Internetes szoftver jogairól

Modestinvs 2007.05.30 13:12:17

Nem tudhatom, mire gondolsz.

De ha filmek, zenék letöltésére, akkor az nem jogsértő. A jogvédett programoké persze az. Ahogyan a tiltott pornográf felvételeké is.

A keyloggerrel nem sokra mész, hacsak nem használ minden egyes felhasználó saját, csak általa ismert jelszóval védett profilt. Szerintem egyszerűbb, ha csak a saját profilodnak adsz rendszergazdai jogokat, a többieket csak Vendégként engeded belépni, és beállítod nekik a legszigorúbb gyerekszűrőt: se szex, se erőszak, se programok letöltése.

Akinek nem tetszik, az előfizet magának.

ford.prefect 2007.05.30 10:22:37

Sziasztok!A következő kérdésem van: az otthoni PC-met elég sokan használják internetezésre (család + szomszédok), és mostanában találtam 1-2 illegális tevékenységre utaló nyomot a böngésző cache-ben. Már szóltam mindenkinek aki hozzáférhet a géphez, hogy ne csináljon ilyet, mert ebből baj lehet, de úgy tűnik hatástalan volt a figyelmeztetés. Most azt találtam ki, hogy telepítek egy keyloggert a gépre (hangsúlyozom, a saját gépemről van szó), az alkalmi felhasználókat figyelmeztetem, hogy minden amit leírnak, rögzítésre kerül, és döntsék el, hogy továbbra is akarják-e használni. Szerintetek ez legális?Üdv,Ford

tilsza 2006.11.21 19:11:41

Sziasztok. Segítségért jöttem. Önkormányzati tulajdonú helyiséget kérnek tőlünk lan parti céljára. Mindenképp szükségesnek tartom a bérleti szerződésbe belefoglalni a használni kívánt szoftverek jogtisztaságát. Van ötletetek arra, hogy hol lehet utánanézni ennek a pontosítására?

HL7538 2006.04.06 11:34:03

Sziasztok, nem biztos, hogy ez a megfelelő fórum, de nem akartam emiatt újat nyitni. A kérdésem a következő lenne:

Milyen kötelességeim vannak (elsősorban a vámot illetően, de bármi más érdekel, amire lehet, hogy nem is gondolnék), ha olyan szoftvert szeretnék Mo-on forgalmazni, ami:

- EU-n kívüli országból származik, és

- nem "megfogható", tehát nem CD-n, DVD-n szállítják, hanem a vevő letölti internetről, majd fizetés ellenében a fejlesztő cégtől (rajtam keresztül) licenszet vásárol

Néztem a www.jogiforum.hu-t, de ott nem találtam erről információt. Lehet, hogy nem is jó helyen kerestem, nem vagyok sem jogász, sem vámos.

Előre is köszi, ha valaki tud segíteni.

rados timike 2005.12.21 22:26:16

A szerver feltörése önmagában bűncselekmény. A szoftveretek szerzői jogát senki nem ragadhatja magához törvényes módon. A szerzői jogról le sem lehet mondani. Szerintem ilyen esetben maximálisan mellettetek állna a törvény. Talán le lehet azt programozni, hogy a leszedet szerver oldali alkalmazás csak az anyagépen működjön. Pl. a csak ott megtalálható "hardverkulccsal". Ezt azért tettem idézőjelbe, mert nem pont az ilyen néven ismert hardver eszközre gondolok, de valami hasonlóra. Tehát valamit keressen a program, amit nem lehet leszedni. Na persze ha a forráskódot visszafejtik, akkor ezt is ki tudják lőni. Ha nagy értéket képvisel a munkátok, akkor még talán meg is éri vele bajlódni.

Daikini 2005.12.21 20:30:26

Igazabol elsosorban a jogainkrol erdeklodtem. Tegyuk fel, valaki feltori valahogy a szervert, es leszedi az ott levo programot akkor mar szamit, hogy a tulajdonunkat kepezi-e a dolog, es hogy a torveny milyen szinten ved minket.

noway 2005.12.21 19:42:19

Akkor meg minek a joggal bajlódni? Úgyis csak az kap adatot, aki előfizet.

Daikini 2005.12.20 18:39:26

amit kiadunk, az csupan kliensprogram, a szerver szamitja ki az ertekeket, amiket a kliens feldolgozni kepes, de reprodukalni nem. De a mukodteteshez kell neki a szerver programja. Ami szinten a mi tulajdonunkban lesz. A ketto meg ha szorosan osszefuggo is lesz, de kulon program.

noway 2005.12.20 18:36:41

Ha jól értem, gyakorlatilag nem a programért kell fizetni, hanem egy netes szolgáltatásért, akkor meg a jogállásnak nincs jelentősége, nem? Egyébként a copyright automatikus, nem kell semmit csinálni hozzá. Viszont valószínűleg nem véd meg attól, hogy visszafejtsék a protokollt, és más programmal használják.

Daikini 2005.12.20 18:31:42

ja es koszi az eddig elhangzottakat :-)

Daikini 2005.12.20 18:31:19

Na ugy nez ki a struktura, hogy maga a program resze (amit rendesen CD-n szoktak terjeszteni) az nalunk a netrol letoltheto, es az ember akkor fizet, ha hasznalja, a regisztracio utan 14 nappal, de meg az is lehet, hogy ingyenes lesz, reklamokkal, es azok leveteleert, plusz extra szolgaltatasokert fizet az illeto. A program a szerver nelkul nem hasznalhato.

rados timike 2005.12.20 18:08:46

Én ezt most nem értem. A programrészét szabadon terjeszthetik. Milyen része van még? Kiegészítők pluginok, stb. Autóbbiak pénzbe lerülnek? Vagy utóbbiakat nem terjesztik? A használatáért fizetni kell. Tehát szabadon hozzájuthatok, de csak akkot használhatom, ha fizetek érte. Nem értem. Milyen szoftverről van szó? sareware, freeware, GNU?A kérdésed második felére már valamivel egyszerűbb a válasz. A szoftver szellemi termék. Védett. A szerzői jog a szerző jogállásától függ. Ha önállóan készítette akkor az az ővé. Akkor is, ha megrendelésre tette. Ha alkalmazottként, munkaköri kötelsségként akkor részben vagy egészben a szoftverfejlesztő cég a szerző. Ebben a munkaszeződés az irányadó.A szerzői jogról egyébként nem lehet lemondani.Az utolsó mondatot kivéve a többire ne végy mérget. Én így tudom.

Daikini 2005.12.20 17:10:56

Üdv mindenkinek kellene egy kis tájékoztatás. Ha tegyük fel készitettünk egy játékprogramot, amelynek a programrészét szabadon terjeszthetik, de a használatért fizetni kell, akkor annak mi a jogállása? Szellemi termék? Le kell-e védeni? Vagy automatikusan szellemi tulajdonnak minősül?