Családi jog

Kisisti30 2015.07.31 11:58:24

Üdv Mindenkinek!

Tud valaki korrekt válóperes ügyvédet ajánlani Kecskeméten?

Itt vagy a kisisti30@gmail.com címen.

Válaszokat elöre is köszönöm.

*Steve 2014.01.28 15:42:52

nana ha szakítanak és a hölgyet kirakja   és arra a címre volt bejelentve ő is meg a gyerek is akkor jogot formálhat az ingatlan értékének  egy harmadára

nálam ezt az ügyvédem emlitette mint mellékszál pontosan nem tudom ,hogy van de valami ilyesmi van ..

Whale 2013.12.23 13:09:21

Nem hiszem, hogy ennek ez a jogszerű módja. Te saját hatáskörben érvényesen nem szabhatsz határidőket és nem változtathatsz meg jogerős bírósági határozatokat.

Ameddig nincs új ítélet, neked a régi szerint kell teljesítened. Mint ahogy természetesen neki is. Ha úgy érzed, hogy a másik fél megszegte a megállapodást, jogorvoslatért első körben a gyámhivatalhoz, illetve ez után a bírósághoz fordulhatsz. És csak ez UTÁN, ha már van a kezedben JOGERŐS határozat, szüntetheted meg a fizetést, szerintem...

dr.C 2013.12.23 13:05:07

Bendegőz! A megvásárolt ingatlan automatikusan nem lesz közös vagyon! Fontosabb azonban, hogy - ha élettársként éltek - vajon a vásárlás nyomán nem lehet-e azonnal tulajdonjogi igénye az élettársadnak, hiszen az élettársi életközösség alatt szerzett vagyon közös tulajdonnak minősül... Én a vásárlás előtt választanék egy ügyvédet, aki a körülményeiteket megismerve tud tanácsot adni a tulajdonszerzés kapcsán.

Törölt nick 2013.12.23 12:46:26

Szia !!!

Válaszodat köszönöm.

Perelni nem akarok. Gondoltam hogy határidő előtt 60-90 nappal küldők 1 tértivevényes levelet amiben felszólitom hogy mutason be egy iskolalátogatási igazolást, ellenkező esetben nem folyósitok tovább a tartás díjjat.

Ha később perel tudom igazolni hogy  rendezzük a további időre a tartásdíj kérdését .A 30 napos határidő az irásbeli válaszra őt is köti, ha nem válaszol úgy önként lemond a tartásdíjről.

Nem hivatkozhat arra hogy önkényesen megszüntettem.

Whale 2013.12.23 11:40:13

Ha jól tudom, kérésedre kötelesek igazolni az iskolalátogatást. Ha nem teszik meg, először fordulj az illetkes gyámhivatalhoz, hogy szólítsa fel a másik felet erre, ha az sem elég, akkor irány a bíróság.

Nem szép dolog, de indíthatsz pert is a gyereked ellen, hogy a bíróság megállapítsa az érdemtelenségét a tartásra.

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

Ez valószínűleg végleg tönkreteszi a kapcsolatod a gyerekeddel, szóval csak akkor indíts ilyen pert, ha erre elszántad magad és felkészültél a várható következményekre...

Törölt nick 2013.12.22 18:29:39

Szép napot !

Az iránt érdeklödőm hogy kérhetek-e iskola látogatási  igazolást ha a gyermekem betőlti a 18. életévét hogy jár-e  iskolába vagy tanul-e napali tagozaton.

Vagy milyen modja van, hogy ellenörizzem jogosult-e tartásdijra ?

Illetve hol lehett kérni esetleg a megszüntetést,

Úgyan is a gyeremekem nem hajlandó velem komunikálni.sem telefonon sem emailban, sms-ben.

Vármo a válaszokat tanácsokat, további szép napot.

Bendegúz76 2013.11.30 11:28:41

Üdvözlök mindenkit!

Abban kérném a segítséget,hogy szeretnék vásárolni egy ingatlant / ez a lényeg,hogy én /,de van egy élettársam és ha jó tudom akkor 5év eltelte után minden közös vagyonnak számít?Ő még nem magyar állampolgár,van egy közös kisfiúnk aki 16hónapos!Már itt lakik nálam Magyarországon kb 5 - éve!

Sajnos én elváltam és az előző családi házból nem igazán jöttem ki pozitívan,amit beletettem pénzt és jóval többet mint a volt feleségem azt elbuktam,mert minden fele-fele arányban lett elosztva!

Van erre megoldás,hogy ez ne forduljon elő mégegyszer,amit remélek,hogy nem fogunk szétmenni de azért ott van a kis ördög a vállamon,hogy okosabb legyek most!

Hogy tudom  " bebiztosítani " magamat,van erre valami megoldás?

Köszönöm a segítséget!

roomi 2013.11.28 20:20:07

Hi. Értem amit irtál, ma voltunk közjegyzőnél. :-). A bemenetel után ki is kellett jönnünk és előszor anyut hallgatta meg egyedül. Megbeszélték, hogy Ő mit szeretne és anyu azt mondta, hogy én és a ferjem legyek az örökösei, mivel mindent mi csinalunk es mi latjukel.  Igy nem végrendelkezés lesz, hanem öröklési szerződés. A férjem azonban azt szeretné, ha en lennek 100% ban az örökös. Ő nem tart erre igényt, anélkül is segít. Meg alszunk ra egyet. Még sírtam is hogy ilyen helyzetbe kerultem. De ez teljesen az anyu ďöntése volt. Köszönöm a segítséget.

dr.C 2013.11.28 08:05:59

Lásd előző válaszom, felindultság érthető, de a célt nem éritek el...

roomi 2013.11.26 19:25:21

Szia. Köszönöm. Mondtam anyunak , hogy ne erőltesse mar ezt 100% nekem es a testvereimnek meg semmi. Teszem ezt annak ellenére, hogy meg a telefont sem veszik fel, csak ha kell valami. :-((. Talán a közjegyzőnek hinni fog. Illetve kivancsi vagyok mit fognak ott mondani. Ilyen dolgokkal jött ma elő, hogy ha nem tudná magát ellátni akkor csak rám es a ferjemre szamíthatna. Szerinte nem érdemelnek semmit. Mégegyszer köszönöm.

dr.C 2013.11.26 15:28:41

de így a testvérek kötelesrész iránti igénye megalapozott lesz, de az anyukád szándéka nem fog maradéktalanul teljesülni

roomi 2013.11.26 11:41:14

Hi.Csütörtökön megyünk közjegyzőhöz. Anyu ragaszkodik ahhoz, hogy 100% ban én örököljek, mivel a tesóim nem törödnek vele. De rühellem az ilyen dolgokat. Nem akarom itt a hülyét csinálni, de jobban örülnénk a férjemmel az1/6-1/6-4/6 megoldásnak. Egyszerűen nem akarok senkivel pereskedni a későbbiekben. Olvasgatom itt a dolgokat, de nem tudom, h az a biznyos kötelesrész mennyire köteles?

Peter Altenberg 2013.11.22 18:17:27

Köszönöm. Egyelőre nem találom, segítenél még (vagy más)? Kösz.

kicsimag 2013.11.21 16:47:03

Szia!

Az illetéktörvényben fogod megtalálni.(abban az esetben ha rátudsz ugrani a joggszabály jan.1 utáni állapotára)

Peter Altenberg 2013.11.21 10:26:33

Pbáltam nézi a "csaladjog.hu" és más önálló honlapokon, de a tegnap bejelentett változásról még sehol nincs szó. A friss hírek malmai lassan őrölnek.

Peter Altenberg 2013.11.21 08:28:21

Üdvözlet.

Napi friss hír, hogy 2014. jan. 1-től megváltozik a házastársi ajándékozásra vonatkozó jogszabály. Megszűnik az erre vonatkozó illeték, és egy házastárs illetékmentesen ajándékozhat vagyontárgyat (vagyonrészt) a másik házastársnak.

MEgköszönném, ha megadná valaki a pontos jogszabály linkjét. Plusz: kérdezem még: a két házastárs közötti örökségi (öröklési?) illeték is megszűnik?

dr.C 2013.11.17 20:31:36

ha úgy szól a végrendelet, ahogyan írtam, úgy nem fog ütközni a kötelesrésszel. Végrendelet többféleképpen alkotható meg érvényesen, az ügyvéd is az egyik lehetőség, a közjegyző a másik. Én mindenképpen ezek közül javaslom valamelyik utat, mert ez jogi közreműködést jelent, ami elvileg kizárja az érvénytelenségi problémát.

roomi 2013.11.17 15:51:43

Köszönöm. Ha vki végrendelkezik és meghatározza az arányokat akkor ez nem fog utkozni a koteles resszel? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell mennem, hogy minden korrekt legyen? Formaisag stb.,ne lehessen belekotni? Illetve anyu donthet abban, hogy halala utan milyen arányok legyenek? KOSZI.

dr.C 2013.11.17 13:35:58

Ha édesanyád úgy végrendelkezik, hogy 1/6-1/6-od a két testvéredé, 4/6-od a tied, úgy a testvéreidnek további - kötelesrész vagy bármi más - igényük nem lehet. (ez egy kicsivel több számukra, mint az általad említett 70-15-15 %) Egy dolog nagyon fontos, a végrendeletnek érvényesnek kell lennie, tartalmi és formai szempontból egyaránt, erre vigyázzatok!

roomi 2013.11.17 13:12:50

Nagyon koszonom a valaszt. Tényleg , mi csinálunk mindent a testvéreim semmivel sem törödnek vagy segítenek. Ennek ellenére anyut arra próbálom terelni, hogy ők is örököljenek, de azt igazságtalannak tartanám, hogy 1/3-1/3-1/3. Anyu legszívesebben egy szöget sem hagyna rájuk. Tulajdonképpen egy olyant belehetne betonozni, hogy 70 15 15 ? Az említett lehetőségek közül mi lenne a ,,legjobb,, megoldás? Pereskedni, vitazni egyikel sem akarok. Nem vagyok egy mimoza, de nekem ez az egész igy is kellemetlen. Üdv Viki

kicsimag 2013.11.17 10:27:54

Kedves Roomi!

Ha édesanyád végrendelkezik -amelyben rád hagyja a házat- akkor a tesvéreid kérhetik a köteles részüket.

Viszont, ha valóban ti gondoskodtuk anyukátokról, és ő is azt szeretné, ha ti lennétek a kizárólagos örökösei, akkor szerintem kössetek egy öröklési v. tartási vagy életjáradéki  szerződést.

Ha tartási /életjáradéki szerződést köttök egymással, akkor az ingatlan tulajdonjogát már a szerződést megkötését követően a nevetekre bejegyzik, édesanyátoknak pedig a tartási jogot (tehát a szerződésben foglaltak szerint vállaljátok, hogy élete végéig hozzájárultok a tartásához v. gondozásához), ill. a holtig tartó haszonélvezeti jog bejegyzésével lesz biztosítva az, hogy édesanyátok élete végéig használhatja az ingatlant.

Viszont ajándékozással is rátok ruházhatja az ingatlan tulajdonjogát- anyukátok a haszonélvezeti jogával terhelten, annak érdekében, hogy ő is biztonságban érezhesse magát, hogy nem teszitek ki a lakásból.

Ha édesanyátok később elhuny, az ajándék tárgyául szolgáló ingatlan - ha a szerződésben eltérően nem rendelkeztek, és nem telt el 15 év- a hagyaték értékébe beleszámít. Viszont ebből nem vagytok kötelesek kiadni a köteles részt.

roomi 2013.11.16 13:11:08

Hi. Segítene vki. Hogy csinaljam? Keresek egy csakadjogaszt. Roviden. Apu 3 eve meghalt. 3 an vagyunk lanyok testverek. Mindenkinek mar felnott gyerekei vannak. Mi lakunk anyuval egy telepulesen , de a testvereim sincsenek messze , 20 ill.30 km en belul. Mindent mi csinalunk a ferjemmel nincs is ezzel gond,de.......A testvereim nem jarnak es csak ritkan hivjak. Kb. 2 hete anyu azt mondta, ha meghal nem szeretne ha 1 szoget is elvinnenek innen. Gondolom ez nem ilyen egyszeru a koteles resz miatt. Sot most jutott eszembe az is, hogyan lehet az hogy 3 ev ota nem volt hagyateki targyalas apu halala utan. Azt tudni kell, hogy a szuloi hazban apamnak nem volt 1% tulajdonresze sem. Ez a szuleimnel nem jelentett gondott tobb mint 50 evig eltek egyutt. Vegrendelet, ajandekozas,kozjegyzo, ugyved?? Koszonom.

kicsimag 2013.11.15 15:35:12

A tárgyaláson miért nem szóltál az ideiglenes intézkedés miatt? Gyorsan írj egy új  beadványt a bíróságra ez ügyben.

Ha ez az első "békítő" tárgyalás volt, akkor magától nem is fog kitűzni új tárgyalást a bíró , hanem a feleknek kell kérniük.

roza763 2013.11.13 13:54:36

Egy ismerősőm kért segítséget egy másik fórumon (nem az indexen), de nem kapott választ. Hátha itt tud valaki ebben segíteni, tanácsot adni, elmondani a következményeket, lehetőségeket vagy csak elirányítani valahova. Bemásolom:

"Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat."

kicsimag 2013.11.13 10:07:04

Kedves Cs.b.!

Legegyszerűbben: A törvényes öröklés szerint az elhunyt leszármazói örökölnek (tehát ha az egyik testvér meghal , akkor az ő gyerekei lesznek az örökösök.) Ha nincsenek gyermekei akkor -ha még él- a szülő örököl.  Ha a gyermekek, szülők is kiesnek akkor örökölhet a testvér., mint a kiesett szülő leszármazója.   Tehát az apuka előbb örököl, mint a testvér. (természetesen ehhez tehát szükséges, hogy az apa túlélje a gyermeket).

A végrendeleten kívül is vannak lehetőségek, hogy az egyik testvér után a másik örököljön. Pl. köthetnek öröklési szerződést is egymással. Vagy az egyik testvér haszonélvezeti jogát fenntartva elajándékozhatja az ingatlanrészét a testvérének stb.

Ha szeretnétek valamilyen szerződést megkötni, azt költségmentesen biztos nem fogjátok tudni megoldani. (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, esetleg vagyonszerzési illeték stb.)

Talán a végrendeletet tudjátok kihozni a "legolcsóbban", mert  annak érvényességéhez elég, ha a  végrendelkező saját kezűleg megírja és aláírja. (bár annak érdekében  formai és tartalmi szempontból is "támadhatatlan" legyen szükséges felkeresni egy ügyvédet)

felültetett62 2013.11.10 12:05:49

Szia.. Nem tudom területileg hol élsz,  de minden nagyobb városba működik ingyenes jogsegélyszolgálat...Ezeket pont azért hozták létre,  hogy jogi segítséget adjon az arra rászoruló embereknek.. Ennek járj utánna,  hogy hozzád  legközelebb hol működik ilyen  és Ők segítenek problémád tőrvényes megoldásában,

cs.b. 2013.11.09 14:15:08

Szerbusztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy ingatlan, amiben egy testvérpár a tulajdonos, még a néhai édesanyjuktól örökölték meg, aki már nem él, csak az édesapjuk talán (bár kiskoruk óta nem tartják a kapcsolatot). Ha az egyikük meghalna, ki örökölne utána? A testvér vagy a szülő, vagy mindkettő? Mivel az édesapjukkal nem tartják a kapcsolatot, ezért nem szeretnék, ha az ingatlanból vagy bármi másból örökölne az apjuk. De ha mégis örökölne, milyen dokumentummal tud rendelkezni az egyik testvér, hogy a másik örököljön utána? Végrendeleten kívül van más lehetőség, amivel tud erről nyilatkozni? Nehéz anyagi helyzetben vannak, ezért szeretnék lehetőleg költségmentesen megoldani.

A válaszokat előre is köszönöm

Törölt nick 2013.11.09 12:36:07

egy jó tanács: tegyél el magadnak egy számlalevelet, amin látszik a megtakarítás, és majd be tudod mutatni a bíróságon

just-do-it 2013.11.08 16:18:31

Ja, kozben az elettarsam letiltotta a hozzaferesemet a szamlahoz es onkenyesen "elosztotta" a vagyont. A kesobbiekben eltitkolhatja e, hogy volt megtakaritasunk?

Mit tegyek?

Kisisti30 2015.07.31 11:58:24

Üdv Mindenkinek!

Tud valaki korrekt válóperes ügyvédet ajánlani Kecskeméten?

Itt vagy a kisisti30@gmail.com címen.

Válaszokat elöre is köszönöm.

*Steve 2014.01.28 15:42:52

nana ha szakítanak és a hölgyet kirakja   és arra a címre volt bejelentve ő is meg a gyerek is akkor jogot formálhat az ingatlan értékének  egy harmadára

nálam ezt az ügyvédem emlitette mint mellékszál pontosan nem tudom ,hogy van de valami ilyesmi van ..

Whale 2013.12.23 13:09:21

Nem hiszem, hogy ennek ez a jogszerű módja. Te saját hatáskörben érvényesen nem szabhatsz határidőket és nem változtathatsz meg jogerős bírósági határozatokat.

Ameddig nincs új ítélet, neked a régi szerint kell teljesítened. Mint ahogy természetesen neki is. Ha úgy érzed, hogy a másik fél megszegte a megállapodást, jogorvoslatért első körben a gyámhivatalhoz, illetve ez után a bírósághoz fordulhatsz. És csak ez UTÁN, ha már van a kezedben JOGERŐS határozat, szüntetheted meg a fizetést, szerintem...

dr.C 2013.12.23 13:05:07

Bendegőz! A megvásárolt ingatlan automatikusan nem lesz közös vagyon! Fontosabb azonban, hogy - ha élettársként éltek - vajon a vásárlás nyomán nem lehet-e azonnal tulajdonjogi igénye az élettársadnak, hiszen az élettársi életközösség alatt szerzett vagyon közös tulajdonnak minősül... Én a vásárlás előtt választanék egy ügyvédet, aki a körülményeiteket megismerve tud tanácsot adni a tulajdonszerzés kapcsán.

Törölt nick 2013.12.23 12:46:26

Szia !!!

Válaszodat köszönöm.

Perelni nem akarok. Gondoltam hogy határidő előtt 60-90 nappal küldők 1 tértivevényes levelet amiben felszólitom hogy mutason be egy iskolalátogatási igazolást, ellenkező esetben nem folyósitok tovább a tartás díjjat.

Ha később perel tudom igazolni hogy  rendezzük a további időre a tartásdíj kérdését .A 30 napos határidő az irásbeli válaszra őt is köti, ha nem válaszol úgy önként lemond a tartásdíjről.

Nem hivatkozhat arra hogy önkényesen megszüntettem.

Whale 2013.12.23 11:40:13

Ha jól tudom, kérésedre kötelesek igazolni az iskolalátogatást. Ha nem teszik meg, először fordulj az illetkes gyámhivatalhoz, hogy szólítsa fel a másik felet erre, ha az sem elég, akkor irány a bíróság.

Nem szép dolog, de indíthatsz pert is a gyereked ellen, hogy a bíróság megállapítsa az érdemtelenségét a tartásra.

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

Ez valószínűleg végleg tönkreteszi a kapcsolatod a gyerekeddel, szóval csak akkor indíts ilyen pert, ha erre elszántad magad és felkészültél a várható következményekre...

Törölt nick 2013.12.22 18:29:39

Szép napot !

Az iránt érdeklödőm hogy kérhetek-e iskola látogatási  igazolást ha a gyermekem betőlti a 18. életévét hogy jár-e  iskolába vagy tanul-e napali tagozaton.

Vagy milyen modja van, hogy ellenörizzem jogosult-e tartásdijra ?

Illetve hol lehett kérni esetleg a megszüntetést,

Úgyan is a gyeremekem nem hajlandó velem komunikálni.sem telefonon sem emailban, sms-ben.

Vármo a válaszokat tanácsokat, további szép napot.

Bendegúz76 2013.11.30 11:28:41

Üdvözlök mindenkit!

Abban kérném a segítséget,hogy szeretnék vásárolni egy ingatlant / ez a lényeg,hogy én /,de van egy élettársam és ha jó tudom akkor 5év eltelte után minden közös vagyonnak számít?Ő még nem magyar állampolgár,van egy közös kisfiúnk aki 16hónapos!Már itt lakik nálam Magyarországon kb 5 - éve!

Sajnos én elváltam és az előző családi házból nem igazán jöttem ki pozitívan,amit beletettem pénzt és jóval többet mint a volt feleségem azt elbuktam,mert minden fele-fele arányban lett elosztva!

Van erre megoldás,hogy ez ne forduljon elő mégegyszer,amit remélek,hogy nem fogunk szétmenni de azért ott van a kis ördög a vállamon,hogy okosabb legyek most!

Hogy tudom  " bebiztosítani " magamat,van erre valami megoldás?

Köszönöm a segítséget!

roomi 2013.11.28 20:20:07

Hi. Értem amit irtál, ma voltunk közjegyzőnél. :-). A bemenetel után ki is kellett jönnünk és előszor anyut hallgatta meg egyedül. Megbeszélték, hogy Ő mit szeretne és anyu azt mondta, hogy én és a ferjem legyek az örökösei, mivel mindent mi csinalunk es mi latjukel.  Igy nem végrendelkezés lesz, hanem öröklési szerződés. A férjem azonban azt szeretné, ha en lennek 100% ban az örökös. Ő nem tart erre igényt, anélkül is segít. Meg alszunk ra egyet. Még sírtam is hogy ilyen helyzetbe kerultem. De ez teljesen az anyu ďöntése volt. Köszönöm a segítséget.

dr.C 2013.11.28 08:05:59

Lásd előző válaszom, felindultság érthető, de a célt nem éritek el...

roomi 2013.11.26 19:25:21

Szia. Köszönöm. Mondtam anyunak , hogy ne erőltesse mar ezt 100% nekem es a testvereimnek meg semmi. Teszem ezt annak ellenére, hogy meg a telefont sem veszik fel, csak ha kell valami. :-((. Talán a közjegyzőnek hinni fog. Illetve kivancsi vagyok mit fognak ott mondani. Ilyen dolgokkal jött ma elő, hogy ha nem tudná magát ellátni akkor csak rám es a ferjemre szamíthatna. Szerinte nem érdemelnek semmit. Mégegyszer köszönöm.

dr.C 2013.11.26 15:28:41

de így a testvérek kötelesrész iránti igénye megalapozott lesz, de az anyukád szándéka nem fog maradéktalanul teljesülni

roomi 2013.11.26 11:41:14

Hi.Csütörtökön megyünk közjegyzőhöz. Anyu ragaszkodik ahhoz, hogy 100% ban én örököljek, mivel a tesóim nem törödnek vele. De rühellem az ilyen dolgokat. Nem akarom itt a hülyét csinálni, de jobban örülnénk a férjemmel az1/6-1/6-4/6 megoldásnak. Egyszerűen nem akarok senkivel pereskedni a későbbiekben. Olvasgatom itt a dolgokat, de nem tudom, h az a biznyos kötelesrész mennyire köteles?

Peter Altenberg 2013.11.22 18:17:27

Köszönöm. Egyelőre nem találom, segítenél még (vagy más)? Kösz.

kicsimag 2013.11.21 16:47:03

Szia!

Az illetéktörvényben fogod megtalálni.(abban az esetben ha rátudsz ugrani a joggszabály jan.1 utáni állapotára)

Peter Altenberg 2013.11.21 10:26:33

Pbáltam nézi a "csaladjog.hu" és más önálló honlapokon, de a tegnap bejelentett változásról még sehol nincs szó. A friss hírek malmai lassan őrölnek.

Peter Altenberg 2013.11.21 08:28:21

Üdvözlet.

Napi friss hír, hogy 2014. jan. 1-től megváltozik a házastársi ajándékozásra vonatkozó jogszabály. Megszűnik az erre vonatkozó illeték, és egy házastárs illetékmentesen ajándékozhat vagyontárgyat (vagyonrészt) a másik házastársnak.

MEgköszönném, ha megadná valaki a pontos jogszabály linkjét. Plusz: kérdezem még: a két házastárs közötti örökségi (öröklési?) illeték is megszűnik?

dr.C 2013.11.17 20:31:36

ha úgy szól a végrendelet, ahogyan írtam, úgy nem fog ütközni a kötelesrésszel. Végrendelet többféleképpen alkotható meg érvényesen, az ügyvéd is az egyik lehetőség, a közjegyző a másik. Én mindenképpen ezek közül javaslom valamelyik utat, mert ez jogi közreműködést jelent, ami elvileg kizárja az érvénytelenségi problémát.

roomi 2013.11.17 15:51:43

Köszönöm. Ha vki végrendelkezik és meghatározza az arányokat akkor ez nem fog utkozni a koteles resszel? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell mennem, hogy minden korrekt legyen? Formaisag stb.,ne lehessen belekotni? Illetve anyu donthet abban, hogy halala utan milyen arányok legyenek? KOSZI.

dr.C 2013.11.17 13:35:58

Ha édesanyád úgy végrendelkezik, hogy 1/6-1/6-od a két testvéredé, 4/6-od a tied, úgy a testvéreidnek további - kötelesrész vagy bármi más - igényük nem lehet. (ez egy kicsivel több számukra, mint az általad említett 70-15-15 %) Egy dolog nagyon fontos, a végrendeletnek érvényesnek kell lennie, tartalmi és formai szempontból egyaránt, erre vigyázzatok!

roomi 2013.11.17 13:12:50

Nagyon koszonom a valaszt. Tényleg , mi csinálunk mindent a testvéreim semmivel sem törödnek vagy segítenek. Ennek ellenére anyut arra próbálom terelni, hogy ők is örököljenek, de azt igazságtalannak tartanám, hogy 1/3-1/3-1/3. Anyu legszívesebben egy szöget sem hagyna rájuk. Tulajdonképpen egy olyant belehetne betonozni, hogy 70 15 15 ? Az említett lehetőségek közül mi lenne a ,,legjobb,, megoldás? Pereskedni, vitazni egyikel sem akarok. Nem vagyok egy mimoza, de nekem ez az egész igy is kellemetlen. Üdv Viki

kicsimag 2013.11.17 10:27:54

Kedves Roomi!

Ha édesanyád végrendelkezik -amelyben rád hagyja a házat- akkor a tesvéreid kérhetik a köteles részüket.

Viszont, ha valóban ti gondoskodtuk anyukátokról, és ő is azt szeretné, ha ti lennétek a kizárólagos örökösei, akkor szerintem kössetek egy öröklési v. tartási vagy életjáradéki  szerződést.

Ha tartási /életjáradéki szerződést köttök egymással, akkor az ingatlan tulajdonjogát már a szerződést megkötését követően a nevetekre bejegyzik, édesanyátoknak pedig a tartási jogot (tehát a szerződésben foglaltak szerint vállaljátok, hogy élete végéig hozzájárultok a tartásához v. gondozásához), ill. a holtig tartó haszonélvezeti jog bejegyzésével lesz biztosítva az, hogy édesanyátok élete végéig használhatja az ingatlant.

Viszont ajándékozással is rátok ruházhatja az ingatlan tulajdonjogát- anyukátok a haszonélvezeti jogával terhelten, annak érdekében, hogy ő is biztonságban érezhesse magát, hogy nem teszitek ki a lakásból.

Ha édesanyátok később elhuny, az ajándék tárgyául szolgáló ingatlan - ha a szerződésben eltérően nem rendelkeztek, és nem telt el 15 év- a hagyaték értékébe beleszámít. Viszont ebből nem vagytok kötelesek kiadni a köteles részt.

roomi 2013.11.16 13:11:08

Hi. Segítene vki. Hogy csinaljam? Keresek egy csakadjogaszt. Roviden. Apu 3 eve meghalt. 3 an vagyunk lanyok testverek. Mindenkinek mar felnott gyerekei vannak. Mi lakunk anyuval egy telepulesen , de a testvereim sincsenek messze , 20 ill.30 km en belul. Mindent mi csinalunk a ferjemmel nincs is ezzel gond,de.......A testvereim nem jarnak es csak ritkan hivjak. Kb. 2 hete anyu azt mondta, ha meghal nem szeretne ha 1 szoget is elvinnenek innen. Gondolom ez nem ilyen egyszeru a koteles resz miatt. Sot most jutott eszembe az is, hogyan lehet az hogy 3 ev ota nem volt hagyateki targyalas apu halala utan. Azt tudni kell, hogy a szuloi hazban apamnak nem volt 1% tulajdonresze sem. Ez a szuleimnel nem jelentett gondott tobb mint 50 evig eltek egyutt. Vegrendelet, ajandekozas,kozjegyzo, ugyved?? Koszonom.

kicsimag 2013.11.15 15:35:12

A tárgyaláson miért nem szóltál az ideiglenes intézkedés miatt? Gyorsan írj egy új  beadványt a bíróságra ez ügyben.

Ha ez az első "békítő" tárgyalás volt, akkor magától nem is fog kitűzni új tárgyalást a bíró , hanem a feleknek kell kérniük.

roza763 2013.11.13 13:54:36

Egy ismerősőm kért segítséget egy másik fórumon (nem az indexen), de nem kapott választ. Hátha itt tud valaki ebben segíteni, tanácsot adni, elmondani a következményeket, lehetőségeket vagy csak elirányítani valahova. Bemásolom:

"Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat."

kicsimag 2013.11.13 10:07:04

Kedves Cs.b.!

Legegyszerűbben: A törvényes öröklés szerint az elhunyt leszármazói örökölnek (tehát ha az egyik testvér meghal , akkor az ő gyerekei lesznek az örökösök.) Ha nincsenek gyermekei akkor -ha még él- a szülő örököl.  Ha a gyermekek, szülők is kiesnek akkor örökölhet a testvér., mint a kiesett szülő leszármazója.   Tehát az apuka előbb örököl, mint a testvér. (természetesen ehhez tehát szükséges, hogy az apa túlélje a gyermeket).

A végrendeleten kívül is vannak lehetőségek, hogy az egyik testvér után a másik örököljön. Pl. köthetnek öröklési szerződést is egymással. Vagy az egyik testvér haszonélvezeti jogát fenntartva elajándékozhatja az ingatlanrészét a testvérének stb.

Ha szeretnétek valamilyen szerződést megkötni, azt költségmentesen biztos nem fogjátok tudni megoldani. (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, esetleg vagyonszerzési illeték stb.)

Talán a végrendeletet tudjátok kihozni a "legolcsóbban", mert  annak érvényességéhez elég, ha a  végrendelkező saját kezűleg megírja és aláírja. (bár annak érdekében  formai és tartalmi szempontból is "támadhatatlan" legyen szükséges felkeresni egy ügyvédet)

felültetett62 2013.11.10 12:05:49

Szia.. Nem tudom területileg hol élsz,  de minden nagyobb városba működik ingyenes jogsegélyszolgálat...Ezeket pont azért hozták létre,  hogy jogi segítséget adjon az arra rászoruló embereknek.. Ennek járj utánna,  hogy hozzád  legközelebb hol működik ilyen  és Ők segítenek problémád tőrvényes megoldásában,

cs.b. 2013.11.09 14:15:08

Szerbusztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy ingatlan, amiben egy testvérpár a tulajdonos, még a néhai édesanyjuktól örökölték meg, aki már nem él, csak az édesapjuk talán (bár kiskoruk óta nem tartják a kapcsolatot). Ha az egyikük meghalna, ki örökölne utána? A testvér vagy a szülő, vagy mindkettő? Mivel az édesapjukkal nem tartják a kapcsolatot, ezért nem szeretnék, ha az ingatlanból vagy bármi másból örökölne az apjuk. De ha mégis örökölne, milyen dokumentummal tud rendelkezni az egyik testvér, hogy a másik örököljön utána? Végrendeleten kívül van más lehetőség, amivel tud erről nyilatkozni? Nehéz anyagi helyzetben vannak, ezért szeretnék lehetőleg költségmentesen megoldani.

A válaszokat előre is köszönöm

Törölt nick 2013.11.09 12:36:07

egy jó tanács: tegyél el magadnak egy számlalevelet, amin látszik a megtakarítás, és majd be tudod mutatni a bíróságon

just-do-it 2013.11.08 16:18:31

Ja, kozben az elettarsam letiltotta a hozzaferesemet a szamlahoz es onkenyesen "elosztotta" a vagyont. A kesobbiekben eltitkolhatja e, hogy volt megtakaritasunk?

Mit tegyek?

Kisisti30 2015.07.31 11:58:24

Üdv Mindenkinek!

Tud valaki korrekt válóperes ügyvédet ajánlani Kecskeméten?

Itt vagy a kisisti30@gmail.com címen.

Válaszokat elöre is köszönöm.

*Steve 2014.01.28 15:42:52

nana ha szakítanak és a hölgyet kirakja   és arra a címre volt bejelentve ő is meg a gyerek is akkor jogot formálhat az ingatlan értékének  egy harmadára

nálam ezt az ügyvédem emlitette mint mellékszál pontosan nem tudom ,hogy van de valami ilyesmi van ..

Whale 2013.12.23 13:09:21

Nem hiszem, hogy ennek ez a jogszerű módja. Te saját hatáskörben érvényesen nem szabhatsz határidőket és nem változtathatsz meg jogerős bírósági határozatokat.

Ameddig nincs új ítélet, neked a régi szerint kell teljesítened. Mint ahogy természetesen neki is. Ha úgy érzed, hogy a másik fél megszegte a megállapodást, jogorvoslatért első körben a gyámhivatalhoz, illetve ez után a bírósághoz fordulhatsz. És csak ez UTÁN, ha már van a kezedben JOGERŐS határozat, szüntetheted meg a fizetést, szerintem...

dr.C 2013.12.23 13:05:07

Bendegőz! A megvásárolt ingatlan automatikusan nem lesz közös vagyon! Fontosabb azonban, hogy - ha élettársként éltek - vajon a vásárlás nyomán nem lehet-e azonnal tulajdonjogi igénye az élettársadnak, hiszen az élettársi életközösség alatt szerzett vagyon közös tulajdonnak minősül... Én a vásárlás előtt választanék egy ügyvédet, aki a körülményeiteket megismerve tud tanácsot adni a tulajdonszerzés kapcsán.

Törölt nick 2013.12.23 12:46:26

Szia !!!

Válaszodat köszönöm.

Perelni nem akarok. Gondoltam hogy határidő előtt 60-90 nappal küldők 1 tértivevényes levelet amiben felszólitom hogy mutason be egy iskolalátogatási igazolást, ellenkező esetben nem folyósitok tovább a tartás díjjat.

Ha később perel tudom igazolni hogy  rendezzük a további időre a tartásdíj kérdését .A 30 napos határidő az irásbeli válaszra őt is köti, ha nem válaszol úgy önként lemond a tartásdíjről.

Nem hivatkozhat arra hogy önkényesen megszüntettem.

Whale 2013.12.23 11:40:13

Ha jól tudom, kérésedre kötelesek igazolni az iskolalátogatást. Ha nem teszik meg, először fordulj az illetkes gyámhivatalhoz, hogy szólítsa fel a másik felet erre, ha az sem elég, akkor irány a bíróság.

Nem szép dolog, de indíthatsz pert is a gyereked ellen, hogy a bíróság megállapítsa az érdemtelenségét a tartásra.

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

Ez valószínűleg végleg tönkreteszi a kapcsolatod a gyerekeddel, szóval csak akkor indíts ilyen pert, ha erre elszántad magad és felkészültél a várható következményekre...

Törölt nick 2013.12.22 18:29:39

Szép napot !

Az iránt érdeklödőm hogy kérhetek-e iskola látogatási  igazolást ha a gyermekem betőlti a 18. életévét hogy jár-e  iskolába vagy tanul-e napali tagozaton.

Vagy milyen modja van, hogy ellenörizzem jogosult-e tartásdijra ?

Illetve hol lehett kérni esetleg a megszüntetést,

Úgyan is a gyeremekem nem hajlandó velem komunikálni.sem telefonon sem emailban, sms-ben.

Vármo a válaszokat tanácsokat, további szép napot.

Bendegúz76 2013.11.30 11:28:41

Üdvözlök mindenkit!

Abban kérném a segítséget,hogy szeretnék vásárolni egy ingatlant / ez a lényeg,hogy én /,de van egy élettársam és ha jó tudom akkor 5év eltelte után minden közös vagyonnak számít?Ő még nem magyar állampolgár,van egy közös kisfiúnk aki 16hónapos!Már itt lakik nálam Magyarországon kb 5 - éve!

Sajnos én elváltam és az előző családi házból nem igazán jöttem ki pozitívan,amit beletettem pénzt és jóval többet mint a volt feleségem azt elbuktam,mert minden fele-fele arányban lett elosztva!

Van erre megoldás,hogy ez ne forduljon elő mégegyszer,amit remélek,hogy nem fogunk szétmenni de azért ott van a kis ördög a vállamon,hogy okosabb legyek most!

Hogy tudom  " bebiztosítani " magamat,van erre valami megoldás?

Köszönöm a segítséget!

roomi 2013.11.28 20:20:07

Hi. Értem amit irtál, ma voltunk közjegyzőnél. :-). A bemenetel után ki is kellett jönnünk és előszor anyut hallgatta meg egyedül. Megbeszélték, hogy Ő mit szeretne és anyu azt mondta, hogy én és a ferjem legyek az örökösei, mivel mindent mi csinalunk es mi latjukel.  Igy nem végrendelkezés lesz, hanem öröklési szerződés. A férjem azonban azt szeretné, ha en lennek 100% ban az örökös. Ő nem tart erre igényt, anélkül is segít. Meg alszunk ra egyet. Még sírtam is hogy ilyen helyzetbe kerultem. De ez teljesen az anyu ďöntése volt. Köszönöm a segítséget.

dr.C 2013.11.28 08:05:59

Lásd előző válaszom, felindultság érthető, de a célt nem éritek el...

roomi 2013.11.26 19:25:21

Szia. Köszönöm. Mondtam anyunak , hogy ne erőltesse mar ezt 100% nekem es a testvereimnek meg semmi. Teszem ezt annak ellenére, hogy meg a telefont sem veszik fel, csak ha kell valami. :-((. Talán a közjegyzőnek hinni fog. Illetve kivancsi vagyok mit fognak ott mondani. Ilyen dolgokkal jött ma elő, hogy ha nem tudná magát ellátni akkor csak rám es a ferjemre szamíthatna. Szerinte nem érdemelnek semmit. Mégegyszer köszönöm.

dr.C 2013.11.26 15:28:41

de így a testvérek kötelesrész iránti igénye megalapozott lesz, de az anyukád szándéka nem fog maradéktalanul teljesülni

roomi 2013.11.26 11:41:14

Hi.Csütörtökön megyünk közjegyzőhöz. Anyu ragaszkodik ahhoz, hogy 100% ban én örököljek, mivel a tesóim nem törödnek vele. De rühellem az ilyen dolgokat. Nem akarom itt a hülyét csinálni, de jobban örülnénk a férjemmel az1/6-1/6-4/6 megoldásnak. Egyszerűen nem akarok senkivel pereskedni a későbbiekben. Olvasgatom itt a dolgokat, de nem tudom, h az a biznyos kötelesrész mennyire köteles?

Peter Altenberg 2013.11.22 18:17:27

Köszönöm. Egyelőre nem találom, segítenél még (vagy más)? Kösz.

kicsimag 2013.11.21 16:47:03

Szia!

Az illetéktörvényben fogod megtalálni.(abban az esetben ha rátudsz ugrani a joggszabály jan.1 utáni állapotára)

Peter Altenberg 2013.11.21 10:26:33

Pbáltam nézi a "csaladjog.hu" és más önálló honlapokon, de a tegnap bejelentett változásról még sehol nincs szó. A friss hírek malmai lassan őrölnek.

Peter Altenberg 2013.11.21 08:28:21

Üdvözlet.

Napi friss hír, hogy 2014. jan. 1-től megváltozik a házastársi ajándékozásra vonatkozó jogszabály. Megszűnik az erre vonatkozó illeték, és egy házastárs illetékmentesen ajándékozhat vagyontárgyat (vagyonrészt) a másik házastársnak.

MEgköszönném, ha megadná valaki a pontos jogszabály linkjét. Plusz: kérdezem még: a két házastárs közötti örökségi (öröklési?) illeték is megszűnik?

dr.C 2013.11.17 20:31:36

ha úgy szól a végrendelet, ahogyan írtam, úgy nem fog ütközni a kötelesrésszel. Végrendelet többféleképpen alkotható meg érvényesen, az ügyvéd is az egyik lehetőség, a közjegyző a másik. Én mindenképpen ezek közül javaslom valamelyik utat, mert ez jogi közreműködést jelent, ami elvileg kizárja az érvénytelenségi problémát.

roomi 2013.11.17 15:51:43

Köszönöm. Ha vki végrendelkezik és meghatározza az arányokat akkor ez nem fog utkozni a koteles resszel? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell mennem, hogy minden korrekt legyen? Formaisag stb.,ne lehessen belekotni? Illetve anyu donthet abban, hogy halala utan milyen arányok legyenek? KOSZI.

dr.C 2013.11.17 13:35:58

Ha édesanyád úgy végrendelkezik, hogy 1/6-1/6-od a két testvéredé, 4/6-od a tied, úgy a testvéreidnek további - kötelesrész vagy bármi más - igényük nem lehet. (ez egy kicsivel több számukra, mint az általad említett 70-15-15 %) Egy dolog nagyon fontos, a végrendeletnek érvényesnek kell lennie, tartalmi és formai szempontból egyaránt, erre vigyázzatok!

roomi 2013.11.17 13:12:50

Nagyon koszonom a valaszt. Tényleg , mi csinálunk mindent a testvéreim semmivel sem törödnek vagy segítenek. Ennek ellenére anyut arra próbálom terelni, hogy ők is örököljenek, de azt igazságtalannak tartanám, hogy 1/3-1/3-1/3. Anyu legszívesebben egy szöget sem hagyna rájuk. Tulajdonképpen egy olyant belehetne betonozni, hogy 70 15 15 ? Az említett lehetőségek közül mi lenne a ,,legjobb,, megoldás? Pereskedni, vitazni egyikel sem akarok. Nem vagyok egy mimoza, de nekem ez az egész igy is kellemetlen. Üdv Viki

kicsimag 2013.11.17 10:27:54

Kedves Roomi!

Ha édesanyád végrendelkezik -amelyben rád hagyja a házat- akkor a tesvéreid kérhetik a köteles részüket.

Viszont, ha valóban ti gondoskodtuk anyukátokról, és ő is azt szeretné, ha ti lennétek a kizárólagos örökösei, akkor szerintem kössetek egy öröklési v. tartási vagy életjáradéki  szerződést.

Ha tartási /életjáradéki szerződést köttök egymással, akkor az ingatlan tulajdonjogát már a szerződést megkötését követően a nevetekre bejegyzik, édesanyátoknak pedig a tartási jogot (tehát a szerződésben foglaltak szerint vállaljátok, hogy élete végéig hozzájárultok a tartásához v. gondozásához), ill. a holtig tartó haszonélvezeti jog bejegyzésével lesz biztosítva az, hogy édesanyátok élete végéig használhatja az ingatlant.

Viszont ajándékozással is rátok ruházhatja az ingatlan tulajdonjogát- anyukátok a haszonélvezeti jogával terhelten, annak érdekében, hogy ő is biztonságban érezhesse magát, hogy nem teszitek ki a lakásból.

Ha édesanyátok később elhuny, az ajándék tárgyául szolgáló ingatlan - ha a szerződésben eltérően nem rendelkeztek, és nem telt el 15 év- a hagyaték értékébe beleszámít. Viszont ebből nem vagytok kötelesek kiadni a köteles részt.

roomi 2013.11.16 13:11:08

Hi. Segítene vki. Hogy csinaljam? Keresek egy csakadjogaszt. Roviden. Apu 3 eve meghalt. 3 an vagyunk lanyok testverek. Mindenkinek mar felnott gyerekei vannak. Mi lakunk anyuval egy telepulesen , de a testvereim sincsenek messze , 20 ill.30 km en belul. Mindent mi csinalunk a ferjemmel nincs is ezzel gond,de.......A testvereim nem jarnak es csak ritkan hivjak. Kb. 2 hete anyu azt mondta, ha meghal nem szeretne ha 1 szoget is elvinnenek innen. Gondolom ez nem ilyen egyszeru a koteles resz miatt. Sot most jutott eszembe az is, hogyan lehet az hogy 3 ev ota nem volt hagyateki targyalas apu halala utan. Azt tudni kell, hogy a szuloi hazban apamnak nem volt 1% tulajdonresze sem. Ez a szuleimnel nem jelentett gondott tobb mint 50 evig eltek egyutt. Vegrendelet, ajandekozas,kozjegyzo, ugyved?? Koszonom.

kicsimag 2013.11.15 15:35:12

A tárgyaláson miért nem szóltál az ideiglenes intézkedés miatt? Gyorsan írj egy új  beadványt a bíróságra ez ügyben.

Ha ez az első "békítő" tárgyalás volt, akkor magától nem is fog kitűzni új tárgyalást a bíró , hanem a feleknek kell kérniük.

roza763 2013.11.13 13:54:36

Egy ismerősőm kért segítséget egy másik fórumon (nem az indexen), de nem kapott választ. Hátha itt tud valaki ebben segíteni, tanácsot adni, elmondani a következményeket, lehetőségeket vagy csak elirányítani valahova. Bemásolom:

"Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat."

kicsimag 2013.11.13 10:07:04

Kedves Cs.b.!

Legegyszerűbben: A törvényes öröklés szerint az elhunyt leszármazói örökölnek (tehát ha az egyik testvér meghal , akkor az ő gyerekei lesznek az örökösök.) Ha nincsenek gyermekei akkor -ha még él- a szülő örököl.  Ha a gyermekek, szülők is kiesnek akkor örökölhet a testvér., mint a kiesett szülő leszármazója.   Tehát az apuka előbb örököl, mint a testvér. (természetesen ehhez tehát szükséges, hogy az apa túlélje a gyermeket).

A végrendeleten kívül is vannak lehetőségek, hogy az egyik testvér után a másik örököljön. Pl. köthetnek öröklési szerződést is egymással. Vagy az egyik testvér haszonélvezeti jogát fenntartva elajándékozhatja az ingatlanrészét a testvérének stb.

Ha szeretnétek valamilyen szerződést megkötni, azt költségmentesen biztos nem fogjátok tudni megoldani. (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, esetleg vagyonszerzési illeték stb.)

Talán a végrendeletet tudjátok kihozni a "legolcsóbban", mert  annak érvényességéhez elég, ha a  végrendelkező saját kezűleg megírja és aláírja. (bár annak érdekében  formai és tartalmi szempontból is "támadhatatlan" legyen szükséges felkeresni egy ügyvédet)

felültetett62 2013.11.10 12:05:49

Szia.. Nem tudom területileg hol élsz,  de minden nagyobb városba működik ingyenes jogsegélyszolgálat...Ezeket pont azért hozták létre,  hogy jogi segítséget adjon az arra rászoruló embereknek.. Ennek járj utánna,  hogy hozzád  legközelebb hol működik ilyen  és Ők segítenek problémád tőrvényes megoldásában,

cs.b. 2013.11.09 14:15:08

Szerbusztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy ingatlan, amiben egy testvérpár a tulajdonos, még a néhai édesanyjuktól örökölték meg, aki már nem él, csak az édesapjuk talán (bár kiskoruk óta nem tartják a kapcsolatot). Ha az egyikük meghalna, ki örökölne utána? A testvér vagy a szülő, vagy mindkettő? Mivel az édesapjukkal nem tartják a kapcsolatot, ezért nem szeretnék, ha az ingatlanból vagy bármi másból örökölne az apjuk. De ha mégis örökölne, milyen dokumentummal tud rendelkezni az egyik testvér, hogy a másik örököljön utána? Végrendeleten kívül van más lehetőség, amivel tud erről nyilatkozni? Nehéz anyagi helyzetben vannak, ezért szeretnék lehetőleg költségmentesen megoldani.

A válaszokat előre is köszönöm

Törölt nick 2013.11.09 12:36:07

egy jó tanács: tegyél el magadnak egy számlalevelet, amin látszik a megtakarítás, és majd be tudod mutatni a bíróságon

just-do-it 2013.11.08 16:18:31

Ja, kozben az elettarsam letiltotta a hozzaferesemet a szamlahoz es onkenyesen "elosztotta" a vagyont. A kesobbiekben eltitkolhatja e, hogy volt megtakaritasunk?

Mit tegyek?

Kisisti30 2015.07.31 11:58:24

Üdv Mindenkinek!

Tud valaki korrekt válóperes ügyvédet ajánlani Kecskeméten?

Itt vagy a kisisti30@gmail.com címen.

Válaszokat elöre is köszönöm.

*Steve 2014.01.28 15:42:52

nana ha szakítanak és a hölgyet kirakja   és arra a címre volt bejelentve ő is meg a gyerek is akkor jogot formálhat az ingatlan értékének  egy harmadára

nálam ezt az ügyvédem emlitette mint mellékszál pontosan nem tudom ,hogy van de valami ilyesmi van ..

Whale 2013.12.23 13:09:21

Nem hiszem, hogy ennek ez a jogszerű módja. Te saját hatáskörben érvényesen nem szabhatsz határidőket és nem változtathatsz meg jogerős bírósági határozatokat.

Ameddig nincs új ítélet, neked a régi szerint kell teljesítened. Mint ahogy természetesen neki is. Ha úgy érzed, hogy a másik fél megszegte a megállapodást, jogorvoslatért első körben a gyámhivatalhoz, illetve ez után a bírósághoz fordulhatsz. És csak ez UTÁN, ha már van a kezedben JOGERŐS határozat, szüntetheted meg a fizetést, szerintem...

dr.C 2013.12.23 13:05:07

Bendegőz! A megvásárolt ingatlan automatikusan nem lesz közös vagyon! Fontosabb azonban, hogy - ha élettársként éltek - vajon a vásárlás nyomán nem lehet-e azonnal tulajdonjogi igénye az élettársadnak, hiszen az élettársi életközösség alatt szerzett vagyon közös tulajdonnak minősül... Én a vásárlás előtt választanék egy ügyvédet, aki a körülményeiteket megismerve tud tanácsot adni a tulajdonszerzés kapcsán.

Törölt nick 2013.12.23 12:46:26

Szia !!!

Válaszodat köszönöm.

Perelni nem akarok. Gondoltam hogy határidő előtt 60-90 nappal küldők 1 tértivevényes levelet amiben felszólitom hogy mutason be egy iskolalátogatási igazolást, ellenkező esetben nem folyósitok tovább a tartás díjjat.

Ha később perel tudom igazolni hogy  rendezzük a további időre a tartásdíj kérdését .A 30 napos határidő az irásbeli válaszra őt is köti, ha nem válaszol úgy önként lemond a tartásdíjről.

Nem hivatkozhat arra hogy önkényesen megszüntettem.

Whale 2013.12.23 11:40:13

Ha jól tudom, kérésedre kötelesek igazolni az iskolalátogatást. Ha nem teszik meg, először fordulj az illetkes gyámhivatalhoz, hogy szólítsa fel a másik felet erre, ha az sem elég, akkor irány a bíróság.

Nem szép dolog, de indíthatsz pert is a gyereked ellen, hogy a bíróság megállapítsa az érdemtelenségét a tartásra.

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

Ez valószínűleg végleg tönkreteszi a kapcsolatod a gyerekeddel, szóval csak akkor indíts ilyen pert, ha erre elszántad magad és felkészültél a várható következményekre...

Törölt nick 2013.12.22 18:29:39

Szép napot !

Az iránt érdeklödőm hogy kérhetek-e iskola látogatási  igazolást ha a gyermekem betőlti a 18. életévét hogy jár-e  iskolába vagy tanul-e napali tagozaton.

Vagy milyen modja van, hogy ellenörizzem jogosult-e tartásdijra ?

Illetve hol lehett kérni esetleg a megszüntetést,

Úgyan is a gyeremekem nem hajlandó velem komunikálni.sem telefonon sem emailban, sms-ben.

Vármo a válaszokat tanácsokat, további szép napot.

Bendegúz76 2013.11.30 11:28:41

Üdvözlök mindenkit!

Abban kérném a segítséget,hogy szeretnék vásárolni egy ingatlant / ez a lényeg,hogy én /,de van egy élettársam és ha jó tudom akkor 5év eltelte után minden közös vagyonnak számít?Ő még nem magyar állampolgár,van egy közös kisfiúnk aki 16hónapos!Már itt lakik nálam Magyarországon kb 5 - éve!

Sajnos én elváltam és az előző családi házból nem igazán jöttem ki pozitívan,amit beletettem pénzt és jóval többet mint a volt feleségem azt elbuktam,mert minden fele-fele arányban lett elosztva!

Van erre megoldás,hogy ez ne forduljon elő mégegyszer,amit remélek,hogy nem fogunk szétmenni de azért ott van a kis ördög a vállamon,hogy okosabb legyek most!

Hogy tudom  " bebiztosítani " magamat,van erre valami megoldás?

Köszönöm a segítséget!

roomi 2013.11.28 20:20:07

Hi. Értem amit irtál, ma voltunk közjegyzőnél. :-). A bemenetel után ki is kellett jönnünk és előszor anyut hallgatta meg egyedül. Megbeszélték, hogy Ő mit szeretne és anyu azt mondta, hogy én és a ferjem legyek az örökösei, mivel mindent mi csinalunk es mi latjukel.  Igy nem végrendelkezés lesz, hanem öröklési szerződés. A férjem azonban azt szeretné, ha en lennek 100% ban az örökös. Ő nem tart erre igényt, anélkül is segít. Meg alszunk ra egyet. Még sírtam is hogy ilyen helyzetbe kerultem. De ez teljesen az anyu ďöntése volt. Köszönöm a segítséget.

dr.C 2013.11.28 08:05:59

Lásd előző válaszom, felindultság érthető, de a célt nem éritek el...

roomi 2013.11.26 19:25:21

Szia. Köszönöm. Mondtam anyunak , hogy ne erőltesse mar ezt 100% nekem es a testvereimnek meg semmi. Teszem ezt annak ellenére, hogy meg a telefont sem veszik fel, csak ha kell valami. :-((. Talán a közjegyzőnek hinni fog. Illetve kivancsi vagyok mit fognak ott mondani. Ilyen dolgokkal jött ma elő, hogy ha nem tudná magát ellátni akkor csak rám es a ferjemre szamíthatna. Szerinte nem érdemelnek semmit. Mégegyszer köszönöm.

dr.C 2013.11.26 15:28:41

de így a testvérek kötelesrész iránti igénye megalapozott lesz, de az anyukád szándéka nem fog maradéktalanul teljesülni

roomi 2013.11.26 11:41:14

Hi.Csütörtökön megyünk közjegyzőhöz. Anyu ragaszkodik ahhoz, hogy 100% ban én örököljek, mivel a tesóim nem törödnek vele. De rühellem az ilyen dolgokat. Nem akarom itt a hülyét csinálni, de jobban örülnénk a férjemmel az1/6-1/6-4/6 megoldásnak. Egyszerűen nem akarok senkivel pereskedni a későbbiekben. Olvasgatom itt a dolgokat, de nem tudom, h az a biznyos kötelesrész mennyire köteles?

Peter Altenberg 2013.11.22 18:17:27

Köszönöm. Egyelőre nem találom, segítenél még (vagy más)? Kösz.

kicsimag 2013.11.21 16:47:03

Szia!

Az illetéktörvényben fogod megtalálni.(abban az esetben ha rátudsz ugrani a joggszabály jan.1 utáni állapotára)

Peter Altenberg 2013.11.21 10:26:33

Pbáltam nézi a "csaladjog.hu" és más önálló honlapokon, de a tegnap bejelentett változásról még sehol nincs szó. A friss hírek malmai lassan őrölnek.

Peter Altenberg 2013.11.21 08:28:21

Üdvözlet.

Napi friss hír, hogy 2014. jan. 1-től megváltozik a házastársi ajándékozásra vonatkozó jogszabály. Megszűnik az erre vonatkozó illeték, és egy házastárs illetékmentesen ajándékozhat vagyontárgyat (vagyonrészt) a másik házastársnak.

MEgköszönném, ha megadná valaki a pontos jogszabály linkjét. Plusz: kérdezem még: a két házastárs közötti örökségi (öröklési?) illeték is megszűnik?

dr.C 2013.11.17 20:31:36

ha úgy szól a végrendelet, ahogyan írtam, úgy nem fog ütközni a kötelesrésszel. Végrendelet többféleképpen alkotható meg érvényesen, az ügyvéd is az egyik lehetőség, a közjegyző a másik. Én mindenképpen ezek közül javaslom valamelyik utat, mert ez jogi közreműködést jelent, ami elvileg kizárja az érvénytelenségi problémát.

roomi 2013.11.17 15:51:43

Köszönöm. Ha vki végrendelkezik és meghatározza az arányokat akkor ez nem fog utkozni a koteles resszel? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell mennem, hogy minden korrekt legyen? Formaisag stb.,ne lehessen belekotni? Illetve anyu donthet abban, hogy halala utan milyen arányok legyenek? KOSZI.

dr.C 2013.11.17 13:35:58

Ha édesanyád úgy végrendelkezik, hogy 1/6-1/6-od a két testvéredé, 4/6-od a tied, úgy a testvéreidnek további - kötelesrész vagy bármi más - igényük nem lehet. (ez egy kicsivel több számukra, mint az általad említett 70-15-15 %) Egy dolog nagyon fontos, a végrendeletnek érvényesnek kell lennie, tartalmi és formai szempontból egyaránt, erre vigyázzatok!

roomi 2013.11.17 13:12:50

Nagyon koszonom a valaszt. Tényleg , mi csinálunk mindent a testvéreim semmivel sem törödnek vagy segítenek. Ennek ellenére anyut arra próbálom terelni, hogy ők is örököljenek, de azt igazságtalannak tartanám, hogy 1/3-1/3-1/3. Anyu legszívesebben egy szöget sem hagyna rájuk. Tulajdonképpen egy olyant belehetne betonozni, hogy 70 15 15 ? Az említett lehetőségek közül mi lenne a ,,legjobb,, megoldás? Pereskedni, vitazni egyikel sem akarok. Nem vagyok egy mimoza, de nekem ez az egész igy is kellemetlen. Üdv Viki

kicsimag 2013.11.17 10:27:54

Kedves Roomi!

Ha édesanyád végrendelkezik -amelyben rád hagyja a házat- akkor a tesvéreid kérhetik a köteles részüket.

Viszont, ha valóban ti gondoskodtuk anyukátokról, és ő is azt szeretné, ha ti lennétek a kizárólagos örökösei, akkor szerintem kössetek egy öröklési v. tartási vagy életjáradéki  szerződést.

Ha tartási /életjáradéki szerződést köttök egymással, akkor az ingatlan tulajdonjogát már a szerződést megkötését követően a nevetekre bejegyzik, édesanyátoknak pedig a tartási jogot (tehát a szerződésben foglaltak szerint vállaljátok, hogy élete végéig hozzájárultok a tartásához v. gondozásához), ill. a holtig tartó haszonélvezeti jog bejegyzésével lesz biztosítva az, hogy édesanyátok élete végéig használhatja az ingatlant.

Viszont ajándékozással is rátok ruházhatja az ingatlan tulajdonjogát- anyukátok a haszonélvezeti jogával terhelten, annak érdekében, hogy ő is biztonságban érezhesse magát, hogy nem teszitek ki a lakásból.

Ha édesanyátok később elhuny, az ajándék tárgyául szolgáló ingatlan - ha a szerződésben eltérően nem rendelkeztek, és nem telt el 15 év- a hagyaték értékébe beleszámít. Viszont ebből nem vagytok kötelesek kiadni a köteles részt.

roomi 2013.11.16 13:11:08

Hi. Segítene vki. Hogy csinaljam? Keresek egy csakadjogaszt. Roviden. Apu 3 eve meghalt. 3 an vagyunk lanyok testverek. Mindenkinek mar felnott gyerekei vannak. Mi lakunk anyuval egy telepulesen , de a testvereim sincsenek messze , 20 ill.30 km en belul. Mindent mi csinalunk a ferjemmel nincs is ezzel gond,de.......A testvereim nem jarnak es csak ritkan hivjak. Kb. 2 hete anyu azt mondta, ha meghal nem szeretne ha 1 szoget is elvinnenek innen. Gondolom ez nem ilyen egyszeru a koteles resz miatt. Sot most jutott eszembe az is, hogyan lehet az hogy 3 ev ota nem volt hagyateki targyalas apu halala utan. Azt tudni kell, hogy a szuloi hazban apamnak nem volt 1% tulajdonresze sem. Ez a szuleimnel nem jelentett gondott tobb mint 50 evig eltek egyutt. Vegrendelet, ajandekozas,kozjegyzo, ugyved?? Koszonom.

kicsimag 2013.11.15 15:35:12

A tárgyaláson miért nem szóltál az ideiglenes intézkedés miatt? Gyorsan írj egy új  beadványt a bíróságra ez ügyben.

Ha ez az első "békítő" tárgyalás volt, akkor magától nem is fog kitűzni új tárgyalást a bíró , hanem a feleknek kell kérniük.

roza763 2013.11.13 13:54:36

Egy ismerősőm kért segítséget egy másik fórumon (nem az indexen), de nem kapott választ. Hátha itt tud valaki ebben segíteni, tanácsot adni, elmondani a következményeket, lehetőségeket vagy csak elirányítani valahova. Bemásolom:

"Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat."

kicsimag 2013.11.13 10:07:04

Kedves Cs.b.!

Legegyszerűbben: A törvényes öröklés szerint az elhunyt leszármazói örökölnek (tehát ha az egyik testvér meghal , akkor az ő gyerekei lesznek az örökösök.) Ha nincsenek gyermekei akkor -ha még él- a szülő örököl.  Ha a gyermekek, szülők is kiesnek akkor örökölhet a testvér., mint a kiesett szülő leszármazója.   Tehát az apuka előbb örököl, mint a testvér. (természetesen ehhez tehát szükséges, hogy az apa túlélje a gyermeket).

A végrendeleten kívül is vannak lehetőségek, hogy az egyik testvér után a másik örököljön. Pl. köthetnek öröklési szerződést is egymással. Vagy az egyik testvér haszonélvezeti jogát fenntartva elajándékozhatja az ingatlanrészét a testvérének stb.

Ha szeretnétek valamilyen szerződést megkötni, azt költségmentesen biztos nem fogjátok tudni megoldani. (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, esetleg vagyonszerzési illeték stb.)

Talán a végrendeletet tudjátok kihozni a "legolcsóbban", mert  annak érvényességéhez elég, ha a  végrendelkező saját kezűleg megírja és aláírja. (bár annak érdekében  formai és tartalmi szempontból is "támadhatatlan" legyen szükséges felkeresni egy ügyvédet)

felültetett62 2013.11.10 12:05:49

Szia.. Nem tudom területileg hol élsz,  de minden nagyobb városba működik ingyenes jogsegélyszolgálat...Ezeket pont azért hozták létre,  hogy jogi segítséget adjon az arra rászoruló embereknek.. Ennek járj utánna,  hogy hozzád  legközelebb hol működik ilyen  és Ők segítenek problémád tőrvényes megoldásában,

cs.b. 2013.11.09 14:15:08

Szerbusztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy ingatlan, amiben egy testvérpár a tulajdonos, még a néhai édesanyjuktól örökölték meg, aki már nem él, csak az édesapjuk talán (bár kiskoruk óta nem tartják a kapcsolatot). Ha az egyikük meghalna, ki örökölne utána? A testvér vagy a szülő, vagy mindkettő? Mivel az édesapjukkal nem tartják a kapcsolatot, ezért nem szeretnék, ha az ingatlanból vagy bármi másból örökölne az apjuk. De ha mégis örökölne, milyen dokumentummal tud rendelkezni az egyik testvér, hogy a másik örököljön utána? Végrendeleten kívül van más lehetőség, amivel tud erről nyilatkozni? Nehéz anyagi helyzetben vannak, ezért szeretnék lehetőleg költségmentesen megoldani.

A válaszokat előre is köszönöm

Törölt nick 2013.11.09 12:36:07

egy jó tanács: tegyél el magadnak egy számlalevelet, amin látszik a megtakarítás, és majd be tudod mutatni a bíróságon

just-do-it 2013.11.08 16:18:31

Ja, kozben az elettarsam letiltotta a hozzaferesemet a szamlahoz es onkenyesen "elosztotta" a vagyont. A kesobbiekben eltitkolhatja e, hogy volt megtakaritasunk?

Mit tegyek?

Kisisti30 2015.07.31 11:58:24

Üdv Mindenkinek!

Tud valaki korrekt válóperes ügyvédet ajánlani Kecskeméten?

Itt vagy a kisisti30@gmail.com címen.

Válaszokat elöre is köszönöm.

*Steve 2014.01.28 15:42:52

nana ha szakítanak és a hölgyet kirakja   és arra a címre volt bejelentve ő is meg a gyerek is akkor jogot formálhat az ingatlan értékének  egy harmadára

nálam ezt az ügyvédem emlitette mint mellékszál pontosan nem tudom ,hogy van de valami ilyesmi van ..

Whale 2013.12.23 13:09:21

Nem hiszem, hogy ennek ez a jogszerű módja. Te saját hatáskörben érvényesen nem szabhatsz határidőket és nem változtathatsz meg jogerős bírósági határozatokat.

Ameddig nincs új ítélet, neked a régi szerint kell teljesítened. Mint ahogy természetesen neki is. Ha úgy érzed, hogy a másik fél megszegte a megállapodást, jogorvoslatért első körben a gyámhivatalhoz, illetve ez után a bírósághoz fordulhatsz. És csak ez UTÁN, ha már van a kezedben JOGERŐS határozat, szüntetheted meg a fizetést, szerintem...

dr.C 2013.12.23 13:05:07

Bendegőz! A megvásárolt ingatlan automatikusan nem lesz közös vagyon! Fontosabb azonban, hogy - ha élettársként éltek - vajon a vásárlás nyomán nem lehet-e azonnal tulajdonjogi igénye az élettársadnak, hiszen az élettársi életközösség alatt szerzett vagyon közös tulajdonnak minősül... Én a vásárlás előtt választanék egy ügyvédet, aki a körülményeiteket megismerve tud tanácsot adni a tulajdonszerzés kapcsán.

Törölt nick 2013.12.23 12:46:26

Szia !!!

Válaszodat köszönöm.

Perelni nem akarok. Gondoltam hogy határidő előtt 60-90 nappal küldők 1 tértivevényes levelet amiben felszólitom hogy mutason be egy iskolalátogatási igazolást, ellenkező esetben nem folyósitok tovább a tartás díjjat.

Ha később perel tudom igazolni hogy  rendezzük a további időre a tartásdíj kérdését .A 30 napos határidő az irásbeli válaszra őt is köti, ha nem válaszol úgy önként lemond a tartásdíjről.

Nem hivatkozhat arra hogy önkényesen megszüntettem.

Whale 2013.12.23 11:40:13

Ha jól tudom, kérésedre kötelesek igazolni az iskolalátogatást. Ha nem teszik meg, először fordulj az illetkes gyámhivatalhoz, hogy szólítsa fel a másik felet erre, ha az sem elég, akkor irány a bíróság.

Nem szép dolog, de indíthatsz pert is a gyereked ellen, hogy a bíróság megállapítsa az érdemtelenségét a tartásra.

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

Ez valószínűleg végleg tönkreteszi a kapcsolatod a gyerekeddel, szóval csak akkor indíts ilyen pert, ha erre elszántad magad és felkészültél a várható következményekre...

Törölt nick 2013.12.22 18:29:39

Szép napot !

Az iránt érdeklödőm hogy kérhetek-e iskola látogatási  igazolást ha a gyermekem betőlti a 18. életévét hogy jár-e  iskolába vagy tanul-e napali tagozaton.

Vagy milyen modja van, hogy ellenörizzem jogosult-e tartásdijra ?

Illetve hol lehett kérni esetleg a megszüntetést,

Úgyan is a gyeremekem nem hajlandó velem komunikálni.sem telefonon sem emailban, sms-ben.

Vármo a válaszokat tanácsokat, további szép napot.

Bendegúz76 2013.11.30 11:28:41

Üdvözlök mindenkit!

Abban kérném a segítséget,hogy szeretnék vásárolni egy ingatlant / ez a lényeg,hogy én /,de van egy élettársam és ha jó tudom akkor 5év eltelte után minden közös vagyonnak számít?Ő még nem magyar állampolgár,van egy közös kisfiúnk aki 16hónapos!Már itt lakik nálam Magyarországon kb 5 - éve!

Sajnos én elváltam és az előző családi házból nem igazán jöttem ki pozitívan,amit beletettem pénzt és jóval többet mint a volt feleségem azt elbuktam,mert minden fele-fele arányban lett elosztva!

Van erre megoldás,hogy ez ne forduljon elő mégegyszer,amit remélek,hogy nem fogunk szétmenni de azért ott van a kis ördög a vállamon,hogy okosabb legyek most!

Hogy tudom  " bebiztosítani " magamat,van erre valami megoldás?

Köszönöm a segítséget!

roomi 2013.11.28 20:20:07

Hi. Értem amit irtál, ma voltunk közjegyzőnél. :-). A bemenetel után ki is kellett jönnünk és előszor anyut hallgatta meg egyedül. Megbeszélték, hogy Ő mit szeretne és anyu azt mondta, hogy én és a ferjem legyek az örökösei, mivel mindent mi csinalunk es mi latjukel.  Igy nem végrendelkezés lesz, hanem öröklési szerződés. A férjem azonban azt szeretné, ha en lennek 100% ban az örökös. Ő nem tart erre igényt, anélkül is segít. Meg alszunk ra egyet. Még sírtam is hogy ilyen helyzetbe kerultem. De ez teljesen az anyu ďöntése volt. Köszönöm a segítséget.

dr.C 2013.11.28 08:05:59

Lásd előző válaszom, felindultság érthető, de a célt nem éritek el...

roomi 2013.11.26 19:25:21

Szia. Köszönöm. Mondtam anyunak , hogy ne erőltesse mar ezt 100% nekem es a testvereimnek meg semmi. Teszem ezt annak ellenére, hogy meg a telefont sem veszik fel, csak ha kell valami. :-((. Talán a közjegyzőnek hinni fog. Illetve kivancsi vagyok mit fognak ott mondani. Ilyen dolgokkal jött ma elő, hogy ha nem tudná magát ellátni akkor csak rám es a ferjemre szamíthatna. Szerinte nem érdemelnek semmit. Mégegyszer köszönöm.

dr.C 2013.11.26 15:28:41

de így a testvérek kötelesrész iránti igénye megalapozott lesz, de az anyukád szándéka nem fog maradéktalanul teljesülni

roomi 2013.11.26 11:41:14

Hi.Csütörtökön megyünk közjegyzőhöz. Anyu ragaszkodik ahhoz, hogy 100% ban én örököljek, mivel a tesóim nem törödnek vele. De rühellem az ilyen dolgokat. Nem akarom itt a hülyét csinálni, de jobban örülnénk a férjemmel az1/6-1/6-4/6 megoldásnak. Egyszerűen nem akarok senkivel pereskedni a későbbiekben. Olvasgatom itt a dolgokat, de nem tudom, h az a biznyos kötelesrész mennyire köteles?

Peter Altenberg 2013.11.22 18:17:27

Köszönöm. Egyelőre nem találom, segítenél még (vagy más)? Kösz.

kicsimag 2013.11.21 16:47:03

Szia!

Az illetéktörvényben fogod megtalálni.(abban az esetben ha rátudsz ugrani a joggszabály jan.1 utáni állapotára)

Peter Altenberg 2013.11.21 10:26:33

Pbáltam nézi a "csaladjog.hu" és más önálló honlapokon, de a tegnap bejelentett változásról még sehol nincs szó. A friss hírek malmai lassan őrölnek.

Peter Altenberg 2013.11.21 08:28:21

Üdvözlet.

Napi friss hír, hogy 2014. jan. 1-től megváltozik a házastársi ajándékozásra vonatkozó jogszabály. Megszűnik az erre vonatkozó illeték, és egy házastárs illetékmentesen ajándékozhat vagyontárgyat (vagyonrészt) a másik házastársnak.

MEgköszönném, ha megadná valaki a pontos jogszabály linkjét. Plusz: kérdezem még: a két házastárs közötti örökségi (öröklési?) illeték is megszűnik?

dr.C 2013.11.17 20:31:36

ha úgy szól a végrendelet, ahogyan írtam, úgy nem fog ütközni a kötelesrésszel. Végrendelet többféleképpen alkotható meg érvényesen, az ügyvéd is az egyik lehetőség, a közjegyző a másik. Én mindenképpen ezek közül javaslom valamelyik utat, mert ez jogi közreműködést jelent, ami elvileg kizárja az érvénytelenségi problémát.

roomi 2013.11.17 15:51:43

Köszönöm. Ha vki végrendelkezik és meghatározza az arányokat akkor ez nem fog utkozni a koteles resszel? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell mennem, hogy minden korrekt legyen? Formaisag stb.,ne lehessen belekotni? Illetve anyu donthet abban, hogy halala utan milyen arányok legyenek? KOSZI.

dr.C 2013.11.17 13:35:58

Ha édesanyád úgy végrendelkezik, hogy 1/6-1/6-od a két testvéredé, 4/6-od a tied, úgy a testvéreidnek további - kötelesrész vagy bármi más - igényük nem lehet. (ez egy kicsivel több számukra, mint az általad említett 70-15-15 %) Egy dolog nagyon fontos, a végrendeletnek érvényesnek kell lennie, tartalmi és formai szempontból egyaránt, erre vigyázzatok!

roomi 2013.11.17 13:12:50

Nagyon koszonom a valaszt. Tényleg , mi csinálunk mindent a testvéreim semmivel sem törödnek vagy segítenek. Ennek ellenére anyut arra próbálom terelni, hogy ők is örököljenek, de azt igazságtalannak tartanám, hogy 1/3-1/3-1/3. Anyu legszívesebben egy szöget sem hagyna rájuk. Tulajdonképpen egy olyant belehetne betonozni, hogy 70 15 15 ? Az említett lehetőségek közül mi lenne a ,,legjobb,, megoldás? Pereskedni, vitazni egyikel sem akarok. Nem vagyok egy mimoza, de nekem ez az egész igy is kellemetlen. Üdv Viki

kicsimag 2013.11.17 10:27:54

Kedves Roomi!

Ha édesanyád végrendelkezik -amelyben rád hagyja a házat- akkor a tesvéreid kérhetik a köteles részüket.

Viszont, ha valóban ti gondoskodtuk anyukátokról, és ő is azt szeretné, ha ti lennétek a kizárólagos örökösei, akkor szerintem kössetek egy öröklési v. tartási vagy életjáradéki  szerződést.

Ha tartási /életjáradéki szerződést köttök egymással, akkor az ingatlan tulajdonjogát már a szerződést megkötését követően a nevetekre bejegyzik, édesanyátoknak pedig a tartási jogot (tehát a szerződésben foglaltak szerint vállaljátok, hogy élete végéig hozzájárultok a tartásához v. gondozásához), ill. a holtig tartó haszonélvezeti jog bejegyzésével lesz biztosítva az, hogy édesanyátok élete végéig használhatja az ingatlant.

Viszont ajándékozással is rátok ruházhatja az ingatlan tulajdonjogát- anyukátok a haszonélvezeti jogával terhelten, annak érdekében, hogy ő is biztonságban érezhesse magát, hogy nem teszitek ki a lakásból.

Ha édesanyátok később elhuny, az ajándék tárgyául szolgáló ingatlan - ha a szerződésben eltérően nem rendelkeztek, és nem telt el 15 év- a hagyaték értékébe beleszámít. Viszont ebből nem vagytok kötelesek kiadni a köteles részt.

roomi 2013.11.16 13:11:08

Hi. Segítene vki. Hogy csinaljam? Keresek egy csakadjogaszt. Roviden. Apu 3 eve meghalt. 3 an vagyunk lanyok testverek. Mindenkinek mar felnott gyerekei vannak. Mi lakunk anyuval egy telepulesen , de a testvereim sincsenek messze , 20 ill.30 km en belul. Mindent mi csinalunk a ferjemmel nincs is ezzel gond,de.......A testvereim nem jarnak es csak ritkan hivjak. Kb. 2 hete anyu azt mondta, ha meghal nem szeretne ha 1 szoget is elvinnenek innen. Gondolom ez nem ilyen egyszeru a koteles resz miatt. Sot most jutott eszembe az is, hogyan lehet az hogy 3 ev ota nem volt hagyateki targyalas apu halala utan. Azt tudni kell, hogy a szuloi hazban apamnak nem volt 1% tulajdonresze sem. Ez a szuleimnel nem jelentett gondott tobb mint 50 evig eltek egyutt. Vegrendelet, ajandekozas,kozjegyzo, ugyved?? Koszonom.

kicsimag 2013.11.15 15:35:12

A tárgyaláson miért nem szóltál az ideiglenes intézkedés miatt? Gyorsan írj egy új  beadványt a bíróságra ez ügyben.

Ha ez az első "békítő" tárgyalás volt, akkor magától nem is fog kitűzni új tárgyalást a bíró , hanem a feleknek kell kérniük.

roza763 2013.11.13 13:54:36

Egy ismerősőm kért segítséget egy másik fórumon (nem az indexen), de nem kapott választ. Hátha itt tud valaki ebben segíteni, tanácsot adni, elmondani a következményeket, lehetőségeket vagy csak elirányítani valahova. Bemásolom:

"Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat."

kicsimag 2013.11.13 10:07:04

Kedves Cs.b.!

Legegyszerűbben: A törvényes öröklés szerint az elhunyt leszármazói örökölnek (tehát ha az egyik testvér meghal , akkor az ő gyerekei lesznek az örökösök.) Ha nincsenek gyermekei akkor -ha még él- a szülő örököl.  Ha a gyermekek, szülők is kiesnek akkor örökölhet a testvér., mint a kiesett szülő leszármazója.   Tehát az apuka előbb örököl, mint a testvér. (természetesen ehhez tehát szükséges, hogy az apa túlélje a gyermeket).

A végrendeleten kívül is vannak lehetőségek, hogy az egyik testvér után a másik örököljön. Pl. köthetnek öröklési szerződést is egymással. Vagy az egyik testvér haszonélvezeti jogát fenntartva elajándékozhatja az ingatlanrészét a testvérének stb.

Ha szeretnétek valamilyen szerződést megkötni, azt költségmentesen biztos nem fogjátok tudni megoldani. (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, esetleg vagyonszerzési illeték stb.)

Talán a végrendeletet tudjátok kihozni a "legolcsóbban", mert  annak érvényességéhez elég, ha a  végrendelkező saját kezűleg megírja és aláírja. (bár annak érdekében  formai és tartalmi szempontból is "támadhatatlan" legyen szükséges felkeresni egy ügyvédet)

felültetett62 2013.11.10 12:05:49

Szia.. Nem tudom területileg hol élsz,  de minden nagyobb városba működik ingyenes jogsegélyszolgálat...Ezeket pont azért hozták létre,  hogy jogi segítséget adjon az arra rászoruló embereknek.. Ennek járj utánna,  hogy hozzád  legközelebb hol működik ilyen  és Ők segítenek problémád tőrvényes megoldásában,

cs.b. 2013.11.09 14:15:08

Szerbusztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy ingatlan, amiben egy testvérpár a tulajdonos, még a néhai édesanyjuktól örökölték meg, aki már nem él, csak az édesapjuk talán (bár kiskoruk óta nem tartják a kapcsolatot). Ha az egyikük meghalna, ki örökölne utána? A testvér vagy a szülő, vagy mindkettő? Mivel az édesapjukkal nem tartják a kapcsolatot, ezért nem szeretnék, ha az ingatlanból vagy bármi másból örökölne az apjuk. De ha mégis örökölne, milyen dokumentummal tud rendelkezni az egyik testvér, hogy a másik örököljön utána? Végrendeleten kívül van más lehetőség, amivel tud erről nyilatkozni? Nehéz anyagi helyzetben vannak, ezért szeretnék lehetőleg költségmentesen megoldani.

A válaszokat előre is köszönöm

Törölt nick 2013.11.09 12:36:07

egy jó tanács: tegyél el magadnak egy számlalevelet, amin látszik a megtakarítás, és majd be tudod mutatni a bíróságon

just-do-it 2013.11.08 16:18:31

Ja, kozben az elettarsam letiltotta a hozzaferesemet a szamlahoz es onkenyesen "elosztotta" a vagyont. A kesobbiekben eltitkolhatja e, hogy volt megtakaritasunk?

Mit tegyek?

Kisisti30 2015.07.31 11:58:24

Üdv Mindenkinek!

Tud valaki korrekt válóperes ügyvédet ajánlani Kecskeméten?

Itt vagy a kisisti30@gmail.com címen.

Válaszokat elöre is köszönöm.

*Steve 2014.01.28 15:42:52

nana ha szakítanak és a hölgyet kirakja   és arra a címre volt bejelentve ő is meg a gyerek is akkor jogot formálhat az ingatlan értékének  egy harmadára

nálam ezt az ügyvédem emlitette mint mellékszál pontosan nem tudom ,hogy van de valami ilyesmi van ..

Whale 2013.12.23 13:09:21

Nem hiszem, hogy ennek ez a jogszerű módja. Te saját hatáskörben érvényesen nem szabhatsz határidőket és nem változtathatsz meg jogerős bírósági határozatokat.

Ameddig nincs új ítélet, neked a régi szerint kell teljesítened. Mint ahogy természetesen neki is. Ha úgy érzed, hogy a másik fél megszegte a megállapodást, jogorvoslatért első körben a gyámhivatalhoz, illetve ez után a bírósághoz fordulhatsz. És csak ez UTÁN, ha már van a kezedben JOGERŐS határozat, szüntetheted meg a fizetést, szerintem...

dr.C 2013.12.23 13:05:07

Bendegőz! A megvásárolt ingatlan automatikusan nem lesz közös vagyon! Fontosabb azonban, hogy - ha élettársként éltek - vajon a vásárlás nyomán nem lehet-e azonnal tulajdonjogi igénye az élettársadnak, hiszen az élettársi életközösség alatt szerzett vagyon közös tulajdonnak minősül... Én a vásárlás előtt választanék egy ügyvédet, aki a körülményeiteket megismerve tud tanácsot adni a tulajdonszerzés kapcsán.

Törölt nick 2013.12.23 12:46:26

Szia !!!

Válaszodat köszönöm.

Perelni nem akarok. Gondoltam hogy határidő előtt 60-90 nappal küldők 1 tértivevényes levelet amiben felszólitom hogy mutason be egy iskolalátogatási igazolást, ellenkező esetben nem folyósitok tovább a tartás díjjat.

Ha később perel tudom igazolni hogy  rendezzük a további időre a tartásdíj kérdését .A 30 napos határidő az irásbeli válaszra őt is köti, ha nem válaszol úgy önként lemond a tartásdíjről.

Nem hivatkozhat arra hogy önkényesen megszüntettem.

Whale 2013.12.23 11:40:13

Ha jól tudom, kérésedre kötelesek igazolni az iskolalátogatást. Ha nem teszik meg, először fordulj az illetkes gyámhivatalhoz, hogy szólítsa fel a másik felet erre, ha az sem elég, akkor irány a bíróság.

Nem szép dolog, de indíthatsz pert is a gyereked ellen, hogy a bíróság megállapítsa az érdemtelenségét a tartásra.

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

Ez valószínűleg végleg tönkreteszi a kapcsolatod a gyerekeddel, szóval csak akkor indíts ilyen pert, ha erre elszántad magad és felkészültél a várható következményekre...

Törölt nick 2013.12.22 18:29:39

Szép napot !

Az iránt érdeklödőm hogy kérhetek-e iskola látogatási  igazolást ha a gyermekem betőlti a 18. életévét hogy jár-e  iskolába vagy tanul-e napali tagozaton.

Vagy milyen modja van, hogy ellenörizzem jogosult-e tartásdijra ?

Illetve hol lehett kérni esetleg a megszüntetést,

Úgyan is a gyeremekem nem hajlandó velem komunikálni.sem telefonon sem emailban, sms-ben.

Vármo a válaszokat tanácsokat, további szép napot.

Bendegúz76 2013.11.30 11:28:41

Üdvözlök mindenkit!

Abban kérném a segítséget,hogy szeretnék vásárolni egy ingatlant / ez a lényeg,hogy én /,de van egy élettársam és ha jó tudom akkor 5év eltelte után minden közös vagyonnak számít?Ő még nem magyar állampolgár,van egy közös kisfiúnk aki 16hónapos!Már itt lakik nálam Magyarországon kb 5 - éve!

Sajnos én elváltam és az előző családi házból nem igazán jöttem ki pozitívan,amit beletettem pénzt és jóval többet mint a volt feleségem azt elbuktam,mert minden fele-fele arányban lett elosztva!

Van erre megoldás,hogy ez ne forduljon elő mégegyszer,amit remélek,hogy nem fogunk szétmenni de azért ott van a kis ördög a vállamon,hogy okosabb legyek most!

Hogy tudom  " bebiztosítani " magamat,van erre valami megoldás?

Köszönöm a segítséget!

roomi 2013.11.28 20:20:07

Hi. Értem amit irtál, ma voltunk közjegyzőnél. :-). A bemenetel után ki is kellett jönnünk és előszor anyut hallgatta meg egyedül. Megbeszélték, hogy Ő mit szeretne és anyu azt mondta, hogy én és a ferjem legyek az örökösei, mivel mindent mi csinalunk es mi latjukel.  Igy nem végrendelkezés lesz, hanem öröklési szerződés. A férjem azonban azt szeretné, ha en lennek 100% ban az örökös. Ő nem tart erre igényt, anélkül is segít. Meg alszunk ra egyet. Még sírtam is hogy ilyen helyzetbe kerultem. De ez teljesen az anyu ďöntése volt. Köszönöm a segítséget.

dr.C 2013.11.28 08:05:59

Lásd előző válaszom, felindultság érthető, de a célt nem éritek el...

roomi 2013.11.26 19:25:21

Szia. Köszönöm. Mondtam anyunak , hogy ne erőltesse mar ezt 100% nekem es a testvereimnek meg semmi. Teszem ezt annak ellenére, hogy meg a telefont sem veszik fel, csak ha kell valami. :-((. Talán a közjegyzőnek hinni fog. Illetve kivancsi vagyok mit fognak ott mondani. Ilyen dolgokkal jött ma elő, hogy ha nem tudná magát ellátni akkor csak rám es a ferjemre szamíthatna. Szerinte nem érdemelnek semmit. Mégegyszer köszönöm.

dr.C 2013.11.26 15:28:41

de így a testvérek kötelesrész iránti igénye megalapozott lesz, de az anyukád szándéka nem fog maradéktalanul teljesülni

roomi 2013.11.26 11:41:14

Hi.Csütörtökön megyünk közjegyzőhöz. Anyu ragaszkodik ahhoz, hogy 100% ban én örököljek, mivel a tesóim nem törödnek vele. De rühellem az ilyen dolgokat. Nem akarom itt a hülyét csinálni, de jobban örülnénk a férjemmel az1/6-1/6-4/6 megoldásnak. Egyszerűen nem akarok senkivel pereskedni a későbbiekben. Olvasgatom itt a dolgokat, de nem tudom, h az a biznyos kötelesrész mennyire köteles?

Peter Altenberg 2013.11.22 18:17:27

Köszönöm. Egyelőre nem találom, segítenél még (vagy más)? Kösz.

kicsimag 2013.11.21 16:47:03

Szia!

Az illetéktörvényben fogod megtalálni.(abban az esetben ha rátudsz ugrani a joggszabály jan.1 utáni állapotára)

Peter Altenberg 2013.11.21 10:26:33

Pbáltam nézi a "csaladjog.hu" és más önálló honlapokon, de a tegnap bejelentett változásról még sehol nincs szó. A friss hírek malmai lassan őrölnek.

Peter Altenberg 2013.11.21 08:28:21

Üdvözlet.

Napi friss hír, hogy 2014. jan. 1-től megváltozik a házastársi ajándékozásra vonatkozó jogszabály. Megszűnik az erre vonatkozó illeték, és egy házastárs illetékmentesen ajándékozhat vagyontárgyat (vagyonrészt) a másik házastársnak.

MEgköszönném, ha megadná valaki a pontos jogszabály linkjét. Plusz: kérdezem még: a két házastárs közötti örökségi (öröklési?) illeték is megszűnik?

dr.C 2013.11.17 20:31:36

ha úgy szól a végrendelet, ahogyan írtam, úgy nem fog ütközni a kötelesrésszel. Végrendelet többféleképpen alkotható meg érvényesen, az ügyvéd is az egyik lehetőség, a közjegyző a másik. Én mindenképpen ezek közül javaslom valamelyik utat, mert ez jogi közreműködést jelent, ami elvileg kizárja az érvénytelenségi problémát.

roomi 2013.11.17 15:51:43

Köszönöm. Ha vki végrendelkezik és meghatározza az arányokat akkor ez nem fog utkozni a koteles resszel? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell mennem, hogy minden korrekt legyen? Formaisag stb.,ne lehessen belekotni? Illetve anyu donthet abban, hogy halala utan milyen arányok legyenek? KOSZI.

dr.C 2013.11.17 13:35:58

Ha édesanyád úgy végrendelkezik, hogy 1/6-1/6-od a két testvéredé, 4/6-od a tied, úgy a testvéreidnek további - kötelesrész vagy bármi más - igényük nem lehet. (ez egy kicsivel több számukra, mint az általad említett 70-15-15 %) Egy dolog nagyon fontos, a végrendeletnek érvényesnek kell lennie, tartalmi és formai szempontból egyaránt, erre vigyázzatok!

roomi 2013.11.17 13:12:50

Nagyon koszonom a valaszt. Tényleg , mi csinálunk mindent a testvéreim semmivel sem törödnek vagy segítenek. Ennek ellenére anyut arra próbálom terelni, hogy ők is örököljenek, de azt igazságtalannak tartanám, hogy 1/3-1/3-1/3. Anyu legszívesebben egy szöget sem hagyna rájuk. Tulajdonképpen egy olyant belehetne betonozni, hogy 70 15 15 ? Az említett lehetőségek közül mi lenne a ,,legjobb,, megoldás? Pereskedni, vitazni egyikel sem akarok. Nem vagyok egy mimoza, de nekem ez az egész igy is kellemetlen. Üdv Viki

kicsimag 2013.11.17 10:27:54

Kedves Roomi!

Ha édesanyád végrendelkezik -amelyben rád hagyja a házat- akkor a tesvéreid kérhetik a köteles részüket.

Viszont, ha valóban ti gondoskodtuk anyukátokról, és ő is azt szeretné, ha ti lennétek a kizárólagos örökösei, akkor szerintem kössetek egy öröklési v. tartási vagy életjáradéki  szerződést.

Ha tartási /életjáradéki szerződést köttök egymással, akkor az ingatlan tulajdonjogát már a szerződést megkötését követően a nevetekre bejegyzik, édesanyátoknak pedig a tartási jogot (tehát a szerződésben foglaltak szerint vállaljátok, hogy élete végéig hozzájárultok a tartásához v. gondozásához), ill. a holtig tartó haszonélvezeti jog bejegyzésével lesz biztosítva az, hogy édesanyátok élete végéig használhatja az ingatlant.

Viszont ajándékozással is rátok ruházhatja az ingatlan tulajdonjogát- anyukátok a haszonélvezeti jogával terhelten, annak érdekében, hogy ő is biztonságban érezhesse magát, hogy nem teszitek ki a lakásból.

Ha édesanyátok később elhuny, az ajándék tárgyául szolgáló ingatlan - ha a szerződésben eltérően nem rendelkeztek, és nem telt el 15 év- a hagyaték értékébe beleszámít. Viszont ebből nem vagytok kötelesek kiadni a köteles részt.

roomi 2013.11.16 13:11:08

Hi. Segítene vki. Hogy csinaljam? Keresek egy csakadjogaszt. Roviden. Apu 3 eve meghalt. 3 an vagyunk lanyok testverek. Mindenkinek mar felnott gyerekei vannak. Mi lakunk anyuval egy telepulesen , de a testvereim sincsenek messze , 20 ill.30 km en belul. Mindent mi csinalunk a ferjemmel nincs is ezzel gond,de.......A testvereim nem jarnak es csak ritkan hivjak. Kb. 2 hete anyu azt mondta, ha meghal nem szeretne ha 1 szoget is elvinnenek innen. Gondolom ez nem ilyen egyszeru a koteles resz miatt. Sot most jutott eszembe az is, hogyan lehet az hogy 3 ev ota nem volt hagyateki targyalas apu halala utan. Azt tudni kell, hogy a szuloi hazban apamnak nem volt 1% tulajdonresze sem. Ez a szuleimnel nem jelentett gondott tobb mint 50 evig eltek egyutt. Vegrendelet, ajandekozas,kozjegyzo, ugyved?? Koszonom.

kicsimag 2013.11.15 15:35:12

A tárgyaláson miért nem szóltál az ideiglenes intézkedés miatt? Gyorsan írj egy új  beadványt a bíróságra ez ügyben.

Ha ez az első "békítő" tárgyalás volt, akkor magától nem is fog kitűzni új tárgyalást a bíró , hanem a feleknek kell kérniük.

roza763 2013.11.13 13:54:36

Egy ismerősőm kért segítséget egy másik fórumon (nem az indexen), de nem kapott választ. Hátha itt tud valaki ebben segíteni, tanácsot adni, elmondani a következményeket, lehetőségeket vagy csak elirányítani valahova. Bemásolom:

"Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat."

kicsimag 2013.11.13 10:07:04

Kedves Cs.b.!

Legegyszerűbben: A törvényes öröklés szerint az elhunyt leszármazói örökölnek (tehát ha az egyik testvér meghal , akkor az ő gyerekei lesznek az örökösök.) Ha nincsenek gyermekei akkor -ha még él- a szülő örököl.  Ha a gyermekek, szülők is kiesnek akkor örökölhet a testvér., mint a kiesett szülő leszármazója.   Tehát az apuka előbb örököl, mint a testvér. (természetesen ehhez tehát szükséges, hogy az apa túlélje a gyermeket).

A végrendeleten kívül is vannak lehetőségek, hogy az egyik testvér után a másik örököljön. Pl. köthetnek öröklési szerződést is egymással. Vagy az egyik testvér haszonélvezeti jogát fenntartva elajándékozhatja az ingatlanrészét a testvérének stb.

Ha szeretnétek valamilyen szerződést megkötni, azt költségmentesen biztos nem fogjátok tudni megoldani. (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, esetleg vagyonszerzési illeték stb.)

Talán a végrendeletet tudjátok kihozni a "legolcsóbban", mert  annak érvényességéhez elég, ha a  végrendelkező saját kezűleg megírja és aláírja. (bár annak érdekében  formai és tartalmi szempontból is "támadhatatlan" legyen szükséges felkeresni egy ügyvédet)

felültetett62 2013.11.10 12:05:49

Szia.. Nem tudom területileg hol élsz,  de minden nagyobb városba működik ingyenes jogsegélyszolgálat...Ezeket pont azért hozták létre,  hogy jogi segítséget adjon az arra rászoruló embereknek.. Ennek járj utánna,  hogy hozzád  legközelebb hol működik ilyen  és Ők segítenek problémád tőrvényes megoldásában,

cs.b. 2013.11.09 14:15:08

Szerbusztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy ingatlan, amiben egy testvérpár a tulajdonos, még a néhai édesanyjuktól örökölték meg, aki már nem él, csak az édesapjuk talán (bár kiskoruk óta nem tartják a kapcsolatot). Ha az egyikük meghalna, ki örökölne utána? A testvér vagy a szülő, vagy mindkettő? Mivel az édesapjukkal nem tartják a kapcsolatot, ezért nem szeretnék, ha az ingatlanból vagy bármi másból örökölne az apjuk. De ha mégis örökölne, milyen dokumentummal tud rendelkezni az egyik testvér, hogy a másik örököljön utána? Végrendeleten kívül van más lehetőség, amivel tud erről nyilatkozni? Nehéz anyagi helyzetben vannak, ezért szeretnék lehetőleg költségmentesen megoldani.

A válaszokat előre is köszönöm

Törölt nick 2013.11.09 12:36:07

egy jó tanács: tegyél el magadnak egy számlalevelet, amin látszik a megtakarítás, és majd be tudod mutatni a bíróságon

just-do-it 2013.11.08 16:18:31

Ja, kozben az elettarsam letiltotta a hozzaferesemet a szamlahoz es onkenyesen "elosztotta" a vagyont. A kesobbiekben eltitkolhatja e, hogy volt megtakaritasunk?

Mit tegyek?

Kisisti30 2015.07.31 11:58:24

Üdv Mindenkinek!

Tud valaki korrekt válóperes ügyvédet ajánlani Kecskeméten?

Itt vagy a kisisti30@gmail.com címen.

Válaszokat elöre is köszönöm.

*Steve 2014.01.28 15:42:52

nana ha szakítanak és a hölgyet kirakja   és arra a címre volt bejelentve ő is meg a gyerek is akkor jogot formálhat az ingatlan értékének  egy harmadára

nálam ezt az ügyvédem emlitette mint mellékszál pontosan nem tudom ,hogy van de valami ilyesmi van ..

Whale 2013.12.23 13:09:21

Nem hiszem, hogy ennek ez a jogszerű módja. Te saját hatáskörben érvényesen nem szabhatsz határidőket és nem változtathatsz meg jogerős bírósági határozatokat.

Ameddig nincs új ítélet, neked a régi szerint kell teljesítened. Mint ahogy természetesen neki is. Ha úgy érzed, hogy a másik fél megszegte a megállapodást, jogorvoslatért első körben a gyámhivatalhoz, illetve ez után a bírósághoz fordulhatsz. És csak ez UTÁN, ha már van a kezedben JOGERŐS határozat, szüntetheted meg a fizetést, szerintem...

dr.C 2013.12.23 13:05:07

Bendegőz! A megvásárolt ingatlan automatikusan nem lesz közös vagyon! Fontosabb azonban, hogy - ha élettársként éltek - vajon a vásárlás nyomán nem lehet-e azonnal tulajdonjogi igénye az élettársadnak, hiszen az élettársi életközösség alatt szerzett vagyon közös tulajdonnak minősül... Én a vásárlás előtt választanék egy ügyvédet, aki a körülményeiteket megismerve tud tanácsot adni a tulajdonszerzés kapcsán.

Törölt nick 2013.12.23 12:46:26

Szia !!!

Válaszodat köszönöm.

Perelni nem akarok. Gondoltam hogy határidő előtt 60-90 nappal küldők 1 tértivevényes levelet amiben felszólitom hogy mutason be egy iskolalátogatási igazolást, ellenkező esetben nem folyósitok tovább a tartás díjjat.

Ha később perel tudom igazolni hogy  rendezzük a további időre a tartásdíj kérdését .A 30 napos határidő az irásbeli válaszra őt is köti, ha nem válaszol úgy önként lemond a tartásdíjről.

Nem hivatkozhat arra hogy önkényesen megszüntettem.

Whale 2013.12.23 11:40:13

Ha jól tudom, kérésedre kötelesek igazolni az iskolalátogatást. Ha nem teszik meg, először fordulj az illetkes gyámhivatalhoz, hogy szólítsa fel a másik felet erre, ha az sem elég, akkor irány a bíróság.

Nem szép dolog, de indíthatsz pert is a gyereked ellen, hogy a bíróság megállapítsa az érdemtelenségét a tartásra.

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

Ez valószínűleg végleg tönkreteszi a kapcsolatod a gyerekeddel, szóval csak akkor indíts ilyen pert, ha erre elszántad magad és felkészültél a várható következményekre...

Törölt nick 2013.12.22 18:29:39

Szép napot !

Az iránt érdeklödőm hogy kérhetek-e iskola látogatási  igazolást ha a gyermekem betőlti a 18. életévét hogy jár-e  iskolába vagy tanul-e napali tagozaton.

Vagy milyen modja van, hogy ellenörizzem jogosult-e tartásdijra ?

Illetve hol lehett kérni esetleg a megszüntetést,

Úgyan is a gyeremekem nem hajlandó velem komunikálni.sem telefonon sem emailban, sms-ben.

Vármo a válaszokat tanácsokat, további szép napot.

Bendegúz76 2013.11.30 11:28:41

Üdvözlök mindenkit!

Abban kérném a segítséget,hogy szeretnék vásárolni egy ingatlant / ez a lényeg,hogy én /,de van egy élettársam és ha jó tudom akkor 5év eltelte után minden közös vagyonnak számít?Ő még nem magyar állampolgár,van egy közös kisfiúnk aki 16hónapos!Már itt lakik nálam Magyarországon kb 5 - éve!

Sajnos én elváltam és az előző családi házból nem igazán jöttem ki pozitívan,amit beletettem pénzt és jóval többet mint a volt feleségem azt elbuktam,mert minden fele-fele arányban lett elosztva!

Van erre megoldás,hogy ez ne forduljon elő mégegyszer,amit remélek,hogy nem fogunk szétmenni de azért ott van a kis ördög a vállamon,hogy okosabb legyek most!

Hogy tudom  " bebiztosítani " magamat,van erre valami megoldás?

Köszönöm a segítséget!

roomi 2013.11.28 20:20:07

Hi. Értem amit irtál, ma voltunk közjegyzőnél. :-). A bemenetel után ki is kellett jönnünk és előszor anyut hallgatta meg egyedül. Megbeszélték, hogy Ő mit szeretne és anyu azt mondta, hogy én és a ferjem legyek az örökösei, mivel mindent mi csinalunk es mi latjukel.  Igy nem végrendelkezés lesz, hanem öröklési szerződés. A férjem azonban azt szeretné, ha en lennek 100% ban az örökös. Ő nem tart erre igényt, anélkül is segít. Meg alszunk ra egyet. Még sírtam is hogy ilyen helyzetbe kerultem. De ez teljesen az anyu ďöntése volt. Köszönöm a segítséget.

dr.C 2013.11.28 08:05:59

Lásd előző válaszom, felindultság érthető, de a célt nem éritek el...

roomi 2013.11.26 19:25:21

Szia. Köszönöm. Mondtam anyunak , hogy ne erőltesse mar ezt 100% nekem es a testvereimnek meg semmi. Teszem ezt annak ellenére, hogy meg a telefont sem veszik fel, csak ha kell valami. :-((. Talán a közjegyzőnek hinni fog. Illetve kivancsi vagyok mit fognak ott mondani. Ilyen dolgokkal jött ma elő, hogy ha nem tudná magát ellátni akkor csak rám es a ferjemre szamíthatna. Szerinte nem érdemelnek semmit. Mégegyszer köszönöm.

dr.C 2013.11.26 15:28:41

de így a testvérek kötelesrész iránti igénye megalapozott lesz, de az anyukád szándéka nem fog maradéktalanul teljesülni

roomi 2013.11.26 11:41:14

Hi.Csütörtökön megyünk közjegyzőhöz. Anyu ragaszkodik ahhoz, hogy 100% ban én örököljek, mivel a tesóim nem törödnek vele. De rühellem az ilyen dolgokat. Nem akarom itt a hülyét csinálni, de jobban örülnénk a férjemmel az1/6-1/6-4/6 megoldásnak. Egyszerűen nem akarok senkivel pereskedni a későbbiekben. Olvasgatom itt a dolgokat, de nem tudom, h az a biznyos kötelesrész mennyire köteles?

Peter Altenberg 2013.11.22 18:17:27

Köszönöm. Egyelőre nem találom, segítenél még (vagy más)? Kösz.

kicsimag 2013.11.21 16:47:03

Szia!

Az illetéktörvényben fogod megtalálni.(abban az esetben ha rátudsz ugrani a joggszabály jan.1 utáni állapotára)

Peter Altenberg 2013.11.21 10:26:33

Pbáltam nézi a "csaladjog.hu" és más önálló honlapokon, de a tegnap bejelentett változásról még sehol nincs szó. A friss hírek malmai lassan őrölnek.

Peter Altenberg 2013.11.21 08:28:21

Üdvözlet.

Napi friss hír, hogy 2014. jan. 1-től megváltozik a házastársi ajándékozásra vonatkozó jogszabály. Megszűnik az erre vonatkozó illeték, és egy házastárs illetékmentesen ajándékozhat vagyontárgyat (vagyonrészt) a másik házastársnak.

MEgköszönném, ha megadná valaki a pontos jogszabály linkjét. Plusz: kérdezem még: a két házastárs közötti örökségi (öröklési?) illeték is megszűnik?

dr.C 2013.11.17 20:31:36

ha úgy szól a végrendelet, ahogyan írtam, úgy nem fog ütközni a kötelesrésszel. Végrendelet többféleképpen alkotható meg érvényesen, az ügyvéd is az egyik lehetőség, a közjegyző a másik. Én mindenképpen ezek közül javaslom valamelyik utat, mert ez jogi közreműködést jelent, ami elvileg kizárja az érvénytelenségi problémát.

roomi 2013.11.17 15:51:43

Köszönöm. Ha vki végrendelkezik és meghatározza az arányokat akkor ez nem fog utkozni a koteles resszel? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell mennem, hogy minden korrekt legyen? Formaisag stb.,ne lehessen belekotni? Illetve anyu donthet abban, hogy halala utan milyen arányok legyenek? KOSZI.

dr.C 2013.11.17 13:35:58

Ha édesanyád úgy végrendelkezik, hogy 1/6-1/6-od a két testvéredé, 4/6-od a tied, úgy a testvéreidnek további - kötelesrész vagy bármi más - igényük nem lehet. (ez egy kicsivel több számukra, mint az általad említett 70-15-15 %) Egy dolog nagyon fontos, a végrendeletnek érvényesnek kell lennie, tartalmi és formai szempontból egyaránt, erre vigyázzatok!

roomi 2013.11.17 13:12:50

Nagyon koszonom a valaszt. Tényleg , mi csinálunk mindent a testvéreim semmivel sem törödnek vagy segítenek. Ennek ellenére anyut arra próbálom terelni, hogy ők is örököljenek, de azt igazságtalannak tartanám, hogy 1/3-1/3-1/3. Anyu legszívesebben egy szöget sem hagyna rájuk. Tulajdonképpen egy olyant belehetne betonozni, hogy 70 15 15 ? Az említett lehetőségek közül mi lenne a ,,legjobb,, megoldás? Pereskedni, vitazni egyikel sem akarok. Nem vagyok egy mimoza, de nekem ez az egész igy is kellemetlen. Üdv Viki

kicsimag 2013.11.17 10:27:54

Kedves Roomi!

Ha édesanyád végrendelkezik -amelyben rád hagyja a házat- akkor a tesvéreid kérhetik a köteles részüket.

Viszont, ha valóban ti gondoskodtuk anyukátokról, és ő is azt szeretné, ha ti lennétek a kizárólagos örökösei, akkor szerintem kössetek egy öröklési v. tartási vagy életjáradéki  szerződést.

Ha tartási /életjáradéki szerződést köttök egymással, akkor az ingatlan tulajdonjogát már a szerződést megkötését követően a nevetekre bejegyzik, édesanyátoknak pedig a tartási jogot (tehát a szerződésben foglaltak szerint vállaljátok, hogy élete végéig hozzájárultok a tartásához v. gondozásához), ill. a holtig tartó haszonélvezeti jog bejegyzésével lesz biztosítva az, hogy édesanyátok élete végéig használhatja az ingatlant.

Viszont ajándékozással is rátok ruházhatja az ingatlan tulajdonjogát- anyukátok a haszonélvezeti jogával terhelten, annak érdekében, hogy ő is biztonságban érezhesse magát, hogy nem teszitek ki a lakásból.

Ha édesanyátok később elhuny, az ajándék tárgyául szolgáló ingatlan - ha a szerződésben eltérően nem rendelkeztek, és nem telt el 15 év- a hagyaték értékébe beleszámít. Viszont ebből nem vagytok kötelesek kiadni a köteles részt.

roomi 2013.11.16 13:11:08

Hi. Segítene vki. Hogy csinaljam? Keresek egy csakadjogaszt. Roviden. Apu 3 eve meghalt. 3 an vagyunk lanyok testverek. Mindenkinek mar felnott gyerekei vannak. Mi lakunk anyuval egy telepulesen , de a testvereim sincsenek messze , 20 ill.30 km en belul. Mindent mi csinalunk a ferjemmel nincs is ezzel gond,de.......A testvereim nem jarnak es csak ritkan hivjak. Kb. 2 hete anyu azt mondta, ha meghal nem szeretne ha 1 szoget is elvinnenek innen. Gondolom ez nem ilyen egyszeru a koteles resz miatt. Sot most jutott eszembe az is, hogyan lehet az hogy 3 ev ota nem volt hagyateki targyalas apu halala utan. Azt tudni kell, hogy a szuloi hazban apamnak nem volt 1% tulajdonresze sem. Ez a szuleimnel nem jelentett gondott tobb mint 50 evig eltek egyutt. Vegrendelet, ajandekozas,kozjegyzo, ugyved?? Koszonom.

kicsimag 2013.11.15 15:35:12

A tárgyaláson miért nem szóltál az ideiglenes intézkedés miatt? Gyorsan írj egy új  beadványt a bíróságra ez ügyben.

Ha ez az első "békítő" tárgyalás volt, akkor magától nem is fog kitűzni új tárgyalást a bíró , hanem a feleknek kell kérniük.

roza763 2013.11.13 13:54:36

Egy ismerősőm kért segítséget egy másik fórumon (nem az indexen), de nem kapott választ. Hátha itt tud valaki ebben segíteni, tanácsot adni, elmondani a következményeket, lehetőségeket vagy csak elirányítani valahova. Bemásolom:

"Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat."

kicsimag 2013.11.13 10:07:04

Kedves Cs.b.!

Legegyszerűbben: A törvényes öröklés szerint az elhunyt leszármazói örökölnek (tehát ha az egyik testvér meghal , akkor az ő gyerekei lesznek az örökösök.) Ha nincsenek gyermekei akkor -ha még él- a szülő örököl.  Ha a gyermekek, szülők is kiesnek akkor örökölhet a testvér., mint a kiesett szülő leszármazója.   Tehát az apuka előbb örököl, mint a testvér. (természetesen ehhez tehát szükséges, hogy az apa túlélje a gyermeket).

A végrendeleten kívül is vannak lehetőségek, hogy az egyik testvér után a másik örököljön. Pl. köthetnek öröklési szerződést is egymással. Vagy az egyik testvér haszonélvezeti jogát fenntartva elajándékozhatja az ingatlanrészét a testvérének stb.

Ha szeretnétek valamilyen szerződést megkötni, azt költségmentesen biztos nem fogjátok tudni megoldani. (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, esetleg vagyonszerzési illeték stb.)

Talán a végrendeletet tudjátok kihozni a "legolcsóbban", mert  annak érvényességéhez elég, ha a  végrendelkező saját kezűleg megírja és aláírja. (bár annak érdekében  formai és tartalmi szempontból is "támadhatatlan" legyen szükséges felkeresni egy ügyvédet)

felültetett62 2013.11.10 12:05:49

Szia.. Nem tudom területileg hol élsz,  de minden nagyobb városba működik ingyenes jogsegélyszolgálat...Ezeket pont azért hozták létre,  hogy jogi segítséget adjon az arra rászoruló embereknek.. Ennek járj utánna,  hogy hozzád  legközelebb hol működik ilyen  és Ők segítenek problémád tőrvényes megoldásában,

cs.b. 2013.11.09 14:15:08

Szerbusztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy ingatlan, amiben egy testvérpár a tulajdonos, még a néhai édesanyjuktól örökölték meg, aki már nem él, csak az édesapjuk talán (bár kiskoruk óta nem tartják a kapcsolatot). Ha az egyikük meghalna, ki örökölne utána? A testvér vagy a szülő, vagy mindkettő? Mivel az édesapjukkal nem tartják a kapcsolatot, ezért nem szeretnék, ha az ingatlanból vagy bármi másból örökölne az apjuk. De ha mégis örökölne, milyen dokumentummal tud rendelkezni az egyik testvér, hogy a másik örököljön utána? Végrendeleten kívül van más lehetőség, amivel tud erről nyilatkozni? Nehéz anyagi helyzetben vannak, ezért szeretnék lehetőleg költségmentesen megoldani.

A válaszokat előre is köszönöm

Törölt nick 2013.11.09 12:36:07

egy jó tanács: tegyél el magadnak egy számlalevelet, amin látszik a megtakarítás, és majd be tudod mutatni a bíróságon

just-do-it 2013.11.08 16:18:31

Ja, kozben az elettarsam letiltotta a hozzaferesemet a szamlahoz es onkenyesen "elosztotta" a vagyont. A kesobbiekben eltitkolhatja e, hogy volt megtakaritasunk?

Mit tegyek?

Kisisti30 2015.07.31 11:58:24

Üdv Mindenkinek!

Tud valaki korrekt válóperes ügyvédet ajánlani Kecskeméten?

Itt vagy a kisisti30@gmail.com címen.

Válaszokat elöre is köszönöm.

*Steve 2014.01.28 15:42:52

nana ha szakítanak és a hölgyet kirakja   és arra a címre volt bejelentve ő is meg a gyerek is akkor jogot formálhat az ingatlan értékének  egy harmadára

nálam ezt az ügyvédem emlitette mint mellékszál pontosan nem tudom ,hogy van de valami ilyesmi van ..

Whale 2013.12.23 13:09:21

Nem hiszem, hogy ennek ez a jogszerű módja. Te saját hatáskörben érvényesen nem szabhatsz határidőket és nem változtathatsz meg jogerős bírósági határozatokat.

Ameddig nincs új ítélet, neked a régi szerint kell teljesítened. Mint ahogy természetesen neki is. Ha úgy érzed, hogy a másik fél megszegte a megállapodást, jogorvoslatért első körben a gyámhivatalhoz, illetve ez után a bírósághoz fordulhatsz. És csak ez UTÁN, ha már van a kezedben JOGERŐS határozat, szüntetheted meg a fizetést, szerintem...

dr.C 2013.12.23 13:05:07

Bendegőz! A megvásárolt ingatlan automatikusan nem lesz közös vagyon! Fontosabb azonban, hogy - ha élettársként éltek - vajon a vásárlás nyomán nem lehet-e azonnal tulajdonjogi igénye az élettársadnak, hiszen az élettársi életközösség alatt szerzett vagyon közös tulajdonnak minősül... Én a vásárlás előtt választanék egy ügyvédet, aki a körülményeiteket megismerve tud tanácsot adni a tulajdonszerzés kapcsán.

Törölt nick 2013.12.23 12:46:26

Szia !!!

Válaszodat köszönöm.

Perelni nem akarok. Gondoltam hogy határidő előtt 60-90 nappal küldők 1 tértivevényes levelet amiben felszólitom hogy mutason be egy iskolalátogatási igazolást, ellenkező esetben nem folyósitok tovább a tartás díjjat.

Ha később perel tudom igazolni hogy  rendezzük a további időre a tartásdíj kérdését .A 30 napos határidő az irásbeli válaszra őt is köti, ha nem válaszol úgy önként lemond a tartásdíjről.

Nem hivatkozhat arra hogy önkényesen megszüntettem.

Whale 2013.12.23 11:40:13

Ha jól tudom, kérésedre kötelesek igazolni az iskolalátogatást. Ha nem teszik meg, először fordulj az illetkes gyámhivatalhoz, hogy szólítsa fel a másik felet erre, ha az sem elég, akkor irány a bíróság.

Nem szép dolog, de indíthatsz pert is a gyereked ellen, hogy a bíróság megállapítsa az érdemtelenségét a tartásra.

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

Ez valószínűleg végleg tönkreteszi a kapcsolatod a gyerekeddel, szóval csak akkor indíts ilyen pert, ha erre elszántad magad és felkészültél a várható következményekre...

Törölt nick 2013.12.22 18:29:39

Szép napot !

Az iránt érdeklödőm hogy kérhetek-e iskola látogatási  igazolást ha a gyermekem betőlti a 18. életévét hogy jár-e  iskolába vagy tanul-e napali tagozaton.

Vagy milyen modja van, hogy ellenörizzem jogosult-e tartásdijra ?

Illetve hol lehett kérni esetleg a megszüntetést,

Úgyan is a gyeremekem nem hajlandó velem komunikálni.sem telefonon sem emailban, sms-ben.

Vármo a válaszokat tanácsokat, további szép napot.

Bendegúz76 2013.11.30 11:28:41

Üdvözlök mindenkit!

Abban kérném a segítséget,hogy szeretnék vásárolni egy ingatlant / ez a lényeg,hogy én /,de van egy élettársam és ha jó tudom akkor 5év eltelte után minden közös vagyonnak számít?Ő még nem magyar állampolgár,van egy közös kisfiúnk aki 16hónapos!Már itt lakik nálam Magyarországon kb 5 - éve!

Sajnos én elváltam és az előző családi házból nem igazán jöttem ki pozitívan,amit beletettem pénzt és jóval többet mint a volt feleségem azt elbuktam,mert minden fele-fele arányban lett elosztva!

Van erre megoldás,hogy ez ne forduljon elő mégegyszer,amit remélek,hogy nem fogunk szétmenni de azért ott van a kis ördög a vállamon,hogy okosabb legyek most!

Hogy tudom  " bebiztosítani " magamat,van erre valami megoldás?

Köszönöm a segítséget!

roomi 2013.11.28 20:20:07

Hi. Értem amit irtál, ma voltunk közjegyzőnél. :-). A bemenetel után ki is kellett jönnünk és előszor anyut hallgatta meg egyedül. Megbeszélték, hogy Ő mit szeretne és anyu azt mondta, hogy én és a ferjem legyek az örökösei, mivel mindent mi csinalunk es mi latjukel.  Igy nem végrendelkezés lesz, hanem öröklési szerződés. A férjem azonban azt szeretné, ha en lennek 100% ban az örökös. Ő nem tart erre igényt, anélkül is segít. Meg alszunk ra egyet. Még sírtam is hogy ilyen helyzetbe kerultem. De ez teljesen az anyu ďöntése volt. Köszönöm a segítséget.

dr.C 2013.11.28 08:05:59

Lásd előző válaszom, felindultság érthető, de a célt nem éritek el...

roomi 2013.11.26 19:25:21

Szia. Köszönöm. Mondtam anyunak , hogy ne erőltesse mar ezt 100% nekem es a testvereimnek meg semmi. Teszem ezt annak ellenére, hogy meg a telefont sem veszik fel, csak ha kell valami. :-((. Talán a közjegyzőnek hinni fog. Illetve kivancsi vagyok mit fognak ott mondani. Ilyen dolgokkal jött ma elő, hogy ha nem tudná magát ellátni akkor csak rám es a ferjemre szamíthatna. Szerinte nem érdemelnek semmit. Mégegyszer köszönöm.

dr.C 2013.11.26 15:28:41

de így a testvérek kötelesrész iránti igénye megalapozott lesz, de az anyukád szándéka nem fog maradéktalanul teljesülni

roomi 2013.11.26 11:41:14

Hi.Csütörtökön megyünk közjegyzőhöz. Anyu ragaszkodik ahhoz, hogy 100% ban én örököljek, mivel a tesóim nem törödnek vele. De rühellem az ilyen dolgokat. Nem akarom itt a hülyét csinálni, de jobban örülnénk a férjemmel az1/6-1/6-4/6 megoldásnak. Egyszerűen nem akarok senkivel pereskedni a későbbiekben. Olvasgatom itt a dolgokat, de nem tudom, h az a biznyos kötelesrész mennyire köteles?

Peter Altenberg 2013.11.22 18:17:27

Köszönöm. Egyelőre nem találom, segítenél még (vagy más)? Kösz.

kicsimag 2013.11.21 16:47:03

Szia!

Az illetéktörvényben fogod megtalálni.(abban az esetben ha rátudsz ugrani a joggszabály jan.1 utáni állapotára)

Peter Altenberg 2013.11.21 10:26:33

Pbáltam nézi a "csaladjog.hu" és más önálló honlapokon, de a tegnap bejelentett változásról még sehol nincs szó. A friss hírek malmai lassan őrölnek.

Peter Altenberg 2013.11.21 08:28:21

Üdvözlet.

Napi friss hír, hogy 2014. jan. 1-től megváltozik a házastársi ajándékozásra vonatkozó jogszabály. Megszűnik az erre vonatkozó illeték, és egy házastárs illetékmentesen ajándékozhat vagyontárgyat (vagyonrészt) a másik házastársnak.

MEgköszönném, ha megadná valaki a pontos jogszabály linkjét. Plusz: kérdezem még: a két házastárs közötti örökségi (öröklési?) illeték is megszűnik?

dr.C 2013.11.17 20:31:36

ha úgy szól a végrendelet, ahogyan írtam, úgy nem fog ütközni a kötelesrésszel. Végrendelet többféleképpen alkotható meg érvényesen, az ügyvéd is az egyik lehetőség, a közjegyző a másik. Én mindenképpen ezek közül javaslom valamelyik utat, mert ez jogi közreműködést jelent, ami elvileg kizárja az érvénytelenségi problémát.

roomi 2013.11.17 15:51:43

Köszönöm. Ha vki végrendelkezik és meghatározza az arányokat akkor ez nem fog utkozni a koteles resszel? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell mennem, hogy minden korrekt legyen? Formaisag stb.,ne lehessen belekotni? Illetve anyu donthet abban, hogy halala utan milyen arányok legyenek? KOSZI.

dr.C 2013.11.17 13:35:58

Ha édesanyád úgy végrendelkezik, hogy 1/6-1/6-od a két testvéredé, 4/6-od a tied, úgy a testvéreidnek további - kötelesrész vagy bármi más - igényük nem lehet. (ez egy kicsivel több számukra, mint az általad említett 70-15-15 %) Egy dolog nagyon fontos, a végrendeletnek érvényesnek kell lennie, tartalmi és formai szempontból egyaránt, erre vigyázzatok!

roomi 2013.11.17 13:12:50

Nagyon koszonom a valaszt. Tényleg , mi csinálunk mindent a testvéreim semmivel sem törödnek vagy segítenek. Ennek ellenére anyut arra próbálom terelni, hogy ők is örököljenek, de azt igazságtalannak tartanám, hogy 1/3-1/3-1/3. Anyu legszívesebben egy szöget sem hagyna rájuk. Tulajdonképpen egy olyant belehetne betonozni, hogy 70 15 15 ? Az említett lehetőségek közül mi lenne a ,,legjobb,, megoldás? Pereskedni, vitazni egyikel sem akarok. Nem vagyok egy mimoza, de nekem ez az egész igy is kellemetlen. Üdv Viki

kicsimag 2013.11.17 10:27:54

Kedves Roomi!

Ha édesanyád végrendelkezik -amelyben rád hagyja a házat- akkor a tesvéreid kérhetik a köteles részüket.

Viszont, ha valóban ti gondoskodtuk anyukátokról, és ő is azt szeretné, ha ti lennétek a kizárólagos örökösei, akkor szerintem kössetek egy öröklési v. tartási vagy életjáradéki  szerződést.

Ha tartási /életjáradéki szerződést köttök egymással, akkor az ingatlan tulajdonjogát már a szerződést megkötését követően a nevetekre bejegyzik, édesanyátoknak pedig a tartási jogot (tehát a szerződésben foglaltak szerint vállaljátok, hogy élete végéig hozzájárultok a tartásához v. gondozásához), ill. a holtig tartó haszonélvezeti jog bejegyzésével lesz biztosítva az, hogy édesanyátok élete végéig használhatja az ingatlant.

Viszont ajándékozással is rátok ruházhatja az ingatlan tulajdonjogát- anyukátok a haszonélvezeti jogával terhelten, annak érdekében, hogy ő is biztonságban érezhesse magát, hogy nem teszitek ki a lakásból.

Ha édesanyátok később elhuny, az ajándék tárgyául szolgáló ingatlan - ha a szerződésben eltérően nem rendelkeztek, és nem telt el 15 év- a hagyaték értékébe beleszámít. Viszont ebből nem vagytok kötelesek kiadni a köteles részt.

roomi 2013.11.16 13:11:08

Hi. Segítene vki. Hogy csinaljam? Keresek egy csakadjogaszt. Roviden. Apu 3 eve meghalt. 3 an vagyunk lanyok testverek. Mindenkinek mar felnott gyerekei vannak. Mi lakunk anyuval egy telepulesen , de a testvereim sincsenek messze , 20 ill.30 km en belul. Mindent mi csinalunk a ferjemmel nincs is ezzel gond,de.......A testvereim nem jarnak es csak ritkan hivjak. Kb. 2 hete anyu azt mondta, ha meghal nem szeretne ha 1 szoget is elvinnenek innen. Gondolom ez nem ilyen egyszeru a koteles resz miatt. Sot most jutott eszembe az is, hogyan lehet az hogy 3 ev ota nem volt hagyateki targyalas apu halala utan. Azt tudni kell, hogy a szuloi hazban apamnak nem volt 1% tulajdonresze sem. Ez a szuleimnel nem jelentett gondott tobb mint 50 evig eltek egyutt. Vegrendelet, ajandekozas,kozjegyzo, ugyved?? Koszonom.

kicsimag 2013.11.15 15:35:12

A tárgyaláson miért nem szóltál az ideiglenes intézkedés miatt? Gyorsan írj egy új  beadványt a bíróságra ez ügyben.

Ha ez az első "békítő" tárgyalás volt, akkor magától nem is fog kitűzni új tárgyalást a bíró , hanem a feleknek kell kérniük.

roza763 2013.11.13 13:54:36

Egy ismerősőm kért segítséget egy másik fórumon (nem az indexen), de nem kapott választ. Hátha itt tud valaki ebben segíteni, tanácsot adni, elmondani a következményeket, lehetőségeket vagy csak elirányítani valahova. Bemásolom:

"Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat."

kicsimag 2013.11.13 10:07:04

Kedves Cs.b.!

Legegyszerűbben: A törvényes öröklés szerint az elhunyt leszármazói örökölnek (tehát ha az egyik testvér meghal , akkor az ő gyerekei lesznek az örökösök.) Ha nincsenek gyermekei akkor -ha még él- a szülő örököl.  Ha a gyermekek, szülők is kiesnek akkor örökölhet a testvér., mint a kiesett szülő leszármazója.   Tehát az apuka előbb örököl, mint a testvér. (természetesen ehhez tehát szükséges, hogy az apa túlélje a gyermeket).

A végrendeleten kívül is vannak lehetőségek, hogy az egyik testvér után a másik örököljön. Pl. köthetnek öröklési szerződést is egymással. Vagy az egyik testvér haszonélvezeti jogát fenntartva elajándékozhatja az ingatlanrészét a testvérének stb.

Ha szeretnétek valamilyen szerződést megkötni, azt költségmentesen biztos nem fogjátok tudni megoldani. (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, esetleg vagyonszerzési illeték stb.)

Talán a végrendeletet tudjátok kihozni a "legolcsóbban", mert  annak érvényességéhez elég, ha a  végrendelkező saját kezűleg megírja és aláírja. (bár annak érdekében  formai és tartalmi szempontból is "támadhatatlan" legyen szükséges felkeresni egy ügyvédet)

felültetett62 2013.11.10 12:05:49

Szia.. Nem tudom területileg hol élsz,  de minden nagyobb városba működik ingyenes jogsegélyszolgálat...Ezeket pont azért hozták létre,  hogy jogi segítséget adjon az arra rászoruló embereknek.. Ennek járj utánna,  hogy hozzád  legközelebb hol működik ilyen  és Ők segítenek problémád tőrvényes megoldásában,

cs.b. 2013.11.09 14:15:08

Szerbusztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy ingatlan, amiben egy testvérpár a tulajdonos, még a néhai édesanyjuktól örökölték meg, aki már nem él, csak az édesapjuk talán (bár kiskoruk óta nem tartják a kapcsolatot). Ha az egyikük meghalna, ki örökölne utána? A testvér vagy a szülő, vagy mindkettő? Mivel az édesapjukkal nem tartják a kapcsolatot, ezért nem szeretnék, ha az ingatlanból vagy bármi másból örökölne az apjuk. De ha mégis örökölne, milyen dokumentummal tud rendelkezni az egyik testvér, hogy a másik örököljön utána? Végrendeleten kívül van más lehetőség, amivel tud erről nyilatkozni? Nehéz anyagi helyzetben vannak, ezért szeretnék lehetőleg költségmentesen megoldani.

A válaszokat előre is köszönöm

Törölt nick 2013.11.09 12:36:07

egy jó tanács: tegyél el magadnak egy számlalevelet, amin látszik a megtakarítás, és majd be tudod mutatni a bíróságon

just-do-it 2013.11.08 16:18:31

Ja, kozben az elettarsam letiltotta a hozzaferesemet a szamlahoz es onkenyesen "elosztotta" a vagyont. A kesobbiekben eltitkolhatja e, hogy volt megtakaritasunk?

Mit tegyek?

Kisisti30 2015.07.31 11:58:24

Üdv Mindenkinek!

Tud valaki korrekt válóperes ügyvédet ajánlani Kecskeméten?

Itt vagy a kisisti30@gmail.com címen.

Válaszokat elöre is köszönöm.

*Steve 2014.01.28 15:42:52

nana ha szakítanak és a hölgyet kirakja   és arra a címre volt bejelentve ő is meg a gyerek is akkor jogot formálhat az ingatlan értékének  egy harmadára

nálam ezt az ügyvédem emlitette mint mellékszál pontosan nem tudom ,hogy van de valami ilyesmi van ..

Whale 2013.12.23 13:09:21

Nem hiszem, hogy ennek ez a jogszerű módja. Te saját hatáskörben érvényesen nem szabhatsz határidőket és nem változtathatsz meg jogerős bírósági határozatokat.

Ameddig nincs új ítélet, neked a régi szerint kell teljesítened. Mint ahogy természetesen neki is. Ha úgy érzed, hogy a másik fél megszegte a megállapodást, jogorvoslatért első körben a gyámhivatalhoz, illetve ez után a bírósághoz fordulhatsz. És csak ez UTÁN, ha már van a kezedben JOGERŐS határozat, szüntetheted meg a fizetést, szerintem...

dr.C 2013.12.23 13:05:07

Bendegőz! A megvásárolt ingatlan automatikusan nem lesz közös vagyon! Fontosabb azonban, hogy - ha élettársként éltek - vajon a vásárlás nyomán nem lehet-e azonnal tulajdonjogi igénye az élettársadnak, hiszen az élettársi életközösség alatt szerzett vagyon közös tulajdonnak minősül... Én a vásárlás előtt választanék egy ügyvédet, aki a körülményeiteket megismerve tud tanácsot adni a tulajdonszerzés kapcsán.

Törölt nick 2013.12.23 12:46:26

Szia !!!

Válaszodat köszönöm.

Perelni nem akarok. Gondoltam hogy határidő előtt 60-90 nappal küldők 1 tértivevényes levelet amiben felszólitom hogy mutason be egy iskolalátogatási igazolást, ellenkező esetben nem folyósitok tovább a tartás díjjat.

Ha később perel tudom igazolni hogy  rendezzük a további időre a tartásdíj kérdését .A 30 napos határidő az irásbeli válaszra őt is köti, ha nem válaszol úgy önként lemond a tartásdíjről.

Nem hivatkozhat arra hogy önkényesen megszüntettem.

Whale 2013.12.23 11:40:13

Ha jól tudom, kérésedre kötelesek igazolni az iskolalátogatást. Ha nem teszik meg, először fordulj az illetkes gyámhivatalhoz, hogy szólítsa fel a másik felet erre, ha az sem elég, akkor irány a bíróság.

Nem szép dolog, de indíthatsz pert is a gyereked ellen, hogy a bíróság megállapítsa az érdemtelenségét a tartásra.

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

Ez valószínűleg végleg tönkreteszi a kapcsolatod a gyerekeddel, szóval csak akkor indíts ilyen pert, ha erre elszántad magad és felkészültél a várható következményekre...

Törölt nick 2013.12.22 18:29:39

Szép napot !

Az iránt érdeklödőm hogy kérhetek-e iskola látogatási  igazolást ha a gyermekem betőlti a 18. életévét hogy jár-e  iskolába vagy tanul-e napali tagozaton.

Vagy milyen modja van, hogy ellenörizzem jogosult-e tartásdijra ?

Illetve hol lehett kérni esetleg a megszüntetést,

Úgyan is a gyeremekem nem hajlandó velem komunikálni.sem telefonon sem emailban, sms-ben.

Vármo a válaszokat tanácsokat, további szép napot.

Bendegúz76 2013.11.30 11:28:41

Üdvözlök mindenkit!

Abban kérném a segítséget,hogy szeretnék vásárolni egy ingatlant / ez a lényeg,hogy én /,de van egy élettársam és ha jó tudom akkor 5év eltelte után minden közös vagyonnak számít?Ő még nem magyar állampolgár,van egy közös kisfiúnk aki 16hónapos!Már itt lakik nálam Magyarországon kb 5 - éve!

Sajnos én elváltam és az előző családi házból nem igazán jöttem ki pozitívan,amit beletettem pénzt és jóval többet mint a volt feleségem azt elbuktam,mert minden fele-fele arányban lett elosztva!

Van erre megoldás,hogy ez ne forduljon elő mégegyszer,amit remélek,hogy nem fogunk szétmenni de azért ott van a kis ördög a vállamon,hogy okosabb legyek most!

Hogy tudom  " bebiztosítani " magamat,van erre valami megoldás?

Köszönöm a segítséget!

roomi 2013.11.28 20:20:07

Hi. Értem amit irtál, ma voltunk közjegyzőnél. :-). A bemenetel után ki is kellett jönnünk és előszor anyut hallgatta meg egyedül. Megbeszélték, hogy Ő mit szeretne és anyu azt mondta, hogy én és a ferjem legyek az örökösei, mivel mindent mi csinalunk es mi latjukel.  Igy nem végrendelkezés lesz, hanem öröklési szerződés. A férjem azonban azt szeretné, ha en lennek 100% ban az örökös. Ő nem tart erre igényt, anélkül is segít. Meg alszunk ra egyet. Még sírtam is hogy ilyen helyzetbe kerultem. De ez teljesen az anyu ďöntése volt. Köszönöm a segítséget.

dr.C 2013.11.28 08:05:59

Lásd előző válaszom, felindultság érthető, de a célt nem éritek el...

roomi 2013.11.26 19:25:21

Szia. Köszönöm. Mondtam anyunak , hogy ne erőltesse mar ezt 100% nekem es a testvereimnek meg semmi. Teszem ezt annak ellenére, hogy meg a telefont sem veszik fel, csak ha kell valami. :-((. Talán a közjegyzőnek hinni fog. Illetve kivancsi vagyok mit fognak ott mondani. Ilyen dolgokkal jött ma elő, hogy ha nem tudná magát ellátni akkor csak rám es a ferjemre szamíthatna. Szerinte nem érdemelnek semmit. Mégegyszer köszönöm.

dr.C 2013.11.26 15:28:41

de így a testvérek kötelesrész iránti igénye megalapozott lesz, de az anyukád szándéka nem fog maradéktalanul teljesülni

roomi 2013.11.26 11:41:14

Hi.Csütörtökön megyünk közjegyzőhöz. Anyu ragaszkodik ahhoz, hogy 100% ban én örököljek, mivel a tesóim nem törödnek vele. De rühellem az ilyen dolgokat. Nem akarom itt a hülyét csinálni, de jobban örülnénk a férjemmel az1/6-1/6-4/6 megoldásnak. Egyszerűen nem akarok senkivel pereskedni a későbbiekben. Olvasgatom itt a dolgokat, de nem tudom, h az a biznyos kötelesrész mennyire köteles?

Peter Altenberg 2013.11.22 18:17:27

Köszönöm. Egyelőre nem találom, segítenél még (vagy más)? Kösz.

kicsimag 2013.11.21 16:47:03

Szia!

Az illetéktörvényben fogod megtalálni.(abban az esetben ha rátudsz ugrani a joggszabály jan.1 utáni állapotára)

Peter Altenberg 2013.11.21 10:26:33

Pbáltam nézi a "csaladjog.hu" és más önálló honlapokon, de a tegnap bejelentett változásról még sehol nincs szó. A friss hírek malmai lassan őrölnek.

Peter Altenberg 2013.11.21 08:28:21

Üdvözlet.

Napi friss hír, hogy 2014. jan. 1-től megváltozik a házastársi ajándékozásra vonatkozó jogszabály. Megszűnik az erre vonatkozó illeték, és egy házastárs illetékmentesen ajándékozhat vagyontárgyat (vagyonrészt) a másik házastársnak.

MEgköszönném, ha megadná valaki a pontos jogszabály linkjét. Plusz: kérdezem még: a két házastárs közötti örökségi (öröklési?) illeték is megszűnik?

dr.C 2013.11.17 20:31:36

ha úgy szól a végrendelet, ahogyan írtam, úgy nem fog ütközni a kötelesrésszel. Végrendelet többféleképpen alkotható meg érvényesen, az ügyvéd is az egyik lehetőség, a közjegyző a másik. Én mindenképpen ezek közül javaslom valamelyik utat, mert ez jogi közreműködést jelent, ami elvileg kizárja az érvénytelenségi problémát.

roomi 2013.11.17 15:51:43

Köszönöm. Ha vki végrendelkezik és meghatározza az arányokat akkor ez nem fog utkozni a koteles resszel? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell mennem, hogy minden korrekt legyen? Formaisag stb.,ne lehessen belekotni? Illetve anyu donthet abban, hogy halala utan milyen arányok legyenek? KOSZI.

dr.C 2013.11.17 13:35:58

Ha édesanyád úgy végrendelkezik, hogy 1/6-1/6-od a két testvéredé, 4/6-od a tied, úgy a testvéreidnek további - kötelesrész vagy bármi más - igényük nem lehet. (ez egy kicsivel több számukra, mint az általad említett 70-15-15 %) Egy dolog nagyon fontos, a végrendeletnek érvényesnek kell lennie, tartalmi és formai szempontból egyaránt, erre vigyázzatok!

roomi 2013.11.17 13:12:50

Nagyon koszonom a valaszt. Tényleg , mi csinálunk mindent a testvéreim semmivel sem törödnek vagy segítenek. Ennek ellenére anyut arra próbálom terelni, hogy ők is örököljenek, de azt igazságtalannak tartanám, hogy 1/3-1/3-1/3. Anyu legszívesebben egy szöget sem hagyna rájuk. Tulajdonképpen egy olyant belehetne betonozni, hogy 70 15 15 ? Az említett lehetőségek közül mi lenne a ,,legjobb,, megoldás? Pereskedni, vitazni egyikel sem akarok. Nem vagyok egy mimoza, de nekem ez az egész igy is kellemetlen. Üdv Viki

kicsimag 2013.11.17 10:27:54

Kedves Roomi!

Ha édesanyád végrendelkezik -amelyben rád hagyja a házat- akkor a tesvéreid kérhetik a köteles részüket.

Viszont, ha valóban ti gondoskodtuk anyukátokról, és ő is azt szeretné, ha ti lennétek a kizárólagos örökösei, akkor szerintem kössetek egy öröklési v. tartási vagy életjáradéki  szerződést.

Ha tartási /életjáradéki szerződést köttök egymással, akkor az ingatlan tulajdonjogát már a szerződést megkötését követően a nevetekre bejegyzik, édesanyátoknak pedig a tartási jogot (tehát a szerződésben foglaltak szerint vállaljátok, hogy élete végéig hozzájárultok a tartásához v. gondozásához), ill. a holtig tartó haszonélvezeti jog bejegyzésével lesz biztosítva az, hogy édesanyátok élete végéig használhatja az ingatlant.

Viszont ajándékozással is rátok ruházhatja az ingatlan tulajdonjogát- anyukátok a haszonélvezeti jogával terhelten, annak érdekében, hogy ő is biztonságban érezhesse magát, hogy nem teszitek ki a lakásból.

Ha édesanyátok később elhuny, az ajándék tárgyául szolgáló ingatlan - ha a szerződésben eltérően nem rendelkeztek, és nem telt el 15 év- a hagyaték értékébe beleszámít. Viszont ebből nem vagytok kötelesek kiadni a köteles részt.

roomi 2013.11.16 13:11:08

Hi. Segítene vki. Hogy csinaljam? Keresek egy csakadjogaszt. Roviden. Apu 3 eve meghalt. 3 an vagyunk lanyok testverek. Mindenkinek mar felnott gyerekei vannak. Mi lakunk anyuval egy telepulesen , de a testvereim sincsenek messze , 20 ill.30 km en belul. Mindent mi csinalunk a ferjemmel nincs is ezzel gond,de.......A testvereim nem jarnak es csak ritkan hivjak. Kb. 2 hete anyu azt mondta, ha meghal nem szeretne ha 1 szoget is elvinnenek innen. Gondolom ez nem ilyen egyszeru a koteles resz miatt. Sot most jutott eszembe az is, hogyan lehet az hogy 3 ev ota nem volt hagyateki targyalas apu halala utan. Azt tudni kell, hogy a szuloi hazban apamnak nem volt 1% tulajdonresze sem. Ez a szuleimnel nem jelentett gondott tobb mint 50 evig eltek egyutt. Vegrendelet, ajandekozas,kozjegyzo, ugyved?? Koszonom.

kicsimag 2013.11.15 15:35:12

A tárgyaláson miért nem szóltál az ideiglenes intézkedés miatt? Gyorsan írj egy új  beadványt a bíróságra ez ügyben.

Ha ez az első "békítő" tárgyalás volt, akkor magától nem is fog kitűzni új tárgyalást a bíró , hanem a feleknek kell kérniük.

roza763 2013.11.13 13:54:36

Egy ismerősőm kért segítséget egy másik fórumon (nem az indexen), de nem kapott választ. Hátha itt tud valaki ebben segíteni, tanácsot adni, elmondani a következményeket, lehetőségeket vagy csak elirányítani valahova. Bemásolom:

"Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat."

kicsimag 2013.11.13 10:07:04

Kedves Cs.b.!

Legegyszerűbben: A törvényes öröklés szerint az elhunyt leszármazói örökölnek (tehát ha az egyik testvér meghal , akkor az ő gyerekei lesznek az örökösök.) Ha nincsenek gyermekei akkor -ha még él- a szülő örököl.  Ha a gyermekek, szülők is kiesnek akkor örökölhet a testvér., mint a kiesett szülő leszármazója.   Tehát az apuka előbb örököl, mint a testvér. (természetesen ehhez tehát szükséges, hogy az apa túlélje a gyermeket).

A végrendeleten kívül is vannak lehetőségek, hogy az egyik testvér után a másik örököljön. Pl. köthetnek öröklési szerződést is egymással. Vagy az egyik testvér haszonélvezeti jogát fenntartva elajándékozhatja az ingatlanrészét a testvérének stb.

Ha szeretnétek valamilyen szerződést megkötni, azt költségmentesen biztos nem fogjátok tudni megoldani. (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, esetleg vagyonszerzési illeték stb.)

Talán a végrendeletet tudjátok kihozni a "legolcsóbban", mert  annak érvényességéhez elég, ha a  végrendelkező saját kezűleg megírja és aláírja. (bár annak érdekében  formai és tartalmi szempontból is "támadhatatlan" legyen szükséges felkeresni egy ügyvédet)

felültetett62 2013.11.10 12:05:49

Szia.. Nem tudom területileg hol élsz,  de minden nagyobb városba működik ingyenes jogsegélyszolgálat...Ezeket pont azért hozták létre,  hogy jogi segítséget adjon az arra rászoruló embereknek.. Ennek járj utánna,  hogy hozzád  legközelebb hol működik ilyen  és Ők segítenek problémád tőrvényes megoldásában,

cs.b. 2013.11.09 14:15:08

Szerbusztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy ingatlan, amiben egy testvérpár a tulajdonos, még a néhai édesanyjuktól örökölték meg, aki már nem él, csak az édesapjuk talán (bár kiskoruk óta nem tartják a kapcsolatot). Ha az egyikük meghalna, ki örökölne utána? A testvér vagy a szülő, vagy mindkettő? Mivel az édesapjukkal nem tartják a kapcsolatot, ezért nem szeretnék, ha az ingatlanból vagy bármi másból örökölne az apjuk. De ha mégis örökölne, milyen dokumentummal tud rendelkezni az egyik testvér, hogy a másik örököljön utána? Végrendeleten kívül van más lehetőség, amivel tud erről nyilatkozni? Nehéz anyagi helyzetben vannak, ezért szeretnék lehetőleg költségmentesen megoldani.

A válaszokat előre is köszönöm

Törölt nick 2013.11.09 12:36:07

egy jó tanács: tegyél el magadnak egy számlalevelet, amin látszik a megtakarítás, és majd be tudod mutatni a bíróságon

just-do-it 2013.11.08 16:18:31

Ja, kozben az elettarsam letiltotta a hozzaferesemet a szamlahoz es onkenyesen "elosztotta" a vagyont. A kesobbiekben eltitkolhatja e, hogy volt megtakaritasunk?

Mit tegyek?

Kisisti30 2015.07.31 11:58:24

Üdv Mindenkinek!

Tud valaki korrekt válóperes ügyvédet ajánlani Kecskeméten?

Itt vagy a kisisti30@gmail.com címen.

Válaszokat elöre is köszönöm.

*Steve 2014.01.28 15:42:52

nana ha szakítanak és a hölgyet kirakja   és arra a címre volt bejelentve ő is meg a gyerek is akkor jogot formálhat az ingatlan értékének  egy harmadára

nálam ezt az ügyvédem emlitette mint mellékszál pontosan nem tudom ,hogy van de valami ilyesmi van ..

Whale 2013.12.23 13:09:21

Nem hiszem, hogy ennek ez a jogszerű módja. Te saját hatáskörben érvényesen nem szabhatsz határidőket és nem változtathatsz meg jogerős bírósági határozatokat.

Ameddig nincs új ítélet, neked a régi szerint kell teljesítened. Mint ahogy természetesen neki is. Ha úgy érzed, hogy a másik fél megszegte a megállapodást, jogorvoslatért első körben a gyámhivatalhoz, illetve ez után a bírósághoz fordulhatsz. És csak ez UTÁN, ha már van a kezedben JOGERŐS határozat, szüntetheted meg a fizetést, szerintem...

dr.C 2013.12.23 13:05:07

Bendegőz! A megvásárolt ingatlan automatikusan nem lesz közös vagyon! Fontosabb azonban, hogy - ha élettársként éltek - vajon a vásárlás nyomán nem lehet-e azonnal tulajdonjogi igénye az élettársadnak, hiszen az élettársi életközösség alatt szerzett vagyon közös tulajdonnak minősül... Én a vásárlás előtt választanék egy ügyvédet, aki a körülményeiteket megismerve tud tanácsot adni a tulajdonszerzés kapcsán.

Törölt nick 2013.12.23 12:46:26

Szia !!!

Válaszodat köszönöm.

Perelni nem akarok. Gondoltam hogy határidő előtt 60-90 nappal küldők 1 tértivevényes levelet amiben felszólitom hogy mutason be egy iskolalátogatási igazolást, ellenkező esetben nem folyósitok tovább a tartás díjjat.

Ha később perel tudom igazolni hogy  rendezzük a további időre a tartásdíj kérdését .A 30 napos határidő az irásbeli válaszra őt is köti, ha nem válaszol úgy önként lemond a tartásdíjről.

Nem hivatkozhat arra hogy önkényesen megszüntettem.

Whale 2013.12.23 11:40:13

Ha jól tudom, kérésedre kötelesek igazolni az iskolalátogatást. Ha nem teszik meg, először fordulj az illetkes gyámhivatalhoz, hogy szólítsa fel a másik felet erre, ha az sem elég, akkor irány a bíróság.

Nem szép dolog, de indíthatsz pert is a gyereked ellen, hogy a bíróság megállapítsa az érdemtelenségét a tartásra.

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

Ez valószínűleg végleg tönkreteszi a kapcsolatod a gyerekeddel, szóval csak akkor indíts ilyen pert, ha erre elszántad magad és felkészültél a várható következményekre...

Törölt nick 2013.12.22 18:29:39

Szép napot !

Az iránt érdeklödőm hogy kérhetek-e iskola látogatási  igazolást ha a gyermekem betőlti a 18. életévét hogy jár-e  iskolába vagy tanul-e napali tagozaton.

Vagy milyen modja van, hogy ellenörizzem jogosult-e tartásdijra ?

Illetve hol lehett kérni esetleg a megszüntetést,

Úgyan is a gyeremekem nem hajlandó velem komunikálni.sem telefonon sem emailban, sms-ben.

Vármo a válaszokat tanácsokat, további szép napot.

Bendegúz76 2013.11.30 11:28:41

Üdvözlök mindenkit!

Abban kérném a segítséget,hogy szeretnék vásárolni egy ingatlant / ez a lényeg,hogy én /,de van egy élettársam és ha jó tudom akkor 5év eltelte után minden közös vagyonnak számít?Ő még nem magyar állampolgár,van egy közös kisfiúnk aki 16hónapos!Már itt lakik nálam Magyarországon kb 5 - éve!

Sajnos én elváltam és az előző családi házból nem igazán jöttem ki pozitívan,amit beletettem pénzt és jóval többet mint a volt feleségem azt elbuktam,mert minden fele-fele arányban lett elosztva!

Van erre megoldás,hogy ez ne forduljon elő mégegyszer,amit remélek,hogy nem fogunk szétmenni de azért ott van a kis ördög a vállamon,hogy okosabb legyek most!

Hogy tudom  " bebiztosítani " magamat,van erre valami megoldás?

Köszönöm a segítséget!

roomi 2013.11.28 20:20:07

Hi. Értem amit irtál, ma voltunk közjegyzőnél. :-). A bemenetel után ki is kellett jönnünk és előszor anyut hallgatta meg egyedül. Megbeszélték, hogy Ő mit szeretne és anyu azt mondta, hogy én és a ferjem legyek az örökösei, mivel mindent mi csinalunk es mi latjukel.  Igy nem végrendelkezés lesz, hanem öröklési szerződés. A férjem azonban azt szeretné, ha en lennek 100% ban az örökös. Ő nem tart erre igényt, anélkül is segít. Meg alszunk ra egyet. Még sírtam is hogy ilyen helyzetbe kerultem. De ez teljesen az anyu ďöntése volt. Köszönöm a segítséget.

dr.C 2013.11.28 08:05:59

Lásd előző válaszom, felindultság érthető, de a célt nem éritek el...

roomi 2013.11.26 19:25:21

Szia. Köszönöm. Mondtam anyunak , hogy ne erőltesse mar ezt 100% nekem es a testvereimnek meg semmi. Teszem ezt annak ellenére, hogy meg a telefont sem veszik fel, csak ha kell valami. :-((. Talán a közjegyzőnek hinni fog. Illetve kivancsi vagyok mit fognak ott mondani. Ilyen dolgokkal jött ma elő, hogy ha nem tudná magát ellátni akkor csak rám es a ferjemre szamíthatna. Szerinte nem érdemelnek semmit. Mégegyszer köszönöm.

dr.C 2013.11.26 15:28:41

de így a testvérek kötelesrész iránti igénye megalapozott lesz, de az anyukád szándéka nem fog maradéktalanul teljesülni

roomi 2013.11.26 11:41:14

Hi.Csütörtökön megyünk közjegyzőhöz. Anyu ragaszkodik ahhoz, hogy 100% ban én örököljek, mivel a tesóim nem törödnek vele. De rühellem az ilyen dolgokat. Nem akarom itt a hülyét csinálni, de jobban örülnénk a férjemmel az1/6-1/6-4/6 megoldásnak. Egyszerűen nem akarok senkivel pereskedni a későbbiekben. Olvasgatom itt a dolgokat, de nem tudom, h az a biznyos kötelesrész mennyire köteles?

Peter Altenberg 2013.11.22 18:17:27

Köszönöm. Egyelőre nem találom, segítenél még (vagy más)? Kösz.

kicsimag 2013.11.21 16:47:03

Szia!

Az illetéktörvényben fogod megtalálni.(abban az esetben ha rátudsz ugrani a joggszabály jan.1 utáni állapotára)

Peter Altenberg 2013.11.21 10:26:33

Pbáltam nézi a "csaladjog.hu" és más önálló honlapokon, de a tegnap bejelentett változásról még sehol nincs szó. A friss hírek malmai lassan őrölnek.

Peter Altenberg 2013.11.21 08:28:21

Üdvözlet.

Napi friss hír, hogy 2014. jan. 1-től megváltozik a házastársi ajándékozásra vonatkozó jogszabály. Megszűnik az erre vonatkozó illeték, és egy házastárs illetékmentesen ajándékozhat vagyontárgyat (vagyonrészt) a másik házastársnak.

MEgköszönném, ha megadná valaki a pontos jogszabály linkjét. Plusz: kérdezem még: a két házastárs közötti örökségi (öröklési?) illeték is megszűnik?

dr.C 2013.11.17 20:31:36

ha úgy szól a végrendelet, ahogyan írtam, úgy nem fog ütközni a kötelesrésszel. Végrendelet többféleképpen alkotható meg érvényesen, az ügyvéd is az egyik lehetőség, a közjegyző a másik. Én mindenképpen ezek közül javaslom valamelyik utat, mert ez jogi közreműködést jelent, ami elvileg kizárja az érvénytelenségi problémát.

roomi 2013.11.17 15:51:43

Köszönöm. Ha vki végrendelkezik és meghatározza az arányokat akkor ez nem fog utkozni a koteles resszel? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell mennem, hogy minden korrekt legyen? Formaisag stb.,ne lehessen belekotni? Illetve anyu donthet abban, hogy halala utan milyen arányok legyenek? KOSZI.

dr.C 2013.11.17 13:35:58

Ha édesanyád úgy végrendelkezik, hogy 1/6-1/6-od a két testvéredé, 4/6-od a tied, úgy a testvéreidnek további - kötelesrész vagy bármi más - igényük nem lehet. (ez egy kicsivel több számukra, mint az általad említett 70-15-15 %) Egy dolog nagyon fontos, a végrendeletnek érvényesnek kell lennie, tartalmi és formai szempontból egyaránt, erre vigyázzatok!

roomi 2013.11.17 13:12:50

Nagyon koszonom a valaszt. Tényleg , mi csinálunk mindent a testvéreim semmivel sem törödnek vagy segítenek. Ennek ellenére anyut arra próbálom terelni, hogy ők is örököljenek, de azt igazságtalannak tartanám, hogy 1/3-1/3-1/3. Anyu legszívesebben egy szöget sem hagyna rájuk. Tulajdonképpen egy olyant belehetne betonozni, hogy 70 15 15 ? Az említett lehetőségek közül mi lenne a ,,legjobb,, megoldás? Pereskedni, vitazni egyikel sem akarok. Nem vagyok egy mimoza, de nekem ez az egész igy is kellemetlen. Üdv Viki

kicsimag 2013.11.17 10:27:54

Kedves Roomi!

Ha édesanyád végrendelkezik -amelyben rád hagyja a házat- akkor a tesvéreid kérhetik a köteles részüket.

Viszont, ha valóban ti gondoskodtuk anyukátokról, és ő is azt szeretné, ha ti lennétek a kizárólagos örökösei, akkor szerintem kössetek egy öröklési v. tartási vagy életjáradéki  szerződést.

Ha tartási /életjáradéki szerződést köttök egymással, akkor az ingatlan tulajdonjogát már a szerződést megkötését követően a nevetekre bejegyzik, édesanyátoknak pedig a tartási jogot (tehát a szerződésben foglaltak szerint vállaljátok, hogy élete végéig hozzájárultok a tartásához v. gondozásához), ill. a holtig tartó haszonélvezeti jog bejegyzésével lesz biztosítva az, hogy édesanyátok élete végéig használhatja az ingatlant.

Viszont ajándékozással is rátok ruházhatja az ingatlan tulajdonjogát- anyukátok a haszonélvezeti jogával terhelten, annak érdekében, hogy ő is biztonságban érezhesse magát, hogy nem teszitek ki a lakásból.

Ha édesanyátok később elhuny, az ajándék tárgyául szolgáló ingatlan - ha a szerződésben eltérően nem rendelkeztek, és nem telt el 15 év- a hagyaték értékébe beleszámít. Viszont ebből nem vagytok kötelesek kiadni a köteles részt.

roomi 2013.11.16 13:11:08

Hi. Segítene vki. Hogy csinaljam? Keresek egy csakadjogaszt. Roviden. Apu 3 eve meghalt. 3 an vagyunk lanyok testverek. Mindenkinek mar felnott gyerekei vannak. Mi lakunk anyuval egy telepulesen , de a testvereim sincsenek messze , 20 ill.30 km en belul. Mindent mi csinalunk a ferjemmel nincs is ezzel gond,de.......A testvereim nem jarnak es csak ritkan hivjak. Kb. 2 hete anyu azt mondta, ha meghal nem szeretne ha 1 szoget is elvinnenek innen. Gondolom ez nem ilyen egyszeru a koteles resz miatt. Sot most jutott eszembe az is, hogyan lehet az hogy 3 ev ota nem volt hagyateki targyalas apu halala utan. Azt tudni kell, hogy a szuloi hazban apamnak nem volt 1% tulajdonresze sem. Ez a szuleimnel nem jelentett gondott tobb mint 50 evig eltek egyutt. Vegrendelet, ajandekozas,kozjegyzo, ugyved?? Koszonom.

kicsimag 2013.11.15 15:35:12

A tárgyaláson miért nem szóltál az ideiglenes intézkedés miatt? Gyorsan írj egy új  beadványt a bíróságra ez ügyben.

Ha ez az első "békítő" tárgyalás volt, akkor magától nem is fog kitűzni új tárgyalást a bíró , hanem a feleknek kell kérniük.

roza763 2013.11.13 13:54:36

Egy ismerősőm kért segítséget egy másik fórumon (nem az indexen), de nem kapott választ. Hátha itt tud valaki ebben segíteni, tanácsot adni, elmondani a következményeket, lehetőségeket vagy csak elirányítani valahova. Bemásolom:

"Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat."

kicsimag 2013.11.13 10:07:04

Kedves Cs.b.!

Legegyszerűbben: A törvényes öröklés szerint az elhunyt leszármazói örökölnek (tehát ha az egyik testvér meghal , akkor az ő gyerekei lesznek az örökösök.) Ha nincsenek gyermekei akkor -ha még él- a szülő örököl.  Ha a gyermekek, szülők is kiesnek akkor örökölhet a testvér., mint a kiesett szülő leszármazója.   Tehát az apuka előbb örököl, mint a testvér. (természetesen ehhez tehát szükséges, hogy az apa túlélje a gyermeket).

A végrendeleten kívül is vannak lehetőségek, hogy az egyik testvér után a másik örököljön. Pl. köthetnek öröklési szerződést is egymással. Vagy az egyik testvér haszonélvezeti jogát fenntartva elajándékozhatja az ingatlanrészét a testvérének stb.

Ha szeretnétek valamilyen szerződést megkötni, azt költségmentesen biztos nem fogjátok tudni megoldani. (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, esetleg vagyonszerzési illeték stb.)

Talán a végrendeletet tudjátok kihozni a "legolcsóbban", mert  annak érvényességéhez elég, ha a  végrendelkező saját kezűleg megírja és aláírja. (bár annak érdekében  formai és tartalmi szempontból is "támadhatatlan" legyen szükséges felkeresni egy ügyvédet)

felültetett62 2013.11.10 12:05:49

Szia.. Nem tudom területileg hol élsz,  de minden nagyobb városba működik ingyenes jogsegélyszolgálat...Ezeket pont azért hozták létre,  hogy jogi segítséget adjon az arra rászoruló embereknek.. Ennek járj utánna,  hogy hozzád  legközelebb hol működik ilyen  és Ők segítenek problémád tőrvényes megoldásában,

cs.b. 2013.11.09 14:15:08

Szerbusztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy ingatlan, amiben egy testvérpár a tulajdonos, még a néhai édesanyjuktól örökölték meg, aki már nem él, csak az édesapjuk talán (bár kiskoruk óta nem tartják a kapcsolatot). Ha az egyikük meghalna, ki örökölne utána? A testvér vagy a szülő, vagy mindkettő? Mivel az édesapjukkal nem tartják a kapcsolatot, ezért nem szeretnék, ha az ingatlanból vagy bármi másból örökölne az apjuk. De ha mégis örökölne, milyen dokumentummal tud rendelkezni az egyik testvér, hogy a másik örököljön utána? Végrendeleten kívül van más lehetőség, amivel tud erről nyilatkozni? Nehéz anyagi helyzetben vannak, ezért szeretnék lehetőleg költségmentesen megoldani.

A válaszokat előre is köszönöm

Törölt nick 2013.11.09 12:36:07

egy jó tanács: tegyél el magadnak egy számlalevelet, amin látszik a megtakarítás, és majd be tudod mutatni a bíróságon

just-do-it 2013.11.08 16:18:31

Ja, kozben az elettarsam letiltotta a hozzaferesemet a szamlahoz es onkenyesen "elosztotta" a vagyont. A kesobbiekben eltitkolhatja e, hogy volt megtakaritasunk?

Mit tegyek?

Kisisti30 2015.07.31 11:58:24

Üdv Mindenkinek!

Tud valaki korrekt válóperes ügyvédet ajánlani Kecskeméten?

Itt vagy a kisisti30@gmail.com címen.

Válaszokat elöre is köszönöm.

*Steve 2014.01.28 15:42:52

nana ha szakítanak és a hölgyet kirakja   és arra a címre volt bejelentve ő is meg a gyerek is akkor jogot formálhat az ingatlan értékének  egy harmadára

nálam ezt az ügyvédem emlitette mint mellékszál pontosan nem tudom ,hogy van de valami ilyesmi van ..

Whale 2013.12.23 13:09:21

Nem hiszem, hogy ennek ez a jogszerű módja. Te saját hatáskörben érvényesen nem szabhatsz határidőket és nem változtathatsz meg jogerős bírósági határozatokat.

Ameddig nincs új ítélet, neked a régi szerint kell teljesítened. Mint ahogy természetesen neki is. Ha úgy érzed, hogy a másik fél megszegte a megállapodást, jogorvoslatért első körben a gyámhivatalhoz, illetve ez után a bírósághoz fordulhatsz. És csak ez UTÁN, ha már van a kezedben JOGERŐS határozat, szüntetheted meg a fizetést, szerintem...

dr.C 2013.12.23 13:05:07

Bendegőz! A megvásárolt ingatlan automatikusan nem lesz közös vagyon! Fontosabb azonban, hogy - ha élettársként éltek - vajon a vásárlás nyomán nem lehet-e azonnal tulajdonjogi igénye az élettársadnak, hiszen az élettársi életközösség alatt szerzett vagyon közös tulajdonnak minősül... Én a vásárlás előtt választanék egy ügyvédet, aki a körülményeiteket megismerve tud tanácsot adni a tulajdonszerzés kapcsán.

Törölt nick 2013.12.23 12:46:26

Szia !!!

Válaszodat köszönöm.

Perelni nem akarok. Gondoltam hogy határidő előtt 60-90 nappal küldők 1 tértivevényes levelet amiben felszólitom hogy mutason be egy iskolalátogatási igazolást, ellenkező esetben nem folyósitok tovább a tartás díjjat.

Ha később perel tudom igazolni hogy  rendezzük a további időre a tartásdíj kérdését .A 30 napos határidő az irásbeli válaszra őt is köti, ha nem válaszol úgy önként lemond a tartásdíjről.

Nem hivatkozhat arra hogy önkényesen megszüntettem.

Whale 2013.12.23 11:40:13

Ha jól tudom, kérésedre kötelesek igazolni az iskolalátogatást. Ha nem teszik meg, először fordulj az illetkes gyámhivatalhoz, hogy szólítsa fel a másik felet erre, ha az sem elég, akkor irány a bíróság.

Nem szép dolog, de indíthatsz pert is a gyereked ellen, hogy a bíróság megállapítsa az érdemtelenségét a tartásra.

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

Ez valószínűleg végleg tönkreteszi a kapcsolatod a gyerekeddel, szóval csak akkor indíts ilyen pert, ha erre elszántad magad és felkészültél a várható következményekre...

Törölt nick 2013.12.22 18:29:39

Szép napot !

Az iránt érdeklödőm hogy kérhetek-e iskola látogatási  igazolást ha a gyermekem betőlti a 18. életévét hogy jár-e  iskolába vagy tanul-e napali tagozaton.

Vagy milyen modja van, hogy ellenörizzem jogosult-e tartásdijra ?

Illetve hol lehett kérni esetleg a megszüntetést,

Úgyan is a gyeremekem nem hajlandó velem komunikálni.sem telefonon sem emailban, sms-ben.

Vármo a válaszokat tanácsokat, további szép napot.

Bendegúz76 2013.11.30 11:28:41

Üdvözlök mindenkit!

Abban kérném a segítséget,hogy szeretnék vásárolni egy ingatlant / ez a lényeg,hogy én /,de van egy élettársam és ha jó tudom akkor 5év eltelte után minden közös vagyonnak számít?Ő még nem magyar állampolgár,van egy közös kisfiúnk aki 16hónapos!Már itt lakik nálam Magyarországon kb 5 - éve!

Sajnos én elváltam és az előző családi házból nem igazán jöttem ki pozitívan,amit beletettem pénzt és jóval többet mint a volt feleségem azt elbuktam,mert minden fele-fele arányban lett elosztva!

Van erre megoldás,hogy ez ne forduljon elő mégegyszer,amit remélek,hogy nem fogunk szétmenni de azért ott van a kis ördög a vállamon,hogy okosabb legyek most!

Hogy tudom  " bebiztosítani " magamat,van erre valami megoldás?

Köszönöm a segítséget!

roomi 2013.11.28 20:20:07

Hi. Értem amit irtál, ma voltunk közjegyzőnél. :-). A bemenetel után ki is kellett jönnünk és előszor anyut hallgatta meg egyedül. Megbeszélték, hogy Ő mit szeretne és anyu azt mondta, hogy én és a ferjem legyek az örökösei, mivel mindent mi csinalunk es mi latjukel.  Igy nem végrendelkezés lesz, hanem öröklési szerződés. A férjem azonban azt szeretné, ha en lennek 100% ban az örökös. Ő nem tart erre igényt, anélkül is segít. Meg alszunk ra egyet. Még sírtam is hogy ilyen helyzetbe kerultem. De ez teljesen az anyu ďöntése volt. Köszönöm a segítséget.

dr.C 2013.11.28 08:05:59

Lásd előző válaszom, felindultság érthető, de a célt nem éritek el...

roomi 2013.11.26 19:25:21

Szia. Köszönöm. Mondtam anyunak , hogy ne erőltesse mar ezt 100% nekem es a testvereimnek meg semmi. Teszem ezt annak ellenére, hogy meg a telefont sem veszik fel, csak ha kell valami. :-((. Talán a közjegyzőnek hinni fog. Illetve kivancsi vagyok mit fognak ott mondani. Ilyen dolgokkal jött ma elő, hogy ha nem tudná magát ellátni akkor csak rám es a ferjemre szamíthatna. Szerinte nem érdemelnek semmit. Mégegyszer köszönöm.

dr.C 2013.11.26 15:28:41

de így a testvérek kötelesrész iránti igénye megalapozott lesz, de az anyukád szándéka nem fog maradéktalanul teljesülni

roomi 2013.11.26 11:41:14

Hi.Csütörtökön megyünk közjegyzőhöz. Anyu ragaszkodik ahhoz, hogy 100% ban én örököljek, mivel a tesóim nem törödnek vele. De rühellem az ilyen dolgokat. Nem akarom itt a hülyét csinálni, de jobban örülnénk a férjemmel az1/6-1/6-4/6 megoldásnak. Egyszerűen nem akarok senkivel pereskedni a későbbiekben. Olvasgatom itt a dolgokat, de nem tudom, h az a biznyos kötelesrész mennyire köteles?

Peter Altenberg 2013.11.22 18:17:27

Köszönöm. Egyelőre nem találom, segítenél még (vagy más)? Kösz.

kicsimag 2013.11.21 16:47:03

Szia!

Az illetéktörvényben fogod megtalálni.(abban az esetben ha rátudsz ugrani a joggszabály jan.1 utáni állapotára)

Peter Altenberg 2013.11.21 10:26:33

Pbáltam nézi a "csaladjog.hu" és más önálló honlapokon, de a tegnap bejelentett változásról még sehol nincs szó. A friss hírek malmai lassan őrölnek.

Peter Altenberg 2013.11.21 08:28:21

Üdvözlet.

Napi friss hír, hogy 2014. jan. 1-től megváltozik a házastársi ajándékozásra vonatkozó jogszabály. Megszűnik az erre vonatkozó illeték, és egy házastárs illetékmentesen ajándékozhat vagyontárgyat (vagyonrészt) a másik házastársnak.

MEgköszönném, ha megadná valaki a pontos jogszabály linkjét. Plusz: kérdezem még: a két házastárs közötti örökségi (öröklési?) illeték is megszűnik?

dr.C 2013.11.17 20:31:36

ha úgy szól a végrendelet, ahogyan írtam, úgy nem fog ütközni a kötelesrésszel. Végrendelet többféleképpen alkotható meg érvényesen, az ügyvéd is az egyik lehetőség, a közjegyző a másik. Én mindenképpen ezek közül javaslom valamelyik utat, mert ez jogi közreműködést jelent, ami elvileg kizárja az érvénytelenségi problémát.

roomi 2013.11.17 15:51:43

Köszönöm. Ha vki végrendelkezik és meghatározza az arányokat akkor ez nem fog utkozni a koteles resszel? Ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell mennem, hogy minden korrekt legyen? Formaisag stb.,ne lehessen belekotni? Illetve anyu donthet abban, hogy halala utan milyen arányok legyenek? KOSZI.

dr.C 2013.11.17 13:35:58

Ha édesanyád úgy végrendelkezik, hogy 1/6-1/6-od a két testvéredé, 4/6-od a tied, úgy a testvéreidnek további - kötelesrész vagy bármi más - igényük nem lehet. (ez egy kicsivel több számukra, mint az általad említett 70-15-15 %) Egy dolog nagyon fontos, a végrendeletnek érvényesnek kell lennie, tartalmi és formai szempontból egyaránt, erre vigyázzatok!

roomi 2013.11.17 13:12:50

Nagyon koszonom a valaszt. Tényleg , mi csinálunk mindent a testvéreim semmivel sem törödnek vagy segítenek. Ennek ellenére anyut arra próbálom terelni, hogy ők is örököljenek, de azt igazságtalannak tartanám, hogy 1/3-1/3-1/3. Anyu legszívesebben egy szöget sem hagyna rájuk. Tulajdonképpen egy olyant belehetne betonozni, hogy 70 15 15 ? Az említett lehetőségek közül mi lenne a ,,legjobb,, megoldás? Pereskedni, vitazni egyikel sem akarok. Nem vagyok egy mimoza, de nekem ez az egész igy is kellemetlen. Üdv Viki

kicsimag 2013.11.17 10:27:54

Kedves Roomi!

Ha édesanyád végrendelkezik -amelyben rád hagyja a házat- akkor a tesvéreid kérhetik a köteles részüket.

Viszont, ha valóban ti gondoskodtuk anyukátokról, és ő is azt szeretné, ha ti lennétek a kizárólagos örökösei, akkor szerintem kössetek egy öröklési v. tartási vagy életjáradéki  szerződést.

Ha tartási /életjáradéki szerződést köttök egymással, akkor az ingatlan tulajdonjogát már a szerződést megkötését követően a nevetekre bejegyzik, édesanyátoknak pedig a tartási jogot (tehát a szerződésben foglaltak szerint vállaljátok, hogy élete végéig hozzájárultok a tartásához v. gondozásához), ill. a holtig tartó haszonélvezeti jog bejegyzésével lesz biztosítva az, hogy édesanyátok élete végéig használhatja az ingatlant.

Viszont ajándékozással is rátok ruházhatja az ingatlan tulajdonjogát- anyukátok a haszonélvezeti jogával terhelten, annak érdekében, hogy ő is biztonságban érezhesse magát, hogy nem teszitek ki a lakásból.

Ha édesanyátok később elhuny, az ajándék tárgyául szolgáló ingatlan - ha a szerződésben eltérően nem rendelkeztek, és nem telt el 15 év- a hagyaték értékébe beleszámít. Viszont ebből nem vagytok kötelesek kiadni a köteles részt.

roomi 2013.11.16 13:11:08

Hi. Segítene vki. Hogy csinaljam? Keresek egy csakadjogaszt. Roviden. Apu 3 eve meghalt. 3 an vagyunk lanyok testverek. Mindenkinek mar felnott gyerekei vannak. Mi lakunk anyuval egy telepulesen , de a testvereim sincsenek messze , 20 ill.30 km en belul. Mindent mi csinalunk a ferjemmel nincs is ezzel gond,de.......A testvereim nem jarnak es csak ritkan hivjak. Kb. 2 hete anyu azt mondta, ha meghal nem szeretne ha 1 szoget is elvinnenek innen. Gondolom ez nem ilyen egyszeru a koteles resz miatt. Sot most jutott eszembe az is, hogyan lehet az hogy 3 ev ota nem volt hagyateki targyalas apu halala utan. Azt tudni kell, hogy a szuloi hazban apamnak nem volt 1% tulajdonresze sem. Ez a szuleimnel nem jelentett gondott tobb mint 50 evig eltek egyutt. Vegrendelet, ajandekozas,kozjegyzo, ugyved?? Koszonom.

kicsimag 2013.11.15 15:35:12

A tárgyaláson miért nem szóltál az ideiglenes intézkedés miatt? Gyorsan írj egy új  beadványt a bíróságra ez ügyben.

Ha ez az első "békítő" tárgyalás volt, akkor magától nem is fog kitűzni új tárgyalást a bíró , hanem a feleknek kell kérniük.

roza763 2013.11.13 13:54:36

Egy ismerősőm kért segítséget egy másik fórumon (nem az indexen), de nem kapott választ. Hátha itt tud valaki ebben segíteni, tanácsot adni, elmondani a következményeket, lehetőségeket vagy csak elirányítani valahova. Bemásolom:

"Véleményt szeretnék kérni a következő helyzet megoldására.2 kisiskolás gyerekem van, nyári szünet elején elköltöztem velük az apjuktól -miután többször bántalmazott, majd az utolsó alkalommal 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott, eljárás folyamatban súlyos testi sértés miatt- albérletbe mentünk.Beadtam a válópert (május elején)és ezzel egy időben kértem ideiglenes intézkedést a gyerekek és a lakáshasználat ügyében. Nem történt semmi, nem volt tárgyalás emiatt külön. A mai napon volt az első tárgyalás, ahol a bíró nem hozott ideiglenes intézkedést.Vagyis továbbra is közös a felügyelet, nincs szabályozva se a láthatás, se a tartásdíj, se a lakáshasználat.Azt mondta a következő tárgyalás legkorábban 3 hónap múlva várható, de inkább később, mert nagyon leterheltek.

Sajnos nem lesz közös megegyezéses válás, ez biztos.

Nekem most már igen komoly anyagi gondot okoz az albérlet fenntartása és a megélhetés, de a házba visszamenni nem merek, holott 50-50% a tulajdonrészünk.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor országon belül elköltözhetünk-e a férj hozzájárulása nélkül? Ez iskolaváltást is jelentene a gyerekeknek és a láthatás is nehezebb lenne, mivel sok km-rel mennénk arrébb. Ott lakik a családom, akik anyagilag nem nagyon tudnak támogatni, de náluk tudnánk lakni és a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban is kapnék tőlük segítséget.

A gyerekeket kb 2 havonta keresi az eddigi tapasztalat szerint, de megfenyegetett, hogy amíg közös a felügyelet, azt csinál, amit akar és ha olyat lépek, ami neki nem tetszik/ellene van, élni is fog ezzel.

Gyerektartást hol küld, hol nem, nem tudom, min múlik, és azt sem értem, az összeget mi alapján számolja ki.

Még azt szeretném megkérdezni, milyen hatással lehet a gyerekelhelyezésre egy ilyen lépés, mivel a gyerekek kizárólagos felügyeletét a tárgyaláson ő is kérte.

előre is köszönöm a tanácsokat."

kicsimag 2013.11.13 10:07:04

Kedves Cs.b.!

Legegyszerűbben: A törvényes öröklés szerint az elhunyt leszármazói örökölnek (tehát ha az egyik testvér meghal , akkor az ő gyerekei lesznek az örökösök.) Ha nincsenek gyermekei akkor -ha még él- a szülő örököl.  Ha a gyermekek, szülők is kiesnek akkor örökölhet a testvér., mint a kiesett szülő leszármazója.   Tehát az apuka előbb örököl, mint a testvér. (természetesen ehhez tehát szükséges, hogy az apa túlélje a gyermeket).

A végrendeleten kívül is vannak lehetőségek, hogy az egyik testvér után a másik örököljön. Pl. köthetnek öröklési szerződést is egymással. Vagy az egyik testvér haszonélvezeti jogát fenntartva elajándékozhatja az ingatlanrészét a testvérének stb.

Ha szeretnétek valamilyen szerződést megkötni, azt költségmentesen biztos nem fogjátok tudni megoldani. (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, esetleg vagyonszerzési illeték stb.)

Talán a végrendeletet tudjátok kihozni a "legolcsóbban", mert  annak érvényességéhez elég, ha a  végrendelkező saját kezűleg megírja és aláírja. (bár annak érdekében  formai és tartalmi szempontból is "támadhatatlan" legyen szükséges felkeresni egy ügyvédet)

felültetett62 2013.11.10 12:05:49

Szia.. Nem tudom területileg hol élsz,  de minden nagyobb városba működik ingyenes jogsegélyszolgálat...Ezeket pont azért hozták létre,  hogy jogi segítséget adjon az arra rászoruló embereknek.. Ennek járj utánna,  hogy hozzád  legközelebb hol működik ilyen  és Ők segítenek problémád tőrvényes megoldásában,

cs.b. 2013.11.09 14:15:08

Szerbusztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy ingatlan, amiben egy testvérpár a tulajdonos, még a néhai édesanyjuktól örökölték meg, aki már nem él, csak az édesapjuk talán (bár kiskoruk óta nem tartják a kapcsolatot). Ha az egyikük meghalna, ki örökölne utána? A testvér vagy a szülő, vagy mindkettő? Mivel az édesapjukkal nem tartják a kapcsolatot, ezért nem szeretnék, ha az ingatlanból vagy bármi másból örökölne az apjuk. De ha mégis örökölne, milyen dokumentummal tud rendelkezni az egyik testvér, hogy a másik örököljön utána? Végrendeleten kívül van más lehetőség, amivel tud erről nyilatkozni? Nehéz anyagi helyzetben vannak, ezért szeretnék lehetőleg költségmentesen megoldani.

A válaszokat előre is köszönöm

Törölt nick 2013.11.09 12:36:07

egy jó tanács: tegyél el magadnak egy számlalevelet, amin látszik a megtakarítás, és majd be tudod mutatni a bíróságon

just-do-it 2013.11.08 16:18:31

Ja, kozben az elettarsam letiltotta a hozzaferesemet a szamlahoz es onkenyesen "elosztotta" a vagyont. A kesobbiekben eltitkolhatja e, hogy volt megtakaritasunk?

Mit tegyek?