Ablakból kidobott szemét

Petyulino 2006.06.04 21:51:41

Tisztelt Lendvai Úr, azt hiszem, ez nem válasz a kérdésre. A témához abszolút nem passzoló jogszabályokat én is tudok citálni, csak sok értelmét nem látom. A kérdésre a korrekt válasz: nem, nincs sok esély a kár megtérítésére. Mert ha a "szemét-tulajdonos" dobta volna ki az ablakon, akkor őt lehetne kötelezni kártérítésre. Mivel azonban mi vélelmezzük, hogy nem ő volt, a tettes pedig ismeretlen, ezért kártérítési igénnyel az ég világon senki ellen nem lehet fellépni. Szerintem ennyi.

Dr. Lendvai Róbert 2006.01.14 17:21:55

.

Dr. Lendvai Róbert 2006.01.11 10:23:51

Köztisztasági szabálysértés 7. § (1) Aki a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, illetőleg közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi, b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. (2) Aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, illetőleg nem a kijelölt lerakóhelyen rak le, vagy helyez el; százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. (3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértések miatt a rendőrség, a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, valamint a természeti és védett természeti területen természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr helyszíni bírságot szabhat ki.   Veszélyeztetés tárgyak elhelyezésével, eldobásával 9. § (1) Aki a) épületen, építményen tárgyat másokat veszélyeztető módon helyez el, b) tárgyat másokat veszélyeztető módon dob el, húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. (2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, valamint a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.

snejderfáni 2006.01.03 08:34:35

Jéé, most látom csak, hogy valahogy az összes flame-ed ki lett moderálva. LEhet, hogy nemcsak nekem tetszett?

n-f-s 2006.01.02 17:31:48

sajnos kedves kötekedő topic társunk miatt lassan feledésbe merül a kérdésem, ezért ha valakinek nincs kedve visszaolvasni, beillesztem ide megint:Kedves Fórumozók!A következő lenne a problémám és egy jogilag jártas személy tanácsára lenne szükségem. 2006 január elsején délután lemenve autónkhoz, annak tetején egy szemeteszsákot találtunk, tele szeméttel. Sajnos kár is keletkezett az autónkban, behorpadt a teteje és a hátsó üvegre és csomagtér ajtóra egy borosüveg esett, mely sérüléseket okozott mind az üvegen, mind a csomagtartó ajtón. A szemeteszsák átvizsgálása során, találtunk egy névreszóló csekk darabot és egy szintén névreszoló összetépett levelet is, mely után értesítettük a rendőeséget, akik kijöttek intézkedni. Az eset vidéken történt, egy tíz emeletes ház parkolójában. A szemét tulajdonosa a 8. emeleten lakik és a kiérkező rendőröknek elismerte, hogy valóban az övé volt a szemét, de azt az ajtaja elől vitte el valaki a lépcsőházból, nem ő dobta ki az ablakon. Mivel barátnőm szülei és barátnőm is ismerik az illetőt, az szinte bizonyos, hogy valóban nem ők követték el, tehát a tettes sajnos ismeretlen. Van arra esélyünk, hogy ilyenkor valaki megtérítse a kárunkat.Előre is köszönöm segítségetek: nfs

n-f-s 2006.01.02 17:16:56

nem tom, de szerintem inkább maradj a Csak EGY szót! topicban, mert az ennél bonyolultabb témájú topicok, meghaladják az értelmi képességeidet. Hozzászólásaid száma és tartalma alapján, a tipikus hogyan beszéljünk a semmiről qrva sokat kategóriába tartozol sajnos.részemről ennyi volt a veled folytatott diskurzus, nyugodtan irogass csak tovább, annak veszlek aminek való vagy, semminek, a továbbiakban.Ha valaki hozzátudna szólni érdemben a problémámhoz, annak előre is köszönöm.

snejderfáni 2006.01.02 14:58:45

Szvsz te is ezt tetted közel 30 topic-kal és most te vagy felháborodva ha nem a témához szólnak hozzá a topicodban? Nahát, Micsoda világ!!!

n-f-s 2006.01.02 14:19:26

és ha a "a jogos topic meg a megszokott ütemében pörög" akkor talán nem is okoztam akkora kárt, hogy érdemes legyen felém ennyi figyelmet fordítanod :)köszi: nfs

n-f-s 2006.01.02 14:16:46

Azt pedig én is csak halkan jegyzem meg, hogy az eddigi hozzászólók közül te vagy az egyetlen, aki még csak nem is a témához próbált hozzászólni.

n-f-s 2006.01.02 14:11:54

ezt a nem csekély munkát, azt hiszem nem neked kellett megtenned, gondolom az egy hozzászólásom nem okozott akkora problémát számodra, hogy órákig kellett volna olvasnod egy topicon belül a flamelelésem, vagy görgetni, hisz több topicban tettem meg, mindenkitől elnézést kérve. Azért nem írtam más jogi topicba, mert így a topic címe alapján csak az olvassa, aki esetleg ért is hozzá, és az is válaszol. Tudod így ünnepek után, qrvára szarul fog esni kifizetnem a nem kis önrészem, mert szerencsére azért cascom van (nem mintha máskor jól esne) más részegen, vagy ne adj isten józanul elkövetett vandálkodása miatt.Nem győzöm elégszer elnézésedet kérni a felesleges pár sornyi olvasnivalóért, ezért megint megteszem: BOCSÁNAT!!!Csak azt sajnálom, hogy nem tudom ki volt az illető, mert akkor tuti lerendeztem volna én a helyszínen és az se zavart volna, ha önbíráskodásért megbüntetnek, de az ilyen kis patkány tuti nem csinált volna többet ilyent.

snejderfáni 2006.01.02 13:35:22

Nem a károd/károtok mértékét kicsinyelltem, de ha tényleg olvasod a különböző topicokat, akkor nyugodtan beírhattál volna bármelyik jog topikba alapjogon, anélkül, hogy topiknyitási jogot szereztél volna ezen a módon. Biztos vagyok benne, hogy válaszoltak volna. Azt már csak halkan említem meg, hogy érdemi hozzászólás nem is született, ellenben a jogos topic meg a megszokott ütemében pörög. A bajom csak az volt, hogy megint létrejött egy teljesen felesleges topic nem csekély munka eredményével.

n-f-s 2006.01.02 12:19:37

Ne haragudj, hogy kétségbe vagyok esve, mert a kocsinkban keletkezett esetleg több százezres kár és szeretnék rá megoldást találni. Kívánom, hogy neked jobban kezdődjön minden újéved! Az említett topicokban pedig szerintem elnézést kértem és az az egy hozzászólás sem zavart rajtad kívül senkit. egyébként BOLDOG ÚJ ÉVET mindenkinek és sorry mégeccer, ha ezzel ekkora problémát okoztam!

snejderfáni 2006.01.02 08:23:54

Van egy csomó joggal foglalkozó topic. Ezért kellett teleszarnod egy csomó jó topikot?

Mindenesetre gratulálok! :(

BELABACSI 2006.01.02 06:46:36

Miért rakja ki valaki az ajtaja elé a szemetet?

Mbazsika 2006.01.02 06:25:44

Sajnos 0 :-(

Esetleg a haz feleloseg biztositasa?

n-f-s 2006.01.02 04:07:24

Kedves Fórumozók!A következő lenne a problémám és egy jogilag jártas személy tanácsára lenne szükségem. 2006 január elsején délután lemenve autónkhoz, annak tetején egy szemeteszsákot találtunk, tele szeméttel. Sajnos kár is keletkezett az autónkban, behorpadt a teteje és a hátsó üvegre és csomagtér ajtóra egy borosüveg esett, mely sérüléseket okozott mind az üvegen, mind a csomagtartó ajtón. A szemeteszsák átvizsgálása során, találtunk egy névreszóló csekk darabot és egy szintén névreszoló összetépett levelet is, mely után értesítettük a rendőeséget, akik kijöttek intézkedni. Az eset vidéken történt, egy tíz emeletes ház parkolójában. A szemét tulajdonosa a 8. emeleten lakik és a kiérkező rendőröknek elismerte, hogy valóban az övé volt a szemét, de azt az ajtaja elől vitte el valaki a lépcsőházból, nem ő dobta ki az ablakon. Mivel barátnőm szülei és barátnőm is ismerik az illetőt, az szinte bizonyos, hogy valóban nem ők követték el, tehát a tettes sajnos ismeretlen. Van arra esélyünk, hogy ilyenkor valaki megtérítse a kárunkat.Előre is köszönöm segítségetek: nfs