Személyiségi jogok a munkahelyen

argus strong 2011.03.30 06:03:12

j

Thebest 2010.11.09 19:09:50

Végignéztem egy csomó topicot, aztán emellett döntöttem. Talán valaki tud valami okosat mondani..

Több,mint két évtizede vagyok a pedagóguspályán. Alsóban, tanítóként dolgozom.Sosem találkoztam olyan problémával, amibe beletört volna a bicskám. De most beletört,úgy istenesen.

Pedig néhány hónapja azt hittem, hogy sikerül majd azt a nagy fát kivágni, amibe belevágtam a fejszém. Az évek során igyekeztem mindenféle pedagógiai irányzattal, programmal megismerkedni. S úgy gondoltam, hogy a pályán eltöltött ennyi év után azért tudok valamit a számfogalomról, olvasásról, írásról..

Miközben dolgoztam, s mindenfélével ismerkedtem, közben a magánéletemben válásra került a sor, és a gyermekeimmel költöznöm kellett. Az új helyünkön nehéz volt elhelyezkednem, végül sikerült találnom egy tanítói állást egy közeli faluban. Abban az iskolában már erősen érződött a szegregáció, 100%-ban cigányiskola volt.

Egy teljesen újfajta szemléletet, módszertant követelt az ott tanítás..Időbe telt, mire apránként rájövögettem, hogy mi is lehet igazán eredményes. Egy darabig minden ment is a maga útján. Mígnem igazgatóváltás történt.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az egész tantestület a régi igazgató mellett állt. Ezt persze az új igazgatónő nagyon sérelmezte..Majd teljesen értelmetlen módon mindenféle jogszabályokat olvasott fel értekezleteken, amelyeket általában azzal a végkicsengéssel hagyott abba, hogy ő itt az isten, és az úr, és márpedig az van,amit ő akar..

Aki ismeri pedagógusékat, tudja, hogy nem az a nagyon harcoló fajta. Húztuk az igát rendesen, néha dörmögtünk a sok felesleges és értelmetlen adminisztráció miatt,de csináltuk..Persze én elkövettem időnként olyan hibát pl., hogy megkérdeztem egy értekezleten, hogy miért is kell 4 jelenléti ívet aláírnunk, ráadásul az NFÜ emblémájával...De ilyeneken lazán túl siklott, és mi mint a birkák, aláírtunk mindent.

Az ominózus alkalom egy szakmai napon érkezett el,ahol is én egy bemutató órát tartottam első osztályban. Matematikát.

Nagyon lelkes voltam, megmutathatunk,mit tudunk..Volt az órán készségfejlesztő, mozgásos játék, heterogén és homogén csoportmunka, differenciált egyéni munka..Aranyosak, ügyesek voltak a gyerekek, a kollégák az óra végén gratuláltak..stb..Szóval minden szép volt a megbeszélésig.

Ott teljesen gyanútalnul kezdtem az óra értékeléséhez, kidomborítva, hogy mennyire fontosnak tartom, az ilyen-olyan készségek fejlesztését..stb..

Aztán az igazgatónő..

Egy pozitív megnyílvánulása nem volt az óráról..Hogy mi egész évben a lábunkat lóbáztuk, mi lesz ezzel az osztállyal..S hogy én lenézem ezeket( így mondta..a gyerekek származására utalt egyértelműen), mert hogy szerintem nekik ennyi is elég..

S én próbáltam elmeagyarázni, megvédeni mindazt,amit én jó útnak tartok..Belém fojtotta a szót..S mikor azt kezdte el fejtegetni, hogy mit foglalkozok én azzal, hogy melyik a jobb meg a bal keze,lába, majd megtanulja valamikor... Akkor én befejeztem..Neki is tanítói végzettsége van, ha nem tudja, hogy ennél az egy kérdésnél mennyi minden eldől,, akkor nem hiszem, hogy bármiről is meg kell őt győznöm...Nem védekeztem.Nem volt miért..45 percen keresztül ócsárolta az órám és engem is..A tantestület előtt..

Ha valaki amellett kezdett el érvelni, amit látott, beléfojtotta a szót..

Birka népség a pedagógus...már látom, hogy hamarabb kellett volna valamit lépnem. Nem akarom hagyni magam. Tudom, hogy jó,amit csinálok, csináltam. Tudom, hogy jó óra volt az is.

Csak nehéz lépni. Hova érdemes? S belegondolok, engem elborzaszt, hogy ilyen " pedagógusok" ülhetnek vezetői székbe,

s értékelhetnek tantestületet.

Őszintén szólva, én a vele eltöltött bő egy év után dicsőségnek fogom érezni,ha ő alkalmatlannak nyílvánít..Csak a baj ezzel az, hogy máshol nem fogják azt vizsgálni, hogy ki nyomta oda az alkalmatlanság "pöcsétjét."

Mit tegyek? Nem tudom elhinni,hogy csak az a megoldás létezik, hogy megpattanok onnan...

borju 2005.12.13 14:14:51

Szia!Én csak annyira értek hozzá amennyire a jog vizsgára meg kellett tanulni az alapokat.Amit a rendkivüli felmondásra irtam az tuti így van .( szóról-szóra kellett bevágni)Pontosan kéne tudni, hogy mi volt a felmondás indoka. Ott esetleg lehetne perelni.A személyiségi jogok meg a jóhírnév? -hát ott egy jó ügyvéddel talán el lehet érni valamit. Üdv.

Híd 2005.12.13 09:28:58

Sziasztok! Lehetne ezeket a részleteket inkább e-mailben megbeszélni, már ha valamelyikőtök ért hozzá?

borju 2005.12.13 09:05:35

Azt valóban fontos lenne tudni, hogy miről is szólt az az ominozus papír.Nem csak a munkavállalónak, de a cégnek is van jó hírneve, s ebben az esetben valószínűbbnek tartom , hogy a pert a cég nyerné meg.A felmondásról: A munkaviszony megszüntethető rendkivüli felmondással ,de indokolni kell! A törvény szerint a felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel , a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával ill. a munkáltató műkődésével lehet összefüggésben.Azt hiszem így jogos a felmondás, ha a munkavállaló magatartására hivatkoznak.Sajnos legközelebb előbb kell egy picit gondolkodni .

ABC123 2005.12.12 11:55:57

Perelhet, személyiségi jogok megsértése miatt. DE a korrektebb és rányaltabb válaszhoz (például ennek esélye, stb.):

- Látni kellene, hogy mi is volt az amit írt, milyen kapcsolatban volt a munkájával, cégével (azonosíthatóság, hangvétel), stb.,

- Amit kitettek róla az mi is volt (csak amit ő írt, vagy "kommentálva" volt, ez utóbbi esetben lásd előző pont).

A leírtak alapján nemcsak személyiségi jogok megsértése miatti per, de akár a becsületsértés is elképzelhető, ami magánvádas bűncselekmény (ugyanakkor a körülmények alapján érzetem szerint ez a hajó már elment).

Azonban vigyázat! Fordítva is igaz, hogy a jó hírnév védelme a céget is megilleti...

A rendkivüli felmondás is furcsa, elképzelhető, hogy ez nem volt jogszerű.

Cida_509 2005.12.11 10:23:33

Szia! Sajnos nem vagyok jogász, így érdemben nem tudok válaszolni, csak egy hasonló történetet tudok megosztani veled.

Öt évvel ezelőtt diákképviselő voltam az egyetemem felvételijén. A diákképviselő elvileg azért van jelen a felvételin, hogy egy vélt törvénytelenség esetén a felvételiző diák nevében felléphessen, illetve tájékoztatni tudja őt a felvételivel kapcsolatos dolgokról, de valójában minden adminisztrációt és papírmunkát is vele végeztettek. Ez óriási felelősséggel járt: reggel átvettük az összes aznapi felvételiző papírjait, a felvételi alatt jegyzőkönyvet vezettünk, majd este leadtuk az egész anyagot az illetékeseknek. Egy reggel egyszer csak fekete keretes szégyentáblát látok a falon, rajta pedig nagy betűkkel a nevemet. Azonnal magyarázatot kértem, mire először nem is akartak velem szóba állni, majd kinyögték, hogy előző nap az én gondjaimra bízott aktákat egy asztalra lehajítva találták meg gazdátlanul, és ezért a hanyagságért kerültem pellengérre. Hiába mondtam, hogy ugyanúgy átadtam az anyagot az illetékesnek, mint máskor, és bizonyára ő hagyta az asztalon, meg sem hallgattak, és közölték velem, hogy a nevem egy egész hétig még ott fog virítani a szégyentáblán, amíg a felvételi eljárás be nem fejeződik. Ez már csak azért is kínos volt, mert a tanáraim is láthatták jövet-menet a nevemet rajta. Miután szépszóval nem értem el semmit, közöltem velük, hogy most azonnal megyek a dékánhoz, és megkérdezem tőle, hogy joga van-e az egyetemnek a személyiségi jogaimat ilyen súlyosan megsérteni, mire ez hatott, és a nevem azonnal lekerült arról a bizonyos tábláról, de maga a tábla fennmaradt, és más nevek kerültek később rá

Én csak a természetes jogérzékemre tudok hagyatkozni, de szerintem egy szégyentábla, legyen az bármilyen is, igenis sérti a jó hírnévhez való jogot, és ezáltal a személyiségi jogokat.

Híd 2005.12.11 08:38:06

Sziasztok!

Az érdekelne, sérül-e ebben a történetben valamilyen (pl. személyiségi) jog. Egy munkavállaló valahol az interneten, ahol mindenki viccelődött, szintén viccelődni merészelt a munkájával.

Ezt egy munkatársa megtalálta, kinyomtatta, majd rendkívül rosszindulatú beállításban, egy ad hoc szégyentáblát hozva létre, hogy lejárassa a cégnél, kitette a céges faliújságra. A kampány olyan sikeres volt, hogy a munkavállalót a tréfa miatt, arra hivatkozva, hogy nem tud beilleszkedni, két nap múlva elbocsátották.

A főnökségnek persze jelezte, hogy viccről volt szó, a pellengér ellen mégsem tettek semmit. Illetve közölték, hogy egy ilyen viccet van olyan munkatárs, akinek elnéznének, de neki 1-1,5 év után nem. Ha valamelyik együttérző kolléga le is szedte a lejárató dokumentumot, mert oltári bunkóságnak tartotta az egész hecckampányt és a módszereit, a főnökség hagyta, hogy mások újra visszategyék a falra.