tartásdíj elmulasztásaforrás főoldal vissza

Csabi700517 2011.03.01. 10:56

Tisztelt Fórumozók!

Egy kérdésem lenne, amiben segítségüket szeretném kérni.

Tartásdíj nem fizetése esetén kinek kell a feljelentést megtennie a rendőrségen.

Az „apuka” az elmúlt hónapok során mindig késve fizette a gyerektartást majd amint januárban a gyerek 18 éve lett, már nem fizet semmit.

Az anyának vagy az időközben nagykorúvá vált gyereknek?

A gyerek még 2 évig iskolába fog járni.

Köszönöm

Üdvözlettel: Csaba

ObudaFan 2011.01.19. 22:53

Talán egy új feljelentés segít.

cossmo@citromail.hu 2011.01.19. 21:39

Szeretnék abba segítséget kérni,hogy már tavaly január óta nem kaptam gyerektartást.Voltam már nem egyszer rendőrségen tettem feljelentést onnan mentünk a Bíróságra nem egyszer.Decemberben voltunk utoljára Bíróságon ott azt az ítéletet hozták,hogy felfüggesztést kapott és pártfogót.De sajnos én azóta sem kapok semmit,sem az állam nem előlegezi meg.Valaki ha tud segítsen,hogy kapjunk gyerektartást.

Főlökött 2010.11.26. 15:33

Tisztelettel :

Egyetértésem előadójának pedig gratula, most olvastam a sikerről ( LÜ 399/C szoba ) :)

Főlökött 2010.11.26. 09:40

Tisztelettel :

Teljesen egyetértek. Nem véletlen, hogy a nyomozó hatóság azt vizsgálja, hogy az elkövető regisztrált munkanélküli-e, együttműködik-e a Munkaügyi Központtal.Mind, mind önhiba kizáró, s így Be 190. § (1) a., pontja alapján, büntető eljárást megszüntető ok.

Kovács_Béla_Sándor 2010.11.25. 19:46

Az ügyészség nem téved. A tartás elmulasztása csak akkor bűncselekmény, ha önhibából történik.Egy dolog a magánjogi igény, és egy másik a büntetőjog.

íng 2010.11.25. 18:09

Tisztelt Szakértők!

Apuka 4 éve alig, illetve fél éve már egyáltalán nem fizeti a tartásdíjat. Jelenlegi tartozása már 7számjegyű. Menet közben a gyerek nagykorú lett, másodéves. Rendőrségi feljelentés több, mint egy éve húzódik, amit az ügyészség most utasított el, mert mivel apuka munkanélküli, így abból le nem vonható semmi. Igaz, be sem jelentette oda a tartási kötelezettségét regisztráláskor. A hosszú bírósági szakasz alatt lett munkanélküli, vált el az akkori feleségétől, adta el az autóját, és vagyonmegosztás gyanánt az anyjának a lakása átkerült az asszony nevére - vietnami - (ahova apuka be van jelentve állandóra, de nem ott lakik, az anyja viszont de), valamint állítólag egy másik vietnami nőtől született egy gyereke. Szóval, ami paklit ki lehet játszani egy tartásdíj per alatt (3 és fél évig tartott!), az mind meglett.Végrehajtói szakban van az ügy. Mivel az ügyészség megírta, hogy a járadékaiból nem lehetne levonni a tartásdíjat, a papírt odaadtam a végrehajtónak, aki azonnal kiadta a letiltó határozatot.Ami különösen bosszant, hogy az ügyészség egy dolgot felejt el: nincs olyan jogszabályi lehetőség, amely a tartásdíj-fizetési kötelezettség alól bárkinek felmentést adna, akit arra köteleznek. Ha az ügyészség ezt mégis így látja, akkor talán fizesse meg az ügyészség a tartásdíjat a részemre. És nem engem lepattintani, pimasz dumával. A kötelezettnek azt kell bizonyítania, hogy fizetett, az eljáró hatóságnak pedig, hogy ez megtörtént-e. Amennyiben ezt nem tudja bizonyítani, úgy azt a személyt bíróság elé kell állítani!Esetleg rosszul gondolom? Mi a teendőm a továbbiakban?

KriszDea 2010.11.22. 13:25

Sziasztok!

Ügyvédtől, ügyésztől szeretnék elsősorban segítséget, hogy hogyan folytatódhat az ügyem, de minden hozzászólás érdekel.Én is végigjártam, illetve épp folyamatban van a kálváriám. Az állam megelőlegezett 120 ezer Ft tartásdíjat, és plusz 480 ezer Ft hátralékos tartásdíjat halmozott fel a volt férjem, ezt végrehajtásra vittem. Van egy ezer éves kocsija, a kutyának nem kellett, abból nem folyt be semmi sem. Ingatlan és egyéb vagyon persze semmi a nevén.Vádemelést az ügyészség egy évre elhalasztotta. Akkor összekapta magát, és bejelentett állása lett, de éppen hogy minimálbért keres, abból levonják a 20-20 ezret/gyerek, és a hátralékosból törleszt még 1-2 ezret. Most letelt az egy év, mennem kell tanúskodni, itt arról lesz szó, hogy mennyit tudott a tartozásból kifizetni? Amit elmondhatok, hogy az aktuális gyerektartás kb. megvan minden hóban, a hátralékos 480 ezerből letörlesztett kemény 8500 ft-ot, az állam által megelőlegezettből semmit nem fizetett vissza.Mi várható az ügyben? Ismerem a jogszabályt, de vajon tényleg börtönbe kerül? És akkor az aktuális gyerektartás is ugrott? Vagy megállapítanak neki egy fizetési határidőt? Esetleg ejtik az egész ügyet, amit 2 évig nyúztam, hogy végre ki tudjak kényszeríteni valamit? Vagy újabb egy év haladék? Ha felfüggesztett büntetést kap is bukta, mert olyan munkahelye van, ahová erkölcsi biz.kell.Segítsetek...mi lesz most?

melindaanyu 2010.11.19. 14:36

Annyira gonosz nem vagyok, hogy az APEH-nél felnyomjam :-) ezt megtette más és először engem gyanúsított meg, amin én teljesen felháborodtam. Aztán belátta, hogy nekem és persze a gyerekeknek nem lehet érdekünk, hisz végül is részben tőle függünk anyagilag.A cége, amely "tönkrement", tulajdonképpen egy alibi-cég volt, csak az ide-oda számlázás miatt kellett...Céges autó már nincs meg, szerintem az apeh rátette a kezét, most a nagypapa céges autójával jár és persze, hogy dízel:-) hisz a munkagépek is gázolajjal járnak, így el lehet számolni:-)Most ebbe nem mennék bele, de bolondmelós jól látja a dolgot....sajnos.Csak azt én azt nem értem, hogy nem képes felfogni, hogy ezzel a "munkanélküli vagyok és ne tudok fizetni" dumával a gyerekeivel szúr ki, hisz a gyerektartást a részükre fizetni, és nem az anyuka költi el magára.

bolondmelós 2010.11.18. 22:43

Obudafan már lelőtte a poént, csatold a cégkivonatot,hogy ő ügyvezető, és társ is mégse vesz fel papíron pénzt. Ez nem lesz nagyon életszerű meg hihető, meg még a 30 millás kéró, az ami tetszik.Gondolom céges terepjáró, és építkezési kontóra tankolt üzemanyag egészíti ki a képet.Le kéne fotózni, amikor éppen kiszáll egy ilyenből.

Ha nagyon szemét volt feleség lennél Apeh vagyonosodási vizsgálatot kérnél, amin ő megbukna.

Én alapból kérném - férfi vagyok- de ez a tönkrement cég(inkább csődbe vitte...) duma nem hat meg-a tartásdíj felemelését, mert ennyiből nehéz gyereket nevelni, meg különben van elképzelésem hogy nem éhezik.

Ami még szemet szúrt, hogy cégben tag, ügyvezető és munkanélküli segély együtt????? ha tényleg elmegy igényelni, akkor szerintem elmeszelhetik érte,még ha egy Ft-ot se vesz fel csupán a nyiltakozat miatt.

melindaanyu 2010.11.18. 22:28

Köszönöm a választ.

ObudaFan 2010.11.18. 18:34

Anyuka végrehajtást kérhet és feljelentést tehet. A bíróság mérlegeli a kötelezett életszínvonalát is, ha a jogosult sikeresen bizonyít.

melindaanyu 2010.11.17. 23:06

Kedves Fórumozók!Az egyezség alapján az építési vállalkozó apuka mindkét gyermeke után köteles 30-30.000 Ft tartásdíjat fizetni, + a kisebbik gyermek után 3 havi hátralékát (90e Ft) 9 hónap alatt 10e Ft-ként törleszti. Így 9 hónapig 70e, majd utána 60 E Ft-ot kellene fizetnie. Anyuka jelenleg GYED-en van.Fizetési határidő minden hónap 20. napja.Apuka az első két hónapban (jún-júl)időben fizetett, majd a következő 2 hónapban kb. 20-25 napot "csúszott".Az októberi tartásdíjat máig nem sikerült átutalnia:-( majd most hétfőn bejelentette, hogy tönkrement a cége, és kénytelen lesz munkanélküli segélyért folyamodnia....és így tartásdíjat sem tud fizetni.Közben a másik építőipari cégében továbbra is tevékenykedik, igaz, papíron nem alkalmazott és osztalékot sem vesz fel, de társtulajdonos és ügyvezető is, de eddig sem a bejelentett minimálbéréből élt és tartotta el korábban a családját, amikor még együtt éltek.Anyuka a szüleinél lakik a gyerekekkel, kvázi ők tartják el, miközben apuka a 30 millás lakásban éldegél, ami a nevén vanAnyuka mit tehet? végrehajtást kérhet? ha apuka a bíróságtól a munkanélküliségére hivatkozva kéri a tartásdíj csökkentését, a bíróság jóváhagyhatja, vagy azért mérlegel mást is?

ObudaFan 2010.08.12. 12:47

Végrehajtást tudsz indítani.

Merien 2010.08.12. 12:18

Tisztelt fórum!röviden ami történt velem: 2009 októberében elváltam van egy 8 éves kislányom és az ítélet szerint a gyermektartási díjat visszamenőleg is megadta a bíróság, így az összeg havi 30 ezer + 20 ezer törlesztés ha a következő hó 10.-éig nem tud fizetni akkor az elmaradt díj 1 összegben követelhető, persze hogy nem fizetett a volt férjem , arra hivatkozva, hogy Ő fizet, mégpedig a arra a személyi számlámra amire kölcsönt vettünk fel kb 5 évvel ezelőtt és aminek az ingatlan fedezete az örökölt része, azt havi kb 55 ezer forintot amit rendszeres fizet én nem tudom felvenni és a gyerekemre költeni mert a bank természetesen nem engedi a hitel miatt. Persze erre hivatkozik és oda is írja a banki befizetési papírra hogy tartásdíj. Így Ő szerintem egy összeget fizet és kétfelé és lám milyen jol is jár az öröksége is megmarad és a tartásdíjat is letudta!!!!! Mit tudok ilyenkor tenni ?? Várom a válaszukat!!

KöszönömMarianna

nandy 2010.03.24. 18:36

?

nandy 2010.03.22. 19:08

layer:„Az új polgári törvényköny szerint már majd 5 évre visszamnenőleg is lehet.”

Ez azt jelentené, hogy most csak 6 hónapra visszamenőleg lehet végrehajtást kérni, de a változás hatálybalépését követően (május 1. ?) már akár egész tavalyi évre is?

ObudaFan 2010.03.22. 18:40

Akkor az ügyészségnek.

rencsy26 2010.03.22. 18:35

köszönöm szépen csak ezzel az a baj hogy nem adtak ki informáciot,kapcsolatot sem vették fel velem.tehát azt sem tudni ki a pártfogo.és elviekben a pártfogot azért rendelték ki melé hogy legyen ki elöre segitse a befizetéseket és meglegyenek.na de most ez nem történt meg.

ObudaFan 2010.03.22. 18:31

A pártfogónak bejelentheted, hogy nem fizetett semmit, bár enélkül is mennie kellene tovább az ügynek.

rencsy26 2010.03.22. 11:48

szép napot.segitséget szeretnék kérni.olyan gondom van hogy az apuka már több mint 2 éve nem fizet tartásdijat.természetesen rendörségi feljelentésen is tul vagyok.a székesfehérvári városi ügyészség 2009.március.3. határozata szerint 1 évre elhalasztoták a vádemelést.na most ez az egy év letelt.az apuka mellé pártfogot is kirendeltek.és azt szeretném megtudni nekem kell e lépéseket tennem az ügy elöre haladása érdekében,ha kell mik lenének azok.elöre is köszönöm

laeyer 2010.01.14. 14:15

Természetesen van rá lehetőség. Azonban ez önköltséges dologok. Többször voltak ilyen ügyeim, visszamenőleg 6 hónapra lehet megkapni a tartásdíjat, tehát ezért fél évenként fel lehet jelenteni a mulasztó felet. Az új polgári törvényköny szerint már majd 5 évre visszamnenőleg is lehet. De ez Önöket még nem érinti. A jogi képviselő segíteni tud abban, hogy mi lehet fontos az ügyben a nyomozás szempontjából.Amennyiben gondolja mail-ben küldje el konkrétabb kérdéseit, lehet nem is fontos a jogi képviselő, vagy már rá tud készülni.

laeyer 2010.01.14. 14:15

Természetesen van rá lehetőség. Azonban ez önköltséges dologok. Többször voltak ilyen ügyeim, visszamenőleg 6 hónapra lehet megkapni a tartásdíjat, tehát ezért fél évenként fel lehet jelenteni a mulasztó felet. Az új polgári törvényköny szerint már majd 5 évre visszamnenőleg is lehet. De ez Önöket még nem érinti. A jogi képviselő segíteni tud abban, hogy mi lehet fontos az ügyben a nyomozás szempontjából.Amennyiben gondolja mail-ben küldje el konkrétabb kérdéseit, lehet nem is fontos a jogi képviselő, vagy már rá tud készülni.

soma66 2010.01.14. 12:30

Kedves Fórumozók!Kérem, ha valaki tud segíteni, írjon.Ismerősöm elvált a férjétől, de az nem fizette rendesen a megítélt (gyermek-)tartásdíjat.Most lesz hamarosan a tárgyalás, s bár tudja, hogy a vádhatóság képviseli az ügyét, mégsem szeretne egyedül menni a tárgyalásra. Állítólag van olyan, hogy a sértett jogi képviseletére pl. ügyvédet igénybe lehet venni. Ebben az esetben erre van neki lehetősége?

blade 2007.02.20. 20:24

Kedves Helga ha a gyerek már 14 éves és nincs apa-gyerek kontatktus ugyértem nem megy vagy jönhozzá nem érdeklödik az egyik a másik iránt stb...(ök ketten meg tudnák beszélni az anyagiakat) Akkor ez már rég eldöntött ügy. :) Én azt gondoltam a gyerek csak pár éves. Ha apuka eddig nem fizetett eztán sem fog, ez mostmár biztos! Kiböjtöli azt a pár évet még ameddig kötelezetsége lenne. Ahogy irtad kb 15-20 ezer forintról lenne szó havonta. Nem hiszem hogy többet ki lehetne sajtolni belöle hivatalosan. Visszamenöleg meg csak 6 hónapot lehet követelni ugy tudom. Ennél joval többe kerül az ügyvéd szerintem honapokon, éveken át :) Az idegbajoskodásról nem is beszélve!Mérlegelni kellene...Tény hogy szar a jogrendszer! Ez ellen nem lehet tenni.Én megmondom öszintén hagynám az egészet. Nem érné meg a kinlódás pereskedés idegeskedés napi szinten. Az ügyvéd meg tiszta pénz kidobás. Legalább az is a zsebemben maradna mert az a biztos. Ha az apja eddig nem foglalkozott vele, az ilyen apa nem apa! Az életünkböl kizárnám ennyi. Ha 2004-óta kibirtam tarásdij nélkül akkor még az a pár évet kibirom még ameddig nem dolgozik a gyerek. Én igy gondolkoznék. De ez én vagyok :-)

Most azért hozzáteszem ha minden anyuka igy gondolkozna mondjuk ahogy levezettem, akkor minden apuka jól járna! :-) Anyuka meg napi betevövel kinlódva nevelné a gyereket. Tehát abszolult nem jó megoldás. Én ugy gondolom nekem többet érne a saját és a gyerekem nyugalma . De lehet azért látom igy ezt mert az én szüleim váláskor 8 évet pereskedtek folyamatosan a ingatlanokon, ingóságokon meg rajtam. Úgyhogy én a gyerekemet nem tenném ki egy hasonlónak semmiféle képpen!


helga07 2007.02.19. 00:15

Sasfióka

A korábbi hozzászólásomban pont azt írtam le, hogy ez nem kromoszómagarnitúrához kötött probléma. Vannak ilyenek is, olyanok is. Apák is anyák is!

Itt azt hiszem alapvetően szemléletbeli probléma van. A gyermektartásdíat nem a gondozó szülő kapja, hanem a gyerek !

Tudod, hogy tudtam volna legegyszerűbben lezárni az én 4. éve tartó undorító ügyemet?Ha 15 hónappal "édesapa" elköltözése után - ekkor jutott eszébe először, hogy kéri a gyereket - azt mondtam volna vigye! Fülét, farkát behúzva menekült volna!

Csak mivel nem csecsemőről volt szó, hanem akkor éppen egy 14 éves kamaszfiúról, aki ezt kapta az apjától a születésnapjára, nem vetettem be a trükköt, mert a gyerek nem játékszer, és nagyon jól emlékezett még arra, amikor "édesapa" hónapokig feléje se nézett. Éppen az akkor aktuális barátnőjének az aktuális két fiúgyerekével kísérletezett.

Sasfioka 2007.02.18. 23:49

Csak sajnos a való életben vannak tisztességes apukák és anyukák, és vannak tisztességtelen apukák akik nem fizetnek tartásdíjat, és vannak tisztességtelen anyukák, akik sz.rnak a gyerekükre.Mert ha apuka fizet hatvanezer forint gyerektartást, amit mindig is megfizetett, akkor anyuka szalad a bíróságra, hogy tiltsák le, mert az a "módja", ezzel CSAKAZÉRTIS kicseszve apukával.Mert az apuka által megfizetett gyerektartásból vesz magának ékszert, a gyerekei ruháit, napi szükséges eszközeit (fogkefe, fogkrém, stb.), tankönyveit pedig megveteti apukával (a tartásdíjon felül), mondván nincs rá pénz.Persze szép ideál lenne, ha az apuka által adott tartásdíj mellé ANYUKA is lerakná a maga kis hatvanezer forintját, akkor talán már meglenne a szükséges anyagi keret. De ha anyuka ebből akar még élni, akkor a gyerekek rosszul járnak.Szóval nem kell minden anyát az egekbe magasztalni és minden apát lehúzni, MERT HAZUGSÁG!

SF

helga07 2007.02.18. 18:29

Még annyit: persze lehet eleve hátrányos helyzetű gyerekeket is nevelni! De az pl. jó lesz majd hosszútávon a társadalmomnak, ha már a gyerek érdekét nem vesszük figyelembe, mert inkább anyu pénztárcájára fókuszálunk ?

Így is egy beteg nemzedék nő fel csupa patch-work családdal ! Talán mindenkinek annyi gyereket kellene nemzeni, amennyit felelősséggel el tud tartani !

helga07 2007.02.18. 18:21

Bocsi Dr. Attika, de ez egy oltári baromság !

Szerintem már százezrével vannak olyan gyermeküket egyedül nevelő szülők - nem csak anyák ! -aki max. 20.000,-Ft-ot kapnak egy gyermek után.

Számold már ki ! Kiváncsi lennék rá, hogyan futja ebből színvonalas gondozás, egészséges étkezés, rezsi, ruha, különóra, sport, zsebpénz, stb. után, szerinted még anyucinak is bármire. Azután még az ő ráfordított munkaóráit se feledd, amikor nem ér rá éppen a karrierjét építeni, mert beteg a gyerek.Szerinted ez túl van fizetve?!

Egyébként a világ boldogabbik felén, táblázat van, nem vita, hogy x éves gyereknek EURO-ban mennyi a minimális szükséglete, és nem sokat szórakoznak, nincs százalékodsi, hanem egyszerűen csak levonják a minimálbér szintjéig !

Remélem nem mész családjogásznak !

Dr.Attika 2007.02.17. 13:01

Azt se felejtsük el, hogy az esetek többségében a nejek a megkapott tartásdíjat saját költségeik fedezésére is fordítják.

helga07 2007.02.17. 12:54

Blade, kedves Tőled, hogy segíteni szeretnél, de ha valaki nem fizet évekig, már előtte volt beszélgetés, utána a jogi megoldáson kívül már más nem igen létezik. Hacsak az nem, hogy a gyermeket egyedül nevelő szülő elfárad, feladja, és a másik röhög a markába.Általában ez szokott történni. A magyar jogrenszer is, a rettentő nagy hatékonyságával ezt támogatja.Persze ez is egy jó megoldás, a másik félnek.Egyébként senki sem a nejének fizet, hanem a gyerekének! Aki a nejének fizet, azt úgy hívják, hogy asszonytartás!

blade 2007.02.17. 11:06

Na kedves Helga ezt kéne megbeszélni az apukával! :-) Többféle megoldás létezik erre a problémára. Véleményem szerint a jogi ut a legrosszabb megoldás. Rengeteg idöt, pénzt, és idegeket emészt fel. Ráadásul nem is biztos hogy eléred a célt vele mivel hónapokba setleg évekbe telhet.

helga07 2007.02.16. 16:52

Blade,

"édesapa" 2004. januárja óta egy fillérrel sem járul hozzá még közvetlenül sem a gyerek iskoláztatásához, ruházkodásához, stb.

Ennyit a gyűlöletről és a megkopasztásról.

blade 2007.02.15. 11:56

Nekem ne kivánj, én egy hasonló körülmények közt felnött gyerek voltam. Nem kell bemutatni ezt a helyzetet!!! Nem értettem félre semmit! Abszolút NEM nemi dolgokra gondoltam hanem pszichológiai rafinériára! Kicsit okosabbnak kéne lenni...Én csak próbáltam megvilágitani hogy nem az igazad kell hajtani és követelni ami "Jár" mert nem mész vele semmire!Minden szavadból érzhetö a féltékenység a bosszú. Ezeket felejtsd el. Ha "hidegre" teszed, elástad magad a gyereknél!Mellesleg nekem is van családom. Ha oda kerülne a sor,bár nem valószinű hozzáteszem. Lehet én sem fizetnék a volt nejemnek egy kanyit se. Na de a gyerekemnek mindent megadnék. Ezen értem a havi dolgait is iskoláztatást, ruhát stb...egy havi összeg erejéig és ebböl a nejem egy forintot nem kapna a kezébe. Máris le van róva a tartásdij. Szerintem ez korrekt. Én sem hagynám hogy a volt nejem bosszúból megkopasszon havi szinten, hivatalosan meg a tartásdijat követelje.

helga07 2007.02.14. 21:15

Blade,

én is erősnek tartom, hogy valakit ezért leültessenek, ennél már csak az az erősebb, amit leírtál és ami valóban elharapódzott. Fekete munka, minimálbér, más nevén bankszámla, stb.

Talán ezért kellene már végre valakit, egyszer legalább leültetni!

És az az apuka, aki nem kap tartásdíjat, az kinek nyaljon be?

Valamit nagyon félreértettél! Ez nem nemi probléma, hanem erkölcsi kötelesség, még akkor is ha ezt a jog csak annyiban támogatja, amennyiben az előző hozzászólásomban leírtam !

Csak azt kívánom Neked soha ne kelljen a gyermekedet, gyermekeidet egyedül, a nap 24 órájában, minden erkölcsi és anyagi segítség nélkül gondoznod évekig, és tudd közben úgy szeretni, hogy ne sérüljön!

helga07 2007.02.14. 21:02

Tisztelt Főlökött !

Bizonyítható, hogy nem tett meg mindent. Többmilliós végkielégítésben részesült, elrakhatott volna belőle egy keveset a gyerekének mielőtt úgy kb. 15 nap múlva elment az adófizetők pénzén munkanálküli járadékra.Majd ott sem jelentette be, hogy tartásdíj fizetési kötelezettsége van.Mellette pedig ingatlanbérbeadásból származó jövedelme is volt, ettől pedig ma Magyarországon vígan kaphat bárki munkanélküli járadékot.Ezt én sem hittem el, pedig így van !Vádemelésig eljutott az ügy, csak "édesapa" nem vette át a vádiratot időben, így a tárgyalás elmaradt!Most "édesapa" közalkalmazott, vezető beosztásban vidéken. Egy bíróságnak sem sikerült még kiderítenie, nem is akaraták, mert nem érdekli őket, hogy valójában hol is a tartózkodási helye és hová kellene neki az idézést postázni.

Ennyi a kis nagyar horror!

ObudaFan 2007.02.14. 20:41

Btk. 196. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban elôírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el, és két évig terjedô szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendô.(2)(3) A büntetés bûntett miatt három évig terjedô szabadságvesztés, ha a tartás elmulasztása a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki.(4) Az (1) és (2) bekezdés alapján az elkövetô nem büntethetô, a (3) bekezdés esetén pedig büntetése korlátlanul enyhíthetô, ha kötelezettségének az elsô fokú ítélet meghozataláig eleget tesz.

Dr.Attika 2007.02.14. 14:02

Van ilyen Büntető Törvénykönyvi tényállás. Elvileg ülhet is a tartást elmulasztója. Az más kérdés, hogy Anyának, Apának nevezhető az aki így akar tartásdíjhoz jutni? Szerintem nem.A GYERMEK EZT SOHA NEM FELEJTI EL.

blade 2007.02.14. 12:56

Azért azt kicsit erösnek tartom hogy valakit leültessenek tartásdij nemfizetés miatt! Ilyenröl én még nem is hallotam. Arról nem beszélve hogy amig esetlegesen ül a fószer mégis hogy fizessen? :-) Ha leülte és továbbra sem fizet mert nincs miböl? Ha mondjuk feketén dolgozik és amúgy "tele" van, azt nem tudja senki. Abból nem lehet letiltani semmit:-) Mégegyszer meg nem ülhet! :-)Ez vicc.Sokkal eredményesebb szerintem ha egy kicsit "benyal" az anyuka. Szép szóval kedvességel gyereket szem elött tartva többre jut.Ha picit megalászkodik tudatja ezzel a férj felé hogy ö a "fönök" ravaszúl ki lehet belöle sajtolni. Hisz ismeri, gondolom nem 2 hetet éltek együtt. :-) Ügyvédre sem kell költeni inkább azt is a gyerekre lehet forditani. Általában az esetek többségében a "tartás dijjasdi játék" magyarúl szivassuk meg a másikat mert elhagyott, megcsalt stb...(Alapból egy szülö akar gondoskodni a gyerekröl ez alapösztönünk! Akkor felejtjük el amikor kényszeriteni akarnak rá attól a perctöl kezdve a hatalomért,a bosszúért megy a harc a biroságon és mindezt tesszük a gyerek rovására!) Minnél jobban szoritja a hurkot a volt férj nyakán,annál jobban nem fog fizetni! Ez alap történet.Ha okos a férj és tényleg nincs bejelentett jövedelme sem ingósága tehát gyakorlatilag semmi a nevén a pénzét meg mondjuk az anyja bankszámláján tárolja, akkor évekig lehet húzni halasztani ezt. Addig meg a kedves anyuka rengeteget fizet ki perköltségnek meg ügyvédre. Mellesleg ez a kis játék kihat a gyerekre de rendesen! Ezt tapasztalatból mondom.

Főlökött 2007.02.13. 16:34

Tisztelt helga07

Mindenképpen jogi képviselőddel beszéld meg a konkrétumokat, mert van 1-2 buktató.

Bizonyítani kell, hogy a másik fél nem tett meg mindent, a gyerektartás megfizetésére.

Ha regisztrált munkanélküli a feljelentett személy, véleményem szerint, még vádemelésig sem jut el a büntiügy. Ne feledkezzünk meg a feljelentett személy olyan bevételeiről sem, melyek közül van olyan, melyből a tartásdíj nem vonható-nem tíltható le.Bizonyítani kell, hogy rendelkezik bevétellel, melyből a kötelezettségeit nem teljesíti.

Tisztelettel.

helga07 2007.02.02. 21:57

Köszönöm Wasp !

A mai napot ügyvéd keresésével töltöttem. Ez sem könnyű műfaj!

_Wasp_ 2007.02.02. 14:19

A BH a bírósági határozat rövidítése. Például a határozatok tárában, vagy a complexen lehet utánanézni. Büntetőügyben te megteheted a feljelentést, de jogi szakértésedre nincs szükség: a vádat az ügyész képviseli.Ha közalkalmazott lett az apa, akkor nyilván van jövedelme, amiből lehet vonatni a gyermektartást.

Ha nem lehet levonatni (nincs jövedelme), akkor kérd a megelőlegezését. Ha van minimális szint (pl fix 15e) akkor polgári per-végrehajtás a vagyonára.

Javaslom, hogy beszélj egy ügyvéddel. (és fogadd meg a tanácsát)

Ha te meghalsz, akkor a gyermek vagy átkerül az apához, vagy (alkalmatlansága és egyéb rokon hajlandóságának hiánya esetén) gyám kirendelésével és egyéb eszközökkel az állam próbál majd segíteni.

helga07 2007.02.02. 13:57

Kedves Wasp !

Köszi a jogszabályt, ezt én is olvastam, mint annyi mást, csak arra lennék kiváncsi, hogy ezért Magyarországon már elmeszeltek-e valakit, vagy ez is csak úgy egy lehetőség?BH-ról ilyen értelemben még nem hallottam - németül Brusthalter (melltartó) - hol lehet ennek utánanézni?Aztán meg ki lesz az, aki bebizonyítja, hogy a munkahelyi felettesével került összeütközésbe?Csak annyit tudunk pillanatnyilag, hogy az "édesapa" többmilliós végkielégítést markolt fel és utána lazán elvonult munkanélküli járadékra, majd szegény közalkalmazott lett. A gyermektartásdíj perben pedig halálra sajnálták a bírónők és a gyereknek meg még csak a végkielégítésből járó százaléknál is alacsonyabb összegű tartásdíjat ítéltek meg. Persze az egész csak elmélet, mert úgysem fizet! Trükközgetni pedig tapasztalatom szerint évekig bűntetlenül lehet. A gyerek meg addigra felnő! Csak ha én belpatkolok, akkor ki fogja felnevelni ?

helga07 2007.02.02. 13:45

Kedves Traven !

Büntetőjogi következményekre gondoltam. Azt szeretném tudni, hogy elítéltek-e már valakit ezért, vagy csak bűntetlenül meg lehet tenni, hogy valaki évekig nem fizet? Ha végrehajtás útján - ami egyébként egy óriási tortúra , valamit sikerült végrehajtani, az a perben milyen súllyal esik latba? Netán még enyhíti is a helyzetet, "mert fizetett"? Én már ezen sem csodálkoznék !

_Wasp_ 2007.02.02. 12:53

miért ne lenne büntetőjogi következménye?

Tartás elmulasztása196. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

vannak BH-k is, néhány irányadó szempontról:„BH1993. 655. II. A tartás elmulasztásának vétsége szempontjából az önhiba megállapítását nem alapozza meg az a körülmény, hogy a terhelt munkaviszonya azért szűnt meg, mivel a munkahelyi felettesével összeütközésbe került; a munkaviszony megszűnése után az alkalmi munkavégzés hiánya pedig csak akkor róható a terhelt terhére az önhiba megállapíthatósága szempontjából, ha bizonyítottan az ilyen munkalehetőséget visszautasította.

BH1991. 137. Tartás elmulasztásának vétségét nem valósítja meg, akit nem a családjogi szabályon alapuló, hanem a gondnoki minőségből eredő vagyonkezelői kötelezettség megszegésével mulasztja el az elmebeteg testvére után járó gondozási díj megfizetését.”

T r a v e n 2007.02.02. 12:45

Kedves Helga!

A tartásdíj elmulasztása esetén, amennyiben a bírósági végzés jogerőre emelkedéséig a kötelezett nem teljesít, végrehajthatóvá válik.Ebben az esetben a bírósági végrehajtó a kötelezett jövedelméből, járandóságából, egyéb pénzbeli ellátásából kerül letiltásra. Amennyiben ilyen nem áll rendelkezésre, akkor a fellelhető ingó, illetve ingatlan vagyona terhére érvényesíthető a követelés.

Amennyiben a végrehajtó megállapítja, hogy a tartásdíj behajthatatlan, akkor kérhető az állam általi megelőlegezés. Ez maximum három évre adható, kb 12 ezer forintos összeg.

Vagy büntetőjogi jogkövetkezményekre gondoltál? Az nincs neki...

helga07 2007.02.02. 10:50

Kedves fórumozók !

Várnám szíves válaszotokat,mi a zapasztalatotok, sikerült-e valakinek tartásdíj elmulasztása miatt indított pert nyernie, úgy, hogy a tartásdíjra kötelezett szülőfélt tényleg el is marasztalták? Mi volt a büntetése? Van-e büntetés, vagy ez is csak egy operettealőadás ?