ........ Nekem más a véleményem, a k.anyjukat, és még van pár ötletem a csesztetésükre, úgyhogy erre még nagyon ráfaragnak, hogy belémkötöttek.Krisztián

balageboy 2007.10.04. 08:42

Kedves Krisztián!

Értelek én maximálisan, de nem lesz könnyű dolgod. A Benned levő mérget meg tudom érteni, én is nehezen nyelnék le ilyet, és nem beszélsz hülyeséget sem amikor a biztonsági őrök visszaéléseiről írsz, mert nekem is már nem egy paciensem panaszkodott, hogy bizony elverték a biztonsági őrök. Nézd, amíg ugyanilyen panaszt hallok másoktól, csak éppen a rendőrök verték el akár közterületen akár a rendőrségen, addig nagyon nehéz dolgod lesz. Valaki itt írta korábban, hogy "Magyarország még nincs a jogállamiságnak azon a szintjén, hogy ...." nem tudom hogy volt tovább, de ezt megjegyeztem, és bizony nem vagyok biztos abban, hogy ezt rosszul látja.Sok sikert kívánok!Balázs

Sücy 2007.10.04. 08:40

Ha már bizonyítás, meg ilyenek...Ha van kamerafelvétel, akkor azt te is elkérheted, és meg lehet keresni rajta, hogy mikor is "emelted el a polcról".. Ja, hogy nincs olyan? Rögtön meg van döntve a bizonyíték... Feltéve, ha egyszer sem álltál úgy, hogy arra rámondható lenne, hogy akkor vetted el a polcról... Az, hogy nálad van valami, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy onnan vetted el, ahonnan ő gondolja..

KrisztiánBp (törölt felhasználó) 2007.10.04. 08:28

Igen, ismerem a mondást, na de nem tények, hanem a "mondás" alapján döntenek? Nagyon örülök ....

Igen, magam is kereskedő, vagyis mindegy, a kereskedelemben dolgozó vagyok, és érdekes módon, ilyen állatságot még életemben nem jutott eszembe csinálni.

Végül: én továbbra is úgy vélem, nem én kezdtem a hibasorozatot, mert én átadtam a táskámat a biztonsági őrnek, aki trehányul csak annyit mondott, hogy mit kezdjen az egyesével ott levő aksikkal, azokat nem tudja bejelölgetni, mert estig azzal fog szórakozni. Na engem nem érdekel mit hogyan, de akkor baromi egyszerű: számolja le darabra, vegyen fel róla egy leltárt és el van intézve, tessék, boltos létemre, itt a megoldás, amit én látok.

Monalisa! Ne haragudj, de továbbra se tudom úgy felfogni, hogy tanulópénz mert hibáztam és fizessem meg, dehogy fizetem, mit fizessek? Azt hogy ők többszörösen hibáztak, én viszont már azelőtt is 20x voltam bent ugyanígy a táskámmal, ugyanígy tele aksikkal, na azóta ahopgy gondolkodoma történteken, lehet hogy pont ez volt a baj, mert tudták rólam személy szerint, hogy nálam mindig van egy vagon, és lehet hogy kellett nekik egy balek mert hiányuk volt vagy tudom is én ... Ne haragudj, nem én követtem el az egész folyamatot elindító hibát, a másik pedig az, hogy nem tudom megoldani, hogy nem viszem be a táskámat, ugyanis mindig kell abból akis is és a fél milkás gépem is ha elő akarok nagyíttatni képeket, tehát ha nem viszem be a táskám akkor értelme sincs bemennem. Monalisa, furca egy logikád van, kész én vagyok a bűnös, csak azért, mert "úgy szokás, hogy a biztonsági őrnek adnak igazat", hát elmennek az anyjukba, már bocsánat. És a többi érv az semmi? Hogy nem írtam alá, sőt odaírtam, hogy fenyegettek, hogy rendőrt hívtam ...stb ?? Ilyen alapon többet be se merek menni sehova, mert ha úgyis eldöntött tény, hogy nekik van igazuk, legközelebb akár az ottlétem nélkül is kitöltenek majd alkalmanként egy-egy feljelentést, és nem érdekes, hogy én nem írtam alá, akár azért mert ott se voltam, kész, mindegy, 5 biztonsági őr állítja, hogy ott voltam, és látták, amint egy hűtőt próbálok kicsempészni a pénztáron fizetés nélkül ....HORROR

Na de van egy nagyon jogi kérdésem:

Első fokon ugye az Önkorm. Szabsért. Osztálya köteles telejskörűen kivizsgálni az ügyet, ha kétség merül fel, azaz ő maga is eljátssza a bírósdit és tanút is meghallgat stb, vagy pedig ha nem egyértelmű a helyzet mert ugye nem voltam hajlandó aláírni, azaz tehát kénytelen ő maga egy első fokú határozatot hozni vagy esetleg ha ilyen kétes esetről van szó + továbbra is ellentmond mindenki mindenkinek, akkor kapásból átadja az ügyet a bíróságnak? vagy a rendőrségnek? Hogy megy ez?

(csak megjegyzésképpen: igen, én is voltam egyszerű kereskedő is, voltak bolti lopások is, de ilyen mocskos soha nem voltam, én egyetlene gyszer nem adtam le semmilyen feljelentést senki ellen, pedig aztán lett volna rá alkalom bőven, de úgy voltam vele, hogy ha visszaadta, akkor menjen aztán ennyi, de én nem fogok írogatni, meg olyan se vagyok, hogy jogi útra terelni .... hát mások vagyunk, nekem a károm megtérült, ennyi, minek cirkuszoljak még? Na de eza jelenlegi esetem most nem igazán erről szól, mert most meg lopás se történt ....

Továbbmennék: Ha az Önkormányzat Szabs.Osztálya netántán nekem adna igazat, akkor én utána feljelenthetem a biztonsági őröket csoportosan elkövetett rablásért? Hiszen ezt követték el ... én kértem vissza a saját aksijaimat normális hangnemben, de ők fenyegetéssel és erőszakkal, ordítozva nem adták vissza. Akkor megáll vagy nem a tényállás? Szerintem igen, de azért megkérdezném más véleményét is erről. És most kivételesen nem hagynám magam, ha kell járok majd én évekig a bíróságra, ha már ennyire itt tartunk, hogy kimit hogyan hibázott, akkor álljon meg a menet, ha engem kihoznak vétlennek, bizony most nem leszek az a nyuszi, és úgy állok hozzájuk ahogy ők én hozzám, és ragaszkodom ahhoz, hogy ebből ügy legyen. Csoportosan elkövetett rablásért viszont már nem egy csekket szoktak csak adni ha jól tudom ... Szerintem ez egy jó kis példa lehetne a kiskirályosdit játszó biztonsági őröknek, hogy azért fogják már magukat vissza, és csak azért mert van egyenruhájuk meg egy adó-vevő a kezükben, még nem biztos, hogy ők többek. Hozzáteszem, erre a biztonsági cégre kimondottan rengeteg panaszthallok másoktól is, hogy kimondottan zaklatnak nagyon sok mindenkit, és már írtam az Áruház igazgatónak, hogy ez nem zavarja, hiszen feltehetően elriasztanak ezzel igen sok vevőt ..... válasz természetesen nem érkezett a mai napig, feltehetően nem is fog.

Jó, hát én hirtelen hatalmas eredménynek tartanám jogi szemőpontból, ha a jeget meg tudnánk törni, és a szokásal ellentétben most nekem adnának igazat, és akkor viszont nem fogják lenyelni amit művelek, epdig eddig soha az életben nem voltam bosszúálló típus, na de .... ha valakie nnyire egy szemét állat velem, akkor én miért hunyjak szemet egy csoportos rablás felett? Több ismerősöm is bíztat, ne hagyjam magam, volt olyan, akit szépen ott bent a belső helyiségben még meg is vertek, a frász tudja, hogy lopott-e vagy nem valójában, bár szerintem jogi szempontból ez olyan mindegy, hiszen ha lopott is, mégis honnan veszi a bizt. őr magának a jogalapot ahhoz, hogy akkor ő elverheti a delikvenst? Na erre én viszont ugrok azonnal, és mivel ugyanerről a biztonsági cégről van szó, olyan szemét leszek amilyen csak tudok. és persze én vagyok a rossz, ezt bírom .......Krisztián(hosszú voltam, bocsi, de így kerek a dolog)

monalisa1 2007.09.24. 21:13

Ugye ismered azt a mondást, hogy "mindig a rendőrnek van igaza". Hát valahogy hasonló: inkább a biztonsági őrnek adnak igazat mind a delikvensnek.

És még annyit: azzal kezdted a topicot hogy magad is kereskedő vagy - ismerned kell a dolgokat mindkét oldaláról.

Hibáztál, elkaptak, fizessd meg a tanulópénzt, máskor pedig legyél jobban odafigyelős a táskád tartalmára.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) 2007.09.23. 20:56

Bárcsak ilyen könnyen tudnám venni én is a dolgokat, de sajnos nem megy. Én azért, most minden részletet kihagyva, eleve nem értem azt, miképpen lehet bűnösséget megállapítani, ha egyszer valakinek a bűnösségének kapcsán 1% kétely is felmerül akár, itt pedig kétely aztán van bőven, és ha jól tudom, a magyar jogrendszerben is működik ez a 100%-os bizonyítottság elve, nyilván a szabálysértésekre is vonatkoztatva. Vagy ninmcs igazam valamiben?Krisztian

ViktorBp 2007.09.23. 12:44

Krisztián, figyeld meg, hogy teljesen hiába bizonygatod igazadat, úgyis vesztesen jöhetsz ki belőle, ahogy te is írtad. Tudod mit mondok én erre ? nem szoktam csúnyán beszélni, de szarj a közepébe, és akadjon a torkukon az a pár aksi, úgyis az ilyen biztonsági gorilláknak nagyjából annyi eszük van, hogy azt hiszik, azt enni kell ....Ne nyaggasd magad tényleg, sajnos ez van, itt a kisembert eltapossák ugye tudod nyilván, majd talán egy szép napon ébredhetünk arra, hogy "jéééé jogállam van itt", na de ez még nagyon messze, úgyhogy igen, nyeld le a békát valahogy és ennyi, felejtsd el, és éld tovább az életed! Vígasztaljon, hogy ilyen bármikor bárkivel megtörténhet, csak hát tudom, hogy nem kellemes érzés.Üdv: ViktorBp

KrisztiánBp (törölt felhasználó) 2007.09.23. 10:17

oké Monalisa, én csak azt kétlem, hogy az eladó elhitte volna nekem vagy sem ....a másik, hogy a hibázást a biztonsági őr kezdtea harmadik, hogy a bizt.őr nem hatósági személy, szóval nem kell hogy elhiggyen bármit is, amx. tanúként hallgatják megnegyedik gondom pedig, hogy igaz, hogy a barátom azt mond amit akar, de ugyanez igaz a bizt. őrre is !!!

és továbbra is a két rejtély, bocsi nem akarok ezen lovagolni tényleg, de hát olyan képtelen hülyeségek vannak ebben az ügyben hogy az nem igaz, azaz

Jó, oké, egy a vége: szted akkor nyeljem el a békát és ne aludjak két hónapig vagy igenis érdemes harcolnom az igazamért? Én itt az egészben a tanúvallomást, a csipogó szándékos manipulálását és az okirathamisítást amit elkövettek, ezeket tartom olyan erős, mellettem szóló érvnek, amelyek azért sztem jó eséllyel megdönthetik az ő állításukat, bármennyire is én vagyok az egyszerű vásárló, ők pedig a nagy biztonsági cég, de azt is megérted nyilván, hogy fellebbezésig nem akarok elmenni, mert nem akarok belőle két éves bírósági ügyet, ez is érthető sztem részemről. Csak tudod Monalisa,nem tudom, te voltál-e már ilyen helyzetben,. de nagyon nehéz ám lenyelni azt, hogy ez megtörténi veled, közben meg tudod, hogy neked van igazad, de mégis hagyni kell, hogy csak nyugodtan büntessenek meg a semmiért. Ez az amit nem tudok elfogadni. Köszi ismét.Krisztián

monalisa1 2007.09.23. 09:51

Amnikor beírsz egy szöveget, a "Rendben"-t csak egyszer kell megnyomni - némi idő mólva megjelenik a beírásod. (Semmi probléma, másoknál is előfordul az esetleges ismétlés.)

monalisa1 2007.09.23. 09:50

15-25 ezer forintos csekkre számíthatsz.

Amikor a boltban észrevetted hogy a biztonsági őr által le nem ellenőrzött áru is maradt még nálad, egy eladónak azonnal szólnod kellett volna.

A kinti barátod utóbb azt mond amit akar, azt a biztonsági őr nem köteles hitelt érdemlőnek elfogadni.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) 2007.09.22. 17:48

Tisztelt Jogász Urak!

Egy nagyon izgalmas helyzetbe kerültem: Magam is kereskedő vagyok, ill. voltam, de ilyenre én még nem láttam példát, ami velem történt. Nehéz röviden összefoglalni, mert számtalan apró részletből áll össze, de megkísérlem jogi szempontból kiemelni ami szerintem fontos:

Egy elektronikai áruházból kifele jövet becsipogott (bár mint kiderül később, ez is kérdéses) a jelzőkapu, mely szerint valami van nálam. Nos, átvizsgálták, a táskámat, abszolút semmi nem sípolt utána már, hanem mint kiderült, a zsebemben levő mágneses kulcs volt a bűnös vagy a biztonsági őrök manipulálták és hozták működésbe távolról a biztonsági kaput, amire nagyon jó indokal feltételezés van.A történtek kronológiai sorrendben:

Én a tanúmban bízom valamint az aláírás megtagadásában, de kérném szépen, hogy aki jártas ebben, az bármilyen pitiáner ügyről is van szó, ne akarom, hogy tolvajnak nevezzenek, és töb 10 ezres büntetésre sincs pénzem természetesen, na főleg nem felesleges kidobásként.

oghoz értők szerint, ezzel a felállással hogyan tud lejátszódni ez a folyamat? Milyen kimenetele lehet? Mire számíthatok? A videofelvétel az erősebb vagy a tanúm és a tény, hogy én átadtam átvizsgálásra az őrnek belépés előtt?

Kérem, segítsen valaki, tudom, hogy nem egy hatalmas bűncselekmény, de én mégis napok óta nem alszom emiatt, és akkor nem is beszélek az esetleges olyan erkölcsi károkról, hogy ott az áruházban ordibáltak velem, és ki tudja háényan láttak engem akik ismertek, és egyáltalán, nem egy kellemes dolog ilyennek áldozatul esni. Tudom, hogy hihetetlen a történet, de mégis megtörtént, nagyon is reális (sajnos).

Ha pedig a legrosszabbra fordul minden, és nekik hisz a szabálysértési osztálya az önkormányzatnak (mert ha jól trudom, ez oda kerül ugye?), akkor mire számíthatok a legrosszabb esetben, mert azegy dolog, hogy nem nyelem le könnyen a dolgot, és hogy mekkora pénzbüntetést szabnak ki rám, na de az meg a másik, hogy isten ments attól, hogy utána fellebbezzek, és akkor meg bírósági eljárás keretében ismét felülvizsgálás, ahol a videofelvétel alapján a bírótól megintcsak nem várhatok más döntést, és akkor ráadásul a barátomat is esetleg hamis tanuzással vádolják meg...

Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeket, bár megvalom, én már azt se értem, hogy ha nem írtam alá vmit, ill. a valóságnak nem megfelelő ténykeet foglaltak a feljelentésbe, akkor az alapján hogyan lehet eljárást indítani ellenem?

KöszönömKrisztián