SOS Haláleset, micsinaljak?

grynlime 2003.09.18 12:41:11

hát ez az. ha én is ezt mondtam volna... :)

temseg több is lehet (jó esetben) - ez az ügyinéző nénitől függ. ha találsz egy tízezrest, biztos nem hajolsz le érte, mert rossz napod van, és különben is... :)

Törölt nick 2003.09.16 21:33:35

amugy koszi. mar tulvagyunk a temetesen, a hamv telleg olyan 70-80 volt, de plusz urna, plusz szalitas, plusz kendo.. stb, aztan olcso urnahely ugyanennyiert, de plusz zene, plusz mise, plusz anyamkinja, még 12000ft stolahasznalat is, szoval mindenütt leszednek.

A tobbire se idom se idegem, szarok bele. (naggyabol mar tudom,mit "kene" elinteznem, ha veletlenül vki eltartana honapokig es odakoltoznek ugye egy masik varosba (orszagba) ilyenek miatt.. hehe.) A szamlak stb vonatkozasaban magannyugd, bt, stb, ugytom,addig nincs öröklés, amig nincs végzés az öröklésről, amitől független, hogy illetékköteles-e, csak benne kell legyen a (pót-)leltarban, leltár megy közjegyző, az megy póttárgyalás, pótvégzés, stb. mittomén. Szóval nem hiszem, hogy ami ezeken nem megy át, az hozzáférhető lenne.

A temetési segélyt utólag adják, jól irtad, tehát akinek éppen nincs pénze, az cseszheti, amugy jo esetben is kb 10rugo, ami röhej.

grynlime 2003.09.12 19:46:41

Temetési segélyt az önkormányzatnál a temetést követő 30 napon belül igényelhet az, akinek a neve (nem elhunytként) szerepel a hamvasztási és/vagy a temetési számlán. Jövedelmi kimutatás alapján ítélik meg. Ez a te esetedben annyit jelent, hogy szerzel egy papírt az APEH ügyfélszolgálati irodájából, hogy 2002-es évre nem adtál be bevallást. Emellett esetleg tehetsz egy nyilatkozatot, hogy ''Alulírott ... büntetőjogi felelőtlenségem tudatában kijelentem, hogy a 2002. évben adóköteles jövedelmem nem volt."

grynlime 2003.09.12 19:37:46

Bankszámláról, -betétről nem árt papírt szerezni, hagyatéki eljárásnál kérik. Ha elhagyod, csak közjegyzőnek adnak ki újat, ami nyilván pénzbe kerül. Ha üres a számla vagy kisebb összegű tartozás van rajta, akkor szüntesd meg (halotti anyakönyvit vigyél), nehogy még hónapokig nőjön a szlakezelési ktg. Nyugdíjpénztári számlán lévő összeg után nem kell illetéket fizetni, ezért bejelenteni se kell. Az esetleges adótartozás v. rezsihátralék miatt is érhet pratfall, nem árt tájékozódni. Mindig legyen nálad a h.a.k., sok helyen be kell mutatni.

A legtöbb helyen tavasszal és ősszel van lomtalanítás. Kérdezd meg a házmestert/szomszédot, hogy a ti környéketeken pontosan melyik héten lesz ilyen.

Törölt nick 2003.08.28 00:15:02

70er melyikbe volt? nekunk valahol a keleti pu kozeleben levok mondtak, hogy 80 csak a hamv. es a fovarosi temetk.nel meg inkabb 100.

Törölt nick 2003.08.28 00:02:38

az is igaz, amit itt vki talan irt is, hogyha a haszonelvezo hamarabb talal eltavozni mint az illetekhivatal kalkulalta, akkor meg par ev mulva korrigaljak es ra kell fizetni.. tök vicc

Törölt nick 2003.08.27 23:53:18

esetleg napokon belül még ha van hamar valasz, nem tud vki olcso hamvasztot?ezek is maffia, es eleg dragak, de nem egyforma. olyan szazasnak tünik, persze most ez is rengeteg. amit szerettünk volna templom elsore, az meg 160ezer egy hely, ugyhogy masik lesz, van vmi uj, ahol csak 50, ami még jo ahhoz kepest, hogy a temetoben aszontak az ott kijelölt mezőn 65ezerér szornák szét. nagy munka lehet... meg hogy a dunába ingyen - de ezt kétlem, azért ántsz biztos nem engedné.

különben meg a "szokásos", emberi aljasság, lelopott ékszer, többezerér lepedő, sokezerér akár selyemben is égetik (miafrancnak), az adosaink persze ilyenkor futnak a legmesszebb, okmánybélyegek, kötözködö biztosito, gyilkosok.

namindegy. a kovetkezo fejezet, hogy bemegyek a hagyateki leltarba bemondom, hogy lakas, ok bemondjak kizarolag sajat megitelesük szerint az erteket, en meg fizet(nék) .. ugy tunik, megállapitásra megy, és nem szamit valojaban mennyit ér. ezt ugyan nem értem jogilag, hogy kötelezhetnek, hogy illeteket fizessek egy xxxx erteku ingatlan utan, ha az enyem csak xx. Még itt nem tudom, hol kell közbelépni. talán egy milla is lesz. de ez nem erdekel, mert semmim nincs, amit elvehetnenek. se jovedelmem, se vagyonom. eletkedvem meg talan sosem volt :)

ja, meg azt is hallottam, ha vna elsofoku leszarmazott orokos, akkor az ozvegynek még haszonelvezet sem jar. ez is erdekes verzio. (es remek indok, hogy az ember ne csinaljon gyereket)

Columbu_s 2003.08.27 05:42:30

üdv. Columbus

tölgy 2003.08.25 20:17:18

nem értek hozzá, de azt a céget nem lehet(ne) eladni?????? apád müködteti? érti? együtt csinálták? és az sem egy az egyben az apádé lesz!! lefelé van az örökösödés! oldalra ha közös volt a cég akkor apádé az ő része marad, anyádét Te öröklöd! tuti van könyvelője akár milyen kicxsi cég! beszéld át vele, hátha van használható ötlete, de a kiadásokkal kapcsolatos jogirészt tuti tudja, mi a helyzet elhalálozás miatti akadályoztatás, csuszások esetén!!

Törölt nick 2003.08.25 20:04:45

a, megprobalom valahogy megtartani, mert felek, elherdalnak, talan meg lehet dumalni a cseret. az a baj, h 100eves epulet, felek, ha nem lebontjak, osszedol, masfelol tobb mint 150nm-en kene ket idos embernek elni, szerintem nem tul gazdasagos.. remelem, belatjak. most megprobaljuk az urna templomba verziot, azok allitolag orokre szolo helyek. de ez meg tobb het. hat ez van. lassan mar jogasznak erzem magam, annyit olvastam.

AliceCsodaországban 2003.08.25 19:12:21

Ha a nagymamád a haszonélvező - és még él - akkor az ő beleegyezése nélül amúgy sem tudsz mit csinálni a lakással. (Jó ha felkészülsz rá, hogy ha ő meghal, akkor a haszonélvezeti jog megszünése miatt is kivetnek örökösödési illetéket!)

Boszorka 2003.08.25 18:54:20

Hááát ezt általában tudják az emberek, még én is, pedig ilyen dolgokban érthető okoknál fogva, igen műveletlen vagyok.

Törölt nick 2003.08.25 18:49:01

lelkileg lefoglalnak a gondok, majd honapok mulva talan lesz idom, modom ragondolni, mitortent. ugy tunik, a kotvenyek, biztositas, bt mind apamra szall. a lakas nem volt kozos tulajdon, es mar eleve nagymami haszonelvezetevel terhelt, egyedul ram szall, de nem tudom, az ozvegynek jar e haszone. jog, ha lemeno agon orokolnek,es mar amugyis terhelt. a baj, h valszeg nem engedik eladni, en nem tudom hasznalni, koszos lakhatatlan romos szar a kutyapisa szagu belvarosban, viszont merete es helye alapjan tobb mint 1millio lesz az illetek amit en fizetek. jo buli, nem? vagyonom nulla, eladni nem tudom, jovedelmem nincs. es a haz meg ossze fog dolni, mire valami "hasznom" lesz belole. ellenben a xanax kituno, rohogok mindenen.. mivel nem terhelheto mar az ingatlan a korabbi miatt, igy ra se tehetik az illetek elmaradast, vagy lecsuknak vagy terheljek ra a hajszaritomra, hehe. milyen mocsok dolog mar gyaszolo emberektol penzt huzni ki, mintha lotton nyernenek.. remelem, hazautazok hamar mar kurvara elegem van az egeszbol.. de legalabb sok baratom elojon segiteni, sokszor ez a legjobb igazolas, hogy felbukkannak es nem eltunnek :)

AliceCsodaországban 2003.08.25 18:05:40

(Mellesleg ez kb. úgy működik, hogy hivatalosan azt kell mondanom, hogy az örökséget "visszautasítom", erre megnézik, hogy utánam ki örökölne, és akkor őket megkérdezik, hogy elfogadják-e az örökséget, ők persze elfogadták... ha egy harmadik személyre akarom hagyni, akkor minden utánam következőnek le kell róla mondani, illetve visszautasítani, egészen addig, míg a nemtudomhanyadági örököshöz ér a dolog.)

Waratah 2003.08.25 17:21:07

basszus, mért nem mondtad ezt a közjegyzősdit korábban, most az én nevemre került a lakás, semmi értelme, majd fizetik utána(m) az örökösödést. Így jár aki műveletlen.

AliceCsodaországban 2003.08.24 20:28:20

(Én az anyám házának a rámeső részét pl. rögtön a gyerekekre akartam iratni, és ennek az volt a módja, hogy a közjegyző előtt lemondtam az örökségemről a gyerekeim javára.)

tölgy 2003.08.24 20:15:10

hogy pénzt tudj csinálni a kifizetésekhez persze a megegyezés szükséges a házastárssal, hogy kisebb lakást vegyetek, de ezek hosszabb időt vesznek igénybe-kapkodás veszteséget szokott eredményezni.

a bt-s dologhoz nem értek, de annak terhei is a hagyatékitárgyalásba be kell venni-temetési költséget is! egyik példánya erre szól direkt.

segélyt a temetéshez halotti bizonyitvánnyal és szintén temetésiszlával lehet kérni a saját lakóhelyed szerinti önk.nál annak akinek a nevére szól a ki/befizetés!

munkahelyit(szakszervezetit) is lehet kérni!! nem sok, de minden fillérnek helye lesz, mert pl a hagyatékivégzést készitő tiszteletdija sem kevés!!

(nálunk többszereplős/örökösöknek: ingatlanok és ingóságok(, betétkönyv,cégbeltagság, elsőbbségirészvények) szumma kb 15 milliós érték ennek 90ezer a közjegyzői dija csak!)

AliceCsodaországban 2003.08.24 19:30:21

Majd írjál, hogy vagy lelkileg. (A problémák majd később jönnek, váratlanul, számíts rá...)

Törölt nick 2003.08.24 19:24:57

kosyi a tanacsokat, most nincs netem, majd irok korhazbol temetes majd mennni fog, maradt egy megszuno ceg, a lakason jelzalog, stb nem egyszeru. egyetlen beltag volt btbe, asse tom, kinek kell most inditani a veget.. es egyatalan ha van egy gyereke es egy hazastars, akkor ki az orokos? mer ha csak 1db van, ugy tudom, akkor nem kell hagya targyalas es 1xubb.. najo, mind koszi

Boszorka 2003.08.23 22:41:29

Sajnos nincs más megoldás. Engem mindig figyelmeztettek apámnál és férjemnél is. Most nem igy kinlódhatok innen a canadai bankkal. Még szerencse, hogy alig volt rajta pénz, de pl. a túlfizetett nyugdíjat kérik vissza én meg nem vagyok hajlandó innen küldeni. Az ottani meg zárolva.:-((

Waratah 2003.08.23 20:56:25

tudom, világos, az eszemmel tudom/tudtam, érzeni meg más.

AliceCsodaországban 2003.08.23 20:19:13

A holtak nyugodjanak az élők meg éljenek, így van ez és nincsen másként.

Waratah 2003.08.23 19:46:15

én tökszarul éreztem magam, amikor kivettem a bankautomatából a pénzt, három napon át a napi limitet. Tolvajnak éreztem magam

csotrog 2003.08.23 19:30:00

Kérdezd meg a kórházi ügyintézőt, van-e nálunk temetkezési vállalkozó. A legtöbb nagyobb kórházban van. Velük mindent megbeszélhetsz: árat, helyet, formát, időt.

Ha mégsincs tem.vállalkozó, kérd meg az ügyintézőt, hogy irja le Neked, mit kell tenned a temetéssel kapcsolatban. Általában rendesek, és megteszik. A papirt ne hagyd ott! Tedd a táskádba!

A cégével kapcsolatban beszélj a könyvelőjével - ő biztos segít. Azt is ird fel, mert a sok fejetlenségben úgyis elfelejted, mit mondott!

A lomtalanításhoz apudat is kérdezd meg - Ne dönts egyedül a kidobandó dolgokban! Az még várhat 1-2 hetet!

A többi meg apránként alakul. Gyere vissza, hátha tudunk segíteni - ha mással nem - hétköznapi tanácsokkal... Meséld el, mit intéztél! Mondd el hol tartasz!

Boszorka 2003.08.23 19:16:16

Sajnos vannak egészen közelmulti tapasztalataim. Szóval ha van valamilyen bankszámlán pénz és van aláírási jogod, akkor hétfőn reggel azonnal menj be és ne szólj egy szót se csak vedd fegyél fel annyi pénzt amennyit csak tudsz. Ugyanis abban a pillanatban ha megtudják, hogy valaki meghalt azonnal zárolják a számlát és amíg a hosszadalmas hagyatéki eljárás nincs lebonyolítva, addig zárolva marad. A kórházban megmondják, hogy mit kell csinálni és odaadják a paírokat ami kell, sőt nekem most még azt is megmondták, hogy hol van a legközelebbi temetkezési vállalat. Ezeket manapság "Kegyelet"-nek hívják. Részemről a Városmajor utcaiban és az Üllői utiban voltam. Ezek rendesek és készségesek, mindent elmagyaráznak stb. Pár hónapos, tehát friss adat, sima hamvasztás egyszerű urna 70 ezer körűl volt. Ezt azonnal kp. kellett fizetni. Tőlük kapod meg a halotti anyakönyvi kivonatot is. A kórházban is kell valamennyit fizetni a hűtésért, de az nem volt sok. A lakás és egyéb dolgokat hagyd későbbre, most amíg a hagyatéki ügy nincs lebonyolítva, addig ugyse lehet semmit csinálni.

Waratah 2003.08.23 18:03:59

Ha le van pattanva a lakás, kérd az értékbecslőt, mert alapból mondanak egy átlagos értéket. MOndjuk az nem izgatja őket, hogy 20éve nem volt festetve, ha a ház jó állapotban van.

Az életbiztosításnál van remény, ha automatikus díjkölcsönre tértek át ( a bentlévő díjból finanszírozták az elmaradt díjakat). Minél előbb menj hozzájuk. Háztartási biztosítás is szokott valamit fizetni. Ha ténylg nulla forintod van, kérj az önkormányzattól.

Törölt nick 2003.08.23 13:21:00

Alice, fogadd őszinte részvétem édesanyád miatt.

AliceCsodaországban 2003.08.23 08:59:28

Ha kórházban halt meg, gondolom a kórház tárolja a testet. A temetés gondját leveszik a válladról a különféle temetkezési vállalatok, én anno a Főv. Temetkezési vállalathoz fordultam, ők jöttek ki a házhoz elszállítani a tetemet, és a kezembe nyomtak egy papírt amin lépésről lépésre benne volt, hogy pontosan mit kell csinálni. Az irodájuk a temetőben volt (farkasréti), gondolom minden nagyobb temetőben van kirendeltségük. Ott pontról pontra megbeszélték veled a költségeket, legdrágább a koporsós temetés, viszonylag legolcsóbb a hamvasztás-szétszórás, de úgy tudom haza is viheted a hamvakat. Egyházi részvétel miatt be kell menned az egyik templomba, megkeresni az ottani lelkészt vagy plébánost vagy rabbit, ők általában nem kérnek pénzt érte, csak perselypénzt, illetve hozzájárulást a közösséghez, annyit adsz amennyit tudsz. (Reformátusoknál pl. ez volt.) Azért vidd magaddal a keresztlevelet, egyebet, van ahol kérik.

Számlák, egyebek - be kell jelenteni a cégnél a halálesetet mindennél hamarabb, csatolni a halotti bizonyítvány másolatát - jobb, ha több másolatot is tartalékolsz otthon, a többit tőlük megtudod.

Ami a lakást illeti, a helyi önkormányzathoz is be kell jelentened a tulajdonos halálát, ne félj, ők viharos sebességgel megejtik a hagyatéki tárgyalást, kiküldenek egy értékbecslőt, annak az alapján. Ha nem tudod fizetni az örökösödési illetéket, kérhetsz részletfizetési kedvezmény, ezzel egyidejűleg kezdheted hirdetni a lakást - javaslom az ingatlsnközvetítő bevonását, ők sokkal rámenősebbek, mint a tulajdonos, nekem elhiheted, több évig próbálkoztam egyedül eladni az örökséget. kb. 3% jutalékot kell nekik adni, de sokszor megéri.

ÉLetbiztosítás miatt kérdezd meg a biztosítót.

Lomtalanitani pedig úgy kell, hogy vagy magad csinálod - ez az olcsóbb - vagy kihívsz valami céget - én nem tenném. Egy konténert kell rendelned, az ujságban nagyon sokan hirdetnek konténerkiszállítást, vegyél egy expresszet vagy ilyen hirdetési ujságot, és kérdezz meg többet, 15-20 ezer között van egy konténer, abba mindent belepakolhatsz, ha adsz pénzt az emberüknek, esetlen segít lehordani is.

Egyenlőre ennyit tudtam segíteni, és őszintén sajnálom édesanyád halálát.

Törölt nick 2003.08.23 08:15:43

0 ilyesmi tortent velem eddig, leci adjatok tanacsot.

Törölt nick 2003.08.22 23:15:29

nagyon rossz most de attol félek, ezek a fenti ügyek még több fajdalmat es gondot fognak okozni :(

5. persze lomtalanitani is kell, honnet jon egy kontener vagy valami? szerencsere, vagy sajnos, a legtöbb cucc kidobando es nem ertekes.

van ilyen esetre vmi kolcson, amit apukam felvehetne? (en ugyse, mert nincs munkahelyem)