roma bosszúforrás főoldal vissza

Nyugdíjasnéni 2009.07.12. 10:37

Miért kellenne elviselni egy viselkedni nem tudó, iskolázatlan,- mert ugye igénye nincs rá, de sír,hogy nem kap jó munkát, ugye ahhoz tanulni kéne-embert, aki ráadásul erővel akar érvényesülni, felveszi a segélyeket, mint a Társasházunkban is - VI.ker Király utca 82, két rokona van bejelentve dolgozni-takarítani illetve gondnoknak4-, de ez a nő végzi helyette a munkát.

INGYENÉLŐ MINDEN ROMA! A KIVÉTEL ERŐSÍTI A SZABÁLYT! MIÉRT VAN A BÖRTÖNÖKBEN TÖBBSÉGÉBEN A ROMA KISEBBSÉG?A CSÓRÓ MAGYAR MIÉRT NEM LOP, CSAL, HAZUDIK, INKÁBB KÜZD, DIÁKHITELBŐL EGYETEMET VÉGEZ ÉS EMBERLESZ?

A CIGÁNYOK NEM ISMERIKA RENDSZERESSÉG FOGALMÁT: VALAHOVA SOK ÉVIG RENDSZERESEN BEJÁRNI, RENDSZERESEN DOLGOZNI, NEM A SEMMIRE 9-10 GYEREKET SZÜLNI, AZTÁN ARRA HIVATKOZNI, HOGY GYEREKEM VAN.HA TUDTA, HOGY NEM KÉPES FELNEVELNI TISZTESSÉGES KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT AKKOR MINEK SZÜLTE MEG?

A MÁSIK, HOGY AZ EGY DOLOG, HOGY VALAKI MONDJUK 2 ÉVIG KÖZÖTTÜK DOLGOZIK, EGY MÁSIK, HOGY MONDJUK A SZOMSZÉDJA EGY KIABÁLÓS CIGÁNY CSALÁD...FOGADJUK EL A MÁSSÁGOT?

AKI EZT MONDJA MESSZI TÁVOLBÓL MONDJA, MIVEL 90%, HOGY MÉG A SZOMSZÉD UTCÁBAN SEM LAKNAK ROMÁK, FŐLEG AZ I, II, III, V, XII, KERÜLETEKBEN....

A VÁLASZ ERRE GONDOLOM, HOGY MÁS ÉRTÉKRENDJÜK VAN. CSAKHOGY HA AZT AKAROM, HOGY ELFOGADJANAK, AKKOR VISELKEDNEM KELL, NEM A TÖBBSÉGNEK KELL A KISEBBSÉGHEZ ALKALMAZKODNI...HANEM FORDÍTVA. PÉLDÁT VEHETNÉNK A ROMA KÉRDÉS KEZELÉSÉBEN AZ UGYANCSAK EU TAG SPANYOL ILLETVE OLASZORSZÁGTÓL. EZEN ORSZÁGOKBAN RÖVIDRE ZÁRTÁK A KÉRDÉST...PEDIG EU ORSZÁGOK, NEM HOLMI CIVILIZÁLATLAN BARBÁR NÉPEK...

kores 2009.07.06. 08:23

Szia!Maximálisan egyet értek Veled,de amíg a magyar emberek elé sem tudunk mintát:(emberi,családi,apai,anyai,politikusit)adni ,addig szerintem a cigányság felé ez még nehezebb.

Grád András 2009.06.28. 14:40

Wesas = Websas

Bocs!

Grád András 2009.06.28. 14:40

Kedves Kores, Wesas, stb.!

Azt hiszem, a probléma kicsit árnyaltabb az itt felvetett megközelítéseknél. És mielőtt az a vád érni, hogy prímáson kívül nem láttam romát az életben, előrebocsátom, hogy két évig voltam az Aszódi Javítóintézet jogásza és pszichológusa egy személyben, reggeltől estig (a szó szoros értelmében, mert ott is aludtam egy héten kétszer) romák között töltöttem az időmet. Nagyon más világ, nem mérhető a mi norma- és értékrendszerünkkel. És mi sem egyszerűbb, mint azt mondani, hogy ők jöttek ide, miért nem integrálódnak, ez is sokkal messzebbre vezet. Itt nem lenne idő és hely kifejteni, csak utalok arra, hogy több évszázados hagyományokat nem lehet néhány év alatt semmissé tenni (pl. a mi fogalmaink szerinti magántulajdon náluk egyszerűen nem létezik, minden mindenkié.) És hiába voltak erre elvben évszázadaik, mindig is elkülönültségben és kirekesztettségben éltek. A zsidóság is akkor integrálódott be a magyar társadalomba, amikor a 19. század derekán megszűnt a jogi és gyakorlati kirekesztettségük. (Mellesleg mintha ez a beilleszkedés valahogy mégsem okozott volna akkora osztatlan örömet sokaknál, úgyhogy ez is megérne pár szót, amikor a roma beintegrálódást hiányolják.) És persze, hogy senki sem örülne, ha egy agresszív romacsalád élne a szomszédjában, de az semmit sem old meg, ha még jobban diszkrimináljuk őket. Isten látja lelkem, nem vagyok Amerika-rajongó, de speciel e téren lehetne tőlük tanulni, mert ott a hatvanas évekig igen hasonló volt a helyzet a feketékkel, mint nálunk a romákkal. Aztán jött az integrált oktatás, a kötelező minimum-arány a felsőoktatásban stb., valamint az, hogy a legbugyutább hollywoodi filmben is van minimum egy fekete orvos, rendőr vagy bíró. Majd ha megoldjuk az oktatásukat, és lesz saját mintaadó értelmiségük, olyan alternatív mintájuk, hogy tanulással is lehet érvényesülni, nem csak erővel, lopással stb., akkor fog a probléma enyhülni. Az intenzív kirekesztés csak súlyosbítja a helyzetet. Üdv:

kores 2009.06.28. 10:40

A cigányságot pártolók között a legtöbb még életében nem találkozott értelmiségi zenész cigányokon kivül a faj többi egyedével.Azt gondolom senki nem örülne ha cigány lenne a szomszédja.Azt hogy miért ,nem szükséges megindokolnom.Ez a népcsoport megmaradt a faji törzsközösségi szinten,és mint ilyen nem valók a civilizált társadalomba.Nagyon sok ismerősöm hagyta el az országot és éli az életét szerte a világon,és megállják a helyüket,és nem az ott élők igazodnak hozzájuk,hanem nekik kellett a befogadók szokásait felvenni hogy ne legyenek "kinézve".Tehát ha a cigányság egy szemernyit is akarna integrálódni,akkor legalább a jelét kellene adniuk ezen irányú szándékuknak,de lehet hogy csak én nem látom,vagy???Erősítsetek vagy cáfoljatok meg vakságomban!!!

websas 2009.06.26. 12:18

Köszi kores!

Így csinálom meg is fogták a jóembert kicsit magasabb volt a "maligán" valamint a kötelezőt sem fizette 2007-óta. Ez értelemszerüen jelentősen növeli az ügyintézés idejét addíg én kényszerfinanszírozom a javítást.

Más: Érden saroktelken lakom necc kerítéssel, a kertben egy kutya, a járdámon két cigány nő összeverekszik egymás ruháját tépik, majd becsengetnek,hogy a kutya szaggatta szét a ruhákat fizessek 50000 ft-ot. Kisvártatva kb.20-an lesznek, hívjuk a rendőrséget, jöttek is majd beküldenek a saját telkemről a saját házamba mondván a jelenlétem idegesíti a cigányokat és nehezíti az intézkedést.

Addíg lehet pártolni a cigányokat míg kapcsolatba nem kerülsz velük.

A jobbik előretörése nem a véletlen műve.

websas

Royal 2009.06.26. 11:44

„gondolkodjatok el azon,vajh mit tennétek ha a putrisorra születtetek volna romaként ,egy olyan közösségbe ami szoros és amitől elválni nem lehet csak ha megtagadjátok apátok anyátok és minden rokonotok?”

Kedves Kéklagúna, nyomorba, mélyszegénységbe nemcsak cigányok születnek, hanem magyarok is. A pirosban kolduló csövesek még sosem akartak megkéselni kirabolni, a mélyszegénységben élő magyarokra sem jellemző a csoportos garázdálkodás, lopás, gyilkolás. Valamiért csak a cigányokra jellemző ez az agresszív deviáns magatartás. És ez szerintem nem függ össze az anyagi helyzettel, mivel a terepjárós mercis fuxos "roma" akinek milliók lapulnak a zsebében éppen ugyanigy viselkedik...

Royal 2009.06.26. 11:44

„gondolkodjatok el azon,vajh mit tennétek ha a putrisorra születtetek volna romaként ,egy olyan közösségbe ami szoros és amitől elválni nem lehet csak ha megtagadjátok apátok anyátok és minden rokonotok?”

Kedves Kéklagúna, nyomorba, mélyszegénységbe nemcsak cigányok születnek, hanem magyarok is. A pirosban kolduló csövesek még sosem akartak megkéselni kirabolni, a mélyszegénységben élő magyarokra sem jellemző a csoportos garázdálkodás, lopás, gyilkolás. Valamiért csak a cigányokra jellemző ez az agresszív deviáns magatartás. És ez szerintem nem függ össze az anyagi helyzettel, mivel a terepjárós mercis fuxos "roma" akinek milliók lapulnak a zsebében éppen ugyanigy viselkedik...

Grád András 2009.06.26. 09:32

Kedves Egyjogász!

Bocs, de már csak a formállogika szabályai szerint: Ha jól értem, az autóját összetörte egy roma, majd odébbállt. Az édesanyjáét ugyanilyen módon egy nem roma. Akkor most ebből milyen módon következik, hogy a romákat kellene "nemszeretnie"? :-)

kores 2009.06.26. 08:54

Ilyen esetben ha feljegyzed a rendszámot ,akkor a MABISZ kifizeti a károdat,főleg ha tanúid is vannak.

Egyjogász 2009.06.22. 18:28

"Nemrégen az autómat összetörte egy cigány kiszállt megnézte, visszaült, majd elhúzott.230000 ft. károm van.Miért is kellene szeretnem őket???"

Anyám ugyanígy járt, azzal a különbséggel, hogy a károkozó egy jól szituált kinézetű, kiskosztümös, hófehér bőrű "úriasszony" volt.

kores 2009.06.22. 16:53

Én azt mondom hogy a bűnt legyen az elkövetője cigány nem cigány ,fekete vagy fehér üldözni és büntetni kell.A társadalomnak a bűnelkövetőkkel szemben van egy egészséges óhaja:a büntetés!!Akkor, amikor egy népcsoport a faji megkülönböztetést(a cigányságot egyébként is ha éri egyáltalán diszkrimináció akkor csakis pozitívan)szajkózza bármilyen esetben ,mikor bűnt követ el,az nem egyszerűen felháborító hanem vérlázító!!!A másik ha a cigány kultúra lételeme a lopás -rablás-ölés ,akkor a többségi társadalomnak nemcsak joga de kötelessége is fellépni az ilyen,a társadalom szociális alappilléreit romboló magatartás forma ellen.Tehát a cigány vagy felveszi a ritmust ,vagy tovább áll!Szépen is néznénk ki ha nekünk magyaroknak kellene a cigánysághoz formálódnunk.Az pedig hogy ez a népcsoport egyetlen civilizált nációban sem tudott integrálódni ,egyértelműen bizonyítja ,hogy nem velünk van a baj.Akkora mennyiségű támogatást ,mint ebben az országban ,egyik államban sem kapnak.Ha jól tudom több ,mint húsz különböző jogcímen kapják a segílyt!!A legnagyobb baj az ,hogy felnőtt már olyan cigány nemzedék ,aki soha nem dolgozott és ezt látta a szüleitől is.mitől is várnánk,hogy másként gondolkodjék,mikor kis gyermek kora óta csak azt látta hogy jön a postás és hozza a pénzt és nem kell dolgozni!!!!!!Ha pedig teledobáltuk a nyerőgépet és nincs már mit enni akkor ellopjuk a szomszéd értékét,és úgy sem lesz semmi bajunk belőle???Vérlázító hogy a kisöreget aki áramot vezetett a belső (tehát volt előtte egy rendes kerítés is)kerítésbe ,egyáltalán meghúrcolták ez ügyben.De az is vérlázító hogy a szolgálatos rendőrt meghurcolják amikor többszöri elszólítás ellenére meg nem álló körözött (cigány de jelen esetben mindegy)bűnöző után lő!!Máshol ilyen esetben dicséretet szokás adni a jó munkáért.Nálunk a Gergényi Úr(úr?????) kapott csak dicséretet Demszky Úr(úr???)tól hogy kilövetett és eltöretett néhány (jó néhány ) szemet-kart.

websas 2009.06.22. 11:58

Kedves _Wasp_ !

NÁLAD A PONT !!

websas

_Wasp_ 2009.06.22. 11:41

kettővel ezelőtti hozzászólóval teljesen egyetértek:nagyon más lenne a cigányság társadalmi megítélése, ha ők kivetnék magukból (és nem védenék) azokat az elemeket, akik a bűnelkövetést az élet természetes részének tartják.

Természetes, hogy ez a cigányságon belüli réteg ellenérzéseket szül a társadalomban. Ha a bűnözői magatartás jogszerű prevencióját "faji üldöztetésnek" titulálják a cigányság szóvivői, azzal érthetően ellenérzést keltenek a többi magyar emberben, hiszen egybemossák a bűnözőket a cigányokkal.

Ha netán olvassa ezt a fórumot valamely roma csoport szóvivője, akkor ajánlom figyelmébe, hogy a kevésbé sarkos, és objektívebb álláspont ugyan nem annyira látványos, mint az emberjogi jelmondatokkal való tartalmatlan szónokolás, de a cigányság (és az ország) ügyét jobban előre vinné.

Függetlenül attól, hogy a szóvivő "ballibsi" vagy "jobbkomcsi", netán "középnáci". (hogy ne csak a cigányágra jusson már bélyeg).

websas 2009.06.22. 10:07

Az a gond, hogy a cigányok csak a jogaikat tudják de a kötelességeiket nem. Volt párszáz évük, hogy beilleszkedjenek.Nemzetközi példák: Róma,Írország Kanada, Csehek, Szlovákok szabadulni akarnak tőlük azért ennek valami okának lennie kell.

Nemrégen az autómat összetörte egy cigány kiszállt megnézte, visszaült, majd elhúzott.230000 ft. károm van.Miért is kellene szeretnem őket???

websas

kores 2009.06.22. 09:01

Kicsit leült ez a fórum,én már el is felejtettem.A minap a mélboxomba kaptam e kedves hozzámszólást:

Kedes ismeretlen fiatal no.Az irasodat figyelmesen elolvastam es minennel egyetertek veled,nemszabad egy embernek rettegesben elni!En magam egy felcigany vagyok es a gyerekkori tapasztalatom ugyan olyanok mind a tied.En is alandoan rettegtem kimenni a hazbol mert a nemcigany gyerekek aholcsak tudtak,ok nelkul belem kotottek es a vege majdcsaknem mindig azvolt hogy buntelenul vereseket kaptam toluk.En ezthodom magammal az eletemben es ne is csodald azt ha arra tanitom a gyerekeimet hogy nehagyjak magukat oknelkul bantalmazni es ussenek vissza meg kemenyebben mind amilyen uteseket ok maguk kapnak.Ennek persze igy sohasem szakad vege es az ilyen hozzalas csak megnagyobb repedest okoz a ket nep kozott.Kedves fiatal no,kerlek szerinted mivolna itt a helyes megoldas hogy egyikunkneksem keljen felelemben elnie?

Gondolom az illető azt gondolta ,helyesen ,hogy itt az oldalon már nem járok,és biztosan célba akarja juttatni a mondandóját.A VÁLASZOM:nagyon sok magyart vernek és ölnek meg cigányok!!!!!ok és mindenféle előzmény nélkül,ezek tények,megcáfolhatatlan adatok!!!!!!!Ha lenne fordított eset akkor a ballibsi média reggeltől estig szajkózná!!!!!!!!!!!!!!!!!!A fehér szülők mégsem tanítják arra a gyermekeiket, hogy ha megütik őket akkor még keményebben üssenek vissza,mint ahogyan írod.(ebből is látszik a két kultúra közti különbség))Nagyanyáim is nagy szegénységben nőttek fel a háború után ,mégsem mentek át a szomszédba lopni!!!!!!!!!!!!!!!!Nem bújtak a megélhetési bűnözés kifejezése mögé!!!!!!!!!!!!!Tisztességben becsületben éltek a száraz kenyéren!!Azt, ha téged megvertek anno ,mert cigány vagy,azt köszönd a fajtársaidnak.Akik meggyűlöltették a cigányságot a magyarokkal.A két náció pár száz még, tán pár évtizeddel ezelőtt is megélt egymás mellett békében,és nem mi rontottunk a helyzeten,remélem ezt belátod.Ha miattatok romlott meg a viszony akkor úgy gondolom nektek kell változni is jó irányban, hogy ne ítéltessetek egy kalap alatt.Ha már van cigány értelmiség,(akik nagy részben elhatárolódnak a fajtársaiktól,mert nekik is sok ami történik)akkor pont ennek a rétegnek kellene fellépni a cigány közösségben az egyre durvábban elharapódzó erőszak és lesüllyedés végett.A cigányságnak kellene kivetnie magából a bűnözőit hogy ne általában beszéljünk a cigányokról.És tudod ha láthatóvá válna valami ilyen tendencia ,akkor tán másként állnának a cigányokhoz az emberek,addig csak egy kalap alatt lesztek.És ehhez Te is hozzájárulhatnál, hogy nem így neveled a gyerekedet,ahogyan írtad.

kores 2007.09.28. 16:43

Sziasztok!Ez a "gyakrabban járőrözzenek" kicsit vicces ismerve a rend derék őreinek helyzetét.Tudom ,hogy mi volt az átkosban volt még benne részem.A falvban ahonnan elszármaztam akkor anno rend volt ha valaki nagyon emberkedett jól elverték a zsandárok.Ma csúnyán sem szólhatnak a cigányokhoz,mert egyból diszkriminációért kajabálnak.Nem élnek a jogaikkal hanem visszaélnek.

monalisa1 2007.09.23. 20:01

kores,az "átkosban" majd' mindenkinek volt lakása, munkahelye, tisztes megélhetése. A személyi igazolványban volt egy rovat a munkahely megjelölésére., ha valakit igazoltatott a rendőr és nem volt rendben "a" papírja, vitte is be üzletszerű kéjelgés és közveszélyes munkakerülés miatt. Aztán magyarázza ki magát ha tudja...

Ma dolgozni nem muszáj, de élni meg kell - hát ott vagyunk ahol...

A fentieket nem politikai célzattal írtam le, nem, de már én is féltem fényes nappal az utcán suttyó kölykök csoportjától - és történetesen nem cigányok voltak.

Szindy,a rendőrségen tegyél bejelentést és kérjed hogy azon a környéken gyakrabban járőrőzzenek.

Szindy 2007.09.23. 15:36

Sziaszok!

Nekem elegem van már a cigányokból! A héten tegnap volt a harmadik eset amikor megtámadtak! Hogy miért? Mert ahhoz volt kedvük! Az eset: nyugodtan sétáltam hazafelé a barátnőmtől 21 ó körül amikor hatan (mellesleg kiskorúak) mindenfélét elkezdtek rám kiabálni és elindultak utánam, hogy engem megtépnek és szétvernek.... Szerencsémre pont jött velem szemben egy férfi akitől visszariadtak...Volt olyan is h rendesen menekülnöm kellett! Másokkal is előfordult már itt ilyen. Ez minden napos. Lassan nem lehetlessz fényes nappal se kimenni az utcára. Az estét azt hiszem nem kell részleteznem...Nekik mindent lehet! Azt csinálnak amit akarnak! Senki nem mer semmit se szólni vagy tenni ami érthető hiszen fél mindenki. De nálam ez volt az utolsó csepp a pohárban! Addig fogok menni amíg nem történik valami.... Nem fogok félelemben és rettegésben élni miattuk, mert nincs jobb dolguk, csak másokat kiszúrni és rettegésben tartani...

Egy fiatal nő

kores 2007.09.02. 13:42

Szia!Csak idézni tudom Keát::

Azt hiszem, nem az a baj, hogy a cigányság megtartotta saját, eredeti kultúráját. A baj ott van, hogy ha a "kultúra" lényetes eleme a lopás-rablás-gyilkolás, akkor az vagy nem kultúra, vagy pedig ezt a részét el kell belőle távolítani. Merthogy a többségi társadalomtól nem várható el, hogy elviselje (sőt: támogass) saját alapértékeinek megsemmisítését.

De mondhatom úgy is: mivel a társadalom egészére nézve káros, ha egyes tagjai lopnak-rabolnak-gyilkolnak egyéni haszonszerés céljából, ezét a társadalomnak ez ellen nemcsak joga, de kötelessége védekezni. És az érintettek (akár cigány, akár zsidó, akár kommunista, akár eszkimó, akár néger stb.) "vagy megszokik vagy megszökik".

Ennél jobban Én sem tudnám megfogalmazni.

kék laguna 2007.09.02. 10:39

Visszaolvastam ezt a topikot.Nem védek senkit DE,gondolkodjatok el azon,vajh mit tennétek ha a putrisorra születtetek volna romaként ,egy olyan közösségbe ami szoros és amitől elválni nem lehet csak ha megtagadjátok apátok anyátok és minden rokonotok?Mit tennétek ha nem kapnátok semmilyen munkát mert romák vagytok és nem járattak benneteket iskolába?Vajon melyikőtök tudna becsületes állampolgár lenni ilyen esetben?

kék laguna 2007.09.02. 10:31

Biztos azért,mert rájöhettek arra a szomorú tényre,hogy manapság Mo-n a jog csak a nagy halakat védi, a kisembereket pedig nem.

kores 2007.08.29. 09:17

Igen ,igen...és még lehetne ragozni nagyon sok formában az ilyen és hasonló eseteket.A romák nem élnek a jogaikkal hanem visszaélnek.

balek_a_legnagyobb 2007.08.18. 23:20

kores, jahh egyetertek, ez kb olyan, mint amikor ott a nagy vajoghaz, omlik az egesz, az utvaron rohadnak az 1 hetes kajamaradekok, a haz oldalabol bazi nagy parabola antenna meredezik az eg fele, es bent a kis szobaban bombol a plazmateve. Az indoklas meg mindig az, hogy nyertek, es akkor meg 1 milla korul volt egy ilyen. Ha nyertek volna, eladtak volna 1misiert, 50k-ert vettek volna TV-t, aztan a maradek 950-bol talan tellett volna a gyereknek cipore.

kores 2007.08.18. 17:35

Szia.Én is tudom,de igy van a felvételen.Ha jól tudom: Hálló Keravill??a címe.Üdv.


balek_a_legnagyobb 2007.08.17. 14:32

off: triptronic: auto valto fajta trinitron: TV kepcso tipus.bocsi, csak annyira zavart :)

kores 2007.08.17. 13:58

Dzsilav???!!!!Hahó!!!!!!Érdekelne a véleményed az alant írtakkal kapcsolatban??

kores 2007.05.22. 12:11

Azért a bűnözést és a megélhetési bűnözést is pontosítani kellene a romákkal kapcsolatban:Idős mama a hó vége felé elfogyott nyugdíj miatt a postás megérkezéséig két kiflit és fél liter tejet lop a közértből(megtőrtént-megtőrténő eset)Romák '10-100-1000000'ft-os jármüveikkel betörni járnak,mint megélhetési bűnözés???Amikor a megélhetési bűnözés eredményét tripptronikos? TV re költi a médijá márktbán....Azért van különbség???

balek_a_legnagyobb 2007.05.22. 10:47

manhattan: egyrol maradtal le, nem csak nekik, hanem mindenkinek a tuleles a tet, es ha ok beletaposnak a tortamba, a tuleles erdekeben kenytelen vagyok enis lepni, hisz akkor mar az en tulelesem forog kockan.

manhattan 2007.05.21. 22:12

No én nem védeni akarok senkit,félre értés ne essék ,de valamit azért meg kell érteni.A túlélés a tét.Ha ez nem megy máshogy,akkor sajna keresztülhágják a törvényeket és az ügyvédeknek van munkájuk legalább.)

Főlökött 2007.05.21. 17:28

Tisztelettel

Vivy - az igazság mindig fájdalmas, akiről szól. Manapság a tálaláson változtatnak a médiában. Megdöbbentő az oldal, elhiszem. Mielőtt nem néztem meg, feléről nem tudtam, mi történt az Országunkban.

Véleményem szerint álláspontjuk, a legjobb védekezés, a támadás és a rasszizmus, fajgyűlölet emlegetése. Ezen állítások közelről és távolról sem állják meg a helyüket, de számukra jól hangzik, szerepelhetnek a médiában. Szóval ezen kellene elgondolkodni egyeseknek.

A helyzet rossz és még rosszabb lesz folyamatosan, az életszinvonal csökkenésével. Munkanélküliség nő, iskolai végzettségük alacsony, így munkalehetőség kizárt. Jön a jól hangzó, megélhetési bűnözés, rablások, gyilkosságok, stb., hogy a hozzátartozók valamit enni-inni-jól ellenni tudjanak.

Tényleg ehhez már nincs mit fűzni.

kores 2007.05.19. 10:18

Szép jó napot Mindenkinek!Szerintem kea4-nél tömörebben eddig senkinek nem sikerült összefoglalni a bajság okát.

kea4 2007.05.15. 22:09

Kedves Anna (meg persze többiek)!

Lám, nemcsak tisztelet van, de kivétel is. :)

Azt hiszem, nem az a baj, hogy a cigányság megtartotta saját, eredeti kultúráját. A baj ott van, hogy ha a "kultúra" lényetes eleme a lopás-rablás-gyilkolás, akkor az vagy nem kultúra, vagy pedig ezt a részét el kell belőle távolítani. Merthogy a többségi társadalomtól nem várható el, hogy elviselje (sőt: támogass) saját alapértékeinek megsemmisítését.

De mondhatom úgy is: mivel a társadalom egészére nézve káros, ha egyes tagjai lopnak-rabolnak-gyilkolnak egyéni haszonszerés céljából, ezét a társadalomnak ez ellen nemcsak joga, de kötelessége védekezni. És az érintettek (akár cigány, akár zsidó, akár kommunista, akár eszkimó, akár néger stb.) "vagy megszokik vagy megszökik".

Normális társadalomban valahogy így működne. Igaz, normális társadalomban nem ismerik az olyan nyelvi leleményeket, hogy "pozitív diszkrimináció".

Üdvrivalgással:KEA.

Vivy 2007.05.15. 20:37

Főlökött megnéztem az oldalt! Hát teljesen ledöbbentő...

c.t. 2007.05.15. 18:59

Én a szociális segítő szakma oldaláról közelítem meg a dolgokat. A kliensi körömben sok olyan roma család van akik már az óvodába is járatják a gyemekeiket. 60-70% elvégzi az általános iskolát.

A jobbik megoldási javaslatai pedig banálisak , szakmaiatlanok (szvsz)

Főlökött 2007.05.15. 17:28

Tisztelettel

Nem vagyok semmi féle ellenes.

Javaslom megnézni a : http://ciganybunozes.com/

Nincs több hozzáfűznivalóm. Mindenki saját dolga leszűrni a tanulságokat. Nem véletlenül akarták bezáratni ezt az oldalt, mert igen elgondolkodtató témákat vet fel.Aki szórakozni akar, az nézze meg a letöltés, ami a műsorból kimaradt rész. Nekem nagy tetszett.

kores 2007.05.15. 16:24

Anna!Egy dolgot le kell szögeznem ,azt hiszem alant már írtam is.A felsorolt történetek nem Rólad ,a hozzád hasonló romákról szólnak.Én sem és valszínüleg a többi hozzászoló sem Veled nem szimpatizál,hanem a történetek szereplőivel,vagy tán Te is lopni jársz??és többed magaddal féltholtra vered a népligetben szórakozó 'fehér 'családot??vagy bántalmazod a gyereked tanítóját???Ugye nem,és ha nem akkor miért tudsz alkalmazkodni a normákhoz??és a többi roma miért nem??...és megint csak oda lyukadok ki hogy azért ,mert nem is akarnak.

kores 2007.05.15. 16:16

Sziasztok.Csak egyetérteni tudok barbarával.

barbra 2007.05.15. 15:23

Sziasztok!Én helyi ök.-nál dolgozom (szociális, gyámügy, közoktatás) és azt látom, hogy alapvető problémák vannak a hozzáállással. Mint azt pár hete egy roma anyuka ordítva és minősíthetetlen hangnemben kifejtette az irodámban, azért nem adja a gyerekét óvodába, mert ha megszereti az óvónőt, le...ja majd a családját. Sajnos, úgy kell összefogdosni őket, hogyha a gyerekeket felülvizsgálatra kell vinni, és már nem tudjuk, mivel fenyegetőzzünk(kk. veszélyeztetése sajnos nem megalapozott). Így ugyanis képtelenek vagyunk befolyást gyakorolni rájuk, ha keményebben szólunk, akkor meg megfenyegetnek. Engem nem érdekel, mit csinál a szülő, de a gyerekeket mindig sajnálom. Így tényleg nincs esélyük a kitörésre... Találkoztam már kivételekkel is, persze, de ez(nálunk) nem jellemző. Együttműködésről legtöbb esetben szó sem eshet. A magyarokra általában elég rápirítani, de a romák sajnos fel sem veszik. Így nagyon nehéz, pedig a gyerekek többsége kezdetben szeretne tanulni, de 2.-3. osztályos korára teljesen elromlik, fegyelmezhetetlen, teljesen tudatában van, hogy övé a világ, hiszen bármely esetben elég rasszizmusra hivatkozni....

dzsilav 2007.05.15. 00:19

Kedves Kores!

Nem vagyok szociológus és romológus sem. Csak egy cigány.Így valószínű, hogy maradéktalanul nem tudom kielégíteni a kiváncsiságodat.Mégis megpróbálom a józan észt használni, még ha nem is azt a fajtát,amit lentebb említesz.

Úgy gondolom, hogy a cigányság dél-ázsiai eredete kiindulópont lehet arra vonatkozóan, hogy szokásaink,hagyományaink,sajátosságaink erősen különbözőek az európai népekétől.A különbözőség elszigeteltté tette az etnikumot. A szokásokat, hagyományokat megtartották, sőt az elszigeteltség ezeket csak erősíthette véleményem szerint.

Más nemzetek számára kiismerhetetlen, megismerhetetlen volt. Úgy vélem, hogy sok idő sem lehetett erre,hisz alapvetően egy vándorló életet élő népcsoportról van szó. Nagyon eltérő kultúrával megspékelve. Ebből kifolyólag igazi, mély beilleszkedést nem lehetett várni a cigányságtól.

Mária Terézia idéjén erőszakos letelepítéssel próbálkoztak Magyarországon.Letelepedtünk, itt vagyunk. Sajnálom, ha zavarok valakit.:) Ez így alakult.Idő kell ahhoz, hogy el tudjuk egymást fogadni. És ugyanazok sosem leszünk.

Igaz, hogy a te meglátásod szerint a társadalomba nem tudunk beilleszkedni, azért a rendszerhez mindig tudtunk igazodni, hisz máskülönben nem maradt volna fenn a népcsoport. Gondolj bele! Ország nélkül,összetartó állami kényszer nélkül megtartattunk.Más nemzetek mindezek birtokában a kihalás szélén állnak. És mi lett volna a magyarság sorsa,ha Géza annak idején nem méri fel olyan okos politikus módjára,hogy le kell telepedni? A magyarok hogy tudtak volna beilleszkedni? Fennmaradt volna a magyarság?

Minden a körülmények függvénye.

Üdvözlettel: Anna

kores 2007.05.14. 12:38

Dzsilav!

„"Hogy milyen okok miatt nincs egyetlen olyan (európai) ország sem, ahol az elmúlt évszázadok során a cigány kisebbség sikeresen beilleszkedett volna, megérne egy komolyabb tanulmányt”"

Kiváncsi lennék én is egy ilyen tanulmányra.De ha sehol nem tudtak beilleszkedni akkor véleményem szerint nem a rendszerekkel van a baj hanem a cigánysággal.

c.t. 2007.05.14. 11:29

http://www.dailymail.co.uk/…ws/news.html?…

http://www.dailymail.co.uk/…ws/news.html?…

A szociális kohézió a társadalmon belüli bizalom nélkül nem jöhet létre...persze "kettőn áll a vásár" ( társadalmi azonosságtudat )

Tanulmányokból Dunát lehet rekeszteni. A szociális szakma és a gondolkodó , intelligens emberek tudják , ismerik a problémákat.A megoldást már kevésbé : (

Felvethető pl. , hogy miért alakult ki ez a visszautasító , ellenséges attitüd a hajléktalanokkal szemben. Az ő estükben az anómiás jelenségek érthetőek , a kittörés szinte lehetetlen.

kea4 2007.05.14. 00:22

Legfrissebb:http://www.nyugat.hu/…/cikksql.cgi?…

Szóval minden általánosítás nyilván sántít(hat) egyes esetekben, de éppen azért lehet általánosítani, mert többnyire azt tapasztaljuk, hogy... Pl. hogy ha a hallgató ZH alkalmából a bal keze ujjait szorosan összezárva tartja, akkor valószínűleg puskát rejt, de persze lehet kivétel is.

Hogy milyen okok miatt nincs egyetlen olyan (európai) ország sem, ahol az elmúlt évszázadok során a cigány kisebbség sikeresen beilleszkedett volna, megérne egy komolyabb tanulmányt - a politikailag korrekt sallangoktól mentesen.

Ugyan nem vagyok népességstatisztikus, de ha a fenti kérdésre nem találunk igen hamar érdemi választ, és abból fakadó megoldási lehetőséget, még az sem kizárt, hogy "polgár"háború lesz.

Addig pedig marad az elővigyázat és az óvatosság. Ha az utcán bármilyen dumával odajön hozzám "roma származásúnak látszó" embertársam, hát bizonyos, hogy nem fogok szóbaállni, hanem usgyi!

Ugyanúgy, mint ahogy egy integető rendőrnek látszó személynek sem állok meg a kocsival, ha nincsenek legalább ketten, és nincs mellettük egy teljesen élethű rendőrkocsi is (vagy más valószínűsítő körülmény).

Ettől függetlenül viszont már üzleteltem cigány vállalkozóval, és a megbeszélt időben leszállította a bontott (békebeli) téglát. És nem azért nem fizettem előre, mert rasszista lennék, hanem mert egy ez elemi óvatossági alapkövetelmény.

Üdvrivalgással:KEA.

Üdvrivalgással:KEA.

kores 2007.05.13. 13:07

Én ennyire nem sarkosítanám ki a dolgot C.T.!!!!Nem azért nem dolgozik mert cigány???Mert akkor mi magyarázza a dolgozó cigányt????Nem azért követ el b.cs.-t,mert cigány hiszen akkor a fehér miért??A közel 900000 magyar roma populáció jónehány tagja tud dolgozni ,integrálódni,s a többi??Õk folyamatosan rossz helyen vannak és rossz időben hogy nem áll módjukban mindezeket véghezvinni??Erre mondom ,hogy az akarat sokat számit az élet bármely területén (még a paraszti logika is "a nem akarásnak nyögés a vége")sokszor még többet a hozzáértésnél.1993 tól volt alkalmam németórszágban dolgozni több évig,ungarische cigojne volt a titulusunk,de három év múltán ez megváltozott.Szerinted miért???Azért mert okot adtam,hogy másként ítéljenek meg.

c.t. 2007.05.07. 16:21

Hát igen csatlakoznék Csabához.A "mismásolás és mellébeszélés" szerintem inkább az amikor leegyszerüsítve azt mondjuk, azért követel el bűncselekményt és azért nem dolgozik mert "cigány".Erre analóg az amikor azt mondjuk , hogy bármely hajléktalan elmehetne dolgozni és csak saját hibából juthatott oda ahol tart.

Ajánlanám elolvasásra esetleg a szoc.munka és szociálpolitikai esettanulmányokat.Én hitelesebb és tudományosabb forrásnak tartom mint a jobbik által üzemeltetett weboldalt.

dr Zákányi Csaba 2007.05.07. 15:47

Szerintem meg nem, kedves kores. Mindig attól tartok, hogy - miközben persze én is ezen a földön élek - mi még "keveset voltunk romák Magyarországon."

kores 2007.05.06. 18:19

Azon hogy a társadalom nagyrésze a cigányságot ,mint életmodi kategoriának tartja számon nem lehet csodálkozni hiszen igy találkozunk (tisztelet a kivétlnek)velük.Ajánlom Én is a cigánybünözés.hu-t,érdekes esetek vannak.Magyarországon nagy hagyománya van a mellébeszélésnek a mismásolásnak egy biztos a változáshoz a T. roma társadlomnak is másként kellene hozzáálni a dolgokhoz!!!Csak egy példa :édesanyámék vidéken laknak a helyi Önkorm. felkinált munkát a helyi "kissebbségnek" akik már az unalomig ismert "de minket senki nem alkalmaz felkiáltással ostromolják segélyekért az ÖNK-ot.63000 ft havi illetményért lehetett volna menni és motoros fükaszával sarloval és szemeteszsákokkal tisztitani a helyi utcákat.A romák közül senki nem jelent meg!!!!!!!!!!! viszont a dolgozni akaro munkanélküli "fehér" igen.Ugyhogy nekem egyik roma se höbörögjön,aki akar az tud dolgozni.

dr Zákányi Csaba 2007.05.04. 17:12

A szóhasználat ügyéhez hadd tegyek hozzá valamit!Az is nagy baj ui. hogy - a szóhasználatban legalábbis - nincs cigány értelmiségi. Hanem akkor már csak cigány SZÁRMAZÁSÚ egyből. Azt mutatja ez, hogy a cigány-ságot nem egyszerűen etnikai kategóriának tekintjük, hanem életmódi, kulturális, értékrendi, stb. kategóriának. Bizonyára nem egyszerű cigány értelmiséginek lenni Mo-on, és biztos, hogy kicsi a számuk. De sztem. sokkal jobban kéne látszaniuk, és cigányként megmutatkozniuk.Én egyébként egyetértek veled.

dzsilav 2007.05.04. 11:51

Nagyon rossz a szóhasználat.Mi az, hogy lenézni a saját cigányságát egy rétegnek.Hogy lehet annak tiszteletet adni, aki bárkit is lenéz? Nekem ez nem összeegyeztethető a morállal.Persze mindenki más és másképp gondolkodik.Nem lehet leegyszerűsíteni azt sem, hogy vannak akik akarnak dolgozni és vannak akik nem.Ezeregy körülmény adódik még ezen kívűl,ami más helyzetet idéz elő.Nemcsak a cigányság körében, hanem a többségi társadalom egyéb rétegeiben is.

kores 2007.05.02. 09:36

Mindenki előtt nyitva az út, aki integrálódni akar....Sok ismerősünk van Kanadában USA_ban,szerte nyugat Europában és mindenki tud boldogúlni beilleszkedni integrálódni asszimilálódni kinek hogy tetszik,egy a lényeg bárhol is akarjak élni ott alkalmazkodnom kell az adott normákhoz és nem forditva.Azt gondolom ez a kis párbeszéd nem azokról a romákról szól akik tudnak és AKARNAK is dolgozni.

balek_a_legnagyobb 2007.05.02. 01:54

aliza: Te lenni nagyvaros, nezz szet jobban, hanyszor volt, hogy a falvakban kulon osztalyt tartottak fenn a kisebbsegnek, vagy a tanarok egybol a csokkent kepesseguek koze soroltak be a roma szarmazasuakat. Termeszetesen ott van a masik oldal is, ahol a roma szulok nem eroltetik meg magukat meg annyira se, hogy a gyereket legalabb ugy neveljek, hogy fogadjon szot egy tanarnak(bar sokan szidjak, a "regi" nadpalcas rendszer ezt megoldotta, minden gyereket megfegyelmeztek szarmazastol fuggetlenul). Szinte kezelhetetlenek a gyerekek, es az ilyen gyereknek eleg nehez megtanitani barmit is. Itt is vannak kivetelek, de mig a gyereket iskola utan/helyett koldulni kuldi a szulo, addig ne varjuk, hogy majd a gyerek egyetemen tolti a 20-as eveit.

aliza 2007.05.01. 18:30

Próbálunk meghúzódn ia háttérben és nem szólni ha szólnak,ugyanis eza fránya lakás csak nem kelt el:-((Azt hogy az iskolában megkülönböztetik őket,nem hiszem hogy igaz.Inkább azt mondanám,hogy tesznek arról hogy felűnőek legyenek.Egyébiránt szerencséra vannak,akikre ez mind nem igaz!!Minden tiszteletem annak a rétegnek aki már a saját cigányságát is lenézi.Mert roma és roma közt is van különbség.

dzsilav 2007.05.01. 12:57

Szívesen leírnám a gondolataimat, de sajnos nagyon bő lére kellene eresztenem.A probléma nem olyan egyszerű és kézenfekvő, mint ahogy ti látjátok.Amíg a cigány etnikumhoz tartozó kisiskolásokat megkülönböztetik, a továbbtanulásra nincs sok esély, a munka vállalás lehetősége bezárul a felnőttek előtt a bőr szín miatt, addig ne reménykedjen senki abban, hogy a bűnözés visszaszorul, az ellentét alábbhagy.Asszimilálódni semmiképp nem akar a cigányság. Integrálódni szeretnénk...

kores 2007.04.30. 20:47

"a szabályok alkalmatlanságát hivatott alátámasztani, melyen változtatni kellene, de sűrgősen"

Nem alkalmatlanok a szabályok csak alkalmazni kellene oket a 'tisztelt' romákra is.Addig amig csak a jogaikat emlegetik és a kötelességeikröl nem esik szo addig nem lesz változás,hulyék is lennének változtatni ezen a hozzáálláson.igy jo nekik segélyek, adományok ,ha kikötik a villanyukat akkor önkényesen visszakötik és megfenyegetik a a munkáját végzö ELMÜ-st és ez bármilyen szolgáltatóra igaz.nem akarnak és nem is tudnak asszimilálodni!!!!Az állam polgárának nem csak jogai vannak hanem kötelességei is.Látott már valaki romát a postán sorba állni csekkel a kezében????

Főlökött 2007.04.30. 08:48

Tisztelettel

Véleményem szerint érthető mindkét oldal, valahol.

aliza- vélelmezem arra gondoltunk, hogy az elköltözéssél-eladással a helyzet megoldódik, mivel a familia nem a lakáshoz-lakásban lakókhoz, hanem személyhez köti ellensége tárgyát, a probléma-kára okozóját.

Sajnos ezt a mentalitást éljük és társadalmilag elfogadott, melyet a kultúrájukra fognak. Javaslom a ciganybunozes.com - ra való látogatást. Sokan szídják, de tanulságos látogatásom volt. pl. letöltés - ami a műsorból kimaradt. ( ez nagyon tetszett )

Szóval engem is megtisztelt egy ilyen család a szomszédban, akik a kutyájukat megkötve veri, égő cigarettát nyomnak el, a kutya szájában és akkorát rúgnak bele, hogy vagy 1-2m repül. Ha az ember szól nekik, a válasz "mit ugat bele a dolgunkba", "Bunkó, K.....anyukám" stb.Odáig nem jutnak el, hogy cselekményüket a Btk. büntetni rendeli, de egy akár semmmi sem adható büntetéssel, Bírói gyakorlat szerint. Illetékes jegyző is felléphetne.Mind szép, hogy eljárnak ellenük, de utána mi lesz ? Jó szomszédi iszony, folyamatos ellenségeskedéssel, egymásnak betartással. Szóval mindezt végiggondolva, igen, vagy nem........

Voltam egy ügyfelem helyszínén, ahol a szentem odament a család lakhelye elé és kihívta az illetékes urat, egy lightos löncsre, beszéljék meg a nézeteltérést. Hát elmondása szerint 4 vasvilla volt a torkánál, melyből egy, a személygépkocsija ajtajába fúródott. Megbeszélték......

Nem akartam hosszúlére ereszteni a hozzászólást, de ezen nézetletérések, melyet még sorolhatnák napestig, a szabályok alkalmatlanságát hivatott alátámasztani, melyen változtatni kellene, de sűrgősen. Lásd : Olaszliszka, de az általam említett portálon, több eset is felmerül és nem megkülönböztetés célzatával.

aliza 2007.04.25. 20:33

nem is a segítő szándékot cáfoltam meg.de gondolom nem fog a vevő hátrányt szenvedni miattam.hát igen a rendőrség is azt mondja amíg vér nem folyik nincs gond.vagy talán meg kellene várnunk kedves hozzáértő kollegák.

the big cat 2007.04.25. 20:29

Talán arra akartak itt tanult kolelgáim rámutatni, hogyha téged nem érdekel mi lesz a vevővel, miért várod el, hogy i9smeretleneket érdekeljen mi lesz (vagy lett volna) veled. És nem hinném, hoyg emiatt a kérdésfeltevés miatt neked lenne számonkérnivalód rajtuk, akik már sokszorosan bebizonyították itt, hogy ismeretleneknek ellenszolgáltatás nélkül hajlandók segíteni.

Nem arról van szó, ogy mit tehetnél a vevőért, hanem arról az attiűdről, amit az "az már nem az én gondom" hozzászólásod fejezett ki.

aliza 2007.04.25. 20:27

kíváncsian várom miféle problémát kellene jelezni,vagyis mi köze ehhez a vevőnek?nem tudtam hogy engem vett meg és a problémámat lakással együtt.

aliza 2007.04.25. 20:21

milyen problémát kellene jelezni?annál többet nem lehet,hogy elmondom van 1 roma család itt.a többi rá tartozik?nah...ha így kötnék az adásvételi szerződéseket,magánélettel együtt akkor régen rossz lenne.

Dr.Attika 2007.04.25. 19:52

Nem az számít provokációnak. Provokációnak az számít, hogy egy ilyen kérdés felvetés csak előre mutató lehet. Az előre mutatás pedig az új vevőre is vonatkozik. Valószínűsítem, hogy az adásvételi szerződésben nem jelezték a "problémát".

aliza 2007.04.25. 19:38

Dr Attka nagyon megdöbbentő hogy így állsz a témához!!ha ártatlanul agyonütnek valakit sz provokávió szted..hurrá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aliza 2007.04.25. 19:34

nem provokáció!!mert amikor még írtam nem tudtam hogy elköltözünk...az igazat írtam,már az is annak számít?szomorú

Dr.Attika 2007.04.24. 22:58

Ha így van , akkor a kezdő kérdés miért lenne a mi gondunk?Pjotr , bootmaker , Egyjogász ! beugrottatok a provokációnak.

aliza 2007.04.24. 14:44

az már nem az én gondom.:-)

Egyjogász 2007.04.24. 14:44

És a vevők??? Velük mi lesz??? :)

aliza 2007.04.24. 14:20

szerencsére időközben elkelt a lakásunk így nem sokáig kell velük egy levegőt szívni!!

bootmaker 2007.04.24. 13:52

ÜdvMond el névtelenül :)

B

Pjotr 2007.04.24. 13:35

Ha elmondanám, már azért is lecsuknának.De semmit nem tehetsz, amíg ők nem tesznek valamit, sajnos...

aliza 2007.04.23. 13:11

Szép napot!

egy társasházban lakunk,ahol van egy roma család.1 hete valaki a kocsijukra /BMW ÉS MERCI/ráöntött valamit,és ezért kár érte őket.Mivel pár éve a férjemmel volt valami szóbeli afférjuk,rögtön elkezdték őt gyanúsítani és azóa is fűt-fát kiabálnak rá.A feljelentést megtették ismeretlen tettes ellen.

Mi is voltunk a rendőrségen hogy fenyegetőznek meg a páromat elhordják mindennek.NEKÜNK is az lenne a legjobb,ha a rendőrség kiderízené ki votl az és végre békén hagynának minket.

Attól félünk hogy ez annyira barbár népség,hogy nem tágítanak a hülyeségük ellen és a férjem pedig annyira ideges hogy még kárt tesz valamelyikben.

Mit lehet ilyenkor tenni??????