bkv büntetésforrás főoldal vissza

Kovács_Béla_Sándor 2007.05.28. 16:04

„késedelmi pótléknak ”

Olyan nincs a Ptk.-ban. Mert az a kötbér. A jogszerűségét illetően akár igazad is lehet. Indíts egy próbapert.De sajátos a vonatkozó norma megfogalmazása. A "kötbért kikötni csak írásban lehet" - tehát nem a kötbér vállalásáról beszél vagy a kötbérben való megegyezésről. A kikötés pedig írásban történt, hiszen az ászf írásba van foglalva.

herceg 2007.05.28. 11:43

Azért én egy kicsit fenntartásokkal kezelném azt, hogy ez kötbér lenne. A kötbér csak kikötés esetén jár, amely írásban érvényes, így szerintem az adósnak kellett volna erre írásban kötelezettséget vállalnia. Ebben az esetben legfeljebb azt tudom elképzelni, ha a BKV általános szerződési feltételei között szerepelteti a kötbér igényét, habár ezt jelen esetben az adós nem fogadte el írásban.Én inkább késedelmi pótléknak nevezném a plussz terhet.

Sasfioka 2007.05.27. 23:11

De csak, hogy tudd: Ez nem büntetőjogi, hanem polgárjogi kategória.

SF

Sasfioka 2007.05.27. 23:10

A szüleiden valóban nem hajthatják végre a követelést, de a végrehajtható követelés egy életen át "követhet". Szerintem neked sem jó pont, ha az első munkahelyeden úgy indítasz, hogy végrehajtótól megy egy levél, hogy tessék a delikvens bérének 33%-át átutalni letiltás foganatosítása miatt...Az a 15e Ft pedig ennél sokkal kevesebb volt anno. (talán tizede?) Akkor kellett volna megfizetni. Ha nem fizeted meg, akkor ez a 15e Ft könnyedén válhat a tízszeresévé is... Kamatok, eljárási ktg., ügyvéd költsége, stb...Javaslom, menj be a BKV-hoz (Akácfa utca) és egyezz meg velük, kifizeted a felét ott, ha a másik felétől eltekintenek pl... Hátha belemennek.

SF

Kovács_Béla_Sándor 2007.05.25. 17:58

Fizetni kellene. Sőt, már kellett volna.

(Egyébként nem büntetés az, hanem kötbér.)

ska007 2007.05.25. 14:40

üdv.azért íro,mert megoldást szeretnék kérni,hogy mit tehet a bkv zrt. ebben az esetben: Még áprilisban megbüntettek,mivel érvénytelen menetjeggyel utaztam,mivel egy megállót hibázott a menetjegyem,de mivel én ritkánjárok b.p.-n,ezt nem tudtam,így kaptam egy csekket,amit még ott eldobtam.Ma jött egy fizetési felszólítás,hogy miel 30 napon belül nem fizettem,így 15000Ft kell fizetnem 15 napn belül,és ha azt sem fizetem ki,akkor bírosági útra terelik a dolgokat,és a bíróság végrehajtót küld ki,hogy behajtsák köveletésüket.Az lenne a érdésem,hogy mit tudok kezdeni,most vagyok 21 éves,még szüleimmel élek,és még nem dolgozom.ha jól tudom,szüleimmel nem fizettethetik ki a büntetést?!A válaszokat,hozzászolásokat,előre is köszönöm.üdv