Fizetésnélküli szabadság, kilépés

Modestinvs 2009.02.10 12:44:47

A gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló bármikor, egyoldalúan megszüntetheti.

_robin_ 2009.02.09 23:30:40

Megszakad a folyamatos munkaviszony? Én ezt találtam:fizetés nélküli szabadságA munkavállaló kérelmére - közérdekű okból vagy személyes és családi körülményeire tekintettel - fizetés nélküli szabadság adható. A fizetés nélküli szabadság időtartamára munkabér nem jár ugyan, de a munkaviszony folyamatosan fennáll.

_robin_ 2009.02.09 23:27:57

Nekem lenne még nem kevés kérdésem, amire lehet, hogy evidens a válasz, de most eléggé elbizonytalanodtam.A párom egy év fizetésnélküli szabadságot vett ki saját kezdeményezésre, hogy gyesre mehessen a legkisebb gyermekünkkel, míg én dolgozom. Előfordulhat azonban, hogy hamarabb vissza kell állnia dolgozni (ugyanis én elveszítettem a munkámat, és jelenleg elég képlékeny, hogy mennyire találok még egy olyat fixen). Mindenképpen le kell töltenie az egy évet, vagy előbb visszamehet mindenféle szankciók (pl. kirúgás) veszélye nélkül? Továbbá az egy év lejárta előtt kiteheti-e a munkáltatója? Ha időközben máshova akar menni dolgozni, és felveszik, hogyan, milyen eljárással tud kilépni a szabadságát kiadó cégtől?

_robin_ 2009.02.09 23:23:10

Ki kell, hogy fizesd, szerintem.

botasz 2008.10.06 09:29:21

Sziasztok!nekem az a gondom hogy egy szolgáltató partnerénél dolgozok most mondtam fel de szerződésemben az van hogy ha 1 évben belül felmondok ki kell fizessem a képzésemnek a díját ami 200.000 ft ..... oktatáson voltam de csak a jelenléti ívet írtam alá és a fönök kötelezett az oktatásra mert csak úgy állhattam munkába.na most ki kell én ezt fizessem? Esetleg lehet ezt időarányosan? Vagy részletfizetést kérni?

Modestinvs 2008.09.12 11:34:46

Egy lehet: ha a munkáltató nem kívánja akkor kiadni.

ancsy27 2008.09.12 08:31:29

Sziasztok! A következő kérdéssel fordulok hozzátok. Én most bizonyos családi okok miatt jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok (szeptember 1- október 3-ig). 4.-től megyek vissza dolgozni,de októberben még szeretném kivenni a rendes szabadságomat ami kb. 10 nap. Ennek van valamilyen akadálya?

MissEarnshaw 2008.09.08 15:31:04

Sziasztok,

Fizetés nélküli szabin leszek október 9-től 3 hónapig, mert külföldön (EU) töltök 3 hónapot egy ösztöndíj miatt. Ilyenkor a munkáltató nem fizeti a TB-m stb, ez tiszta, de mit kell tennem, hogy ne szakadjon meg a jogviszonyom? Igazság szerint azt sem tudom, mit kérdezzek, a lényeg, mit kell tennem, ha 3 hónapig fizu nélkülit kértem, de nem szeretném, hogy a későbbiekben emiatt problémáim legyenek?

Ha valaki segít azt nagyon megköszönöm! :)

TZiky 2008.08.05 22:42:58

"Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom."Munkajogi problémákÜdv:TZiky:-))

LeszittVigasz 2008.08.05 15:50:09

Sziasztok!Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom.Munkahelyet szeretnék váltani.(fő oka a vállalkozás életképtelennek tűnése: többször inkasszózott az APEH, a tartozások mára több millió Ft-ra rúgnak, a vezetés borzasztóan bánik az alkalmazottakkal - egy részük nincs is bejelentve) Találtam új munkahelyet, emiatt szeretném elkerülni a 30 napos felmondási időt.Úgy gondolom önszántából a főnököm nem menne bele a közös megegyezésbe..Rendkívüli felmondás indokolható-e azzal, hogy a munkáltatóm 2 hónapja nem fizet utánam adót és járulékot?Táppénz (ha nincs más megoldás..) beletartozhat a felmondási időbe?

Replay 2008.06.10 15:17:03

Laikusként: mivel ez nem "munkaviszony", nem kell kilépést bejelenteni. Viszont ha ott akarod hagyni őket, akkor új szerződést se kössél.

Liliom001 2007.09.17 08:18:50

Az előbb a jogszabályi hivatkozás nem ment át. Így megpróbálom újra. Ha mégsem sikerülne: 1992. évi XXII. tv. 151 § (4).

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.

(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:

a) a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;

b) a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;

c) a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;

d) a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;

e) a szabadság (131-132. §) időtartamára;

f) a szoptatási munkaidő-kedvezmény [138. § (5) bekezdés] idejére;

g) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára.

(3) Ha a munkavállaló a munkáltató engedélye alapján mentesül a munkavégzés alól [107. § h) pontja], az emiatt kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint jár díjazás.

(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

(Idézet Munka törvénykönyve - 1992 évi XXII. tv.)

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

Liliom001 2007.09.17 08:13:09

Jó. Én is írom akkor másképp:

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

tb-zsuzsa 2007.09.15 11:57:29

Nem kell a hangyából elefántot csinálni. Itt csak a lehetőségről van szó, hogy miként lehet megoldani. Nem tartom valószínűnek, hogy tömegesen akarnának fizetésnélküli szabadságra menni. Egyrészt munkavállaló részről nem kap bért, munkáltató részről nincs aki dolgozzon.

Modestinvs 2007.09.14 23:15:16

Adott esetben, ha majd a munkavállaó nem fog ráérni egy fél évig, a munkáltató is "együttműködő" lesz, és fizeti az a hat hónap távollétet neki?

Nem kiszorúrás jövedelem nélkül hagyni a munkavállalódat? Akkor mi? Jótétemény?

Mbazsika 2007.09.14 17:58:45

El tudom kepzelni egy rossz likviditasu, alacsony nyereseghanyaddal dolgozo cegnel, hogy egy megrendeleshianyos idoszakban ket lehetoseg all elotte, a csod vagy egy ilyen megallapodas a munkavallalokkal.

tb-zsuzsa 2007.09.14 16:49:27

Igen a munkáltatónak kötelezettsége foglalkoztatni a munkavállalót. A munkavállalónak meg kötelességre rendelkezésre állni.....  De leírom akkor másként. Ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni és esetleg a munkavállaló "kéri" a fizetésnélküli szabadságot, már nem él az körülmény, hogy a munkáltató kezdeményezte. Minden csak megközelítés és két fél együttműködésén múlik. Ha a munkavállaló és a munkáltató meg tud egyezni magában a fizetésnélküli szabadság szükségességében akkor az már más lapra tartozik, hogy jogszerűen ezt hogy oldják meg, azaz ki kéri hivatalosan a fizetésnélküli szabadságot.  Nem győzöm kiemelni, hogy két fél együttműködése szükséges hozzá. És remélhetőleg itt nem arról van szó, hogy a munkavállalóval akar kiszúrni.

mucyka 2007.09.14 13:45:21

Jólértem tehát akkor már a megállapodás sem jogszerü?!

Oké, köszönöm. Erre lettem volna végülis kiváncsi.

Liliom001 2007.09.14 10:41:38

Azért mondtam, hogy jogellenes, mert az Mt. a munkával való ellátatlanságra konkrét megfogalmazást tartalmaz. Amelyik paragrafustól pedig el lehet jogszerűen térni, az mindig oda van írva - illetve akkor, ha az a munkavállalónak kedvezőbb (és persze vannak, amitől így sem lehet érvényesen eltérni).

A gyakornoki idő megszerzésére irányuló jogviszony, és a megbízás pedig más kategória. Ezen felül persze vannak "idénymunkák" is, ahol a jogviszony vége meg van határozva.

De ha kockáztatnak egy munkaügyi ellenőrzést, hát tegyék. Én nem javasolnám a saját munkahelyemen ezt az eljárást.

tb-zsuzsa 2007.09.14 10:28:52

Nem etikus, de nem tudok olyan jogszabályról ami tiltaná a munkáltató-munkavállaló megegyezését. Főleg ha egyszeri kényszerhelyzetről van szó, amit a munkáltató később esetleg kompenzál is. Ha a munkavállaló nem megy bele, akkor úgy sem lehet megvalósítani, abban az esetben pedig valóban az állásidő vagy a felmondás marad. Megbízási jogviszony is ismeri az ingyen megbízás fogalmát. Sőt sokan vannak akik ingyen dolgoznak egy darabig pl. gyakorlat szerzés céljából (sőt fizetnek is érte, hogy alkalmazzák)

Liliom001 2007.09.14 08:26:06

Ez - szerintem - teljességgel jogellenes megállapodás lenne. A munkáltató kötelezettsége munkával ellátni a munkavállalót, és mint írtad is, ha ezt nem teszi, az állásidőre bért kell fizetnie.

tb-zsuzsa 2007.09.12 16:50:33

A fizetésnélküli szabadságot a munkavállaló számára tette lehetővé az Mt. Mivel lehetnek olyan élethelyzetek, amikor a munkavállaló nem tudja teljesíteni a munkavégzési kötelezettségét. Ilyen pl. a gyermek otthoni ápolása, gondozása, betegápolás, házépítés. Ezekben az esetekben a munkáltató kötelessége kiadni a fizetésnélküli szabadságot. Vannak ezenkívül olyan esetek, amikor a munkavállaló egyedi problémája miatt szeretne fizetésnélküli szabadságot kivenni, de a munkahelyét nem szeretné felmondani, mint pl. külföldi munkavállalás határozott időre. Utóbbi esetben a munkáltató mérlegelési jogkörén múlik, hogy az adott munkavállaló megkapja e a fizetésnélkülit vagy sem. Munkáltató részéről nem tudok olyanról, hogy fizetésnélküli szabadság, mert ahogy írták is ha nem tudja foglalkoztatni a munkavállalót állásidőre járó bért kell fizetnie. Ettől függetlenül ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni........... hát, és a munkavállaló nem akarja érvényesíteni a jogait meg lehet éppen játszani.

Zs

mucyka 2007.09.11 08:30:26

Ez had legyen már ami ügyünk, hogy ki hülye és ki nem, lévén a részleteket sem ismered. Az eredeti kérdésre való válasszal megelégedek ha tudsz segiteni. Kösz.

Modestinvs 2007.09.11 08:27:45

Erről beszélek. Hülye, aki belemegy. Ha nem tudtok folyamatosan munkát adni, fizetnetek kell az állásidőt. Ha fel akartok mondani, akkor egyrészt arra az időszakos megrendeléshiány nem lesz megfelelő indok, másrészt fizetett felmondási idő, végkielégítés.

Remélem, valamelyikük mégis csakí rástudó, és olvassa ezt a fórumot.

mucyka 2007.09.10 15:38:50

Nem. Van választási lehetősége is, egy hónap leállás (fn ami esetleg ha mégis beesik valami meló akkor fizetés) vagy agyő...

Modestinvs 2007.09.10 14:03:18

Ilyen hülye munkavállalókat alkalmaztok? Jó, jó, nem akarlak bántani, mi is a rabszolgamunkát preferáltuk.

mucyka 2007.09.10 12:12:51

Nekem a "másik oldalról" lenne egy kérdésem.

Ha a munkáltató szeretne fizetés nélküli szabadságot kiadni, a munkavégzést szüneteltetni van valami különleges előirása a formájára?

Vagy csak egy sima megegyezés elégséges, melyen a munkavállaló elismeri hogy tudomásul vette pontpontpont?

Köszönöm

M.

tb-zsuzsa 2007.09.06 19:26:29

Ha fizetésnélküli szabadságot igényelsz  több mint 30 napot azzal megszakad a folyamatos jogviszonyod. Mivel nem lesz jövedelmed, így járulékokat sem kell fizetni. Táppénzre, azaz pénzbeli ellátásokra nem leszel jogosult és a szolgálati időbe sem számít bele. Amit  esetleg csinálni tudsz, hogy szolgálati időre megállapodást kötsz, ill. természetbeni ellátásra (orvosi) megfizeted a járulékot. Az APEH-nél kell az utóbbit elintézni, kb. havi 5 000 Ft-ra számíthatsz. Folytatás később, most mennem kell

gennyes majompestis 2007.08.28 20:33:47

ha felmondás van, akkor a felmondási idődre értelemszerűen kapod a fizetésedet, tehát a tb is rendezve. Amikor a f.időnek vége, a mviszony megszűnik.

A fizetés nélküli alatt asszem... passz. Szerintem ott nem fizetnek utánad semmit. Ezt majd egy tébészakértő mondja meg.

mindenesetre lépned kellett az ügyben a héten.

(túl sok volt a majom és tenni kellett valamit. Hívtak, jöttem. Azóta nincs majom.)

bugmenot 2007.08.27 19:15:11

Arról tudtok valamit, hogy TB meg hasonlók ügyében mi a helyzet?Nekem azokat saját zsebből kell fizetnem a fizetésnélküli szabadság (vagy felmondás) idejére, hogy folytonos legyen a jogviszony?

Modestinvs 2009.02.10 12:44:47

A gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló bármikor, egyoldalúan megszüntetheti.

_robin_ 2009.02.09 23:30:40

Megszakad a folyamatos munkaviszony? Én ezt találtam:fizetés nélküli szabadságA munkavállaló kérelmére - közérdekű okból vagy személyes és családi körülményeire tekintettel - fizetés nélküli szabadság adható. A fizetés nélküli szabadság időtartamára munkabér nem jár ugyan, de a munkaviszony folyamatosan fennáll.

_robin_ 2009.02.09 23:27:57

Nekem lenne még nem kevés kérdésem, amire lehet, hogy evidens a válasz, de most eléggé elbizonytalanodtam.A párom egy év fizetésnélküli szabadságot vett ki saját kezdeményezésre, hogy gyesre mehessen a legkisebb gyermekünkkel, míg én dolgozom. Előfordulhat azonban, hogy hamarabb vissza kell állnia dolgozni (ugyanis én elveszítettem a munkámat, és jelenleg elég képlékeny, hogy mennyire találok még egy olyat fixen). Mindenképpen le kell töltenie az egy évet, vagy előbb visszamehet mindenféle szankciók (pl. kirúgás) veszélye nélkül? Továbbá az egy év lejárta előtt kiteheti-e a munkáltatója? Ha időközben máshova akar menni dolgozni, és felveszik, hogyan, milyen eljárással tud kilépni a szabadságát kiadó cégtől?

_robin_ 2009.02.09 23:23:10

Ki kell, hogy fizesd, szerintem.

botasz 2008.10.06 09:29:21

Sziasztok!nekem az a gondom hogy egy szolgáltató partnerénél dolgozok most mondtam fel de szerződésemben az van hogy ha 1 évben belül felmondok ki kell fizessem a képzésemnek a díját ami 200.000 ft ..... oktatáson voltam de csak a jelenléti ívet írtam alá és a fönök kötelezett az oktatásra mert csak úgy állhattam munkába.na most ki kell én ezt fizessem? Esetleg lehet ezt időarányosan? Vagy részletfizetést kérni?

Modestinvs 2008.09.12 11:34:46

Egy lehet: ha a munkáltató nem kívánja akkor kiadni.

ancsy27 2008.09.12 08:31:29

Sziasztok! A következő kérdéssel fordulok hozzátok. Én most bizonyos családi okok miatt jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok (szeptember 1- október 3-ig). 4.-től megyek vissza dolgozni,de októberben még szeretném kivenni a rendes szabadságomat ami kb. 10 nap. Ennek van valamilyen akadálya?

MissEarnshaw 2008.09.08 15:31:04

Sziasztok,

Fizetés nélküli szabin leszek október 9-től 3 hónapig, mert külföldön (EU) töltök 3 hónapot egy ösztöndíj miatt. Ilyenkor a munkáltató nem fizeti a TB-m stb, ez tiszta, de mit kell tennem, hogy ne szakadjon meg a jogviszonyom? Igazság szerint azt sem tudom, mit kérdezzek, a lényeg, mit kell tennem, ha 3 hónapig fizu nélkülit kértem, de nem szeretném, hogy a későbbiekben emiatt problémáim legyenek?

Ha valaki segít azt nagyon megköszönöm! :)

TZiky 2008.08.05 22:42:58

"Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom."Munkajogi problémákÜdv:TZiky:-))

LeszittVigasz 2008.08.05 15:50:09

Sziasztok!Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom.Munkahelyet szeretnék váltani.(fő oka a vállalkozás életképtelennek tűnése: többször inkasszózott az APEH, a tartozások mára több millió Ft-ra rúgnak, a vezetés borzasztóan bánik az alkalmazottakkal - egy részük nincs is bejelentve) Találtam új munkahelyet, emiatt szeretném elkerülni a 30 napos felmondási időt.Úgy gondolom önszántából a főnököm nem menne bele a közös megegyezésbe..Rendkívüli felmondás indokolható-e azzal, hogy a munkáltatóm 2 hónapja nem fizet utánam adót és járulékot?Táppénz (ha nincs más megoldás..) beletartozhat a felmondási időbe?

Replay 2008.06.10 15:17:03

Laikusként: mivel ez nem "munkaviszony", nem kell kilépést bejelenteni. Viszont ha ott akarod hagyni őket, akkor új szerződést se kössél.

Liliom001 2007.09.17 08:18:50

Az előbb a jogszabályi hivatkozás nem ment át. Így megpróbálom újra. Ha mégsem sikerülne: 1992. évi XXII. tv. 151 § (4).

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.

(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:

a) a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;

b) a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;

c) a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;

d) a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;

e) a szabadság (131-132. §) időtartamára;

f) a szoptatási munkaidő-kedvezmény [138. § (5) bekezdés] idejére;

g) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára.

(3) Ha a munkavállaló a munkáltató engedélye alapján mentesül a munkavégzés alól [107. § h) pontja], az emiatt kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint jár díjazás.

(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

(Idézet Munka törvénykönyve - 1992 évi XXII. tv.)

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

Liliom001 2007.09.17 08:13:09

Jó. Én is írom akkor másképp:

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

tb-zsuzsa 2007.09.15 11:57:29

Nem kell a hangyából elefántot csinálni. Itt csak a lehetőségről van szó, hogy miként lehet megoldani. Nem tartom valószínűnek, hogy tömegesen akarnának fizetésnélküli szabadságra menni. Egyrészt munkavállaló részről nem kap bért, munkáltató részről nincs aki dolgozzon.

Modestinvs 2007.09.14 23:15:16

Adott esetben, ha majd a munkavállaó nem fog ráérni egy fél évig, a munkáltató is "együttműködő" lesz, és fizeti az a hat hónap távollétet neki?

Nem kiszorúrás jövedelem nélkül hagyni a munkavállalódat? Akkor mi? Jótétemény?

Mbazsika 2007.09.14 17:58:45

El tudom kepzelni egy rossz likviditasu, alacsony nyereseghanyaddal dolgozo cegnel, hogy egy megrendeleshianyos idoszakban ket lehetoseg all elotte, a csod vagy egy ilyen megallapodas a munkavallalokkal.

tb-zsuzsa 2007.09.14 16:49:27

Igen a munkáltatónak kötelezettsége foglalkoztatni a munkavállalót. A munkavállalónak meg kötelességre rendelkezésre állni.....  De leírom akkor másként. Ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni és esetleg a munkavállaló "kéri" a fizetésnélküli szabadságot, már nem él az körülmény, hogy a munkáltató kezdeményezte. Minden csak megközelítés és két fél együttműködésén múlik. Ha a munkavállaló és a munkáltató meg tud egyezni magában a fizetésnélküli szabadság szükségességében akkor az már más lapra tartozik, hogy jogszerűen ezt hogy oldják meg, azaz ki kéri hivatalosan a fizetésnélküli szabadságot.  Nem győzöm kiemelni, hogy két fél együttműködése szükséges hozzá. És remélhetőleg itt nem arról van szó, hogy a munkavállalóval akar kiszúrni.

mucyka 2007.09.14 13:45:21

Jólértem tehát akkor már a megállapodás sem jogszerü?!

Oké, köszönöm. Erre lettem volna végülis kiváncsi.

Liliom001 2007.09.14 10:41:38

Azért mondtam, hogy jogellenes, mert az Mt. a munkával való ellátatlanságra konkrét megfogalmazást tartalmaz. Amelyik paragrafustól pedig el lehet jogszerűen térni, az mindig oda van írva - illetve akkor, ha az a munkavállalónak kedvezőbb (és persze vannak, amitől így sem lehet érvényesen eltérni).

A gyakornoki idő megszerzésére irányuló jogviszony, és a megbízás pedig más kategória. Ezen felül persze vannak "idénymunkák" is, ahol a jogviszony vége meg van határozva.

De ha kockáztatnak egy munkaügyi ellenőrzést, hát tegyék. Én nem javasolnám a saját munkahelyemen ezt az eljárást.

tb-zsuzsa 2007.09.14 10:28:52

Nem etikus, de nem tudok olyan jogszabályról ami tiltaná a munkáltató-munkavállaló megegyezését. Főleg ha egyszeri kényszerhelyzetről van szó, amit a munkáltató később esetleg kompenzál is. Ha a munkavállaló nem megy bele, akkor úgy sem lehet megvalósítani, abban az esetben pedig valóban az állásidő vagy a felmondás marad. Megbízási jogviszony is ismeri az ingyen megbízás fogalmát. Sőt sokan vannak akik ingyen dolgoznak egy darabig pl. gyakorlat szerzés céljából (sőt fizetnek is érte, hogy alkalmazzák)

Liliom001 2007.09.14 08:26:06

Ez - szerintem - teljességgel jogellenes megállapodás lenne. A munkáltató kötelezettsége munkával ellátni a munkavállalót, és mint írtad is, ha ezt nem teszi, az állásidőre bért kell fizetnie.

tb-zsuzsa 2007.09.12 16:50:33

A fizetésnélküli szabadságot a munkavállaló számára tette lehetővé az Mt. Mivel lehetnek olyan élethelyzetek, amikor a munkavállaló nem tudja teljesíteni a munkavégzési kötelezettségét. Ilyen pl. a gyermek otthoni ápolása, gondozása, betegápolás, házépítés. Ezekben az esetekben a munkáltató kötelessége kiadni a fizetésnélküli szabadságot. Vannak ezenkívül olyan esetek, amikor a munkavállaló egyedi problémája miatt szeretne fizetésnélküli szabadságot kivenni, de a munkahelyét nem szeretné felmondani, mint pl. külföldi munkavállalás határozott időre. Utóbbi esetben a munkáltató mérlegelési jogkörén múlik, hogy az adott munkavállaló megkapja e a fizetésnélkülit vagy sem. Munkáltató részéről nem tudok olyanról, hogy fizetésnélküli szabadság, mert ahogy írták is ha nem tudja foglalkoztatni a munkavállalót állásidőre járó bért kell fizetnie. Ettől függetlenül ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni........... hát, és a munkavállaló nem akarja érvényesíteni a jogait meg lehet éppen játszani.

Zs

mucyka 2007.09.11 08:30:26

Ez had legyen már ami ügyünk, hogy ki hülye és ki nem, lévén a részleteket sem ismered. Az eredeti kérdésre való válasszal megelégedek ha tudsz segiteni. Kösz.

Modestinvs 2007.09.11 08:27:45

Erről beszélek. Hülye, aki belemegy. Ha nem tudtok folyamatosan munkát adni, fizetnetek kell az állásidőt. Ha fel akartok mondani, akkor egyrészt arra az időszakos megrendeléshiány nem lesz megfelelő indok, másrészt fizetett felmondási idő, végkielégítés.

Remélem, valamelyikük mégis csakí rástudó, és olvassa ezt a fórumot.

mucyka 2007.09.10 15:38:50

Nem. Van választási lehetősége is, egy hónap leállás (fn ami esetleg ha mégis beesik valami meló akkor fizetés) vagy agyő...

Modestinvs 2007.09.10 14:03:18

Ilyen hülye munkavállalókat alkalmaztok? Jó, jó, nem akarlak bántani, mi is a rabszolgamunkát preferáltuk.

mucyka 2007.09.10 12:12:51

Nekem a "másik oldalról" lenne egy kérdésem.

Ha a munkáltató szeretne fizetés nélküli szabadságot kiadni, a munkavégzést szüneteltetni van valami különleges előirása a formájára?

Vagy csak egy sima megegyezés elégséges, melyen a munkavállaló elismeri hogy tudomásul vette pontpontpont?

Köszönöm

M.

tb-zsuzsa 2007.09.06 19:26:29

Ha fizetésnélküli szabadságot igényelsz  több mint 30 napot azzal megszakad a folyamatos jogviszonyod. Mivel nem lesz jövedelmed, így járulékokat sem kell fizetni. Táppénzre, azaz pénzbeli ellátásokra nem leszel jogosult és a szolgálati időbe sem számít bele. Amit  esetleg csinálni tudsz, hogy szolgálati időre megállapodást kötsz, ill. természetbeni ellátásra (orvosi) megfizeted a járulékot. Az APEH-nél kell az utóbbit elintézni, kb. havi 5 000 Ft-ra számíthatsz. Folytatás később, most mennem kell

gennyes majompestis 2007.08.28 20:33:47

ha felmondás van, akkor a felmondási idődre értelemszerűen kapod a fizetésedet, tehát a tb is rendezve. Amikor a f.időnek vége, a mviszony megszűnik.

A fizetés nélküli alatt asszem... passz. Szerintem ott nem fizetnek utánad semmit. Ezt majd egy tébészakértő mondja meg.

mindenesetre lépned kellett az ügyben a héten.

(túl sok volt a majom és tenni kellett valamit. Hívtak, jöttem. Azóta nincs majom.)

bugmenot 2007.08.27 19:15:11

Arról tudtok valamit, hogy TB meg hasonlók ügyében mi a helyzet?Nekem azokat saját zsebből kell fizetnem a fizetésnélküli szabadság (vagy felmondás) idejére, hogy folytonos legyen a jogviszony?

Modestinvs 2009.02.10 12:44:47

A gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló bármikor, egyoldalúan megszüntetheti.

_robin_ 2009.02.09 23:30:40

Megszakad a folyamatos munkaviszony? Én ezt találtam:fizetés nélküli szabadságA munkavállaló kérelmére - közérdekű okból vagy személyes és családi körülményeire tekintettel - fizetés nélküli szabadság adható. A fizetés nélküli szabadság időtartamára munkabér nem jár ugyan, de a munkaviszony folyamatosan fennáll.

_robin_ 2009.02.09 23:27:57

Nekem lenne még nem kevés kérdésem, amire lehet, hogy evidens a válasz, de most eléggé elbizonytalanodtam.A párom egy év fizetésnélküli szabadságot vett ki saját kezdeményezésre, hogy gyesre mehessen a legkisebb gyermekünkkel, míg én dolgozom. Előfordulhat azonban, hogy hamarabb vissza kell állnia dolgozni (ugyanis én elveszítettem a munkámat, és jelenleg elég képlékeny, hogy mennyire találok még egy olyat fixen). Mindenképpen le kell töltenie az egy évet, vagy előbb visszamehet mindenféle szankciók (pl. kirúgás) veszélye nélkül? Továbbá az egy év lejárta előtt kiteheti-e a munkáltatója? Ha időközben máshova akar menni dolgozni, és felveszik, hogyan, milyen eljárással tud kilépni a szabadságát kiadó cégtől?

_robin_ 2009.02.09 23:23:10

Ki kell, hogy fizesd, szerintem.

botasz 2008.10.06 09:29:21

Sziasztok!nekem az a gondom hogy egy szolgáltató partnerénél dolgozok most mondtam fel de szerződésemben az van hogy ha 1 évben belül felmondok ki kell fizessem a képzésemnek a díját ami 200.000 ft ..... oktatáson voltam de csak a jelenléti ívet írtam alá és a fönök kötelezett az oktatásra mert csak úgy állhattam munkába.na most ki kell én ezt fizessem? Esetleg lehet ezt időarányosan? Vagy részletfizetést kérni?

Modestinvs 2008.09.12 11:34:46

Egy lehet: ha a munkáltató nem kívánja akkor kiadni.

ancsy27 2008.09.12 08:31:29

Sziasztok! A következő kérdéssel fordulok hozzátok. Én most bizonyos családi okok miatt jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok (szeptember 1- október 3-ig). 4.-től megyek vissza dolgozni,de októberben még szeretném kivenni a rendes szabadságomat ami kb. 10 nap. Ennek van valamilyen akadálya?

MissEarnshaw 2008.09.08 15:31:04

Sziasztok,

Fizetés nélküli szabin leszek október 9-től 3 hónapig, mert külföldön (EU) töltök 3 hónapot egy ösztöndíj miatt. Ilyenkor a munkáltató nem fizeti a TB-m stb, ez tiszta, de mit kell tennem, hogy ne szakadjon meg a jogviszonyom? Igazság szerint azt sem tudom, mit kérdezzek, a lényeg, mit kell tennem, ha 3 hónapig fizu nélkülit kértem, de nem szeretném, hogy a későbbiekben emiatt problémáim legyenek?

Ha valaki segít azt nagyon megköszönöm! :)

TZiky 2008.08.05 22:42:58

"Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom."Munkajogi problémákÜdv:TZiky:-))

LeszittVigasz 2008.08.05 15:50:09

Sziasztok!Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom.Munkahelyet szeretnék váltani.(fő oka a vállalkozás életképtelennek tűnése: többször inkasszózott az APEH, a tartozások mára több millió Ft-ra rúgnak, a vezetés borzasztóan bánik az alkalmazottakkal - egy részük nincs is bejelentve) Találtam új munkahelyet, emiatt szeretném elkerülni a 30 napos felmondási időt.Úgy gondolom önszántából a főnököm nem menne bele a közös megegyezésbe..Rendkívüli felmondás indokolható-e azzal, hogy a munkáltatóm 2 hónapja nem fizet utánam adót és járulékot?Táppénz (ha nincs más megoldás..) beletartozhat a felmondási időbe?

Replay 2008.06.10 15:17:03

Laikusként: mivel ez nem "munkaviszony", nem kell kilépést bejelenteni. Viszont ha ott akarod hagyni őket, akkor új szerződést se kössél.

Liliom001 2007.09.17 08:18:50

Az előbb a jogszabályi hivatkozás nem ment át. Így megpróbálom újra. Ha mégsem sikerülne: 1992. évi XXII. tv. 151 § (4).

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.

(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:

a) a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;

b) a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;

c) a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;

d) a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;

e) a szabadság (131-132. §) időtartamára;

f) a szoptatási munkaidő-kedvezmény [138. § (5) bekezdés] idejére;

g) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára.

(3) Ha a munkavállaló a munkáltató engedélye alapján mentesül a munkavégzés alól [107. § h) pontja], az emiatt kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint jár díjazás.

(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

(Idézet Munka törvénykönyve - 1992 évi XXII. tv.)

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

Liliom001 2007.09.17 08:13:09

Jó. Én is írom akkor másképp:

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

tb-zsuzsa 2007.09.15 11:57:29

Nem kell a hangyából elefántot csinálni. Itt csak a lehetőségről van szó, hogy miként lehet megoldani. Nem tartom valószínűnek, hogy tömegesen akarnának fizetésnélküli szabadságra menni. Egyrészt munkavállaló részről nem kap bért, munkáltató részről nincs aki dolgozzon.

Modestinvs 2007.09.14 23:15:16

Adott esetben, ha majd a munkavállaó nem fog ráérni egy fél évig, a munkáltató is "együttműködő" lesz, és fizeti az a hat hónap távollétet neki?

Nem kiszorúrás jövedelem nélkül hagyni a munkavállalódat? Akkor mi? Jótétemény?

Mbazsika 2007.09.14 17:58:45

El tudom kepzelni egy rossz likviditasu, alacsony nyereseghanyaddal dolgozo cegnel, hogy egy megrendeleshianyos idoszakban ket lehetoseg all elotte, a csod vagy egy ilyen megallapodas a munkavallalokkal.

tb-zsuzsa 2007.09.14 16:49:27

Igen a munkáltatónak kötelezettsége foglalkoztatni a munkavállalót. A munkavállalónak meg kötelességre rendelkezésre állni.....  De leírom akkor másként. Ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni és esetleg a munkavállaló "kéri" a fizetésnélküli szabadságot, már nem él az körülmény, hogy a munkáltató kezdeményezte. Minden csak megközelítés és két fél együttműködésén múlik. Ha a munkavállaló és a munkáltató meg tud egyezni magában a fizetésnélküli szabadság szükségességében akkor az már más lapra tartozik, hogy jogszerűen ezt hogy oldják meg, azaz ki kéri hivatalosan a fizetésnélküli szabadságot.  Nem győzöm kiemelni, hogy két fél együttműködése szükséges hozzá. És remélhetőleg itt nem arról van szó, hogy a munkavállalóval akar kiszúrni.

mucyka 2007.09.14 13:45:21

Jólértem tehát akkor már a megállapodás sem jogszerü?!

Oké, köszönöm. Erre lettem volna végülis kiváncsi.

Liliom001 2007.09.14 10:41:38

Azért mondtam, hogy jogellenes, mert az Mt. a munkával való ellátatlanságra konkrét megfogalmazást tartalmaz. Amelyik paragrafustól pedig el lehet jogszerűen térni, az mindig oda van írva - illetve akkor, ha az a munkavállalónak kedvezőbb (és persze vannak, amitől így sem lehet érvényesen eltérni).

A gyakornoki idő megszerzésére irányuló jogviszony, és a megbízás pedig más kategória. Ezen felül persze vannak "idénymunkák" is, ahol a jogviszony vége meg van határozva.

De ha kockáztatnak egy munkaügyi ellenőrzést, hát tegyék. Én nem javasolnám a saját munkahelyemen ezt az eljárást.

tb-zsuzsa 2007.09.14 10:28:52

Nem etikus, de nem tudok olyan jogszabályról ami tiltaná a munkáltató-munkavállaló megegyezését. Főleg ha egyszeri kényszerhelyzetről van szó, amit a munkáltató később esetleg kompenzál is. Ha a munkavállaló nem megy bele, akkor úgy sem lehet megvalósítani, abban az esetben pedig valóban az állásidő vagy a felmondás marad. Megbízási jogviszony is ismeri az ingyen megbízás fogalmát. Sőt sokan vannak akik ingyen dolgoznak egy darabig pl. gyakorlat szerzés céljából (sőt fizetnek is érte, hogy alkalmazzák)

Liliom001 2007.09.14 08:26:06

Ez - szerintem - teljességgel jogellenes megállapodás lenne. A munkáltató kötelezettsége munkával ellátni a munkavállalót, és mint írtad is, ha ezt nem teszi, az állásidőre bért kell fizetnie.

tb-zsuzsa 2007.09.12 16:50:33

A fizetésnélküli szabadságot a munkavállaló számára tette lehetővé az Mt. Mivel lehetnek olyan élethelyzetek, amikor a munkavállaló nem tudja teljesíteni a munkavégzési kötelezettségét. Ilyen pl. a gyermek otthoni ápolása, gondozása, betegápolás, házépítés. Ezekben az esetekben a munkáltató kötelessége kiadni a fizetésnélküli szabadságot. Vannak ezenkívül olyan esetek, amikor a munkavállaló egyedi problémája miatt szeretne fizetésnélküli szabadságot kivenni, de a munkahelyét nem szeretné felmondani, mint pl. külföldi munkavállalás határozott időre. Utóbbi esetben a munkáltató mérlegelési jogkörén múlik, hogy az adott munkavállaló megkapja e a fizetésnélkülit vagy sem. Munkáltató részéről nem tudok olyanról, hogy fizetésnélküli szabadság, mert ahogy írták is ha nem tudja foglalkoztatni a munkavállalót állásidőre járó bért kell fizetnie. Ettől függetlenül ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni........... hát, és a munkavállaló nem akarja érvényesíteni a jogait meg lehet éppen játszani.

Zs

mucyka 2007.09.11 08:30:26

Ez had legyen már ami ügyünk, hogy ki hülye és ki nem, lévén a részleteket sem ismered. Az eredeti kérdésre való válasszal megelégedek ha tudsz segiteni. Kösz.

Modestinvs 2007.09.11 08:27:45

Erről beszélek. Hülye, aki belemegy. Ha nem tudtok folyamatosan munkát adni, fizetnetek kell az állásidőt. Ha fel akartok mondani, akkor egyrészt arra az időszakos megrendeléshiány nem lesz megfelelő indok, másrészt fizetett felmondási idő, végkielégítés.

Remélem, valamelyikük mégis csakí rástudó, és olvassa ezt a fórumot.

mucyka 2007.09.10 15:38:50

Nem. Van választási lehetősége is, egy hónap leállás (fn ami esetleg ha mégis beesik valami meló akkor fizetés) vagy agyő...

Modestinvs 2007.09.10 14:03:18

Ilyen hülye munkavállalókat alkalmaztok? Jó, jó, nem akarlak bántani, mi is a rabszolgamunkát preferáltuk.

mucyka 2007.09.10 12:12:51

Nekem a "másik oldalról" lenne egy kérdésem.

Ha a munkáltató szeretne fizetés nélküli szabadságot kiadni, a munkavégzést szüneteltetni van valami különleges előirása a formájára?

Vagy csak egy sima megegyezés elégséges, melyen a munkavállaló elismeri hogy tudomásul vette pontpontpont?

Köszönöm

M.

tb-zsuzsa 2007.09.06 19:26:29

Ha fizetésnélküli szabadságot igényelsz  több mint 30 napot azzal megszakad a folyamatos jogviszonyod. Mivel nem lesz jövedelmed, így járulékokat sem kell fizetni. Táppénzre, azaz pénzbeli ellátásokra nem leszel jogosult és a szolgálati időbe sem számít bele. Amit  esetleg csinálni tudsz, hogy szolgálati időre megállapodást kötsz, ill. természetbeni ellátásra (orvosi) megfizeted a járulékot. Az APEH-nél kell az utóbbit elintézni, kb. havi 5 000 Ft-ra számíthatsz. Folytatás később, most mennem kell

gennyes majompestis 2007.08.28 20:33:47

ha felmondás van, akkor a felmondási idődre értelemszerűen kapod a fizetésedet, tehát a tb is rendezve. Amikor a f.időnek vége, a mviszony megszűnik.

A fizetés nélküli alatt asszem... passz. Szerintem ott nem fizetnek utánad semmit. Ezt majd egy tébészakértő mondja meg.

mindenesetre lépned kellett az ügyben a héten.

(túl sok volt a majom és tenni kellett valamit. Hívtak, jöttem. Azóta nincs majom.)

bugmenot 2007.08.27 19:15:11

Arról tudtok valamit, hogy TB meg hasonlók ügyében mi a helyzet?Nekem azokat saját zsebből kell fizetnem a fizetésnélküli szabadság (vagy felmondás) idejére, hogy folytonos legyen a jogviszony?

Modestinvs 2009.02.10 12:44:47

A gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló bármikor, egyoldalúan megszüntetheti.

_robin_ 2009.02.09 23:30:40

Megszakad a folyamatos munkaviszony? Én ezt találtam:fizetés nélküli szabadságA munkavállaló kérelmére - közérdekű okból vagy személyes és családi körülményeire tekintettel - fizetés nélküli szabadság adható. A fizetés nélküli szabadság időtartamára munkabér nem jár ugyan, de a munkaviszony folyamatosan fennáll.

_robin_ 2009.02.09 23:27:57

Nekem lenne még nem kevés kérdésem, amire lehet, hogy evidens a válasz, de most eléggé elbizonytalanodtam.A párom egy év fizetésnélküli szabadságot vett ki saját kezdeményezésre, hogy gyesre mehessen a legkisebb gyermekünkkel, míg én dolgozom. Előfordulhat azonban, hogy hamarabb vissza kell állnia dolgozni (ugyanis én elveszítettem a munkámat, és jelenleg elég képlékeny, hogy mennyire találok még egy olyat fixen). Mindenképpen le kell töltenie az egy évet, vagy előbb visszamehet mindenféle szankciók (pl. kirúgás) veszélye nélkül? Továbbá az egy év lejárta előtt kiteheti-e a munkáltatója? Ha időközben máshova akar menni dolgozni, és felveszik, hogyan, milyen eljárással tud kilépni a szabadságát kiadó cégtől?

_robin_ 2009.02.09 23:23:10

Ki kell, hogy fizesd, szerintem.

botasz 2008.10.06 09:29:21

Sziasztok!nekem az a gondom hogy egy szolgáltató partnerénél dolgozok most mondtam fel de szerződésemben az van hogy ha 1 évben belül felmondok ki kell fizessem a képzésemnek a díját ami 200.000 ft ..... oktatáson voltam de csak a jelenléti ívet írtam alá és a fönök kötelezett az oktatásra mert csak úgy állhattam munkába.na most ki kell én ezt fizessem? Esetleg lehet ezt időarányosan? Vagy részletfizetést kérni?

Modestinvs 2008.09.12 11:34:46

Egy lehet: ha a munkáltató nem kívánja akkor kiadni.

ancsy27 2008.09.12 08:31:29

Sziasztok! A következő kérdéssel fordulok hozzátok. Én most bizonyos családi okok miatt jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok (szeptember 1- október 3-ig). 4.-től megyek vissza dolgozni,de októberben még szeretném kivenni a rendes szabadságomat ami kb. 10 nap. Ennek van valamilyen akadálya?

MissEarnshaw 2008.09.08 15:31:04

Sziasztok,

Fizetés nélküli szabin leszek október 9-től 3 hónapig, mert külföldön (EU) töltök 3 hónapot egy ösztöndíj miatt. Ilyenkor a munkáltató nem fizeti a TB-m stb, ez tiszta, de mit kell tennem, hogy ne szakadjon meg a jogviszonyom? Igazság szerint azt sem tudom, mit kérdezzek, a lényeg, mit kell tennem, ha 3 hónapig fizu nélkülit kértem, de nem szeretném, hogy a későbbiekben emiatt problémáim legyenek?

Ha valaki segít azt nagyon megköszönöm! :)

TZiky 2008.08.05 22:42:58

"Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom."Munkajogi problémákÜdv:TZiky:-))

LeszittVigasz 2008.08.05 15:50:09

Sziasztok!Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom.Munkahelyet szeretnék váltani.(fő oka a vállalkozás életképtelennek tűnése: többször inkasszózott az APEH, a tartozások mára több millió Ft-ra rúgnak, a vezetés borzasztóan bánik az alkalmazottakkal - egy részük nincs is bejelentve) Találtam új munkahelyet, emiatt szeretném elkerülni a 30 napos felmondási időt.Úgy gondolom önszántából a főnököm nem menne bele a közös megegyezésbe..Rendkívüli felmondás indokolható-e azzal, hogy a munkáltatóm 2 hónapja nem fizet utánam adót és járulékot?Táppénz (ha nincs más megoldás..) beletartozhat a felmondási időbe?

Replay 2008.06.10 15:17:03

Laikusként: mivel ez nem "munkaviszony", nem kell kilépést bejelenteni. Viszont ha ott akarod hagyni őket, akkor új szerződést se kössél.

Liliom001 2007.09.17 08:18:50

Az előbb a jogszabályi hivatkozás nem ment át. Így megpróbálom újra. Ha mégsem sikerülne: 1992. évi XXII. tv. 151 § (4).

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.

(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:

a) a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;

b) a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;

c) a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;

d) a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;

e) a szabadság (131-132. §) időtartamára;

f) a szoptatási munkaidő-kedvezmény [138. § (5) bekezdés] idejére;

g) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára.

(3) Ha a munkavállaló a munkáltató engedélye alapján mentesül a munkavégzés alól [107. § h) pontja], az emiatt kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint jár díjazás.

(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

(Idézet Munka törvénykönyve - 1992 évi XXII. tv.)

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

Liliom001 2007.09.17 08:13:09

Jó. Én is írom akkor másképp:

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

tb-zsuzsa 2007.09.15 11:57:29

Nem kell a hangyából elefántot csinálni. Itt csak a lehetőségről van szó, hogy miként lehet megoldani. Nem tartom valószínűnek, hogy tömegesen akarnának fizetésnélküli szabadságra menni. Egyrészt munkavállaló részről nem kap bért, munkáltató részről nincs aki dolgozzon.

Modestinvs 2007.09.14 23:15:16

Adott esetben, ha majd a munkavállaó nem fog ráérni egy fél évig, a munkáltató is "együttműködő" lesz, és fizeti az a hat hónap távollétet neki?

Nem kiszorúrás jövedelem nélkül hagyni a munkavállalódat? Akkor mi? Jótétemény?

Mbazsika 2007.09.14 17:58:45

El tudom kepzelni egy rossz likviditasu, alacsony nyereseghanyaddal dolgozo cegnel, hogy egy megrendeleshianyos idoszakban ket lehetoseg all elotte, a csod vagy egy ilyen megallapodas a munkavallalokkal.

tb-zsuzsa 2007.09.14 16:49:27

Igen a munkáltatónak kötelezettsége foglalkoztatni a munkavállalót. A munkavállalónak meg kötelességre rendelkezésre állni.....  De leírom akkor másként. Ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni és esetleg a munkavállaló "kéri" a fizetésnélküli szabadságot, már nem él az körülmény, hogy a munkáltató kezdeményezte. Minden csak megközelítés és két fél együttműködésén múlik. Ha a munkavállaló és a munkáltató meg tud egyezni magában a fizetésnélküli szabadság szükségességében akkor az már más lapra tartozik, hogy jogszerűen ezt hogy oldják meg, azaz ki kéri hivatalosan a fizetésnélküli szabadságot.  Nem győzöm kiemelni, hogy két fél együttműködése szükséges hozzá. És remélhetőleg itt nem arról van szó, hogy a munkavállalóval akar kiszúrni.

mucyka 2007.09.14 13:45:21

Jólértem tehát akkor már a megállapodás sem jogszerü?!

Oké, köszönöm. Erre lettem volna végülis kiváncsi.

Liliom001 2007.09.14 10:41:38

Azért mondtam, hogy jogellenes, mert az Mt. a munkával való ellátatlanságra konkrét megfogalmazást tartalmaz. Amelyik paragrafustól pedig el lehet jogszerűen térni, az mindig oda van írva - illetve akkor, ha az a munkavállalónak kedvezőbb (és persze vannak, amitől így sem lehet érvényesen eltérni).

A gyakornoki idő megszerzésére irányuló jogviszony, és a megbízás pedig más kategória. Ezen felül persze vannak "idénymunkák" is, ahol a jogviszony vége meg van határozva.

De ha kockáztatnak egy munkaügyi ellenőrzést, hát tegyék. Én nem javasolnám a saját munkahelyemen ezt az eljárást.

tb-zsuzsa 2007.09.14 10:28:52

Nem etikus, de nem tudok olyan jogszabályról ami tiltaná a munkáltató-munkavállaló megegyezését. Főleg ha egyszeri kényszerhelyzetről van szó, amit a munkáltató később esetleg kompenzál is. Ha a munkavállaló nem megy bele, akkor úgy sem lehet megvalósítani, abban az esetben pedig valóban az állásidő vagy a felmondás marad. Megbízási jogviszony is ismeri az ingyen megbízás fogalmát. Sőt sokan vannak akik ingyen dolgoznak egy darabig pl. gyakorlat szerzés céljából (sőt fizetnek is érte, hogy alkalmazzák)

Liliom001 2007.09.14 08:26:06

Ez - szerintem - teljességgel jogellenes megállapodás lenne. A munkáltató kötelezettsége munkával ellátni a munkavállalót, és mint írtad is, ha ezt nem teszi, az állásidőre bért kell fizetnie.

tb-zsuzsa 2007.09.12 16:50:33

A fizetésnélküli szabadságot a munkavállaló számára tette lehetővé az Mt. Mivel lehetnek olyan élethelyzetek, amikor a munkavállaló nem tudja teljesíteni a munkavégzési kötelezettségét. Ilyen pl. a gyermek otthoni ápolása, gondozása, betegápolás, házépítés. Ezekben az esetekben a munkáltató kötelessége kiadni a fizetésnélküli szabadságot. Vannak ezenkívül olyan esetek, amikor a munkavállaló egyedi problémája miatt szeretne fizetésnélküli szabadságot kivenni, de a munkahelyét nem szeretné felmondani, mint pl. külföldi munkavállalás határozott időre. Utóbbi esetben a munkáltató mérlegelési jogkörén múlik, hogy az adott munkavállaló megkapja e a fizetésnélkülit vagy sem. Munkáltató részéről nem tudok olyanról, hogy fizetésnélküli szabadság, mert ahogy írták is ha nem tudja foglalkoztatni a munkavállalót állásidőre járó bért kell fizetnie. Ettől függetlenül ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni........... hát, és a munkavállaló nem akarja érvényesíteni a jogait meg lehet éppen játszani.

Zs

mucyka 2007.09.11 08:30:26

Ez had legyen már ami ügyünk, hogy ki hülye és ki nem, lévén a részleteket sem ismered. Az eredeti kérdésre való válasszal megelégedek ha tudsz segiteni. Kösz.

Modestinvs 2007.09.11 08:27:45

Erről beszélek. Hülye, aki belemegy. Ha nem tudtok folyamatosan munkát adni, fizetnetek kell az állásidőt. Ha fel akartok mondani, akkor egyrészt arra az időszakos megrendeléshiány nem lesz megfelelő indok, másrészt fizetett felmondási idő, végkielégítés.

Remélem, valamelyikük mégis csakí rástudó, és olvassa ezt a fórumot.

mucyka 2007.09.10 15:38:50

Nem. Van választási lehetősége is, egy hónap leállás (fn ami esetleg ha mégis beesik valami meló akkor fizetés) vagy agyő...

Modestinvs 2007.09.10 14:03:18

Ilyen hülye munkavállalókat alkalmaztok? Jó, jó, nem akarlak bántani, mi is a rabszolgamunkát preferáltuk.

mucyka 2007.09.10 12:12:51

Nekem a "másik oldalról" lenne egy kérdésem.

Ha a munkáltató szeretne fizetés nélküli szabadságot kiadni, a munkavégzést szüneteltetni van valami különleges előirása a formájára?

Vagy csak egy sima megegyezés elégséges, melyen a munkavállaló elismeri hogy tudomásul vette pontpontpont?

Köszönöm

M.

tb-zsuzsa 2007.09.06 19:26:29

Ha fizetésnélküli szabadságot igényelsz  több mint 30 napot azzal megszakad a folyamatos jogviszonyod. Mivel nem lesz jövedelmed, így járulékokat sem kell fizetni. Táppénzre, azaz pénzbeli ellátásokra nem leszel jogosult és a szolgálati időbe sem számít bele. Amit  esetleg csinálni tudsz, hogy szolgálati időre megállapodást kötsz, ill. természetbeni ellátásra (orvosi) megfizeted a járulékot. Az APEH-nél kell az utóbbit elintézni, kb. havi 5 000 Ft-ra számíthatsz. Folytatás később, most mennem kell

gennyes majompestis 2007.08.28 20:33:47

ha felmondás van, akkor a felmondási idődre értelemszerűen kapod a fizetésedet, tehát a tb is rendezve. Amikor a f.időnek vége, a mviszony megszűnik.

A fizetés nélküli alatt asszem... passz. Szerintem ott nem fizetnek utánad semmit. Ezt majd egy tébészakértő mondja meg.

mindenesetre lépned kellett az ügyben a héten.

(túl sok volt a majom és tenni kellett valamit. Hívtak, jöttem. Azóta nincs majom.)

bugmenot 2007.08.27 19:15:11

Arról tudtok valamit, hogy TB meg hasonlók ügyében mi a helyzet?Nekem azokat saját zsebből kell fizetnem a fizetésnélküli szabadság (vagy felmondás) idejére, hogy folytonos legyen a jogviszony?

Modestinvs 2009.02.10 12:44:47

A gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló bármikor, egyoldalúan megszüntetheti.

_robin_ 2009.02.09 23:30:40

Megszakad a folyamatos munkaviszony? Én ezt találtam:fizetés nélküli szabadságA munkavállaló kérelmére - közérdekű okból vagy személyes és családi körülményeire tekintettel - fizetés nélküli szabadság adható. A fizetés nélküli szabadság időtartamára munkabér nem jár ugyan, de a munkaviszony folyamatosan fennáll.

_robin_ 2009.02.09 23:27:57

Nekem lenne még nem kevés kérdésem, amire lehet, hogy evidens a válasz, de most eléggé elbizonytalanodtam.A párom egy év fizetésnélküli szabadságot vett ki saját kezdeményezésre, hogy gyesre mehessen a legkisebb gyermekünkkel, míg én dolgozom. Előfordulhat azonban, hogy hamarabb vissza kell állnia dolgozni (ugyanis én elveszítettem a munkámat, és jelenleg elég képlékeny, hogy mennyire találok még egy olyat fixen). Mindenképpen le kell töltenie az egy évet, vagy előbb visszamehet mindenféle szankciók (pl. kirúgás) veszélye nélkül? Továbbá az egy év lejárta előtt kiteheti-e a munkáltatója? Ha időközben máshova akar menni dolgozni, és felveszik, hogyan, milyen eljárással tud kilépni a szabadságát kiadó cégtől?

_robin_ 2009.02.09 23:23:10

Ki kell, hogy fizesd, szerintem.

botasz 2008.10.06 09:29:21

Sziasztok!nekem az a gondom hogy egy szolgáltató partnerénél dolgozok most mondtam fel de szerződésemben az van hogy ha 1 évben belül felmondok ki kell fizessem a képzésemnek a díját ami 200.000 ft ..... oktatáson voltam de csak a jelenléti ívet írtam alá és a fönök kötelezett az oktatásra mert csak úgy állhattam munkába.na most ki kell én ezt fizessem? Esetleg lehet ezt időarányosan? Vagy részletfizetést kérni?

Modestinvs 2008.09.12 11:34:46

Egy lehet: ha a munkáltató nem kívánja akkor kiadni.

ancsy27 2008.09.12 08:31:29

Sziasztok! A következő kérdéssel fordulok hozzátok. Én most bizonyos családi okok miatt jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok (szeptember 1- október 3-ig). 4.-től megyek vissza dolgozni,de októberben még szeretném kivenni a rendes szabadságomat ami kb. 10 nap. Ennek van valamilyen akadálya?

MissEarnshaw 2008.09.08 15:31:04

Sziasztok,

Fizetés nélküli szabin leszek október 9-től 3 hónapig, mert külföldön (EU) töltök 3 hónapot egy ösztöndíj miatt. Ilyenkor a munkáltató nem fizeti a TB-m stb, ez tiszta, de mit kell tennem, hogy ne szakadjon meg a jogviszonyom? Igazság szerint azt sem tudom, mit kérdezzek, a lényeg, mit kell tennem, ha 3 hónapig fizu nélkülit kértem, de nem szeretném, hogy a későbbiekben emiatt problémáim legyenek?

Ha valaki segít azt nagyon megköszönöm! :)

TZiky 2008.08.05 22:42:58

"Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom."Munkajogi problémákÜdv:TZiky:-))

LeszittVigasz 2008.08.05 15:50:09

Sziasztok!Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom.Munkahelyet szeretnék váltani.(fő oka a vállalkozás életképtelennek tűnése: többször inkasszózott az APEH, a tartozások mára több millió Ft-ra rúgnak, a vezetés borzasztóan bánik az alkalmazottakkal - egy részük nincs is bejelentve) Találtam új munkahelyet, emiatt szeretném elkerülni a 30 napos felmondási időt.Úgy gondolom önszántából a főnököm nem menne bele a közös megegyezésbe..Rendkívüli felmondás indokolható-e azzal, hogy a munkáltatóm 2 hónapja nem fizet utánam adót és járulékot?Táppénz (ha nincs más megoldás..) beletartozhat a felmondási időbe?

Replay 2008.06.10 15:17:03

Laikusként: mivel ez nem "munkaviszony", nem kell kilépést bejelenteni. Viszont ha ott akarod hagyni őket, akkor új szerződést se kössél.

Liliom001 2007.09.17 08:18:50

Az előbb a jogszabályi hivatkozás nem ment át. Így megpróbálom újra. Ha mégsem sikerülne: 1992. évi XXII. tv. 151 § (4).

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.

(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:

a) a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;

b) a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;

c) a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;

d) a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;

e) a szabadság (131-132. §) időtartamára;

f) a szoptatási munkaidő-kedvezmény [138. § (5) bekezdés] idejére;

g) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára.

(3) Ha a munkavállaló a munkáltató engedélye alapján mentesül a munkavégzés alól [107. § h) pontja], az emiatt kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint jár díjazás.

(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

(Idézet Munka törvénykönyve - 1992 évi XXII. tv.)

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

Liliom001 2007.09.17 08:13:09

Jó. Én is írom akkor másképp:

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

tb-zsuzsa 2007.09.15 11:57:29

Nem kell a hangyából elefántot csinálni. Itt csak a lehetőségről van szó, hogy miként lehet megoldani. Nem tartom valószínűnek, hogy tömegesen akarnának fizetésnélküli szabadságra menni. Egyrészt munkavállaló részről nem kap bért, munkáltató részről nincs aki dolgozzon.

Modestinvs 2007.09.14 23:15:16

Adott esetben, ha majd a munkavállaó nem fog ráérni egy fél évig, a munkáltató is "együttműködő" lesz, és fizeti az a hat hónap távollétet neki?

Nem kiszorúrás jövedelem nélkül hagyni a munkavállalódat? Akkor mi? Jótétemény?

Mbazsika 2007.09.14 17:58:45

El tudom kepzelni egy rossz likviditasu, alacsony nyereseghanyaddal dolgozo cegnel, hogy egy megrendeleshianyos idoszakban ket lehetoseg all elotte, a csod vagy egy ilyen megallapodas a munkavallalokkal.

tb-zsuzsa 2007.09.14 16:49:27

Igen a munkáltatónak kötelezettsége foglalkoztatni a munkavállalót. A munkavállalónak meg kötelességre rendelkezésre állni.....  De leírom akkor másként. Ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni és esetleg a munkavállaló "kéri" a fizetésnélküli szabadságot, már nem él az körülmény, hogy a munkáltató kezdeményezte. Minden csak megközelítés és két fél együttműködésén múlik. Ha a munkavállaló és a munkáltató meg tud egyezni magában a fizetésnélküli szabadság szükségességében akkor az már más lapra tartozik, hogy jogszerűen ezt hogy oldják meg, azaz ki kéri hivatalosan a fizetésnélküli szabadságot.  Nem győzöm kiemelni, hogy két fél együttműködése szükséges hozzá. És remélhetőleg itt nem arról van szó, hogy a munkavállalóval akar kiszúrni.

mucyka 2007.09.14 13:45:21

Jólértem tehát akkor már a megállapodás sem jogszerü?!

Oké, köszönöm. Erre lettem volna végülis kiváncsi.

Liliom001 2007.09.14 10:41:38

Azért mondtam, hogy jogellenes, mert az Mt. a munkával való ellátatlanságra konkrét megfogalmazást tartalmaz. Amelyik paragrafustól pedig el lehet jogszerűen térni, az mindig oda van írva - illetve akkor, ha az a munkavállalónak kedvezőbb (és persze vannak, amitől így sem lehet érvényesen eltérni).

A gyakornoki idő megszerzésére irányuló jogviszony, és a megbízás pedig más kategória. Ezen felül persze vannak "idénymunkák" is, ahol a jogviszony vége meg van határozva.

De ha kockáztatnak egy munkaügyi ellenőrzést, hát tegyék. Én nem javasolnám a saját munkahelyemen ezt az eljárást.

tb-zsuzsa 2007.09.14 10:28:52

Nem etikus, de nem tudok olyan jogszabályról ami tiltaná a munkáltató-munkavállaló megegyezését. Főleg ha egyszeri kényszerhelyzetről van szó, amit a munkáltató később esetleg kompenzál is. Ha a munkavállaló nem megy bele, akkor úgy sem lehet megvalósítani, abban az esetben pedig valóban az állásidő vagy a felmondás marad. Megbízási jogviszony is ismeri az ingyen megbízás fogalmát. Sőt sokan vannak akik ingyen dolgoznak egy darabig pl. gyakorlat szerzés céljából (sőt fizetnek is érte, hogy alkalmazzák)

Liliom001 2007.09.14 08:26:06

Ez - szerintem - teljességgel jogellenes megállapodás lenne. A munkáltató kötelezettsége munkával ellátni a munkavállalót, és mint írtad is, ha ezt nem teszi, az állásidőre bért kell fizetnie.

tb-zsuzsa 2007.09.12 16:50:33

A fizetésnélküli szabadságot a munkavállaló számára tette lehetővé az Mt. Mivel lehetnek olyan élethelyzetek, amikor a munkavállaló nem tudja teljesíteni a munkavégzési kötelezettségét. Ilyen pl. a gyermek otthoni ápolása, gondozása, betegápolás, házépítés. Ezekben az esetekben a munkáltató kötelessége kiadni a fizetésnélküli szabadságot. Vannak ezenkívül olyan esetek, amikor a munkavállaló egyedi problémája miatt szeretne fizetésnélküli szabadságot kivenni, de a munkahelyét nem szeretné felmondani, mint pl. külföldi munkavállalás határozott időre. Utóbbi esetben a munkáltató mérlegelési jogkörén múlik, hogy az adott munkavállaló megkapja e a fizetésnélkülit vagy sem. Munkáltató részéről nem tudok olyanról, hogy fizetésnélküli szabadság, mert ahogy írták is ha nem tudja foglalkoztatni a munkavállalót állásidőre járó bért kell fizetnie. Ettől függetlenül ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni........... hát, és a munkavállaló nem akarja érvényesíteni a jogait meg lehet éppen játszani.

Zs

mucyka 2007.09.11 08:30:26

Ez had legyen már ami ügyünk, hogy ki hülye és ki nem, lévén a részleteket sem ismered. Az eredeti kérdésre való válasszal megelégedek ha tudsz segiteni. Kösz.

Modestinvs 2007.09.11 08:27:45

Erről beszélek. Hülye, aki belemegy. Ha nem tudtok folyamatosan munkát adni, fizetnetek kell az állásidőt. Ha fel akartok mondani, akkor egyrészt arra az időszakos megrendeléshiány nem lesz megfelelő indok, másrészt fizetett felmondási idő, végkielégítés.

Remélem, valamelyikük mégis csakí rástudó, és olvassa ezt a fórumot.

mucyka 2007.09.10 15:38:50

Nem. Van választási lehetősége is, egy hónap leállás (fn ami esetleg ha mégis beesik valami meló akkor fizetés) vagy agyő...

Modestinvs 2007.09.10 14:03:18

Ilyen hülye munkavállalókat alkalmaztok? Jó, jó, nem akarlak bántani, mi is a rabszolgamunkát preferáltuk.

mucyka 2007.09.10 12:12:51

Nekem a "másik oldalról" lenne egy kérdésem.

Ha a munkáltató szeretne fizetés nélküli szabadságot kiadni, a munkavégzést szüneteltetni van valami különleges előirása a formájára?

Vagy csak egy sima megegyezés elégséges, melyen a munkavállaló elismeri hogy tudomásul vette pontpontpont?

Köszönöm

M.

tb-zsuzsa 2007.09.06 19:26:29

Ha fizetésnélküli szabadságot igényelsz  több mint 30 napot azzal megszakad a folyamatos jogviszonyod. Mivel nem lesz jövedelmed, így járulékokat sem kell fizetni. Táppénzre, azaz pénzbeli ellátásokra nem leszel jogosult és a szolgálati időbe sem számít bele. Amit  esetleg csinálni tudsz, hogy szolgálati időre megállapodást kötsz, ill. természetbeni ellátásra (orvosi) megfizeted a járulékot. Az APEH-nél kell az utóbbit elintézni, kb. havi 5 000 Ft-ra számíthatsz. Folytatás később, most mennem kell

gennyes majompestis 2007.08.28 20:33:47

ha felmondás van, akkor a felmondási idődre értelemszerűen kapod a fizetésedet, tehát a tb is rendezve. Amikor a f.időnek vége, a mviszony megszűnik.

A fizetés nélküli alatt asszem... passz. Szerintem ott nem fizetnek utánad semmit. Ezt majd egy tébészakértő mondja meg.

mindenesetre lépned kellett az ügyben a héten.

(túl sok volt a majom és tenni kellett valamit. Hívtak, jöttem. Azóta nincs majom.)

bugmenot 2007.08.27 19:15:11

Arról tudtok valamit, hogy TB meg hasonlók ügyében mi a helyzet?Nekem azokat saját zsebből kell fizetnem a fizetésnélküli szabadság (vagy felmondás) idejére, hogy folytonos legyen a jogviszony?

Modestinvs 2009.02.10 12:44:47

A gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló bármikor, egyoldalúan megszüntetheti.

_robin_ 2009.02.09 23:30:40

Megszakad a folyamatos munkaviszony? Én ezt találtam:fizetés nélküli szabadságA munkavállaló kérelmére - közérdekű okból vagy személyes és családi körülményeire tekintettel - fizetés nélküli szabadság adható. A fizetés nélküli szabadság időtartamára munkabér nem jár ugyan, de a munkaviszony folyamatosan fennáll.

_robin_ 2009.02.09 23:27:57

Nekem lenne még nem kevés kérdésem, amire lehet, hogy evidens a válasz, de most eléggé elbizonytalanodtam.A párom egy év fizetésnélküli szabadságot vett ki saját kezdeményezésre, hogy gyesre mehessen a legkisebb gyermekünkkel, míg én dolgozom. Előfordulhat azonban, hogy hamarabb vissza kell állnia dolgozni (ugyanis én elveszítettem a munkámat, és jelenleg elég képlékeny, hogy mennyire találok még egy olyat fixen). Mindenképpen le kell töltenie az egy évet, vagy előbb visszamehet mindenféle szankciók (pl. kirúgás) veszélye nélkül? Továbbá az egy év lejárta előtt kiteheti-e a munkáltatója? Ha időközben máshova akar menni dolgozni, és felveszik, hogyan, milyen eljárással tud kilépni a szabadságát kiadó cégtől?

_robin_ 2009.02.09 23:23:10

Ki kell, hogy fizesd, szerintem.

botasz 2008.10.06 09:29:21

Sziasztok!nekem az a gondom hogy egy szolgáltató partnerénél dolgozok most mondtam fel de szerződésemben az van hogy ha 1 évben belül felmondok ki kell fizessem a képzésemnek a díját ami 200.000 ft ..... oktatáson voltam de csak a jelenléti ívet írtam alá és a fönök kötelezett az oktatásra mert csak úgy állhattam munkába.na most ki kell én ezt fizessem? Esetleg lehet ezt időarányosan? Vagy részletfizetést kérni?

Modestinvs 2008.09.12 11:34:46

Egy lehet: ha a munkáltató nem kívánja akkor kiadni.

ancsy27 2008.09.12 08:31:29

Sziasztok! A következő kérdéssel fordulok hozzátok. Én most bizonyos családi okok miatt jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok (szeptember 1- október 3-ig). 4.-től megyek vissza dolgozni,de októberben még szeretném kivenni a rendes szabadságomat ami kb. 10 nap. Ennek van valamilyen akadálya?

MissEarnshaw 2008.09.08 15:31:04

Sziasztok,

Fizetés nélküli szabin leszek október 9-től 3 hónapig, mert külföldön (EU) töltök 3 hónapot egy ösztöndíj miatt. Ilyenkor a munkáltató nem fizeti a TB-m stb, ez tiszta, de mit kell tennem, hogy ne szakadjon meg a jogviszonyom? Igazság szerint azt sem tudom, mit kérdezzek, a lényeg, mit kell tennem, ha 3 hónapig fizu nélkülit kértem, de nem szeretném, hogy a későbbiekben emiatt problémáim legyenek?

Ha valaki segít azt nagyon megköszönöm! :)

TZiky 2008.08.05 22:42:58

"Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom."Munkajogi problémákÜdv:TZiky:-))

LeszittVigasz 2008.08.05 15:50:09

Sziasztok!Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom.Munkahelyet szeretnék váltani.(fő oka a vállalkozás életképtelennek tűnése: többször inkasszózott az APEH, a tartozások mára több millió Ft-ra rúgnak, a vezetés borzasztóan bánik az alkalmazottakkal - egy részük nincs is bejelentve) Találtam új munkahelyet, emiatt szeretném elkerülni a 30 napos felmondási időt.Úgy gondolom önszántából a főnököm nem menne bele a közös megegyezésbe..Rendkívüli felmondás indokolható-e azzal, hogy a munkáltatóm 2 hónapja nem fizet utánam adót és járulékot?Táppénz (ha nincs más megoldás..) beletartozhat a felmondási időbe?

Replay 2008.06.10 15:17:03

Laikusként: mivel ez nem "munkaviszony", nem kell kilépést bejelenteni. Viszont ha ott akarod hagyni őket, akkor új szerződést se kössél.

Liliom001 2007.09.17 08:18:50

Az előbb a jogszabályi hivatkozás nem ment át. Így megpróbálom újra. Ha mégsem sikerülne: 1992. évi XXII. tv. 151 § (4).

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.

(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:

a) a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;

b) a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;

c) a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;

d) a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;

e) a szabadság (131-132. §) időtartamára;

f) a szoptatási munkaidő-kedvezmény [138. § (5) bekezdés] idejére;

g) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára.

(3) Ha a munkavállaló a munkáltató engedélye alapján mentesül a munkavégzés alól [107. § h) pontja], az emiatt kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint jár díjazás.

(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

(Idézet Munka törvénykönyve - 1992 évi XXII. tv.)

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

Liliom001 2007.09.17 08:13:09

Jó. Én is írom akkor másképp:

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

tb-zsuzsa 2007.09.15 11:57:29

Nem kell a hangyából elefántot csinálni. Itt csak a lehetőségről van szó, hogy miként lehet megoldani. Nem tartom valószínűnek, hogy tömegesen akarnának fizetésnélküli szabadságra menni. Egyrészt munkavállaló részről nem kap bért, munkáltató részről nincs aki dolgozzon.

Modestinvs 2007.09.14 23:15:16

Adott esetben, ha majd a munkavállaó nem fog ráérni egy fél évig, a munkáltató is "együttműködő" lesz, és fizeti az a hat hónap távollétet neki?

Nem kiszorúrás jövedelem nélkül hagyni a munkavállalódat? Akkor mi? Jótétemény?

Mbazsika 2007.09.14 17:58:45

El tudom kepzelni egy rossz likviditasu, alacsony nyereseghanyaddal dolgozo cegnel, hogy egy megrendeleshianyos idoszakban ket lehetoseg all elotte, a csod vagy egy ilyen megallapodas a munkavallalokkal.

tb-zsuzsa 2007.09.14 16:49:27

Igen a munkáltatónak kötelezettsége foglalkoztatni a munkavállalót. A munkavállalónak meg kötelességre rendelkezésre állni.....  De leírom akkor másként. Ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni és esetleg a munkavállaló "kéri" a fizetésnélküli szabadságot, már nem él az körülmény, hogy a munkáltató kezdeményezte. Minden csak megközelítés és két fél együttműködésén múlik. Ha a munkavállaló és a munkáltató meg tud egyezni magában a fizetésnélküli szabadság szükségességében akkor az már más lapra tartozik, hogy jogszerűen ezt hogy oldják meg, azaz ki kéri hivatalosan a fizetésnélküli szabadságot.  Nem győzöm kiemelni, hogy két fél együttműködése szükséges hozzá. És remélhetőleg itt nem arról van szó, hogy a munkavállalóval akar kiszúrni.

mucyka 2007.09.14 13:45:21

Jólértem tehát akkor már a megállapodás sem jogszerü?!

Oké, köszönöm. Erre lettem volna végülis kiváncsi.

Liliom001 2007.09.14 10:41:38

Azért mondtam, hogy jogellenes, mert az Mt. a munkával való ellátatlanságra konkrét megfogalmazást tartalmaz. Amelyik paragrafustól pedig el lehet jogszerűen térni, az mindig oda van írva - illetve akkor, ha az a munkavállalónak kedvezőbb (és persze vannak, amitől így sem lehet érvényesen eltérni).

A gyakornoki idő megszerzésére irányuló jogviszony, és a megbízás pedig más kategória. Ezen felül persze vannak "idénymunkák" is, ahol a jogviszony vége meg van határozva.

De ha kockáztatnak egy munkaügyi ellenőrzést, hát tegyék. Én nem javasolnám a saját munkahelyemen ezt az eljárást.

tb-zsuzsa 2007.09.14 10:28:52

Nem etikus, de nem tudok olyan jogszabályról ami tiltaná a munkáltató-munkavállaló megegyezését. Főleg ha egyszeri kényszerhelyzetről van szó, amit a munkáltató később esetleg kompenzál is. Ha a munkavállaló nem megy bele, akkor úgy sem lehet megvalósítani, abban az esetben pedig valóban az állásidő vagy a felmondás marad. Megbízási jogviszony is ismeri az ingyen megbízás fogalmát. Sőt sokan vannak akik ingyen dolgoznak egy darabig pl. gyakorlat szerzés céljából (sőt fizetnek is érte, hogy alkalmazzák)

Liliom001 2007.09.14 08:26:06

Ez - szerintem - teljességgel jogellenes megállapodás lenne. A munkáltató kötelezettsége munkával ellátni a munkavállalót, és mint írtad is, ha ezt nem teszi, az állásidőre bért kell fizetnie.

tb-zsuzsa 2007.09.12 16:50:33

A fizetésnélküli szabadságot a munkavállaló számára tette lehetővé az Mt. Mivel lehetnek olyan élethelyzetek, amikor a munkavállaló nem tudja teljesíteni a munkavégzési kötelezettségét. Ilyen pl. a gyermek otthoni ápolása, gondozása, betegápolás, házépítés. Ezekben az esetekben a munkáltató kötelessége kiadni a fizetésnélküli szabadságot. Vannak ezenkívül olyan esetek, amikor a munkavállaló egyedi problémája miatt szeretne fizetésnélküli szabadságot kivenni, de a munkahelyét nem szeretné felmondani, mint pl. külföldi munkavállalás határozott időre. Utóbbi esetben a munkáltató mérlegelési jogkörén múlik, hogy az adott munkavállaló megkapja e a fizetésnélkülit vagy sem. Munkáltató részéről nem tudok olyanról, hogy fizetésnélküli szabadság, mert ahogy írták is ha nem tudja foglalkoztatni a munkavállalót állásidőre járó bért kell fizetnie. Ettől függetlenül ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni........... hát, és a munkavállaló nem akarja érvényesíteni a jogait meg lehet éppen játszani.

Zs

mucyka 2007.09.11 08:30:26

Ez had legyen már ami ügyünk, hogy ki hülye és ki nem, lévén a részleteket sem ismered. Az eredeti kérdésre való válasszal megelégedek ha tudsz segiteni. Kösz.

Modestinvs 2007.09.11 08:27:45

Erről beszélek. Hülye, aki belemegy. Ha nem tudtok folyamatosan munkát adni, fizetnetek kell az állásidőt. Ha fel akartok mondani, akkor egyrészt arra az időszakos megrendeléshiány nem lesz megfelelő indok, másrészt fizetett felmondási idő, végkielégítés.

Remélem, valamelyikük mégis csakí rástudó, és olvassa ezt a fórumot.

mucyka 2007.09.10 15:38:50

Nem. Van választási lehetősége is, egy hónap leállás (fn ami esetleg ha mégis beesik valami meló akkor fizetés) vagy agyő...

Modestinvs 2007.09.10 14:03:18

Ilyen hülye munkavállalókat alkalmaztok? Jó, jó, nem akarlak bántani, mi is a rabszolgamunkát preferáltuk.

mucyka 2007.09.10 12:12:51

Nekem a "másik oldalról" lenne egy kérdésem.

Ha a munkáltató szeretne fizetés nélküli szabadságot kiadni, a munkavégzést szüneteltetni van valami különleges előirása a formájára?

Vagy csak egy sima megegyezés elégséges, melyen a munkavállaló elismeri hogy tudomásul vette pontpontpont?

Köszönöm

M.

tb-zsuzsa 2007.09.06 19:26:29

Ha fizetésnélküli szabadságot igényelsz  több mint 30 napot azzal megszakad a folyamatos jogviszonyod. Mivel nem lesz jövedelmed, így járulékokat sem kell fizetni. Táppénzre, azaz pénzbeli ellátásokra nem leszel jogosult és a szolgálati időbe sem számít bele. Amit  esetleg csinálni tudsz, hogy szolgálati időre megállapodást kötsz, ill. természetbeni ellátásra (orvosi) megfizeted a járulékot. Az APEH-nél kell az utóbbit elintézni, kb. havi 5 000 Ft-ra számíthatsz. Folytatás később, most mennem kell

gennyes majompestis 2007.08.28 20:33:47

ha felmondás van, akkor a felmondási idődre értelemszerűen kapod a fizetésedet, tehát a tb is rendezve. Amikor a f.időnek vége, a mviszony megszűnik.

A fizetés nélküli alatt asszem... passz. Szerintem ott nem fizetnek utánad semmit. Ezt majd egy tébészakértő mondja meg.

mindenesetre lépned kellett az ügyben a héten.

(túl sok volt a majom és tenni kellett valamit. Hívtak, jöttem. Azóta nincs majom.)

bugmenot 2007.08.27 19:15:11

Arról tudtok valamit, hogy TB meg hasonlók ügyében mi a helyzet?Nekem azokat saját zsebből kell fizetnem a fizetésnélküli szabadság (vagy felmondás) idejére, hogy folytonos legyen a jogviszony?

Modestinvs 2009.02.10 12:44:47

A gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló bármikor, egyoldalúan megszüntetheti.

_robin_ 2009.02.09 23:30:40

Megszakad a folyamatos munkaviszony? Én ezt találtam:fizetés nélküli szabadságA munkavállaló kérelmére - közérdekű okból vagy személyes és családi körülményeire tekintettel - fizetés nélküli szabadság adható. A fizetés nélküli szabadság időtartamára munkabér nem jár ugyan, de a munkaviszony folyamatosan fennáll.

_robin_ 2009.02.09 23:27:57

Nekem lenne még nem kevés kérdésem, amire lehet, hogy evidens a válasz, de most eléggé elbizonytalanodtam.A párom egy év fizetésnélküli szabadságot vett ki saját kezdeményezésre, hogy gyesre mehessen a legkisebb gyermekünkkel, míg én dolgozom. Előfordulhat azonban, hogy hamarabb vissza kell állnia dolgozni (ugyanis én elveszítettem a munkámat, és jelenleg elég képlékeny, hogy mennyire találok még egy olyat fixen). Mindenképpen le kell töltenie az egy évet, vagy előbb visszamehet mindenféle szankciók (pl. kirúgás) veszélye nélkül? Továbbá az egy év lejárta előtt kiteheti-e a munkáltatója? Ha időközben máshova akar menni dolgozni, és felveszik, hogyan, milyen eljárással tud kilépni a szabadságát kiadó cégtől?

_robin_ 2009.02.09 23:23:10

Ki kell, hogy fizesd, szerintem.

botasz 2008.10.06 09:29:21

Sziasztok!nekem az a gondom hogy egy szolgáltató partnerénél dolgozok most mondtam fel de szerződésemben az van hogy ha 1 évben belül felmondok ki kell fizessem a képzésemnek a díját ami 200.000 ft ..... oktatáson voltam de csak a jelenléti ívet írtam alá és a fönök kötelezett az oktatásra mert csak úgy állhattam munkába.na most ki kell én ezt fizessem? Esetleg lehet ezt időarányosan? Vagy részletfizetést kérni?

Modestinvs 2008.09.12 11:34:46

Egy lehet: ha a munkáltató nem kívánja akkor kiadni.

ancsy27 2008.09.12 08:31:29

Sziasztok! A következő kérdéssel fordulok hozzátok. Én most bizonyos családi okok miatt jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok (szeptember 1- október 3-ig). 4.-től megyek vissza dolgozni,de októberben még szeretném kivenni a rendes szabadságomat ami kb. 10 nap. Ennek van valamilyen akadálya?

MissEarnshaw 2008.09.08 15:31:04

Sziasztok,

Fizetés nélküli szabin leszek október 9-től 3 hónapig, mert külföldön (EU) töltök 3 hónapot egy ösztöndíj miatt. Ilyenkor a munkáltató nem fizeti a TB-m stb, ez tiszta, de mit kell tennem, hogy ne szakadjon meg a jogviszonyom? Igazság szerint azt sem tudom, mit kérdezzek, a lényeg, mit kell tennem, ha 3 hónapig fizu nélkülit kértem, de nem szeretném, hogy a későbbiekben emiatt problémáim legyenek?

Ha valaki segít azt nagyon megköszönöm! :)

TZiky 2008.08.05 22:42:58

"Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom."Munkajogi problémákÜdv:TZiky:-))

LeszittVigasz 2008.08.05 15:50:09

Sziasztok!Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom.Munkahelyet szeretnék váltani.(fő oka a vállalkozás életképtelennek tűnése: többször inkasszózott az APEH, a tartozások mára több millió Ft-ra rúgnak, a vezetés borzasztóan bánik az alkalmazottakkal - egy részük nincs is bejelentve) Találtam új munkahelyet, emiatt szeretném elkerülni a 30 napos felmondási időt.Úgy gondolom önszántából a főnököm nem menne bele a közös megegyezésbe..Rendkívüli felmondás indokolható-e azzal, hogy a munkáltatóm 2 hónapja nem fizet utánam adót és járulékot?Táppénz (ha nincs más megoldás..) beletartozhat a felmondási időbe?

Replay 2008.06.10 15:17:03

Laikusként: mivel ez nem "munkaviszony", nem kell kilépést bejelenteni. Viszont ha ott akarod hagyni őket, akkor új szerződést se kössél.

Liliom001 2007.09.17 08:18:50

Az előbb a jogszabályi hivatkozás nem ment át. Így megpróbálom újra. Ha mégsem sikerülne: 1992. évi XXII. tv. 151 § (4).

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.

(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:

a) a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;

b) a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;

c) a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;

d) a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;

e) a szabadság (131-132. §) időtartamára;

f) a szoptatási munkaidő-kedvezmény [138. § (5) bekezdés] idejére;

g) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára.

(3) Ha a munkavállaló a munkáltató engedélye alapján mentesül a munkavégzés alól [107. § h) pontja], az emiatt kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint jár díjazás.

(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

(Idézet Munka törvénykönyve - 1992 évi XXII. tv.)

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

Liliom001 2007.09.17 08:13:09

Jó. Én is írom akkor másképp:

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

tb-zsuzsa 2007.09.15 11:57:29

Nem kell a hangyából elefántot csinálni. Itt csak a lehetőségről van szó, hogy miként lehet megoldani. Nem tartom valószínűnek, hogy tömegesen akarnának fizetésnélküli szabadságra menni. Egyrészt munkavállaló részről nem kap bért, munkáltató részről nincs aki dolgozzon.

Modestinvs 2007.09.14 23:15:16

Adott esetben, ha majd a munkavállaó nem fog ráérni egy fél évig, a munkáltató is "együttműködő" lesz, és fizeti az a hat hónap távollétet neki?

Nem kiszorúrás jövedelem nélkül hagyni a munkavállalódat? Akkor mi? Jótétemény?

Mbazsika 2007.09.14 17:58:45

El tudom kepzelni egy rossz likviditasu, alacsony nyereseghanyaddal dolgozo cegnel, hogy egy megrendeleshianyos idoszakban ket lehetoseg all elotte, a csod vagy egy ilyen megallapodas a munkavallalokkal.

tb-zsuzsa 2007.09.14 16:49:27

Igen a munkáltatónak kötelezettsége foglalkoztatni a munkavállalót. A munkavállalónak meg kötelességre rendelkezésre állni.....  De leírom akkor másként. Ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni és esetleg a munkavállaló "kéri" a fizetésnélküli szabadságot, már nem él az körülmény, hogy a munkáltató kezdeményezte. Minden csak megközelítés és két fél együttműködésén múlik. Ha a munkavállaló és a munkáltató meg tud egyezni magában a fizetésnélküli szabadság szükségességében akkor az már más lapra tartozik, hogy jogszerűen ezt hogy oldják meg, azaz ki kéri hivatalosan a fizetésnélküli szabadságot.  Nem győzöm kiemelni, hogy két fél együttműködése szükséges hozzá. És remélhetőleg itt nem arról van szó, hogy a munkavállalóval akar kiszúrni.

mucyka 2007.09.14 13:45:21

Jólértem tehát akkor már a megállapodás sem jogszerü?!

Oké, köszönöm. Erre lettem volna végülis kiváncsi.

Liliom001 2007.09.14 10:41:38

Azért mondtam, hogy jogellenes, mert az Mt. a munkával való ellátatlanságra konkrét megfogalmazást tartalmaz. Amelyik paragrafustól pedig el lehet jogszerűen térni, az mindig oda van írva - illetve akkor, ha az a munkavállalónak kedvezőbb (és persze vannak, amitől így sem lehet érvényesen eltérni).

A gyakornoki idő megszerzésére irányuló jogviszony, és a megbízás pedig más kategória. Ezen felül persze vannak "idénymunkák" is, ahol a jogviszony vége meg van határozva.

De ha kockáztatnak egy munkaügyi ellenőrzést, hát tegyék. Én nem javasolnám a saját munkahelyemen ezt az eljárást.

tb-zsuzsa 2007.09.14 10:28:52

Nem etikus, de nem tudok olyan jogszabályról ami tiltaná a munkáltató-munkavállaló megegyezését. Főleg ha egyszeri kényszerhelyzetről van szó, amit a munkáltató később esetleg kompenzál is. Ha a munkavállaló nem megy bele, akkor úgy sem lehet megvalósítani, abban az esetben pedig valóban az állásidő vagy a felmondás marad. Megbízási jogviszony is ismeri az ingyen megbízás fogalmát. Sőt sokan vannak akik ingyen dolgoznak egy darabig pl. gyakorlat szerzés céljából (sőt fizetnek is érte, hogy alkalmazzák)

Liliom001 2007.09.14 08:26:06

Ez - szerintem - teljességgel jogellenes megállapodás lenne. A munkáltató kötelezettsége munkával ellátni a munkavállalót, és mint írtad is, ha ezt nem teszi, az állásidőre bért kell fizetnie.

tb-zsuzsa 2007.09.12 16:50:33

A fizetésnélküli szabadságot a munkavállaló számára tette lehetővé az Mt. Mivel lehetnek olyan élethelyzetek, amikor a munkavállaló nem tudja teljesíteni a munkavégzési kötelezettségét. Ilyen pl. a gyermek otthoni ápolása, gondozása, betegápolás, házépítés. Ezekben az esetekben a munkáltató kötelessége kiadni a fizetésnélküli szabadságot. Vannak ezenkívül olyan esetek, amikor a munkavállaló egyedi problémája miatt szeretne fizetésnélküli szabadságot kivenni, de a munkahelyét nem szeretné felmondani, mint pl. külföldi munkavállalás határozott időre. Utóbbi esetben a munkáltató mérlegelési jogkörén múlik, hogy az adott munkavállaló megkapja e a fizetésnélkülit vagy sem. Munkáltató részéről nem tudok olyanról, hogy fizetésnélküli szabadság, mert ahogy írták is ha nem tudja foglalkoztatni a munkavállalót állásidőre járó bért kell fizetnie. Ettől függetlenül ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni........... hát, és a munkavállaló nem akarja érvényesíteni a jogait meg lehet éppen játszani.

Zs

mucyka 2007.09.11 08:30:26

Ez had legyen már ami ügyünk, hogy ki hülye és ki nem, lévén a részleteket sem ismered. Az eredeti kérdésre való válasszal megelégedek ha tudsz segiteni. Kösz.

Modestinvs 2007.09.11 08:27:45

Erről beszélek. Hülye, aki belemegy. Ha nem tudtok folyamatosan munkát adni, fizetnetek kell az állásidőt. Ha fel akartok mondani, akkor egyrészt arra az időszakos megrendeléshiány nem lesz megfelelő indok, másrészt fizetett felmondási idő, végkielégítés.

Remélem, valamelyikük mégis csakí rástudó, és olvassa ezt a fórumot.

mucyka 2007.09.10 15:38:50

Nem. Van választási lehetősége is, egy hónap leállás (fn ami esetleg ha mégis beesik valami meló akkor fizetés) vagy agyő...

Modestinvs 2007.09.10 14:03:18

Ilyen hülye munkavállalókat alkalmaztok? Jó, jó, nem akarlak bántani, mi is a rabszolgamunkát preferáltuk.

mucyka 2007.09.10 12:12:51

Nekem a "másik oldalról" lenne egy kérdésem.

Ha a munkáltató szeretne fizetés nélküli szabadságot kiadni, a munkavégzést szüneteltetni van valami különleges előirása a formájára?

Vagy csak egy sima megegyezés elégséges, melyen a munkavállaló elismeri hogy tudomásul vette pontpontpont?

Köszönöm

M.

tb-zsuzsa 2007.09.06 19:26:29

Ha fizetésnélküli szabadságot igényelsz  több mint 30 napot azzal megszakad a folyamatos jogviszonyod. Mivel nem lesz jövedelmed, így járulékokat sem kell fizetni. Táppénzre, azaz pénzbeli ellátásokra nem leszel jogosult és a szolgálati időbe sem számít bele. Amit  esetleg csinálni tudsz, hogy szolgálati időre megállapodást kötsz, ill. természetbeni ellátásra (orvosi) megfizeted a járulékot. Az APEH-nél kell az utóbbit elintézni, kb. havi 5 000 Ft-ra számíthatsz. Folytatás később, most mennem kell

gennyes majompestis 2007.08.28 20:33:47

ha felmondás van, akkor a felmondási idődre értelemszerűen kapod a fizetésedet, tehát a tb is rendezve. Amikor a f.időnek vége, a mviszony megszűnik.

A fizetés nélküli alatt asszem... passz. Szerintem ott nem fizetnek utánad semmit. Ezt majd egy tébészakértő mondja meg.

mindenesetre lépned kellett az ügyben a héten.

(túl sok volt a majom és tenni kellett valamit. Hívtak, jöttem. Azóta nincs majom.)

bugmenot 2007.08.27 19:15:11

Arról tudtok valamit, hogy TB meg hasonlók ügyében mi a helyzet?Nekem azokat saját zsebből kell fizetnem a fizetésnélküli szabadság (vagy felmondás) idejére, hogy folytonos legyen a jogviszony?

Modestinvs 2009.02.10 12:44:47

A gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló bármikor, egyoldalúan megszüntetheti.

_robin_ 2009.02.09 23:30:40

Megszakad a folyamatos munkaviszony? Én ezt találtam:fizetés nélküli szabadságA munkavállaló kérelmére - közérdekű okból vagy személyes és családi körülményeire tekintettel - fizetés nélküli szabadság adható. A fizetés nélküli szabadság időtartamára munkabér nem jár ugyan, de a munkaviszony folyamatosan fennáll.

_robin_ 2009.02.09 23:27:57

Nekem lenne még nem kevés kérdésem, amire lehet, hogy evidens a válasz, de most eléggé elbizonytalanodtam.A párom egy év fizetésnélküli szabadságot vett ki saját kezdeményezésre, hogy gyesre mehessen a legkisebb gyermekünkkel, míg én dolgozom. Előfordulhat azonban, hogy hamarabb vissza kell állnia dolgozni (ugyanis én elveszítettem a munkámat, és jelenleg elég képlékeny, hogy mennyire találok még egy olyat fixen). Mindenképpen le kell töltenie az egy évet, vagy előbb visszamehet mindenféle szankciók (pl. kirúgás) veszélye nélkül? Továbbá az egy év lejárta előtt kiteheti-e a munkáltatója? Ha időközben máshova akar menni dolgozni, és felveszik, hogyan, milyen eljárással tud kilépni a szabadságát kiadó cégtől?

_robin_ 2009.02.09 23:23:10

Ki kell, hogy fizesd, szerintem.

botasz 2008.10.06 09:29:21

Sziasztok!nekem az a gondom hogy egy szolgáltató partnerénél dolgozok most mondtam fel de szerződésemben az van hogy ha 1 évben belül felmondok ki kell fizessem a képzésemnek a díját ami 200.000 ft ..... oktatáson voltam de csak a jelenléti ívet írtam alá és a fönök kötelezett az oktatásra mert csak úgy állhattam munkába.na most ki kell én ezt fizessem? Esetleg lehet ezt időarányosan? Vagy részletfizetést kérni?

Modestinvs 2008.09.12 11:34:46

Egy lehet: ha a munkáltató nem kívánja akkor kiadni.

ancsy27 2008.09.12 08:31:29

Sziasztok! A következő kérdéssel fordulok hozzátok. Én most bizonyos családi okok miatt jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok (szeptember 1- október 3-ig). 4.-től megyek vissza dolgozni,de októberben még szeretném kivenni a rendes szabadságomat ami kb. 10 nap. Ennek van valamilyen akadálya?

MissEarnshaw 2008.09.08 15:31:04

Sziasztok,

Fizetés nélküli szabin leszek október 9-től 3 hónapig, mert külföldön (EU) töltök 3 hónapot egy ösztöndíj miatt. Ilyenkor a munkáltató nem fizeti a TB-m stb, ez tiszta, de mit kell tennem, hogy ne szakadjon meg a jogviszonyom? Igazság szerint azt sem tudom, mit kérdezzek, a lényeg, mit kell tennem, ha 3 hónapig fizu nélkülit kértem, de nem szeretném, hogy a későbbiekben emiatt problémáim legyenek?

Ha valaki segít azt nagyon megköszönöm! :)

TZiky 2008.08.05 22:42:58

"Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom."Munkajogi problémákÜdv:TZiky:-))

LeszittVigasz 2008.08.05 15:50:09

Sziasztok!Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom.Munkahelyet szeretnék váltani.(fő oka a vállalkozás életképtelennek tűnése: többször inkasszózott az APEH, a tartozások mára több millió Ft-ra rúgnak, a vezetés borzasztóan bánik az alkalmazottakkal - egy részük nincs is bejelentve) Találtam új munkahelyet, emiatt szeretném elkerülni a 30 napos felmondási időt.Úgy gondolom önszántából a főnököm nem menne bele a közös megegyezésbe..Rendkívüli felmondás indokolható-e azzal, hogy a munkáltatóm 2 hónapja nem fizet utánam adót és járulékot?Táppénz (ha nincs más megoldás..) beletartozhat a felmondási időbe?

Replay 2008.06.10 15:17:03

Laikusként: mivel ez nem "munkaviszony", nem kell kilépést bejelenteni. Viszont ha ott akarod hagyni őket, akkor új szerződést se kössél.

Liliom001 2007.09.17 08:18:50

Az előbb a jogszabályi hivatkozás nem ment át. Így megpróbálom újra. Ha mégsem sikerülne: 1992. évi XXII. tv. 151 § (4).

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.

(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:

a) a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;

b) a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;

c) a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;

d) a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;

e) a szabadság (131-132. §) időtartamára;

f) a szoptatási munkaidő-kedvezmény [138. § (5) bekezdés] idejére;

g) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára.

(3) Ha a munkavállaló a munkáltató engedélye alapján mentesül a munkavégzés alól [107. § h) pontja], az emiatt kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint jár díjazás.

(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

(Idézet Munka törvénykönyve - 1992 évi XXII. tv.)

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

Liliom001 2007.09.17 08:13:09

Jó. Én is írom akkor másképp:

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

tb-zsuzsa 2007.09.15 11:57:29

Nem kell a hangyából elefántot csinálni. Itt csak a lehetőségről van szó, hogy miként lehet megoldani. Nem tartom valószínűnek, hogy tömegesen akarnának fizetésnélküli szabadságra menni. Egyrészt munkavállaló részről nem kap bért, munkáltató részről nincs aki dolgozzon.

Modestinvs 2007.09.14 23:15:16

Adott esetben, ha majd a munkavállaó nem fog ráérni egy fél évig, a munkáltató is "együttműködő" lesz, és fizeti az a hat hónap távollétet neki?

Nem kiszorúrás jövedelem nélkül hagyni a munkavállalódat? Akkor mi? Jótétemény?

Mbazsika 2007.09.14 17:58:45

El tudom kepzelni egy rossz likviditasu, alacsony nyereseghanyaddal dolgozo cegnel, hogy egy megrendeleshianyos idoszakban ket lehetoseg all elotte, a csod vagy egy ilyen megallapodas a munkavallalokkal.

tb-zsuzsa 2007.09.14 16:49:27

Igen a munkáltatónak kötelezettsége foglalkoztatni a munkavállalót. A munkavállalónak meg kötelességre rendelkezésre állni.....  De leírom akkor másként. Ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni és esetleg a munkavállaló "kéri" a fizetésnélküli szabadságot, már nem él az körülmény, hogy a munkáltató kezdeményezte. Minden csak megközelítés és két fél együttműködésén múlik. Ha a munkavállaló és a munkáltató meg tud egyezni magában a fizetésnélküli szabadság szükségességében akkor az már más lapra tartozik, hogy jogszerűen ezt hogy oldják meg, azaz ki kéri hivatalosan a fizetésnélküli szabadságot.  Nem győzöm kiemelni, hogy két fél együttműködése szükséges hozzá. És remélhetőleg itt nem arról van szó, hogy a munkavállalóval akar kiszúrni.

mucyka 2007.09.14 13:45:21

Jólértem tehát akkor már a megállapodás sem jogszerü?!

Oké, köszönöm. Erre lettem volna végülis kiváncsi.

Liliom001 2007.09.14 10:41:38

Azért mondtam, hogy jogellenes, mert az Mt. a munkával való ellátatlanságra konkrét megfogalmazást tartalmaz. Amelyik paragrafustól pedig el lehet jogszerűen térni, az mindig oda van írva - illetve akkor, ha az a munkavállalónak kedvezőbb (és persze vannak, amitől így sem lehet érvényesen eltérni).

A gyakornoki idő megszerzésére irányuló jogviszony, és a megbízás pedig más kategória. Ezen felül persze vannak "idénymunkák" is, ahol a jogviszony vége meg van határozva.

De ha kockáztatnak egy munkaügyi ellenőrzést, hát tegyék. Én nem javasolnám a saját munkahelyemen ezt az eljárást.

tb-zsuzsa 2007.09.14 10:28:52

Nem etikus, de nem tudok olyan jogszabályról ami tiltaná a munkáltató-munkavállaló megegyezését. Főleg ha egyszeri kényszerhelyzetről van szó, amit a munkáltató később esetleg kompenzál is. Ha a munkavállaló nem megy bele, akkor úgy sem lehet megvalósítani, abban az esetben pedig valóban az állásidő vagy a felmondás marad. Megbízási jogviszony is ismeri az ingyen megbízás fogalmát. Sőt sokan vannak akik ingyen dolgoznak egy darabig pl. gyakorlat szerzés céljából (sőt fizetnek is érte, hogy alkalmazzák)

Liliom001 2007.09.14 08:26:06

Ez - szerintem - teljességgel jogellenes megállapodás lenne. A munkáltató kötelezettsége munkával ellátni a munkavállalót, és mint írtad is, ha ezt nem teszi, az állásidőre bért kell fizetnie.

tb-zsuzsa 2007.09.12 16:50:33

A fizetésnélküli szabadságot a munkavállaló számára tette lehetővé az Mt. Mivel lehetnek olyan élethelyzetek, amikor a munkavállaló nem tudja teljesíteni a munkavégzési kötelezettségét. Ilyen pl. a gyermek otthoni ápolása, gondozása, betegápolás, házépítés. Ezekben az esetekben a munkáltató kötelessége kiadni a fizetésnélküli szabadságot. Vannak ezenkívül olyan esetek, amikor a munkavállaló egyedi problémája miatt szeretne fizetésnélküli szabadságot kivenni, de a munkahelyét nem szeretné felmondani, mint pl. külföldi munkavállalás határozott időre. Utóbbi esetben a munkáltató mérlegelési jogkörén múlik, hogy az adott munkavállaló megkapja e a fizetésnélkülit vagy sem. Munkáltató részéről nem tudok olyanról, hogy fizetésnélküli szabadság, mert ahogy írták is ha nem tudja foglalkoztatni a munkavállalót állásidőre járó bért kell fizetnie. Ettől függetlenül ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni........... hát, és a munkavállaló nem akarja érvényesíteni a jogait meg lehet éppen játszani.

Zs

mucyka 2007.09.11 08:30:26

Ez had legyen már ami ügyünk, hogy ki hülye és ki nem, lévén a részleteket sem ismered. Az eredeti kérdésre való válasszal megelégedek ha tudsz segiteni. Kösz.

Modestinvs 2007.09.11 08:27:45

Erről beszélek. Hülye, aki belemegy. Ha nem tudtok folyamatosan munkát adni, fizetnetek kell az állásidőt. Ha fel akartok mondani, akkor egyrészt arra az időszakos megrendeléshiány nem lesz megfelelő indok, másrészt fizetett felmondási idő, végkielégítés.

Remélem, valamelyikük mégis csakí rástudó, és olvassa ezt a fórumot.

mucyka 2007.09.10 15:38:50

Nem. Van választási lehetősége is, egy hónap leállás (fn ami esetleg ha mégis beesik valami meló akkor fizetés) vagy agyő...

Modestinvs 2007.09.10 14:03:18

Ilyen hülye munkavállalókat alkalmaztok? Jó, jó, nem akarlak bántani, mi is a rabszolgamunkát preferáltuk.

mucyka 2007.09.10 12:12:51

Nekem a "másik oldalról" lenne egy kérdésem.

Ha a munkáltató szeretne fizetés nélküli szabadságot kiadni, a munkavégzést szüneteltetni van valami különleges előirása a formájára?

Vagy csak egy sima megegyezés elégséges, melyen a munkavállaló elismeri hogy tudomásul vette pontpontpont?

Köszönöm

M.

tb-zsuzsa 2007.09.06 19:26:29

Ha fizetésnélküli szabadságot igényelsz  több mint 30 napot azzal megszakad a folyamatos jogviszonyod. Mivel nem lesz jövedelmed, így járulékokat sem kell fizetni. Táppénzre, azaz pénzbeli ellátásokra nem leszel jogosult és a szolgálati időbe sem számít bele. Amit  esetleg csinálni tudsz, hogy szolgálati időre megállapodást kötsz, ill. természetbeni ellátásra (orvosi) megfizeted a járulékot. Az APEH-nél kell az utóbbit elintézni, kb. havi 5 000 Ft-ra számíthatsz. Folytatás később, most mennem kell

gennyes majompestis 2007.08.28 20:33:47

ha felmondás van, akkor a felmondási idődre értelemszerűen kapod a fizetésedet, tehát a tb is rendezve. Amikor a f.időnek vége, a mviszony megszűnik.

A fizetés nélküli alatt asszem... passz. Szerintem ott nem fizetnek utánad semmit. Ezt majd egy tébészakértő mondja meg.

mindenesetre lépned kellett az ügyben a héten.

(túl sok volt a majom és tenni kellett valamit. Hívtak, jöttem. Azóta nincs majom.)

bugmenot 2007.08.27 19:15:11

Arról tudtok valamit, hogy TB meg hasonlók ügyében mi a helyzet?Nekem azokat saját zsebből kell fizetnem a fizetésnélküli szabadság (vagy felmondás) idejére, hogy folytonos legyen a jogviszony?

Modestinvs 2009.02.10 12:44:47

A gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló bármikor, egyoldalúan megszüntetheti.

_robin_ 2009.02.09 23:30:40

Megszakad a folyamatos munkaviszony? Én ezt találtam:fizetés nélküli szabadságA munkavállaló kérelmére - közérdekű okból vagy személyes és családi körülményeire tekintettel - fizetés nélküli szabadság adható. A fizetés nélküli szabadság időtartamára munkabér nem jár ugyan, de a munkaviszony folyamatosan fennáll.

_robin_ 2009.02.09 23:27:57

Nekem lenne még nem kevés kérdésem, amire lehet, hogy evidens a válasz, de most eléggé elbizonytalanodtam.A párom egy év fizetésnélküli szabadságot vett ki saját kezdeményezésre, hogy gyesre mehessen a legkisebb gyermekünkkel, míg én dolgozom. Előfordulhat azonban, hogy hamarabb vissza kell állnia dolgozni (ugyanis én elveszítettem a munkámat, és jelenleg elég képlékeny, hogy mennyire találok még egy olyat fixen). Mindenképpen le kell töltenie az egy évet, vagy előbb visszamehet mindenféle szankciók (pl. kirúgás) veszélye nélkül? Továbbá az egy év lejárta előtt kiteheti-e a munkáltatója? Ha időközben máshova akar menni dolgozni, és felveszik, hogyan, milyen eljárással tud kilépni a szabadságát kiadó cégtől?

_robin_ 2009.02.09 23:23:10

Ki kell, hogy fizesd, szerintem.

botasz 2008.10.06 09:29:21

Sziasztok!nekem az a gondom hogy egy szolgáltató partnerénél dolgozok most mondtam fel de szerződésemben az van hogy ha 1 évben belül felmondok ki kell fizessem a képzésemnek a díját ami 200.000 ft ..... oktatáson voltam de csak a jelenléti ívet írtam alá és a fönök kötelezett az oktatásra mert csak úgy állhattam munkába.na most ki kell én ezt fizessem? Esetleg lehet ezt időarányosan? Vagy részletfizetést kérni?

Modestinvs 2008.09.12 11:34:46

Egy lehet: ha a munkáltató nem kívánja akkor kiadni.

ancsy27 2008.09.12 08:31:29

Sziasztok! A következő kérdéssel fordulok hozzátok. Én most bizonyos családi okok miatt jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok (szeptember 1- október 3-ig). 4.-től megyek vissza dolgozni,de októberben még szeretném kivenni a rendes szabadságomat ami kb. 10 nap. Ennek van valamilyen akadálya?

MissEarnshaw 2008.09.08 15:31:04

Sziasztok,

Fizetés nélküli szabin leszek október 9-től 3 hónapig, mert külföldön (EU) töltök 3 hónapot egy ösztöndíj miatt. Ilyenkor a munkáltató nem fizeti a TB-m stb, ez tiszta, de mit kell tennem, hogy ne szakadjon meg a jogviszonyom? Igazság szerint azt sem tudom, mit kérdezzek, a lényeg, mit kell tennem, ha 3 hónapig fizu nélkülit kértem, de nem szeretném, hogy a későbbiekben emiatt problémáim legyenek?

Ha valaki segít azt nagyon megköszönöm! :)

TZiky 2008.08.05 22:42:58

"Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom."Munkajogi problémákÜdv:TZiky:-))

LeszittVigasz 2008.08.05 15:50:09

Sziasztok!Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom.Munkahelyet szeretnék váltani.(fő oka a vállalkozás életképtelennek tűnése: többször inkasszózott az APEH, a tartozások mára több millió Ft-ra rúgnak, a vezetés borzasztóan bánik az alkalmazottakkal - egy részük nincs is bejelentve) Találtam új munkahelyet, emiatt szeretném elkerülni a 30 napos felmondási időt.Úgy gondolom önszántából a főnököm nem menne bele a közös megegyezésbe..Rendkívüli felmondás indokolható-e azzal, hogy a munkáltatóm 2 hónapja nem fizet utánam adót és járulékot?Táppénz (ha nincs más megoldás..) beletartozhat a felmondási időbe?

Replay 2008.06.10 15:17:03

Laikusként: mivel ez nem "munkaviszony", nem kell kilépést bejelenteni. Viszont ha ott akarod hagyni őket, akkor új szerződést se kössél.

Liliom001 2007.09.17 08:18:50

Az előbb a jogszabályi hivatkozás nem ment át. Így megpróbálom újra. Ha mégsem sikerülne: 1992. évi XXII. tv. 151 § (4).

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.

(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:

a) a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;

b) a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;

c) a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;

d) a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;

e) a szabadság (131-132. §) időtartamára;

f) a szoptatási munkaidő-kedvezmény [138. § (5) bekezdés] idejére;

g) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára.

(3) Ha a munkavállaló a munkáltató engedélye alapján mentesül a munkavégzés alól [107. § h) pontja], az emiatt kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint jár díjazás.

(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

(Idézet Munka törvénykönyve - 1992 évi XXII. tv.)

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

Liliom001 2007.09.17 08:13:09

Jó. Én is írom akkor másképp:

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

tb-zsuzsa 2007.09.15 11:57:29

Nem kell a hangyából elefántot csinálni. Itt csak a lehetőségről van szó, hogy miként lehet megoldani. Nem tartom valószínűnek, hogy tömegesen akarnának fizetésnélküli szabadságra menni. Egyrészt munkavállaló részről nem kap bért, munkáltató részről nincs aki dolgozzon.

Modestinvs 2007.09.14 23:15:16

Adott esetben, ha majd a munkavállaó nem fog ráérni egy fél évig, a munkáltató is "együttműködő" lesz, és fizeti az a hat hónap távollétet neki?

Nem kiszorúrás jövedelem nélkül hagyni a munkavállalódat? Akkor mi? Jótétemény?

Mbazsika 2007.09.14 17:58:45

El tudom kepzelni egy rossz likviditasu, alacsony nyereseghanyaddal dolgozo cegnel, hogy egy megrendeleshianyos idoszakban ket lehetoseg all elotte, a csod vagy egy ilyen megallapodas a munkavallalokkal.

tb-zsuzsa 2007.09.14 16:49:27

Igen a munkáltatónak kötelezettsége foglalkoztatni a munkavállalót. A munkavállalónak meg kötelességre rendelkezésre állni.....  De leírom akkor másként. Ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni és esetleg a munkavállaló "kéri" a fizetésnélküli szabadságot, már nem él az körülmény, hogy a munkáltató kezdeményezte. Minden csak megközelítés és két fél együttműködésén múlik. Ha a munkavállaló és a munkáltató meg tud egyezni magában a fizetésnélküli szabadság szükségességében akkor az már más lapra tartozik, hogy jogszerűen ezt hogy oldják meg, azaz ki kéri hivatalosan a fizetésnélküli szabadságot.  Nem győzöm kiemelni, hogy két fél együttműködése szükséges hozzá. És remélhetőleg itt nem arról van szó, hogy a munkavállalóval akar kiszúrni.

mucyka 2007.09.14 13:45:21

Jólértem tehát akkor már a megállapodás sem jogszerü?!

Oké, köszönöm. Erre lettem volna végülis kiváncsi.

Liliom001 2007.09.14 10:41:38

Azért mondtam, hogy jogellenes, mert az Mt. a munkával való ellátatlanságra konkrét megfogalmazást tartalmaz. Amelyik paragrafustól pedig el lehet jogszerűen térni, az mindig oda van írva - illetve akkor, ha az a munkavállalónak kedvezőbb (és persze vannak, amitől így sem lehet érvényesen eltérni).

A gyakornoki idő megszerzésére irányuló jogviszony, és a megbízás pedig más kategória. Ezen felül persze vannak "idénymunkák" is, ahol a jogviszony vége meg van határozva.

De ha kockáztatnak egy munkaügyi ellenőrzést, hát tegyék. Én nem javasolnám a saját munkahelyemen ezt az eljárást.

tb-zsuzsa 2007.09.14 10:28:52

Nem etikus, de nem tudok olyan jogszabályról ami tiltaná a munkáltató-munkavállaló megegyezését. Főleg ha egyszeri kényszerhelyzetről van szó, amit a munkáltató később esetleg kompenzál is. Ha a munkavállaló nem megy bele, akkor úgy sem lehet megvalósítani, abban az esetben pedig valóban az állásidő vagy a felmondás marad. Megbízási jogviszony is ismeri az ingyen megbízás fogalmát. Sőt sokan vannak akik ingyen dolgoznak egy darabig pl. gyakorlat szerzés céljából (sőt fizetnek is érte, hogy alkalmazzák)

Liliom001 2007.09.14 08:26:06

Ez - szerintem - teljességgel jogellenes megállapodás lenne. A munkáltató kötelezettsége munkával ellátni a munkavállalót, és mint írtad is, ha ezt nem teszi, az állásidőre bért kell fizetnie.

tb-zsuzsa 2007.09.12 16:50:33

A fizetésnélküli szabadságot a munkavállaló számára tette lehetővé az Mt. Mivel lehetnek olyan élethelyzetek, amikor a munkavállaló nem tudja teljesíteni a munkavégzési kötelezettségét. Ilyen pl. a gyermek otthoni ápolása, gondozása, betegápolás, házépítés. Ezekben az esetekben a munkáltató kötelessége kiadni a fizetésnélküli szabadságot. Vannak ezenkívül olyan esetek, amikor a munkavállaló egyedi problémája miatt szeretne fizetésnélküli szabadságot kivenni, de a munkahelyét nem szeretné felmondani, mint pl. külföldi munkavállalás határozott időre. Utóbbi esetben a munkáltató mérlegelési jogkörén múlik, hogy az adott munkavállaló megkapja e a fizetésnélkülit vagy sem. Munkáltató részéről nem tudok olyanról, hogy fizetésnélküli szabadság, mert ahogy írták is ha nem tudja foglalkoztatni a munkavállalót állásidőre járó bért kell fizetnie. Ettől függetlenül ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni........... hát, és a munkavállaló nem akarja érvényesíteni a jogait meg lehet éppen játszani.

Zs

mucyka 2007.09.11 08:30:26

Ez had legyen már ami ügyünk, hogy ki hülye és ki nem, lévén a részleteket sem ismered. Az eredeti kérdésre való válasszal megelégedek ha tudsz segiteni. Kösz.

Modestinvs 2007.09.11 08:27:45

Erről beszélek. Hülye, aki belemegy. Ha nem tudtok folyamatosan munkát adni, fizetnetek kell az állásidőt. Ha fel akartok mondani, akkor egyrészt arra az időszakos megrendeléshiány nem lesz megfelelő indok, másrészt fizetett felmondási idő, végkielégítés.

Remélem, valamelyikük mégis csakí rástudó, és olvassa ezt a fórumot.

mucyka 2007.09.10 15:38:50

Nem. Van választási lehetősége is, egy hónap leállás (fn ami esetleg ha mégis beesik valami meló akkor fizetés) vagy agyő...

Modestinvs 2007.09.10 14:03:18

Ilyen hülye munkavállalókat alkalmaztok? Jó, jó, nem akarlak bántani, mi is a rabszolgamunkát preferáltuk.

mucyka 2007.09.10 12:12:51

Nekem a "másik oldalról" lenne egy kérdésem.

Ha a munkáltató szeretne fizetés nélküli szabadságot kiadni, a munkavégzést szüneteltetni van valami különleges előirása a formájára?

Vagy csak egy sima megegyezés elégséges, melyen a munkavállaló elismeri hogy tudomásul vette pontpontpont?

Köszönöm

M.

tb-zsuzsa 2007.09.06 19:26:29

Ha fizetésnélküli szabadságot igényelsz  több mint 30 napot azzal megszakad a folyamatos jogviszonyod. Mivel nem lesz jövedelmed, így járulékokat sem kell fizetni. Táppénzre, azaz pénzbeli ellátásokra nem leszel jogosult és a szolgálati időbe sem számít bele. Amit  esetleg csinálni tudsz, hogy szolgálati időre megállapodást kötsz, ill. természetbeni ellátásra (orvosi) megfizeted a járulékot. Az APEH-nél kell az utóbbit elintézni, kb. havi 5 000 Ft-ra számíthatsz. Folytatás később, most mennem kell

gennyes majompestis 2007.08.28 20:33:47

ha felmondás van, akkor a felmondási idődre értelemszerűen kapod a fizetésedet, tehát a tb is rendezve. Amikor a f.időnek vége, a mviszony megszűnik.

A fizetés nélküli alatt asszem... passz. Szerintem ott nem fizetnek utánad semmit. Ezt majd egy tébészakértő mondja meg.

mindenesetre lépned kellett az ügyben a héten.

(túl sok volt a majom és tenni kellett valamit. Hívtak, jöttem. Azóta nincs majom.)

bugmenot 2007.08.27 19:15:11

Arról tudtok valamit, hogy TB meg hasonlók ügyében mi a helyzet?Nekem azokat saját zsebből kell fizetnem a fizetésnélküli szabadság (vagy felmondás) idejére, hogy folytonos legyen a jogviszony?

Modestinvs 2009.02.10 12:44:47

A gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló bármikor, egyoldalúan megszüntetheti.

_robin_ 2009.02.09 23:30:40

Megszakad a folyamatos munkaviszony? Én ezt találtam:fizetés nélküli szabadságA munkavállaló kérelmére - közérdekű okból vagy személyes és családi körülményeire tekintettel - fizetés nélküli szabadság adható. A fizetés nélküli szabadság időtartamára munkabér nem jár ugyan, de a munkaviszony folyamatosan fennáll.

_robin_ 2009.02.09 23:27:57

Nekem lenne még nem kevés kérdésem, amire lehet, hogy evidens a válasz, de most eléggé elbizonytalanodtam.A párom egy év fizetésnélküli szabadságot vett ki saját kezdeményezésre, hogy gyesre mehessen a legkisebb gyermekünkkel, míg én dolgozom. Előfordulhat azonban, hogy hamarabb vissza kell állnia dolgozni (ugyanis én elveszítettem a munkámat, és jelenleg elég képlékeny, hogy mennyire találok még egy olyat fixen). Mindenképpen le kell töltenie az egy évet, vagy előbb visszamehet mindenféle szankciók (pl. kirúgás) veszélye nélkül? Továbbá az egy év lejárta előtt kiteheti-e a munkáltatója? Ha időközben máshova akar menni dolgozni, és felveszik, hogyan, milyen eljárással tud kilépni a szabadságát kiadó cégtől?

_robin_ 2009.02.09 23:23:10

Ki kell, hogy fizesd, szerintem.

botasz 2008.10.06 09:29:21

Sziasztok!nekem az a gondom hogy egy szolgáltató partnerénél dolgozok most mondtam fel de szerződésemben az van hogy ha 1 évben belül felmondok ki kell fizessem a képzésemnek a díját ami 200.000 ft ..... oktatáson voltam de csak a jelenléti ívet írtam alá és a fönök kötelezett az oktatásra mert csak úgy állhattam munkába.na most ki kell én ezt fizessem? Esetleg lehet ezt időarányosan? Vagy részletfizetést kérni?

Modestinvs 2008.09.12 11:34:46

Egy lehet: ha a munkáltató nem kívánja akkor kiadni.

ancsy27 2008.09.12 08:31:29

Sziasztok! A következő kérdéssel fordulok hozzátok. Én most bizonyos családi okok miatt jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok (szeptember 1- október 3-ig). 4.-től megyek vissza dolgozni,de októberben még szeretném kivenni a rendes szabadságomat ami kb. 10 nap. Ennek van valamilyen akadálya?

MissEarnshaw 2008.09.08 15:31:04

Sziasztok,

Fizetés nélküli szabin leszek október 9-től 3 hónapig, mert külföldön (EU) töltök 3 hónapot egy ösztöndíj miatt. Ilyenkor a munkáltató nem fizeti a TB-m stb, ez tiszta, de mit kell tennem, hogy ne szakadjon meg a jogviszonyom? Igazság szerint azt sem tudom, mit kérdezzek, a lényeg, mit kell tennem, ha 3 hónapig fizu nélkülit kértem, de nem szeretném, hogy a későbbiekben emiatt problémáim legyenek?

Ha valaki segít azt nagyon megköszönöm! :)

TZiky 2008.08.05 22:42:58

"Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom."Munkajogi problémákÜdv:TZiky:-))

LeszittVigasz 2008.08.05 15:50:09

Sziasztok!Elképzelhető, hogy van munkajoggal kapcsolatok topic (ez esetben elnézésetek kérem, hogy ide írok), eddig nem találom.Munkahelyet szeretnék váltani.(fő oka a vállalkozás életképtelennek tűnése: többször inkasszózott az APEH, a tartozások mára több millió Ft-ra rúgnak, a vezetés borzasztóan bánik az alkalmazottakkal - egy részük nincs is bejelentve) Találtam új munkahelyet, emiatt szeretném elkerülni a 30 napos felmondási időt.Úgy gondolom önszántából a főnököm nem menne bele a közös megegyezésbe..Rendkívüli felmondás indokolható-e azzal, hogy a munkáltatóm 2 hónapja nem fizet utánam adót és járulékot?Táppénz (ha nincs más megoldás..) beletartozhat a felmondási időbe?

Replay 2008.06.10 15:17:03

Laikusként: mivel ez nem "munkaviszony", nem kell kilépést bejelenteni. Viszont ha ott akarod hagyni őket, akkor új szerződést se kössél.

Liliom001 2007.09.17 08:18:50

Az előbb a jogszabályi hivatkozás nem ment át. Így megpróbálom újra. Ha mégsem sikerülne: 1992. évi XXII. tv. 151 § (4).

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.

(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:

a) a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;

b) a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;

c) a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;

d) a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;

e) a szabadság (131-132. §) időtartamára;

f) a szoptatási munkaidő-kedvezmény [138. § (5) bekezdés] idejére;

g) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára.

(3) Ha a munkavállaló a munkáltató engedélye alapján mentesül a munkavégzés alól [107. § h) pontja], az emiatt kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint jár díjazás.

(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

(Idézet Munka törvénykönyve - 1992 évi XXII. tv.)

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

Liliom001 2007.09.17 08:13:09

Jó. Én is írom akkor másképp:

Egyébként nem kötözködni akarok. De félrevezetni sem szeretnék senkit. Meg lehet ezt csinálni, mint ahogy a fekete foglalkoztatást és a minimálbéres bejelentést + zsebbe kiegészítést fizetést is. Attól még nem törvényes.

A törvény itt kifejezetten védi a munkavállalót, és nem véletlen az sem, hogy munkáltató nem "kérhet" fizetés nélküli szabadságot.

Természetesen rá lehet kényszeríteni - ismétlem jogszerűtlenül - egy-egy munkavállalót, hogy Ő kérjen fizetésnélkülit mondvacsinált indokkal, de ugye abban egyetértünk, hogy ha ezt tömegesen fordul elő, az már több mint gyanús, és csak egy elégedetlen munkavállaló szükséges ahhoz, hogy a cég munkaügyi ellenőrzést idézzen elő maga ellen (Akik pontosan erre a paragrafusra fognak hivatkozni).

tb-zsuzsa 2007.09.15 11:57:29

Nem kell a hangyából elefántot csinálni. Itt csak a lehetőségről van szó, hogy miként lehet megoldani. Nem tartom valószínűnek, hogy tömegesen akarnának fizetésnélküli szabadságra menni. Egyrészt munkavállaló részről nem kap bért, munkáltató részről nincs aki dolgozzon.

Modestinvs 2007.09.14 23:15:16

Adott esetben, ha majd a munkavállaó nem fog ráérni egy fél évig, a munkáltató is "együttműködő" lesz, és fizeti az a hat hónap távollétet neki?

Nem kiszorúrás jövedelem nélkül hagyni a munkavállalódat? Akkor mi? Jótétemény?

Mbazsika 2007.09.14 17:58:45

El tudom kepzelni egy rossz likviditasu, alacsony nyereseghanyaddal dolgozo cegnel, hogy egy megrendeleshianyos idoszakban ket lehetoseg all elotte, a csod vagy egy ilyen megallapodas a munkavallalokkal.

tb-zsuzsa 2007.09.14 16:49:27

Igen a munkáltatónak kötelezettsége foglalkoztatni a munkavállalót. A munkavállalónak meg kötelességre rendelkezésre állni.....  De leírom akkor másként. Ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni és esetleg a munkavállaló "kéri" a fizetésnélküli szabadságot, már nem él az körülmény, hogy a munkáltató kezdeményezte. Minden csak megközelítés és két fél együttműködésén múlik. Ha a munkavállaló és a munkáltató meg tud egyezni magában a fizetésnélküli szabadság szükségességében akkor az már más lapra tartozik, hogy jogszerűen ezt hogy oldják meg, azaz ki kéri hivatalosan a fizetésnélküli szabadságot.  Nem győzöm kiemelni, hogy két fél együttműködése szükséges hozzá. És remélhetőleg itt nem arról van szó, hogy a munkavállalóval akar kiszúrni.

mucyka 2007.09.14 13:45:21

Jólértem tehát akkor már a megállapodás sem jogszerü?!

Oké, köszönöm. Erre lettem volna végülis kiváncsi.

Liliom001 2007.09.14 10:41:38

Azért mondtam, hogy jogellenes, mert az Mt. a munkával való ellátatlanságra konkrét megfogalmazást tartalmaz. Amelyik paragrafustól pedig el lehet jogszerűen térni, az mindig oda van írva - illetve akkor, ha az a munkavállalónak kedvezőbb (és persze vannak, amitől így sem lehet érvényesen eltérni).

A gyakornoki idő megszerzésére irányuló jogviszony, és a megbízás pedig más kategória. Ezen felül persze vannak "idénymunkák" is, ahol a jogviszony vége meg van határozva.

De ha kockáztatnak egy munkaügyi ellenőrzést, hát tegyék. Én nem javasolnám a saját munkahelyemen ezt az eljárást.

tb-zsuzsa 2007.09.14 10:28:52

Nem etikus, de nem tudok olyan jogszabályról ami tiltaná a munkáltató-munkavállaló megegyezését. Főleg ha egyszeri kényszerhelyzetről van szó, amit a munkáltató később esetleg kompenzál is. Ha a munkavállaló nem megy bele, akkor úgy sem lehet megvalósítani, abban az esetben pedig valóban az állásidő vagy a felmondás marad. Megbízási jogviszony is ismeri az ingyen megbízás fogalmát. Sőt sokan vannak akik ingyen dolgoznak egy darabig pl. gyakorlat szerzés céljából (sőt fizetnek is érte, hogy alkalmazzák)

Liliom001 2007.09.14 08:26:06

Ez - szerintem - teljességgel jogellenes megállapodás lenne. A munkáltató kötelezettsége munkával ellátni a munkavállalót, és mint írtad is, ha ezt nem teszi, az állásidőre bért kell fizetnie.

tb-zsuzsa 2007.09.12 16:50:33

A fizetésnélküli szabadságot a munkavállaló számára tette lehetővé az Mt. Mivel lehetnek olyan élethelyzetek, amikor a munkavállaló nem tudja teljesíteni a munkavégzési kötelezettségét. Ilyen pl. a gyermek otthoni ápolása, gondozása, betegápolás, házépítés. Ezekben az esetekben a munkáltató kötelessége kiadni a fizetésnélküli szabadságot. Vannak ezenkívül olyan esetek, amikor a munkavállaló egyedi problémája miatt szeretne fizetésnélküli szabadságot kivenni, de a munkahelyét nem szeretné felmondani, mint pl. külföldi munkavállalás határozott időre. Utóbbi esetben a munkáltató mérlegelési jogkörén múlik, hogy az adott munkavállaló megkapja e a fizetésnélkülit vagy sem. Munkáltató részéről nem tudok olyanról, hogy fizetésnélküli szabadság, mert ahogy írták is ha nem tudja foglalkoztatni a munkavállalót állásidőre járó bért kell fizetnie. Ettől függetlenül ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni........... hát, és a munkavállaló nem akarja érvényesíteni a jogait meg lehet éppen játszani.

Zs

mucyka 2007.09.11 08:30:26

Ez had legyen már ami ügyünk, hogy ki hülye és ki nem, lévén a részleteket sem ismered. Az eredeti kérdésre való válasszal megelégedek ha tudsz segiteni. Kösz.

Modestinvs 2007.09.11 08:27:45

Erről beszélek. Hülye, aki belemegy. Ha nem tudtok folyamatosan munkát adni, fizetnetek kell az állásidőt. Ha fel akartok mondani, akkor egyrészt arra az időszakos megrendeléshiány nem lesz megfelelő indok, másrészt fizetett felmondási idő, végkielégítés.

Remélem, valamelyikük mégis csakí rástudó, és olvassa ezt a fórumot.

mucyka 2007.09.10 15:38:50

Nem. Van választási lehetősége is, egy hónap leállás (fn ami esetleg ha mégis beesik valami meló akkor fizetés) vagy agyő...

Modestinvs 2007.09.10 14:03:18

Ilyen hülye munkavállalókat alkalmaztok? Jó, jó, nem akarlak bántani, mi is a rabszolgamunkát preferáltuk.

mucyka 2007.09.10 12:12:51

Nekem a "másik oldalról" lenne egy kérdésem.

Ha a munkáltató szeretne fizetés nélküli szabadságot kiadni, a munkavégzést szüneteltetni van valami különleges előirása a formájára?

Vagy csak egy sima megegyezés elégséges, melyen a munkavállaló elismeri hogy tudomásul vette pontpontpont?

Köszönöm

M.

tb-zsuzsa 2007.09.06 19:26:29

Ha fizetésnélküli szabadságot igényelsz  több mint 30 napot azzal megszakad a folyamatos jogviszonyod. Mivel nem lesz jövedelmed, így járulékokat sem kell fizetni. Táppénzre, azaz pénzbeli ellátásokra nem leszel jogosult és a szolgálati időbe sem számít bele. Amit  esetleg csinálni tudsz, hogy szolgálati időre megállapodást kötsz, ill. természetbeni ellátásra (orvosi) megfizeted a járulékot. Az APEH-nél kell az utóbbit elintézni, kb. havi 5 000 Ft-ra számíthatsz. Folytatás később, most mennem kell

gennyes majompestis 2007.08.28 20:33:47

ha felmondás van, akkor a felmondási idődre értelemszerűen kapod a fizetésedet, tehát a tb is rendezve. Amikor a f.időnek vége, a mviszony megszűnik.

A fizetés nélküli alatt asszem... passz. Szerintem ott nem fizetnek utánad semmit. Ezt majd egy tébészakértő mondja meg.

mindenesetre lépned kellett az ügyben a héten.

(túl sok volt a majom és tenni kellett valamit. Hívtak, jöttem. Azóta nincs majom.)

bugmenot 2007.08.27 19:15:11

Arról tudtok valamit, hogy TB meg hasonlók ügyében mi a helyzet?Nekem azokat saját zsebből kell fizetnem a fizetésnélküli szabadság (vagy felmondás) idejére, hogy folytonos legyen a jogviszony?