Társasházakról szóló törvények

123agi 2014.07.23 08:43:26

Tudtok valaki jó ügyvédet ajánlani Bp-en? Akár priviben.

Társasházi problémával, ill. leginkább szolgáltatóval (főtáv) kapcsolatban.

2 éve részt vett a ház fűtéskorszerűsítésen. Igaz az erre von. közgyűlést elfelejtette megtartani a közös képviselő.  Majd gyorsban csinált egy írásbelit, de határozatot nem hozott róla. A beadott pályázati anyagban (mert volt rá állami tám. is) csak jk. minta van!  A házban elkezdték a hőm. mérők felszerelését majd  rengeteg lakás kimaradt. 400-ból kb. 60-70. Persze, mert a kk. elfelejtette értesíteni a tulajokat.. ... Úgy gondolta, ha a liftre kitesz 1 tájékoztatót (amit az első nap  már le is tépnek) az elég lesz.

Majd leváltottuk "szépreményű, de a tht-t alig ismertő közös képviselőnket" hogy majd az új helyretesz mindent.. De csöbörből vödörbe ....

Erre jönnek a 104/2011 korm.rend. alapján a 2,5 szeres szorzóval készített számlák. E szerint a panelllakásban 80-90 e Ft csak a fűtés a téli szezonban.  Én vitatom a Főtáv követelését, mivel a korm. rendelet pontosan felsorolja mikor alkalmazható ez a korm. rendelet. Van valaki olyan ügyvéd ismerős, aki akár precedens pert tudna nyerni Főtáv -val szemben a nyilvánvaló szabálytalanságok megléte mellett? Mert úgy látom (mivel minden létező hivatalnál eljártam), hogy 1 főszabály van.

Paraszt, fizess! Te egy senki vagy a nagy CÉGEK, ÁLLAM azt csinál amit akar, ők jogszerűen járnak el. Rád meg csak az előbb leírtak vonatkoznak.

Köszönöm, ha valaki válaszol.

kígyószisz 2014.07.18 14:26:36

Tisztelt Szakapa!

A társasház közgyűlése ezek szerint - egyoldalúan - módosította a bérleti szerződést. Amennyiben az Ön hozzájárulását előre nem kérték meg (és nem), így Önnek jogában áll a szerződést megszüntetnie, függetlenül attól, hogy pl. határozott időre szólt-e és hogy ilyen esetben általában ki kell tölteni a szerződéses időt.

Mást nem igazán tehet. Köthet még új bérleti szerződést is, igen.

Mindez persze, csak akkor járható, ha nem ragaszkodik az üzlethelyiséghez.

szakapa 2014.05.17 07:08:16

Valaki esetleg nem tudna az előbb említett kérdésben segíteni???

Tisztelettel várok segítséget!!!             szakapa

szakapa 2014.05.13 07:08:07

Tisztelt fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítséget:  A társasháztól bérelek helyiséget havi  xxx  összegért.

A napokban kaptam e-mailt a közös képviselőtől, hogy a bérleti díjat 2015. 01.01-től  5  %-al megemelik.

Észrevételemre, miszerint az érvényben levő bérleti szerződésem szerint az éves emelési díj nem haladhatja meg az éves inflációt,mely 2013-ban  a KSh adatai szerint  ha jól emlékszem 1,3 % , azt a választ kaptam, hogy a közgyűlés határozatot hozott és ez visszavonhatatlan, megtámadhatatlan! Valóban így van? Van-e valamilyen lehetőségem? Amennyiben új bérleti szerződést akarnak addig aláiratni velem, köteles vagyok-e elfogadni,hogy a közgyűlés határozatának érvényt tudjanak szerezni?!?

Tisztelettel várom a segítő hozzászólásokat!      báróegon

Kiss Zsolti 2014.04.28 09:22:55

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ nagy segítség volt.

fagyalf 2014.04.27 15:21:46

1. Egy jó ideje már nincs időponthoz kötve a csendháborítás.Rendőrt kell hívni és nem árt másik 1-2 szomszéd. Ha 3 alkalom után is dobol, akkor Ti fogjátok nevetve mondani neki , "ha nem tetszik költözzön el"!

2. Alapító okiraton (ingyen betekinthetsz a th kezelőnél vagy a földhivatalba) le van írva, ha az adásvételi szerződésen nincs. Utánna, nehéz lesz kulcsot kérni attól, aki mondjuk 20 éve egyedül használja.

Kiss Zsolti 2014.04.25 21:39:33

Szép Jó Napot Kívánok!!

Két dologban szeretném a tanácsát kérni. Az egyik:

10 emeletes társasházban lakunk ebből is a 9. emeleten minden este folyamatos dobolást illetve dübögést hallunk, hogy honnan azt csak sejtjük, illetve megérdeklődtük a házmestertől vajon mi lehet a zaj forrása? Elmondása szerint a mellettünk lévő lakásban egy 20 év körüli srác hobbija a dobolás valószinüleg az lehet. Vita elkerülése érdekében mit lehet tenni, hogy ne este 19:00 kor kezdjen el gyakorolni Lakók elmondása szerint már szóltak neki erre ő azt mondta " ha nem tetszik költözzenek el "

Második kérdésem:

Elvileg minden lakáshoz jár pince rész ami a tulajdonlapon jelölve is van de sajnos nekünk nem mutatták hol van hogyan tudnám ezt megkapni.

Előre is köszönöm válaszát.

Törölt nick 2014.03.05 15:07:17

Kérj birtokvédelmet.

bayooka 2014.02.08 11:55:41

Kedves Fórumozók!

10 emeletes társasházban lakok, ahol kívül, a folyosón, de a szobám falára

felszerelt ajtórács található. Ez csak a szomszéd ajtója előtti beugró teret

zárja le, aki tárolásra (hűtő, szekrény,stb.) használja ezt a részt. Az OTSZ

szerint ez már abszolút szabálytalan, mert éghető dolgot tárol a folyosón és

olyan ráccsal van elválasztva a lakásától, amit ráadásul zár, leszűkíti a

teret, stb., de úgy gondolom, egyébként is a lépcsőház és a folyosó nem egy

lakáshoz tartozik. Nekem ezzel nem is lenne bajom, DE a rács ahogy említettem

a szobám falára van felszerelve, ami ki-be csukásnál olyan idegesítő és

hangos, hogy már elviselhetetlen, egy nap kb 100-szor mennek ki be a rácson

keresztül, sokszor este 11 óra után is és a fémes csapódásra riadok fel a

feleségemmel. Jeleztem ezt a problémát felé, de nem történt semmi.Érdeklődni szeretnék ezzel a problémámmal kapcsolatban, hátha már más is

találkozott hasonló esettel vagy tud segíteni, persze hivatalos, jogi,

legális keretek között. Elköltözni ezért nem fogok! :)Köszönöm a válaszokat!

kicsimag 2013.10.06 21:52:34

A tház közgyűlési határozatot a bíróság előtt megtámadhatod. (60 napon belül)

csók x csók 2013.02.10 20:50:14

Ha az alapító okirattal ellentétes határozat születik a közgyűlésen, akkor azzal mi a teendő?

1. Semmi. A határozatot figyelmen kívül lehet hagyni.

2. Bírósági döntés után lehet figyelmen kívül hagyni.

3. Valami más.

qdwdw 2012.10.19 08:35:41

Mi a legmagasabb kamat amit a társasházak felé fennáló tartozásokra ki lehet szabni?

Mi az amit a bíróság előtt még meg lehet indokolni, és nem számít uzsora-kamatnak?

bérbeadó 2011.11.16 22:18:07

Kedve Nocturne-xs!

A háznak sajnos nincs biztosítása.

Köszönöma segítő választ,tanácsot.

Minden jót kívánok.

Üdvözlettel:

Kocsis Éva

Nocturne-x 2011.11.13 00:26:50

Nem tudom, hogy milyen választ vársz?

Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtériteni.

Ennek mentén:

Vagy a balfék szerelő bélelteti ki a kéményeteket, vagy ti végeztetitek el. A számlát mindkét esetben a szerelő állja. Mivel gondolom sürgős, ti ezt meghitelezhetitek neki ha van miből és ő majd később fizet. Ha nem fizet, akkor perelni kell. Az első és legfontosabb lépés, elismertetni a szerelővel a felelősségét. Nem szóban, papiron. Van egy opció még: átállni villamos üzemre a gáz helyett.

Egyéb lehetőség nincs.

Jut eszembe: Biztositása van a háznak?

Se a gázművek, se a kéményseprők soha nem voltak hatóság. Egymással szemben ugyan  állhatnak, de attól sem lesznek azok.

Igen, a vezérelt áramhoz egy újabb mérőhely kialakitása szükségeltetik. Ez kb. 50.000 Ft egyszeri költség. Mérőt az áramszolgáltató hoz, ingyen.

bérbeadó 2011.11.12 21:16:19

Tisztelt Fórumozók!

Sajnálatos esemény vétlen áldozata lettem,és nem tudom merre tovább.3  emeletes gázkonvektor fűtésű és kéményes meleg vizes gázbojleres szövetkezeti lakótömb egyik során szennyvíz lefolyó csövet kellett cserélni. A szövetkezet elnöke a munkát víz-gáz központi fűtés szerelővel elvégeztette. Az egyik lakó nem kérte a visszafalazást, hogy majd Ő megoldja. Igen ám  jött a kőművese és látta, hogy a lefolyócsövek bilincsei a kéménybe vannak rögzitve amit  nem így kellett volna megoldani,hanem  fém sínhez  vagy sínekhez kellett volna rögzíteni,de Ő ezt KISPOROLTA. A kéményseprők letoltak a kéménybe egy nézőkét és látszódott az átfúrás.  A  kéményt  ÉLETVESZÉLYESSÉ  nyilvánították és használatát megtiltották !! A kémény kibélelése nagyon  drága és ahogy a gázosok megoldanák azt a kémény seprők nem engedik és fordítva ugyan úgy .HATÓSÁG áll HATÓSÁGGAL szemben !! Most itt maradtunk melegviz és két helyiség fűtése nélkül. A felelőtlen gázszerelő  adna  villanybojlert ,de azt a régi vezetékek nem bírnák és hát az üzemeltetése is drága, és akkor még mivel fűtöm a konyhát , fürdőt a lakást át kellene  vezetékelni, meg az éjszakai  áramhoz másik  óra is szükséges?? Én úgy látom ez most megoldhatatlan és arról nem is beszélve , hogy a kis lakásom  is most így értékét vesztette, csökkent a komfort fokozata,még eladni sem tudom így. A házat kívülről 2 éve szigetelték nem lehet megbontani, mert akkor elveszti a garanciát. Kétségbe esett és tanácstalan vagyok, és ez az ember még mindig gázkészülékeket szerel!!!Nem  tudom ,hogy és miből hozzam rendbe otthonomat. Kifogja  a  káromat  megfizetni !?

Kérem  akinek van megoldható javaslata legyen szíves segítsen.

erdeklodo55@citromail.hu

Nocturne-x 2011.11.11 22:00:28

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni"

Még szép, hogy nem fizeti. A közös költség a tulajdonostársak közös sara.

A közös költség ráeső hányada az ő fizetni valója. Semmi több.

"biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ahhoz neked mi közöd van, hogy Ő biztositja-e a lakását vagy sem?

Nocturne-x 2011.11.11 21:40:02

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ki lehet kényszeriteni, az más kérdés, hogy ti speciel hülyék vagytok hozzá. Ügyvédhez, jogászhoz kell fordulni.

Úgy mellesleg: Ha az eddig valamilyen okból nem fizető neve, tartozása felkerül egy publikus listára és te ettől azt várod, hogy majd megnő a fizetési hajlandósága, akkor tényleg veréb vagy.

taobácsi 2011.11.10 13:35:18

az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni és nem fizeti a vízfogyasztást mert a Vízmű a többieken vasalja be ha ő nem fizet.

Szerintem ennek úgy lehetne elejét venni,  ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van és nem mutat szándékot arra hogy rendezze, akkor annál az összes közmű hatóságilag elzárandó! Illetve a nem elzárható közműveket az ő költségükre át kell alakítani elzárhatóra és természetesen az is elzárandó!!!

Nocturne-x 2011.11.07 05:53:11

Szerintem korlátozódj a törvény adta lehetőségekre, mielőtt valaki úgy istenesen szét nem rugja a seggedet.

A közös költséghányad elmaradása nem ok arra, hogy te pellengérre állits embereket, közöttük talán olyat is aki nem biztos, hogy tehet az elmaradásáról (pl. kórházi kezelt, elfekvő, stb.). Arra meg végképp nem ok, hogy törvénytelenséget kövess el velük szemben. Ha ezt történetesen velem, vagy valamely rokonommal cselekednéd meg, akkor lenyeletném és kiszaratnám veled a bejárati ajtód kilincsét. De ezt tenném veled abban az esetben is, ha a listádon a nevem mellett az általam eleddig kifizetett összeg szerepelne, akármennyi is volna az.

Hod454 2011.10.27 10:34:28

Javaslom a közös képviselők továbbképzésén a részvételt. A rendezvény számvizsgáló bizottsági tagoknak és lakóknak is nagyon hasznos. A rébi Ablak c. MTV-s műsor jogi szakértője tartja:

http://www.dashofer.hu/kepzesek-szeminariumok/egyeb/tarsashaz/szakmai-rendezvenyek/kepviselofank-kozos-kepviselok-reggelije/SZ11T06?wa=iforum

dr_ius 2011.09.02 19:02:30

Szívesen.:P

Mokus95 2011.09.01 19:20:31

dr ius, köszönöm a gyors és igazán hasznos választ, most van mit olvasnom.:)

dr_ius 2011.09.01 18:24:45

http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php?menu=kereses&keres_button=Keres%E9s&feltetel=t%E1rsash%E1z&scope=Teljes+honlap

dr_ius 2011.09.01 18:01:49

A legutolsó a legbiztosabb...de legjobb az adatvédelmi biztos honlapján megnézni, hogy van-e állásfoglalás, vagy kérni tőle egyet.

Mokus95 2011.09.01 17:05:57

dr ius: gondolom "határeset"-et akart mondani.

És mit gondol a következő három variációról:

1. A lista tartalmazza az összes lakó nevét, mellette az összeget amit befizetett, aki nem fizetett, annál az összeg nulla.

2. A delinkvens listan a delinkvens neve helyett csak a lakás száma szerepel

3. legutolsó ötletem: A delinkvens listán a delinkvens helyett egy nem jellemző szám szerepel, ami minden havi kimutatásban ugyanaz delinkvensenkent, de a kimutatasból nem derül ki hogy kiről van szó.

dr_ius 2011.09.01 14:14:55

Hatáseset... persze érdemben lényegtelen honna másolja ki valaki.

De a törvény szövege éves beszámolót említ, nem mást.

Mokus95 2011.09.01 12:40:47

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

Milyen jogi szabályok hatnak a közös költség nem fizetők listájának a tulajdonostarsaknak való rendszeres (havi) közlésére elektronikus média formában?

Arra gondolok, hogy akarunk a saját zártkörű fórumunkra havonta feltenni egy Excel fájlt amiből könnyen átlátható lenne minden delinkvens ügyének a jelenlegi státusza. (32 tulajból 12 nem fizeti a közös költséget).

Van valami személyiségi jogi kérdés itt ami ezt jogilag megtiltaná nekünk?

A társasházi törvény engedi ennek a listának a közlését az évi beszámolóban, csak azt nem tudjuk, hogy ez az engedely vonatkozik-e a havi jelentésekre elektronikus formában, ami lehet email, web szerver, a mi esetünkben egy zárt körű fórum ahová még a Google keresője sem lát be.

dr_ius 2011.08.14 19:56:37

A moderáció eredménye.

Geza59a 2011.08.14 17:42:41

Észrevettem, hogy számos válasz több jogi kérdésre eltűnik erről a fórumról. Onnan vettem észre, hogy miután elolvastam valakinek a jogi kérdését, utána rögtön ugyanannak a valakinek olvastam a hálálkodó köszönet sorait. Kérdezett még valamit, a következő bejegyzésben megint ő hálákodik. Mivel minden üzenetben ott látható annak az üzenetnek a sorszáma amire válaszolt, ha ráklikkelsz ezekre a sorszámokra, mindig azt olvashatod hogy "A keresett hozzászólás nem található!"

Itt van a link az oldalhoz:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127087

és itt láthatod, hogy a #197-es üzenet után jön a #199-es, utána pedig a #201-es, a 198-as és 200-as válaszok kitörölve.

Mi lehet az oka ennek a furcsa viselkedésnek? Attól félnek egyesek, hogy egy nap nem lesz munkájuk mert mindenki innen fogja megszerezni a jogi diplomáját?

Boszorka 2011.07.23 22:08:07

Esetleg tud valaki ügyvédet ajánlaki, aki ilyesmmire van specializálva?

123agi 2014.07.23 08:43:26

Tudtok valaki jó ügyvédet ajánlani Bp-en? Akár priviben.

Társasházi problémával, ill. leginkább szolgáltatóval (főtáv) kapcsolatban.

2 éve részt vett a ház fűtéskorszerűsítésen. Igaz az erre von. közgyűlést elfelejtette megtartani a közös képviselő.  Majd gyorsban csinált egy írásbelit, de határozatot nem hozott róla. A beadott pályázati anyagban (mert volt rá állami tám. is) csak jk. minta van!  A házban elkezdték a hőm. mérők felszerelését majd  rengeteg lakás kimaradt. 400-ból kb. 60-70. Persze, mert a kk. elfelejtette értesíteni a tulajokat.. ... Úgy gondolta, ha a liftre kitesz 1 tájékoztatót (amit az első nap  már le is tépnek) az elég lesz.

Majd leváltottuk "szépreményű, de a tht-t alig ismertő közös képviselőnket" hogy majd az új helyretesz mindent.. De csöbörből vödörbe ....

Erre jönnek a 104/2011 korm.rend. alapján a 2,5 szeres szorzóval készített számlák. E szerint a panelllakásban 80-90 e Ft csak a fűtés a téli szezonban.  Én vitatom a Főtáv követelését, mivel a korm. rendelet pontosan felsorolja mikor alkalmazható ez a korm. rendelet. Van valaki olyan ügyvéd ismerős, aki akár precedens pert tudna nyerni Főtáv -val szemben a nyilvánvaló szabálytalanságok megléte mellett? Mert úgy látom (mivel minden létező hivatalnál eljártam), hogy 1 főszabály van.

Paraszt, fizess! Te egy senki vagy a nagy CÉGEK, ÁLLAM azt csinál amit akar, ők jogszerűen járnak el. Rád meg csak az előbb leírtak vonatkoznak.

Köszönöm, ha valaki válaszol.

kígyószisz 2014.07.18 14:26:36

Tisztelt Szakapa!

A társasház közgyűlése ezek szerint - egyoldalúan - módosította a bérleti szerződést. Amennyiben az Ön hozzájárulását előre nem kérték meg (és nem), így Önnek jogában áll a szerződést megszüntetnie, függetlenül attól, hogy pl. határozott időre szólt-e és hogy ilyen esetben általában ki kell tölteni a szerződéses időt.

Mást nem igazán tehet. Köthet még új bérleti szerződést is, igen.

Mindez persze, csak akkor járható, ha nem ragaszkodik az üzlethelyiséghez.

szakapa 2014.05.17 07:08:16

Valaki esetleg nem tudna az előbb említett kérdésben segíteni???

Tisztelettel várok segítséget!!!             szakapa

szakapa 2014.05.13 07:08:07

Tisztelt fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítséget:  A társasháztól bérelek helyiséget havi  xxx  összegért.

A napokban kaptam e-mailt a közös képviselőtől, hogy a bérleti díjat 2015. 01.01-től  5  %-al megemelik.

Észrevételemre, miszerint az érvényben levő bérleti szerződésem szerint az éves emelési díj nem haladhatja meg az éves inflációt,mely 2013-ban  a KSh adatai szerint  ha jól emlékszem 1,3 % , azt a választ kaptam, hogy a közgyűlés határozatot hozott és ez visszavonhatatlan, megtámadhatatlan! Valóban így van? Van-e valamilyen lehetőségem? Amennyiben új bérleti szerződést akarnak addig aláiratni velem, köteles vagyok-e elfogadni,hogy a közgyűlés határozatának érvényt tudjanak szerezni?!?

Tisztelettel várom a segítő hozzászólásokat!      báróegon

Kiss Zsolti 2014.04.28 09:22:55

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ nagy segítség volt.

fagyalf 2014.04.27 15:21:46

1. Egy jó ideje már nincs időponthoz kötve a csendháborítás.Rendőrt kell hívni és nem árt másik 1-2 szomszéd. Ha 3 alkalom után is dobol, akkor Ti fogjátok nevetve mondani neki , "ha nem tetszik költözzön el"!

2. Alapító okiraton (ingyen betekinthetsz a th kezelőnél vagy a földhivatalba) le van írva, ha az adásvételi szerződésen nincs. Utánna, nehéz lesz kulcsot kérni attól, aki mondjuk 20 éve egyedül használja.

Kiss Zsolti 2014.04.25 21:39:33

Szép Jó Napot Kívánok!!

Két dologban szeretném a tanácsát kérni. Az egyik:

10 emeletes társasházban lakunk ebből is a 9. emeleten minden este folyamatos dobolást illetve dübögést hallunk, hogy honnan azt csak sejtjük, illetve megérdeklődtük a házmestertől vajon mi lehet a zaj forrása? Elmondása szerint a mellettünk lévő lakásban egy 20 év körüli srác hobbija a dobolás valószinüleg az lehet. Vita elkerülése érdekében mit lehet tenni, hogy ne este 19:00 kor kezdjen el gyakorolni Lakók elmondása szerint már szóltak neki erre ő azt mondta " ha nem tetszik költözzenek el "

Második kérdésem:

Elvileg minden lakáshoz jár pince rész ami a tulajdonlapon jelölve is van de sajnos nekünk nem mutatták hol van hogyan tudnám ezt megkapni.

Előre is köszönöm válaszát.

Törölt nick 2014.03.05 15:07:17

Kérj birtokvédelmet.

bayooka 2014.02.08 11:55:41

Kedves Fórumozók!

10 emeletes társasházban lakok, ahol kívül, a folyosón, de a szobám falára

felszerelt ajtórács található. Ez csak a szomszéd ajtója előtti beugró teret

zárja le, aki tárolásra (hűtő, szekrény,stb.) használja ezt a részt. Az OTSZ

szerint ez már abszolút szabálytalan, mert éghető dolgot tárol a folyosón és

olyan ráccsal van elválasztva a lakásától, amit ráadásul zár, leszűkíti a

teret, stb., de úgy gondolom, egyébként is a lépcsőház és a folyosó nem egy

lakáshoz tartozik. Nekem ezzel nem is lenne bajom, DE a rács ahogy említettem

a szobám falára van felszerelve, ami ki-be csukásnál olyan idegesítő és

hangos, hogy már elviselhetetlen, egy nap kb 100-szor mennek ki be a rácson

keresztül, sokszor este 11 óra után is és a fémes csapódásra riadok fel a

feleségemmel. Jeleztem ezt a problémát felé, de nem történt semmi.Érdeklődni szeretnék ezzel a problémámmal kapcsolatban, hátha már más is

találkozott hasonló esettel vagy tud segíteni, persze hivatalos, jogi,

legális keretek között. Elköltözni ezért nem fogok! :)Köszönöm a válaszokat!

kicsimag 2013.10.06 21:52:34

A tház közgyűlési határozatot a bíróság előtt megtámadhatod. (60 napon belül)

csók x csók 2013.02.10 20:50:14

Ha az alapító okirattal ellentétes határozat születik a közgyűlésen, akkor azzal mi a teendő?

1. Semmi. A határozatot figyelmen kívül lehet hagyni.

2. Bírósági döntés után lehet figyelmen kívül hagyni.

3. Valami más.

qdwdw 2012.10.19 08:35:41

Mi a legmagasabb kamat amit a társasházak felé fennáló tartozásokra ki lehet szabni?

Mi az amit a bíróság előtt még meg lehet indokolni, és nem számít uzsora-kamatnak?

bérbeadó 2011.11.16 22:18:07

Kedve Nocturne-xs!

A háznak sajnos nincs biztosítása.

Köszönöma segítő választ,tanácsot.

Minden jót kívánok.

Üdvözlettel:

Kocsis Éva

Nocturne-x 2011.11.13 00:26:50

Nem tudom, hogy milyen választ vársz?

Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtériteni.

Ennek mentén:

Vagy a balfék szerelő bélelteti ki a kéményeteket, vagy ti végeztetitek el. A számlát mindkét esetben a szerelő állja. Mivel gondolom sürgős, ti ezt meghitelezhetitek neki ha van miből és ő majd később fizet. Ha nem fizet, akkor perelni kell. Az első és legfontosabb lépés, elismertetni a szerelővel a felelősségét. Nem szóban, papiron. Van egy opció még: átállni villamos üzemre a gáz helyett.

Egyéb lehetőség nincs.

Jut eszembe: Biztositása van a háznak?

Se a gázművek, se a kéményseprők soha nem voltak hatóság. Egymással szemben ugyan  állhatnak, de attól sem lesznek azok.

Igen, a vezérelt áramhoz egy újabb mérőhely kialakitása szükségeltetik. Ez kb. 50.000 Ft egyszeri költség. Mérőt az áramszolgáltató hoz, ingyen.

bérbeadó 2011.11.12 21:16:19

Tisztelt Fórumozók!

Sajnálatos esemény vétlen áldozata lettem,és nem tudom merre tovább.3  emeletes gázkonvektor fűtésű és kéményes meleg vizes gázbojleres szövetkezeti lakótömb egyik során szennyvíz lefolyó csövet kellett cserélni. A szövetkezet elnöke a munkát víz-gáz központi fűtés szerelővel elvégeztette. Az egyik lakó nem kérte a visszafalazást, hogy majd Ő megoldja. Igen ám  jött a kőművese és látta, hogy a lefolyócsövek bilincsei a kéménybe vannak rögzitve amit  nem így kellett volna megoldani,hanem  fém sínhez  vagy sínekhez kellett volna rögzíteni,de Ő ezt KISPOROLTA. A kéményseprők letoltak a kéménybe egy nézőkét és látszódott az átfúrás.  A  kéményt  ÉLETVESZÉLYESSÉ  nyilvánították és használatát megtiltották !! A kémény kibélelése nagyon  drága és ahogy a gázosok megoldanák azt a kémény seprők nem engedik és fordítva ugyan úgy .HATÓSÁG áll HATÓSÁGGAL szemben !! Most itt maradtunk melegviz és két helyiség fűtése nélkül. A felelőtlen gázszerelő  adna  villanybojlert ,de azt a régi vezetékek nem bírnák és hát az üzemeltetése is drága, és akkor még mivel fűtöm a konyhát , fürdőt a lakást át kellene  vezetékelni, meg az éjszakai  áramhoz másik  óra is szükséges?? Én úgy látom ez most megoldhatatlan és arról nem is beszélve , hogy a kis lakásom  is most így értékét vesztette, csökkent a komfort fokozata,még eladni sem tudom így. A házat kívülről 2 éve szigetelték nem lehet megbontani, mert akkor elveszti a garanciát. Kétségbe esett és tanácstalan vagyok, és ez az ember még mindig gázkészülékeket szerel!!!Nem  tudom ,hogy és miből hozzam rendbe otthonomat. Kifogja  a  káromat  megfizetni !?

Kérem  akinek van megoldható javaslata legyen szíves segítsen.

erdeklodo55@citromail.hu

Nocturne-x 2011.11.11 22:00:28

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni"

Még szép, hogy nem fizeti. A közös költség a tulajdonostársak közös sara.

A közös költség ráeső hányada az ő fizetni valója. Semmi több.

"biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ahhoz neked mi közöd van, hogy Ő biztositja-e a lakását vagy sem?

Nocturne-x 2011.11.11 21:40:02

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ki lehet kényszeriteni, az más kérdés, hogy ti speciel hülyék vagytok hozzá. Ügyvédhez, jogászhoz kell fordulni.

Úgy mellesleg: Ha az eddig valamilyen okból nem fizető neve, tartozása felkerül egy publikus listára és te ettől azt várod, hogy majd megnő a fizetési hajlandósága, akkor tényleg veréb vagy.

taobácsi 2011.11.10 13:35:18

az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni és nem fizeti a vízfogyasztást mert a Vízmű a többieken vasalja be ha ő nem fizet.

Szerintem ennek úgy lehetne elejét venni,  ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van és nem mutat szándékot arra hogy rendezze, akkor annál az összes közmű hatóságilag elzárandó! Illetve a nem elzárható közműveket az ő költségükre át kell alakítani elzárhatóra és természetesen az is elzárandó!!!

Nocturne-x 2011.11.07 05:53:11

Szerintem korlátozódj a törvény adta lehetőségekre, mielőtt valaki úgy istenesen szét nem rugja a seggedet.

A közös költséghányad elmaradása nem ok arra, hogy te pellengérre állits embereket, közöttük talán olyat is aki nem biztos, hogy tehet az elmaradásáról (pl. kórházi kezelt, elfekvő, stb.). Arra meg végképp nem ok, hogy törvénytelenséget kövess el velük szemben. Ha ezt történetesen velem, vagy valamely rokonommal cselekednéd meg, akkor lenyeletném és kiszaratnám veled a bejárati ajtód kilincsét. De ezt tenném veled abban az esetben is, ha a listádon a nevem mellett az általam eleddig kifizetett összeg szerepelne, akármennyi is volna az.

Hod454 2011.10.27 10:34:28

Javaslom a közös képviselők továbbképzésén a részvételt. A rendezvény számvizsgáló bizottsági tagoknak és lakóknak is nagyon hasznos. A rébi Ablak c. MTV-s műsor jogi szakértője tartja:

http://www.dashofer.hu/kepzesek-szeminariumok/egyeb/tarsashaz/szakmai-rendezvenyek/kepviselofank-kozos-kepviselok-reggelije/SZ11T06?wa=iforum

dr_ius 2011.09.02 19:02:30

Szívesen.:P

Mokus95 2011.09.01 19:20:31

dr ius, köszönöm a gyors és igazán hasznos választ, most van mit olvasnom.:)

dr_ius 2011.09.01 18:24:45

http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php?menu=kereses&keres_button=Keres%E9s&feltetel=t%E1rsash%E1z&scope=Teljes+honlap

dr_ius 2011.09.01 18:01:49

A legutolsó a legbiztosabb...de legjobb az adatvédelmi biztos honlapján megnézni, hogy van-e állásfoglalás, vagy kérni tőle egyet.

Mokus95 2011.09.01 17:05:57

dr ius: gondolom "határeset"-et akart mondani.

És mit gondol a következő három variációról:

1. A lista tartalmazza az összes lakó nevét, mellette az összeget amit befizetett, aki nem fizetett, annál az összeg nulla.

2. A delinkvens listan a delinkvens neve helyett csak a lakás száma szerepel

3. legutolsó ötletem: A delinkvens listán a delinkvens helyett egy nem jellemző szám szerepel, ami minden havi kimutatásban ugyanaz delinkvensenkent, de a kimutatasból nem derül ki hogy kiről van szó.

dr_ius 2011.09.01 14:14:55

Hatáseset... persze érdemben lényegtelen honna másolja ki valaki.

De a törvény szövege éves beszámolót említ, nem mást.

Mokus95 2011.09.01 12:40:47

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

Milyen jogi szabályok hatnak a közös költség nem fizetők listájának a tulajdonostarsaknak való rendszeres (havi) közlésére elektronikus média formában?

Arra gondolok, hogy akarunk a saját zártkörű fórumunkra havonta feltenni egy Excel fájlt amiből könnyen átlátható lenne minden delinkvens ügyének a jelenlegi státusza. (32 tulajból 12 nem fizeti a közös költséget).

Van valami személyiségi jogi kérdés itt ami ezt jogilag megtiltaná nekünk?

A társasházi törvény engedi ennek a listának a közlését az évi beszámolóban, csak azt nem tudjuk, hogy ez az engedely vonatkozik-e a havi jelentésekre elektronikus formában, ami lehet email, web szerver, a mi esetünkben egy zárt körű fórum ahová még a Google keresője sem lát be.

dr_ius 2011.08.14 19:56:37

A moderáció eredménye.

Geza59a 2011.08.14 17:42:41

Észrevettem, hogy számos válasz több jogi kérdésre eltűnik erről a fórumról. Onnan vettem észre, hogy miután elolvastam valakinek a jogi kérdését, utána rögtön ugyanannak a valakinek olvastam a hálálkodó köszönet sorait. Kérdezett még valamit, a következő bejegyzésben megint ő hálákodik. Mivel minden üzenetben ott látható annak az üzenetnek a sorszáma amire válaszolt, ha ráklikkelsz ezekre a sorszámokra, mindig azt olvashatod hogy "A keresett hozzászólás nem található!"

Itt van a link az oldalhoz:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127087

és itt láthatod, hogy a #197-es üzenet után jön a #199-es, utána pedig a #201-es, a 198-as és 200-as válaszok kitörölve.

Mi lehet az oka ennek a furcsa viselkedésnek? Attól félnek egyesek, hogy egy nap nem lesz munkájuk mert mindenki innen fogja megszerezni a jogi diplomáját?

Boszorka 2011.07.23 22:08:07

Esetleg tud valaki ügyvédet ajánlaki, aki ilyesmmire van specializálva?

123agi 2014.07.23 08:43:26

Tudtok valaki jó ügyvédet ajánlani Bp-en? Akár priviben.

Társasházi problémával, ill. leginkább szolgáltatóval (főtáv) kapcsolatban.

2 éve részt vett a ház fűtéskorszerűsítésen. Igaz az erre von. közgyűlést elfelejtette megtartani a közös képviselő.  Majd gyorsban csinált egy írásbelit, de határozatot nem hozott róla. A beadott pályázati anyagban (mert volt rá állami tám. is) csak jk. minta van!  A házban elkezdték a hőm. mérők felszerelését majd  rengeteg lakás kimaradt. 400-ból kb. 60-70. Persze, mert a kk. elfelejtette értesíteni a tulajokat.. ... Úgy gondolta, ha a liftre kitesz 1 tájékoztatót (amit az első nap  már le is tépnek) az elég lesz.

Majd leváltottuk "szépreményű, de a tht-t alig ismertő közös képviselőnket" hogy majd az új helyretesz mindent.. De csöbörből vödörbe ....

Erre jönnek a 104/2011 korm.rend. alapján a 2,5 szeres szorzóval készített számlák. E szerint a panelllakásban 80-90 e Ft csak a fűtés a téli szezonban.  Én vitatom a Főtáv követelését, mivel a korm. rendelet pontosan felsorolja mikor alkalmazható ez a korm. rendelet. Van valaki olyan ügyvéd ismerős, aki akár precedens pert tudna nyerni Főtáv -val szemben a nyilvánvaló szabálytalanságok megléte mellett? Mert úgy látom (mivel minden létező hivatalnál eljártam), hogy 1 főszabály van.

Paraszt, fizess! Te egy senki vagy a nagy CÉGEK, ÁLLAM azt csinál amit akar, ők jogszerűen járnak el. Rád meg csak az előbb leírtak vonatkoznak.

Köszönöm, ha valaki válaszol.

kígyószisz 2014.07.18 14:26:36

Tisztelt Szakapa!

A társasház közgyűlése ezek szerint - egyoldalúan - módosította a bérleti szerződést. Amennyiben az Ön hozzájárulását előre nem kérték meg (és nem), így Önnek jogában áll a szerződést megszüntetnie, függetlenül attól, hogy pl. határozott időre szólt-e és hogy ilyen esetben általában ki kell tölteni a szerződéses időt.

Mást nem igazán tehet. Köthet még új bérleti szerződést is, igen.

Mindez persze, csak akkor járható, ha nem ragaszkodik az üzlethelyiséghez.

szakapa 2014.05.17 07:08:16

Valaki esetleg nem tudna az előbb említett kérdésben segíteni???

Tisztelettel várok segítséget!!!             szakapa

szakapa 2014.05.13 07:08:07

Tisztelt fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítséget:  A társasháztól bérelek helyiséget havi  xxx  összegért.

A napokban kaptam e-mailt a közös képviselőtől, hogy a bérleti díjat 2015. 01.01-től  5  %-al megemelik.

Észrevételemre, miszerint az érvényben levő bérleti szerződésem szerint az éves emelési díj nem haladhatja meg az éves inflációt,mely 2013-ban  a KSh adatai szerint  ha jól emlékszem 1,3 % , azt a választ kaptam, hogy a közgyűlés határozatot hozott és ez visszavonhatatlan, megtámadhatatlan! Valóban így van? Van-e valamilyen lehetőségem? Amennyiben új bérleti szerződést akarnak addig aláiratni velem, köteles vagyok-e elfogadni,hogy a közgyűlés határozatának érvényt tudjanak szerezni?!?

Tisztelettel várom a segítő hozzászólásokat!      báróegon

Kiss Zsolti 2014.04.28 09:22:55

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ nagy segítség volt.

fagyalf 2014.04.27 15:21:46

1. Egy jó ideje már nincs időponthoz kötve a csendháborítás.Rendőrt kell hívni és nem árt másik 1-2 szomszéd. Ha 3 alkalom után is dobol, akkor Ti fogjátok nevetve mondani neki , "ha nem tetszik költözzön el"!

2. Alapító okiraton (ingyen betekinthetsz a th kezelőnél vagy a földhivatalba) le van írva, ha az adásvételi szerződésen nincs. Utánna, nehéz lesz kulcsot kérni attól, aki mondjuk 20 éve egyedül használja.

Kiss Zsolti 2014.04.25 21:39:33

Szép Jó Napot Kívánok!!

Két dologban szeretném a tanácsát kérni. Az egyik:

10 emeletes társasházban lakunk ebből is a 9. emeleten minden este folyamatos dobolást illetve dübögést hallunk, hogy honnan azt csak sejtjük, illetve megérdeklődtük a házmestertől vajon mi lehet a zaj forrása? Elmondása szerint a mellettünk lévő lakásban egy 20 év körüli srác hobbija a dobolás valószinüleg az lehet. Vita elkerülése érdekében mit lehet tenni, hogy ne este 19:00 kor kezdjen el gyakorolni Lakók elmondása szerint már szóltak neki erre ő azt mondta " ha nem tetszik költözzenek el "

Második kérdésem:

Elvileg minden lakáshoz jár pince rész ami a tulajdonlapon jelölve is van de sajnos nekünk nem mutatták hol van hogyan tudnám ezt megkapni.

Előre is köszönöm válaszát.

Törölt nick 2014.03.05 15:07:17

Kérj birtokvédelmet.

bayooka 2014.02.08 11:55:41

Kedves Fórumozók!

10 emeletes társasházban lakok, ahol kívül, a folyosón, de a szobám falára

felszerelt ajtórács található. Ez csak a szomszéd ajtója előtti beugró teret

zárja le, aki tárolásra (hűtő, szekrény,stb.) használja ezt a részt. Az OTSZ

szerint ez már abszolút szabálytalan, mert éghető dolgot tárol a folyosón és

olyan ráccsal van elválasztva a lakásától, amit ráadásul zár, leszűkíti a

teret, stb., de úgy gondolom, egyébként is a lépcsőház és a folyosó nem egy

lakáshoz tartozik. Nekem ezzel nem is lenne bajom, DE a rács ahogy említettem

a szobám falára van felszerelve, ami ki-be csukásnál olyan idegesítő és

hangos, hogy már elviselhetetlen, egy nap kb 100-szor mennek ki be a rácson

keresztül, sokszor este 11 óra után is és a fémes csapódásra riadok fel a

feleségemmel. Jeleztem ezt a problémát felé, de nem történt semmi.Érdeklődni szeretnék ezzel a problémámmal kapcsolatban, hátha már más is

találkozott hasonló esettel vagy tud segíteni, persze hivatalos, jogi,

legális keretek között. Elköltözni ezért nem fogok! :)Köszönöm a válaszokat!

kicsimag 2013.10.06 21:52:34

A tház közgyűlési határozatot a bíróság előtt megtámadhatod. (60 napon belül)

csók x csók 2013.02.10 20:50:14

Ha az alapító okirattal ellentétes határozat születik a közgyűlésen, akkor azzal mi a teendő?

1. Semmi. A határozatot figyelmen kívül lehet hagyni.

2. Bírósági döntés után lehet figyelmen kívül hagyni.

3. Valami más.

qdwdw 2012.10.19 08:35:41

Mi a legmagasabb kamat amit a társasházak felé fennáló tartozásokra ki lehet szabni?

Mi az amit a bíróság előtt még meg lehet indokolni, és nem számít uzsora-kamatnak?

bérbeadó 2011.11.16 22:18:07

Kedve Nocturne-xs!

A háznak sajnos nincs biztosítása.

Köszönöma segítő választ,tanácsot.

Minden jót kívánok.

Üdvözlettel:

Kocsis Éva

Nocturne-x 2011.11.13 00:26:50

Nem tudom, hogy milyen választ vársz?

Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtériteni.

Ennek mentén:

Vagy a balfék szerelő bélelteti ki a kéményeteket, vagy ti végeztetitek el. A számlát mindkét esetben a szerelő állja. Mivel gondolom sürgős, ti ezt meghitelezhetitek neki ha van miből és ő majd később fizet. Ha nem fizet, akkor perelni kell. Az első és legfontosabb lépés, elismertetni a szerelővel a felelősségét. Nem szóban, papiron. Van egy opció még: átállni villamos üzemre a gáz helyett.

Egyéb lehetőség nincs.

Jut eszembe: Biztositása van a háznak?

Se a gázművek, se a kéményseprők soha nem voltak hatóság. Egymással szemben ugyan  állhatnak, de attól sem lesznek azok.

Igen, a vezérelt áramhoz egy újabb mérőhely kialakitása szükségeltetik. Ez kb. 50.000 Ft egyszeri költség. Mérőt az áramszolgáltató hoz, ingyen.

bérbeadó 2011.11.12 21:16:19

Tisztelt Fórumozók!

Sajnálatos esemény vétlen áldozata lettem,és nem tudom merre tovább.3  emeletes gázkonvektor fűtésű és kéményes meleg vizes gázbojleres szövetkezeti lakótömb egyik során szennyvíz lefolyó csövet kellett cserélni. A szövetkezet elnöke a munkát víz-gáz központi fűtés szerelővel elvégeztette. Az egyik lakó nem kérte a visszafalazást, hogy majd Ő megoldja. Igen ám  jött a kőművese és látta, hogy a lefolyócsövek bilincsei a kéménybe vannak rögzitve amit  nem így kellett volna megoldani,hanem  fém sínhez  vagy sínekhez kellett volna rögzíteni,de Ő ezt KISPOROLTA. A kéményseprők letoltak a kéménybe egy nézőkét és látszódott az átfúrás.  A  kéményt  ÉLETVESZÉLYESSÉ  nyilvánították és használatát megtiltották !! A kémény kibélelése nagyon  drága és ahogy a gázosok megoldanák azt a kémény seprők nem engedik és fordítva ugyan úgy .HATÓSÁG áll HATÓSÁGGAL szemben !! Most itt maradtunk melegviz és két helyiség fűtése nélkül. A felelőtlen gázszerelő  adna  villanybojlert ,de azt a régi vezetékek nem bírnák és hát az üzemeltetése is drága, és akkor még mivel fűtöm a konyhát , fürdőt a lakást át kellene  vezetékelni, meg az éjszakai  áramhoz másik  óra is szükséges?? Én úgy látom ez most megoldhatatlan és arról nem is beszélve , hogy a kis lakásom  is most így értékét vesztette, csökkent a komfort fokozata,még eladni sem tudom így. A házat kívülről 2 éve szigetelték nem lehet megbontani, mert akkor elveszti a garanciát. Kétségbe esett és tanácstalan vagyok, és ez az ember még mindig gázkészülékeket szerel!!!Nem  tudom ,hogy és miből hozzam rendbe otthonomat. Kifogja  a  káromat  megfizetni !?

Kérem  akinek van megoldható javaslata legyen szíves segítsen.

erdeklodo55@citromail.hu

Nocturne-x 2011.11.11 22:00:28

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni"

Még szép, hogy nem fizeti. A közös költség a tulajdonostársak közös sara.

A közös költség ráeső hányada az ő fizetni valója. Semmi több.

"biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ahhoz neked mi közöd van, hogy Ő biztositja-e a lakását vagy sem?

Nocturne-x 2011.11.11 21:40:02

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ki lehet kényszeriteni, az más kérdés, hogy ti speciel hülyék vagytok hozzá. Ügyvédhez, jogászhoz kell fordulni.

Úgy mellesleg: Ha az eddig valamilyen okból nem fizető neve, tartozása felkerül egy publikus listára és te ettől azt várod, hogy majd megnő a fizetési hajlandósága, akkor tényleg veréb vagy.

taobácsi 2011.11.10 13:35:18

az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni és nem fizeti a vízfogyasztást mert a Vízmű a többieken vasalja be ha ő nem fizet.

Szerintem ennek úgy lehetne elejét venni,  ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van és nem mutat szándékot arra hogy rendezze, akkor annál az összes közmű hatóságilag elzárandó! Illetve a nem elzárható közműveket az ő költségükre át kell alakítani elzárhatóra és természetesen az is elzárandó!!!

Nocturne-x 2011.11.07 05:53:11

Szerintem korlátozódj a törvény adta lehetőségekre, mielőtt valaki úgy istenesen szét nem rugja a seggedet.

A közös költséghányad elmaradása nem ok arra, hogy te pellengérre állits embereket, közöttük talán olyat is aki nem biztos, hogy tehet az elmaradásáról (pl. kórházi kezelt, elfekvő, stb.). Arra meg végképp nem ok, hogy törvénytelenséget kövess el velük szemben. Ha ezt történetesen velem, vagy valamely rokonommal cselekednéd meg, akkor lenyeletném és kiszaratnám veled a bejárati ajtód kilincsét. De ezt tenném veled abban az esetben is, ha a listádon a nevem mellett az általam eleddig kifizetett összeg szerepelne, akármennyi is volna az.

Hod454 2011.10.27 10:34:28

Javaslom a közös képviselők továbbképzésén a részvételt. A rendezvény számvizsgáló bizottsági tagoknak és lakóknak is nagyon hasznos. A rébi Ablak c. MTV-s műsor jogi szakértője tartja:

http://www.dashofer.hu/kepzesek-szeminariumok/egyeb/tarsashaz/szakmai-rendezvenyek/kepviselofank-kozos-kepviselok-reggelije/SZ11T06?wa=iforum

dr_ius 2011.09.02 19:02:30

Szívesen.:P

Mokus95 2011.09.01 19:20:31

dr ius, köszönöm a gyors és igazán hasznos választ, most van mit olvasnom.:)

dr_ius 2011.09.01 18:24:45

http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php?menu=kereses&keres_button=Keres%E9s&feltetel=t%E1rsash%E1z&scope=Teljes+honlap

dr_ius 2011.09.01 18:01:49

A legutolsó a legbiztosabb...de legjobb az adatvédelmi biztos honlapján megnézni, hogy van-e állásfoglalás, vagy kérni tőle egyet.

Mokus95 2011.09.01 17:05:57

dr ius: gondolom "határeset"-et akart mondani.

És mit gondol a következő három variációról:

1. A lista tartalmazza az összes lakó nevét, mellette az összeget amit befizetett, aki nem fizetett, annál az összeg nulla.

2. A delinkvens listan a delinkvens neve helyett csak a lakás száma szerepel

3. legutolsó ötletem: A delinkvens listán a delinkvens helyett egy nem jellemző szám szerepel, ami minden havi kimutatásban ugyanaz delinkvensenkent, de a kimutatasból nem derül ki hogy kiről van szó.

dr_ius 2011.09.01 14:14:55

Hatáseset... persze érdemben lényegtelen honna másolja ki valaki.

De a törvény szövege éves beszámolót említ, nem mást.

Mokus95 2011.09.01 12:40:47

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

Milyen jogi szabályok hatnak a közös költség nem fizetők listájának a tulajdonostarsaknak való rendszeres (havi) közlésére elektronikus média formában?

Arra gondolok, hogy akarunk a saját zártkörű fórumunkra havonta feltenni egy Excel fájlt amiből könnyen átlátható lenne minden delinkvens ügyének a jelenlegi státusza. (32 tulajból 12 nem fizeti a közös költséget).

Van valami személyiségi jogi kérdés itt ami ezt jogilag megtiltaná nekünk?

A társasházi törvény engedi ennek a listának a közlését az évi beszámolóban, csak azt nem tudjuk, hogy ez az engedely vonatkozik-e a havi jelentésekre elektronikus formában, ami lehet email, web szerver, a mi esetünkben egy zárt körű fórum ahová még a Google keresője sem lát be.

dr_ius 2011.08.14 19:56:37

A moderáció eredménye.

Geza59a 2011.08.14 17:42:41

Észrevettem, hogy számos válasz több jogi kérdésre eltűnik erről a fórumról. Onnan vettem észre, hogy miután elolvastam valakinek a jogi kérdését, utána rögtön ugyanannak a valakinek olvastam a hálálkodó köszönet sorait. Kérdezett még valamit, a következő bejegyzésben megint ő hálákodik. Mivel minden üzenetben ott látható annak az üzenetnek a sorszáma amire válaszolt, ha ráklikkelsz ezekre a sorszámokra, mindig azt olvashatod hogy "A keresett hozzászólás nem található!"

Itt van a link az oldalhoz:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127087

és itt láthatod, hogy a #197-es üzenet után jön a #199-es, utána pedig a #201-es, a 198-as és 200-as válaszok kitörölve.

Mi lehet az oka ennek a furcsa viselkedésnek? Attól félnek egyesek, hogy egy nap nem lesz munkájuk mert mindenki innen fogja megszerezni a jogi diplomáját?

Boszorka 2011.07.23 22:08:07

Esetleg tud valaki ügyvédet ajánlaki, aki ilyesmmire van specializálva?

123agi 2014.07.23 08:43:26

Tudtok valaki jó ügyvédet ajánlani Bp-en? Akár priviben.

Társasházi problémával, ill. leginkább szolgáltatóval (főtáv) kapcsolatban.

2 éve részt vett a ház fűtéskorszerűsítésen. Igaz az erre von. közgyűlést elfelejtette megtartani a közös képviselő.  Majd gyorsban csinált egy írásbelit, de határozatot nem hozott róla. A beadott pályázati anyagban (mert volt rá állami tám. is) csak jk. minta van!  A házban elkezdték a hőm. mérők felszerelését majd  rengeteg lakás kimaradt. 400-ból kb. 60-70. Persze, mert a kk. elfelejtette értesíteni a tulajokat.. ... Úgy gondolta, ha a liftre kitesz 1 tájékoztatót (amit az első nap  már le is tépnek) az elég lesz.

Majd leváltottuk "szépreményű, de a tht-t alig ismertő közös képviselőnket" hogy majd az új helyretesz mindent.. De csöbörből vödörbe ....

Erre jönnek a 104/2011 korm.rend. alapján a 2,5 szeres szorzóval készített számlák. E szerint a panelllakásban 80-90 e Ft csak a fűtés a téli szezonban.  Én vitatom a Főtáv követelését, mivel a korm. rendelet pontosan felsorolja mikor alkalmazható ez a korm. rendelet. Van valaki olyan ügyvéd ismerős, aki akár precedens pert tudna nyerni Főtáv -val szemben a nyilvánvaló szabálytalanságok megléte mellett? Mert úgy látom (mivel minden létező hivatalnál eljártam), hogy 1 főszabály van.

Paraszt, fizess! Te egy senki vagy a nagy CÉGEK, ÁLLAM azt csinál amit akar, ők jogszerűen járnak el. Rád meg csak az előbb leírtak vonatkoznak.

Köszönöm, ha valaki válaszol.

kígyószisz 2014.07.18 14:26:36

Tisztelt Szakapa!

A társasház közgyűlése ezek szerint - egyoldalúan - módosította a bérleti szerződést. Amennyiben az Ön hozzájárulását előre nem kérték meg (és nem), így Önnek jogában áll a szerződést megszüntetnie, függetlenül attól, hogy pl. határozott időre szólt-e és hogy ilyen esetben általában ki kell tölteni a szerződéses időt.

Mást nem igazán tehet. Köthet még új bérleti szerződést is, igen.

Mindez persze, csak akkor járható, ha nem ragaszkodik az üzlethelyiséghez.

szakapa 2014.05.17 07:08:16

Valaki esetleg nem tudna az előbb említett kérdésben segíteni???

Tisztelettel várok segítséget!!!             szakapa

szakapa 2014.05.13 07:08:07

Tisztelt fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítséget:  A társasháztól bérelek helyiséget havi  xxx  összegért.

A napokban kaptam e-mailt a közös képviselőtől, hogy a bérleti díjat 2015. 01.01-től  5  %-al megemelik.

Észrevételemre, miszerint az érvényben levő bérleti szerződésem szerint az éves emelési díj nem haladhatja meg az éves inflációt,mely 2013-ban  a KSh adatai szerint  ha jól emlékszem 1,3 % , azt a választ kaptam, hogy a közgyűlés határozatot hozott és ez visszavonhatatlan, megtámadhatatlan! Valóban így van? Van-e valamilyen lehetőségem? Amennyiben új bérleti szerződést akarnak addig aláiratni velem, köteles vagyok-e elfogadni,hogy a közgyűlés határozatának érvényt tudjanak szerezni?!?

Tisztelettel várom a segítő hozzászólásokat!      báróegon

Kiss Zsolti 2014.04.28 09:22:55

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ nagy segítség volt.

fagyalf 2014.04.27 15:21:46

1. Egy jó ideje már nincs időponthoz kötve a csendháborítás.Rendőrt kell hívni és nem árt másik 1-2 szomszéd. Ha 3 alkalom után is dobol, akkor Ti fogjátok nevetve mondani neki , "ha nem tetszik költözzön el"!

2. Alapító okiraton (ingyen betekinthetsz a th kezelőnél vagy a földhivatalba) le van írva, ha az adásvételi szerződésen nincs. Utánna, nehéz lesz kulcsot kérni attól, aki mondjuk 20 éve egyedül használja.

Kiss Zsolti 2014.04.25 21:39:33

Szép Jó Napot Kívánok!!

Két dologban szeretném a tanácsát kérni. Az egyik:

10 emeletes társasházban lakunk ebből is a 9. emeleten minden este folyamatos dobolást illetve dübögést hallunk, hogy honnan azt csak sejtjük, illetve megérdeklődtük a házmestertől vajon mi lehet a zaj forrása? Elmondása szerint a mellettünk lévő lakásban egy 20 év körüli srác hobbija a dobolás valószinüleg az lehet. Vita elkerülése érdekében mit lehet tenni, hogy ne este 19:00 kor kezdjen el gyakorolni Lakók elmondása szerint már szóltak neki erre ő azt mondta " ha nem tetszik költözzenek el "

Második kérdésem:

Elvileg minden lakáshoz jár pince rész ami a tulajdonlapon jelölve is van de sajnos nekünk nem mutatták hol van hogyan tudnám ezt megkapni.

Előre is köszönöm válaszát.

Törölt nick 2014.03.05 15:07:17

Kérj birtokvédelmet.

bayooka 2014.02.08 11:55:41

Kedves Fórumozók!

10 emeletes társasházban lakok, ahol kívül, a folyosón, de a szobám falára

felszerelt ajtórács található. Ez csak a szomszéd ajtója előtti beugró teret

zárja le, aki tárolásra (hűtő, szekrény,stb.) használja ezt a részt. Az OTSZ

szerint ez már abszolút szabálytalan, mert éghető dolgot tárol a folyosón és

olyan ráccsal van elválasztva a lakásától, amit ráadásul zár, leszűkíti a

teret, stb., de úgy gondolom, egyébként is a lépcsőház és a folyosó nem egy

lakáshoz tartozik. Nekem ezzel nem is lenne bajom, DE a rács ahogy említettem

a szobám falára van felszerelve, ami ki-be csukásnál olyan idegesítő és

hangos, hogy már elviselhetetlen, egy nap kb 100-szor mennek ki be a rácson

keresztül, sokszor este 11 óra után is és a fémes csapódásra riadok fel a

feleségemmel. Jeleztem ezt a problémát felé, de nem történt semmi.Érdeklődni szeretnék ezzel a problémámmal kapcsolatban, hátha már más is

találkozott hasonló esettel vagy tud segíteni, persze hivatalos, jogi,

legális keretek között. Elköltözni ezért nem fogok! :)Köszönöm a válaszokat!

kicsimag 2013.10.06 21:52:34

A tház közgyűlési határozatot a bíróság előtt megtámadhatod. (60 napon belül)

csók x csók 2013.02.10 20:50:14

Ha az alapító okirattal ellentétes határozat születik a közgyűlésen, akkor azzal mi a teendő?

1. Semmi. A határozatot figyelmen kívül lehet hagyni.

2. Bírósági döntés után lehet figyelmen kívül hagyni.

3. Valami más.

qdwdw 2012.10.19 08:35:41

Mi a legmagasabb kamat amit a társasházak felé fennáló tartozásokra ki lehet szabni?

Mi az amit a bíróság előtt még meg lehet indokolni, és nem számít uzsora-kamatnak?

bérbeadó 2011.11.16 22:18:07

Kedve Nocturne-xs!

A háznak sajnos nincs biztosítása.

Köszönöma segítő választ,tanácsot.

Minden jót kívánok.

Üdvözlettel:

Kocsis Éva

Nocturne-x 2011.11.13 00:26:50

Nem tudom, hogy milyen választ vársz?

Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtériteni.

Ennek mentén:

Vagy a balfék szerelő bélelteti ki a kéményeteket, vagy ti végeztetitek el. A számlát mindkét esetben a szerelő állja. Mivel gondolom sürgős, ti ezt meghitelezhetitek neki ha van miből és ő majd később fizet. Ha nem fizet, akkor perelni kell. Az első és legfontosabb lépés, elismertetni a szerelővel a felelősségét. Nem szóban, papiron. Van egy opció még: átállni villamos üzemre a gáz helyett.

Egyéb lehetőség nincs.

Jut eszembe: Biztositása van a háznak?

Se a gázművek, se a kéményseprők soha nem voltak hatóság. Egymással szemben ugyan  állhatnak, de attól sem lesznek azok.

Igen, a vezérelt áramhoz egy újabb mérőhely kialakitása szükségeltetik. Ez kb. 50.000 Ft egyszeri költség. Mérőt az áramszolgáltató hoz, ingyen.

bérbeadó 2011.11.12 21:16:19

Tisztelt Fórumozók!

Sajnálatos esemény vétlen áldozata lettem,és nem tudom merre tovább.3  emeletes gázkonvektor fűtésű és kéményes meleg vizes gázbojleres szövetkezeti lakótömb egyik során szennyvíz lefolyó csövet kellett cserélni. A szövetkezet elnöke a munkát víz-gáz központi fűtés szerelővel elvégeztette. Az egyik lakó nem kérte a visszafalazást, hogy majd Ő megoldja. Igen ám  jött a kőművese és látta, hogy a lefolyócsövek bilincsei a kéménybe vannak rögzitve amit  nem így kellett volna megoldani,hanem  fém sínhez  vagy sínekhez kellett volna rögzíteni,de Ő ezt KISPOROLTA. A kéményseprők letoltak a kéménybe egy nézőkét és látszódott az átfúrás.  A  kéményt  ÉLETVESZÉLYESSÉ  nyilvánították és használatát megtiltották !! A kémény kibélelése nagyon  drága és ahogy a gázosok megoldanák azt a kémény seprők nem engedik és fordítva ugyan úgy .HATÓSÁG áll HATÓSÁGGAL szemben !! Most itt maradtunk melegviz és két helyiség fűtése nélkül. A felelőtlen gázszerelő  adna  villanybojlert ,de azt a régi vezetékek nem bírnák és hát az üzemeltetése is drága, és akkor még mivel fűtöm a konyhát , fürdőt a lakást át kellene  vezetékelni, meg az éjszakai  áramhoz másik  óra is szükséges?? Én úgy látom ez most megoldhatatlan és arról nem is beszélve , hogy a kis lakásom  is most így értékét vesztette, csökkent a komfort fokozata,még eladni sem tudom így. A házat kívülről 2 éve szigetelték nem lehet megbontani, mert akkor elveszti a garanciát. Kétségbe esett és tanácstalan vagyok, és ez az ember még mindig gázkészülékeket szerel!!!Nem  tudom ,hogy és miből hozzam rendbe otthonomat. Kifogja  a  káromat  megfizetni !?

Kérem  akinek van megoldható javaslata legyen szíves segítsen.

erdeklodo55@citromail.hu

Nocturne-x 2011.11.11 22:00:28

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni"

Még szép, hogy nem fizeti. A közös költség a tulajdonostársak közös sara.

A közös költség ráeső hányada az ő fizetni valója. Semmi több.

"biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ahhoz neked mi közöd van, hogy Ő biztositja-e a lakását vagy sem?

Nocturne-x 2011.11.11 21:40:02

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ki lehet kényszeriteni, az más kérdés, hogy ti speciel hülyék vagytok hozzá. Ügyvédhez, jogászhoz kell fordulni.

Úgy mellesleg: Ha az eddig valamilyen okból nem fizető neve, tartozása felkerül egy publikus listára és te ettől azt várod, hogy majd megnő a fizetési hajlandósága, akkor tényleg veréb vagy.

taobácsi 2011.11.10 13:35:18

az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni és nem fizeti a vízfogyasztást mert a Vízmű a többieken vasalja be ha ő nem fizet.

Szerintem ennek úgy lehetne elejét venni,  ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van és nem mutat szándékot arra hogy rendezze, akkor annál az összes közmű hatóságilag elzárandó! Illetve a nem elzárható közműveket az ő költségükre át kell alakítani elzárhatóra és természetesen az is elzárandó!!!

Nocturne-x 2011.11.07 05:53:11

Szerintem korlátozódj a törvény adta lehetőségekre, mielőtt valaki úgy istenesen szét nem rugja a seggedet.

A közös költséghányad elmaradása nem ok arra, hogy te pellengérre állits embereket, közöttük talán olyat is aki nem biztos, hogy tehet az elmaradásáról (pl. kórházi kezelt, elfekvő, stb.). Arra meg végképp nem ok, hogy törvénytelenséget kövess el velük szemben. Ha ezt történetesen velem, vagy valamely rokonommal cselekednéd meg, akkor lenyeletném és kiszaratnám veled a bejárati ajtód kilincsét. De ezt tenném veled abban az esetben is, ha a listádon a nevem mellett az általam eleddig kifizetett összeg szerepelne, akármennyi is volna az.

Hod454 2011.10.27 10:34:28

Javaslom a közös képviselők továbbképzésén a részvételt. A rendezvény számvizsgáló bizottsági tagoknak és lakóknak is nagyon hasznos. A rébi Ablak c. MTV-s műsor jogi szakértője tartja:

http://www.dashofer.hu/kepzesek-szeminariumok/egyeb/tarsashaz/szakmai-rendezvenyek/kepviselofank-kozos-kepviselok-reggelije/SZ11T06?wa=iforum

dr_ius 2011.09.02 19:02:30

Szívesen.:P

Mokus95 2011.09.01 19:20:31

dr ius, köszönöm a gyors és igazán hasznos választ, most van mit olvasnom.:)

dr_ius 2011.09.01 18:24:45

http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php?menu=kereses&keres_button=Keres%E9s&feltetel=t%E1rsash%E1z&scope=Teljes+honlap

dr_ius 2011.09.01 18:01:49

A legutolsó a legbiztosabb...de legjobb az adatvédelmi biztos honlapján megnézni, hogy van-e állásfoglalás, vagy kérni tőle egyet.

Mokus95 2011.09.01 17:05:57

dr ius: gondolom "határeset"-et akart mondani.

És mit gondol a következő három variációról:

1. A lista tartalmazza az összes lakó nevét, mellette az összeget amit befizetett, aki nem fizetett, annál az összeg nulla.

2. A delinkvens listan a delinkvens neve helyett csak a lakás száma szerepel

3. legutolsó ötletem: A delinkvens listán a delinkvens helyett egy nem jellemző szám szerepel, ami minden havi kimutatásban ugyanaz delinkvensenkent, de a kimutatasból nem derül ki hogy kiről van szó.

dr_ius 2011.09.01 14:14:55

Hatáseset... persze érdemben lényegtelen honna másolja ki valaki.

De a törvény szövege éves beszámolót említ, nem mást.

Mokus95 2011.09.01 12:40:47

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

Milyen jogi szabályok hatnak a közös költség nem fizetők listájának a tulajdonostarsaknak való rendszeres (havi) közlésére elektronikus média formában?

Arra gondolok, hogy akarunk a saját zártkörű fórumunkra havonta feltenni egy Excel fájlt amiből könnyen átlátható lenne minden delinkvens ügyének a jelenlegi státusza. (32 tulajból 12 nem fizeti a közös költséget).

Van valami személyiségi jogi kérdés itt ami ezt jogilag megtiltaná nekünk?

A társasházi törvény engedi ennek a listának a közlését az évi beszámolóban, csak azt nem tudjuk, hogy ez az engedely vonatkozik-e a havi jelentésekre elektronikus formában, ami lehet email, web szerver, a mi esetünkben egy zárt körű fórum ahová még a Google keresője sem lát be.

dr_ius 2011.08.14 19:56:37

A moderáció eredménye.

Geza59a 2011.08.14 17:42:41

Észrevettem, hogy számos válasz több jogi kérdésre eltűnik erről a fórumról. Onnan vettem észre, hogy miután elolvastam valakinek a jogi kérdését, utána rögtön ugyanannak a valakinek olvastam a hálálkodó köszönet sorait. Kérdezett még valamit, a következő bejegyzésben megint ő hálákodik. Mivel minden üzenetben ott látható annak az üzenetnek a sorszáma amire válaszolt, ha ráklikkelsz ezekre a sorszámokra, mindig azt olvashatod hogy "A keresett hozzászólás nem található!"

Itt van a link az oldalhoz:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127087

és itt láthatod, hogy a #197-es üzenet után jön a #199-es, utána pedig a #201-es, a 198-as és 200-as válaszok kitörölve.

Mi lehet az oka ennek a furcsa viselkedésnek? Attól félnek egyesek, hogy egy nap nem lesz munkájuk mert mindenki innen fogja megszerezni a jogi diplomáját?

Boszorka 2011.07.23 22:08:07

Esetleg tud valaki ügyvédet ajánlaki, aki ilyesmmire van specializálva?

123agi 2014.07.23 08:43:26

Tudtok valaki jó ügyvédet ajánlani Bp-en? Akár priviben.

Társasházi problémával, ill. leginkább szolgáltatóval (főtáv) kapcsolatban.

2 éve részt vett a ház fűtéskorszerűsítésen. Igaz az erre von. közgyűlést elfelejtette megtartani a közös képviselő.  Majd gyorsban csinált egy írásbelit, de határozatot nem hozott róla. A beadott pályázati anyagban (mert volt rá állami tám. is) csak jk. minta van!  A házban elkezdték a hőm. mérők felszerelését majd  rengeteg lakás kimaradt. 400-ból kb. 60-70. Persze, mert a kk. elfelejtette értesíteni a tulajokat.. ... Úgy gondolta, ha a liftre kitesz 1 tájékoztatót (amit az első nap  már le is tépnek) az elég lesz.

Majd leváltottuk "szépreményű, de a tht-t alig ismertő közös képviselőnket" hogy majd az új helyretesz mindent.. De csöbörből vödörbe ....

Erre jönnek a 104/2011 korm.rend. alapján a 2,5 szeres szorzóval készített számlák. E szerint a panelllakásban 80-90 e Ft csak a fűtés a téli szezonban.  Én vitatom a Főtáv követelését, mivel a korm. rendelet pontosan felsorolja mikor alkalmazható ez a korm. rendelet. Van valaki olyan ügyvéd ismerős, aki akár precedens pert tudna nyerni Főtáv -val szemben a nyilvánvaló szabálytalanságok megléte mellett? Mert úgy látom (mivel minden létező hivatalnál eljártam), hogy 1 főszabály van.

Paraszt, fizess! Te egy senki vagy a nagy CÉGEK, ÁLLAM azt csinál amit akar, ők jogszerűen járnak el. Rád meg csak az előbb leírtak vonatkoznak.

Köszönöm, ha valaki válaszol.

kígyószisz 2014.07.18 14:26:36

Tisztelt Szakapa!

A társasház közgyűlése ezek szerint - egyoldalúan - módosította a bérleti szerződést. Amennyiben az Ön hozzájárulását előre nem kérték meg (és nem), így Önnek jogában áll a szerződést megszüntetnie, függetlenül attól, hogy pl. határozott időre szólt-e és hogy ilyen esetben általában ki kell tölteni a szerződéses időt.

Mást nem igazán tehet. Köthet még új bérleti szerződést is, igen.

Mindez persze, csak akkor járható, ha nem ragaszkodik az üzlethelyiséghez.

szakapa 2014.05.17 07:08:16

Valaki esetleg nem tudna az előbb említett kérdésben segíteni???

Tisztelettel várok segítséget!!!             szakapa

szakapa 2014.05.13 07:08:07

Tisztelt fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítséget:  A társasháztól bérelek helyiséget havi  xxx  összegért.

A napokban kaptam e-mailt a közös képviselőtől, hogy a bérleti díjat 2015. 01.01-től  5  %-al megemelik.

Észrevételemre, miszerint az érvényben levő bérleti szerződésem szerint az éves emelési díj nem haladhatja meg az éves inflációt,mely 2013-ban  a KSh adatai szerint  ha jól emlékszem 1,3 % , azt a választ kaptam, hogy a közgyűlés határozatot hozott és ez visszavonhatatlan, megtámadhatatlan! Valóban így van? Van-e valamilyen lehetőségem? Amennyiben új bérleti szerződést akarnak addig aláiratni velem, köteles vagyok-e elfogadni,hogy a közgyűlés határozatának érvényt tudjanak szerezni?!?

Tisztelettel várom a segítő hozzászólásokat!      báróegon

Kiss Zsolti 2014.04.28 09:22:55

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ nagy segítség volt.

fagyalf 2014.04.27 15:21:46

1. Egy jó ideje már nincs időponthoz kötve a csendháborítás.Rendőrt kell hívni és nem árt másik 1-2 szomszéd. Ha 3 alkalom után is dobol, akkor Ti fogjátok nevetve mondani neki , "ha nem tetszik költözzön el"!

2. Alapító okiraton (ingyen betekinthetsz a th kezelőnél vagy a földhivatalba) le van írva, ha az adásvételi szerződésen nincs. Utánna, nehéz lesz kulcsot kérni attól, aki mondjuk 20 éve egyedül használja.

Kiss Zsolti 2014.04.25 21:39:33

Szép Jó Napot Kívánok!!

Két dologban szeretném a tanácsát kérni. Az egyik:

10 emeletes társasházban lakunk ebből is a 9. emeleten minden este folyamatos dobolást illetve dübögést hallunk, hogy honnan azt csak sejtjük, illetve megérdeklődtük a házmestertől vajon mi lehet a zaj forrása? Elmondása szerint a mellettünk lévő lakásban egy 20 év körüli srác hobbija a dobolás valószinüleg az lehet. Vita elkerülése érdekében mit lehet tenni, hogy ne este 19:00 kor kezdjen el gyakorolni Lakók elmondása szerint már szóltak neki erre ő azt mondta " ha nem tetszik költözzenek el "

Második kérdésem:

Elvileg minden lakáshoz jár pince rész ami a tulajdonlapon jelölve is van de sajnos nekünk nem mutatták hol van hogyan tudnám ezt megkapni.

Előre is köszönöm válaszát.

Törölt nick 2014.03.05 15:07:17

Kérj birtokvédelmet.

bayooka 2014.02.08 11:55:41

Kedves Fórumozók!

10 emeletes társasházban lakok, ahol kívül, a folyosón, de a szobám falára

felszerelt ajtórács található. Ez csak a szomszéd ajtója előtti beugró teret

zárja le, aki tárolásra (hűtő, szekrény,stb.) használja ezt a részt. Az OTSZ

szerint ez már abszolút szabálytalan, mert éghető dolgot tárol a folyosón és

olyan ráccsal van elválasztva a lakásától, amit ráadásul zár, leszűkíti a

teret, stb., de úgy gondolom, egyébként is a lépcsőház és a folyosó nem egy

lakáshoz tartozik. Nekem ezzel nem is lenne bajom, DE a rács ahogy említettem

a szobám falára van felszerelve, ami ki-be csukásnál olyan idegesítő és

hangos, hogy már elviselhetetlen, egy nap kb 100-szor mennek ki be a rácson

keresztül, sokszor este 11 óra után is és a fémes csapódásra riadok fel a

feleségemmel. Jeleztem ezt a problémát felé, de nem történt semmi.Érdeklődni szeretnék ezzel a problémámmal kapcsolatban, hátha már más is

találkozott hasonló esettel vagy tud segíteni, persze hivatalos, jogi,

legális keretek között. Elköltözni ezért nem fogok! :)Köszönöm a válaszokat!

kicsimag 2013.10.06 21:52:34

A tház közgyűlési határozatot a bíróság előtt megtámadhatod. (60 napon belül)

csók x csók 2013.02.10 20:50:14

Ha az alapító okirattal ellentétes határozat születik a közgyűlésen, akkor azzal mi a teendő?

1. Semmi. A határozatot figyelmen kívül lehet hagyni.

2. Bírósági döntés után lehet figyelmen kívül hagyni.

3. Valami más.

qdwdw 2012.10.19 08:35:41

Mi a legmagasabb kamat amit a társasházak felé fennáló tartozásokra ki lehet szabni?

Mi az amit a bíróság előtt még meg lehet indokolni, és nem számít uzsora-kamatnak?

bérbeadó 2011.11.16 22:18:07

Kedve Nocturne-xs!

A háznak sajnos nincs biztosítása.

Köszönöma segítő választ,tanácsot.

Minden jót kívánok.

Üdvözlettel:

Kocsis Éva

Nocturne-x 2011.11.13 00:26:50

Nem tudom, hogy milyen választ vársz?

Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtériteni.

Ennek mentén:

Vagy a balfék szerelő bélelteti ki a kéményeteket, vagy ti végeztetitek el. A számlát mindkét esetben a szerelő állja. Mivel gondolom sürgős, ti ezt meghitelezhetitek neki ha van miből és ő majd később fizet. Ha nem fizet, akkor perelni kell. Az első és legfontosabb lépés, elismertetni a szerelővel a felelősségét. Nem szóban, papiron. Van egy opció még: átállni villamos üzemre a gáz helyett.

Egyéb lehetőség nincs.

Jut eszembe: Biztositása van a háznak?

Se a gázművek, se a kéményseprők soha nem voltak hatóság. Egymással szemben ugyan  állhatnak, de attól sem lesznek azok.

Igen, a vezérelt áramhoz egy újabb mérőhely kialakitása szükségeltetik. Ez kb. 50.000 Ft egyszeri költség. Mérőt az áramszolgáltató hoz, ingyen.

bérbeadó 2011.11.12 21:16:19

Tisztelt Fórumozók!

Sajnálatos esemény vétlen áldozata lettem,és nem tudom merre tovább.3  emeletes gázkonvektor fűtésű és kéményes meleg vizes gázbojleres szövetkezeti lakótömb egyik során szennyvíz lefolyó csövet kellett cserélni. A szövetkezet elnöke a munkát víz-gáz központi fűtés szerelővel elvégeztette. Az egyik lakó nem kérte a visszafalazást, hogy majd Ő megoldja. Igen ám  jött a kőművese és látta, hogy a lefolyócsövek bilincsei a kéménybe vannak rögzitve amit  nem így kellett volna megoldani,hanem  fém sínhez  vagy sínekhez kellett volna rögzíteni,de Ő ezt KISPOROLTA. A kéményseprők letoltak a kéménybe egy nézőkét és látszódott az átfúrás.  A  kéményt  ÉLETVESZÉLYESSÉ  nyilvánították és használatát megtiltották !! A kémény kibélelése nagyon  drága és ahogy a gázosok megoldanák azt a kémény seprők nem engedik és fordítva ugyan úgy .HATÓSÁG áll HATÓSÁGGAL szemben !! Most itt maradtunk melegviz és két helyiség fűtése nélkül. A felelőtlen gázszerelő  adna  villanybojlert ,de azt a régi vezetékek nem bírnák és hát az üzemeltetése is drága, és akkor még mivel fűtöm a konyhát , fürdőt a lakást át kellene  vezetékelni, meg az éjszakai  áramhoz másik  óra is szükséges?? Én úgy látom ez most megoldhatatlan és arról nem is beszélve , hogy a kis lakásom  is most így értékét vesztette, csökkent a komfort fokozata,még eladni sem tudom így. A házat kívülről 2 éve szigetelték nem lehet megbontani, mert akkor elveszti a garanciát. Kétségbe esett és tanácstalan vagyok, és ez az ember még mindig gázkészülékeket szerel!!!Nem  tudom ,hogy és miből hozzam rendbe otthonomat. Kifogja  a  káromat  megfizetni !?

Kérem  akinek van megoldható javaslata legyen szíves segítsen.

erdeklodo55@citromail.hu

Nocturne-x 2011.11.11 22:00:28

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni"

Még szép, hogy nem fizeti. A közös költség a tulajdonostársak közös sara.

A közös költség ráeső hányada az ő fizetni valója. Semmi több.

"biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ahhoz neked mi közöd van, hogy Ő biztositja-e a lakását vagy sem?

Nocturne-x 2011.11.11 21:40:02

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ki lehet kényszeriteni, az más kérdés, hogy ti speciel hülyék vagytok hozzá. Ügyvédhez, jogászhoz kell fordulni.

Úgy mellesleg: Ha az eddig valamilyen okból nem fizető neve, tartozása felkerül egy publikus listára és te ettől azt várod, hogy majd megnő a fizetési hajlandósága, akkor tényleg veréb vagy.

taobácsi 2011.11.10 13:35:18

az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni és nem fizeti a vízfogyasztást mert a Vízmű a többieken vasalja be ha ő nem fizet.

Szerintem ennek úgy lehetne elejét venni,  ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van és nem mutat szándékot arra hogy rendezze, akkor annál az összes közmű hatóságilag elzárandó! Illetve a nem elzárható közműveket az ő költségükre át kell alakítani elzárhatóra és természetesen az is elzárandó!!!

Nocturne-x 2011.11.07 05:53:11

Szerintem korlátozódj a törvény adta lehetőségekre, mielőtt valaki úgy istenesen szét nem rugja a seggedet.

A közös költséghányad elmaradása nem ok arra, hogy te pellengérre állits embereket, közöttük talán olyat is aki nem biztos, hogy tehet az elmaradásáról (pl. kórházi kezelt, elfekvő, stb.). Arra meg végképp nem ok, hogy törvénytelenséget kövess el velük szemben. Ha ezt történetesen velem, vagy valamely rokonommal cselekednéd meg, akkor lenyeletném és kiszaratnám veled a bejárati ajtód kilincsét. De ezt tenném veled abban az esetben is, ha a listádon a nevem mellett az általam eleddig kifizetett összeg szerepelne, akármennyi is volna az.

Hod454 2011.10.27 10:34:28

Javaslom a közös képviselők továbbképzésén a részvételt. A rendezvény számvizsgáló bizottsági tagoknak és lakóknak is nagyon hasznos. A rébi Ablak c. MTV-s műsor jogi szakértője tartja:

http://www.dashofer.hu/kepzesek-szeminariumok/egyeb/tarsashaz/szakmai-rendezvenyek/kepviselofank-kozos-kepviselok-reggelije/SZ11T06?wa=iforum

dr_ius 2011.09.02 19:02:30

Szívesen.:P

Mokus95 2011.09.01 19:20:31

dr ius, köszönöm a gyors és igazán hasznos választ, most van mit olvasnom.:)

dr_ius 2011.09.01 18:24:45

http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php?menu=kereses&keres_button=Keres%E9s&feltetel=t%E1rsash%E1z&scope=Teljes+honlap

dr_ius 2011.09.01 18:01:49

A legutolsó a legbiztosabb...de legjobb az adatvédelmi biztos honlapján megnézni, hogy van-e állásfoglalás, vagy kérni tőle egyet.

Mokus95 2011.09.01 17:05:57

dr ius: gondolom "határeset"-et akart mondani.

És mit gondol a következő három variációról:

1. A lista tartalmazza az összes lakó nevét, mellette az összeget amit befizetett, aki nem fizetett, annál az összeg nulla.

2. A delinkvens listan a delinkvens neve helyett csak a lakás száma szerepel

3. legutolsó ötletem: A delinkvens listán a delinkvens helyett egy nem jellemző szám szerepel, ami minden havi kimutatásban ugyanaz delinkvensenkent, de a kimutatasból nem derül ki hogy kiről van szó.

dr_ius 2011.09.01 14:14:55

Hatáseset... persze érdemben lényegtelen honna másolja ki valaki.

De a törvény szövege éves beszámolót említ, nem mást.

Mokus95 2011.09.01 12:40:47

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

Milyen jogi szabályok hatnak a közös költség nem fizetők listájának a tulajdonostarsaknak való rendszeres (havi) közlésére elektronikus média formában?

Arra gondolok, hogy akarunk a saját zártkörű fórumunkra havonta feltenni egy Excel fájlt amiből könnyen átlátható lenne minden delinkvens ügyének a jelenlegi státusza. (32 tulajból 12 nem fizeti a közös költséget).

Van valami személyiségi jogi kérdés itt ami ezt jogilag megtiltaná nekünk?

A társasházi törvény engedi ennek a listának a közlését az évi beszámolóban, csak azt nem tudjuk, hogy ez az engedely vonatkozik-e a havi jelentésekre elektronikus formában, ami lehet email, web szerver, a mi esetünkben egy zárt körű fórum ahová még a Google keresője sem lát be.

dr_ius 2011.08.14 19:56:37

A moderáció eredménye.

Geza59a 2011.08.14 17:42:41

Észrevettem, hogy számos válasz több jogi kérdésre eltűnik erről a fórumról. Onnan vettem észre, hogy miután elolvastam valakinek a jogi kérdését, utána rögtön ugyanannak a valakinek olvastam a hálálkodó köszönet sorait. Kérdezett még valamit, a következő bejegyzésben megint ő hálákodik. Mivel minden üzenetben ott látható annak az üzenetnek a sorszáma amire válaszolt, ha ráklikkelsz ezekre a sorszámokra, mindig azt olvashatod hogy "A keresett hozzászólás nem található!"

Itt van a link az oldalhoz:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127087

és itt láthatod, hogy a #197-es üzenet után jön a #199-es, utána pedig a #201-es, a 198-as és 200-as válaszok kitörölve.

Mi lehet az oka ennek a furcsa viselkedésnek? Attól félnek egyesek, hogy egy nap nem lesz munkájuk mert mindenki innen fogja megszerezni a jogi diplomáját?

Boszorka 2011.07.23 22:08:07

Esetleg tud valaki ügyvédet ajánlaki, aki ilyesmmire van specializálva?

123agi 2014.07.23 08:43:26

Tudtok valaki jó ügyvédet ajánlani Bp-en? Akár priviben.

Társasházi problémával, ill. leginkább szolgáltatóval (főtáv) kapcsolatban.

2 éve részt vett a ház fűtéskorszerűsítésen. Igaz az erre von. közgyűlést elfelejtette megtartani a közös képviselő.  Majd gyorsban csinált egy írásbelit, de határozatot nem hozott róla. A beadott pályázati anyagban (mert volt rá állami tám. is) csak jk. minta van!  A házban elkezdték a hőm. mérők felszerelését majd  rengeteg lakás kimaradt. 400-ból kb. 60-70. Persze, mert a kk. elfelejtette értesíteni a tulajokat.. ... Úgy gondolta, ha a liftre kitesz 1 tájékoztatót (amit az első nap  már le is tépnek) az elég lesz.

Majd leváltottuk "szépreményű, de a tht-t alig ismertő közös képviselőnket" hogy majd az új helyretesz mindent.. De csöbörből vödörbe ....

Erre jönnek a 104/2011 korm.rend. alapján a 2,5 szeres szorzóval készített számlák. E szerint a panelllakásban 80-90 e Ft csak a fűtés a téli szezonban.  Én vitatom a Főtáv követelését, mivel a korm. rendelet pontosan felsorolja mikor alkalmazható ez a korm. rendelet. Van valaki olyan ügyvéd ismerős, aki akár precedens pert tudna nyerni Főtáv -val szemben a nyilvánvaló szabálytalanságok megléte mellett? Mert úgy látom (mivel minden létező hivatalnál eljártam), hogy 1 főszabály van.

Paraszt, fizess! Te egy senki vagy a nagy CÉGEK, ÁLLAM azt csinál amit akar, ők jogszerűen járnak el. Rád meg csak az előbb leírtak vonatkoznak.

Köszönöm, ha valaki válaszol.

kígyószisz 2014.07.18 14:26:36

Tisztelt Szakapa!

A társasház közgyűlése ezek szerint - egyoldalúan - módosította a bérleti szerződést. Amennyiben az Ön hozzájárulását előre nem kérték meg (és nem), így Önnek jogában áll a szerződést megszüntetnie, függetlenül attól, hogy pl. határozott időre szólt-e és hogy ilyen esetben általában ki kell tölteni a szerződéses időt.

Mást nem igazán tehet. Köthet még új bérleti szerződést is, igen.

Mindez persze, csak akkor járható, ha nem ragaszkodik az üzlethelyiséghez.

szakapa 2014.05.17 07:08:16

Valaki esetleg nem tudna az előbb említett kérdésben segíteni???

Tisztelettel várok segítséget!!!             szakapa

szakapa 2014.05.13 07:08:07

Tisztelt fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítséget:  A társasháztól bérelek helyiséget havi  xxx  összegért.

A napokban kaptam e-mailt a közös képviselőtől, hogy a bérleti díjat 2015. 01.01-től  5  %-al megemelik.

Észrevételemre, miszerint az érvényben levő bérleti szerződésem szerint az éves emelési díj nem haladhatja meg az éves inflációt,mely 2013-ban  a KSh adatai szerint  ha jól emlékszem 1,3 % , azt a választ kaptam, hogy a közgyűlés határozatot hozott és ez visszavonhatatlan, megtámadhatatlan! Valóban így van? Van-e valamilyen lehetőségem? Amennyiben új bérleti szerződést akarnak addig aláiratni velem, köteles vagyok-e elfogadni,hogy a közgyűlés határozatának érvényt tudjanak szerezni?!?

Tisztelettel várom a segítő hozzászólásokat!      báróegon

Kiss Zsolti 2014.04.28 09:22:55

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ nagy segítség volt.

fagyalf 2014.04.27 15:21:46

1. Egy jó ideje már nincs időponthoz kötve a csendháborítás.Rendőrt kell hívni és nem árt másik 1-2 szomszéd. Ha 3 alkalom után is dobol, akkor Ti fogjátok nevetve mondani neki , "ha nem tetszik költözzön el"!

2. Alapító okiraton (ingyen betekinthetsz a th kezelőnél vagy a földhivatalba) le van írva, ha az adásvételi szerződésen nincs. Utánna, nehéz lesz kulcsot kérni attól, aki mondjuk 20 éve egyedül használja.

Kiss Zsolti 2014.04.25 21:39:33

Szép Jó Napot Kívánok!!

Két dologban szeretném a tanácsát kérni. Az egyik:

10 emeletes társasházban lakunk ebből is a 9. emeleten minden este folyamatos dobolást illetve dübögést hallunk, hogy honnan azt csak sejtjük, illetve megérdeklődtük a házmestertől vajon mi lehet a zaj forrása? Elmondása szerint a mellettünk lévő lakásban egy 20 év körüli srác hobbija a dobolás valószinüleg az lehet. Vita elkerülése érdekében mit lehet tenni, hogy ne este 19:00 kor kezdjen el gyakorolni Lakók elmondása szerint már szóltak neki erre ő azt mondta " ha nem tetszik költözzenek el "

Második kérdésem:

Elvileg minden lakáshoz jár pince rész ami a tulajdonlapon jelölve is van de sajnos nekünk nem mutatták hol van hogyan tudnám ezt megkapni.

Előre is köszönöm válaszát.

Törölt nick 2014.03.05 15:07:17

Kérj birtokvédelmet.

bayooka 2014.02.08 11:55:41

Kedves Fórumozók!

10 emeletes társasházban lakok, ahol kívül, a folyosón, de a szobám falára

felszerelt ajtórács található. Ez csak a szomszéd ajtója előtti beugró teret

zárja le, aki tárolásra (hűtő, szekrény,stb.) használja ezt a részt. Az OTSZ

szerint ez már abszolút szabálytalan, mert éghető dolgot tárol a folyosón és

olyan ráccsal van elválasztva a lakásától, amit ráadásul zár, leszűkíti a

teret, stb., de úgy gondolom, egyébként is a lépcsőház és a folyosó nem egy

lakáshoz tartozik. Nekem ezzel nem is lenne bajom, DE a rács ahogy említettem

a szobám falára van felszerelve, ami ki-be csukásnál olyan idegesítő és

hangos, hogy már elviselhetetlen, egy nap kb 100-szor mennek ki be a rácson

keresztül, sokszor este 11 óra után is és a fémes csapódásra riadok fel a

feleségemmel. Jeleztem ezt a problémát felé, de nem történt semmi.Érdeklődni szeretnék ezzel a problémámmal kapcsolatban, hátha már más is

találkozott hasonló esettel vagy tud segíteni, persze hivatalos, jogi,

legális keretek között. Elköltözni ezért nem fogok! :)Köszönöm a válaszokat!

kicsimag 2013.10.06 21:52:34

A tház közgyűlési határozatot a bíróság előtt megtámadhatod. (60 napon belül)

csók x csók 2013.02.10 20:50:14

Ha az alapító okirattal ellentétes határozat születik a közgyűlésen, akkor azzal mi a teendő?

1. Semmi. A határozatot figyelmen kívül lehet hagyni.

2. Bírósági döntés után lehet figyelmen kívül hagyni.

3. Valami más.

qdwdw 2012.10.19 08:35:41

Mi a legmagasabb kamat amit a társasházak felé fennáló tartozásokra ki lehet szabni?

Mi az amit a bíróság előtt még meg lehet indokolni, és nem számít uzsora-kamatnak?

bérbeadó 2011.11.16 22:18:07

Kedve Nocturne-xs!

A háznak sajnos nincs biztosítása.

Köszönöma segítő választ,tanácsot.

Minden jót kívánok.

Üdvözlettel:

Kocsis Éva

Nocturne-x 2011.11.13 00:26:50

Nem tudom, hogy milyen választ vársz?

Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtériteni.

Ennek mentén:

Vagy a balfék szerelő bélelteti ki a kéményeteket, vagy ti végeztetitek el. A számlát mindkét esetben a szerelő állja. Mivel gondolom sürgős, ti ezt meghitelezhetitek neki ha van miből és ő majd később fizet. Ha nem fizet, akkor perelni kell. Az első és legfontosabb lépés, elismertetni a szerelővel a felelősségét. Nem szóban, papiron. Van egy opció még: átállni villamos üzemre a gáz helyett.

Egyéb lehetőség nincs.

Jut eszembe: Biztositása van a háznak?

Se a gázművek, se a kéményseprők soha nem voltak hatóság. Egymással szemben ugyan  állhatnak, de attól sem lesznek azok.

Igen, a vezérelt áramhoz egy újabb mérőhely kialakitása szükségeltetik. Ez kb. 50.000 Ft egyszeri költség. Mérőt az áramszolgáltató hoz, ingyen.

bérbeadó 2011.11.12 21:16:19

Tisztelt Fórumozók!

Sajnálatos esemény vétlen áldozata lettem,és nem tudom merre tovább.3  emeletes gázkonvektor fűtésű és kéményes meleg vizes gázbojleres szövetkezeti lakótömb egyik során szennyvíz lefolyó csövet kellett cserélni. A szövetkezet elnöke a munkát víz-gáz központi fűtés szerelővel elvégeztette. Az egyik lakó nem kérte a visszafalazást, hogy majd Ő megoldja. Igen ám  jött a kőművese és látta, hogy a lefolyócsövek bilincsei a kéménybe vannak rögzitve amit  nem így kellett volna megoldani,hanem  fém sínhez  vagy sínekhez kellett volna rögzíteni,de Ő ezt KISPOROLTA. A kéményseprők letoltak a kéménybe egy nézőkét és látszódott az átfúrás.  A  kéményt  ÉLETVESZÉLYESSÉ  nyilvánították és használatát megtiltották !! A kémény kibélelése nagyon  drága és ahogy a gázosok megoldanák azt a kémény seprők nem engedik és fordítva ugyan úgy .HATÓSÁG áll HATÓSÁGGAL szemben !! Most itt maradtunk melegviz és két helyiség fűtése nélkül. A felelőtlen gázszerelő  adna  villanybojlert ,de azt a régi vezetékek nem bírnák és hát az üzemeltetése is drága, és akkor még mivel fűtöm a konyhát , fürdőt a lakást át kellene  vezetékelni, meg az éjszakai  áramhoz másik  óra is szükséges?? Én úgy látom ez most megoldhatatlan és arról nem is beszélve , hogy a kis lakásom  is most így értékét vesztette, csökkent a komfort fokozata,még eladni sem tudom így. A házat kívülről 2 éve szigetelték nem lehet megbontani, mert akkor elveszti a garanciát. Kétségbe esett és tanácstalan vagyok, és ez az ember még mindig gázkészülékeket szerel!!!Nem  tudom ,hogy és miből hozzam rendbe otthonomat. Kifogja  a  káromat  megfizetni !?

Kérem  akinek van megoldható javaslata legyen szíves segítsen.

erdeklodo55@citromail.hu

Nocturne-x 2011.11.11 22:00:28

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni"

Még szép, hogy nem fizeti. A közös költség a tulajdonostársak közös sara.

A közös költség ráeső hányada az ő fizetni valója. Semmi több.

"biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ahhoz neked mi közöd van, hogy Ő biztositja-e a lakását vagy sem?

Nocturne-x 2011.11.11 21:40:02

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ki lehet kényszeriteni, az más kérdés, hogy ti speciel hülyék vagytok hozzá. Ügyvédhez, jogászhoz kell fordulni.

Úgy mellesleg: Ha az eddig valamilyen okból nem fizető neve, tartozása felkerül egy publikus listára és te ettől azt várod, hogy majd megnő a fizetési hajlandósága, akkor tényleg veréb vagy.

taobácsi 2011.11.10 13:35:18

az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni és nem fizeti a vízfogyasztást mert a Vízmű a többieken vasalja be ha ő nem fizet.

Szerintem ennek úgy lehetne elejét venni,  ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van és nem mutat szándékot arra hogy rendezze, akkor annál az összes közmű hatóságilag elzárandó! Illetve a nem elzárható közműveket az ő költségükre át kell alakítani elzárhatóra és természetesen az is elzárandó!!!

Nocturne-x 2011.11.07 05:53:11

Szerintem korlátozódj a törvény adta lehetőségekre, mielőtt valaki úgy istenesen szét nem rugja a seggedet.

A közös költséghányad elmaradása nem ok arra, hogy te pellengérre állits embereket, közöttük talán olyat is aki nem biztos, hogy tehet az elmaradásáról (pl. kórházi kezelt, elfekvő, stb.). Arra meg végképp nem ok, hogy törvénytelenséget kövess el velük szemben. Ha ezt történetesen velem, vagy valamely rokonommal cselekednéd meg, akkor lenyeletném és kiszaratnám veled a bejárati ajtód kilincsét. De ezt tenném veled abban az esetben is, ha a listádon a nevem mellett az általam eleddig kifizetett összeg szerepelne, akármennyi is volna az.

Hod454 2011.10.27 10:34:28

Javaslom a közös képviselők továbbképzésén a részvételt. A rendezvény számvizsgáló bizottsági tagoknak és lakóknak is nagyon hasznos. A rébi Ablak c. MTV-s műsor jogi szakértője tartja:

http://www.dashofer.hu/kepzesek-szeminariumok/egyeb/tarsashaz/szakmai-rendezvenyek/kepviselofank-kozos-kepviselok-reggelije/SZ11T06?wa=iforum

dr_ius 2011.09.02 19:02:30

Szívesen.:P

Mokus95 2011.09.01 19:20:31

dr ius, köszönöm a gyors és igazán hasznos választ, most van mit olvasnom.:)

dr_ius 2011.09.01 18:24:45

http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php?menu=kereses&keres_button=Keres%E9s&feltetel=t%E1rsash%E1z&scope=Teljes+honlap

dr_ius 2011.09.01 18:01:49

A legutolsó a legbiztosabb...de legjobb az adatvédelmi biztos honlapján megnézni, hogy van-e állásfoglalás, vagy kérni tőle egyet.

Mokus95 2011.09.01 17:05:57

dr ius: gondolom "határeset"-et akart mondani.

És mit gondol a következő három variációról:

1. A lista tartalmazza az összes lakó nevét, mellette az összeget amit befizetett, aki nem fizetett, annál az összeg nulla.

2. A delinkvens listan a delinkvens neve helyett csak a lakás száma szerepel

3. legutolsó ötletem: A delinkvens listán a delinkvens helyett egy nem jellemző szám szerepel, ami minden havi kimutatásban ugyanaz delinkvensenkent, de a kimutatasból nem derül ki hogy kiről van szó.

dr_ius 2011.09.01 14:14:55

Hatáseset... persze érdemben lényegtelen honna másolja ki valaki.

De a törvény szövege éves beszámolót említ, nem mást.

Mokus95 2011.09.01 12:40:47

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

Milyen jogi szabályok hatnak a közös költség nem fizetők listájának a tulajdonostarsaknak való rendszeres (havi) közlésére elektronikus média formában?

Arra gondolok, hogy akarunk a saját zártkörű fórumunkra havonta feltenni egy Excel fájlt amiből könnyen átlátható lenne minden delinkvens ügyének a jelenlegi státusza. (32 tulajból 12 nem fizeti a közös költséget).

Van valami személyiségi jogi kérdés itt ami ezt jogilag megtiltaná nekünk?

A társasházi törvény engedi ennek a listának a közlését az évi beszámolóban, csak azt nem tudjuk, hogy ez az engedely vonatkozik-e a havi jelentésekre elektronikus formában, ami lehet email, web szerver, a mi esetünkben egy zárt körű fórum ahová még a Google keresője sem lát be.

dr_ius 2011.08.14 19:56:37

A moderáció eredménye.

Geza59a 2011.08.14 17:42:41

Észrevettem, hogy számos válasz több jogi kérdésre eltűnik erről a fórumról. Onnan vettem észre, hogy miután elolvastam valakinek a jogi kérdését, utána rögtön ugyanannak a valakinek olvastam a hálálkodó köszönet sorait. Kérdezett még valamit, a következő bejegyzésben megint ő hálákodik. Mivel minden üzenetben ott látható annak az üzenetnek a sorszáma amire válaszolt, ha ráklikkelsz ezekre a sorszámokra, mindig azt olvashatod hogy "A keresett hozzászólás nem található!"

Itt van a link az oldalhoz:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127087

és itt láthatod, hogy a #197-es üzenet után jön a #199-es, utána pedig a #201-es, a 198-as és 200-as válaszok kitörölve.

Mi lehet az oka ennek a furcsa viselkedésnek? Attól félnek egyesek, hogy egy nap nem lesz munkájuk mert mindenki innen fogja megszerezni a jogi diplomáját?

Boszorka 2011.07.23 22:08:07

Esetleg tud valaki ügyvédet ajánlaki, aki ilyesmmire van specializálva?

123agi 2014.07.23 08:43:26

Tudtok valaki jó ügyvédet ajánlani Bp-en? Akár priviben.

Társasházi problémával, ill. leginkább szolgáltatóval (főtáv) kapcsolatban.

2 éve részt vett a ház fűtéskorszerűsítésen. Igaz az erre von. közgyűlést elfelejtette megtartani a közös képviselő.  Majd gyorsban csinált egy írásbelit, de határozatot nem hozott róla. A beadott pályázati anyagban (mert volt rá állami tám. is) csak jk. minta van!  A házban elkezdték a hőm. mérők felszerelését majd  rengeteg lakás kimaradt. 400-ból kb. 60-70. Persze, mert a kk. elfelejtette értesíteni a tulajokat.. ... Úgy gondolta, ha a liftre kitesz 1 tájékoztatót (amit az első nap  már le is tépnek) az elég lesz.

Majd leváltottuk "szépreményű, de a tht-t alig ismertő közös képviselőnket" hogy majd az új helyretesz mindent.. De csöbörből vödörbe ....

Erre jönnek a 104/2011 korm.rend. alapján a 2,5 szeres szorzóval készített számlák. E szerint a panelllakásban 80-90 e Ft csak a fűtés a téli szezonban.  Én vitatom a Főtáv követelését, mivel a korm. rendelet pontosan felsorolja mikor alkalmazható ez a korm. rendelet. Van valaki olyan ügyvéd ismerős, aki akár precedens pert tudna nyerni Főtáv -val szemben a nyilvánvaló szabálytalanságok megléte mellett? Mert úgy látom (mivel minden létező hivatalnál eljártam), hogy 1 főszabály van.

Paraszt, fizess! Te egy senki vagy a nagy CÉGEK, ÁLLAM azt csinál amit akar, ők jogszerűen járnak el. Rád meg csak az előbb leírtak vonatkoznak.

Köszönöm, ha valaki válaszol.

kígyószisz 2014.07.18 14:26:36

Tisztelt Szakapa!

A társasház közgyűlése ezek szerint - egyoldalúan - módosította a bérleti szerződést. Amennyiben az Ön hozzájárulását előre nem kérték meg (és nem), így Önnek jogában áll a szerződést megszüntetnie, függetlenül attól, hogy pl. határozott időre szólt-e és hogy ilyen esetben általában ki kell tölteni a szerződéses időt.

Mást nem igazán tehet. Köthet még új bérleti szerződést is, igen.

Mindez persze, csak akkor járható, ha nem ragaszkodik az üzlethelyiséghez.

szakapa 2014.05.17 07:08:16

Valaki esetleg nem tudna az előbb említett kérdésben segíteni???

Tisztelettel várok segítséget!!!             szakapa

szakapa 2014.05.13 07:08:07

Tisztelt fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítséget:  A társasháztól bérelek helyiséget havi  xxx  összegért.

A napokban kaptam e-mailt a közös képviselőtől, hogy a bérleti díjat 2015. 01.01-től  5  %-al megemelik.

Észrevételemre, miszerint az érvényben levő bérleti szerződésem szerint az éves emelési díj nem haladhatja meg az éves inflációt,mely 2013-ban  a KSh adatai szerint  ha jól emlékszem 1,3 % , azt a választ kaptam, hogy a közgyűlés határozatot hozott és ez visszavonhatatlan, megtámadhatatlan! Valóban így van? Van-e valamilyen lehetőségem? Amennyiben új bérleti szerződést akarnak addig aláiratni velem, köteles vagyok-e elfogadni,hogy a közgyűlés határozatának érvényt tudjanak szerezni?!?

Tisztelettel várom a segítő hozzászólásokat!      báróegon

Kiss Zsolti 2014.04.28 09:22:55

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ nagy segítség volt.

fagyalf 2014.04.27 15:21:46

1. Egy jó ideje már nincs időponthoz kötve a csendháborítás.Rendőrt kell hívni és nem árt másik 1-2 szomszéd. Ha 3 alkalom után is dobol, akkor Ti fogjátok nevetve mondani neki , "ha nem tetszik költözzön el"!

2. Alapító okiraton (ingyen betekinthetsz a th kezelőnél vagy a földhivatalba) le van írva, ha az adásvételi szerződésen nincs. Utánna, nehéz lesz kulcsot kérni attól, aki mondjuk 20 éve egyedül használja.

Kiss Zsolti 2014.04.25 21:39:33

Szép Jó Napot Kívánok!!

Két dologban szeretném a tanácsát kérni. Az egyik:

10 emeletes társasházban lakunk ebből is a 9. emeleten minden este folyamatos dobolást illetve dübögést hallunk, hogy honnan azt csak sejtjük, illetve megérdeklődtük a házmestertől vajon mi lehet a zaj forrása? Elmondása szerint a mellettünk lévő lakásban egy 20 év körüli srác hobbija a dobolás valószinüleg az lehet. Vita elkerülése érdekében mit lehet tenni, hogy ne este 19:00 kor kezdjen el gyakorolni Lakók elmondása szerint már szóltak neki erre ő azt mondta " ha nem tetszik költözzenek el "

Második kérdésem:

Elvileg minden lakáshoz jár pince rész ami a tulajdonlapon jelölve is van de sajnos nekünk nem mutatták hol van hogyan tudnám ezt megkapni.

Előre is köszönöm válaszát.

Törölt nick 2014.03.05 15:07:17

Kérj birtokvédelmet.

bayooka 2014.02.08 11:55:41

Kedves Fórumozók!

10 emeletes társasházban lakok, ahol kívül, a folyosón, de a szobám falára

felszerelt ajtórács található. Ez csak a szomszéd ajtója előtti beugró teret

zárja le, aki tárolásra (hűtő, szekrény,stb.) használja ezt a részt. Az OTSZ

szerint ez már abszolút szabálytalan, mert éghető dolgot tárol a folyosón és

olyan ráccsal van elválasztva a lakásától, amit ráadásul zár, leszűkíti a

teret, stb., de úgy gondolom, egyébként is a lépcsőház és a folyosó nem egy

lakáshoz tartozik. Nekem ezzel nem is lenne bajom, DE a rács ahogy említettem

a szobám falára van felszerelve, ami ki-be csukásnál olyan idegesítő és

hangos, hogy már elviselhetetlen, egy nap kb 100-szor mennek ki be a rácson

keresztül, sokszor este 11 óra után is és a fémes csapódásra riadok fel a

feleségemmel. Jeleztem ezt a problémát felé, de nem történt semmi.Érdeklődni szeretnék ezzel a problémámmal kapcsolatban, hátha már más is

találkozott hasonló esettel vagy tud segíteni, persze hivatalos, jogi,

legális keretek között. Elköltözni ezért nem fogok! :)Köszönöm a válaszokat!

kicsimag 2013.10.06 21:52:34

A tház közgyűlési határozatot a bíróság előtt megtámadhatod. (60 napon belül)

csók x csók 2013.02.10 20:50:14

Ha az alapító okirattal ellentétes határozat születik a közgyűlésen, akkor azzal mi a teendő?

1. Semmi. A határozatot figyelmen kívül lehet hagyni.

2. Bírósági döntés után lehet figyelmen kívül hagyni.

3. Valami más.

qdwdw 2012.10.19 08:35:41

Mi a legmagasabb kamat amit a társasházak felé fennáló tartozásokra ki lehet szabni?

Mi az amit a bíróság előtt még meg lehet indokolni, és nem számít uzsora-kamatnak?

bérbeadó 2011.11.16 22:18:07

Kedve Nocturne-xs!

A háznak sajnos nincs biztosítása.

Köszönöma segítő választ,tanácsot.

Minden jót kívánok.

Üdvözlettel:

Kocsis Éva

Nocturne-x 2011.11.13 00:26:50

Nem tudom, hogy milyen választ vársz?

Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtériteni.

Ennek mentén:

Vagy a balfék szerelő bélelteti ki a kéményeteket, vagy ti végeztetitek el. A számlát mindkét esetben a szerelő állja. Mivel gondolom sürgős, ti ezt meghitelezhetitek neki ha van miből és ő majd később fizet. Ha nem fizet, akkor perelni kell. Az első és legfontosabb lépés, elismertetni a szerelővel a felelősségét. Nem szóban, papiron. Van egy opció még: átállni villamos üzemre a gáz helyett.

Egyéb lehetőség nincs.

Jut eszembe: Biztositása van a háznak?

Se a gázművek, se a kéményseprők soha nem voltak hatóság. Egymással szemben ugyan  állhatnak, de attól sem lesznek azok.

Igen, a vezérelt áramhoz egy újabb mérőhely kialakitása szükségeltetik. Ez kb. 50.000 Ft egyszeri költség. Mérőt az áramszolgáltató hoz, ingyen.

bérbeadó 2011.11.12 21:16:19

Tisztelt Fórumozók!

Sajnálatos esemény vétlen áldozata lettem,és nem tudom merre tovább.3  emeletes gázkonvektor fűtésű és kéményes meleg vizes gázbojleres szövetkezeti lakótömb egyik során szennyvíz lefolyó csövet kellett cserélni. A szövetkezet elnöke a munkát víz-gáz központi fűtés szerelővel elvégeztette. Az egyik lakó nem kérte a visszafalazást, hogy majd Ő megoldja. Igen ám  jött a kőművese és látta, hogy a lefolyócsövek bilincsei a kéménybe vannak rögzitve amit  nem így kellett volna megoldani,hanem  fém sínhez  vagy sínekhez kellett volna rögzíteni,de Ő ezt KISPOROLTA. A kéményseprők letoltak a kéménybe egy nézőkét és látszódott az átfúrás.  A  kéményt  ÉLETVESZÉLYESSÉ  nyilvánították és használatát megtiltották !! A kémény kibélelése nagyon  drága és ahogy a gázosok megoldanák azt a kémény seprők nem engedik és fordítva ugyan úgy .HATÓSÁG áll HATÓSÁGGAL szemben !! Most itt maradtunk melegviz és két helyiség fűtése nélkül. A felelőtlen gázszerelő  adna  villanybojlert ,de azt a régi vezetékek nem bírnák és hát az üzemeltetése is drága, és akkor még mivel fűtöm a konyhát , fürdőt a lakást át kellene  vezetékelni, meg az éjszakai  áramhoz másik  óra is szükséges?? Én úgy látom ez most megoldhatatlan és arról nem is beszélve , hogy a kis lakásom  is most így értékét vesztette, csökkent a komfort fokozata,még eladni sem tudom így. A házat kívülről 2 éve szigetelték nem lehet megbontani, mert akkor elveszti a garanciát. Kétségbe esett és tanácstalan vagyok, és ez az ember még mindig gázkészülékeket szerel!!!Nem  tudom ,hogy és miből hozzam rendbe otthonomat. Kifogja  a  káromat  megfizetni !?

Kérem  akinek van megoldható javaslata legyen szíves segítsen.

erdeklodo55@citromail.hu

Nocturne-x 2011.11.11 22:00:28

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni"

Még szép, hogy nem fizeti. A közös költség a tulajdonostársak közös sara.

A közös költség ráeső hányada az ő fizetni valója. Semmi több.

"biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ahhoz neked mi közöd van, hogy Ő biztositja-e a lakását vagy sem?

Nocturne-x 2011.11.11 21:40:02

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ki lehet kényszeriteni, az más kérdés, hogy ti speciel hülyék vagytok hozzá. Ügyvédhez, jogászhoz kell fordulni.

Úgy mellesleg: Ha az eddig valamilyen okból nem fizető neve, tartozása felkerül egy publikus listára és te ettől azt várod, hogy majd megnő a fizetési hajlandósága, akkor tényleg veréb vagy.

taobácsi 2011.11.10 13:35:18

az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni és nem fizeti a vízfogyasztást mert a Vízmű a többieken vasalja be ha ő nem fizet.

Szerintem ennek úgy lehetne elejét venni,  ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van és nem mutat szándékot arra hogy rendezze, akkor annál az összes közmű hatóságilag elzárandó! Illetve a nem elzárható közműveket az ő költségükre át kell alakítani elzárhatóra és természetesen az is elzárandó!!!

Nocturne-x 2011.11.07 05:53:11

Szerintem korlátozódj a törvény adta lehetőségekre, mielőtt valaki úgy istenesen szét nem rugja a seggedet.

A közös költséghányad elmaradása nem ok arra, hogy te pellengérre állits embereket, közöttük talán olyat is aki nem biztos, hogy tehet az elmaradásáról (pl. kórházi kezelt, elfekvő, stb.). Arra meg végképp nem ok, hogy törvénytelenséget kövess el velük szemben. Ha ezt történetesen velem, vagy valamely rokonommal cselekednéd meg, akkor lenyeletném és kiszaratnám veled a bejárati ajtód kilincsét. De ezt tenném veled abban az esetben is, ha a listádon a nevem mellett az általam eleddig kifizetett összeg szerepelne, akármennyi is volna az.

Hod454 2011.10.27 10:34:28

Javaslom a közös képviselők továbbképzésén a részvételt. A rendezvény számvizsgáló bizottsági tagoknak és lakóknak is nagyon hasznos. A rébi Ablak c. MTV-s műsor jogi szakértője tartja:

http://www.dashofer.hu/kepzesek-szeminariumok/egyeb/tarsashaz/szakmai-rendezvenyek/kepviselofank-kozos-kepviselok-reggelije/SZ11T06?wa=iforum

dr_ius 2011.09.02 19:02:30

Szívesen.:P

Mokus95 2011.09.01 19:20:31

dr ius, köszönöm a gyors és igazán hasznos választ, most van mit olvasnom.:)

dr_ius 2011.09.01 18:24:45

http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php?menu=kereses&keres_button=Keres%E9s&feltetel=t%E1rsash%E1z&scope=Teljes+honlap

dr_ius 2011.09.01 18:01:49

A legutolsó a legbiztosabb...de legjobb az adatvédelmi biztos honlapján megnézni, hogy van-e állásfoglalás, vagy kérni tőle egyet.

Mokus95 2011.09.01 17:05:57

dr ius: gondolom "határeset"-et akart mondani.

És mit gondol a következő három variációról:

1. A lista tartalmazza az összes lakó nevét, mellette az összeget amit befizetett, aki nem fizetett, annál az összeg nulla.

2. A delinkvens listan a delinkvens neve helyett csak a lakás száma szerepel

3. legutolsó ötletem: A delinkvens listán a delinkvens helyett egy nem jellemző szám szerepel, ami minden havi kimutatásban ugyanaz delinkvensenkent, de a kimutatasból nem derül ki hogy kiről van szó.

dr_ius 2011.09.01 14:14:55

Hatáseset... persze érdemben lényegtelen honna másolja ki valaki.

De a törvény szövege éves beszámolót említ, nem mást.

Mokus95 2011.09.01 12:40:47

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

Milyen jogi szabályok hatnak a közös költség nem fizetők listájának a tulajdonostarsaknak való rendszeres (havi) közlésére elektronikus média formában?

Arra gondolok, hogy akarunk a saját zártkörű fórumunkra havonta feltenni egy Excel fájlt amiből könnyen átlátható lenne minden delinkvens ügyének a jelenlegi státusza. (32 tulajból 12 nem fizeti a közös költséget).

Van valami személyiségi jogi kérdés itt ami ezt jogilag megtiltaná nekünk?

A társasházi törvény engedi ennek a listának a közlését az évi beszámolóban, csak azt nem tudjuk, hogy ez az engedely vonatkozik-e a havi jelentésekre elektronikus formában, ami lehet email, web szerver, a mi esetünkben egy zárt körű fórum ahová még a Google keresője sem lát be.

dr_ius 2011.08.14 19:56:37

A moderáció eredménye.

Geza59a 2011.08.14 17:42:41

Észrevettem, hogy számos válasz több jogi kérdésre eltűnik erről a fórumról. Onnan vettem észre, hogy miután elolvastam valakinek a jogi kérdését, utána rögtön ugyanannak a valakinek olvastam a hálálkodó köszönet sorait. Kérdezett még valamit, a következő bejegyzésben megint ő hálákodik. Mivel minden üzenetben ott látható annak az üzenetnek a sorszáma amire válaszolt, ha ráklikkelsz ezekre a sorszámokra, mindig azt olvashatod hogy "A keresett hozzászólás nem található!"

Itt van a link az oldalhoz:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127087

és itt láthatod, hogy a #197-es üzenet után jön a #199-es, utána pedig a #201-es, a 198-as és 200-as válaszok kitörölve.

Mi lehet az oka ennek a furcsa viselkedésnek? Attól félnek egyesek, hogy egy nap nem lesz munkájuk mert mindenki innen fogja megszerezni a jogi diplomáját?

Boszorka 2011.07.23 22:08:07

Esetleg tud valaki ügyvédet ajánlaki, aki ilyesmmire van specializálva?

123agi 2014.07.23 08:43:26

Tudtok valaki jó ügyvédet ajánlani Bp-en? Akár priviben.

Társasházi problémával, ill. leginkább szolgáltatóval (főtáv) kapcsolatban.

2 éve részt vett a ház fűtéskorszerűsítésen. Igaz az erre von. közgyűlést elfelejtette megtartani a közös képviselő.  Majd gyorsban csinált egy írásbelit, de határozatot nem hozott róla. A beadott pályázati anyagban (mert volt rá állami tám. is) csak jk. minta van!  A házban elkezdték a hőm. mérők felszerelését majd  rengeteg lakás kimaradt. 400-ból kb. 60-70. Persze, mert a kk. elfelejtette értesíteni a tulajokat.. ... Úgy gondolta, ha a liftre kitesz 1 tájékoztatót (amit az első nap  már le is tépnek) az elég lesz.

Majd leváltottuk "szépreményű, de a tht-t alig ismertő közös képviselőnket" hogy majd az új helyretesz mindent.. De csöbörből vödörbe ....

Erre jönnek a 104/2011 korm.rend. alapján a 2,5 szeres szorzóval készített számlák. E szerint a panelllakásban 80-90 e Ft csak a fűtés a téli szezonban.  Én vitatom a Főtáv követelését, mivel a korm. rendelet pontosan felsorolja mikor alkalmazható ez a korm. rendelet. Van valaki olyan ügyvéd ismerős, aki akár precedens pert tudna nyerni Főtáv -val szemben a nyilvánvaló szabálytalanságok megléte mellett? Mert úgy látom (mivel minden létező hivatalnál eljártam), hogy 1 főszabály van.

Paraszt, fizess! Te egy senki vagy a nagy CÉGEK, ÁLLAM azt csinál amit akar, ők jogszerűen járnak el. Rád meg csak az előbb leírtak vonatkoznak.

Köszönöm, ha valaki válaszol.

kígyószisz 2014.07.18 14:26:36

Tisztelt Szakapa!

A társasház közgyűlése ezek szerint - egyoldalúan - módosította a bérleti szerződést. Amennyiben az Ön hozzájárulását előre nem kérték meg (és nem), így Önnek jogában áll a szerződést megszüntetnie, függetlenül attól, hogy pl. határozott időre szólt-e és hogy ilyen esetben általában ki kell tölteni a szerződéses időt.

Mást nem igazán tehet. Köthet még új bérleti szerződést is, igen.

Mindez persze, csak akkor járható, ha nem ragaszkodik az üzlethelyiséghez.

szakapa 2014.05.17 07:08:16

Valaki esetleg nem tudna az előbb említett kérdésben segíteni???

Tisztelettel várok segítséget!!!             szakapa

szakapa 2014.05.13 07:08:07

Tisztelt fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítséget:  A társasháztól bérelek helyiséget havi  xxx  összegért.

A napokban kaptam e-mailt a közös képviselőtől, hogy a bérleti díjat 2015. 01.01-től  5  %-al megemelik.

Észrevételemre, miszerint az érvényben levő bérleti szerződésem szerint az éves emelési díj nem haladhatja meg az éves inflációt,mely 2013-ban  a KSh adatai szerint  ha jól emlékszem 1,3 % , azt a választ kaptam, hogy a közgyűlés határozatot hozott és ez visszavonhatatlan, megtámadhatatlan! Valóban így van? Van-e valamilyen lehetőségem? Amennyiben új bérleti szerződést akarnak addig aláiratni velem, köteles vagyok-e elfogadni,hogy a közgyűlés határozatának érvényt tudjanak szerezni?!?

Tisztelettel várom a segítő hozzászólásokat!      báróegon

Kiss Zsolti 2014.04.28 09:22:55

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ nagy segítség volt.

fagyalf 2014.04.27 15:21:46

1. Egy jó ideje már nincs időponthoz kötve a csendháborítás.Rendőrt kell hívni és nem árt másik 1-2 szomszéd. Ha 3 alkalom után is dobol, akkor Ti fogjátok nevetve mondani neki , "ha nem tetszik költözzön el"!

2. Alapító okiraton (ingyen betekinthetsz a th kezelőnél vagy a földhivatalba) le van írva, ha az adásvételi szerződésen nincs. Utánna, nehéz lesz kulcsot kérni attól, aki mondjuk 20 éve egyedül használja.

Kiss Zsolti 2014.04.25 21:39:33

Szép Jó Napot Kívánok!!

Két dologban szeretném a tanácsát kérni. Az egyik:

10 emeletes társasházban lakunk ebből is a 9. emeleten minden este folyamatos dobolást illetve dübögést hallunk, hogy honnan azt csak sejtjük, illetve megérdeklődtük a házmestertől vajon mi lehet a zaj forrása? Elmondása szerint a mellettünk lévő lakásban egy 20 év körüli srác hobbija a dobolás valószinüleg az lehet. Vita elkerülése érdekében mit lehet tenni, hogy ne este 19:00 kor kezdjen el gyakorolni Lakók elmondása szerint már szóltak neki erre ő azt mondta " ha nem tetszik költözzenek el "

Második kérdésem:

Elvileg minden lakáshoz jár pince rész ami a tulajdonlapon jelölve is van de sajnos nekünk nem mutatták hol van hogyan tudnám ezt megkapni.

Előre is köszönöm válaszát.

Törölt nick 2014.03.05 15:07:17

Kérj birtokvédelmet.

bayooka 2014.02.08 11:55:41

Kedves Fórumozók!

10 emeletes társasházban lakok, ahol kívül, a folyosón, de a szobám falára

felszerelt ajtórács található. Ez csak a szomszéd ajtója előtti beugró teret

zárja le, aki tárolásra (hűtő, szekrény,stb.) használja ezt a részt. Az OTSZ

szerint ez már abszolút szabálytalan, mert éghető dolgot tárol a folyosón és

olyan ráccsal van elválasztva a lakásától, amit ráadásul zár, leszűkíti a

teret, stb., de úgy gondolom, egyébként is a lépcsőház és a folyosó nem egy

lakáshoz tartozik. Nekem ezzel nem is lenne bajom, DE a rács ahogy említettem

a szobám falára van felszerelve, ami ki-be csukásnál olyan idegesítő és

hangos, hogy már elviselhetetlen, egy nap kb 100-szor mennek ki be a rácson

keresztül, sokszor este 11 óra után is és a fémes csapódásra riadok fel a

feleségemmel. Jeleztem ezt a problémát felé, de nem történt semmi.Érdeklődni szeretnék ezzel a problémámmal kapcsolatban, hátha már más is

találkozott hasonló esettel vagy tud segíteni, persze hivatalos, jogi,

legális keretek között. Elköltözni ezért nem fogok! :)Köszönöm a válaszokat!

kicsimag 2013.10.06 21:52:34

A tház közgyűlési határozatot a bíróság előtt megtámadhatod. (60 napon belül)

csók x csók 2013.02.10 20:50:14

Ha az alapító okirattal ellentétes határozat születik a közgyűlésen, akkor azzal mi a teendő?

1. Semmi. A határozatot figyelmen kívül lehet hagyni.

2. Bírósági döntés után lehet figyelmen kívül hagyni.

3. Valami más.

qdwdw 2012.10.19 08:35:41

Mi a legmagasabb kamat amit a társasházak felé fennáló tartozásokra ki lehet szabni?

Mi az amit a bíróság előtt még meg lehet indokolni, és nem számít uzsora-kamatnak?

bérbeadó 2011.11.16 22:18:07

Kedve Nocturne-xs!

A háznak sajnos nincs biztosítása.

Köszönöma segítő választ,tanácsot.

Minden jót kívánok.

Üdvözlettel:

Kocsis Éva

Nocturne-x 2011.11.13 00:26:50

Nem tudom, hogy milyen választ vársz?

Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtériteni.

Ennek mentén:

Vagy a balfék szerelő bélelteti ki a kéményeteket, vagy ti végeztetitek el. A számlát mindkét esetben a szerelő állja. Mivel gondolom sürgős, ti ezt meghitelezhetitek neki ha van miből és ő majd később fizet. Ha nem fizet, akkor perelni kell. Az első és legfontosabb lépés, elismertetni a szerelővel a felelősségét. Nem szóban, papiron. Van egy opció még: átállni villamos üzemre a gáz helyett.

Egyéb lehetőség nincs.

Jut eszembe: Biztositása van a háznak?

Se a gázművek, se a kéményseprők soha nem voltak hatóság. Egymással szemben ugyan  állhatnak, de attól sem lesznek azok.

Igen, a vezérelt áramhoz egy újabb mérőhely kialakitása szükségeltetik. Ez kb. 50.000 Ft egyszeri költség. Mérőt az áramszolgáltató hoz, ingyen.

bérbeadó 2011.11.12 21:16:19

Tisztelt Fórumozók!

Sajnálatos esemény vétlen áldozata lettem,és nem tudom merre tovább.3  emeletes gázkonvektor fűtésű és kéményes meleg vizes gázbojleres szövetkezeti lakótömb egyik során szennyvíz lefolyó csövet kellett cserélni. A szövetkezet elnöke a munkát víz-gáz központi fűtés szerelővel elvégeztette. Az egyik lakó nem kérte a visszafalazást, hogy majd Ő megoldja. Igen ám  jött a kőművese és látta, hogy a lefolyócsövek bilincsei a kéménybe vannak rögzitve amit  nem így kellett volna megoldani,hanem  fém sínhez  vagy sínekhez kellett volna rögzíteni,de Ő ezt KISPOROLTA. A kéményseprők letoltak a kéménybe egy nézőkét és látszódott az átfúrás.  A  kéményt  ÉLETVESZÉLYESSÉ  nyilvánították és használatát megtiltották !! A kémény kibélelése nagyon  drága és ahogy a gázosok megoldanák azt a kémény seprők nem engedik és fordítva ugyan úgy .HATÓSÁG áll HATÓSÁGGAL szemben !! Most itt maradtunk melegviz és két helyiség fűtése nélkül. A felelőtlen gázszerelő  adna  villanybojlert ,de azt a régi vezetékek nem bírnák és hát az üzemeltetése is drága, és akkor még mivel fűtöm a konyhát , fürdőt a lakást át kellene  vezetékelni, meg az éjszakai  áramhoz másik  óra is szükséges?? Én úgy látom ez most megoldhatatlan és arról nem is beszélve , hogy a kis lakásom  is most így értékét vesztette, csökkent a komfort fokozata,még eladni sem tudom így. A házat kívülről 2 éve szigetelték nem lehet megbontani, mert akkor elveszti a garanciát. Kétségbe esett és tanácstalan vagyok, és ez az ember még mindig gázkészülékeket szerel!!!Nem  tudom ,hogy és miből hozzam rendbe otthonomat. Kifogja  a  káromat  megfizetni !?

Kérem  akinek van megoldható javaslata legyen szíves segítsen.

erdeklodo55@citromail.hu

Nocturne-x 2011.11.11 22:00:28

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni"

Még szép, hogy nem fizeti. A közös költség a tulajdonostársak közös sara.

A közös költség ráeső hányada az ő fizetni valója. Semmi több.

"biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ahhoz neked mi közöd van, hogy Ő biztositja-e a lakását vagy sem?

Nocturne-x 2011.11.11 21:40:02

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ki lehet kényszeriteni, az más kérdés, hogy ti speciel hülyék vagytok hozzá. Ügyvédhez, jogászhoz kell fordulni.

Úgy mellesleg: Ha az eddig valamilyen okból nem fizető neve, tartozása felkerül egy publikus listára és te ettől azt várod, hogy majd megnő a fizetési hajlandósága, akkor tényleg veréb vagy.

taobácsi 2011.11.10 13:35:18

az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni és nem fizeti a vízfogyasztást mert a Vízmű a többieken vasalja be ha ő nem fizet.

Szerintem ennek úgy lehetne elejét venni,  ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van és nem mutat szándékot arra hogy rendezze, akkor annál az összes közmű hatóságilag elzárandó! Illetve a nem elzárható közműveket az ő költségükre át kell alakítani elzárhatóra és természetesen az is elzárandó!!!

Nocturne-x 2011.11.07 05:53:11

Szerintem korlátozódj a törvény adta lehetőségekre, mielőtt valaki úgy istenesen szét nem rugja a seggedet.

A közös költséghányad elmaradása nem ok arra, hogy te pellengérre állits embereket, közöttük talán olyat is aki nem biztos, hogy tehet az elmaradásáról (pl. kórházi kezelt, elfekvő, stb.). Arra meg végképp nem ok, hogy törvénytelenséget kövess el velük szemben. Ha ezt történetesen velem, vagy valamely rokonommal cselekednéd meg, akkor lenyeletném és kiszaratnám veled a bejárati ajtód kilincsét. De ezt tenném veled abban az esetben is, ha a listádon a nevem mellett az általam eleddig kifizetett összeg szerepelne, akármennyi is volna az.

Hod454 2011.10.27 10:34:28

Javaslom a közös képviselők továbbképzésén a részvételt. A rendezvény számvizsgáló bizottsági tagoknak és lakóknak is nagyon hasznos. A rébi Ablak c. MTV-s műsor jogi szakértője tartja:

http://www.dashofer.hu/kepzesek-szeminariumok/egyeb/tarsashaz/szakmai-rendezvenyek/kepviselofank-kozos-kepviselok-reggelije/SZ11T06?wa=iforum

dr_ius 2011.09.02 19:02:30

Szívesen.:P

Mokus95 2011.09.01 19:20:31

dr ius, köszönöm a gyors és igazán hasznos választ, most van mit olvasnom.:)

dr_ius 2011.09.01 18:24:45

http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php?menu=kereses&keres_button=Keres%E9s&feltetel=t%E1rsash%E1z&scope=Teljes+honlap

dr_ius 2011.09.01 18:01:49

A legutolsó a legbiztosabb...de legjobb az adatvédelmi biztos honlapján megnézni, hogy van-e állásfoglalás, vagy kérni tőle egyet.

Mokus95 2011.09.01 17:05:57

dr ius: gondolom "határeset"-et akart mondani.

És mit gondol a következő három variációról:

1. A lista tartalmazza az összes lakó nevét, mellette az összeget amit befizetett, aki nem fizetett, annál az összeg nulla.

2. A delinkvens listan a delinkvens neve helyett csak a lakás száma szerepel

3. legutolsó ötletem: A delinkvens listán a delinkvens helyett egy nem jellemző szám szerepel, ami minden havi kimutatásban ugyanaz delinkvensenkent, de a kimutatasból nem derül ki hogy kiről van szó.

dr_ius 2011.09.01 14:14:55

Hatáseset... persze érdemben lényegtelen honna másolja ki valaki.

De a törvény szövege éves beszámolót említ, nem mást.

Mokus95 2011.09.01 12:40:47

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

Milyen jogi szabályok hatnak a közös költség nem fizetők listájának a tulajdonostarsaknak való rendszeres (havi) közlésére elektronikus média formában?

Arra gondolok, hogy akarunk a saját zártkörű fórumunkra havonta feltenni egy Excel fájlt amiből könnyen átlátható lenne minden delinkvens ügyének a jelenlegi státusza. (32 tulajból 12 nem fizeti a közös költséget).

Van valami személyiségi jogi kérdés itt ami ezt jogilag megtiltaná nekünk?

A társasházi törvény engedi ennek a listának a közlését az évi beszámolóban, csak azt nem tudjuk, hogy ez az engedely vonatkozik-e a havi jelentésekre elektronikus formában, ami lehet email, web szerver, a mi esetünkben egy zárt körű fórum ahová még a Google keresője sem lát be.

dr_ius 2011.08.14 19:56:37

A moderáció eredménye.

Geza59a 2011.08.14 17:42:41

Észrevettem, hogy számos válasz több jogi kérdésre eltűnik erről a fórumról. Onnan vettem észre, hogy miután elolvastam valakinek a jogi kérdését, utána rögtön ugyanannak a valakinek olvastam a hálálkodó köszönet sorait. Kérdezett még valamit, a következő bejegyzésben megint ő hálákodik. Mivel minden üzenetben ott látható annak az üzenetnek a sorszáma amire válaszolt, ha ráklikkelsz ezekre a sorszámokra, mindig azt olvashatod hogy "A keresett hozzászólás nem található!"

Itt van a link az oldalhoz:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127087

és itt láthatod, hogy a #197-es üzenet után jön a #199-es, utána pedig a #201-es, a 198-as és 200-as válaszok kitörölve.

Mi lehet az oka ennek a furcsa viselkedésnek? Attól félnek egyesek, hogy egy nap nem lesz munkájuk mert mindenki innen fogja megszerezni a jogi diplomáját?

Boszorka 2011.07.23 22:08:07

Esetleg tud valaki ügyvédet ajánlaki, aki ilyesmmire van specializálva?

123agi 2014.07.23 08:43:26

Tudtok valaki jó ügyvédet ajánlani Bp-en? Akár priviben.

Társasházi problémával, ill. leginkább szolgáltatóval (főtáv) kapcsolatban.

2 éve részt vett a ház fűtéskorszerűsítésen. Igaz az erre von. közgyűlést elfelejtette megtartani a közös képviselő.  Majd gyorsban csinált egy írásbelit, de határozatot nem hozott róla. A beadott pályázati anyagban (mert volt rá állami tám. is) csak jk. minta van!  A házban elkezdték a hőm. mérők felszerelését majd  rengeteg lakás kimaradt. 400-ból kb. 60-70. Persze, mert a kk. elfelejtette értesíteni a tulajokat.. ... Úgy gondolta, ha a liftre kitesz 1 tájékoztatót (amit az első nap  már le is tépnek) az elég lesz.

Majd leváltottuk "szépreményű, de a tht-t alig ismertő közös képviselőnket" hogy majd az új helyretesz mindent.. De csöbörből vödörbe ....

Erre jönnek a 104/2011 korm.rend. alapján a 2,5 szeres szorzóval készített számlák. E szerint a panelllakásban 80-90 e Ft csak a fűtés a téli szezonban.  Én vitatom a Főtáv követelését, mivel a korm. rendelet pontosan felsorolja mikor alkalmazható ez a korm. rendelet. Van valaki olyan ügyvéd ismerős, aki akár precedens pert tudna nyerni Főtáv -val szemben a nyilvánvaló szabálytalanságok megléte mellett? Mert úgy látom (mivel minden létező hivatalnál eljártam), hogy 1 főszabály van.

Paraszt, fizess! Te egy senki vagy a nagy CÉGEK, ÁLLAM azt csinál amit akar, ők jogszerűen járnak el. Rád meg csak az előbb leírtak vonatkoznak.

Köszönöm, ha valaki válaszol.

kígyószisz 2014.07.18 14:26:36

Tisztelt Szakapa!

A társasház közgyűlése ezek szerint - egyoldalúan - módosította a bérleti szerződést. Amennyiben az Ön hozzájárulását előre nem kérték meg (és nem), így Önnek jogában áll a szerződést megszüntetnie, függetlenül attól, hogy pl. határozott időre szólt-e és hogy ilyen esetben általában ki kell tölteni a szerződéses időt.

Mást nem igazán tehet. Köthet még új bérleti szerződést is, igen.

Mindez persze, csak akkor járható, ha nem ragaszkodik az üzlethelyiséghez.

szakapa 2014.05.17 07:08:16

Valaki esetleg nem tudna az előbb említett kérdésben segíteni???

Tisztelettel várok segítséget!!!             szakapa

szakapa 2014.05.13 07:08:07

Tisztelt fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítséget:  A társasháztól bérelek helyiséget havi  xxx  összegért.

A napokban kaptam e-mailt a közös képviselőtől, hogy a bérleti díjat 2015. 01.01-től  5  %-al megemelik.

Észrevételemre, miszerint az érvényben levő bérleti szerződésem szerint az éves emelési díj nem haladhatja meg az éves inflációt,mely 2013-ban  a KSh adatai szerint  ha jól emlékszem 1,3 % , azt a választ kaptam, hogy a közgyűlés határozatot hozott és ez visszavonhatatlan, megtámadhatatlan! Valóban így van? Van-e valamilyen lehetőségem? Amennyiben új bérleti szerződést akarnak addig aláiratni velem, köteles vagyok-e elfogadni,hogy a közgyűlés határozatának érvényt tudjanak szerezni?!?

Tisztelettel várom a segítő hozzászólásokat!      báróegon

Kiss Zsolti 2014.04.28 09:22:55

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ nagy segítség volt.

fagyalf 2014.04.27 15:21:46

1. Egy jó ideje már nincs időponthoz kötve a csendháborítás.Rendőrt kell hívni és nem árt másik 1-2 szomszéd. Ha 3 alkalom után is dobol, akkor Ti fogjátok nevetve mondani neki , "ha nem tetszik költözzön el"!

2. Alapító okiraton (ingyen betekinthetsz a th kezelőnél vagy a földhivatalba) le van írva, ha az adásvételi szerződésen nincs. Utánna, nehéz lesz kulcsot kérni attól, aki mondjuk 20 éve egyedül használja.

Kiss Zsolti 2014.04.25 21:39:33

Szép Jó Napot Kívánok!!

Két dologban szeretném a tanácsát kérni. Az egyik:

10 emeletes társasházban lakunk ebből is a 9. emeleten minden este folyamatos dobolást illetve dübögést hallunk, hogy honnan azt csak sejtjük, illetve megérdeklődtük a házmestertől vajon mi lehet a zaj forrása? Elmondása szerint a mellettünk lévő lakásban egy 20 év körüli srác hobbija a dobolás valószinüleg az lehet. Vita elkerülése érdekében mit lehet tenni, hogy ne este 19:00 kor kezdjen el gyakorolni Lakók elmondása szerint már szóltak neki erre ő azt mondta " ha nem tetszik költözzenek el "

Második kérdésem:

Elvileg minden lakáshoz jár pince rész ami a tulajdonlapon jelölve is van de sajnos nekünk nem mutatták hol van hogyan tudnám ezt megkapni.

Előre is köszönöm válaszát.

Törölt nick 2014.03.05 15:07:17

Kérj birtokvédelmet.

bayooka 2014.02.08 11:55:41

Kedves Fórumozók!

10 emeletes társasházban lakok, ahol kívül, a folyosón, de a szobám falára

felszerelt ajtórács található. Ez csak a szomszéd ajtója előtti beugró teret

zárja le, aki tárolásra (hűtő, szekrény,stb.) használja ezt a részt. Az OTSZ

szerint ez már abszolút szabálytalan, mert éghető dolgot tárol a folyosón és

olyan ráccsal van elválasztva a lakásától, amit ráadásul zár, leszűkíti a

teret, stb., de úgy gondolom, egyébként is a lépcsőház és a folyosó nem egy

lakáshoz tartozik. Nekem ezzel nem is lenne bajom, DE a rács ahogy említettem

a szobám falára van felszerelve, ami ki-be csukásnál olyan idegesítő és

hangos, hogy már elviselhetetlen, egy nap kb 100-szor mennek ki be a rácson

keresztül, sokszor este 11 óra után is és a fémes csapódásra riadok fel a

feleségemmel. Jeleztem ezt a problémát felé, de nem történt semmi.Érdeklődni szeretnék ezzel a problémámmal kapcsolatban, hátha már más is

találkozott hasonló esettel vagy tud segíteni, persze hivatalos, jogi,

legális keretek között. Elköltözni ezért nem fogok! :)Köszönöm a válaszokat!

kicsimag 2013.10.06 21:52:34

A tház közgyűlési határozatot a bíróság előtt megtámadhatod. (60 napon belül)

csók x csók 2013.02.10 20:50:14

Ha az alapító okirattal ellentétes határozat születik a közgyűlésen, akkor azzal mi a teendő?

1. Semmi. A határozatot figyelmen kívül lehet hagyni.

2. Bírósági döntés után lehet figyelmen kívül hagyni.

3. Valami más.

qdwdw 2012.10.19 08:35:41

Mi a legmagasabb kamat amit a társasházak felé fennáló tartozásokra ki lehet szabni?

Mi az amit a bíróság előtt még meg lehet indokolni, és nem számít uzsora-kamatnak?

bérbeadó 2011.11.16 22:18:07

Kedve Nocturne-xs!

A háznak sajnos nincs biztosítása.

Köszönöma segítő választ,tanácsot.

Minden jót kívánok.

Üdvözlettel:

Kocsis Éva

Nocturne-x 2011.11.13 00:26:50

Nem tudom, hogy milyen választ vársz?

Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtériteni.

Ennek mentén:

Vagy a balfék szerelő bélelteti ki a kéményeteket, vagy ti végeztetitek el. A számlát mindkét esetben a szerelő állja. Mivel gondolom sürgős, ti ezt meghitelezhetitek neki ha van miből és ő majd később fizet. Ha nem fizet, akkor perelni kell. Az első és legfontosabb lépés, elismertetni a szerelővel a felelősségét. Nem szóban, papiron. Van egy opció még: átállni villamos üzemre a gáz helyett.

Egyéb lehetőség nincs.

Jut eszembe: Biztositása van a háznak?

Se a gázművek, se a kéményseprők soha nem voltak hatóság. Egymással szemben ugyan  állhatnak, de attól sem lesznek azok.

Igen, a vezérelt áramhoz egy újabb mérőhely kialakitása szükségeltetik. Ez kb. 50.000 Ft egyszeri költség. Mérőt az áramszolgáltató hoz, ingyen.

bérbeadó 2011.11.12 21:16:19

Tisztelt Fórumozók!

Sajnálatos esemény vétlen áldozata lettem,és nem tudom merre tovább.3  emeletes gázkonvektor fűtésű és kéményes meleg vizes gázbojleres szövetkezeti lakótömb egyik során szennyvíz lefolyó csövet kellett cserélni. A szövetkezet elnöke a munkát víz-gáz központi fűtés szerelővel elvégeztette. Az egyik lakó nem kérte a visszafalazást, hogy majd Ő megoldja. Igen ám  jött a kőművese és látta, hogy a lefolyócsövek bilincsei a kéménybe vannak rögzitve amit  nem így kellett volna megoldani,hanem  fém sínhez  vagy sínekhez kellett volna rögzíteni,de Ő ezt KISPOROLTA. A kéményseprők letoltak a kéménybe egy nézőkét és látszódott az átfúrás.  A  kéményt  ÉLETVESZÉLYESSÉ  nyilvánították és használatát megtiltották !! A kémény kibélelése nagyon  drága és ahogy a gázosok megoldanák azt a kémény seprők nem engedik és fordítva ugyan úgy .HATÓSÁG áll HATÓSÁGGAL szemben !! Most itt maradtunk melegviz és két helyiség fűtése nélkül. A felelőtlen gázszerelő  adna  villanybojlert ,de azt a régi vezetékek nem bírnák és hát az üzemeltetése is drága, és akkor még mivel fűtöm a konyhát , fürdőt a lakást át kellene  vezetékelni, meg az éjszakai  áramhoz másik  óra is szükséges?? Én úgy látom ez most megoldhatatlan és arról nem is beszélve , hogy a kis lakásom  is most így értékét vesztette, csökkent a komfort fokozata,még eladni sem tudom így. A házat kívülről 2 éve szigetelték nem lehet megbontani, mert akkor elveszti a garanciát. Kétségbe esett és tanácstalan vagyok, és ez az ember még mindig gázkészülékeket szerel!!!Nem  tudom ,hogy és miből hozzam rendbe otthonomat. Kifogja  a  káromat  megfizetni !?

Kérem  akinek van megoldható javaslata legyen szíves segítsen.

erdeklodo55@citromail.hu

Nocturne-x 2011.11.11 22:00:28

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni"

Még szép, hogy nem fizeti. A közös költség a tulajdonostársak közös sara.

A közös költség ráeső hányada az ő fizetni valója. Semmi több.

"biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ahhoz neked mi közöd van, hogy Ő biztositja-e a lakását vagy sem?

Nocturne-x 2011.11.11 21:40:02

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ki lehet kényszeriteni, az más kérdés, hogy ti speciel hülyék vagytok hozzá. Ügyvédhez, jogászhoz kell fordulni.

Úgy mellesleg: Ha az eddig valamilyen okból nem fizető neve, tartozása felkerül egy publikus listára és te ettől azt várod, hogy majd megnő a fizetési hajlandósága, akkor tényleg veréb vagy.

taobácsi 2011.11.10 13:35:18

az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni és nem fizeti a vízfogyasztást mert a Vízmű a többieken vasalja be ha ő nem fizet.

Szerintem ennek úgy lehetne elejét venni,  ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van és nem mutat szándékot arra hogy rendezze, akkor annál az összes közmű hatóságilag elzárandó! Illetve a nem elzárható közműveket az ő költségükre át kell alakítani elzárhatóra és természetesen az is elzárandó!!!

Nocturne-x 2011.11.07 05:53:11

Szerintem korlátozódj a törvény adta lehetőségekre, mielőtt valaki úgy istenesen szét nem rugja a seggedet.

A közös költséghányad elmaradása nem ok arra, hogy te pellengérre állits embereket, közöttük talán olyat is aki nem biztos, hogy tehet az elmaradásáról (pl. kórházi kezelt, elfekvő, stb.). Arra meg végképp nem ok, hogy törvénytelenséget kövess el velük szemben. Ha ezt történetesen velem, vagy valamely rokonommal cselekednéd meg, akkor lenyeletném és kiszaratnám veled a bejárati ajtód kilincsét. De ezt tenném veled abban az esetben is, ha a listádon a nevem mellett az általam eleddig kifizetett összeg szerepelne, akármennyi is volna az.

Hod454 2011.10.27 10:34:28

Javaslom a közös képviselők továbbképzésén a részvételt. A rendezvény számvizsgáló bizottsági tagoknak és lakóknak is nagyon hasznos. A rébi Ablak c. MTV-s műsor jogi szakértője tartja:

http://www.dashofer.hu/kepzesek-szeminariumok/egyeb/tarsashaz/szakmai-rendezvenyek/kepviselofank-kozos-kepviselok-reggelije/SZ11T06?wa=iforum

dr_ius 2011.09.02 19:02:30

Szívesen.:P

Mokus95 2011.09.01 19:20:31

dr ius, köszönöm a gyors és igazán hasznos választ, most van mit olvasnom.:)

dr_ius 2011.09.01 18:24:45

http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php?menu=kereses&keres_button=Keres%E9s&feltetel=t%E1rsash%E1z&scope=Teljes+honlap

dr_ius 2011.09.01 18:01:49

A legutolsó a legbiztosabb...de legjobb az adatvédelmi biztos honlapján megnézni, hogy van-e állásfoglalás, vagy kérni tőle egyet.

Mokus95 2011.09.01 17:05:57

dr ius: gondolom "határeset"-et akart mondani.

És mit gondol a következő három variációról:

1. A lista tartalmazza az összes lakó nevét, mellette az összeget amit befizetett, aki nem fizetett, annál az összeg nulla.

2. A delinkvens listan a delinkvens neve helyett csak a lakás száma szerepel

3. legutolsó ötletem: A delinkvens listán a delinkvens helyett egy nem jellemző szám szerepel, ami minden havi kimutatásban ugyanaz delinkvensenkent, de a kimutatasból nem derül ki hogy kiről van szó.

dr_ius 2011.09.01 14:14:55

Hatáseset... persze érdemben lényegtelen honna másolja ki valaki.

De a törvény szövege éves beszámolót említ, nem mást.

Mokus95 2011.09.01 12:40:47

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

Milyen jogi szabályok hatnak a közös költség nem fizetők listájának a tulajdonostarsaknak való rendszeres (havi) közlésére elektronikus média formában?

Arra gondolok, hogy akarunk a saját zártkörű fórumunkra havonta feltenni egy Excel fájlt amiből könnyen átlátható lenne minden delinkvens ügyének a jelenlegi státusza. (32 tulajból 12 nem fizeti a közös költséget).

Van valami személyiségi jogi kérdés itt ami ezt jogilag megtiltaná nekünk?

A társasházi törvény engedi ennek a listának a közlését az évi beszámolóban, csak azt nem tudjuk, hogy ez az engedely vonatkozik-e a havi jelentésekre elektronikus formában, ami lehet email, web szerver, a mi esetünkben egy zárt körű fórum ahová még a Google keresője sem lát be.

dr_ius 2011.08.14 19:56:37

A moderáció eredménye.

Geza59a 2011.08.14 17:42:41

Észrevettem, hogy számos válasz több jogi kérdésre eltűnik erről a fórumról. Onnan vettem észre, hogy miután elolvastam valakinek a jogi kérdését, utána rögtön ugyanannak a valakinek olvastam a hálálkodó köszönet sorait. Kérdezett még valamit, a következő bejegyzésben megint ő hálákodik. Mivel minden üzenetben ott látható annak az üzenetnek a sorszáma amire válaszolt, ha ráklikkelsz ezekre a sorszámokra, mindig azt olvashatod hogy "A keresett hozzászólás nem található!"

Itt van a link az oldalhoz:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127087

és itt láthatod, hogy a #197-es üzenet után jön a #199-es, utána pedig a #201-es, a 198-as és 200-as válaszok kitörölve.

Mi lehet az oka ennek a furcsa viselkedésnek? Attól félnek egyesek, hogy egy nap nem lesz munkájuk mert mindenki innen fogja megszerezni a jogi diplomáját?

Boszorka 2011.07.23 22:08:07

Esetleg tud valaki ügyvédet ajánlaki, aki ilyesmmire van specializálva?

123agi 2014.07.23 08:43:26

Tudtok valaki jó ügyvédet ajánlani Bp-en? Akár priviben.

Társasházi problémával, ill. leginkább szolgáltatóval (főtáv) kapcsolatban.

2 éve részt vett a ház fűtéskorszerűsítésen. Igaz az erre von. közgyűlést elfelejtette megtartani a közös képviselő.  Majd gyorsban csinált egy írásbelit, de határozatot nem hozott róla. A beadott pályázati anyagban (mert volt rá állami tám. is) csak jk. minta van!  A házban elkezdték a hőm. mérők felszerelését majd  rengeteg lakás kimaradt. 400-ból kb. 60-70. Persze, mert a kk. elfelejtette értesíteni a tulajokat.. ... Úgy gondolta, ha a liftre kitesz 1 tájékoztatót (amit az első nap  már le is tépnek) az elég lesz.

Majd leváltottuk "szépreményű, de a tht-t alig ismertő közös képviselőnket" hogy majd az új helyretesz mindent.. De csöbörből vödörbe ....

Erre jönnek a 104/2011 korm.rend. alapján a 2,5 szeres szorzóval készített számlák. E szerint a panelllakásban 80-90 e Ft csak a fűtés a téli szezonban.  Én vitatom a Főtáv követelését, mivel a korm. rendelet pontosan felsorolja mikor alkalmazható ez a korm. rendelet. Van valaki olyan ügyvéd ismerős, aki akár precedens pert tudna nyerni Főtáv -val szemben a nyilvánvaló szabálytalanságok megléte mellett? Mert úgy látom (mivel minden létező hivatalnál eljártam), hogy 1 főszabály van.

Paraszt, fizess! Te egy senki vagy a nagy CÉGEK, ÁLLAM azt csinál amit akar, ők jogszerűen járnak el. Rád meg csak az előbb leírtak vonatkoznak.

Köszönöm, ha valaki válaszol.

kígyószisz 2014.07.18 14:26:36

Tisztelt Szakapa!

A társasház közgyűlése ezek szerint - egyoldalúan - módosította a bérleti szerződést. Amennyiben az Ön hozzájárulását előre nem kérték meg (és nem), így Önnek jogában áll a szerződést megszüntetnie, függetlenül attól, hogy pl. határozott időre szólt-e és hogy ilyen esetben általában ki kell tölteni a szerződéses időt.

Mást nem igazán tehet. Köthet még új bérleti szerződést is, igen.

Mindez persze, csak akkor járható, ha nem ragaszkodik az üzlethelyiséghez.

szakapa 2014.05.17 07:08:16

Valaki esetleg nem tudna az előbb említett kérdésben segíteni???

Tisztelettel várok segítséget!!!             szakapa

szakapa 2014.05.13 07:08:07

Tisztelt fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítséget:  A társasháztól bérelek helyiséget havi  xxx  összegért.

A napokban kaptam e-mailt a közös képviselőtől, hogy a bérleti díjat 2015. 01.01-től  5  %-al megemelik.

Észrevételemre, miszerint az érvényben levő bérleti szerződésem szerint az éves emelési díj nem haladhatja meg az éves inflációt,mely 2013-ban  a KSh adatai szerint  ha jól emlékszem 1,3 % , azt a választ kaptam, hogy a közgyűlés határozatot hozott és ez visszavonhatatlan, megtámadhatatlan! Valóban így van? Van-e valamilyen lehetőségem? Amennyiben új bérleti szerződést akarnak addig aláiratni velem, köteles vagyok-e elfogadni,hogy a közgyűlés határozatának érvényt tudjanak szerezni?!?

Tisztelettel várom a segítő hozzászólásokat!      báróegon

Kiss Zsolti 2014.04.28 09:22:55

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ nagy segítség volt.

fagyalf 2014.04.27 15:21:46

1. Egy jó ideje már nincs időponthoz kötve a csendháborítás.Rendőrt kell hívni és nem árt másik 1-2 szomszéd. Ha 3 alkalom után is dobol, akkor Ti fogjátok nevetve mondani neki , "ha nem tetszik költözzön el"!

2. Alapító okiraton (ingyen betekinthetsz a th kezelőnél vagy a földhivatalba) le van írva, ha az adásvételi szerződésen nincs. Utánna, nehéz lesz kulcsot kérni attól, aki mondjuk 20 éve egyedül használja.

Kiss Zsolti 2014.04.25 21:39:33

Szép Jó Napot Kívánok!!

Két dologban szeretném a tanácsát kérni. Az egyik:

10 emeletes társasházban lakunk ebből is a 9. emeleten minden este folyamatos dobolást illetve dübögést hallunk, hogy honnan azt csak sejtjük, illetve megérdeklődtük a házmestertől vajon mi lehet a zaj forrása? Elmondása szerint a mellettünk lévő lakásban egy 20 év körüli srác hobbija a dobolás valószinüleg az lehet. Vita elkerülése érdekében mit lehet tenni, hogy ne este 19:00 kor kezdjen el gyakorolni Lakók elmondása szerint már szóltak neki erre ő azt mondta " ha nem tetszik költözzenek el "

Második kérdésem:

Elvileg minden lakáshoz jár pince rész ami a tulajdonlapon jelölve is van de sajnos nekünk nem mutatták hol van hogyan tudnám ezt megkapni.

Előre is köszönöm válaszát.

Törölt nick 2014.03.05 15:07:17

Kérj birtokvédelmet.

bayooka 2014.02.08 11:55:41

Kedves Fórumozók!

10 emeletes társasházban lakok, ahol kívül, a folyosón, de a szobám falára

felszerelt ajtórács található. Ez csak a szomszéd ajtója előtti beugró teret

zárja le, aki tárolásra (hűtő, szekrény,stb.) használja ezt a részt. Az OTSZ

szerint ez már abszolút szabálytalan, mert éghető dolgot tárol a folyosón és

olyan ráccsal van elválasztva a lakásától, amit ráadásul zár, leszűkíti a

teret, stb., de úgy gondolom, egyébként is a lépcsőház és a folyosó nem egy

lakáshoz tartozik. Nekem ezzel nem is lenne bajom, DE a rács ahogy említettem

a szobám falára van felszerelve, ami ki-be csukásnál olyan idegesítő és

hangos, hogy már elviselhetetlen, egy nap kb 100-szor mennek ki be a rácson

keresztül, sokszor este 11 óra után is és a fémes csapódásra riadok fel a

feleségemmel. Jeleztem ezt a problémát felé, de nem történt semmi.Érdeklődni szeretnék ezzel a problémámmal kapcsolatban, hátha már más is

találkozott hasonló esettel vagy tud segíteni, persze hivatalos, jogi,

legális keretek között. Elköltözni ezért nem fogok! :)Köszönöm a válaszokat!

kicsimag 2013.10.06 21:52:34

A tház közgyűlési határozatot a bíróság előtt megtámadhatod. (60 napon belül)

csók x csók 2013.02.10 20:50:14

Ha az alapító okirattal ellentétes határozat születik a közgyűlésen, akkor azzal mi a teendő?

1. Semmi. A határozatot figyelmen kívül lehet hagyni.

2. Bírósági döntés után lehet figyelmen kívül hagyni.

3. Valami más.

qdwdw 2012.10.19 08:35:41

Mi a legmagasabb kamat amit a társasházak felé fennáló tartozásokra ki lehet szabni?

Mi az amit a bíróság előtt még meg lehet indokolni, és nem számít uzsora-kamatnak?

bérbeadó 2011.11.16 22:18:07

Kedve Nocturne-xs!

A háznak sajnos nincs biztosítása.

Köszönöma segítő választ,tanácsot.

Minden jót kívánok.

Üdvözlettel:

Kocsis Éva

Nocturne-x 2011.11.13 00:26:50

Nem tudom, hogy milyen választ vársz?

Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtériteni.

Ennek mentén:

Vagy a balfék szerelő bélelteti ki a kéményeteket, vagy ti végeztetitek el. A számlát mindkét esetben a szerelő állja. Mivel gondolom sürgős, ti ezt meghitelezhetitek neki ha van miből és ő majd később fizet. Ha nem fizet, akkor perelni kell. Az első és legfontosabb lépés, elismertetni a szerelővel a felelősségét. Nem szóban, papiron. Van egy opció még: átállni villamos üzemre a gáz helyett.

Egyéb lehetőség nincs.

Jut eszembe: Biztositása van a háznak?

Se a gázművek, se a kéményseprők soha nem voltak hatóság. Egymással szemben ugyan  állhatnak, de attól sem lesznek azok.

Igen, a vezérelt áramhoz egy újabb mérőhely kialakitása szükségeltetik. Ez kb. 50.000 Ft egyszeri költség. Mérőt az áramszolgáltató hoz, ingyen.

bérbeadó 2011.11.12 21:16:19

Tisztelt Fórumozók!

Sajnálatos esemény vétlen áldozata lettem,és nem tudom merre tovább.3  emeletes gázkonvektor fűtésű és kéményes meleg vizes gázbojleres szövetkezeti lakótömb egyik során szennyvíz lefolyó csövet kellett cserélni. A szövetkezet elnöke a munkát víz-gáz központi fűtés szerelővel elvégeztette. Az egyik lakó nem kérte a visszafalazást, hogy majd Ő megoldja. Igen ám  jött a kőművese és látta, hogy a lefolyócsövek bilincsei a kéménybe vannak rögzitve amit  nem így kellett volna megoldani,hanem  fém sínhez  vagy sínekhez kellett volna rögzíteni,de Ő ezt KISPOROLTA. A kéményseprők letoltak a kéménybe egy nézőkét és látszódott az átfúrás.  A  kéményt  ÉLETVESZÉLYESSÉ  nyilvánították és használatát megtiltották !! A kémény kibélelése nagyon  drága és ahogy a gázosok megoldanák azt a kémény seprők nem engedik és fordítva ugyan úgy .HATÓSÁG áll HATÓSÁGGAL szemben !! Most itt maradtunk melegviz és két helyiség fűtése nélkül. A felelőtlen gázszerelő  adna  villanybojlert ,de azt a régi vezetékek nem bírnák és hát az üzemeltetése is drága, és akkor még mivel fűtöm a konyhát , fürdőt a lakást át kellene  vezetékelni, meg az éjszakai  áramhoz másik  óra is szükséges?? Én úgy látom ez most megoldhatatlan és arról nem is beszélve , hogy a kis lakásom  is most így értékét vesztette, csökkent a komfort fokozata,még eladni sem tudom így. A házat kívülről 2 éve szigetelték nem lehet megbontani, mert akkor elveszti a garanciát. Kétségbe esett és tanácstalan vagyok, és ez az ember még mindig gázkészülékeket szerel!!!Nem  tudom ,hogy és miből hozzam rendbe otthonomat. Kifogja  a  káromat  megfizetni !?

Kérem  akinek van megoldható javaslata legyen szíves segítsen.

erdeklodo55@citromail.hu

Nocturne-x 2011.11.11 22:00:28

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni"

Még szép, hogy nem fizeti. A közös költség a tulajdonostársak közös sara.

A közös költség ráeső hányada az ő fizetni valója. Semmi több.

"biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ahhoz neked mi közöd van, hogy Ő biztositja-e a lakását vagy sem?

Nocturne-x 2011.11.11 21:40:02

"az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni "

Ki lehet kényszeriteni, az más kérdés, hogy ti speciel hülyék vagytok hozzá. Ügyvédhez, jogászhoz kell fordulni.

Úgy mellesleg: Ha az eddig valamilyen okból nem fizető neve, tartozása felkerül egy publikus listára és te ettől azt várod, hogy majd megnő a fizetési hajlandósága, akkor tényleg veréb vagy.

taobácsi 2011.11.10 13:35:18

az én szomszédom nem fizeti a közös kőccséget mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a szemétszállítást mert nem lehet kikényszeríteni, nem fizeti a közös biztosítást és a saját lakására esőt sem mert nem lehet kikényszeríteni és nem fizeti a vízfogyasztást mert a Vízmű a többieken vasalja be ha ő nem fizet.

Szerintem ennek úgy lehetne elejét venni,  ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van és nem mutat szándékot arra hogy rendezze, akkor annál az összes közmű hatóságilag elzárandó! Illetve a nem elzárható közműveket az ő költségükre át kell alakítani elzárhatóra és természetesen az is elzárandó!!!

Nocturne-x 2011.11.07 05:53:11

Szerintem korlátozódj a törvény adta lehetőségekre, mielőtt valaki úgy istenesen szét nem rugja a seggedet.

A közös költséghányad elmaradása nem ok arra, hogy te pellengérre állits embereket, közöttük talán olyat is aki nem biztos, hogy tehet az elmaradásáról (pl. kórházi kezelt, elfekvő, stb.). Arra meg végképp nem ok, hogy törvénytelenséget kövess el velük szemben. Ha ezt történetesen velem, vagy valamely rokonommal cselekednéd meg, akkor lenyeletném és kiszaratnám veled a bejárati ajtód kilincsét. De ezt tenném veled abban az esetben is, ha a listádon a nevem mellett az általam eleddig kifizetett összeg szerepelne, akármennyi is volna az.

Hod454 2011.10.27 10:34:28

Javaslom a közös képviselők továbbképzésén a részvételt. A rendezvény számvizsgáló bizottsági tagoknak és lakóknak is nagyon hasznos. A rébi Ablak c. MTV-s műsor jogi szakértője tartja:

http://www.dashofer.hu/kepzesek-szeminariumok/egyeb/tarsashaz/szakmai-rendezvenyek/kepviselofank-kozos-kepviselok-reggelije/SZ11T06?wa=iforum

dr_ius 2011.09.02 19:02:30

Szívesen.:P

Mokus95 2011.09.01 19:20:31

dr ius, köszönöm a gyors és igazán hasznos választ, most van mit olvasnom.:)

dr_ius 2011.09.01 18:24:45

http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php?menu=kereses&keres_button=Keres%E9s&feltetel=t%E1rsash%E1z&scope=Teljes+honlap

dr_ius 2011.09.01 18:01:49

A legutolsó a legbiztosabb...de legjobb az adatvédelmi biztos honlapján megnézni, hogy van-e állásfoglalás, vagy kérni tőle egyet.

Mokus95 2011.09.01 17:05:57

dr ius: gondolom "határeset"-et akart mondani.

És mit gondol a következő három variációról:

1. A lista tartalmazza az összes lakó nevét, mellette az összeget amit befizetett, aki nem fizetett, annál az összeg nulla.

2. A delinkvens listan a delinkvens neve helyett csak a lakás száma szerepel

3. legutolsó ötletem: A delinkvens listán a delinkvens helyett egy nem jellemző szám szerepel, ami minden havi kimutatásban ugyanaz delinkvensenkent, de a kimutatasból nem derül ki hogy kiről van szó.

dr_ius 2011.09.01 14:14:55

Hatáseset... persze érdemben lényegtelen honna másolja ki valaki.

De a törvény szövege éves beszámolót említ, nem mást.

Mokus95 2011.09.01 12:40:47

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

Milyen jogi szabályok hatnak a közös költség nem fizetők listájának a tulajdonostarsaknak való rendszeres (havi) közlésére elektronikus média formában?

Arra gondolok, hogy akarunk a saját zártkörű fórumunkra havonta feltenni egy Excel fájlt amiből könnyen átlátható lenne minden delinkvens ügyének a jelenlegi státusza. (32 tulajból 12 nem fizeti a közös költséget).

Van valami személyiségi jogi kérdés itt ami ezt jogilag megtiltaná nekünk?

A társasházi törvény engedi ennek a listának a közlését az évi beszámolóban, csak azt nem tudjuk, hogy ez az engedely vonatkozik-e a havi jelentésekre elektronikus formában, ami lehet email, web szerver, a mi esetünkben egy zárt körű fórum ahová még a Google keresője sem lát be.

dr_ius 2011.08.14 19:56:37

A moderáció eredménye.

Geza59a 2011.08.14 17:42:41

Észrevettem, hogy számos válasz több jogi kérdésre eltűnik erről a fórumról. Onnan vettem észre, hogy miután elolvastam valakinek a jogi kérdését, utána rögtön ugyanannak a valakinek olvastam a hálálkodó köszönet sorait. Kérdezett még valamit, a következő bejegyzésben megint ő hálákodik. Mivel minden üzenetben ott látható annak az üzenetnek a sorszáma amire válaszolt, ha ráklikkelsz ezekre a sorszámokra, mindig azt olvashatod hogy "A keresett hozzászólás nem található!"

Itt van a link az oldalhoz:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127087

és itt láthatod, hogy a #197-es üzenet után jön a #199-es, utána pedig a #201-es, a 198-as és 200-as válaszok kitörölve.

Mi lehet az oka ennek a furcsa viselkedésnek? Attól félnek egyesek, hogy egy nap nem lesz munkájuk mert mindenki innen fogja megszerezni a jogi diplomáját?

Boszorka 2011.07.23 22:08:07

Esetleg tud valaki ügyvédet ajánlaki, aki ilyesmmire van specializálva?