Szerzői jogsértés - elsügyes....

Herr Köldök 2014.05.26 22:26:06

Talán csak annyit, hogy lezárná már ezt az ügyet vagy így, vagy úgy. Ügyvéddel szépen bemész és, ha tényleg ártatlan vagy 1 hónap múlva már nem is emlékszel az egészre.

exDínó 2014.05.26 22:15:15

Nézd, nem várható el, hogy hosszú évek távlatából mindenre emlékezz, de jó lenne, ha te és a barátod ugyanarra emlékeznétek (és persze csak a számotokra kedvezőre :) ).

Vedd figyelembe, hogy ez egy olyan mérkőzés, amiben rajtad kívül mindenki (rendőrség, bíróság) ismeri a szabályokat és aszerint is játszanak. Szerencsés volna neked is ezekhez igazítani a játékodat, de ehhez ismerned kellene őket...

(a tai chi és a thai box hasonlóan hangzik, mégsem mindegy melyikbe csöppen az ember)

Lédiell 2014.05.26 22:13:48

az első javaslatom nekem is az volt, hogy keressen egy szakértő jogászt

Herr Köldök 2014.05.26 22:03:25

Teljesen igazad van, sajnos nem ismerjük R-ék vallomását és nyilván ott van a kutya elásva.

Ügyvéddel és személyesen. Én is, ha először megyek az ügyvéddel akkor biztosan nem kell többet befáradnom. De hát annyira triviális volt a dolog, hogy nem gondoltam, hogy komolyan gondolják, hogy én tettem.

LZ022 2014.05.26 21:59:44

>Családnak nincs valami ismerős ügyvédje?Nem tudok róla, körbeérdeklődöm.

>Az is lehet, hogy új fószer kapta meg az ügyet és most domborítani akar.

Megvan a cég másik emberének a 2012-es vallomásának, és R 2012-es gyanúsítotti kihallgatásának a jegyzőkönyvének is (ebben csak elmondja, hogy írásban küldi meg a vallomását) fénymásolata (ne kérdezzétek), ugyanaz a rendőr csinálta mindkét kihallgatást, akinél jelenleg az ügy van, nem tudom ez jelent-e valamit...

exDínó 2014.05.26 21:57:04

"Azt nem tudja egy ügyvéd megakadályozni. Ha megvan a bizonyíték, vádat állítanak."

Egy-két ügyetlen/felesleges mondat a vallomásban (esetleg észre sem veszi vagy nem tűnik fontosnak, hogy nem pont azt gépelték le, ami szóban elhangzott), és máris van "bizonyíték".

Ráadásul a cégnél R, illetve az üzlettársa valószínűleg bemártotta LZ022-őt, így nem ártana, ha mellette is lenne valaki, aki az ő verzióját támasztja alá.

Szerintem jelen állás szerint nem lenne felesleges az ügyvéd, és némi egyeztetés.

(én nem az vagyok, a félreértések elkerülése végett :) ).

LZ022 2014.05.26 21:54:10

@exDínó: > remélhetőleg nem kötött olyan szerződést a céggel, amiben magára vállalja a szoftvergazdálkodás felelősségét..._SEMMILYEN_ papír nem köttetett ezekben az időkben köztem és a cég között. Ezekben az időkben csak és kizárólag mint személyes barátok voltunk jelen, egyéb kapcsolatunk nem volt.>A leírtak alapján viszont meg kellene úsznod, nem próbaidővel vagy figyelmeztetéssel, hanem felmentéssel, hiszen legálisan használtál mindent. Nem gondolod?A gond, hogy nem emlékszem mindenre pontosan. Már az első kihallgatásomkor, amikor még tanú voltam, majdnem egy évvel a lefoglalás után, nem emlékeztem pontosan, mi mindent nyomogattam és mikor. De végülis, ha ennél a gondolatmenetnél maradunk, akkor nekik kell bizonyítaniuk, hogy én tettem fel a programokat, nem? Illetve hogy amiről azt nyilatkoztam, hogy emlékeim szerint próbaverzió, abba az esetleges (kalóz)licenckulcsot én vagy más ütötte be a programba?

Herr Köldök 2014.05.26 21:48:14

Családnak nincs valami ismerős ügyvédje?

Én mindenesetre személyesen tennék vallomást. Ahogy alattam az olvtárs is írta a lehető legrészletesebben mondj el mindent, így együttműködőnek fognak elkönyvelni. A lehető legtöbb dokumentumot keresd elő abból az időszakból. Valószínűleg bepróbálkoznak nálad, mivel R. kimentette magát. Az is lehet, hogy új fószer kapta meg az ügyet és most domborítani akar. Lássák, hogy mielőbb tisztázni akarod magad.

Nekem volt egy ügyem ahol még a feljelentő is azt mondta, hogy nem én voltam az elkövető, mégis 8 hónapig kellett bizonygatnom az ártatlanságomat. Végül lett egy adu ászom illetve egy ügyvédem akinek csak egyszer kellett bemenni.

Lédiell 2014.05.26 21:45:22

Azt nem tudja egy ügyvéd megakadályozni. Ha megvan a bizonyíték, vádat állítanak. Ha nem csinált semmit, akkor bizonyíték sem lehet szerintem. Annyi a dolga, hogy tagadja végig, amit nem tett, amit tett, arról meg igazolja, hogy legális volt. A rendőrség dolga megkeresni, ki telepítette/használta az illegális szoftvert, és ezt bebizonyítsa.

exDínó 2014.05.26 21:40:45

"Laikus vagyok, de szerintem keress egy szakjogászt, ha bírósági szakaszba lépne az ügyed. Egyelőre, ha jól sejtem, a nyomozati szakaszban van az ügy."

Szerintem meg pont azért kellene neki jogi segítség, hogy még véletlenül se kerüljön bírósági szakaszba. Pár tízezer forintot talán megér az, hogy ne kelljen még esetleg évekig idegeskednie ...

Lédiell 2014.05.26 21:39:35

Büntetőeljárásban kirendelnek neked védőt, ha nincs rá pénzed, de lehet hogy jobban járnál egy szakértővel, mint egy olyannal, amit a gép dob.

exDínó 2014.05.26 21:36:48

Ez az utólagos vallomás szerintem nem volt jó húzás.

A fene tudja. Én vallomást biztosan csak az ügyvédemmel egyeztetve tennék... és az sem baj, ha a

"másodmagammal" másik fele is ugyanazt állítja.

A számítógépekre telepített programokért egyébként nem az eszköz tulajdonosa (cég esetén az első számú vagy a készletgazdálkodásért felelős vezető) felel? Ha jól értem, akkor az LZ022 tulajdonában levő gép jogtiszta volt, a többit milyen alapon vernék rá? Nem nála voltak a gépek, mások is hozzáfértek, remélhetőleg nem kötött olyan szerződést a céggel, amiben magára vállalja a szoftvergazdálkodás felelősségét...

Lédiell 2014.05.26 21:36:35

Ennyire nem vagyok pesszimista. Ha tud vádat állítani a rendőrség a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, megteszi, ha nem tud, nem teszi meg.

Herr Köldök 2014.05.26 21:32:52

Az igazolásról készíts másolatot.

Lédiell 2014.05.26 21:32:18

Laikus vagyok, de szerintem keress egy szakjogászt, ha bírósági szakaszba lépne az ügyed. Egyelőre, ha jól sejtem, a nyomozati szakaszban van az ügy.

A te szavad is ugyanannyit ér, mint bárki másé, ettől ne fossál, hogy rád kenik. Megpróbálhatják, te tagadd le bátran, amihez nincs közöd.

A vallomást szerintem időrendben, vagy pontokba szedve, lényegre törően írd meg. Az igazolásokat a jogtiszta Microsoft használatról mellékeld hozzá másolatban.

Ahol próbaverziót telepítettél, ott írd le, melyik programot mikor, meddig használtad, és mikortól nem használtad. Szerintem az ilyen próbaverziókat nem is lehet használni később, ha nem fizeted ki.

Amit nem telepítettél, arról meg írd le, hogy ezt a vádpontot tagadod, ezt a szoftvert nem telepítetted, és nem is használtad, mert nem volt rá szükséged. Hogy ki telepítette és használta, arról nincs információd. ?

Nincs szerintem különösebben szabályos forma, kell rá címzett, bele kell írnod az adataidat meg az ügy számát, ha van neki, és utána jöhet a vallomás. A végére keltezés, aláírás. Legalábbis én így csinálnám. Ha valami nem tetszik a hatóságnak, majd jelzi.

Annak a bizonyítása, hogy elkövetted a bűncselekményt, a hatóság dolga. Nem tudom, voltak-e jelszók a gépen, volt-e több felhasználó, milyen munkákhoz kellettek az egyes szoftverek, de valahogy biztosan ki lehet deríteni, ki használta végül azt a Photoshopot és mire. Ha sikerül megalapozni a nyomozás során a gyanút, hogy bűncselekményt követtél el, akkor bíróság elé állítanak.

A leírtak alapján viszont meg kellene úsznod, nem próbaidővel vagy figyelmeztetéssel, hanem felmentéssel, hiszen legálisan használtál mindent. Nem gondolod?

LZ022 2014.05.26 21:29:36

Ügyvéden gondolkodom én is, egy a bökkenő: egyáltalán nincs pénzem rá, szegény vagyok, mint a templom egere. Óránkénti 20 ezer forintot nem tudok egy ügyvédnek finanszírozni, még a végén többet kell fizetnem felmentés után, mint ami pénzbüntetést kisóznak rám.

Az utólagos vallomástételt pedig azért választottam, hogy miután pontosan megtudtam, milyen és mennyi károsítással vádolnak (ezt nem voltak addig elmondani pontosan), ne a helyszínen kelljen full idegességemben hebegnem-habognom, és esetleg ellentmondanom önmagamnak, régebbi vallomásomnak, vagy másénak. Azzal tényleg ártottam volna szerintem.

Herr Köldök 2014.05.26 21:23:38

Ügyvéded van már? Ha nincs, holnap az 1. dolgod legyen.

Kutatni nagyon szeretnek.

Ha van lehetőséged, kezdj magad nyomozni, a rendőrség nem fog. Megpróbálják rád verni, mivel gondolom R-re nem sikerült.

Ez az utólagos vallomás szerintem nem volt jó húzás.

Lédiell 2014.05.26 21:18:19

Nem 0 probléma

LZ022 2014.05.26 20:26:51

Sziasztok, Hozzáértő Népek!

Először a törvénnyel szembekeverülő (szembekavart?) emberként szeretném kikérni a véleményeteket az ügyemmel kapcsolatban.

Az esetem a következő:

2011 októberében másodmagammal egy operációs rendszer fejlesztésén dolgoztunk. Ekkoriban összeismerkedtünk egy emberrel, akit nevezzünk R-nek. R azt mondta, tesztkörnyezetet és eszközöket biztosít nekünk a rendszer befejezéséhez.

Elmentünk az irodájukba, ahol összeraktunk egy 4 számítógépes kis labort, ebből két asztali gép volt a cégé. ezekre a gépekre kerültek Microsoft szoftverek, amiket bátran telepítettünk, mivel akkoriban még diák voltam, és emiatt volt hozzáférésem az MSDN rendszerhez, minek keretén belül ingyenesen és jogtisztán használhattam Microsoft termékeket. Kerültek fel ezen felül egyéb dolgok is, de emlékeim szerint ezek mind próbaverziók voltak (nem volt szükség kalózmódon "unlockolni" őket, mert a próbaidő alatt [30 nap] végeztünk volna).

Ezután jött a hidegzuhany: a cég egyik régebbi stiklije miatt a rendőrség egyik reggel bement az irodába, és lefoglalta mind a 4 számítógépet. Nem voltam jelen, csak telefonon hallottam a hírt.

2012 augusztusában behívtak tanúkihallgatásra, ahol elmondtam, hogy a 4 gépből az egyik az enyém (amin történetesen Linux volt, és semmi illegális szoftver). Más gépekre is telepítgettem programokat (pontosan már nem emlékszem, melyeket), amikért semmilyen díjazásban nem részesültem, nem utasításra tettem, és nem voltam semmilyen formában kapcsolatban a céggel (megbízás, alkalmazotti jogviszony, semmi). Elmondtam itt is, hogy a Microsoft termékekhez volt legális hozzáférésem.

A cég egyik vezetőej (nem R) ezek után azt nyilatkozta, hogy a Windowsokat ők telepítették fel, az össze többi programot én. Hogy R, mint az ügy gyanúsítottja mit nyilatkozott, nem tudom.

Előre ugrunk az időben, idén májusba, amikor is a rendőrség beidézett engem, hogy gyanúsítottként kihallgasson. Ez meg is történt, múlt pénteken (23-án). Itt ismertették velem, hogy összesítve kb. 1 millió forint értékben megkárosítottam 4 szoftvergyártót (VMware, Microsoft, Adobe, Cyberlink). A Microsoft termékek tisztázásához (amik ~800 ezer forintot tesznek ki ebből) szereztem igazolást az akkori iskolámtól, ma jött meg levélben. A maradék 3 szoftverből az egyiket emlékeim szerint próbaverzióként raktam fel, aminek ingyenes a használata 30 napig, a maradék kettőre pedig nem emlékszem, hogy felraktam volna, lévén nem volt rájuk szükségem a munkához.

A kihallgatásomkor nem tettem vallomást, mondván azt írásban megküldöm.

Remélem nem voltam túl tömény, most jönnek a kérdéseim:

- Az 1978. évi IV. törvény 329/A § (1) bekezdésének megsértésével vádolnak. Mint elsőügyes, makulátlan előéletű ember, aki először áll bíróság elé bármi miatt is, és nem nyerészkedési céllal tettem, amit tettem, mekkora büntetésre számíthatok? A BTK. két év letöltendő szabadságvesztéssel, közmunkával, és pénzbüntetéssel fenyegetőzik. - Hogy néz ki egy szabványos, utólag benyújtott vallomás írásban? - Az irodába a cég alkalmazottainak, akiket én nem ismertem mind, volt bejárásuk az irodába. Jelent-e az valamit, hogy nem voltam mindig ott a gépeknél, és ezek alatt akárki azt csinálhatott rajtuk, amit akart? Lévén pl. az Adobe Photoshop telepítésére nem emlékszem, és okom sem lett volna rá, a VMware programokat pedig próbaverziósan telepítettem - tehát konkrétan bárki tehette ezeket. A kérdés, hogy ugye amíg nem tudják egyértelműen rámbizonyítani, ártatlannak számítok? Vagy csak fogják magukat, és mondván, úgyis én voltam ott, szarnak bele, és egyszerűen rámmaszatolják? - Milyen gyorsan várható az ügy lezajlása? Emlékezzünk, a lefoglalás 2011 novemberében volt, és 3 évvel később gondolták úgy, hogy márpedig én mocskos bűnöző vagyok. - Mennyi időm van a vallomásom megküldésére írásban, és számít-e valamit a nyomozásban, hogy mikor küldöm be azt? - Házkutatásra számíthatok a jelenlegi tartózkodási helyemen? - Megúszhatom felfüggesztett börtönbüntetéssel és/vagy szóbeli figyelmeztetéssel? Köszönöm szépen a türelmeteket, és hogy válaszoltok! Üdv,LZ