Jogi segítségég egyesületalapításhoz

kicsimag 2013.07.17 11:31:35

Kedves Alkinoosz!

Sajnos a bíróság már csak ilyen.. türelemmel kell lenni. (Ráadásul a régi tv. -t hatályon kívül helyezték, és most több tv-re kell figyelemmel nekik:( )

Lehet panaszkodni, de szerintem nem igazán érdemes, ha nagyon nem halad egy udvarias levelet lehet esetleg írni mégegyszer, vagy telefonon rákérdezni. ( lehet, hogy akkor rájön, higy igyekeznie kellenne)

Ha minden rendben van előbb-utóbb történni fog valami.

Alkinoosz 2013.07.13 12:13:06

Sziasztok

a segítségeteket szeretném kérni - ilyenkor mi a teendő?

Sportegyesületet alapítottunk, annak rendje és módja szerint. Alakuló ülés, jegyzőkönyv, hitelesítés, jelenléti ív, alapszabály, bejegyzési kérelem - irány a bíróság. Az anyagainkat leadtuk április elején, azóta semmi.

Többször jártam bent, érdeklődtem mi a helyzet: az ügyszámot és az eljáró bíró nevét megkaptam, de ezen kívül semmit. Se hiánypótlás, se semmilyen határozatot nem hoztak 3 hónapja. Írtam az eljáró bírónak is, de nem vezetett eredményre.

Kérdezem: mit lehet tenni? a 30 nap már sokszorosan letelt!

Ha panasszal szeretnék élni, akkor hol tehetem meg, és egyáltalán érdemes-e?

Segítségeteket előre is köszöni -

Gábor

pária 2008.05.25 10:53:22

"A fellebbezés formai oldalát nem ismerem, és azt sem, hogy hogy hogy kell egy ilyet

megírni. Ennyi! Olvasni én is tudok, hülyének ne nézz azért."

Bocs, nem akartalak megbántani (nem is hülyéztelek le). De az ember azt gondolná,

olyan formai-alaki követelményeket csak tudsz,hogy dátumot kell írni a beadványra.

"a kérelmünket a bíróság elutasítja. Olyan formai okok miatt, hogy az okírat nincs

megfelelő keltezéssel ellátva"

És figyelj oda olyan apróságra is, hogy precízen írjatok mindent! A topiknyitócímet

is elírtad, jogi segítség helyett "segítségéget" írtál. Na most ha pl.egy jogszabályi

hivatkozást hozol fel fellebbezési indoknak (teszem azt a bíróság olyan törvényre

utal,ami azóta már megváltozott s ezáltal új helyzet állna elő),s abban ejtesz egy

elütési hibát s 2005 helyett 2006-ot írsz,már,ennek alapján,nem lehetne kikeresni

a megfelelő törvényhelyet. És azonkívül ez már újabb formai hiba,elutasítási indok

alapjául is szolgálhat.

VII/2/e pont az"zavaros" Lehet,hogy itt is csak valami pimf fogalmazási dolog miatt

nem világos,hogy mit akartatok kifejteni?Olvassátok el szóról szóra újból,ami egy

pársoros szövegben egy kívülállónak zavarosnak tűnhet.Vagy valami tartalmilag is

ellentmondó van benne?Nem írtad,Bíróság konkrétan mit talált benne zavarosnak.

"Van még egy lehetőségünk, hogy fellebbezéssel élünk az ítélőtáblának 15 napon belül"

Legfontosabb,hogy ki ne fussatok az időből!Mert akkor bármilyen tökéletes is lesz

a fellebbezés,már nem is foglalkozhatnak vele. Szerdán kaptátok meg,nincs is már

csak egy teljes munkahetetek.Gondolj a postahivatal nyitva tartási idejére is (térti

vevénnyel adjátok fel!),vagy az ügyfélfogadás idejére,ha a hivatalban adod be (az

olvasható átvételi aláírásról ne feledkezzetek meg),okmánybélyeg beszerzésére is.

"el vagyok keseredve amiatt,hogy 3 év alatt nem sikerül egy egyszerű egyesületi

bejegyzést létrehozni egy igazi civil társaságnak"

Ne keseredj el, hanem végsősoron - talán 3 év hiábavaló próbálkozás után már

célszerűbb lenne - bízzatok meg egy jogászt! Persze ez pénz,de most már nem

szabadna ezen spórolni,mert különben jó eséllyel eljuttok odáig,mikor már nincs

helye fellebbezésnek sem... Mi itt csak tanácsokat adhatunk (szakszerűen vagy

csak józan paraszti ésszel),de egy megbízott szakember mégis más. Szegeden,

egy egyetemi nagyvárosban (akár az egyetemi jogi tanszéken is érdeklődhetsz)

nem hiszem, hogy gond lenne találni, persze itt az interneten is akadhat,aki épp

véletlenül olvassa és ő jelentkezik. De csak a netre már ne hagyatkozzatok,mert

fut az idő. Sok sikert kívánok a közlekedés-helytörténeti egyesület alapításához:

Pária

Eaglet 2008.05.25 09:06:54

Tehát ez ugy müxik, hogy először regisztrálsz, után ha beírod adott témában a kérdésedet akkor az azonnal megjelenik tehát látod, hogy el van küldve. Azonnal olvassa több ügyvéd ill. aki ráér.

mattil 2008.05.24 18:32:53

Az ügyfél keres ügyvédet részbe tegnap beírtam részletesen névvel címmel, mit szeretnék, majd a "beküldöm a kérdést" gombra kattintva semmi nem történik. Most vagy elment a kérésem, vagy nem, legalább azt kiírná ha a küldés sikeres..

mattil 2008.05.24 18:28:45

A fellebbezés formai oldalát nem ismerem, és azt sem, hogy hogy hogy kell egy ilyet megírni. Ennyi! Olvasni én is tudok, hülyének ne nézz azért.

Eaglet 2008.05.24 13:39:35

www.jogiforum.hu itt szerintem segítenek.Üdv.Eaglet

pária 2008.05.24 09:29:15

"fellebbezni lehet 15 napon belül. Na ekkor estem kétségbe már. Fogalmam sincs hogy kell fellebbezni,ez már meghaladja a képességeimet"

Akkor ne is kezdj egyesületalapításba.Ne hari,ha képtelen vagy elolvasni egy levelet

amiben elutasítják a bejegyzési kérelmetek és amibe bele van írva:hogy a határozat

ellen milyen címre és milyen határidőn belül lehet elküldeni a fellebbezést.

Tombolda 2008.05.24 08:44:13

abszurdisztán?

mattil 2008.05.24 08:36:01

Nem éreztük olyan vészesnek a helyzetet addig amíg csak hiánypótlásra és egyebekre dobták vissza mindíg a dolgokat. Most viszont Végzést küldtek, ami ellen csak fellebbezni lehet 15 napon belül. Na ekkor estem kétségbe már. Fogalmam sincs hogy kell fellebbezni, ez már meghaladja a képességeimet. A büdös életben nem voltam ezelőtt bíróságon, viszont az utóbbi hónapokban annyit, hogy a biztonsági őrök már előre köszönnek az utcán (komolyan). Egyáltalán nem ezt vártam volna ennyi erőfeszítés után! Egyébként én már korán felvetettem, hogy keressünk egy jogászt aki mindent elintéz és akkor már lehet, hogy két éve bejegyzett egyesület lennénk. De a többiek mindíg leszavazták ezt a dolgot, mert nem hitték el, hogy egy civil egyesület bejegyzése ennyire bonyolult és bürokratikus dolog. Ma amikor közöltem velük a hírt telefonon akkor meg már ők mondták, hogy mostmár tényleg muszáj lesz keresni egy jogászt. Civil egyesületeknél, meg civil egyesületeket segítő honlapokon már jártam sokszor, és sok segítséget kaptam is onnan mint ahogy írtam is, és mégsem lett jó az egész. Még azok sem lettek jók, amiket ilyen helyekről töltöttem le, mert aközben már változtak a jogszabályok, és már más papírok kellenek, meg másfajta aláírások, de azokat is mindíg kijavítottuk. Állítólag a Zuschlag ügy és hasonlók miatt változott a jogszabály és azért utasítanak mostanában el mindenkit nem csak minket. Épp ez az egyik legidegesítőbb: le merem fogadni, hogyha csak fedőszervezetként szerettem volna bejegyeztetni valamit mint azok akik miatt szigorítottak már rég sikerült volna...:(

mattil 2008.05.24 08:34:28

Nem így történt! Szerdán kaptam egy levelet, hogy a kérelmünket a bíróság elutasítja. Olyan formai okok miatt, hogy az okírat nincs megfelelő keltezéssel ellátva, meg hogy a VII/2/e pont az "zavaros" Pedig már olyan szervezet is akadna, aki csekély anyagiakkal támogatna, ha végre sikerülne megalakulnunk :( Van még egy lehetőségünk, hogy fellebbezéssel élünk az ítélőtáblának 15 napon belül 3 példányban satöbbi....Eléggé el vagyok keseredve amiatt, hogy 3 év alatt nem sikerül egy egyszerű egyesületi bejegyzést létrehozni egy igazi civil társaságnak, akik soha nem politizizálnak, nem a pénztarhálás a céljuk, nem emögé bújva szeretnének valami másfajta esetleg törvénytelen, vagy társadalomra veszélyes dolgokat cselekedni, csak összejönnek a levéltárban és boldogok lennének, ha mindazt bemutathatnák a városnak is amit összegyűjtöttek, kikutattak. Sokszor kértem segítséget az íratok helyes formájához, az alapszabályhoz, mindenhez különböző jogi oldalakról ismerősöktől, és valahogy mégse jó az egész. Emiatt most e fórumot is felhasználva szeretném egy jogász segítségét kérni! Egy olyanét, aki segítene a továbbiakban, aki összeszedne mindent papírt és azt úgy nyújtaná be, hogy azt végre a magasságos hatalmú bíróság is elfogadná és nem kötne bele mindenféle, leginkább formai okokba. Amúgy sem ártana majd egy jogász akkor sem, ha végre sikerül bejegyeztetnünk magunkat! Még nem tudom miből fogjuk kifizetni, de ígérem találunk rá megoldást! Tehát jogászhallgatók, kezdő és gyakorló jogászok figyelem, segítségüket kérnénk!

mattil 2008.05.24 08:32:55

Már harmadik éve küzdünk barátaimmal, ismerőseimmel egy szegedi székhelyű helytörténeti egyesület megalakításával. Teljesen független, abszolút politikamentes civil szervezetről lenne szó, ami közlekedéstörténeti, helytörténeti kutatásokat folytatna, ezzel kapcsolatban kiállításokat szervezne stb. Amikor belefogtunk, még nem sejtettük hogy ilyen hosszadalmas, idegörlő procedurával kerülünk szembe, hiszen csak annyit szerettünk volna, hogy a bíróság bejegyezzen minket, így aztán hivatalos egyesületté válva tudtunk volna igényt benyújtani pályázati forrásokra, és levéltári kutatásokra. Hosszú időbe telt, mire megfelelő alapszabályt készítettünk, mire az összes irattal kész lettünk, mire minden kis jogi biszbaszt megoldottunk. Legalábbis hittük mi! Mivel a Szeged város nevének használatához engedély kell, először ennek ugrottunk neki. Hosszú honapok teltek el mire nagynehezen odáig eljutottunk, hogy végre megkaptuk a várostól az engedélyt. Ezt is párszor visszadobták, garanciát kértek, de mindent pótoltunk és ígéretet tettünk, hogy nem hozunk szégyent a Szeged névre, és mikor ezt megkaptuk annyira boldogok voltunk, hogy ismét összehivtuk a már ki tudja hanyadik alakuló ülésünket, összekészíttetük az összes hivatalos papírt -amelyek nagy részét ehhez segítséget nyújtó oldalakról töltöttünk le, írtunk át a maguk nevére stb.-, és elballagtam a bíróságra azzal a szándékkal, hogy végre hívatalossá tegyük a dolgot. Nagyon segítőkészek voltak, átnézték az összes papírt, szóltak, hogy még ezt is pótoljuk, meg azt is, meg hogy kérjünk ilyen nyilatkozatot, meg olyan nyilatkozatot, meg mittudomén, ja és minden papírt irassunk alá két tanuval, meg hitelesítővel meg a hitelesítő hitelesítőjével, meg kérjünk földhivatali kimutatást stb. Megcsináltunk mindent, bármit is kértek, mire sokadjára mentem be már hajlandóak voltak bevenni kérelmünket, mégis jó sokára kaptunk egy levelet, amiben három oldalon keresztül hiánypótlásra, meg uj közgyűlés összehívására meg minden egyébre szólítottak fel 30 napon belül. Nem volt egyszerű ünnepek idején megszervezni de teljesen átírtuk az alapszabályt, volt uj alakuló közgyűlés minden kutyafüle pontról pontra úgy ahogy kérték. Így aztán mikor leadtam a hiánypótlást már biztosra vettük, hogy minden rendben lesz.(folyt. köv.)