Szándékos gondatlanság...forrás főoldal vissza

Kovács_Béla_Sándor 2007.06.13. 19:28

Inkább felső gondatlanságnak szokták mondani. A "tudatosság" kifejezés a hármas felosztás sajátossága - ez azonban a gyakorlatban sehol nem gyökeresedett meg.

De ne csináljunk szemináriumot egy slapaj felületességéből.

dr Zákányi Csaba 2007.06.13. 19:23

Én már, úgy emlékszem, hallottam ezt a kifejezést joghallgatótól, meg végzett jogásztól is. Úgy vettem ki a szavaikból, hogy egyértelműen valamelyeik gondatlansági elkövetési mód (luxuria, vagy negligencia) szinonímájaként értették, hogy"szándékos gondatlanság". Alighanem a "tudatos" kifejezés helyett használták a "szándékos"-t.

_Wasp_ 2007.06.13. 17:19

luxuria? tudatos gondatlanság vs hanyag gondatlanság zavarhatta meg a cikkírót sztem.

Dr.Attika 2007.06.12. 19:17

Nem jó. Nem szándékos bűncselekménnyel vádolják. Azért osztottam meg e hírt Veletek, mert cca. három napja elektronikus levélben bátorkodtam jelezni a hírügynökségnek, hogy amit állítanak az "fából vaskarika". Ez a három nap kevés volt ahhoz, hogy a hírt korrigálják.Félek, hogy ezek után a "szándékos gondatlanság" kifejezése " elfogadott lesz hazánkban.

Traffic 2007.06.12. 18:19

Dr. Attika!

Sehogy, mint ahogy más halandó sem. :)Talán így lenne helyes: "Szándékos bűncselekménnyel vádolják a társát a liftben lelövő rendőrt.", ez esetben azonban 2-8 évig büntetendő.Amennyiben gondatlanul követi el a bűncselekményt, akkor 5 évig terjedő.

Dillettáns újságírói cikk. Bocsánat.

Dr.Attika 2007.06.12. 17:02

Tisztelt Kollégák!Mit szóltok az alábbi a Havariapress hírügynökség által közzétett hírhez?

"2007.06.08.Szándékos gondatlansággal vádolják a társát a liftben lelövő rendőrtVádat emeltek azzal a rendőrrel szemben, aki az I. kerületi rendőrkapitányság liftjében lelőtte kollégáját - értesült a HavariaPress. Az ügyészség nem gondatlan, hanem szándékos - foglalkozás körében elkövetett - veszélyeztetéssel vádolja a rendőrt. Mint ismert, január 27-én este, az I. kerületi kapitányság két járőre az épület liftjében viccelődött, s eközben elsült egyikük pisztolya. A mellbe lőtt, 27 éves rendőr nem sokkal később, a kórházban életét vesztette. A volt járőr, akinek elsült a pisztolya akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphat."

Szándékosan hogyan lehet egy rendőr gondatlan?