bűncselekmény lett a zaklatás?forrás főoldal vissza

belane2 2011.01.02. 09:08

Mit tehetnék a volt párom és az anyja folytonosan lejáratja és zaklatja a lakásomban élő ismerős egyetemista lányokat. A fia dec. 30-án megfenyegette őket hogy megveri. Állitják hogy a lányok buliznak, holott készülnek a vizsgáikra. A vezetékes telefonon folyamatosan hivosgatja őket.Ugyan ezt teszik velem is folyamatosan járatnak le a hazugságaikkal. Minden lépését figyeli a lányoknak, megjegyzéseket tesz hogy minek vannak még itt, miért nem mennek haza. A lányok már félnek. A szövetkezeti irodába is elment panaszkodni, de ha valóban amit állit igaz akkor miért nem hivja ki a rendőrséget és bizonyitja velük az igazát.Csak azért csinálja mert én elköltöztem onnan mivel velem is ugyan ezt csinálták. Az ő szájától m inden szomszéd fél, az öregeket maga mellé tudja állitani olyan körmön font. Mit tudok tenni ennyi rossz indulattal szemben.

asman 2010.12.16. 18:54

Sziasztok!

Tudna nekem valaki segííteni. A barátnőmnek volt egy nős pasija, és a kapcsolat végén elég aljas módon elbánt a pasi vele,errő meggondolatnaul feldobta a feleségénél. ez 2008 májusában volt. Történt több levél küldés, telefon sms interneten keresztül, de regisztrációval. A kérdésem az lenne, hogy most ezért tehetnek e feljelentést ellene, foglalkoznak e ezzel az üggyel? Vagy már semmit nem lehet kinyomozni. A barátnőm most feljelentette a pasit, mert időnként a előkerül, de pasi azzal fenyegeti, hogy elöszedi a régi ügyet és még neki lesz belőle kellemetlenésge.Köszi a segítséget

Kovács_Béla_Sándor 2010.11.08. 07:31

Azt úgy nem lehet, beriandris. Vádemelést és tárgyalás tartását kérheted - bár fel nem foghatom, miért lenne az jobb neked.

lonelyplanet 2010.11.07. 23:56

Kedves Fórumozók!Segítségüket, tanácsukat szeretném kérni!

Szomszédomban lakó egyedülálló hölgy folyamatos provokáló, zaklató magatartást tanúsít. A házban minden lakó, de főleg az én nyugalmam zavarja örült kirohanásaival, üvöltözéseivel. Összességében olyan kihívó közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban (jogos) megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Összeférhetetlenséget tanúsít, lakótársaival rendszeres veszekedést provokál, hangoskodik a lépcsőházban, feszültségben tartja a közösséget.Félek tőle hogy elmeállapota nem egészséges és tartok tőle, ha rosszabbra fordulna az akár tragédiához is vezethetne... Beszélni természetesen nem lehet vele mert zavart összevisszasággal válaszol és inkább ordítozásban, "kurva anyázásban" tör ki.Rendőrség tudomásom szerint csak akkor tud fellépni, ha "vér folyik".Feljelentést ha jól gondolom önkormányzathoz=csendháborításért, bírósághoz=zaklatásért tudnék tenni, de úgy látom reménytelen és nem is hozna semmi megoldást.

Kérdéseim önökhöz:

Köszönöm előre is segítségüket!Tisztelettel,A.T.

beriandris 2010.08.27. 10:02

Tisztelt fórumozók. Zaklatás vétsége miatt az ügyészség 2 évre elhalasztotta a vádemelést és ez időre pártfogó felügyeletet szabott ki. Ha ezt fellebbezem és e helyett kérem a pénzbüntetés kiszabását mennyi bírágra számíthatok??? Azaz zaklatásért mennyi pénzbírság szabható ki???

ObudaFan 2010.08.17. 10:55

Attól függ, pontosan miket is írt.

silhouette 2010.08.17. 10:22

Üdvözlet mindenkinek! Elkezdtem 2009-ben egy fórumra hozzászólásokat írni. A fórumon szerveződött egy találkozó, amelyen többen részt vettek rajtam kívül, itt mutattak be egy embernek. A fórumon az illetővel összeszólalkoztunk, elég csúnyán. Ezt követően kinyomozta -mivel tudta a nevemet- a munkahelyi email címemet, majd a magán emailcímemet is és fenyegető, trágár emailokat írt oda.Ez a magatartás megalapoz e egy büntetőfeljelentést, van e esély arra, hogy az IP címe alapján be tudják azonosítani? Előre is köszönettel!

Feri29 2009.08.01. 18:33

A bizonyítékokat lehet gyűjtögetni, annak semmi akadálya. Egyébként pedig fel kell jelenteni.

FairyBeth 2009.08.01. 16:41

Sziasztok!

Nekem van egy munkatársnőm, már 2éve együtt dolgozunk, és elég brutálisan zaklatja a volt élettársa, aki mellesleg rendőr volt. Mindíg követi, tojással dobálja a kocsiát, bejár a munkahelyünkre, hogy ellenőrizze, órákig álldogál a házuk elött, gusztustalan dolgokat ordibál neki az utcán, hogy megszégyenítse a járókelők elött, és ez már több éve így megy minden áldott nap! Tényleg szó szerint minden lépését figyeli, és mindíg ott van ahol a lány. Már többször próbált feljelentést tenni, vagy védelmet kérni, de eddig egyszer sem járt sikerrel. Fél ő is, és félti az anyukályát is a férfitól. Amíg együtt éltek is terrorban tartotta, ezért is adta ki az útját, de attól a naptól kezdve napról napra romlott a helyzet! Hogyan tudnánk segíteni a munkatársnőnknek, törvényes úton, mert azt tudom, hogy a magánszemélyként rögzített bizonyítékok a bíróságon semmit nem érnek. Mit tehetünk??? Teljesen tanácstalanok vagyunk ez ügyben!A válaszokat előre is köszönjük!

Egyjogász 2008.07.22. 07:34

A mi társasházunkban is volt a tiéddel szinte megszólalásig hasonló eset. (Úgy látszik a kirúgott expasik agya egy srófra jár.)

A rendőrség itt annyit tett, hogy néha kijöttek, és próbáltak hatni az ürgére, néha ki is tessékelték a társasházból (de visszajött).

Nálunk mindíg az volt a "döntő érv", hogy családi vitákba a rendőrség nem avatkozik be "csak ha vér folyik" (ezt mondjuk már más ügyekben is hallottam).

A társasházi közös területen való tartózkodás miatt meg a közös képviselőt izélgette mindenki, de ő meg nem akart/mert lépni, mindíg az volt a válasz, hogy a helyzetet oldja meg az a család aki miatt az ürge ott dekkol.

Végül is a helyzetet az oldotta meg, hogy a nő öccse, meg egy házban lakó őrző-védő srác némi súlyos testi sértés kilátásba helyzésével finoman megkérték az expasit, hogy takarodjon a francba.

Még egyszer jött vissza éjszaka óbégatni a ház előtt, de akkor meg a harmadikróül leöntötték egy vödör hideg vízzel, utána nem láttuk többet a környéken.

Traffic 2008.07.21. 21:59

T. apacka!

Azt gondolom, hogy már elkéstél. Ismert elkövető esetén a cselekménytől számított 30 nap áll rendelkezésre a feljelentés megtételére, ugyanis a zaklatás magánindítványra üldözendő. A 2007. évben tett dolgok miatt nem vonható zaklatásért felelősségre, mivel akkor cselekménye még nem minősült bűncselekménynek.

apacka 2008.07.21. 21:08

Üdvözlöm!Kérdésem az lenne, hogy mit tegyek, ha a zaklató általam ismert és utolsó ilyen jellegű tevékenysége óta már több mint két hónap eltelt? Feljelenthetem, vagy eleve elutasítják a feljelentést? Másik kérdésem, hogy a zklató 2007 évi molesztálásainak lehet e büntetőjogi felelősségrevonás a vége?

Traffic 2008.07.12. 20:46

T. balassika!

Gondolom már feljelentést tettetek a rendőrségen zaklatás miatt az illető ellen. Ha nem, akkor tegyétek meg.Bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a rendőr előállíthatja az elkövetőt. Az előállítás időtartama 8 óra, amely indokolt esetben 4 órával meghosszabítható.Nincs arra törvényes lehetőség, hogy őrizetbe vegyék, amely 72 óra időtartam lehet. A rendőrök -olvasatom szerint- törvényesen jártak el.Folyamatban lévő büntetőeljárásban van lehetőség a bíróságtól a távolságtartás kérésére, de az csak legfeljebb 30 napig tarthat, szóval véleményem szerint nem sok értelme van.

„Továbbá minden nap a házunkban ( társasház) tanyázik mintha neki lenne valami joga tartózkodni.” Ilyen esetben a rendőrségen magánlaksértés bűncselekmény miatt kell feljelentést és egyben magánindítványt tenni az illető ellen.

ObudaFan 2008.07.12. 12:38

Addig kell a rendőrség nyakára jűrni, amíg valamilyen védelmet biztosítanak.

balassika 2008.07.12. 02:05

Üdvözlöm én egy 23 éves budapesti fiú vagyok.Egy négyfős családban élek van egy húgom aki 19 éves és az ő volt barátja 20on x éves lassan 30. A húgom kimondta a kapcsolatukra a Vége szót és a komolyan is gondolja.És a "férfi" többször porbált meg öngyilkosságra kísérletetteni még a saját házunkban is. a rendőrséget hívtuk immáron több alkalommal is. És egyszerűen nem tesznek semmit. Holott bevihetnék 48 órás fogda őrizetbe, és eltávolíthatnák tőlünk, mivel zaklat fenyegetőzik... ( Mi van ha bántja a húgomat és a szüleimet? Vagy esetleg engem? Csak ekkor fog lépni a rendőrség ? ( de ezt is csak úgy hogy ír egy papírt? ) viszont mi nem akarjuk és nem is áll szándékunkban a szép szón kívül más eszközökkel elküldeni... ( de ha mi tennénk akkor biztosan a rendőrség minket vonna felelőségre) ) Hogy védjük meg magunkat a személyi biztonságunkat ha a rendőrség ez érdekében nem tud semmit sem tenni? Az édes anyám fél munkába menni... Az apám a munkahelyén aggódik egész nap, hogy vajon mi lesz már megint mi így nem tudunk élni... Továbbá minden nap a házunkban ( társasház) tanyázik mintha neki lenne valami joga tartózkodni És a rendőrség nem tesz semmit. .... segítsenek kérem Megjegyzés: Ha ezt egy cigány csinálna már ország világ tudná és már börtönben lenne...Válasát előre is köszönöm

ObudaFan 2007.11.18. 11:53

Mivel önmagában az, hogy valaki valakiről azt állítja, hogy meg tudná ölni, nem bűncselekmény, ezért nincs minek elévülnie. Bírósági megkeresésre fel lehet oldani a híváslistát, akár pl. egy személyiségi jogi perben is, ami itt előfordulhat.

R i tt e R 2007.11.18. 01:16

TISZTELT FÓRUM!

Egy ismerősöm 10x éve élettársi kapcsolatban él egy elvált férfival. A férfi volt házasságából származó 20x éves fiú időről időre megpróbálja szétválasztani az ismerősöméket, úgy, hogya fiú összehazudozik dolgokat az apjának annak élettársával kapcsolatban, amiből az ismerősöm és párja között mindig vita keletkezik. (a férfi többször megkérte az ismerősöm kezét, de az, amíg a férfi nem tisztázza, és kezeli a fia és köztük fennálló helyzetet, nem akarja, mert további támadásoktól fél.)Az oka egyrészt lehet féltékenység a (fiúnál pár évvel idősebb) művelt, csinos, jó humorú, harmóniára törekvő ismerősömmel szemben, hiszen a fiúnak kora ellenére talán 1 pár hónapig tartó kapcsolata volt csak, valamint az, hogy „buli címszó alatt” a haverjaival feldúlják az apa lakását –jelentős anyagi károkat okozva- annak (és az ismerősömnek) távollétében, másrészt furcsa az is lehet, hogy az ismerősömmel úgy tudom gyerekkoruk óta ismerik egymást. Az apa a mai napig lelkiismeretfurdalást érez rossz házassága, majd válása miatt, és mindig elnéző a már felnőtt „gyerekkel”, és viselt dolgaival szemben, ugyanakkor az ismerősöm újra és újra kéri a férfit, hogy kezelje ezeket a helyzeteket, mert a szemhunyásokkal csak a kapcsolatukba váj egyre mélyülő árkokat.A fiúnak az egyik húzása az volt, hogy apja tudta és beleegyezése nélkül falragaszokon meghírdette annak házát és autóját eladásra. Amikor kiderült, az ismerősömre fogta. Valamelyik rákövetkező évben egy baráti tivornyában majdnem felgyújtották az apa házát azok távollétében. (A ház körüli örökzöld növényzet kb. 2 m-es magasságban leégett)Legutóbb a fiú azt állította, hogy a nő (?kikezdett vele, és) zaklatja, holott éppen a fiú zaklatja apjának tett, valóságtól távol álló kijelentésein keresztül ismerősömet,aki ezt már nagyon nehezen viseli.Az ismerősömnek van egy pár évvel ezelőtti diktafonfelvétele, amin a fiú egy barátjának „vetít” az apja és az ismerősöm közötti kapcsolatról, és hozzáteszi, hogy a nőt meg tudná ölni. Az ismerősöm épp a nyaraló szomszédaiknál gondozta a virágokat eközben. Ott vette fel az elbeszélés végét diktafonra.(A fiú az anyjával valami csipcsup dolgon tizenéves korában úgy összeveszett –állítólag-, hogy ráborította az asszonyra a konyhaasztalt.) Amikor a fiúék távozni készültek az apa házából, az ismerősöm a diktafonnal a markában a kerítéshez sietett, és közölte a fiúval, hogy feljelenti, mire a fiú közölte, hogy ő csak egy filmből idézte az ominózus mondatot. A felvétel alapján ez az érv nem állja meg a helyét.Kérdés: van-e elévülési ideje ennek a felvételnek? Fel tudja-e a fiú, vagy akár az apa hozzájárulása / beleegyezése nélkül pl. bíróságon használni? Hogy tudja az ismerősöm bizonyítani, hogy nem ő zaklatja a fiút, hanem éppen az fúrja a pár közötti kapcsolatot?Pl. magánszemélyként a telefontársaságtól megszerezhető-e, hogy adott telefonszámot milyen számról hívtak, ha a híváskor a szám „magánszámként” titkosan jelent meg? Milyen adatvédelem illeti meg azt, aki „titkosítja” a számát? Ki által oldható ez fel?

KÖSZÖNETTEL VÁROM VÁLASZUKAT.

ObudaFan 2007.11.12. 18:11

Jelenleg legfeljebb polgári pert lehet indítani. Hogy jan. 1. után egy távoltartás kiszabására ez elég lesz-e, azt majd eldönti a jan. 1. utáni bírói gyakorlat. (Ha egyáltalán valóban bűncselekmény lesz a zaklatás.)

cseeex 2007.11.11. 20:24

És ötleteket várnék a megoldásra .Előre is köszönöm

cseeex 2007.11.11. 12:22

Üdv!Válaszod köszönöm.A helyi rendőr kapitány megteheti e hogy az utcábol kitilcsa ahol lakom?Reggel 5-kor megyek munkába,kiállok a kocsival és a semmiből előtünik,ordibálja szövegét,néha kocsiba sem tudok beülni.Olyan ismerőseimet ügyan így zaklat akik több évvel ezelőtt megfordultak a lakásomban.Ők mit tehetnek ellene?Üdv.

ObudaFan 2007.11.11. 11:54

Mivel még nem fogadta el az Ogy., sőt szerintem bizottság előtt sincs még, ez nem egyszerű kérdés, de az IRM tervei szerint bűncselekmény lesz ha valaki azért keresi meg állandóan a másikat személyesen, vagy telefonon, hogy a magán- vagy családi életét ezzel zavarja.

cseeex 2007.11.10. 14:38

Obudafan!Légyszves leírnád hoy január 1 től mi változik a mostaniakhoz képest ?Válaszát előre is köszönöm!

ÜDV!

ObudaFan 2007.11.10. 10:27

A mostani tervek szerint nem lesznek tehetetlenek jan. 1. után. Mondjuk magánlaksértést már most is elkövet a bemászással.

cseeex 2007.11.10. 09:35

Üdv mindenki!Egy kis tanácsra lenne szügségem a következő ügyben:

10 éve elváltam és azóta is a volt férjem napi rendszerességel "járőrözik" a ház körül, mindenhova követ esetenként kiabál utánnam hogy kurva vagyok. Akik velem kapcsolatban vannak (baráti vagy munka) azokat is követi.A kapun belülre időnként bemászott de a rendörség egyszer sem inditott ellene eljárást valamint közölték velem hogy a fentebb leirt ügyben is tehetetlenek.

válaszra várva...Cseeex

Maple-Leaf 2007.09.25. 10:44

Taylor írta: "Magyarul. Azért kellemetlen, mert a családodnak lejárató dolgokat (tényeket) mond (ír) rólad? Nos, az rágalmazási feljelentés."

Rágalmazási feljelentés? .... mik vannak. Taylor, a pályafutásod alatt, ill. az egytemen ezzel a terminusszal találkoztál, hogy "rágalmazási feljelentés"?


Hannus 2007.09.25. 10:29

Köszönöm a gyors választ!a telefonszám megváltozott, de a munkahelyi számom sajnos nem tudom megváltoztatni. Én nem vagyok otthon, így a mosolygás elmarad mindíg :)Elferdíti a valóságot, és így igazán kellemetlen helyzetbe kerülök azok előtt akik igazán fontosak számomra. Ha csak engem "bántana" kevésbé érdekelne. Persze legkönnyebb legyinteni és nem foglalkozni vele, csakhát ez megy már fél éve...De biztatom magam, hogy egyszer mindennek vége van...

Hannus 2007.09.25. 10:01

Sziasztok!A kérdésem az lenne, hogy lehet-e valamit tenni hivatalosan ma Magyarországon a zaklató személy ellen? Felkeresi a lakásom, hívogat, levelet írogat a családomnak stb. Hogyan lehet egy ilyen dolgot megszűntetni?Előre is köszönöm a segítséget!

Taylor (törölt felhasználó) 2007.09.19. 08:57

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

Kovács_Béla_Sándor 2007.09.19. 08:54

Tényleg nem.

Taylor (törölt felhasználó) 2007.09.19. 08:21

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

Kovács_Béla_Sándor 2007.09.19. 08:07

A jereváni rádiót hallgatod?A Btk. nem kétharmados törvény, és az, amit a hollywoodi filmekben zaklatásnak neveznek, továbbra sem bűncselekmény Magyarországon.Béki Gabriella próbálkozott néhány éve, de a saját frakciótársai is kiröhögték.

Taylor (törölt felhasználó) 2007.09.19. 07:35

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.