Cégek amelyek csalnak a késedelmi kama

hkr 2004.08.09 23:41:49

Sziasztok

Éppen a késedelmi kamatok ügyében keresgéltem topikot.

Az érdekelne, hogy

1.) ha az egyik szerződő fél késedelmi kamatot kíván érvényesíteni a másik féllel szemben, akkor arról kell-e bármilyen módon értesítést küldenie? Ugyanez áll a tőketartozásra, szükséges-e értesíteni a másik szerződő felet, hogy tartozást tartanak nyilván a folyószámláján, vagy elegendő, ha 2-3 évvel később egyszer csak előállnak ilyen igénnyel és annak 2-3 éven át görgetett késedelmi kamataival?

Konkrét példa: adás-vételi szerződés, amely felsorolja, hogy milyen határidőkig köteles a vevő kiegyenlíteni a vételár-részleteket.  Vevő egy alkalommal 1 napos fizetési késedelembe esik, de a vételárat alapvetően megfizeti.  3 évvel később eladó előáll azzal a követeléssel, hogy egy három évvel korábbi tranzakció egy napos késedelemmel teljesült, ezért a vételár nem került kiegyenlítésre, mert a befolyt összeget kamatként kellett elkönyvelniük. A vételárnál ezért hiány merült fel szerintük, és ezt a tőkehiányt, valamint annak késedelmi kamatait 3 év távlatából most eszébe jut behajtani... vevő ekkor (3 évvel később) tudja meg, hogy befizetése nem minősült a vételár kiegyenlítésének... Jól van ez így???

2.)  Ha a szerződés azt írja, hogy "Vevő ...dátum..-ig köteles a vételárat átutalni Eladó bankszámlájára" akkor ez mit jelent?  Az átutalás időpontját, vagy azt az időpontot, amikor az összeg beérkezett Eladó számlájára?

Törölt nick 2004.08.06 10:34:40

nem fért ki a cím, ezért kérem törölni a topicot!

Törölt nick 2004.08.05 11:43:52

...számításánál: