Vissza előzetesbe?!forrás főoldal vissza

cafrinka 2009.11.03. 17:01

Sziasztok!A barátom ügyében 2008.áprilisában olyan ítéletet hozott a bíróság,hogy megismételt eljárást indítványoztak lopási ügyben. Ő,mivel munkát nem talált,az otthoni lakáskörülményei nem voltak megfelőlek,úgy döntött,hogy Svédországba költözik,ahol édesapja 33 éve él.Ezt az ügyvédjével megbeszélte,mint kézbesítési meghatalmazottat kérte,ha új tárgyalást írnának ki,jelezze,hogy haza mehessen.Svédországban legálisan,mint bevándorló telepedett le,saját névre lakást,kocsit vásárolt,bejelentett munkahelye van,a két ország között 5X utazott repülőgéppel,a magyar jogsiját,svédre cserélte,a magyart a svéd hatóság hazaküldte.Közben volt egy tárgyalás,az ügyvéd nem szólt,olyannyira,hogy ő sem ment el a tárgyalásra.A barátomat körözni kezdték és 1 év alatt találták meg,úgy,hogy közben a fent leírtak történtek(repülés,jogsicsere,stb.)Letartóztatták Svédországban és 1 hónap után hazavitték.Kérdésem,hogy kb. 20-féle papírt vittem haza,amely azt igazolja,hogy nem bújkált és járt Magyarországon többször is,plusz a volt ügyvédjétól elhoztam az aktáját,aminek a borítójára fel voltak írva az elérhetőségei.Mit várhatunk?Svédországban egyértelműen megállapította a bíró,hogy törvényesen élt itt,nem is toloncolták ki,visszajöhet bármikor,de nem tudom,hogy otthon hogyan fogják ezt látni a magyar törvényőrök?

Dr.Attika 2007.06.03. 18:10

Örülünk. Szívesen.

Vivy 2007.06.01. 16:43

Köszönöm az eddigi válaszokat! Túl vagyok a kihallgatáson, és hál'isten nem kellett visszamennem, sőt hamarosan le is zárják az ügyet! Nagyon rendes volt a nyomozónőm!!

ObudaFan 2007.05.31. 15:40

Arról nem is beszélve, hogy jó néhány BH szól arról, hogy ilyen esetben az ügyvéd köteles megoldani a helyettesítést. Sem polgári, sem büntetőeljárásban nem elég egy igazolás sikerességéhez az, hogy az ügyvédnek éppen dolga volt, különösen utólag nem.

Vivy 2007.05.31. 00:03

Köszönöm a választ, egyértelműen elmegyek, de nagyon félek, hogy helyből visszavisznek, persze az ügyvédem azt mondta, hogy nem fognak, de ki tudja!

Dr.Attika 2007.05.30. 21:24

Lehetséges. A büntetőeljárás bármely szakaszában indítványozhatják az előzetes letartóztatást. Álláspontom szerint pénteken el kell menni pontosan és ott kiderül, hogy mit akar a nyomozóhatóság. A nagyobb baj abból lehet, ha nem mész el.

Vivy 2007.05.30. 17:02

Köszönöm a válaszokat, de nem erre voltam kíváncsi! Azzal nincs gond, hogy nem mentem el, mert tudott róla a nyomozónő, lett értesítve és megbeszéltek egy másik időpontot! Ami most lesz pénteken! Engem az érdekelne nagyon, hogy onnan visszavihetnek előzetesbe? Lehetséges ez? Van olyan, hogy valakit kiengednek és valami olyat találnak akkor visszaviszik onnan helyből?

santino 2007.05.30. 16:43

Vivy!

Ha idézést kapsz és gyanúsított vagy el kell menni vagy igazolási kérelmet kell eljuttatni a hatósághoz, de nem utólagosan. Ez nagy hiba volt. A hatóság kérheti, hogy foganatosítsák veled szemben az előzetest, de ezt majd a bíró eldönti.Az ügyvédnek ezt tudnia kell, meg azt is, hogy attól, hogy ő tárgyal az eljárás megy tovább és nem hozzá fog igazodni. Van erre megoldás és feltételezem ezt tudja is csak valamiért nem jutott eszében. Szép ügyvéd az ilyen.

ObudaFan 2007.05.29. 19:44

Kérdés, hogy az ügyvéd ezt megteszi-e, mert ez számára kockázatos. Ebben az esetben ugyanis azt kellett volna tanácsolnia, hogy aterhelt előzetesen mentse ki magát.

Dr.Attika 2007.05.29. 19:22

Ha az ügyvéd nem ér rá, attól még neked el kellett volna menni. Nagy hiba volt. Persze emiatt és csak emiatt nem valószínű az újbóli előzetes.ObudaFan javaslata is jó, de szerintem hatásosabb lenne, ha az ügyvéded tenné meg ugyanezt és "kidomborítaná" hogy az ő tanácsára nem mentél el, mert nélküle úgysem lett volna lényegi kihallgatás.

ObudaFan 2007.05.29. 18:53

Létezni létezik. A lehető leggyorsabban írj szívhez szóló levelet, abban indokold, hogy miért is nem mentél el idézésre, és ígérd meg, hogy ezentúl elmész.

Vivy 2007.05.29. 16:05

Szépen kérem aki tud mihamarabb válaszoljon! A helyzet a következő! Két hónapja kint vagyok szabadlábon, lakhelyelhagyásival! Semmit nem szegtem meg két munkahelyem van, rendesen élek és viselkedem viszont ma lett volna egy kihallgatás, de mi nem tudtunk elmenni, mert az ügyvédem tárgyalt! A társam még bent van előzetesben, és nem régen felhívtam az ő ügyvédjét, hogy mi volt ma! Állítólag azt mondta a nyomozónő, hogy pénteken, mert addigra rakták át a kihallgatásom, hogy valószínű vissza akar tetetni előzetesbe! Létezik ilyen, hogy akit kiengedtek azt visszarakják, mert én nem akarok visszamenni, nekem elég volt az az öt hónap és ha valóban így van inkább véget vetek magamnak! Kérem segítsetek! Előre is köszönöm!