Vállalkozom tehát vagyok. Vagy mégsem

Anna0129 2013.02.04 16:27:02

Én pedig válaszoltam hogy nem kft akarok csinálni, illetve hogy a szüleimnek kell a segítő családtag és a munkahelyemet sem fogom otthagyni.

Kössz a semmit.

Vaéali értelmesebb választ?

Mahatka 2013.01.31 19:10:59

Valamelyik másikra írtam, hogy ez hülyeség hegy, már a sok odavissza bejelentett alkalmazotti, stb. Csináld meg a cégedet, kft-t, és dolgozz ott!

Anna0129 2013.01.31 10:39:44

Szeretnék segítséget kérni, a történet annyi, hogy alkalmazottként dolgozom, és a szüleim egyéni vállalkozásában vagyok segítő családtag. Hamarosan azonban én is egyéni vállalkozó szeretnék lenni hogy később meg tudjam alapítani a saját korlátolt felelősségű egyéni cégemet. (Kfc.)Hogyan lehet ezeket mind egymás mellett megvalósítani?Amíg egyéni vállalkozó vagyok dolgozhatok alkalmazottként. De lehetek e továbbra is segítő családtag? És ha már meg van a Kfc-ém, akkor is maradhatok segítő családtag a másik vállalkozásban? A válaszokat előre is köszönöm!

Törölt nick 2012.08.14 00:08:43

Arra vonatkozóan található valahol interneten lista, hogy az egyes szakmák/tevékenységek végzéséhez milyen végzettség szükséges?

csotrog 2003.02.20 21:41:15

Minden, amit azért fizetsz ki (szla ellenében), hogy őrködni tudjál, elszámolható. A Te esetedben, a telephely nem igazán a munkavégzés helye, ezért túl sok költséget oda nem tudsz benyomni. A munkába járást sem fogadja el a törvény sehol igazi költségnek - nemcsak az ev-nál, hanem az alkalmazottnál sem. A két munkahely köztit viszont igen....

Ezekben már segíthet egy jó könyvelő, vagy adótanácsadó!

rekruta 2003.02.20 16:07:32

Hála Neked kezd derengeni a járulékfizetések mértéke. No de jön a következő nagy kérdés, mit lehet költségként elszámolni. Mint az elején már jeleztem személy, és vagyonőri munkáról van, illetve lesz szó mi az, amit törvényesen el lehet számolni. Ha például telephelyként az ingatlanomat meg kell jelölnöm. Telefonszámla, áramszámla, internet, vízdíj, áramdíj, utazási költség milyen mértékben lehet elszámolni?

csotrog 2003.02.18 22:05:42

Hát mert Te vagy a vállalkozó, aki degeszre keresi magát pár óra alatt, csal, lop, hazudik, és nem lehet rábizonyítani mindezeket = legalább a minimálbér után kötelezik mindezek megfizetésére. Az orvost is a költségvetésből fizetik - legalább erre fizessen valamennyit! A TBJ tv elején közteherviseléssel, és egyéni gondoskodással stb magyarázzák...

csotrog 2003.02.18 21:54:25

A TB terhek nem csak e.v-nek ugyanennyi, hanem a munkáltatónak is.

Sőt, az alkalmazottak után még rájön a bruttó bérre 3% munkaadói, a 1,5% szakképzési hj, a betegszabi 15 nap, a táppénz 1/3-a, a szabadságok, a betegségek, a felmondási idő, a munkahely biztosítása, az üresjáratok amikor nem termel az alkalmazott, de fizetnie kell neki is, utána is....

Persze, hogy át akarja hárítani a legtöbb nem termelő időt a melósra. Lehetőleg csak a minimálbérrel jelenti be, mert azt muszály... - ezért akarnak csak számlással dolgoztatni. Az előbb felsoroltakat nem kell a számlással szemben biztosítania. Azt oldja meg maga, ha tudja.

Senkinek sem könnyű - ha nincs nagyon piacképes, kerestt és jól hasznosuló áruja, és biztosan fizető vevője.....

rekruta 2003.02.18 21:37:06

Az, amit leírtál egy kicsit közelebb, visz a mai magyar valósághoz, mindenesetre nem túl rózsás a kép. Egyébként valami ilyesmire számítottam. Csak még azt nem értem miért kell kapcsiból 40%-ot lepengetni anélkül, hogy egy fillért kerestem volna, illetve nem kapok érte dupla nyugdíjat és kétszer olyan jó egészségügyi ellátást. Az uzsorakamatra kölcsönadott pénz nem fial olyan sokat, mint az egyéni vállalkozó az államnak. Folytonosan résen kell lenni, mert állandó fenyegetettségben érzi magát az ember. A középkorban nem volt ennyi adó, mint most a XXI. század elején.

csotrog 2003.02.17 18:30:35

A legfontosabb, hogy legalább két évre biztos munkád+szerződésed legyen + megfelelő ellenértékkel, amit tutira kifizetnek. Ha ez nincs, nem szabad, sőt - tilos beleugrani. Biztosan elúszol! Nem vicceltem, amikor azt irtam, hogy legalább a minimálbér után minden hónapra - ha van jövedelmed, ha nincs - a TB járulékokat(18+8,11+3,+EHO) be kell fizetned. Kikéve, ha táppénzre mész - de láttál már ev-t táppénzen? Én még 50 év alattit nem, pedig nem vagyok mai csirke. Adót csak akkor kell megfizetned, ha van is akármennyi jövedelmed!!! Az egyéni vállalkozásban ez alapvetően kötező - tetszik, nem tetszik, ez van. Ezen, a legfelkészültebb könyvelő sem tud segíteni!

rekruta 2003.02.17 16:47:06

Nem ismerek közelebbről vállalkozókat,(lélekben nem állok közel hozzájuk.) de azért nyitott szemmel járok a világban. Kétségtelenül vannak tisztességes emberek is akik csak megpróbálnak valahogy megélni és ennek érdekében kihasználják a törvényes lehetőségeket. Szerintem itt a kulcskérdés az, hogy milyen talpraesett szakmáját magasan művelő könyvelőt tud találni az ember. Ennek a kiválasztása a legfontosabb. Ha megtalálta az ember nagy baj már nem lehet. Ezen mesterkedem jelenleg.

csotrog 2003.02.16 19:55:27

Ha Te csak ilyen vállalkozókat ismersz, társulj velük, tanuld el tőlük, hogy csinálják. Aztán vagy csináld úgy Te is, vagy állj be ellenőrnek. Magam nem sok ilyet ismerek, de láttam már párat én is. Azok olyat tudnak eladni, hogy igen nagy haszonkulccsal dolgozhatnak. A többi....

rekruta 2003.02.16 15:15:59

Az amit leírtál az adózással kapcsolatban nagyon szép és jó csak nem hiszem, hogyha ez a gyakorlatban is így van épelméjű ember akarna-e vállalkozó lenni. Most inkább az érdekelne, miért látom magam körül azt, hogy az alkalmazott minden forintja után fizet, mint a katonatiszt és a „vállalkozó” meg nagy értékű utazásokon vesz részt miközben papír szerint az éhenhalás küszöbén van.

csotrog 2003.02.15 22:42:19

Ők már néhány évet tanultak, hogy könyvelhessenek, minden évben kénytelenek tanulni, hogy dolgozhassanak, mostmeg már fizetniük is kell azért, hogy igazolják, hogy tanulnak folyamatosan (idén még Áfá-t is rátettek a tanfolyamokra), no meg dolgozniuk is kell a tanulás mellett - elég sokat.

A jogásztól, az orvostól, az adóellenőrtől, BKV ellenőrtől nem kell félni?

Ha felkészületlen, és csak kaszálni akar, akkor bizony nagyon kell félni!

Ha Ő is csak dolgozni akar, és jól akarja csinálni, amit csinál - nem tudod megfizetni, vagy csak nehezen.

Ezt is Neked kell kitermelned - vagy megtanulod Te is, a vállalkozásod mellett!

csotrog 2003.02.15 22:29:43

Az, hogy 100 forint bevételedből mennyid marad, az mindig függ a tevékenységtől - erre nem tudsz választ kapni mástól, csak ha magad számolod ki, hogy Neked, mibe kerül a 100 forintot érő munkád.

Ami a TB járulékokat, és az adózást illeti, csak a legalapvetőbbet mondom: a vállalkozónak a mindenkori minimálbér után negyedévente be kell fizetnie (ha van jövedelme, ha nincs) a nyugdijjárulékokat = 18+8,5%, az egészségbizt.járulékokat= 11+3%, az Szja-t = minimum 20%, havi EHO-t=3450.-, ha van még maradék "jövedelme" a vállalkozói adó előleget=18%, ha még mindig van nyeresége, egy része után 20%-t, a fennmaradó után=35+11%-t, vállalkozói osztalékadó címen....

Iparűzési adót az éves árbevétel-anyagktsg után=2%, ha van telephelye, és az önkormányzat kivet egyéb adókat is. A költségeit csak a vállalkozással kapcsolatban számolhatja el - az Szja tv tételesen felsorolja, mik azok....

A fentiek alapján biztos vagy abban, hogy kiszámlázhatsz annyit, hogy még maradjon is Neked, amiből meg tudsz élni? Ahhoz nagyon biztos, jó szerződésednek kell lennie, a megbízódnak ki is kell hogy fizessen,.... Szabadságot nincs kitől kapnod.... Ha beteg vagy betegszabadság nem jár... Táppénzre, egyébre annyi után vagy jogosult, amennyi után TB-t fizettél.....

Kapd magad, és tanulj, számolj, loholj munka után, loholj a pénzed után...

Kielégítettem a kiváncsiságodat?

rekruta 2003.02.15 20:23:59

No pont ez a "nemtudommire" érdekelne, mert szerintem itt van a kutya elásva. Az EVA szóba se jöhet, mert most akarom ezt az egészet elkezdeni. Egyébként a könyvelőktől nem kell félni? Gondolok itt arra hogy nem vágják át az embert?

rekruta 2003.02.15 20:16:23

Engem pont az érdekelne amit nem mond el senki. Pedig ahogy írod valóban először tájékoztatni, kellene valakinek???, hogy milyen járulékokat kell fizetni, mennyi a tb az eü és egyéb fizetnivaló. Egyszerűen az érdekelne mondjuk 100 Ft –ra kivetítve mennyi a nyugdíj az egészségügyi hozzájárulás az adó mértéke és persze mennyi marad tisztán a zsebbe. Abban is igazad van, hogy nem tudom mibe ugrom bele, de nincs más választásom. Vagy vállalkozóként tudok esetleg munkát kapni vagy sehogy. Ez van.

nextdoor 2003.02.15 18:57:11

A vállalkozás első évében havi fix összegű járulékelőleget kell fizetni,a következő évben pedig az ezévben személyi jövedelemadó alapot képező összeg után. A járulék több összetevős: 3% nyugdíj, 8% egészségügyi, 31 % nemtudommire, 1,5% szintén gőzőm sincs pontosan hogy hívjákra Az első évben úgy tudom a minimálbér összegét veszik alapul. Pontos infót a lakóhelyed szerinti Társadalombiztosítási igazgatóság ad. Könyvelő: ha EVA-ra jelentkeztél be és még ÁFA-mentes is vagy, akkor szerintem fölösleges. Azonban sok-sok konkrét kérdésed van, érdemes keresni egyet, aki eligazít.

csotrog 2003.02.14 22:44:51

Neked is csak papírod van róla, de fogalmad sincs, hogyan tovább. Ha azt tanácsolom, hogy rohanj tanulni, iratkozz be egy gyorstalpalóra, hogy megtudd, milyen terheket, kötelezettségeket váltottál ki az igazolványoddal együtt megteszed?

Holott ezt előtte kellett volna megtudnod. Fejest ugrani olyan kútba, aminek nem látod az alját - nem volt okos dolog.

rekruta 2003.02.14 18:14:38

A fórumtémák között hiába kutakodtam nem találtam ebben a témakörben semmit. Pedig ez a témakör szerintem sokakat érint, hiszen kis hazánkban közel 600.000 vállalkozó tevékenykedik, és fejti ki áldásos, vagy nem áldásos tevékenységét. Azt hiszem mindenkinek van ehhez a témához valamilyen hozzászólása, jó, vagy rossz tapasztalata, érdekes, elrettentő, netalán tanulságos sztorija. Azzal a nem titkolt szándékkal indítom ezt a témát, hogy a kezdő, most induló, elsősorban egyéni vállalkozók megerősítést nyerjenek, vagy talán elriadjanak abbéli szándékuktól, hogy egy ilyen nagy fába vágják a fejszéjüket. Itt vagyok például én. Vagyonőri tevékenység végzéséhez vállalkozói igazolvány kell, ha tetszik, ha nem. Na mármost aki ezzel a témával eddig soha életében nem foglalkozott, hirtelen rászakad ezernyi kérdés. Az igazolvány kiváltása még csak hagyján, az sima ügy. De mi van azután? Járulékok fizetése. Mikortól? Kinek? Mennyit? Könyvelő megbízása. Érdemes-e? Szükséges-e? Kell-e? Számlagyűjtés. Mit lehet elszámolni, és mit nem? Bizonyos kérdésekre pl. az APEH honlapján lehetne választ találni, de ember legyen a talpán aki a hosszú jogi nyelven megfogalmazott mondatokat értelmezni tudja. Szóval itt erről kellene beszélni, de úgy hogy mindenki értse.