gondatlan veszélyeztetés??forrás főoldal vissza

rite csillaggal (törölt felhasználó) 2007.06.18. 15:02

sztem szóba kerülhet büntetőjogi tényállásazonban ehhez mindenképpen panaszt kell tenni az éírintett mentőszolgálatnál, kórháznál hogy kivizsgálják az esetet megtegyék a szükséges felelőségre vonásokat stb szükség esetén ha úgy érzed a vizsgálat tükrében és más nem tett akkor büntető feljeentést magad is megteheted

guba 2007.06.18. 14:37

Ez szakértői kérdés. Azt kell tisztázni, hogy milyen szabályok megtartására lett volna az adott esetben szükség, milyen magatartás tanúsítása esetén maradt volna el az élet veszélyeztetése, illetve hogy a beállt életveszély és a mentő mulasztása közötti okozati összefüggés fennáll e. Éppen az orvosi tevékenység az, amelynek keretében ezek a kérdések a legnehezebben tisztázhatóak., mivel az orvosi tevékenység szabályai pontosan nem rögzíthetők.Legalább enyhe fokú gondatlanság szükséges az elkövetés megállapításához, tehát megállapítást kell nyerni annak, hogy a mentőstől elvárható lett volna, hogy a tünetek alapján felismerje az életveszélyes betegséget.

Egyébként miért nem alapoz ez meg polgári jogi igényt??

_Wasp_ 2007.06.18. 14:05

sajnos

szota 2007.06.18. 14:04

azért ez így nagyon laza lenne.Meghal valaki és csak annyit kell mondani: bocsi, hibás volt a diagnózis???

_Wasp_ 2007.06.18. 10:37

A hibás diagnózis általában nem alapoz meg sem büntetőjogi felelősséget, sem polgári jogi igényt.

szota 2007.06.18. 10:30

Egy nagyon régi barátom most pénteken a munkahelyén lefordult a székről, nagy fájdalmai volktak. Kihívták a mentőket akik kijöttek, de aztán ott is hagyták mondván: az epekővel a háziorvosnak kell foglalkoznia.A barátom 1 óra múlva a háziorvos azonnali beutalójára a Péterffy utcai korházba került majd 1 nappal késöbb az intenzívre. Hasnyálmirigy-gyulladása van.

Kérdésem: a mentősök azzal, hogy otthagyták kimerítették a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést?

Nagyon nem szeretném, ha a halált okozó kiegészítés is belekerülne...

Ha jól emlékszem (korábbi ügyből kifolyólag), akkor az Eü. törvény mentésről szoló részében a hirtelen fellépő erős fájdalom ellátása is a mentők felelősségkörébe tartozik..