Nevelés- és oktatásügyi esetek

halaloszto 2011.01.25 01:30:54

azert fekszik 8 korul vagy kesobb, mert kulonben nem latna az apjat egesz heten.

vajk

Kanapétesztelő 2011.01.24 09:45:10

Akkor ez lehet a megoldás, esetemben is. A szüleimnek nem volt kérdés, hogy legkésőbb 8kor már lefekszem. Ez a normális. Mi a francért mászkáljon egy pici gyerek este fél nyolc - nyolc után? Feküdjön és aludjon. Én aludtam, reggel 7ig. És nem is keltem soha sírva, nyűgösen.

És nem is aludtam az oviban. Természetesen.

halaloszto 2011.01.20 18:07:35

egy harom eves gyereknek kell a napi minimum 12 ora alvas.

ahhoz hogy a szulo reggel odaerjen meloba (meg hogy az oviban lehessen napirendet tartani, ne legyen atjarohaz) 8-ig az oviba kell erni, amihez 7 korul fel kell kelni.

ergo vagy lefekteted a gyereket este 7-kor, amikor komoly esellyel nem is latja valamelyik szulojet, vagy alszik napkozben is 1-2 orat, es akkor nem kell este olyan koran fekudni.

vajk

Kanapétesztelő 2011.01.20 15:38:43

Soha nem aludtam délután az oviban. Meg máshol se. Nem tudok napközben aludni. Nagyon rossz elképzelés, hogy juszt is erőltetik ezt, semmi értelme... ha gyerekem lesz, én miért szoktassam rá erre, ha ő nem akar aludni? Erőltessem? Nem is értem az egészet...

RKata 2009.09.22 09:13:23

Nálunk abban az évben vezették be, amikor mi kezdtünk (2007), előtte minden gyerek bent alhatott, és mivel az önkorm. határozat nem jogszabályra, vagy rendeletre hivatkozott, hanem az intézmények telítettségére, ezért feltételezem, hogy nincs ilyen jogszabály. Van olyan barátnőm, akinek kistesó mellett is bent alhatott a nagyobbik gyerkőce (Bp.IV.), ez vszeg nem egységes mindenütt.

Törölt nick 2009.09.21 21:02:03

Ott ahol az anyuka kistesóval van otthon, a gyerek megy haza az oviból ebéd után.

Nálunk is.

Valszeg mindenhol.

Törölt nick 2009.09.21 21:00:27

Ott ahol az anyuka kistesóval van otthon, a gyerek megy haza az oviból ebéd után.

Nálunk is.

Valszeg mindenhol.

RKata 2009.09.21 19:48:03

Szia!Hogy jogszabály, vagy törvényerejű rendelet vonatkozik-e erre, nem tudom, nálunk (kisváros, Bp. vonzáskörzet) önkormányzati rendeletet adtak ki, hogy ahol az egyik szülő nem áll munkaviszonyban (ezt ennél szakszerűbben fogalmazták meg, de ez a lényeg :)), ott haza kell vinni a gyerkőcöt ebéd után. Ez zömmel a kistesóval otthon lévő anyukákat érintette (és sztem nekik is szólt...).

halaloszto 2009.09.21 17:54:05

Szerintem eltevesztetted a hazszamot. Egyaltalan mi ez a ti? Mutass mar onnan egy hozzaszolasomat!vajk

lamb77 2009.09.21 15:44:28

Köszönöm a válaszod!

Törölt nick 2009.09.21 15:27:43

Ha a szülő otthon van, vagy esetleg nagymama közelben, akkor kérheti az óvónő, hogy vidd haza a gyereket ebéd után.

És igen, a gyerkőc már csak olyan, hogy makacs.

Én is.

Bementem vele délben a hálóba, nem akart aludni, kirohangált.

Ajtó magunkra zár, aztán csinálj amit akarsz. Gyere ide apával aludni, és simogatom a fejed míg el nem alszol, vagy üvölthetsz ott.

Egy idő után elfáradt üvölteni.

Azóta ha csak velem van otthon, alszik abéd után. Én is vele.

Ha az anyja, akkor nem alszik.

halaloszto 2009.09.21 15:15:59

Najo, abbahagyom a kocsog megmondoemberseget, jo?vajk

halaloszto 2009.09.21 15:12:44

"Máskülönben pedig az óvonőknek jobb az ha pl. két hét múlva (ha addigra kapok állandó munkát) kezdhetik előről ottalvásra szoktatni a gyerekemet...?"Itt erted felre a vilagot, de nagyon!Nem az ovonok feladata delutani alvasra nevelni a gyerekedet! Az a Te feladatod elsodlegesen. Kerhetsz segitseget, de a a Te feladatod. Az, hogy ovodaba kerules elott hagytad rola leszokni, az a Te gyengeseged. A sajat gyengesegedert miert masokon akarod elverni a port? Kerj az ovonotol segitseget, hidd el, fog tanacsot adni, es ert is hozza, nem ma kezdte. Latod hogy a dolog neked is fontos, es a gyerkocnek is fontos, meg meg az ovononek is fontos. Ha mind ugyanazon az oldalon alltok, akkor miert municiot gyujtesz a masik ellen, ahelyett hogy egyuttmukodnel vele?A gyerek is erzi am, hogy mi a felallas. Ha tudja hogy nem szereted az ovonot, o sem fogja. Ha latja hogy Te az ovono ellen ervelsz, o is azt fogja tenni a maga modjan. Az lenne a minimum, hogy egyertelmuve tedd, hogy az ovononek szot kell fogadni, azzal Te egyetertesz. Ha eljatszod a szereto szulot, aki megvedi a gyereket a csunya gonosz ovonotol, tanitotol, tanartol, akkor orokre problemas gyerek lesz belole. Hogyan varod el hogy neveljek az ovodaban, ha utanna Te nullazod le nala a pedagogus tekintelyet?vajk

lamb77 2009.09.21 14:48:27

Kedves 1120! Természetesen végignéztem az összes jogi problémás fórumot, de egyet sem találtam, ami érintené a nevelési-és oktatási jogok témakörét és mivel én konkrétan ebben a témakörben tettem fel kérdést, bátorkodtam nyitni egyet... és ha már nyitottam egyet, gondoltam ne legyen teljesen óvodaspecifikus, hátha másnak is szüksége lehet e témakörben tanácsra. De miért is magyarázkodok...? Nem kéne.

Kedves Halszto! Igen, a gyerekem nagyon jó alvó volt úgy 2 éves koráig, utána egyre gyakrabban hagyta el az alvást, pedig elhiheted, nem keveset próbálkoztam az altatásával. Érdekemben is áll, hogy aludjon, mivel kibirhatatlanná válik a viselkedése azokon a napokon, amikor nem alszik.

...és igen, tudtam mi a rend az oviban.

Semmi esetre sem szeretnék csatát, épp csak a jogainkkal szeretnék tisztában lenni. Valószínűleg magamtól is úgy fogok dönteni, hogy elhozom a gyereket ebéd után, de nekem is beeshet egy-egy alkalmi meló (most pénteken du. pl már fotóznom kell egy temetésen) és ezért is szükségem lenne olyan infora, hogy mit tehetek és mit nem.

Máskülönben pedig az óvonőknek jobb az ha pl. két hét múlva (ha addigra kapok állandó munkát) kezdhetik előről ottalvásra szoktatni a gyerekemet...? de ennyire nem akartam belemenni, csupán bánt, hogy rögtön a legrosszabbat feltételezik valakiről, aki csupán a jogaival szeretne tisztában lenni.

Kedves plafac! Sajnos onnan tudják, hogy elmondtam, mivel amikor megkérdezték, még - én naív - nem tudtam, hogy miért kérdezik.

Kedves TulipánFejű! Igen, engem kimondottan az érdekel, hogy a törvény hogy rendelkezik, tehát jogi kérdés!

Teljesen egyetértek azzal, hogy egy gyerek viselkedése ne menjen a többi rovására... de hogy ne adjam oviba? Örülök, hogy nálatok egy személy el tudja tartani a családot. Sajnos nálunk nem így van. 1-2 héten belül munkába kell állnom.

A továbbiakban, ha lehet, nem szeretnék morális csatákat vívni. Ha valakinak van érdemi infoja, kérem írjon!

Köszönöm!

TulipánFejű 2009.09.21 13:39:29

Bocsánat: óvoda. (A második o rövid. Újabban romlik a helyesírásom a sok hibás internetes hozzászólást olvasva.)

TulipánFejű 2009.09.21 13:38:03

Tudod, ilyenkor mindig az a baj, hogy egy gyerek nem akar aludni, 25 meg NEM TUD, mert az az egy nem akar... Az óvónő 25 gyerek érdekében kért meg téged. Szerinted ez jogi kérdés? Szerintem a gyereknek nem kötelező aludnia az oviban, de muszáj a többi gyerek nyugalmát biztosítani. Meg kell tanulnia, hogy egy társadalom tagjaként viselkedjen. Ha neked nem tetszik, hogy a gyerek alkalmazkodást IS tanul az óvódában, akkor ne add óvódába. Ez pont ugyanaz, hogy hárman ordítozni akarnak az utcán éjfélkor, mert nekik ez a szórakozás, háromszáz másik meg aludni szeretne, mert másnap dolgozik. Szórakozni mindenkinek joga van ma már.

plafac 2009.09.21 13:30:10

Az, hogy munkaviszonyban állsz-e már, vagy nem, azt nekik honnan kell tudniuk?

Mert ha csak megkértek, hogy vidd haza, arra lehet azt mondani, hogy nincs rá lehetőséged egyébirányú elfoglaltságod miatt.

A többit meg oldják meg.

A bánásmód miatt meg lehet reklamálni.

halaloszto 2009.09.21 13:29:17

Hat nekem meg az a kerdesem lenne, hogy mielott az ovoda elkezdodott volna, bevezetted otthon a gyereknek az ebed utani alvast? Nem? nem tudtad hogy az ovodaban ilyen a rend?Vagy Te is ugy vagy vele mint jopar szulo, hogy itthon ez a rend hogy nem kell aludni, ha az oviban az a rend hogy kell, akkor nevelje arra az ovono, elvegre vegzett pedagogous.Ha ugy allsz hozza, hogy az ovodaztatas az a szulo es az ovono jogszabalyokat is felvonultato csataja, nem josolok sok jot sem Neked, sem a gyereknek. Az ovonot nem feltem, nem Te leszel az elso szulo eleteben. Te minden lepesre keszulni fogsz, agyalni, utannaolvasni, forumot nyitni, o meg rutinbol kezeli a helyztet, mert ezt csinalja evek ota, ez a szakmaja.vajk

lamb77 2009.09.21 12:59:02

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni!

Van egy három éves kisfiam. Idén szeptemberben kezdtük az óvodát. Első héten nem volt semmi probléma, mivel ebéd után minden gyereket haza kellett vinni az óvodából. A második hét már "ottalvós" volt és a többi 23 gyerekkel nem is volt probléma, az enyém azonban még a fejét sem volt hajlandó letenni az ágyra. Pár napig csak csendben ült, amíg a többiek aludtak, aztán egy nap az óvonő azzal fogadott, hogy a fiam egész alvás idő alatt ordított. Itthon a fiam elmesélte, hogy az ovónéni le akarta nyomni a fejét az agyra - ezért kiabált (de talán ez mellékes és soha nem fog kiderülni az igazság). Még aznap megkértek, hogy amig nem állok munkába, vigyem haza a gyereket ebéd után.

A történethez hozzá tartozik, hogy az első szülői értekezleten azt hangoztatták, hogy nagyjából fél év szokott lenni, mire minden kisgyerek bent alszik. Ehhez képest engem már az első ott alvós héten ezzel a kéréssel fogadtak.

Átrágtam magam az egész nevelési-oktatási törvényen, de erre vonatkozóan nem találtam utalást...

A kérdésem az lenne: Kérhet-e olyat az óvoda, hogy ebéd után vigyem haza a gyermeket, ill. nekem kötelességem-e ezt a kérést teljesíteni? Függ-e ez attól, hogy dolgozom-e éppen?

Még egy fontos kérdés: A gyermekemnek kötelező-e az óvodában aludnia, ha nem akar? (itthon is már csak elvétve alszik)

Előre is köszönöm a segítséget!