más tartozása miatti károsodás

alex255 2013.07.16 18:01:31

én is nagyon köszönöm a sok választ :)ezzel nagyon megkönnyebbültem :)jó tudni hogy nem viszik el dolgaimat, és ha még is akkor mék van rá esély hogy vissza szerezzem :)

charpentier111 2013.07.08 20:51:14

Köszönöm mindannyiótoknak az eddigi válaszokat !

Csak az első mondatodra reflektálnék: tudom, hogy fenn van a neten, de országunkban "néha" kicsit  másképp működnek a dolgok. Vagy a hallottak módosulnak némiképp terjedésük során (Nem "osztogatnak, hanem fosztogatnak...")

Azért készülni kell lelkileg, ha esetleg két ismeretlen "ruhásszekrény" csönget, utána  udvariasan "nyomást gyakorolnak".

Lédiell 2013.07.08 19:14:49

Először a végrehajtó a jövedelméből próbálja majd levonni a tartozást, ha ez nem megy, akkor mennek rá az ingóságokra. Van, ami nem foglalható le: a rendszeres tanulmányok folytatásához nélkülözhetetlen eszköz, így különösen a tankönyv, tanszer, hangszer, a szükséges ruházati cikk, felsőruházatból 3 felsőruha, 1 télikabát, 1 felöltő, 3 pár lábbeli, a szükséges ágynemű: személyenként 1 készlet a hozzávaló 2 huzattal, az adós háztartásához tartozók számának megfelelően szükség bútor, legfeljebb 3 asztal és 3 szekrény vagy azonos célt szolgáló más bútor, személyenként 1 ágy vagy más fekvőhely és 1 szék vagy más ülőbútor stb. A végrehajtó a foglaláskor becsléssel megállapítja a lefoglalt ingóság értékét.

A lefoglalt cuccokat alapból nem szállítják el, csak ha fennál a veszélye annak, hogy az adós értékesíti vagy tönkreteszi, ebben az esetben pecséttel lezárják, amíg az értékesítés meg nem történik. Ha a te cuccod belekeveredik, szerintem kérheted, hogy vegyék ki a lefoglalt dolgok közül, hiszen nem az adós tulajdona. Lehet, hogy jó, ha megőrzöd a dolgaidról a számlákat, azzal könnyebb igazolni a tulajdonjogot.

Összességében véve viszont nem hinném, hogy le mernének foglalni bármit is, ami nem biztos, hogy az adósé, azért az nagyon nagy gáz lenne.

Sics 2013.07.08 18:26:01

Fenn van a neten a végrehajtási törvény, el lehetne ám olvasni..

A lényeg az: igen, lehet bajod belőle! ( De nem valószínű h lesz.)

Vegyük végig.

Addig nincs gond amíg az adós zaklatására felfogadott "adósságkezelő" cég zaklatja az illetőt - ha bírósági végrehajtóhoz kerül az ügy, akkor adódhatnak kellemetlenségek.

Ha nem vagy otthon azaz ha senki nem nyit ajtót, akkor a bírósági végrehajtó  jogosult rendőrt hívni és lakatossal felnyittatni a lakást ...

Az adósságkezelő cég erre nem jogosult: neki pontosan annyi joga van, mint az eredeti hitelezőnek. Csak annyi, egy grammal se több. Azaz zaklathatja az adóst telefonon, személyesen.. abban bíznak hogy ez eredményre vezet.

Ha akarja a hitelező és az általa megbízott adósságkezelő cég fordulhat bírósághoz, amely aztán ha  jogerősen megállapítja a végrehajtható tartozást akkor mehet a hitelező a bírósági határozattal a végrehajtóhoz, hogy tessék kimenni oszt foglalni.

De ott jártam: ha a végrehajtónak erőszakkal kell behatolni a lakásba (ajtó betörése) akkor a javítás költségeit szerinted ki fogja kifizetni? .. Papíron és elvileg az adósnak kéne - de borítékolható hogy pont ő nem fogja - akarod hogy a lakásodnak ne legyen zárható ajtaja ? .. Mert a végrehajtó és az általa felfogadott zárszakértő után nem lesz.. minimum egy új zárbetét.

Ami ennél sokkal gázabb: a lakásban levő dolgok tulajdonjoga ... persze ha igazolni tudod valamiképp hogy a tiéd... de neked utánajárás.

De nyugodj meg: ez csak az elmélet.

A valóság az, hogy ... valójában semmi nem lesz. A gyakorlat ugyanis az, hogy albérletben lakó adóshoz, aki még csak nem is önálló lakást, hanem csak szobát vagy ágyat bérel NEM fog kimenni a végrehajtó - ő is pontosan tudja, hogy semmi értelme, nyilván az lakik ilyen körülmények közt, akinek nincs érdemleges lefoglalható vagyona. ( Nem beszélve arról, hogy ilyen helyre ha kimegy foglani, akkor ha volt is az adósnak foglalható vagyontárgya, az addigra vagy nem lesz ott, vagy a lakótárs megesküszik rá, hogy az az ő laptoptja ... a bútor mosógép stb meg vélelmezhető h a főbérlőé... Szóval egyszerűen nincs értelme ilyen adósnál ingó végrehajtással próbálkozni. És ezt a végrehajtó is és azt őt megbízó hitelező is ugyanígy tudják...

A végrehajtó semmit nem csinál ingyen - ha a hitelező/követeléskezelő cég akar valamit, akkor meg kell előlegeznie a végrehajtó "munkadíját". Komolyan. Ami nem jelentéktelen ... 10-20 ezer minimum. Aztán persze a végrehajtási díj is az adóst terheli... elvileg. Csakhogy ha az adós olyan csóka, akitől vélelmezhető h nem lehet semmit lefoglalni .. akkor a hitelező által a végrehajtónak kifizetett (megelőlegezett) végrehajtási díj kútba hajított pénz ...

/ Egyszer két hajlékony betört hozzám. Úgy öt évvel később lett egy jogerős ítéletem, hogy egyetemlegesen tartoznak nekem pár százezer Ft-tal... csakhogy se ingatlan nincs egyikük nevén se, aztán meg se munkajövedelmük, se ingóságuk ... szóval ha végrehajtóhoz fordulok akkor kidobott pénz amit neki kifizetek - nem lehet behajtani rajtuk semmit. /

Zeki_ 2013.07.08 12:12:29

Én is így tudom.

A behajtó cég mehet bíróságra, a végrehajtó meg lefoglalhat.

ayax 2013.07.08 11:15:16

Albérletbe laktok?

ayax 2013.07.08 11:14:35

Honnan vetted ezt a hülyeséget?

Brummogo 2013.07.08 09:46:00

Bhajtócég nem végrehajtó. Nem mehet be sehova.

szendehelyi 2013.07.08 04:07:56

Ami a tied, arra írd rá hogy a tied. Kizárt, hogy jogsoan vinnék el bármidet a más tartozása miatt.

charpentier111 2013.07.07 22:11:48

Én is remélem, hogy lesz használható válasz, mert sajnos ismerős a dolog. Itt viszont szülőről van szó. Papír szerint közös tulajdon, de két kisebb lakás.

alex255 2013.07.07 17:52:26

a problámám a következőtömören annyi hogy a lakótársam tertozik sok helyen, és már kiadták a dolgot behajtó cégeknek, és a kérdés az lenne hogy olyat c sinálhatnak e hogy bejönnek és visznek amit látnak ( az én dolgaimat is ) amikor nincs ithon senki, és ha igen akkor hogy tudnám bebisztositani a dolgaimat ?