rablás vagy lopás?forrás főoldal vissza

Kovács_Béla_Sándor 2008.01.17. 18:20

Waze - bocsánat: Zewa - alig egy éve volt. Máskor is ilyen aptudét vagy?

Zewa 2008.01.17. 18:08

"A menekülés vagy az eltulajdonítani kívánt dolog megtartása érdekében igénybe vett erőszak nem teszi rablássá a lopást. Viszont épp ezért a testi sértés halmazatban állhat vele." KBS

Bizony-bizony főnyomózónak igaza van. A dolog megtartása érdekében alkalmazott erőszak a lopást rablássá minősíti, méghozzá értéktől föggetlenül.....

Koncentráció kedves KBS!! legalább arra, amit írtál....

maradok tisztelettel: zewa

Btk. 321. § (2) Rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz.

Főlökött 2008.01.07. 16:59

Tisztelettel

A nyomozás iratainak megismerése Be. 193. § (1) A nyomozás elvégzése után az ügyész vagy - ha az ügyész másképp nem rendelkezik - a nyomozó hatóság a gyanúsítottnak és a védőnek az erre kijelölt helyiségben átadja a nyomozás összefűzött iratait. Lehetővé kell tenni, hogy a gyanúsított és a védő az esetleges vádemelés alapjául szolgáló összes iratot - kivéve a zártan kezelt iratokat - megismerhesse.493(2) Az iratok megtekintésének határnapjáról a gyanúsítottat és a védőt értesíteni kell, a fogva levő gyanúsítottat a határnapra - kérésére - elő kell állítani. A gyanúsított és a védő a nyomozás kiegészítését indítványozhatja, egyéb indítványokat és észrevételeket tehet, az iratokról másolatot kérhet. A gyanúsítottat erre a jogára figyelmeztetni kell.494(3) A gyanúsított, illetőleg a védő indítványáról az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság határoz. Ha az indítvány alapján nyomozási cselekmény teljesítése válik szükségessé, és az a 176. § (2) bekezdésének második mondatában megállapított határidőn belül nem végezhető el, az ügyész előterjesztésére a legfőbb ügyész a nyomozási cselekmény elvégzése érdekében a nyomozás határidejét legfeljebb kilencven nappal meghosszabbíthatja. Az elvégzett nyomozási cselekmény folytán keletkezett iratok megtekintését a meghosszabbított nyomozás határidejének utolsó napjáig - az (1) bekezdésben írt feltételekkel - a gyanúsított és a védő számára lehetővé kell tenni.497(4) A gyanúsított és a védő az iratok megtekintésének határnapját követően is jogosult arra, hogy megismerje az (1) bekezdés szerinti, valamint a (3) bekezdés alapján elrendelt nyomozási cselekmény elvégzése folytán keletkezett iratokat.(5) Ha a nyomozás iratainak az (1), illetőleg a (3) bekezdés szerinti ismertetését a nyomozó hatóság végezte, az iratokat az ismertetés megtörténte után tizenöt napon belül megküldi az ügyésznek.(6) A nyomozás iratainak az (1), illetőleg a (3) bekezdés szerinti ismertetését követően a sértettet értesíteni kell arról, hogy a nyomozás iratait megtekintheti, és gyakorolhatja az őt a nyomozás során megillető más jogokat.

Az adott információ igen kevés, a véleménnyilvánításhoz. Vélelmezem orvosi látlelet - vélemény készült, a keletkezett sérülésről ( ha történt erőszak ), valamilyen szemtanú, vagy tárgyi bizonyítékot felkutatott a hatóság, mely alátámasztja arablás tényállását.A fenti idézett, az iratokba történő betekintésre vonatkozik.

Big Mike 2008.01.07. 14:54

Annyival kiegészíteném még az előzőeket, hogy a két gyanúsított többszörösen büntetett előéletű roma származású férfi. Nem szeretnék rasszistának tűnni, csak gondolom ez beleszámíthat abba, hogy mennyire akarják támadni a vallomásom, az ő valomásaik alapján.

Köszönöm mégegyszer!

Big Mike 2008.01.07. 14:33

Jó napot!

Némi szakmai segítségre lenne szükségem. Nem szeretnék senkit megsérteni, de lelkes amatőrök kérem hanyagolják a válaszadást, mert feltétlenül olyan választ szeretnék kapni, amely megállja a helyét a gyakorlatban is. Köszönöm!

Tehát...

Kiraboltak, feljelentést tettem, elkapták a gyanúsítottakat, volt szembesítés. Mikor legutóbb a rendőrségen jártam sem pártatlan külső személy vallomása sem semmilyen más bizonyíték nem volt a két gyanúsított vallomásán és az enyémen kívül. Szegényes jogi ismereteim szerint van lehetőségem - mint sértett - a nyomozati anyagba való betekintéshez (vallomások, szakértői vélemények, videofelvételek, stb.). Erről hivatalos értesítést nem kaptam. Kellett volna kapnom, vagy ezt nekem külön kell kérni? Pontosan kihez vagy melyik hivatalhoz kell fordulnom? Kíváncsi lennék, hogy azon a ponton ameddig még én is tisztában voltam az ügy minden részletével kapcsolatban, megállt-e a nyomozás vagy van vmi újszerű is amiről én esetleg nem tudok? Kaptam már idézést a Markó utcába... Érdekelne továbbá (ez talán méginkább mint az előzőek), hogy milyen egyéb kötelezettségeket ró rám az ügy? Ugyanis őszintén szólva már bánom, hogy belefogtam ebbe az egészbe. 3 teljes napom elment a rendőrségre járkálással, és ugye van most még ez az idézés is. A pénzemből jó eséllyel egy fillért sem látok viszont (gondolom még aznap este el is itták az egészet a mocskok). A rendőrségen azt mondták (meglepő empátiát mutatva), hogy még egyszer kell bemennem a bíróságra ha szerencsém van. Ami ugye azt jelenti, hogy jó esély van arra, hogy oda is többször kell majd mennem. Kérdezném tehát továbbá, hogy milyen esély van arra, hogy a védők - egyéb lehetőség híján - megpróbálják a szavahihetőségemet kikezdeni? Van rá reális esély, hogy hazugságvizsgálatnak, drogtesztnek, pszichológiai vizsgálatnak és egyéb finomságoknak kell még alávetnem magam? Ezekkel megint csak újabb időt elpazarolva és újabb gondokat a nyakamba véve? Gondolom innen már visszalépni nem lehet, ezért legalább szeretném tudni minnél pontosabban, hogy mire számíthatok!

A válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor 2007.03.05. 19:19

Egyáltalán nem "vettük egyértelműnek", hogy rablás lenne.

ksstomi 2007.03.05. 09:50

hozzászólás törölve

guba 2007.03.05. 08:35

Szerintem is kevésnek tűnik ez még a rablás tényállásának megvalósításához. Ahhoz, hogy az erőszak alkalmazását meg lehessen állapítani, a kifejtett fizikai ráhatásnak alkalmasnak kellene lenni a sértett ellenállásának leküzdésére. Ebben az esetben még az sem világos, hogy a sértett fejtett-e ki ellenállást, azonkívül nem tűnik bizonyítottnak, hogy az elkövető szándéka a fogassal mint eszközzel erőszak kifejtésére irányult volna.

ksstomi 2007.03.04. 20:39

hozzászólás törölve

Kovács_Béla_Sándor 2007.03.02. 12:02

Illetve nem csak. Bocsánat. :)

Kovács_Béla_Sándor 2007.03.02. 11:59

Kedves Főnyomozó! Én a menekülés érdekében kifejtett erőszakról beszéltem. Koncentráció...

főnyomozó 2007.03.01. 12:02

Az elkövető szándékától függ, hogy ez rablás-e vagy sem. Amennyiben a menekülés érdekében döntötte a lakóra a fogast, azért, hogy az ne tudja megakadályozni a menekülést, akkor rablásként értékelhető ez a cselekmény. Ha csak a menekülés közben a lendülettől dőlt el a fogas, akkor nem rablás, de az esetlegesen szerzett sérüléstől függően halmazatban testi sértés megállapítható...

De a bíró szabadon értékeli a bizonyítékokat, úgyhogy ez is lehet, meg az is, attól függ, hogy milyen kedve lesz neki...

Kovács Béla Sándornak pedig azt üzenem, hogy a megtartás érdekében alkalmazott erőszak rablássá minősíti a lopást. A Btk. 321. (2) bekezdés ezt teljesen egyértelművé teszi.

ksstomi 2007.02.27. 14:45

hozzászólás törölve

andrea88 2007.02.27. 14:25

ha visszaminősítik és betöréses lopás lessz belőle(800000ft értékre)az eltulajdonított érték előkerült.menyi lehet a büntetés?ugy hogy visszaeső?Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor 2007.02.27. 14:18

A bíróság akként kezeli, amiként a vádiratban minősítették. Az nem jelenti azt, hogy a végén elmarasztalni is rablásban fogják.

andrea88 2007.02.27. 14:15

hát ebből rablást csinálltak!mert a fogas állítolag a sértett jobb vállára dőlt,ezt mondta elsőnek.utánna pedig azt hogy mind két keze szorosan maga mellet volt és a fogas megszúrta a ball tenyerét.a szembesítés soránn elmondta hogy a gyanustott nem tanusított vele szembe erőszakot csak menekülni akart!mégis rablásként kezeli a bíróság,létezik ilyen?

Kovács_Béla_Sándor 2007.02.27. 14:02

A menekülés vagy az eltulajdonítani kívánt dolog megtartása érdekében igénybe vett erőszak nem teszi rablássá a lopást. Viszont épp ezért a testi sértés halmazatban állhat vele.

andrea88 2007.02.27. 13:36

ha valaki bemegy eggy lakásba(betör)és a tulaj rajta kapja,a gyanusított megijed és maga elé vesz eggy fogast a sértett távol tartása érdekébenn de nem üt vagy szúr vele, hanem amikor elrugaszkodik hogy elfusson és a fogas eldől az már rablás???