Vádalku meddig tart?forrás főoldal vissza

Vivy 2007.05.15. 17:16

Igazából arra számítunk, hogy kiengedik normálisan, de ez nem valószínű! Állítólag már az utolsó fázisban van ez a vádalkus dolog, mármint, hogy a tettest elkapják! Na most ezt ugye ki tudja meddig tart? Elvileg már figyelés alatt van a dolog...

Dr.Attika 2007.05.14. 22:29

Nem tudja?A védő mondta, vagy Ön így érzékeli?

Vivy 2007.05.14. 22:26

Köszönöm, de sajnos ő sem nagyon tudja mi a helyzet ilyen helyzetben:-( gondoltam hátha itt valaki "jártas" vagy hallott hasonlót!

ObudaFan 2007.05.13. 19:33

Hát a védője lehet, hogy tud többet mondani.

Vivy 2007.05.13. 13:16

köszönöm az eddigi válaszokat, igen nem ő követte el természetesen, állítólag már az utolsó fázisban van a dolog és gondoltam van ennek valami körülbelüli ideje, hogy meddig tarthat!

ObudaFan 2007.05.13. 11:06

Mármint ha nem ő követte el az emberölést, hanem arról tud valamit mondani, és ő olyan bűncselekményt követett el, ami szándékos emberölést nem foglal magába, akkor elképzelhető.

Határideje nem nagyon van a dolognak, legfeljebb annyi, hogy meghatározott személy ellen legfeljebb 2 évig tarthat egy nyomozás, utána vagy vádat kell emelni, vagy meg kell szüntetni az eljárást.

Kovács_Béla_Sándor 2007.05.13. 08:05

Ha előzetesben van, akkor a feljelentést nyilván nem utasították el, és a tárgyalásról való lemondás sem tart ennyi ideig. Vagyis az 1. sz. esetről lehet szó legfeljebb.De, mint ObudaFan szövegéből kiderül, emiatt a vádat ejteni nem lehet - úgyhogy ha már túl van az ügy a nyomozáson, akkor ebben már ne reménykedjetek.

Vivy 2007.05.12. 22:31

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Ebben az ügyben úgy van legjobb tudomásom szerint, hogy már az ügyésze is tud erről a vádalkus dologról, tehát ha minden bebizonyosodik akkor ejti ellene a vádat! Az ő bűncselekményénél egy jelentősebbről van szó, egy kettős gyilkosságról, csak a kérdésem inkább az lenne, hogy ez meddig szokott tartani amíg vége ennek a vádalkunak, vagyis hogy kiengedik! Mennyi idő lehet ennek az átfutása, nem lehet tudni?

ObudaFan 2007.05.12. 17:19

Több különböző jogintézményről van szó, nem világos, melyikre gondoltál pontosan, de tessék.

Azzal szemben, aki a bűncselekményt bűnszervezetben követte el, és a nyomozás során az ügy, illetôleg más büntetô ügy bizonyításához hozzájárulva az ügyésszel, illetôleg a nyomozó hatósággal jelentôs mértékben együttműködött, de a nyomozás megszüntetésére bármely okból nem került sor, tárgyalásról lemondásnak nyolc évi szabadságvesztésnél súlyosabban büntetendô bűncselekmény miatt is helye van.Az ügyész az ügy körülményeinek, így különösen a terhelt személyének és az elkövetett bűncselekménynek figyelembevételével a vádiratban indítványozhatja az ügy nyilvános ülésen való elbírálását, ha a terhelt

Ha az ügyész az ügy nyilvános ülésen való elbírálását nem indítványozza, a terhelt kezdeményezésérôl a bíróságot nem tájékoztathatja, az ezzel összefüggésben keletkezett iratokat nem nyújthatja be a bírósághoz. Az ügyész az ügy nyilvános ülésen való elbírálására vonatkozó indítványát nem vonhatja vissza. Ha az ügyész az ülés eredményéhez képest úgy látja, hogy a vádlott súlyosabb bűncselekményben bűnös, vagy más bűncselekményben is bűnös, indítványozza az ügy tárgyalásra utalását. A tárgyalásról lemondás esetén a szabadságvesztés mértéke

nem haladhatja meg.

Dr.Attika 2007.05.12. 14:17

Vádalku intézménye nem ismert a magar jogban. Van ehhez hasonló jogintézmény ugyan, de annak más a rendeltetése, mint az amerikai "vádalkunak".Egyébként ott sem alku igazából. Az angolszász jogrendben az esküdtek arra hivatottak, hogy a vádlott bűnössége kérdésében döntsenek. Viszont, ha a vádlott elismeri bűnösségét, akkor nincs tárgyalás, mert ezen a jogrendszer azt a vélelmet állítja fel, hogy a vádlottnál senki nem tudja jobban, hogy bűnös vagy nem. Nos az ottani ügyész szeretné "megspórolni " a tárgyalási procedúrát és ajánlatot tesz, hogy ismerje el a vádlott, hogy ebben és ebben bűnös, cserébe kedvezőbb ítéletet kap, mintha a vádszerinti bűncselekményben bűnösnek mondaná ki az esküttszék.A magyar jogrendben arra van lehetőség, hogy és amennyiben egy súlyosabb bűncselekmény felderítésében, bizonyításában közreműködik, akkor a "saját" bűncselekménye miatt a törvény erejénél fogva kedvezőbb ítéletet kap.

Vivy 2007.05.12. 12:18

Szeretnék egy olyat megtudni, ha valaki vádalkuval jön ki akkor ejtik ellene a vádat, igaz? És kb. mennyi ideig tart, mennyi idő az átfutása ezeknek a dolgoknak, hogy kiengedjék, mert van egy ismerősőm ő is vádalkuzik, de már ez a hetedik hónapja, hogy húzódik! Köszönöm a válaszokat!